Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Gurulunk, WAZE?!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sellerbuyer: HDMI vagy DisplayPort kábellel szebb a kép?
- skoda12: Webshopos átverések
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolee11
senior tag
Telepítve az új rendszer, egyelőre csak ismerkedek az uefi bios felülettel, érdekes automatikusan 1600-ra állítja a memóriát, mikor elvileg a processzor max. 1333-ig támogatja...
Inkább manuálisan 1333-ra állítottam, 9-9-9-24-es időzítésen van egyelőre, ha jól látom akkor a 7-7-7-19 lenne a beállítandó 1,6 -1,65V mellett.A gyári javaslat 2 modullal az A2 és a B2-es foglalat (kék).
-
colker
tag
Sziasztok!
Adott az alábbi konfig:
ASUS M5A97 EVO R2.0 alaplap
KINGSTON 4GB HyperX XMP X2 Grey DDR3 1600MHz CL9 KIT memóriaTegyük fel ebbe a lapba raknék majd egy AMD Athlon II X2 250 procit.
A proci 1066 vagy 1333mhzig kezeli a memóriákat(pontosan nem tudom).
Az alaplap magának lekezeli a támogatott mhzre a ramot vagy állítanom kell majd valamit?
Ilyenkor nem gond a ramnak ha pl. 1066mhz-en fut a 1600mhz helyet?
Teljesen kezdő vagyok ilyen téren! -
Clark.Kent
újonc
Hello!
Tudtok asztali géphez használt memóriához valami tartót, védő tokot, amiben biztonságosan lehet hurcolászni/tartani a memóriánkat? -
zeroo93
tag
válasz
#08668160 #42192 üzenetére
Futtattál rajta MEM Testet?
Egyébként nekem is van egy kérdésem:
Adott egy MSI P67A-C45 lap. És valamiért a DIMM1 és DIMM2 foglalatok nem működnek. A3 kóddal levágja magát a gép, igaz képet sem ad ekkor már a gép.
Procival nincs gond.
Tápellátás normális.
Bios V5.4
Valami ötlet, hogy az a két slot miért nem működik?
-
törölt tag
Sziasztok, vettem egy corsair 4 gb 1333 ddr3 ramot az új lapomba msi z77a g43 .
Előtte egy msi z68a-gd80 b3 volt,na lényeg memoria ugyan az és csinál érdekes dolgokat,pl : játékok telepitésénél vagy ha win update megy,mert vannak bizonyos fájlok,amiket nem hajlandó telepiteni bikk fájlok,fájl korrupted stb .
Hogy most ezzel mit lehetne kezdeni,vinyo proci,alaplap vaci új mind,én már csak a memoriára tudok gyanakodni,szerintem az lehet a ludas . -
Ryder62
őstag
A gépemben volt egy 4gb-os ram, de 8-ra akartam bővíteni. Vettem egy 4X2-es kit-et.
Tudom ez így kicsit pénzpazarló, főleg a mai ram árak mellett de így legalább minden rendben. Volt már olyan havernak is hogy vett egy totál ugyan olyan ramot és nem ismerte fel a gép a régivel együtt, vagy valami hibázott.
De emlékeim szerint munkahelyen is volt valami gáz a ramokkal mikor bővíteni akarták.
Amúgy az milyen már hogy régi gépemben megnéztem a ramokat és mikor tettem vissza (ddr2) a francnak nem akart belemenni, már totál hajlott az alaplap alatta de még mindig makacskodott. Aztán csak sikerült. Nehezen, de sikerült beleerőszakolnom.
Erre is kitalálhatnának egy jobb megoldást hogy egy ram behelyezése ne az alaplap széttörésével vagy drasztikus deformálódásával járjon. Értem én hogy illeszkednie kell de ez így nagyon primitív.
-
ung.mario
tag
válasz
MoRT2195 #42186 üzenetére
Szedd ki az új ramokat, és nézd végig a ram beállításokat. Írd fel, tedd vissza az új ramokat, és állítsd be ugyan arra. Ha ez sem megy, próbálj meg a telepítő dvd-vel egy indítási javítást. (Néha kiírja, hogy sikertelen javítás, de ennek ellenére beindul a gép.) Egy próbát megér.
-
MoRT2195
tag
Megtettem, majd be is tojtam ijedtemben.
Tudod a számítógép mindig csippan egy nagyobbat bekapcsoláskor. Na ez szokás szerint megtörtént, csak aztán ez a csippanás kiakadt, úgy csipogott mint egy őrült. Ez történt miután az egyik 2gb-os kártyát átraktam egy másik foglalatba, az új 4gb-osat pedig a 2gb-os helyére. Most már nem érdekel, nem fogok vele próbálkozni. Várok hétfőig, hátha addig valaki tud egy konkrét megoldást, ha nem akkor meg vissza viszem.
ung.mario: Lehet azt kéne, behelyezve a ramot újrarakni a Windowst, de lehet, hogy semmi haszna nem lenne és feleslegesen nem akarok telepítgetni.
-
krisz4b70
aktív tag
Üdv, jön 1 amatőr kérdés
A dual channel mennyivel gyorsítja fel a gépet? mert nekem most van 4 gb ram egybe, és szeretnék még venni hozzá 4 gb-ot, de jelenleg csak 2 gb-osra van elég pénzem, azt vennék, és késöbb még egy 2 gb-ost.
Szóval a kérdés mennyivel lenne gyorsabb a gép 2*4 Gb-al mint 1*4 + 2*2 Gb-al. Érdemes lenne egybe megvenni vagy nincs sok jelentősége?
-
ung.mario
tag
-
MoRT2195
tag
Na vettem 4gb ramot. Boldogan behelyeztem a gépembe, viszont amikor indítanám el a gépet, akkor itt lefagy. Ugyan azt látom, mint a lentebbi képen, vártam 5 percet de semmit nem csinált. Kivettem a 4gb ramot majd bekapcsoltam a gépet és rögtön tovább ment. Még egyszer megpróbáltam elindítani a gépet a +4gb rammal, de nem sikerült, megint megállt itt. Mi lehet a gond?
-
voroshazigy
csendes tag
Asus A6r alaplapú laptopomba 2db különböző 512 Mb-os ddr2-es 4200-as ram volt (gép ebből 872Mb-ot látott 128Mb-os videokártya miatt). Vásároltam hozzá 1Gb-os Kingston ramot, hogy 1,5Gb-os bővítsem a rendszert! Kicseréltem ár mind a két 512-es ramot az 1Gb-os ram mellett, de a windows és a bios továbbra is 872Mb ramot érzékel! Az alaplap elméletileg 2Gb-ig bővíthető! Mi lehet a probléma? Segítségetek előre is köszönöm!
-
Zolee11
senior tag
Egy Phenom II 965-ös proci alatt lecserélem a lapot egy ASUS M5A97 EVO R2.0-ra és ehhez a Kingston KHX1600C9D3K2/8GX típusú memóriát vettem. Mivel egyelőre nem cserélem a processzort (főként a memória méret miatt cseréltem) egy darabig ezt használnám benne, ha jól tudom, akkor 1333-as órajelre érdemes beállítani.
A kérdésem az lenne, hogy ehhez milyen feszültséget és időzítéseket érdemes beállítani? Az alapbeállítás (DDR3-1333 timing of 9-9-9 at 1.5V) Érdemes nagyobb feszültség mellett kisebbre lőni az időzítéseket? -
Gyeptegla
tag
Szasztok
Vásároltam a gépembe plusz 2x2 giga ramot ( ugyanazt a típust, ugyanazzal a széria számmal )
Az alaplap : Gigabyte P55 UD 4 rev 1. Core I5 750 procival.
Windows 7 64 bit
Most pillanatnyilag 8 giga van a gépben amit a bios és a windows is felismer, de mind a kettő csak a két régi 2x2 giga ramot veszi aktívnak.
Érthetetlen számomra a helyzet, windowsban a rendszerinfonál a következő szerepel:
Telepített memória (RAM): 8,00 GB ( 3,99 GB használható )
Ugyanezt látom biosban is, fizikailag látja a slotokban a memóriákat, de csak a felét használja.
Válaszotokat előre is köszönöm.
-
voroshazigy
csendes tag
A laptopomba 2db különböző 512 Mb-os ddr2-es 4200-as ram volt (gép ebből 872Mb-ot látott 128Mb-os videokártya miatt). Vásároltam hozzá 1Gb-os Kingston ramot, hogy 1,5Gb-os bővítsem a rendszert! Kicseréltem már mind a két 512-es ramot az 1Gb-os ram mellett, de a windows és a bios továbbra is 872Mb ramot érzékel! Mi lehet a probléma? Segítségetek előre is köszönöm!
-
Ryder62
őstag
Hali
Beleműtöttem a gépbe két ramot. Na most ugye addig kéne lenyomni míg rá nem kattan a két lefogó pöcök. Viszont nálam nem kattant rá hanem csak lefogta a memóriát, én magam kattintottam rá. Kb 1 mm rés volt a fehér lefogók és a memóriák között. Lehet amatőr hülye kérdés de ez így jó? Mindegyiket lecsekkoltam hogy szorosan fogja, és még kicsit megpasszíroztam a memóriákat hogy tényleg a helyén legyen.
Csak azért kérdezem nehogy később gond legyen ebből
-
Üdv!
Felvetném itt is a gondomat, bízva a kollektív bölcsességben, hátha lesz valami megoldás.
A lényeg: a profilomban láthatók a jelenlegi cuccaim, és ezek közül procit és alaplapot szeretnék cserélni. A kiszemeltek: i5-4570-es proci, egy ASUS Vanguard B85-ös lappal párosítva. Eddig minden szépnek és jónak tünt, de az alaplapos topikban figyelmeztettek, hogy a jelenlegi memóriám amelynek pontos típusa Kingston HyperX 1600 C9D3K2/8G KIT 1,65 V-os, és ez már nem passzol az Inteles alaplaphoz, oda 1,5 V-os memória kell.
Azért javasolták, hogy az itteni RAM-os profiktól kérdezzek rá arra, hogy ennél a RAM-nál lehetséges-e az, hogy manuálisan 1,5 V legyen beállítva, és legfeljebb csak 1333 MHz-en működik majd. Amennyiben ez nem megoldható, akkor sajna az egész fejlesztés ugrik, mert arra már nincs keret, hogy huszonezerért új RAM-okat is vegyek.
Szóval minden ötletet, javaslatot szívesen vennék, ha megoldható a dolog. -
lakisoft
veterán
Meg tudná nekem valaki mondani hogy a gyarkolatban mi a különbség az ECC registered (buffered) és az ECC unbuffered között?
-
El Kebir
őstag
válasz
mrobes #42168 üzenetére
ne zavard már jobban össze...
...minden ramnak vannak alapbeállításai, amivel beindulnak az alaplapok, azért jelzi a ramot 1333-nak a lap, mert alapbeállításában az egy szabványos 1333-as ram, és úgy is indul, az XMP profilok csak a garanciális kitesztelt gyári tuning beállítások. Egyik ramnál se az XMP profillal indul az alaplap, azt csak később lehet betölteni.
(#42167) Gnoll
Ha jól látom be van töltve a 2400-as profil. De bármikor le lehet ellenőrizni win alatt is, a cpu-z "memory" menüje, vagy az aidával is (ebben a menüben)
DE már ez is tuning a memóriavezérlőnek, ki kell tesztelni, főleg az igp használata mellet nem jelentkezik-e valami hiba, addig további tuningot nem kellene bevállalnod. (meg ilyen ramórajelhez is már megemelt igp órajel kellene, mert amúgy nincs sok értelme további ramtuningnak, és a cpu-igp tuninghoz egy gyárinál jobb cpuhűtő)
-
Gnoll
csendes tag
válasz
MoRT2195 #42148 üzenetére
Köszönöm!
Sikerült beállítani. A main menü-ben ki is hozta hogy 2400.
A kérdés miért nem írta át az alaplapi sémán az 1333-t 2400-re mind a 2 ram foglalatra?
Aidával próbáltuk megnézni de az alaplapunkat még nem támogatja.
Ez az alaplap gyári adatok szerint 2600-ig tudja húzni a ramot. Kézi profil beállításnál sok adat van ami számomra ismeretlen.
Meg szeretnénk próbálni hogy működik-e 2600-on (gondolom hogy ehhez egy másik xmp profilként el tudjuk menteni, de a praméterek megadásához kéne egy kis segítség, időzítések, feszültség...) -
-
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Manapság mennyi az ajánlott ram mennyiség, mert tervezem egy haswell konfig összerakását (játék, net, film, zene, szövegszerk. lenne) és 8 gb-ot javasolnak.
Én 16 gb-ra gondoltam, mert hosszabb távra tervezem a konfigot és később nem biztos, hogy tudnán bővíteni.
I5-4570, vagy 4670-ben gondolkozok (de lehet, hogy egy i7-4770 is beleférne a keretbe, ha csak 8 gb-ot vennék), ezeknek 1,5 voltos ram kell, ill. elég az 1600 mhz-es?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
flash- #42156 üzenetére
Bőven, játékhoz kéne sok memó meg egyéb vga igényes műveletekhez de azokhoz meg harmatgyenge. A shared memory igazából csak parasztvakítás.
Nem kell csak ha automatikusan nem jól detektálja a win vagy ha vmi oknál fogva nem szeretnéd használni az összes magot és/vagy logikai szálat. Bár ez esetben is jobb ha bios-bol tiltod (már ha ad erre lehetőséget a bios) én nem az OS alól (az a tuti megoldás ugyanis).
-
flash-
veterán
gondolom elég az igp-nek a saját memória is főleg ha a gép csak divx lejátszásra,szövegszerkesztésre lenne használva.
különben ha már felhoztad Msconfig -> Rendszerindítás -> Speciális -> fület akkor itt kérdezném hogy a processzorok számát te javaslod hogy pipáljuk be és irjuk be a cpu magok számát?
erről eléggé megoszlanak a neten a vélemények van aki szerint pont hogy ettől lesz lassabb a gép.. tehát vannak akik azt mondják ne pipáljuk be..
-
flash-
veterán
64 bites windows 7 4gb ram helyett miért csak 3.6gb ramot lát?
-
BSR
csendes tag
válasz
MoRT2195 #42148 üzenetére
A különböző színezés általában azt jelzi, hogy hogy kezeli a dual channel memóriákat párban. Ha felmész az alaplapod gyártójának honlapjára a specifikáció jelzi, hogy milyen típusú és frekvenciájú memóriákat kezel pont ez a lap. Itt természetesen nem él a visszafele kompatibilitás. Fordítva nem tudod betenni a RAM-okat, aszimetrikus a csatoló felülete (magyarul nem pont középen van a lapon a pöcök, a RAM-on meg a bevágás).
-
MoRT2195
tag
Nem nagyon értek a gép összeszereléshez, ezért ez ügyben mint kezdő kérdeznék tőletek. Igazából nagy szerelés nem kell hozzá, csak a ram behelyezés érdekelne engem. Van nekem egy Gigabyte P55-UD3L Intel P55 ATX alaplapom (elég sok fajtát találtam, de azt hiszem ez a képen lévő pont olyan mint az enyém)
és az lenne a kérdésem, hogy ebbe bele megy DDR2-es memória? Jobb alul (a képen) a két hosszú kék foglalatba van 2-2gb memóriám amik 1600MHz-esek és DDR3-asok. A két fehér foglalatba belemegy DDR2-es ram? 2db 512mb-osam van amit nem nagyon tudok használni semmire, szóval beleraknám ebbe a gépembe. És az mind1, hogy melyik oldalát rakom bele? Már mint azt persze tudom, hogy oldalát kell, de még így is két módon bele lehet rakni, csak másfele néz.
-
El Kebir
őstag
valamit félreértesz, az két XMP beállítási profil, sőt lehet benne mégtöbb spd profil is. (az egy külön dolog, hogy ténylegesen milyen beállításokkal megy, lehet teljesen egyedi is, de a biosban csak egységesen lehet beállításokat megadni, nem lehet külön-külön modulonként, nincs is rá menü.)
-
Gnoll
csendes tag
Sziasztok!
Ez az első postom itt és kellene egy kis segítség RAM-al kapcsolatban.
Nem régiben felújítottuk a gépünket. Vettünk egy új AsRock FM2A88X Extreme6+ alaplapot, és 2x4GB-os Kingston Hyper X Predator (KHX24C11T2K2/8X) 2x4GB RAM-ot egy AMD 6800 K procival.
A probléma következő. A BIOS-ban következő van Load XMP Settings
XMP 1.3 Profile 1: 11-13-13-30 1.65V DDR3-2400
XMP 1.3 Profile 2: 11-12-11-30 1.60V DDR3-2133DRAM Frequency DDR3-1333 (képet mellékeltem)
Ha még esetleg a BIOS-ból érdekelne vagy segíteni majd azt is fel tudom tölteni.
Hogy mehet a két ram DC-ben ha különböző a frekvenciája?
Sajnos a BIOS-ba akkor néztem bele amikor az X BOOST engedélyezve lett. De X BOOST kikapcsolása után is ugyan ezt írta ki.Előre is köszönöm!
Gnoll
-
krisz74
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 3x2 GB ram kit-em. Az alaplap duálban dolgozik. Hogy járok jobban: ha berakom mind a 3-at és akkor nem fog duálban dolgozni, vagy csak 2-t rakok be és akkor duálban dolgozik?
Melyik megoldással gyorsabb a rendszer?Üdv
-
tPedro_
őstag
Jelenleg meloban igy csak este lesz ra lehetosegem.
Viszont talaltam egy masik topikot itt a PH-n.
Tobbeknek van olyan lapja mint nekunk es eleg sokan hasznaljak Kingmax memoriakkal. Most ezt olvasgatom, vannak benne konkret tipusszamok es beallitasok, erdemes ezeket is kiprobalni. Sajnos regi topik, akkor meg nem voltak a mostani uj biosok, de atnyalazom, hatha talalok valamit.
(pl. "770T-UD3P lapban Kingmaxokat (FLFD45F-B8EE9 EAES) használok, (egyenlőre) 1333Mhz 6-6-6-18 1T beállításokkal, és tökéletesen működik." vagy "kingmaxom van(1600mhz-es, FLGE85F-B8MF7) és 1600mhz-n használom 7-7-7-20 1T időzítésekkel és tökéletesen működik.")
-
tPedro_
őstag
Meg az is lehet, mar nem emlekszem pontosan eleg regi a gep.
Azt tudom, hogy a ket rambol az egyiket joval kesobb vettem, nem hiszem, hogy ajanlas alapjan (a lapot, procit az lehet.)A RAM-ok eddig is auto beallitasokkal futottak, vagy a proci, vagy a bios a ludas. Mondjuk a proci az marad, a beallitasokkal lehetne szorakozni, de meg nem neztem utana mit merre kene.
Szerk.:
Tomshardware forumon az alabbi tanacsot kaptam:
Try raising the DRAM voltage + 0.05 and the CPU/NB voltage + 0.075, the guy with the 545 should prob be running the sticks at 1333, it normally takes at least a 965 Rev C# CPU to run 1600 comfortably/reliably.
Ennek a masodik fele rad vonatkozik (megemlitettem, hogy belefutottam valakibe akinek hasonlo gondja van). Bar ha jol olvasom mar igy is 1333MHz-en futnak a ramjaid.
-
psg5
veterán
válasz
tPedro_ #42135 üzenetére
Az igazság az, hogy már fél éve is küzdöttem vele, majd vissza is olvasgatok, mert ha jól emlékszem másik topikban biosban lévő feszültség,szorzó változtatásokat javasoltak, de azok nem váltak be, így hagytam, azonban mivel nem hibás, így nem érvényesíthető a jótállás a RAM-ra, ezért újra előszedtem, hogy hátha valaki tud valamit javasolni.
Nem lehet, hogy itt a Pro-n segítettek neked is gépösszekrakásban és a "Milyen asztali gépet vegyek" topikban jártál annak idején? Talán ezért a nagy hasonlóság a gépek közt
. Na de hogy a hiba is ugyanaz
Remélem lesz megoldás.
-
tPedro_
őstag
Egyebkent meg a videokartyam is ATI HD 4850-es.
Nekem most az F12 van fent, ami a legfrissebb. Regebben F2-vel hasznaltam, az uj proci miatt kellett az F4, de ha mar amugy is frissitenem kellett, felraktam az F12-t.
A RAM beallitasokkal a BIOS-ban nem probalkoztam meg, ha netan rajonnel valamire, kerlek oszd meg velem is.
-
Sziasztok olyan kérdésem lenne, nekem van 4gb ram a gépembe 1333 MHz-n, be tudok tenni mellé 1600 MHz-s ramot?
-
tPedro_
őstag
Szia!
Most kb. alig akartam hinni a szememnek, kérlek olvasd el a kettővel ezelőtti hozzászólásomat: #42128
Neked melyik BIOS fut a lapon?
Én most ott tartok, hogy a Kingmax ramot bármelyik slotba berakva a gép fagy/újraindul. A két memória együtt (nyilván érthető okból) ugyanezt produkálja. Memtest szerint is hibátlan mindkét modul.
Jelenleg csak az A-DATA van benn, volt telepítés, video és játék, egyelőre nincs gond. (kopp-kopp)
-
psg5
veterán
Adott az alábbi gép:
GA-MA770T-UD3P
AMD Phenom II X2 545
Kingmax DDR3 2GB Ram PC3-10700H (CPU-Z szerint 667MHz)
Ati Radeon HD 4850Van egy Kingmax 2GB DDR3 Ram-om (1600-as), ami tesztelve van és nem hibás,újonnan vásárolt, de
ha berakom bármelyik slotba ezt a Kingmaxot, akkor ha intézőbe megyek az egyik partícióra, azonnal kifagy, már mindenen végig mentünk, alaplap, cpu, vga, hdd stb, de ha nincs bent ez a RAM akkor nincs baj, ha bent van fagyás van, de ahogy írtam nem hibás a memória. Mit tehetek, hogy tudjam használni? Vagy ebbe a konfigba hiába vettem meg?
-
tPedro_
őstag
Koszi a tippeket.
Megprobalom visszarakni a regi procit, ha azzal jo akkor kizarhatom a BIOS-t.
A regi BIOS-t nem tudom visszarakni az uj proci miatt. (Eddig F2-es volt, az uj procit F4-tol tamogatja, de ha mar egyszer frissiteni kellett, felraktam a legujabbat, F12) Esetleg ha a regi procival se megy, megprobalhatom felrakni az F4-est.A memoriakat meg tesztelgetem, egyenkent es parban is.
(Igazsag szerint, ha uj RAM-ot kel vennem az uj procihoz, az nem gond, csak a procirol kene tudni biztosra, hogy nincs baja, mert tegnap vettem itt a PH-n (elvileg hibatlan)).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tPedro_ #42128 üzenetére
Az eltérő bios verziókban szokták módosítani a ram kezelést, de többnyire ezek inkább csak javítanak rajta mint sem rontanának de nem elképzelhetetlen ennek ellenkőzje sem (volt már rá példa).
Lehet, nincs két egyfomra memvezérlő, mivel ezt is cserélted a procival együtt könnyen lehet hogy az új memevezérlőd nem olyan toleráns mint az előződ volt.
Ha egyenként jók akkor az együttműködéssel lesz a gond. Érdemes ez esetben a régi biossal próbálkozni hátha segít.
-
tPedro_
őstag
Sziasztok!
Rakerdezek itt is, valszeg megiscsak inkabb memoria tema. A következő lenne a problémám:
Régi procimat (Athlon II X2 250) lecseréltem egy újabbra (Phenom II X4 965 BBE). Az alaplap egy Gigabyte MA770T-UD3P lap, amin régebbi BIOS volt, amit a procicsere miatt frissíteni kellett, így feltettem a legfrissebbet. Bekapcsolás után a gép újraindul/lefagy. A memóriára gyanakodtam, ezért elkezdtem játszadozni vele. Két modulom van, mindkettő DDR3-1333 2GB, egyik ADATA másik KINGMAX. Gondoltam kipróbálok minden slotot minden modullal, még nem értem a végére, de addig is lenne pár kérdésem:
Elképzelhető, hogy az új BIOS miatt nem lett kompatibilis az eddig tökéletesen működő memória?
Esetleg lehet köze a proci cseréhez? (BIOS-ban írja, hogy a Phenom processzor tud kezelni ganged/nganged módot.)
Merre érdemes elindulnom a hibakereséssel?(Általában a Win7 felállása után 5 perccel már lefagy/újra is indul, de volt hogy már a Win betöltése közben produkálta a hibát. De olyan is volt mikor egész sokára, 15-20 perccel az indítás után fagyott csak le.)
-
-
Sixday
csendes tag
válasz
Sixday #42123 üzenetére
Megőrülök....
2x1g ram bennt a gépben, prime95 15 perc után kékhalál vagy reboot
egyik modult kiveszem, 2 órát megy a prime95 hiba nélkül
modult visszateszem, másik modult kiveszem helyette, 2 órát megy a prime95 hiba nélkülha együtt vannak rögtön jön a halál
külön külön mennek
na ezt most hogy?csak hogy elkerüljük az alaplap, a memóriavezérlő, a ramslotok, illetve bármi más gyanúsítását a memóriamodulokon kívül:
ugyanabban a két slotban mint fentebb, 100%-ban azonos minden más a környezetben, beteszem a másik két modulomat párban és hiba nélkül megy 2 órát a prime95most akkor mi a halál van?
-
Sixday
csendes tag
Időközben beleástam magam a témába és tovább jutottam.
A memtest86-ra azt írják hogy annál jobb a prime95 mert az ad a cpu-nak is terhelést és kombinált terheléssel sokkal hamarabb előjön a memóriahiba.
Ezt alá is írom mert tegnap 2 óra teszt után is jó volt memtest86-al a ram, de ma 15 perc prime95 után jött is a kékhalál (prime95-öt írták a legjobb ilyen teszterprogramnak)
.
A memóriavezérlőt nem gyanúsítom mert 4x1g ramról van szó és ebből a 4 modulból 2 tökéletesen működik (most 1 óra 50 percet ment prime95-ön gond nélkül), a másik 2-nél pedig halál van, úgy hogy mindig ugyanabba a slotba teszem őket felváltva.Most a két fagyós modult letesztelem 1-enként és végre remélem zöldágravergődök ezzel az átok hibával.
-
törölt tag
-
nis.
csendes tag
sziasztok,
korábban már írtam ide ebben a témában, de most felmerült egy konkrét választási helyzet.
32GB ram (4x8) 4930K-hoz (http://ark.intel.com/products/77780/) asus x79deluxe lapba (http://www.asus.com/Motherboards/X79DELUXE/#specifications) videó utómunkához és 2d/3d animációhoz:1. gskill 2133Mhz CL 9 ( [RipjawsZ] F3-17000CL9Q2-32GBZH )
VAGY
2. gskill 2400Mhz CL 11 ( FZ-2400c11Q-32GZM - http://ipon.hu/hir/15_fele_g.skill_memoriacsomag_ivy_bridge_e_processzorokhoz/26834)(melyik a fontosabb az ilyen típusú munkánál, az órajel vagy a latency?)
kösziiii,
nis. -
Gman999
tag
Eléggé felmentek a memória árak ha jól nézem nem? Terveztem vásárolni de nézem a kiszemelt ramokat és kb a duplája majdnem mindegyik...
-
Mark625
csendes tag
Üdvözletem!
Az lenne a bajom, hogy van 4GB ramom (2x 2GB) DDR2 , de a számítógép tulajdonságoknál írja , hogy : 4,00 GB telepített (2,00 GB) használható. Miért van hogy csak 2GB használható a négyből? Windows 7 Ultimate 64 bit. Előre is köszönöm a segítséget. -
Milgram1
aktív tag
Sziasztok!
Van a gépbe jelenleg 4db 2GB-os Kingmax semiconduto1333-as modul és az érdekelne hogy érdemes-e húzni ha már a proci is 2,8 helyett 3,5-ön megy illetve bírja-e -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sixday #42116 üzenetére
Igen, a ramon belül.
Nem ad 100%-os bizonyosságot, mert 1-2 teszt gond nélkül lefutott. Ha megy pár órát akkor azért már kb biztos az eredmény. Ha több órán át sem dob hibát akkor viszont másfelé kell keresni a hibát.
De lehet nem is a ramod a ludas, hanem a memvezérlő. Én első körben arra néznék rá, azért 4 modult kezelni elég nagy teher, ezért nem preferáljuk annyira a 2 modulnál több darabból álló kit-ek használatát (noha többnyire ez csak régebb vezérlőket érinti, illetve az újaknál tuningban is rontanak (nyilván kivéve a gyárilag 4 csatornás vezérlőket)).
Szóval a mch-nak adnék egy kis plusz feszt (+0,1V vagy +0,2V).
-
Sixday
csendes tag
Aida stressz tesztnél be lehet pipálgatni hogy cpu, ftp, memória, gpu, miegymás.
Itt úgy csináltam a tesztet hogy minden kikapcsolva, csak a memória volt bepipálva.
Bár abból a szempontból gyanús hogy igazad van hogy ennek ellenére is kivágta 100%-ra a cpu használatot.A bank alatt mit értesz? Mármint memóriamodulon belül?
Én alapvetően úgy gondoltam hogy ha a memtest86 kiírja hogy test passed akkor az azt jelenti hogy a gépben lévő összes ramon végigment az utolsó bitig. Ezekszerint rosszul gondolom? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sixday #42114 üzenetére
Memtest jó progi de 2 óra futtatás az elég kevés esetében, 6-8 óra a javasolt.
Nem, az aida stresz tesztje nem csak a ramot mozgatja, hanem a procit is, így nagyobb terehlést kap tőle a gép.
Mert a ram sok-sok bank-ból épül fel, nem biztos, hogy éppen az esetelg hibás bank-ba ír a progi. Amíg ez nem történik meg stbail a gép.
Csak úgy, hogy egyenként teszteled őket jó hosszasan.
-
Sixday
csendes tag
Sziasztok RamTudorok,
Nagy segítség kellene mert már a hajam tépem.
Vettem a hardveraprón 4x1gb geil ddr2-800-as, 4-4-4-12 ramot, a narancssárga fémházas hűtésűt a gyerekeim gépébe.
Az alaplap egy msi p43t-c51, az oprendszer 64 bites win7 home, friss telepítés, alaplapi driverkészlet fennvan.
2 nap garit adott a ramokra az eladó, hazahoztam, bepattintottam, 2 órát ment rajta a memtest86, minden okés volt.
Namármost a helyzet az hogy ha a gyerekek játszanak a gépen (mindegy mivel) akkor kb. fél óra múlva vagy kékhalál vagy elbootol a gép.
Memtest86 változatlanul hibátlannak látja a ramot.
Természetesen a ram nincs húzva, biosban minden optimal beállításon, az alaplap jól ismeri fel a ramokat és a sebességüket.Odáig eljutottam hogy az aida64 stress testjét ha ráeresztem akkor tudom reprodukálni a hibát, kb 20-30 percig minden okés aztán jön a kékhalál vagy reboot.
Ezzel a módszerrel sikerült kisakkoznom a 4 gigából 2 gigát (2 modult) hogy itt lesz a gond, a másik 2 modul 1 órát ment az aida64 stresszteszten hiba nélkül.
Természetesen ugyanabban a 2 slotban próbáltam őket, egymás melletti slotok, single channelben.És a lényeg:
A logika szerint a két modulból az egyik hibás. Viszont magukban mindkét modul 1 órát ment a stresszteszten és nem volt semmi gond. Márpedig valamelyik rossz kell hogy legyen mert ha együtt vannak a gépben akkor halál van 25 perc után.Kérdések a következők:
- a memtest86 miért mondja a ramra azt hogy fasza, ha ez nemigaz? Azthittem ez a progi az ultimate teszt
- lehet-e a memtest86-al is olyan stressztesztet csinálni amit az aida64 tud?
- miért nem azonnal ájul el a hibás modul, 20-30 percig miért jó és miért utána hal csak meg?
- hogy a búbánatban tudnám a 2 hibásból kisakkozni hogy melyik a szar?Előre is köszi mindenkinek.
-
-
-
Beni97
őstag
Sziasztok
nekem gáz van a ramommal, OCZ Platimun DDR3 1333, viszont csak 1066 ban megy CL7 ben, variáltam már az időzítéssekkel de mindig visszaáll 1066 ra :/
volt bios reset is de nem megy vissza gyári értékre semmi sem!
Ötlet?Előre is köszi a választ
-
Trex3399
tag
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.Van a gépemben 2x2gb Kingmax flfe85f-c8kl9,ezek 1333Mhz-ek és az alaplapom Dual Slotos. Szeretném bővíteni még 4gb-al és találtam 1x4gb Kingston 1600Mhz-t.
Kérdésem:
Ha most azt megvenném,akkor az jó lenne,egy részről a MHz különbség miatt,más részről hogy a lap Dual Slotos,akkor is látná a rendszer a Ramot ha csak egyet vennék belőle?Előre is köszönöm a válaszokat!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Sokat megélt veterán CPU-t hoz vissza a piacra az Intel
- BestBuy topik
- Gaming notebook topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- 3D nyomtatás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nintendo Switch
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Corsair VENGEANCE SODIMM 2x16GB DDR4 3200MHz CL22 - Új, bontatlan - Eladó!
- 32GB 3200Mhz DDR4 RAM Kingston Fury Black CL16 2x16GB Garanciális
- Kingston FURY Beast DDR4 3600 MHz (KF436C18BBK4/128) Garanciális 4x32 gb
- Micron SO-DIMM laptop memória 4GB DDR4 3200MHz MTA4ATF51264HZ-3G2J1
- Kingston FURY 64GB KIT DDR5 - 5200 MHz Beast
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3244
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest