- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Őskoczka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
Hirdetés
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tarill
őstag
hello! olyan kérdésem lenne hogy a mostani ramjaim mellé (CORSAIR 4096MB XMS3 DDR3 1333MHz CL9 KIT TW3X4G1333C9A) egy ilyet betennék [link] és ezeket is 1333-on használnám mi történne? azon kívül h 12gb ram lenne van így értelme vagy ink csak a 2x4gb-t hagyjam benne?
-
törölt tag
válasz
DragonZ #37397 üzenetére
Igazából a kérdés nem ebbe a topicba tartozik. Ahogy a címben is szerepel, a RAM vásárlással kapcsolatos kérdések számára van egy külön topic: Milyen RAM-ot vegyek?
-
DragonZ
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy ASUS P8Z77-V Pro alaplapba melyik RAM lenne jó az alábbiak közül (egyik sem szerepel a Qualified Vendor List-en):Amennyiben van egyéb javaslat, ami jól működhet a fenti alaplapban, és hasonló árkategóriát képvisel, szívesen fogadom.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Zunex
tag
válasz
Tarill #37394 üzenetére
pedig így van.. wincsit AHCI módban használom és biztos ahhoz van köze. a biosban van egy olyan beállítás hogy performance AHCI mode vagy hasonló. Azzal raktam át a winyót AHCI módban. Akkor gyorsult fel minden. Winben is 7.3 pontot kapott a winyom. de amikor visszarakom a ramot 1333-ra, akkor megszűnik a gyorsaság. leellenőriztem, az AHCI mode megmarad. Nem tudom mi lehet.
-
Rexcor
őstag
Sziasztok!
Van 2x4Gb Corsair Vengeance 1866-os ramom és a gép csak 1333-at lát.Hogyan tudnék ezen változtatni?
-
Zunex
tag
válasz
04ahgy #37391 üzenetére
értem és köszi a választ! nagyon kielégítő volt
azért akarok mindent gyárin látni, mert még új a gép (3 napos) és még nem akarok belepiszkálni, de úgy néz ki, hogy kell, mert nem jó az alap beállítás. 3 modulnak az ötlete pénz hiányában keletkezett
Ha belerakok még 1 modult az segítene akkor, ugye? Mert 4gb nem elég az After Effectnek
A 9-9-9-24-en van most (alap beállítás), de 1.5v-al. A lapban meg nincs lehetőség RAM szorzó beállítására. 13x a cpu szorzó, használat közben 16x ugye a turbo miatt. Amúgy meg nem hiába érdekel, mert jelentősen gyorsul tőle a gép. 1600mhz-nél pl a Chrome indítása 1sec-et se vesz igénybe, de 1333-on 4sec-ig is gondolkodhat. Szóval ezért érdekelne ennyire.
-
04ahgy
nagyúr
"A RAM gyártója hazudott, hogy bírja az 1600-at vagy a lapom a hibás?" - Egyik sem.
A lap alig szól bele. A CPU-d IMC-je csak 1333MHz-et támogat a gyári specifikáció szerint.
Harmadrészt meg ordít, hogy user error. Replace the user and press any key to continue.Automata beállítással nem állítgatunk RAM frekvenciát. Manuális beállítás időzítés, RAM feszültség, CPU_NB_VID és RAM időzítések (másodlagos időzítések is!) terén.
Időzítés CL9-9-9-24 2T tRFC 160ns, RAM fesz 1,65-1,7V, CPU_NB_VID 1,2-1,3V között.Ha még ehhez hozzáveszed, hogy a Phenom II (nem csak a Deneb, hanem a Thuban is) a 8x RAM szorzót kezeli a legkevésbé stabilan, akkor célszerű 6,66x RAM szorzót beállítani, 240MHz external clock és visszavett CPU szorzó mellett.
Azt meg ne is emlegessük, hogy hiba volt 3 modullal tömni a memóriavezérlőt, így a szimmetriának adtál egy pofont, és a maradék modul, amellett, hogy visszaveszi single channelbe a RAM kezelést, még terheli is az IMC-t.
Ha a fentieket, akárcsak egyetlen pontját is nem érted, akkor nem te vagy az a user, akinek 1600MHz-es RAM frekvenciára van szüksége. Egyébként meg semmivel nem gyorsabb Phenom II esetén.
HGyu
-
Zunex
tag
Sziasztok!
van 3db (3x2gb) kingmax hercules ramom, ami 1600 mhz-en kéne, hogy működjön, de csak 1333-on hajlandó. Amikor a BIOS-ban beállítom az automatikus frekvenciát, akkor 1600-ra rakjam és néha bootol a windows néha nem. Ha be is bootol, akkor is az első játék indításnál kifagy vagy max 2-3 gameplay. Amikor levettem 1333, akkor nincs semmi baj, de vannak be-be akadások, ami eléggé zavar. A RAM gyártója hazudott, hogy bírja az 1600-at vagy a lapom a hibás?A konfigom:
AMD Phenom II 1045T
Sapphire HD 6870
kingmax 3x2gb hercules RAM (1600?!?)
Asrock M3A770Eköszi előre is!
-
adam0222
csendes tag
Sziasztok,
egy régebbi laptopban (Fujitsu-Siemens Amilo Li 1720), két darab 512 MB-os, 533Mhz-es DDR2-es RAM volt
Vettem két darab Samsung 1GB 800Mhz RAM-ot, még az üzletben is azt mondták, hogy a nagyobb frekvencia nem fog gondot jelenteni.
Ha mindkét új modult behelyezem, a laptop a BIOS-ig sem jut el, a képernyő vagy fekete marad, vagy épp csak a BIOS logó jön be. A modulokat felcserélve ugyanaz a jelenség.
Ha bármelyik 1GB-os modult a #0 helyre teszem, a másikat üresen hagyom, akkor rendben működik minden.
Ha vegyesen csinálom, 1GB az egyik és a régi 512MB-os RAM a másikba, akkor a Windows Vezérlőpult/Rendszer ablakában csak 1GB memóriát lát, a diagnosztikai programok viszont felismerik a 1,5GB-ot. Felcserélgetve, illetve a másik 1GB-os és 512MB-os modullal is kipróbáltam, minden esetben ugyanez.
Az új modulokat külön-külön a Memtest86+ programmal teszteltem, nem volt hiba.Van valakinek ötlete?
Mennyi esély van rá, hogy pl. ha alacsonyabb frekvenciájú RAM-okat vettem volna, vagy ha pl. Samsung helyett Kingstont vettem volna, hogy akkor rendben működne a 2x1GB RAM?Köszönöm.
-
Redneck
nagyúr
800 Mhz CL4 időzítéssel gyorsabb a gép mint 1066 CL5-tel?
-
-
Speedhs
őstag
Udv, ddr2 ramot akarok venni 2x2gb ot.
kaptam ajanlatot 2x2 gb 1066mhz kingstonra 10.000Ft-ertekben es talaltam 4x1gb geil ramot amibol alkudni is lehet,
Melyiket valasszam? -
Tarill
őstag
hello! a gépemben Corsair XMS3 CM3X2G1333C9 ramok vannak és megnéztem a biosban a feszültségelés auto-n van de azt írtja h 1.575V az normális? illetve ugyanígy auto-n mennének 1600mhz-n ezek a ramok stabilan?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
bopeti98 #37355 üzenetére
Igen, DDR3-as RAM van a képen, és neked is DDR3-at kell bele venned. Kingston-t vagy Kingmax-ot javaslok, azok nagyon jó kompatibilitással bírnak (mondjuk Lenovo géppel nem lesz gond ilyen téren).
Igen, az lesz a forgatókönyv, hogy kiírja: telepített memória: 4GB, használható memória 3,25GB. Vagy ilyesmi. De az IGP úgyis levesz valamennyi RAM-ot, így legalább nem a windowséból.
Alig drágább a 2GB-os, így azt vedd szerintem az 1GB-os ellenében.
HGyu
-
bopeti98
őstag
Sziasztok! Van egy Lenovo G550 laptopom jelenleg 2GB rammal de bővíteni szeretném 4GB-ra. Az Everest szerint az alaplap pont 4GB-ot bír el. Leszedtem a laptop hátulját hogy megnézzem milyen ram kell bele de nem nagyon értek a laptopod ram bővítéshez/cseréhez mert eddig csat asztali gépben cseréltem. Így van a ram a laptopba:
Ez ha jól tippelem DDR3-as ram ugye? Félek hogy a 4GB ramot a 32 bites Win 7 Home nem fogja tudni kezelni és most nincs keret egy 64 bites Win 7 vásárlásárai, illegális szoftvert meg nem akarok használni. Szerintetek 1GB is gyorsulást fog hozni? Vagy megvegyem a 2GB-os ramot és így lesz 4? Nem baj ha nem látja az egész 4GB-ot, nekem elég ha már 3,5GB-ot lát
. És még valami. A RAM márkája ugye nem olyan fontos? Előre is köszi a választ!
-
jano_77
nagyúr
Sziasztok.
Segítségeteket kérném a következőben:
Az utóbbi időben történt némi változás a gépemben - picit javítgattam rajta apránként.
RAM-ok: 2x2GB Crucial BallistiX és 2x1GB Kingston HyperX DDR2-800MHz
proci: E2200-ról E5800-ra lett cserélve
VGA-t is cseréltem - HD2900Pro helyett most HD7770 DCT-1GD5-TOP -, mert azt gondoltam, hogy a problémám oka a régi VGA, ami nagyon meleg volt (68°C).
A problémám pedig a következő:
Utóbbi időben sajnos elég gyakori, hogy kifagy a gép - leginkább akkor, mikor WoT-ozom.
A kérdésem az lenne, hogy igaz-e az, hogy nem szerencsések az eltérő márkájú, gyártmányú RAM-ok még akkor sem, ha az adott párok egyformák is?!?
Okozhatná ez a fagyást esetleg? (bár most már kivettem a 2x1GB Kingstont és a fagyás továbbra sem szűnt meg.Köszönöm a válaszokat, segítséget.
Esetleg, ha van közületek WoT-ozó, az nem tapasztalt még hasonlót?
Azért kérdezem, mert pl. Max Payne 3-at végig játszottam úgy, hogy 1x sem fagyott ki a gép. -
Akcok94
senior tag
ÜDV.
kérdésem lenne hozzátok.
A napokban veszek egy új alaplapot és abba szeretném a legmegfelelőbb ramot venni.
A lap: Gigabyte GA-990FXA-UD7, én én ezt néztem bele. Szerintetek ez jó lesz bele?
akcok94 -
04ahgy
nagyúr
válasz
littlemole #37343 üzenetére
A csatornák közti szimmetria a lényeg, nem a négy azonos modul.
HGyu
-
törölt tag
válasz
littlemole #37341 üzenetére
Most is megy a DC, nem értem miért mondtad, hogy elveszik. Ha egy pár mellé teszel még egy párat akkor nem veszik el a DC.
-
littlemole
őstag
válasz
#65675776 #37335 üzenetére
Van két másik winyó is a gépben. Átraktam egy 10GB os részre a pagefilet a másik winyóra.
A beállításokat a prohardver SSD ajánlott beállítás alapján csináltam. De ott lehet csak arra vonatkozott hogyha csak SSD van a gépben.
Csak szimpla weboldalak, meg egykettő you tube oldal. Én is csodálkoztam mert korábban soha nem volt ilyen memória baja a gépnek még kevesebb memóriával sem (2GB).
Meg mellette még egy pár program szokott futni. Film.
Szerintem ez az SSD beállítás kavart be.Beleraktam a +2GB memóriát csak kíváncsiságképp.
Aida tesztek.4GB
olvasás 6479 MB/s
írás 6069 MB/s
Másolás 5978Mb/s
Latency 77.6ns6GB
olvasás 6478 MB/s
írás 6067 MB/s
Másolás 4885Mb/s
Latency 82.5ns -
pepe363
tag
válasz
dodopek #37336 üzenetére
Hello.
Haver gépében ilyenek voltak igaz DDR2 esek.
4 évig mentek éjjel nappal és nem volt velük semmi baj csak lecserélte az egész konfigot..
Zeppellin ramok nagytöbsége élettartam garis ha jól tudom,szóval olyan rossz nem lehet..
Ár érték arányuk a legjobbak között van...
Üdv: Peti -
dodopek
addikt
Sziasztok!
Ismerős gépébe kellene ddr ram. Ezekre gondoltam. Tudok valamit erről a márkáról? Én nem ismerem, nem venném meg mielőtt válaszoltok rá...
Köszi előre is! -
törölt tag
válasz
littlemole #37332 üzenetére
Ha csak az SSD van a gépedben, akkor inkább legyen letiltva a pagefile (máskülönben nagyon rövid időn belül meghal az a fantasztikus flashmemória hegy). Ha van egy vinyó is a gépben, akkor arra állíts be pagefile-t.
Miket nyitogatsz meg, hogy a teljes memóriát televeri a böngésző? FullHD stream-eket YouTube-on?
Qru: Ha lesz időm nekiállok.
-
BeatC
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy geil pc2 8500 CL5 ultra kit-et és belerakva a gépbe csak 800-on futnak.
Konfig:
Lap: Gigagyte Ma790x ud3p
Proci: Amd athlon 64 x2 6000+Tudtok-e segíteni a bios beállításban, vagy más a probléma?
Üdv.
Zoli
-
pepe363
tag
válasz
littlemole #37332 üzenetére
Swapot én vissza kapcsolnám az nem az ellenséged..:-)
Valószínűleg az lehet a probléma... -
littlemole
őstag
válasz
pepe363 #37331 üzenetére
Nem azért fordulhatott elő ez mert SSD beállításoknál kivettem a beállításokból a virtuális memóriát, swapot vagy valami hasonlót hogy ne írkáljon a win a C: re?
Emlékszem régebben 25% volt a használt memória aránya (AIDA val nézve). Most meg
50%. Swap space Total ra ír 4093MB ot. Pont annyi mint a memória nagysága.Próbaként megnézem ha belerakom a +2GB ot. Aztán majd meglátjuk mit mutat.
-
pepe363
tag
válasz
littlemole #37330 üzenetére
Hello.
A 4Gb nem elég netelni??
Ott valami más gond lesz..
4gb nak elégnek kell lenni.Nekem win7 alatt MW3 fullon untig elég a 3-3.5 gb...
Én lehet hogy a 4-et használnám dual-ben mit a 6-ot..
De tedd bele mérjél rá.. -
littlemole
őstag
Mennyit számít a dual channel DDR2 memóriánál? Van most a gépben 4GB de beleraknék +2GB ot ami egy dobozban pihen feleslegesen.Csak ugye akkor elvesztem a DC-t.
Érdekes módon előfordult hogy sok programot futtatva a gépen meg sok weboldalt megnyitogatva,néha kifutottam a memóriából.Más gyártójú modulok egyik OCZ 2x2GB másik Gskill 2x1Gb.
-
törölt tag
válasz
#59070464 #37327 üzenetére
Régebben írtam egy ilyen hsz-t: [link] A lényeg látszik belőle, de lehet fogom frissíteni.
Egyébként meg igazából csak az számít, hogy legyen elég memória. A sebesség szinte teljesen irreleváns, csak a Llano és majd a Trinity esetén számít, mert ugye azok tartalmaznak egy egészen értelmes IGP-t.
-
törölt tag
válasz
#65675776 #37326 üzenetére
Tehát nem az időzítés a lényeg. Hanem a kettő együtt. Itt "mindenhol" azt olvasni, olyan szövegkörnyezetben, hogy az időzítés annyira fontos, hogy fontosabb az órajelnél. Nos ez mint látjuk nem igaz. Egy 2133 CL~11-es memória sebessége és időzítése is jobb, mint egy 1600 CL~8-es.
A teszt alapján én az 1866 CL~9-es aranyközéputat válaszom. Nem egyenesen arányosan gyorsabb/jobb (sőt inkább csak alig) a 2133-as felállás. Különös tekintettel hogy a feszültségnek is kell adni rendesen. Ki sem teszteltem, de az AIDA lefutott.
-
törölt tag
-
akoska23
aktív tag
És van valami korlát vagy ami megjelent DDR2 slotba az mind jó?
-
akoska23
aktív tag
Sziasztok. Én úgy tudom (lehet nem helyesen) hogy a DDR2 memóriát kezelő alaplapba hiába hogy csak 667MHz ig kezeli a memót bele tudok rakni 800MHz vagy nagyobb órajelű RAMot is de csak addig az órajelig hajtja amit a lap tud.
Namármost a kérdésem hogy ez helyes -e vagy van bármiféle korlát?
Hogy konkrétan is kérdezzek van ez a lap elvileg 667-ig kezeli a memót. Néha nem mindig olyat sikerül találnom olcsón ami pont jó vehetek bele nagyobb órajelen üzemelőket?
Azt tudom hogy nem lesz nagyobb az órajel amit használ de ha mondjuk azt tudok venni olcsóbban. -
debcamp
aktív tag
Üdv.
Lehet volt már róla szó előttem, de nem fogok több mint 37ezer hsz-t átolvasni
Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy épp egy komplett új gép vásárlása előtt állok és RAM ügyben mit is jelentenek az ilyen számok: "Időzítés: 9-9-9-24" Mire kell itt figyelni? Minél kevesebb, vagy a több a jó? 1600as 2x2Gb kitben gondolkodom... Esetleg még vmi apró, ám fontos számadat vagy egyéb amire figyelnem kellene? Köszönöm -
törölt tag
válasz
rocsikzoli #37307 üzenetére
Az i915 család bizony nem támogat ennél többet.
-
rocsikzoli
csendes tag
válasz
#65675776 #37305 üzenetére
Hát, az érdekes lenne, mert a memórián lévő papíron is 1066 Mhz szerepel, meg amikor másik gépbe raktam bele őket az ottani 2 GB-os 800 Mhz-es mellé, akkor 800-on futott ez a kettő is, úgy néztem.
Akkor az alaplap nem bír 533 Mhz-nél többet? Vagy át kell állítani nagyobbra?
-
törölt tag
válasz
rocsikzoli #37304 üzenetére
Ez DDR2-533.
-
jilian
addikt
Adott egy 16Gb Corsair Vengeance 1866 CL9 -es kit.
A Memtest86+ mindegyik modullal hibátlanul lefut az XMP-s profiljával.
De ha én Bios -ban beállítom az XMP-t a win, elhasal; a progik nem futnak , ha el is indul eldobja és kifekszik a win.
Próbáltam manuálisan is beállítani a gyárilag megadott feszt/időzítést, semmi változás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo T14 Thinkpad G2 FHD IPS i5-1145G7 vPro 4.4Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest