Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xaels: eXtremeRate | DualSense (PS5) Pro kontroller házilag
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
CharlieB
újonc
Sziasztok!
A segítségetek szeretném kérni. Elnézést, ha kicsit off topic.
Fél éve vettem két ilyet a bejárati ajtóra és a melléképület ajtajára: https://hama.hu/termekek/103-haztartas/126-okosotthon/a2594-okos-wifi-nyitaserzekelo.Eddig tették is a dolguk rendben, viszont egy hete semmi értesítést nem kapok tőlük.
Az alkalmazásban (Hama smart home) be van kapcsolva az értesítés küldés, "ne zavarjanak" kikapcsolva.
Értesítés küldés engedélyezve az alkalmazásnak.
Elemek rendben, az alkalmazásban a historyban látok minden nyitást/zárást mind a mai napig.Az alkalmazás nem lett frissítve, de azóta újratelepítettem, az eszközöket újra hozzáadtam (bár nagyon sokszor kellett próbálkozni vele).
Létezhet, hogy minden funkció rendben, csak az értesítés küldés nem? Egyszerre mindkettőnél?A wifis kamerától például kapok értesítést, mondjuk az másik gyártó és másik alkalmazás.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Dancorleone #53297 üzenetére
A klíma infratávvezérlők nem pusztán ki/be kapcsolási parancsokat küldenek, hanem mindent (üzemmód, ventilátor sebesség, légterelő, hőfok, ...) tehát küldi azt a hőfokot is, ami a tanítás idején volt beállítva a távvezérlőn
-
Dancorleone
csendes tag
válasz
migabi24 #53294 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
Ez igazából nem egy egyszerű hőmérő, hanem elvileg egy teljes értékű HUB.
IR adó van benne, pára, hő és fényerőség érzékelő. A klímával olyan szinten tudtam összepárosítani, hogy megtanulta a távirányító infra be és kikapcsoló jelét, (nem volt a Fisher klíma a teljes párosításban, így hőfokot direktben nem állít), így azért tudtam rá készíteni egy egyszerű automatizmust, hogy ha 30 C fölé megy a hőmérséklet kapcsoljon be a klíma, majd ha 25 fok alá megy, kapcsoljon ki 16 -22 óra között. Még nem teszteltem, de megoldható mindenféle egyszerű automatizmus. Kíváncsi leszek, ha befűtök karácsonyra a kandallóval, ráindítja -e a klímát -
sunavlys
senior tag
válasz
Dancorleone #53292 üzenetére
-
Dancorleone
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Próbáltam átpörgetni a topikot, de nem találom a megoldást, pedig gondolom rém egyszerű Nektek.
Én csak annyit szerettem volna elérni, hogy a házban bárhol letett hőmérő bekapcsolja a gázkazánt, és ezt egész hétre előre tudjam programozni. Vásároltam egy SwitchBot HUB2 -t, de nem tudom milyen relét vegyek a kazánhoz. Van itthon két kapcsoló mögé rejthető okoskapcsoló, de ezek fázist nyomnának a kapcsolóvezetékekre, az pedig gondolom nem egészséges.
Tudom én vagyok a béna, de nem találok egy egyszerű kapcsoló relét, ami kompatibilis lenne ezzel a cuccal.Egyébként tele vagyok okos eszközökkel, de nem tudom hogyan lehetne ezeket értelmes áron összefogni.
Fisher WIFI klíma, Xiaomi MI mop robotporszívó, külső világításon zigbee fogyasztásmérő, zigbee okoskapcsolók, Riwall900 robotfűnyíró, jah és Ikeás lámpák.Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
adabra
senior tag
Sziasztok!
HA-ban időnként (1-2 hetente) látok hasonlót:
Kell ezekkel foglalkozni?
A családtagok mobilapplikációból érik el a rendszert, jómagam böngészőből is. használom. Távoli elérés egy cloudflare.com -os tunnel-en keresztül történik. -
Celtis
veterán
Amennyire tudom a Polar klímák más-más márkák termékei átcímkézve. A Polar Optimum pl. Tuya kompatibilis. Ezt ajánlották hozzá: https://developer.tuya.com/en/docs/iot/Home-assistant-tuya-intergration?id=Kb0eqjig0utdd
Végül Polar Zenitet vettem, az meg Midea. Sikerült beintegrálni HA-ba, de már magam sem emlékszem pontosan hogy. Talán ezen indultam el: https://smarthomescene.com/guides/how-to-integrate-midea-group-air-conditioners-in-home-assistant/ valami trükkje volt az azonosítók beszerzésének. Azt meg itt oldottam meg: [link] -
vkp
aktív tag
Segítséget kérnék HA Badge problémában, amióta az új badge design van, azóta az entitások ikonjának alap színe szürke lett, az addigi kék helyett. Régen az offline állapot volt a szürke és most engem ez nagyon zavar, hogy nem látom, hogy offline az eszköz, vagy sem. A badge color state állapota van beállíta, ha nyitott egy adott eszköz, azt mutatja is sárgával.
Van ötlete valakinek? -
xeo98
csendes tag
Sziasztok!
Wifis Polar klímát sikerült már valakinek HA-ba integrálni?
A telefonos appja a Smartlife-Smarthome, Tuya-ra hajazó felhős cucc, de ehhez nem találok semmit. -
tajati
aktív tag
Sziasztok!
Társasházi lakásban szeretnék padlófűtést okosítani. A képen látható rendszerről lenne szó. Jelenleg egy q3rf nyitja és zárja a motoros-szelepet. Adott hőmérsékletnél nyit vagy zár a szelep. Kazánt nem vezérel.
Van a lakásban 2db sonoff ns panel pro, ami tud termosztát funkciót. Csupán egy hőmérő és egy relére lenne szükségem.
A kérdésem az lenne, hogy milyen relét és hőmérőt vegyek, hogy az nspanel proról tudjam vezérelni a motoros-szelepet?Köszönöm szépen!
-
4D4M
senior tag
válasz
papaya #53273 üzenetére
Ebben a topikban a látogatók pont nem keresnek ilyen cégeket általában, de pl róluk tudható, hogy megfelelnek az általad támasztott feltételeknek:
Yabune Home
Nem ajánlás, csak egy keresés eredménye. -
papaya
senior tag
válasz
LouiS22 #53267 üzenetére
Na én pont ilyet nem találok.. Házfelújításban / hozzáépítésben vagyok nyakig, marha sok egyéb dologgal kell foglalkoznom, és jó lenne ha lenne valaki, aki ellendíjazásért megtervezné, kiírná, mit kell, mihez vennem, és hogyan izzítsam be. De csak olyan okos otthonosokat találok, akik semmiféle HA, shelly, zigbee-t nem szerelnek csak valamilyen zárt rendszert akarnak millókért rámsózni. A villanyosom mindenhová rakja a mélyített dobozt, meg a kapcsolókhoz a 0-át, de rakat kérdés van, pl lámpák éjjeli vezérlése, redőnyök, kamerák, riasztó, kapu tekintetében, én meg csak időt kérek folyamatosan, és nem tudom meddig tűri még a szarakodást. Amikor a témába belemászok, mindig jönnek a bizonytalanságok..szóval ha valaki tud olyat aki, tipikusan a fent írt eszközöket tervezi (akár online konzulál), esetleg installálja is, az dobjon egy kontaktot priviben!
köszi -
Eleg rendesen meg van csinalva, elerheto a publikus security audit is.
https://www.home-assistant.io/blog/2023/10/19/security-audits-of-home-assistant/
Tehat valoszinuleg nem lesz gond, ha kirakod (es be van kapcsolva a 2FA), de valoszinuleg nyugodtabban alszol, ha van elotte egy plusz reteg (Cloudflare Tunnel vagy Tailscale).
-
korfa
aktív tag
Használja valaki a HA-t közvetlenül a netre kirakva publikus ipvel? Mennyire törik/törhető? Van valami tapasztalat már ezzel kapcsolatban?
-
8zabi
őstag
Sziasztok,
egy régi Sonoff Basic R1 helyére keresek alternatívát, miután az feladta a harcot az elemekkel.
A következőket kéne tudnia az utódnak: 100W fűtőszál kapcsolása, DS18B20 kezelése, Tasmota támogatás.
Kültéri vízálló kötődobozban lesz elhelyezve. Basic R1-nél ne legyen nagyobb.Köszönöm.
-
JMP
kezdő
Hasonló! Ha nem hírtelen fogok eltávozni vagy költözni fogok, mindent le fogok szerelni, maximum a Hue marad halálom után mert azt asszony is el tudná kezelni. Minden más kapcsoló mögé szerelt switch, router és sok zigbee és z-wave eszközt egyszerűbb leszedni és eredeti állapotába vissza kötni. Ezért is szoktam mindenkinek javasolni jobban jár egy átlag user ha nem a sok szemét wifis- meg okos kütyüket építi be hanem az alternatívákat építi be és így megmaradhat az eredeti funkció is. Nálam is csak a Hue van betéve pluszba de az meg nem sok.
-
ViZion
félisten
válasz
BlackJack21 #53265 üzenetére
nálam van egy kezdetleges doksi a rendszerről, lehetne alaposabb...
Kisebb fiam sok mindent tud, nagyot nem érdekli...
Asszony szintén rizikó, egy idegen router konfigolásához használtam a laptopját, kikapcsoltam az automatikus wifi csatlakozást és hívott, h nincs internet. Miközben a fiam is otthon volt, megoldotta volna ...
szal +1 a pakolásra, 'oszt oldják meg, csókolom.
Külsős szervizesként pc/laptop/okostv/hálózat és ilyesmikkel bajlódtam kis pénzért. Arányaiban 80% user, 10% eszköz és 10% szolgáltatói hiba volt. Pl. elkattintgatja a routert, szétesik a helyi wifi, kimegyek, megoldom és a 3k sokallja... OK, baCCatok egyedül...A házat vevők is ilyen szintűek, akkor gyanús, h évekig hívogatnának, "örök" garancia kellene, kinek van erre szüksége?
-
LouiS22
veterán
válasz
Vannak az élelmes vállalkozók, akik a lustának/nincsidőmnemakarokvelefoglalkozni usernek gcisok pénzért megcsinálják azt, amit írtál.
Egyébként én lebontanám és vinném tovább azt, ami mozdítható.
Ezért is jó pl a wireless cucc. Nem leszel helyhez kötve.
-
4D4M
senior tag
válasz
Ezen már én is gondolkodtam. Nem sok kellemes forgatókönyvet találtam rá. Gyakorlatilag ha meghalnék még a feleségem se tudná tovább üzemeltetni szerintem pár hónapnál tovább, ami persze a rendszerre nézve egyben egy kritika is.
De hogy ezt átadni valakinek hogy lehetne...? Szerintem az egyetlen értelmes lehetőség, hogy kiszednék mindent és elvinném. -
BlackJack21
tag
Egy elméleti kérdés( a vasárnapi ebéd feldolgozása során
):
Ugye itt mindenki nagyban fejleszti a saját kis okos rendszerét. Ezzel nincs is gond, ki-ki a saját tempójában és anyagi lehetőségei figyelembevételével teszi. Na de mi van akkor, ha valaki költözik? Ilyenkor át lesz adva az egész az új tulajnak, dokumentációval, esetleg további rendszer felügyeletet biztosítva, gyorstalpaló tanfolyam? Kell-e neki egyáltalán?
Vagy másik eset, ha a rendszer gazdája elérhetetlen lesz?
Nagy rendszerben ( Loxone, stb) kevésbé érzem ezt problémásnak, mert ezt valaki megtervezte, kivitelezte, átadta, gondozza, stb. Értékét igazolni tudja.
De a saját, jellemzően valamilyen felhős rendszer( Xiaomi, Tuya), akár HA esetén nem szokott róla semmilyen leírás lenni, mi mit csinál, hogy működik), marad-e a hw?
Ilyenkor a teljes lobotómia a megoldás, vagy ki hogy látja ezt? -
Satus
tag
válasz
vampire17 #53263 üzenetére
Na akkor az egyik feltétel teljesül ami eddig akadályozott a vásárlásban.
Akkor már csak hozzáférhetővé kell nekik tenni a PID vezérlés értékeinek általam is végezhető megváltoztatását, mivel most emailban kell kérvényezni, hogy állítsanak rajta.
Nem is értem, ha veszek egy készüléket és a beállításához nincs elegendő hozzáférésem, idegeneknek kell irkálnom, hogy állítsanak rajta.
Ha tévednék javítsatok ki.
-
vampire17
addikt
Tado tulajok!!
Reg vart funkcio lett/lesz elerheto! Offline ütemezés
https://support.tado.com/en/articles/9691629-how-does-offline-smart-schedule-work-for-v3-devices
Feltetel V3+ eszközök (2018-tol gyartva)
itt lehet jelenetkezni a betara: [link]
-
TheMarci
addikt
Sziasztok,
Korábban már kérdeztem erről, akkor Homekittel szerettem volna megoldani, azonban jobbnak tűnik az a terv, hogy Home Assistant alá viszek be mindent, a kérdésem, hogy bármilyen Shellyvel megoldható lenne ennek a hővisszanyerős szellőzőnek a kapcsolgatása?
Jelenleg egy egyszerű, tekerős 3 állásos kapcsolóval lehet állítani, a 3 fokozathoz sem ragaszkodom, fontosabb, hogy Home Assistant alá bekerüljön.
-
Speederer
senior tag
Sikerült beizzítanom a kábeles csatlakozást és egyelőre pozitív a tapasztalat. Tegnap még wifin volt, de az AP frissítése is triggerelte már a ~2 órán át nem elérhető töltőt. Most a kábel kihúzása-visszadugása után hipp-hopp helyreáll a kapcsolat és HA-ban is csak arra a rövid időre elérhetetlen a töltő. Ennél többet szerintem nem is várhatok, bár azért remélem megtartja jó formáját.
A ping is sokat javult, a korábbi 150-300 ms (néha még több) fixen 1-2ms lett. Pedig nincs messze a 2 eszköz egymástól, durván 10m, igaz van köztük 2 darab 10cm-es válaszfal.Szóval köszi a stabil kábeles működés megerősítését, azért ez így könnyebb volt, mint hibajegyekkel szenvedni.
-
Jolida
tag
válasz
BlackJack21 #53259 üzenetére
"Nice little integrated screen, touch screen, power supply and case with built in relay and 120v/220v power supply."
Simán lehet, hogy nem szereti az itthoni 240-250V-ot. -
morfondőr
addikt
válasz
migabi24 #53253 üzenetére
Még véletlenül sincs itt szó semmilyen szerelemről, csak a jelenlegi pár cuccomnál a mi home volt a közös pont (Aqara hub + zigbee hőmérők és Imilab kamera). Most elég akciós a Gosund konnektor az Alzán, de akkor inkább lesz Xiaomi, hogy minden egy helyen legyen.
Köszönöm a választ! -
h1ght3chzor
őstag
Lockin G30 akinek van, belülről hogy nyitja? Ha kézzel fordítom, utána nem akarja bezárni, hiába van auto-lock. Ha kintről nyitom akkor bezárja… mi a megoldás?
-
morfondőr
addikt
Sziasztok!
Gosund okos konnektor (konkrétan EP2 vagy EP8) beintegrálható közvetlenül a MiHome app-ba? Ott már van 1-2 dolgom és nem szeretnék mindent külön appal vezérelni!
Köszönöm előre is a választ! -
BlackJack21
tag
válasz
vampire17 #53249 üzenetére
Kerestél már emiatt, de akkor még nem volt elég információm a panel működéséről.
Nálam is jelentkeznek a random érintések, így a kaput nyitja, lámpát kapcsolja, gombokat nyomkod.
Ezt jelenleg úgy hidaljuk át, hogy egy olyan lap látható alaphelyzetben, ami csak informáló jellegű, így nem tud nyomkodni semmit. A hétvégén gondoltam ennek a diagnosztikájával foglalkozni. Az az ötlet, hogy csinálok egy gomb mátrixot és regisztrálom az érintéseket. Ha mindig egy gomb vagy terület aktív, akkor onnan majd továbblépek, lehet feszül, vagy valami ilyen gondja van, ha véletlenszerűen történik a gombnyomás, akkor lehet a te elméleted, hogy valamilyen zajt szed össze a digitalizálója.Olvastam, hogy már a javított FW-el használod, ha kijön a nighly, akkor felteszem.
A szűrőt a panel tápjára (elé) kell tenni.
Amúgy mindkét megoldás megfelelő, mert ha a zajt generáló eszköz elé teszed, akkor nem tudja teleszemetelni a hálózat többi részét, ha a védendő elé teszed, akkor meg az az eszköz lesz védve, a többi eszközödet viszont továbbra is befolyásolhatja. -
vampire17
addikt
Sziasztok!
Van egy kijelzom, amit OpenHASP-al hasznalok. Ugy nez ki, van egy olyan gondja, hogy a sok osszeszedett zajtol a tapegyseg felol random erinteseket erzekel a kijelzo.
Lasd ezt a temat: https://github.com/HASwitchPlate/openHASP/issues/706
ha ele teszek egy ilyet, az segithet?
Nem teljesen vilagos, hogy ezt az ele kell tenni, amit vedeni szeretnek a zajtol, vagy az ele, ami a zajt okozza?
-
Stefi_dzsi
tag
Sziasztok!
Terrárium megfigyelés/vezérlésben gondolkodom. Mit érdemes beszerezni a megvalósításhoz?
Az alapötlet, hogy szárazföldi teknős terráriumában kíváncsi lennék a hőmérséklet és páratartalom viszonyokra a melegítőlámpánál és a hideg sarokban. Valamint a melegítőlámpát is szeretném időzíteni/vezérelni.
A projekt csak erre a felhasználásra fókuszálna, mert a házban van már okosrendszer: Loxone. (A ház rendszere a világítást, árnyékolást és az épületgépészetet vezérli. Nincs Air modulom, konnektorok nem vezéreltek, nem a akarom a világ minden pénzét költeni arra, hogy ez is bekerüljön a loxone alá.)
Van egy Gen1 Xiaomi robotporszívónk, így a MiHome appot már használjuk. Vegyek egy Xiaomi Smart Plug-t meg két Mi Temperature and Humidity Monitor-t és kész? Vagy ebben az esetben kell a Smart Home Hub is?Köszönöm előre is a tanácsokat.
-
BlackJack21
tag
Kamerás csengő ha van rá mód, akkor vezetékes legyen. A Hikvision-nek elég sok és jó ilyen cucca van.
"Sokszor van áramszünet, akkor úgysem menne a sima kapcsolóval sem"
És ha csak a gép, amit fut a HA vagy a hálózat csuklik össze?
Esetemben nemrég volt a rackszekrény áthelyezés, emiatt az egész rendszer szét volt szedve, másfél napig állt minden.A külön NVR-en ráérsz akkor gondolkodni, amikor látod, hogy az eddigi HW kevés. A lehetőségét viszont érdemes előre kalkulálni( nagyobb rack, plusz táp, stb)
Én a NAS-on az AgentDVR-t használom. Ez eddig a leghasználhatóbb esetemben. Kipróbáltam elég sokat(Shinobi, MotionEye, BlueIris, *Frigate), de ez eddig a legjobb. -
P00By
nagyúr
Jah igen, kellene még pár darab hő, pára, voc mérő meg 2 db, ami co2 is tud mérni. Illetve kamerás csengő is kellene.
#53239 BlackJack21:
Szerintem nem lehet teljesen kikerülni a villanyszerelési feladatokat. A redőnyök és a világítás esetén például a betáp mindenképp kell, illetve valamilyen kötődoboz, ahova a shelly redőnyvezérlőt el lehet helyezni.
Felújítás van, csinálnak neki helyet.
Sokszor van áramszünet, akkor úgysem menne a sima kapcsolóval sem
A kamerát nem tudtam, hogy macerásabb, akkor külön kéne a gyári felvevő és azt lehet integrálni?
-
nor.bert
csendes tag
válasz
BlackJack21 #53236 üzenetére
Bocs, félrement.
-
Degeczi
nagyúr
-
4D4M
senior tag
Van egy zártkerti kis épület, ahol nem feltétlen akarnék kiépíteni sem wifit, sem zigbee-t. Azon tűnődtem, hogy ehhez vajon hozzá lehetne illeszteni a DSC PC1616-ot az itt már sokszor tárgyalt módszerek ötvözésével? Az ESP-t amúgy alapvetően világítások kapcsolására és kapcsolók fogadására alkalmaznám csak ethernetre akasztva.
-
BlackJack21
tag
Magánvélemény:
Szerintem nem lehet teljesen kikerülni a villanyszerelési feladatokat. A redőnyök és a világítás esetén például a betáp mindenképp kell, illetve valamilyen kötődoboz, ahova a shelly redőnyvezérlőt el lehet helyezni.
A hagyományos kapcsolókat sem hagynám ki, mert egy rendszerleállás, stb. miatt kb. használhatatlan lesz minden. Nagyon alap szinten meg kell hagyni az autonóm működést.
Emellett lehet wifis/zigbees kapcsoló, szenzor, ezek lehetnek akár elemes megoldással, kiesésük esetén ezeket ki lehet váltani vagy áthidalni.
A fogyasztásmérésre is lehet Shelly, de más megoldások is képbe kerülhetnek( kínai, din sínre pattintható áramváltós verzió).
Kamerák esetén lehet NAS, de arra készülni kell, hogy nem biztos, hogy elég izmos lesz a vas, akár már 3 kamera felvételének rögzítéséhez. ( kompromisszumokat lehet kötni, csökkenteni a FPS-t, bitrátát, méretet, stb.).
A Home Assistant erre jó megoldás, mindent , amit írtál bele lehet integrálni, de mindenképpen neked is mélyebben bele kell folyni, mert nem fogod tudni, hogy probléma esetén mit tudsz tenni. -
foo85
csendes tag
-
P00By
nagyúr
Én is érdeklődnék, már nagyon égető a kérdés.
Azzal indult, hogy megspóroljuk a villanykapcsolo, vésés, kábelezés költségét. Ezért szeretnénk a lakásba okosvilágítást. Ikeát néztük, de lehet más is. Villanyszerelésnlél az a lényeg, hogy mindenhova vigyék oda a nullát is?
Aztán az ablakok cseréje miatt többre rendeltem redőnyt, ezt vezérlés nélkül rendeltem, hogy ezt is rendszerben tudjuk vezérelni (shelly?).
Szeretném lightosan mérni a fogyasztást, három fázis van + h-tarifa. Erre 4D4M álltal használt zemismart eszközök jók lennének (nem wifis)?
Riasztó rendszert is szeretném ebbe integrálni, szóval kellene érzékelők az ajtókra ablakokra ez is lehetne a zemismart? Kellene pár mozgásérzékelő is.
Kültérbe kerülne kültéri sziréna meg 3 db kamera. Sima NAS lehetne a felvevője?
Én nem értek egyáltalán ehhez feleségem bátyja segítene ő kezdett utánanézni a home assistantnak, első blikre azt mondta raspberry pi 5 futhatna, amiből lehetne kettő darab és akkor ha ki esik az egyik ott a másik.
Köszönöm!
-
-
nor.bert
csendes tag
Üdvözlök mindenkit!
Hogy ne induljak rossz irányba, inkább kérdeznék a nálam tapasztaltabbaktól. Eddig a Xiaomi Smart Home Hub 2-vel ismerkedtem, de elég hamar falakba ütköztem. Melyik okosotthon platform felé kellene orientálódnom, az alábbi álmok megvalósításához?1. Vízszivárgás jelzése helyileg hangjelzéssel és mobilon push üzenetben.
2. Nagyteljesítményű fogyasztók előnykapcsolása. Elektromos kiegészítő fűtést a villanytűzhely áramkörébe tudtam bekötni, de a kettő együttes használata már túlterheli a vezetékezést, amit nem tudok bővíteni. Arra gondoltam, hogy a tűzhely (vagy a teljes rendszer) áramfelvételét figyelve a fűtést lekapcsolnám, amikor a tűzhely működik. A teljesítménymérős okoskonnektorok megbízhatóságáról nem vagyok meggyőződve ilyen teljesítményű fogyasztóknál. A Legrand termékei közt találtam lakatfogóhoz hasonló eszközt: [link] Ehhez kellene még központi egység és mágneskapcsoló, így már elég drága, talán van olcsóbb és megbízható megoldás? Esetleg ez az árammérő kommunikál a gyártón kívüli valamelyik ismert rendszerrel?
3. Az előző pontban leírt elektromos fűtés biztonságos vezérlése a helyiség, vagy külső hőmérséklet függvényében.
4. Megoldható, hogy a lakásból távozást detektáljam az alapján, hogy az adott telefon/telefonok lekapcsolódtak a WiFi-ről, így csak akkor kapjak riasztásokat a kamerarendszertől, vagy mozgásérzékelőktől, amikor nincs otthon senki? Ezt más értelmes dologra is lehetne használni, pl. a melegvíz cirkulációs szivattyút le lehet állítani a távollét idejére stb.
Erre a Legrand primitív megoldása egy Távozás/Érkezés kézi kapcsoló 50 ezerért: [link] Hogyan lehetne ezt automatizálni?5. Későbbi terv a redőnyök időjárásfüggő vezérlése.
Megoldható-e ezeknek a feladatoknak az automatizálása egy rendszeren belül?
-
Sziasztok,
kertes ház falának szigetelés kapcsán cserélnénk a lámpákat is. Sajnos nem volt eléggé előkészítve villanyszerelés ügyileg a dolog, így a lámpáknál nincs null vezetés és nincs fali kapcsolójuk, korábban csak mozgásérzékelő kapcsolta őket egyenként. De környező növények, macskákra állandóan felkapcsoltak és ezt szeretnénk kiküszöbölni, hogy ne világítsanak feleslegesen.
Ennek kapcsán vetődött fel a gondolat, hogy csak fázist igénylő okos relét tennénk minden egyes lámpa szerelő dobozához és kiegészítenénk egy alkonykapcsolós, mozgásérzékelővel, így tudnánk szabályozni, hogy általánosságban mondjuk este 11 után már ne kapcsoljon fel a lámpa, ha mégis akkor majd telefonról, vagy elemes kapcsolóról bekapcsoljuk a reléket.
A kérdésem az volna, hogy milyen relét és mozgásérzékelőt volna érdemes használni? Shelly kiegészítőink már vannak, de Shellyből csak a dimmer köthető be csak fázisra, így az annyira nem volt szimpi.
A Sonoff ZBMini-L2 Extreme-t találtam első keresésre, de nem tudom, hogy egy hagyományos PIR érzékelőt kellene rákötni a kapcsoló bemenetére, vagy milyen normális minőségű, kültéri okos mozgás érzékelő szenzor érhető el a borsos Philips HUE-n kívül?
Esetleg milyen más megoldás jöhet szóba? -
válasz
Petikeje #53226 üzenetére
Wife Acceptance Factor = feleség elfogadási faktor
Az érintőset nem használja mert az neki nem működik.
A nyomógombos határesetnek tűnik, csak arról meg nem fogja tudni ránézésre, hogy be van-e kapcsolva a villany.
No, ezért keresek "hagyományos" billenő kapcsolóst. US formában már találtam, csak az itthon nem beszerelhető. -
Dave9009
csendes tag
Sziasztok! Mindent tudtam már integrálni amit csak lehetett, de a nappali világítás kifog rajtam. Van a HA gépben Bluetooth, van működő Bluetooth proxy espvel, azon egy xiaomi vízforraló küld adatokat gond nélkül. A nappali világítás egy Philips Hue Cher Penda, bridge nincs hozzá. Tudom a az eszköz Mac címét, a ha terminálban is látszódik de nem hajlandó rá csatlakozni. Hogyan tudom életre kelteni Home Assistant alatt? Egyáltalán lehetséges?
-
ojb
tag
válasz
ViZion #53223 üzenetére
Az #53206 hozzászólásom első sora:
"Ismereteim szerint a cat szabványok ~100m-es kábelhosszakra vonatkoznak."
Igen igazad van., de hol van 100m-es hossz egy lakásban ?
Te is idézed, hogy a szabvány szerint 100m távolságra 10Gbps átviteléhez cat6a a minimum.
Természetesen a cat5(e) nem képes eljuttatni a jelet ekkora távolságra csak a jelzett -- kábeltől függő -- max 20 - 25 méterre legjobb esetben is.
Valóban a cat6a kábel védelmet nyújt az esetleges külső zavartatások esetében, ha vannak.
Ezzel érték el, hogy a 10Gbps 100m-re is eljut stabilan.
A cat6 csak 50 - 60 m-ig használható, ha jól emlékszem -
ViZion
félisten
Igen...
A cat5 is csavart érpár, de hosszabb távon jobb a szigetelt, az átviteli sebesség is emelkedik a kábel minőségével.
idézet:10GBASE-T connections require Category 6a as a minimum for proper 10G speeds up to the 100m distance dictated by the IEEE 802.3ae standard. Use of STP prevents EMI events from affecting data traffic carried on the wire - known as Crosstalk or Alien Crosstalk. Large EMI events from electronically noisy environments may be coupled onto unshielded cabling and cause temporary packet errors. Fixed 10G ports have designs to counteract these types of bit error conditions, that the 10GBASE-T transceiver cannot counteract consistently. Using STP Cat6a cables mitigate the errors significantly. All packet loss errors observed in extensive testing are considered recoverable by the host system.
-
solti
senior tag
(10-20m-en elég retek kábeleken retek csatlakozókkal is szép sebességet lehet elérni).
Előző lakás nekem is be volt kábelezve: ethernet és coax mindenhol, mert a fix dolgok tudnak menni wifin is, de a kábel stabilabb... -
zsamiatt
őstag
válasz
LouiS22 #53203 üzenetére
egy új házba nem mindenki akar majd elemmel szórakozni. A kommunikáció is sokkal stabilabb mint bármilyen vezeték nélküli technológia. Szóval én nem gondolnám, hogy ördögtől való a kábelezés. Most, hogy UTP vagy más kábel ebből a szempontból lényegtelen. Nyilván a poe a legjobb mert akor nem kell oda tenni a környékére még 230-t se és az adat forgalom is le van tudva. Azért se értem mert van ilyen ESP is, amire rá lehet aggatni az érzékelőket, csak egy normális vállalható doboz kell és problem solved.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Cyberbeni #53213 üzenetére
Panellakást írt, ott attól függően mikor épült, gyakran még a földelés sincs a konnektorokhoz kihúzva. Persze mindenképp meg kell nézni még vásárlás előtt, aktuálisan mi a helyzet.
Arver: ez Zigbee-s fali távvezérlő, közvetlenül nem kapcsol normál lámpát, csak vele kompatibilis eszközt
-
ViZion
félisten
Ilyesmire nem használnak UTP kábelt, rengeteg zavart szedHET össze. Inkább FTP/SFTP, ha nem csillió méter kell, akkor ez megfizethető. CAT 6 UTP: 216 Ft/m, FTP: 260 Ft/m, azaz 200 m kábelezésnél ca. +9000 Ft kell a boldogságért.
Cat7 S/FTP már húzósabb, hirtelen 507 Ft/m találtam, de 500 m tekercsben már csak 320 ft/m körül van. Szerintem ezt érdemes jelenleg új háznál, vagy alapos felújításnál behúzni. -
ojb
tag
válasz
LouiS22 #53209 üzenetére
Ez egy erősen összefüggő kérdés...
"jó minőség":
lehetőleg réz (nem rézzel bevont alumínium CCA) tömör belső vezető
egyenletes sodrása az ereknek
egyenletes sodrása az érpáraknak
egyenletes ér-szigetelés vastagság
stabil, egyenletes hullám impedancia
stabil, egyenletes kapacitás az erek között
stb
egyszóval nem a legolcsóbb, leg-gagyibb árnyékolatlan utp kábel.
"akár":
A fentiek függvényében változó áthidalható távolság.
Gagyi kábellel ez lehet csak néhány méter lesz, de egy jobb -- de még mindig cat5 -- kábel esetében ez elérheti akár a 20 - 30 métert is.A 80 - 90Ft/m es CCA (sodrott) kábeltől nem szabad elvárni, hogy messzire vigye a 10Gbps jelet. Nem is célszerű használni erre a célra és pont ezek miatt kerül ennyibe.
-
ojb
tag
Ismereteim szerint a cat szabványok ~100m-es kábelhosszakra vonatkoznak.
20-25m-re a 10Gbps akár jó minőségű cat5 kábelen (nemhogy cat5e-n) is "elmegy"
(Feltételezve, hogy a 10G-s NIC-ek eleve jó minőségűek)
Valljuk be egy jól kiépített csillagpontos rendszerben ritka, hogy a lakáson belüli kábelhosszak nagyobbak mint 20 - 30m ill. a kertvégi fészerbe is ritkán kell a 10Gbps... -
Degeczi
nagyúr
Okosotthonhoz elég, általános helyi hálózatként viszont ma már tényleg kevés, pl. nagy bitrátájú UHD film NAS-ról lejátszásához (épp ezért idegesítő, h még kib@szott drága TV-kben is csak 100 Mb a beépített LAN adapter, utólag kell USB3-asat venned hozzá, ha vezetékes kapcsolatot szeretnél)
-
LouiS22
veterán
válasz
zsamiatt #53197 üzenetére
Van egy kollégám, aki anno az építkezés során az egész házát teleethernetezte (pedig mondtuk neki, hogy hülyeség). Ez akkor ovlt, amikor a cat5 volt elfogadható áron, az 5e, 6 meg aranyárban. Sejtheted, hogy cat5-tel kilométerezte tele a lakását. És most ott ál, hogy van valamije, ami nagyjából semmire nem jó.
Egy vezetékmentes cuccot bármikor ki tudsz cserélni problémamentesen, ugyanez a madzagosnál már macera. Arról nem is beszélve, ha valahol a szakaszon törés lesz, netán sérül a kábel, akkor főhet a fejed, mire kihúzod, behúzod az újat (már ha egyáltalán nem meg tudod oldani).
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- A Sony technológiáinak krémje lett az Xperia 1 VII
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Windows 11
- PayPal
- Elektromos autók - motorok
- Apple asztali gépek
- iPhone topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest