- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szabus
csendes tag
Üdvözletem!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha játékra állítjuk össze a gépet, akkor mi jobb választás 8 GB/1600MHz, vagy több Mhz és elég 4GB ram?
Előre is köszönöm a választ.
Szabus -
cashback
őstag
-
törölt tag
válasz
janosiaron #36495 üzenetére
A két linkelt kit között a hűtőborda az eltérés. Kingston hagyományok szerint az alkalmazott chipek típusáról nincs információ.
Ha egyenként hibátlanok, de többet használva már nem, akkor az jó eséllyel beállítási probléma. Vagy a modulok, vagy a memóriavezérlő kevés feszültséget kap. De lehet valami egyéb apró beállítással van probléma.
Illetve lehet inkompatibilitás, ami Geil RAM-ok esetén nem ritka.
-
janosiaron
csendes tag
Sziasztok!
Két kérdésben szeretném segítségeteket kérni.Első kérdés:
Második kérdés:
Lehetséges-e, hogy egy memória csak double és triple channelben legyen hibás, a 3 modul egyenként tökéletes memtest64+-szal tesztelve. (én inkább x58-as platformot tartanám hibásnak és semmi nem hibás egyszerűen inkompatibilis)(Gigabyte Ex-58-UD5, Core i7 920, Geil Value 1333MHz, cl7 3*2 GB Tripple channel Kit)
Előre is köszönöm mindenki válaszát
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
waterdragon1 #36493 üzenetére
Persze, aprón hirdesd meg.
-
waterdragon1
tag
lenne egy 1600 mh 2gb kingmax magas bordás ramom el lehet ezeket adni vagy estleg cserélni ?gél 2gb 1333mh nem magas ramra, mert nem fér alá a hűtőmnek a ram .
-
Qru
MODERÁTOR
-
szente80
aktív tag
-
szipszip
csendes tag
Sziasztok.
Az lenne a problémám, szeretnék új gépet összerakni, és a processzor http://ark.intel.com/products/52210/Intel-Core-i5-2500K-Processor-(6M-Cache-up-to-3_70-GHz) lenne, ellenben csak kevés 1333 Mhz ramot sorol fel mint kompatibilitás.
Kingmax FLFF65F-C8KM9 NEES 4 GB
Ellenben
Corsair 8192MB 1333MHz DDR3 Dual Kit Memória (CMX8GX3M2A1333C9)
Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHZ KHX1333C9D3B1K2/8Gvalamelyik a kettő közül lenne a választás.
ASUS alaplap lenne, ott elvileg, jó neki.
Segítséget köszönöm. -
Dark_Spirit
csendes tag
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy egy Asus P5K Premium alaplapba milyen memóriát lenne érdemes venni?
Amennyiben jól tudom, csak 2 gigát bír el 1-1 modul viszont a frekvenciához lövésem sincs.A cél olyan 4-6 giga lenne (jelenleg 2 db 1 gigás van - a frekvenciát sajnos nem tudom megmondani perpill), szóval 2x2-re vagy 2x2x2--es megoldásra gondoltam, viszont nem tudom merre induljak
A segítséget előre is köszi.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
cashback #36480 üzenetére
Az attól függ hány csatornás.
Quad channelnél négy modul kell, Dual channelnél meg kettő. A Te lapod pedig Dual szóval kettőt tegyél bele. Felesleges négy modult belevenni Dualba, mert nem lesz gyorsabb. Csak akkor kell négyet beletenni ha a két modul már nem adja ki összesen azt a méretet amire szükség lenne. -
cashback
őstag
válasz
#65675776 #36472 üzenetére
Ezért is vagyok képzavarban...
Nagyon sokan azt mondják hogy pl.: 4Gb ösz ram esetén jobb a több modul... 4*1 > 2*2 > 1*4
Egyébként olcsóbban jövök ki 2*4Gb-tal, mint 4*2-vel (+2ezer)... viszont ha jobb teljesítményt kapnék ezzel akkor bánja a fene, annyit még rászánok.
Az hogy később még rakhatok bele az sokat nem számít. 8Gb-tal sztem kihúzom vagy 5évig.
-
xyx8
csendes tag
hello
azt szeretném kérdezni hogy nem e tudtok nekem segiteni
leírom rőviden hogy mi a gondFrisitetem a biost és utána észrevetem hogy csak a fele ramot ismeri fel a bios is nem csak a windows.
nem tudom hogy mi lehet a gond
sok dolgot probáltam de nem ismeri fel
kingston 2x2gb vagyis két dual channel ram 4-4gb
és eből csak 4gb-ot ismer fel a 8gb-ből
pedig elöte felismerte mind a 8gbwindows ulti 64x
asus maximus iv extreme-z68 b3
légyszíves írjál valami véleményt ha valami adat pontosa kell akor leirom
elöre is köszi -
Qru
MODERÁTOR
válasz
jilian #36475 üzenetére
Gyári specifikációnál nem kell ennyire kitesztelni, de igen, ezek jók rá ha kombinálod akkor adja a legbiztosabb eredményt. Memtestnél meg nem kell variálni, küldd rá az a lényeg, hogy hosszan fusson.
De monodom ha gyári specifikációra lövöd be akkor felesleges.mod:
Speedy86: Alapból ennyi a maximum memória sebesség amit támogat a memóriavezérlője a gépednek (1333MHz). Tuningolnod kell ha a 1600MHz-es ramsebességet el akaraod érni.
Belépsz a bios-ba és megemeled a sebességét és beállítod, hogy 1,5V helyett 1,65V-os kapjon. Vagy ha a lapod támogatja az XMP-t (és a ram is), akkor egyszerűen aktiválod az XMP profilt a biosban és ő beállít mindent magának. -
jilian
addikt
Rendben.
Akkor gondolom a memóriákat proci tuningtól függetlenül is ki lehet hegyezni, hogy megnézzem mennyit bírnak..
Erre a Memtest86+ USB Installer és egy IBT teszt elég lesz?
A Memtest86+ úgy ahogy saját maga elindul, lefut, az úgy mérvadó?
Vagy érdemes/kell még benne valamit állítani? -
Speedy86
aktív tag
Sziasztok!
Vásároltam egy KINGSTON 8192MB HyperX XMP Blu DDR3 1600MHz CL9 KIT KHX1600C9D3B1K2/8GX kittet. Aida, meg a lap is 1333nak látja. Itt a kép. Valamit rosszul értelmezek? Ezek csak kitbe 1600asok? vagy hogy van ez? Asrock h77 lapom van ha az számít
-
törölt tag
válasz
#90933760 #36461 üzenetére
Most 3 Giga ramom van négy modullal (és az északi híd megfekszik, antituning), ezért két modult akarnék (mert azzal repeszt), de ha nincs 2x2 Gigás kit akkor csak 2 Gigám lenne összesen (1x1), ami pedig eléggé sovány. Semmi értelme felrántani a procit meg a ramokat, ha a rengeteg swapolás miatt ugyanúgy akad a játék (pl Stalker).
Tudom, játékra egy 10 éves konfig eléggé durva. Tehát akkor marad így, ahogy eddig. Pedig reménykedtem kicsit.
-
cashback
őstag
Sziasztok.
Biztosra veszem hogy már valaki megkérdezte és választ is kapott, de nem találom... így bocs ha ismétlés.
AsRock B75 Pro3-M + G620 (vga még kérdéses)
Jelenleg 1*4Gb 1333Mhz Kingmax ram van benne.8Gb-ra szeretnék fejleszteni.
A kérdésem az lenne, hogy 2*4Gb vagy 4*2Gb lenne a megfelelő választás?
Valószínűleg Geil Black Dragon lenne a kiszemelt áldozat. Csak a kiszerelés kérdéses.Előre is köszönöm.
-
szente80
aktív tag
válasz
Reachco2 #36469 üzenetére
Szia!A te alaplapod kezeli ugye a DDR2 memóriát 2slotban és a DDR3-at is 2slotban.Fogadja az AM2/AM2+ procit is ami csak DDR2-öt kezel,vagy teszel bele Athlon II vagy Phenom II procit aminek a memoria vezőrlője DDR2 és DDR3-at is kezel.A baj hogy a te procid nem kezeli a DDR3-as ramokat
-
Reachco2
csendes tag
Sziasztok!
Lehet nem jó topic, de azért nagy levegő.....tessék.
Videó szerkesztés miatt gondoltam veszek a gépembe nagyobb memóriákat, de nem tudom életre kelteni azóta a gépet, nem kapcsol be a monitor.Asrock n68c-s ucc alaplap, elméletileg DDR2-t 1066-ig kezeli,és a DDR3-at pedig 1600-ig
DDR2 volt benne 2x1gb kingston semmi gond nem volt vele. Vettem bele egy 8gb DDR 3-as ki-et 2x4db. De nem kapcsolja be a monitort. Annyit tudok még, hogy AMD athlon (tm) 64x2 4600+ proci van benne. Esetleg valami nem felel meg a követelményeknek. Sajnos nem vagyok NEO, nem értek annyira ezekhez a dolgokhoz, csak egyszerűen megláttam az alaplapon a lehetőséget, a bővítésre. Miért nem kapcsolja be a monitort? Esetleg a processzor nem tuja lekezelni a memóriát, vagy talán az alaplapon a feliratok vertek át? Rengeteget olvastam, de minden kínainak tűnik, ha valaki megtudja mondani, hogy mivel lehet a gond, azt megköszönném.Üdv.: R.
-
törölt tag
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy DDR500-as memóból létezik 2x2 GB-os kit? Vagy inkább kezdjek el keresni fehér hollót. -
jilian
addikt
Ha a ramjaim a gyárilag állított értékekre állítom az bios-ban ( 1.5 V 1866MHz CL9 )
de a procihoz nem nyúlok (amíg nincs normális hűtés) ugye nem tettem semmi rosszat?
Hagyhatom így?
Ennek van egyáltalán jelentősége?
Mármint, hogy a procival így nem fér össze vagy mittudom én... -
thomeef
őstag
Csoki, 2 azonos márkájú és nagyságú, de különböző frekvenciájú memória mehet dualban?
DDR3-as noti memória 1066 a másik 1333mhzes lenne. -
kovecses
aktív tag
válasz
04ahgy #36452 üzenetére
Alaplapom bios-a F10.
CPU Vcore = 1,275 V (AUTO)
QPI\VTT = 1,185 V (1,050)
System Agent = 0,945 V (0,920)
VDIMM = 1,575 V (1,5)Memtest hibátlanul elfutott több ciklusban is a 4 modullal, egyenként nem próbáltam őket, illetve az első két modul amikor megvolt , azokat egyenként is lepróbáltam és hibátlan. A 4 modulnál nem gondoltam rá, hogy egyenként tesztelgessem.
A kék halálok hibakódját nem írtam fel (Win7 Ultimate x64), de először IRQ-s szöveg volt, aztán emeltem a VTT és a VDIMM feszültségeken, azóta CACHE-s szöveg van benne.
A memóriákat 1866 MHz-en használom a gyártó által megadott időzítéseken (XMP profile1 no CPU enhance).
Véleményetek?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
kovecses #36451 üzenetére
Alaplap BIOS-a az F10-es?
CPU, QPI/VTT, VCCSA, VDIMM feszültségek pontosan mennyi értéken vannak?
A RAM-ot egyenként, modulonként tesztelted-e Memtest86+-szal?
A kékhalál hibakódja mi?
1866MHz-en, vagy 1333MHz-en is van fagyás? Mert csak a másodiknak említett frekvenciát támogatja a CPU-d, vagy kevesebbet.HGyu
-
kovecses
aktív tag
Tiszteletem srácok!
Már korábban kértem tőletek tanácsot memóriával kapcsolatban. Azóta az változott hogy már nem 2 modulom van hanem 4 modul és hiába állítom a biosban a feszültségeket felfelé (már lassan a plafont érik) naponta egyszer van fagyi a gépemmel.
A konfig a következő:
Alaplap: Gigabyte Z68XP-UD3
Proci: Intel Core i7 2600K
Memória: 4 modul Corsair Vengeance 1866MHz CL9
(CMZ8GX3M2A1866C9)Ha valakinek van valami ötlete vagy konkrét biosbeállítása akkor ne tartsa vissza.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Vegitaa
senior tag
Tud valaki esetleg valahol olyan régi, eladó SD-RAM-okat, amik 66MHz-es sebességen futnak?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
tomy88trance #36447 üzenetére
Nem, hiába frissítesz rajta biost, az a kezelt ram mennyiségén nem változtat.
-
tomy88trance
tag
Üdv! Az lenne a kérdésem,hogy van -e valakinek 775ös alaplapja? Van fent hirdetésem ,de nem nagyon jelentkezik rá senki, sajnos csak cserélni tudnék ,de nagyon fontos lenne! Memóriát már sikerült szereznem,de nem tudom mind a 4gigát kihasználni,mert csak kettőt tud az alaplapom
Jah még azt szeretném megkérdezni,hogy bios frissítéssel nem lehet valahogy bővíteni a kezelt memóriák számát? 2gigát kezel elvileg az alaplapom, de ha 3at bírna akkor már jó lenne!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
csucsbicep #36444 üzenetére
Memtest86+ 4.20 futtatáshoz jó bármilyen optikai lemez, arra is ki lehet írni, nem csak pendrive. A Prime95 blend jó, de nem lehetsz 100%-ig biztos benne, hogy a RAM hibája az adott error.
HGyu
-
csucsbicep
nagyúr
Ram hibára gyanakszok, mert vettem új 2db 4GB-os Kingmax 1333MHz memóriákat és azóta 1-2 naponta bekapok egy kékhalált terheléstől függetlenül. Sajnos most nincs pendrive-om otthon Memtesthez. Prime95 Blend teszt jó tesztelésre?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
dscholtz1975 #36424 üzenetére
Pontosan. Valószínűleg a 2000MHz-es időzítéseket fogja beállítani és az 1866MHz-es frekvenciát.
HGyu
-
Vegitaa
senior tag
Srácok tudja valaki esetleg, hogy SD-RAM-oknál meg lehet-e állapítani ránézésre azt, hogy hány Mb-os, illetve hogy 100, vagy 133MHz-es?
-
jilian
addikt
Mi van akkor, hogyha egy 4 x 4 es modulbòl (16 Gb )
csak 2, ill. 3 modul van beletève a lapba?
Ideiglenessen a nagy cpu hütö miatt?
Okoz valami stabilitàs problèmàt?
Esetleg a memòkban kàrt? -
joey0235
aktív tag
Sziasztok egy újabb kérdésem lenne. Rengeteg ddr1 es ramom van 512mb és 256mb esetleg nem tudtok olyan pc boltot ahol átveszik? vagy átveszik és levásárolhatom náluk?
-
melan
senior tag
válasz
04ahgy #36421 üzenetére
Megtaláltam a neten a beállításait: ahogy írtad, szabvány okokból 1333 APD-vel van ellátva. Sajnos az enyém nem XMP-s RAM
A honlap szerint 1.65 Volton megy 9-9-9-27 időzítésekkel, de bevallom, nem merem beállítani, főleg, hogy manuálisan 1600-ra állítva az időzatések 9-9-9-24-en vannak 1.5 Volt mellett. Mondjuk terhelve nem volt még a rendszer, éppcsak fenn a win7.
Köszönöm a segítséged! -
04ahgy
nagyúr
A RAM gyártói oldalán feltüntetik az XMP-t, mert a meglétének a marketingértéke nagy. Keresd meg a gyártó weboldalán a RAM-od, és olvasd el. hogy tudja-e.
Továbbá, ha XMP képes lapba, XMP képes CPU mellé teszed, és a magasabb órajeles üzem feltételei is teljesülnek, akkor a lapb BIOS-ában megjelenik az XMP bekapcsolását lehetővé tevő menüpont.
Ha nincs, akkor beállítod a RAM gyárilag specifikált feszültségét (egyes esetekben bizonyos CPU feszültségek, mint pl. VTT és VCCSA utánállítására lehet szükség), időzítéseit és frekvenciáját, és kész is.
HGyu
-
rob83
aktív tag
Sziasztok!
4Gb DDr3 memóriám van,ha alaplapi videót használok akkor ugye ebből vesz el!
Milyen teljesítmény csökkenést okoz ez?
Ha rakok be videó kártyát 7.5 az élményindexem,ha kiveszem 5.9!
Hogy lenne a jobb?
-
04ahgy
nagyúr
Kompatibilitási és szabványkövetési okokból 1333MHz-es SPD-vel van felprogramozva, teljesen normális így. Ha az automatikus beállítást preferálod, akkor az XMP profilt kell engedélyezned, az a feszültség, időzítés, frekvencia beállítását automatikusan elvégzi.
(#36414) Viktoár: Nem valószínű, hogy összevesznének, szóval igen. Én mondjuk XMP-s RAM-nál sem használom azt.
HGyu
-
Viktoár
addikt
Sziasztok
Jelen pillanatban egy 2x2gb-os kit (KHX1600C9D3K2/4GX XMP) van a gépemben.Mivel AMD-s konfigom van (ASRock 970 extreme4 + AMD x4 640) semmi értelme az xmp-nek. Viszont bővíteni szeretném a memóriát ezért ha vennék hozzá egy ilyen KHX1600C9D3K2/4G kitet azzal kompatibilis lesz a már meglévő páros?
-
melan
senior tag
Sziasztok! A problémám az, hogy a H77-es lapomban (ami elvileg támogatja az 1600-as ramokat) a Kingston 1600-as ram csak 1333-on fut, ha autora állítom a biosban a ramkezelést. Persze, ha felveszem manuálisan 1600-ra, akkor úgy megy, de nem értem miért nem alapból? Annyit vettem észre, hogy a bios szerint 1,5 voltot kap, míg a leírása szerint 1,65 fesz kell neki.
Állítsak be 1,65 és akkor jól kezeli, vagy hagyjam így? -
leonel
aktív tag
sziasztok.
Corsair Vengeance 1866Mhz ramoknak AM3+ konfigban mi a hosszútávon még egészséges maximum feszültség? (ha már volt -bocs
)
-
04ahgy
nagyúr
válasz
jilian #36409 üzenetére
A második. A gyár által megadott érték, amin garantáltan kell üzemelnie a RAM-nak, ha minden egyéb feltétel teljesül. Függ még az alaplaptól és a CPU-tól is.
Bloomfield, Gulftown, Clark és SB Celeronok - max. 1066MHz-es gyárilag támogatott RAM.
Clarkdale, Lynnfield, Sandy Bridge, AM3 - maximum 1333MHz-es gyárilag támogatott RAM.
Sandy Bridge-E, Ivy Bridge - maximum 1600MHz-es gyárilag támogatott RAM.
Bulldozer, Llano - maximum 1866MHz-es gyárilag támogatott RAM.Persze a legtöbb esetben beállíthatsz a gyári maximum felett is, de nem minden CPU / lap kombinációval (i3, H61, stb.), de ekkor sincs rá garancia, hogy megy, és hogy stabil, hiába van 2133MHz-es RAM-od.
Ha a gépbe berakod a bármilyen RAM-ot, akkor az esetek 99%-ában 1066 vagy 1333MHz-en fog elindulni.
HGyu
-
jilian
addikt
Kezdek belezavarodni a memoria fogalmamba.
Tehát ha gyárilag 1600 MHz-s ramot vesszek, akkor ahogy összerakom vele a rendszert egyből alapból 1600 -on fog üzemelni? Túlhajtás nélkül?
Vagy ez csak a gyár által megadott Mhz amin még a memória garantáltan menni fog az ő általuk adott késleltetéssel?
És persze ugyanígy felfelé 1866; 2000 stb... -
Tomics
addikt
Sziasztok!
A biosban az 1333-as memória alapbeállításban 1066-ra van állítva a biosban.
Ez miért van? Érdemes átállítani 1333-ra? (asrock h61m, i3 2120) -
unyadavid
senior tag
Hali, egy olyan kérdésem lenne, hogy ram esetében mi a fontosabb sebesség vagy mennyiség? Konkrétan van egy laptopon benne 1db 2gb-os ddr2-es 800-as ram modul és emellé még betudok tenni egy 512 mb-os ddr2-es 533-mas ramot.
Választ előre is köszönöm! -
törölt tag
válasz
Darko_addict #36386 üzenetére
Ha IGP helyett dVGAt használnál, akkor jelentősen magasabb pontszámot adna a RAM-okra a Win, Az IGP-k minden esetben lefoglalnak jelentős memória sávszélességet. Leszámítva azokat, amelyekhez tartozik SidePort RAM.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nintendo Switch 2
- Magyarított Android alkalmazások
- Renault, Dacia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Futás, futópályák
- Kedvenc zene a mai napra
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged