- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
Sixty21 #39999 üzenetére
A két beállítás között 16% elvi sebességkülönbség van, és akkor még nem vettük figyelembe, hogy a késleltetés állandó illetve hogy van cache a processzorban. Ha valami 1600MHz-en 30 képkockát tud másodpercenként, akkor maximum 35-re tudod ezt feltornázni 1866MHz-en, de inkább csak 32-re. Döntsd el, hogy neked ez megéri-e.
-
Sixty21
aktív tag
válasz
Jester01 #39998 üzenetére
Előző gépemből maradt mert le cseréltem a lapot meg a cpu-t. Most még jelenleg 5600K-ba épített APU-t használom amíg VGA-ra nem jön össze a pénz. Azért gondoltam, hogy az APU-nak jobban tetszene az 1866Mhz. Ram csere lesz az utolsó amit meg fogok ejteni azért gondoltam erre a megoldásra.
-
Sixty21
aktív tag
Sziasztok. Lehetséges,hogy egy Corsair Vengeance 2x4 gb 1600-as ram pár ne bírja az 1866 Mhz-t?
pedig a fesz emeléssel elmentem 1.65-ig. Valakinek van ilyesmivel tapasztalata?
Köszönöm. -
Mian
aktív tag
válasz
andrasko #39988 üzenetére
Értem, köszönöm a gyors választ.
Tudom, hogy ilyen használatra nem kell egy "bivaly" gép, csak az IGP miatt gondoltam, hogy ha már 1600MHz-et támogat minden, meg akkor ez a kit kb 6000 HUF volt, akkor miért ne menjen annyin, IGP is gyorsabb kicsit. De akkor szerintem visszaállítom 1333ra őket.
Meg érdekes volt az is, hogy amikor elhoztuk a gépet, ősszel, feldobtam rá gyorsan a win7et, és utána gondoltam, na, frissítek rajta még egy biost is, miért ne, újabb, biztos stabilabb is stb. (mert nem a legújabb volt rajta alapból)
Erre utána már nem jött be a win., amikor elkezdte tölteni a wint, és a 4 színecskéből állna össze a win. logo, mindig újraindult, de vagy 5x egymásutánba, próbáltam biosban is állítgatni ezt azt, aztán gondoltam újra dobom a win.t akkor hátha, és újratelepítés után megjavult, egyszer sem indult már újra... csak a számlázó fagyogat ki azóta... nem tudom, hogy egy bios frissítés ilyen kényes dolog-e, hogy utána reinstall kell, vagy már akkor is a ramok voltak a ludasak, bár reinstall megoldotta azt a problámát... legközelebb inkább nem nyúlok a ramokhoz, mert nem igazán értek hozzájuk.....
(Meg direkt néztem az alaplap memória támogatási listáját is, onnan választottam ezt a kitet, h minden frankó legyen... azóta mondjuk már egy kicsit utána olvasgattam a dolgoknak, és olvastam azt is, h 1.57V-nál nem ajánlott nagyobb fesz. LGA1155 alá... szóval már nagyjából képben vagyok, de szerintem visszaállítom 1333 és kész.) -
andrasko
senior tag
Állatsd vissza 1333-ra:
1) internethez, számlázó progihoz még az is sok.
2) a ram-od 1333/C9/1.5V és 1600/C9/1.65V üzemel, ezzel szemben a procid hivatalosan 1.5V-as modulokat kezel. (valszeg ezért állt AUTO-n 1333/1.5V-ra)Hogy miért fagyogat?
- Lehet, hogy a 2) pont miatt fagyogat...(megoldás 1333)
- Lehet, hogy rosszul állítottad be a sebesség/késleltetés/feszültség adatokat.
(pl: nem állítottad be az 1.65V-ot, ... ami Ivy-nál nem javasolt)
/megoldás: XMP, vagy pontos értékek beállítása, ha feltétlenül akarod/
- XMP esetén lehet, hogy a régi adat "beragadt" a régi adat (pl: fesz)
/megoldás CMOS clear... de a te esetedben ez sem javasolt az 1.65V miatt/Van egy alternatív megoldási javaslatom az 1600-as üzemhez:
Állítsd a RAM-ot fix értékekre, kompromisszummal:
- sebesség: fix, 1600
- gyáritól rosszabbra módosított késleltetések:
(pl: 10-10-10-27-2T, vagy akár 11-11-11-30-2T)
- feszültség csökkentve: 1.50-1.57V-ig (amivel még nem fagyogat) -
Mian
aktív tag
Erre vki pls.
Igazából már nem most rakatott gép, még ősszel rakattuk az irodába.
Akkor én feljebb állítottam a ramokat 1600ra mert nem értettem miért 1333on voltak alapból.
De most mondja édesanyám, hogy a számlázó program meg állandóan lefagy rajta... valamikor napi 3x is.
A mentések szerencsére nem vesznek el, de sejtem, hogy idegesítő lehet és egy új gépről van szó.
Én ramokra tippelek, mert terhelésről nem igazán beszélhetünk.Internet meg egy számlázó megy rajta össz vissz... esetleg még vga driver frissítésre gondoltam... de ramokra hajlok inkább, hogy vmi ott nem kóser szerintem... viszont ha adnátok ötleteket, vagy esetleg én voltam a béna és kellett volna még mást is állítani azon kívül, hogy a mhzet feljebb toltam (időzítés,fesz?) akkor így utólag megcsinálnám, hátha azért fagy...
most nem vagyok bent, szóval szeretném összegyűjteni a dolgokat, hogy ha majd bemegyek mit csináljak vele... ( egyébként Corsairekről mostanság meg nem hallok vmi jó dolgokat :S Egyik haveromnak is én írtam össze a gépét, mondván én valamelyest értek hozzájuk, szóval rám bízta, de neki is gondjai vannak a Vengeance ramokkal, játékoknál állandó exe hiba, kék halál, mikor mi... szervizbe vissza vitte már 3x... remélem ezzel az xms kittel nincs baj, csak vmit piszkálni kell vele és kész :/ de már jó lenne ha windows alatt nem fagyna le a gép......)
-
Atimester
aktív tag
válasz
Strix Aluco #39980 üzenetére
Ki erre, ki arra esküszik. Ez alaplap ás ár függő.
Nekem volt régebbi Corsair RAM-om, és imádtam. Széles tartományban is stabilan működött. 1333MHz-es létére 1866MHz-en is stabil volt, időzítés és fesz. emelés nélkül. Aztán cseréltem nagyobb Vengeance RAM-okra, amik nem váltották be az elvárásaimat. Most Kingston HyperX van, és azokkal meg vagyok elégedve!
-
Strix Aluco
aktív tag
Srácok, olvastam hogy vannak gondok a Vengeance RAM-okkal - a gépösszerakós topikban mi(/én) is ezeket ajánljuk a legtöbb konfighoz - helyettük melyik a javasoltabb? Patriot Viper vagy Kingston HyperX?
-
sonny007
tag
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy járnék a ram vásárlással jobban?
1*4GB 1333Mhz-es ram?
vagy
2*2Gb 1333MHZ-es ram?
Hogy fog nagyobb teljesítményt nyújtani?Előre is köszönöm segítségeteket!
-
Mian
aktív tag
Hello!
Adott ez a ram, és egy Asus P8B85-M LE + egy intel G2120 Ivy Bridge cpu.
Tehát a lap a proci és a memóriák is támogatják az 1600MHz-et mégis amikor először bekapcsoltam a gépet és bele kukkantottam a biosba, 1333-at írt a bios. (Amit nem értek miért)
Kérdésem, hogy azon kívül, hogy feljebb állítottam 1600ra a ramokat kell még vmit állítanom?
Feszültséget, időzítést ilyesmit, vagy azt magától állítja magának?
(ramokhoz nem nagyon értek, tuningolni sem tuningoltam még semmit életemben)Köszi!
-
andrasko
senior tag
válasz
balzsam94 #39974 üzenetére
Jó volna tudni, hogy milyen laphoz és procihoz kellene... illetve van-e kiszemelt ram? ... de mindegy!
Az alaplapi leírásban szereplő adatok:
- JEDEC szabvány szerint: 1333/1066/800
- XMP, AMP, OC szerint: 2100(OC)/1866(OC)/1600(OC)
A sebességre bármelyikét veheted... a kezelés módjában van különbség.
(AUTO, XMP/AMP, FIX-érték beállítás)Ha van kiszemelt ram, akkor írd meg, hogy pontosabbat tudjunk javasolni.
(a deszka + procit is) -
balzsam94
csendes tag
Sziasztok!
memóriát szeretnék venni, 2x4gb DDR3 as 2100-ast!
néztem az alaplapom kézikönyvét és leírja benne hogy: 2100(OC)/1866(OC)/1600(OC)/1333/1066/800 MHz fogad el.
az lenne a kérdésem hogy mit jelent az hogy "(OC)"? mert nem akarok olyat venni amit nem tudna kezelni az alaplap...
Válaszotokat előre köszönöm! -
marczin.r
csendes tag
válasz
marczin.r #39956 üzenetére
Még azt elfelejtettem hozzátenni, hogy a böngésző programok mindig összeomlanak.
mindegy milyet használok
a mozillát tudom stabilizálni az Xfast RAM programmal ami az alaplapomhoz van. És általában akkor is újra indul a gép ha online zenét hallgatok. Nem mindig de az esetk többrégében is. A háló kártyámnak nincsen baja mert egy rammal megy vagy más fajta rammal. -
Dragon27
senior tag
lehet keverni a ramokat ?
BIOS: AUTO ram
1.
Asus M4A87TD EVO
Phenom II X4 965 AM3
2x2GB DDR3-1600MHz Kingston HyperX (AUTO ram 1333MHz)2.
ASUS M4A89GTD Pro USB3
Phenom II X4 945 AM3
2x2GB DDR3-1333MHz a nevét nem tudom (AUTO ram 1333MHz)2 gépbe a benne lévő ram mellé beletehetem az 1. gép ramjait anélkül hogy gondot okoznának ?
-
andrasko
senior tag
válasz
marczin.r #39942 üzenetére
A Corsair Venegance -al többeknek volt már problémája.
Köztük nekem is ez a random újraindiulás:
(#10685) andrasko: /ASRock Z77 PRO4-M + i5-3570/
(#10677) geresics: /Z77 + i3/ -
andrasko
senior tag
válasz
gthomma #39959 üzenetére
Igen, menni fog, ha bírja a CPU... márpedig ennél még többet is bír!
Így neked 2.4ghz helyett 3.0ghz-en fog ketyegni.Az Bus speed emelés miatt a DDR2-1066 -nak 1333-on kellene, hogy menjen.
(azonos ram beálltás mellett)
Valszeg így nem fog menni, 2 dolgot tehetsz:
1) visszaveszed a RAM szorzót és DDR2-1000 -ként fogja működtetni. (ha jól számolom)
2) visszaveszed a RAM késleltetését C6-ról, C7/8-ra és 1333-on üzemelteted. (ha bírja)Az 1) esetben biztos hogy megy!
A 2) esetben szükség van a ram OC-ra. -
gthomma
senior tag
Sziasztok !
Azt szeretném kérdezni hogy Gigabyte EP45-UD3LR alaplapban szeretnék egy Core2Quad Q6600 -as procit (stepping B, revision G0) 4db 2GB Kingmax PC2-8900 (part number: KLEE88F-B8KU6)memóriával 333 FSB- én hajtani.
Szerintetek lehetséges ? -
Atimester
aktív tag
válasz
Szia!
Nekem is volt Corsair Vengeance 2X4GB RAM-okkal hasonló esetem. Ki is próbáltam egy csomó beállítást, de nem segített. Viszont ha csak az egyik modul volt a gépben, akkor nem csinálta. Próbáld ki egy pár napig, hogy csak az egyiket járatod, aztán írd meg, hogy mire jutottál. Ha külön-külön hibátlanul futnak, de együtt nem, akkor a te alaplapod sem szereti ezt a típust. -
Qru
MODERÁTOR
Ha ott nem dob hibát akkor ok. Az meg nem érdekes, hogy stressztesztben elbukik, mert nem arra használod.
marczin.r: Azt okozhatja vírus, drive hiba vagy ram hiba is. Első körben teszteld ki a ramot, ha nem az a ludas akkor lehet szoftveres gubanc után kutakodni. Memtes86+-ot futtass azzal csekkold a ram oké-e.
giigz: Általában 1600-at mennek. Nézd meg 1600MHz-en 9-9-9-25 2T-vel első körben.
-
giigz
veterán
Sziasztok!
Kingston DDR3 1333 MHz ramok mennyit szoktak menni általában maximum, és milyen fesz. mellett? 1.5V-on?
-
mcs
veterán
Úgy tűnik, hogy 1,65el is jók a ramok, legalábbis a memtest 3 percig futtatva nem hibázott.
-
G-lader
tag
Jéééé, Te tudsz vmit, mert beállítottam erre (bár ha megnéztétek a programot nem is olyan egyértelmű hogy mi merre hogyan) és most cpu-z szerint 932x2vel megy.
Esetleg ha megnézed az ingyenes verziót, akkor ott le lehet tölteni a corsair-em profilját is, szóval ha van vmi jó beállítási ötleted hogy hogyan lehetne még stabilan feljebb menni, az szuper lenne.
-
mcs
veterán
válasz
Cseneles #39946 üzenetére
Lehet, hogy azért ad neki a lapom eleve magasabb feszültséget, mert hivatalosan ,,O.C." módban támogatja az 1600at. Eddig baj ugyan nem származott belőle, de ha már a procival is elkezdtem bűvészkedni, a ramokkal is itt az ideje.
A Hirens Boot Cd-n lévő memtest alkalmas tesztelésre, vagy inkább másik progival nyúzzam? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Milyen hibaüzenetet ír ki mikor elhasal a win? Ki ír egy hibakódszámot azt jó lenne tudni. Így csak sötétben tapogatózunk ugyanis, nem biztos hogy a ram a ludas.
G-lader: Cool. Köszi a tesztet.
1866-ot próbáld meg 10-11-11-30 2T-ben.mcs: Nincs két egyforma ram tuning terén. Függ a chippektől, a memvezérlőn, amodulok számátó és méretétől is. Szóval neked kell kitesztelned. Kezd el visszavennia feszt lépcsőnként és tesztelni. Ha stabil marad akkor mehet még vissza a fesz.
-
mcs
veterán
Sziasztok!
Adott nálam a konfigban 2 darab 1600as Kingston HyperX Blu ram, amik 9-9-9-24-1T időzítésekkel mennek dualban 1600on, és az alaplapom (Asus M5A78L-M LX V2) 1,75 voltot ad nekik gyárilag. Célszerű-e alulfeszelni, és ha igen, körülbelül mennyin mennének még stabilan?
-
G-lader
tag
válasz
andrasko #39941 üzenetére
Jelentem a dolog működik, bár vegyesek a tapasztalataim, de azt hiszem a hiba az én alaplapomban van, szóval az oldalon mutatott tutorial szerint a 1866-os ramból tudtam 1600-ast csinálni, és stabilan ment is a gépben, viszont 1866-on stabil beállításokat még nem sikerült találnom, viszont 2133-on, a beállított időzítésekkel nem volt stabil a ram, bár gyanítom ha valaki ért hozzá, és tudja hogy melyik miért felel az simán belövi tutira ezzel a ramokat.
-
marczin.r
csendes tag
Sziasztok!
Van egy kis problémám a gépemmel és tuti a Ram a ludas.
A konfigom:
Alaplap: Asrock N68-S3-UCC
Proci: Phenom II X4 840
Ramorsair Vengeance 2X4GB kit típus
LM8X3M2A1600C9
Videókártya: Sapphire HD 5830 1Gb DDR5
A gép random újraindul kék halál után. És mindig ellenőrzi a memóriát mikor újraindul de semmi baja nincs kipróbáltam másik gépben megy rendesen az alaplapom is ha másik RAM van benne akkor nem csinálja ezt.
A segítséget előre is köszi! -
andrasko
senior tag
Szerintem a problémáját nem fogja megoldani.
Ezzel a progival max a gyári spd értékeket írhatja felül.
Az eredeti problémáját nem fogja megoldani:
- "alulteljesít a ram egy i7-es SB-vel szerelt PB EasyNote TS 11HR gépben."
- "egy Lenovo TP T430u gépben túlhúzza magát a ram."Csekkolni kell a ram-ot Cpu-Z-ben, vagy Aida64-ben.
Ha ott jó az spd, xmp értéke, akkor kár bántani. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
G-lader #39936 üzenetére
EEPROM-ban tárolódik az spd érték,tehát ugyanúgy felülírható (elvileg) mint pl a bios-t tartalmazó eeprom chip a deszkádon.
Soha nem próbáltam, szóval a hatásosságáról nem tudok nyilatkozni. Egy próbát azért megérhet... Minden esetre ha sikerül az jelezhetnéd nekünk itt, bővüljön a tudásunk...
-
andrasko
senior tag
válasz
JoolsNOS #39924 üzenetére
Egy próbát megér (#39934) Qru által említett:
- 1866/C10/2T/1.50V.
Ha így nem megy, akkor:
- az általad említett 1800-on (C10/2T/1.50V)
Ha így sem megy, akkor:
- fesz-emelés max. 1.575V-ig.
Ha így sem megy, akkor: kár tovább próbálkozni! -
Qru
MODERÁTOR
válasz
JoolsNOS #39924 üzenetére
Pont vadászatnál hoz, köznapi használatban nem érezhető (kivéve pl a tömörítés/renderelés, mert az ram igényes eléggé).
1866-ot elvileg vinnie kell CL10-ben 2T-nél de a Vengeance-ek eléggé vegyes képet mutatnak tuning terén szóval enm biztos. Összeségében tuningra nem igazán jó választás, mert kifogható belőle olyan is ami antituningos.
-
andrasko
senior tag
válasz
andrasko #39932 üzenetére
Ha mindenáron akarod a memóriát 2000mhz-en hajtani, akkor az i7-950-es procid OC-zni kell.
A BCLK értékét 133-ról 143-ra kell átírni. Ekkora emelés alapfeszültséggel is megy... eredetileg ... ha mégsem, akkor néhány tizedes cpu feszt adj neki, de max 1.3V-ig. Ha ekkora fesznél sem stabil a cpu, akkor nem érdemes ennyivel emelni az BCLK-t.Az OC rendszered az alábbiak szerint nézne ki:
- BCLK: 143
- CPU multiplier: 23x vagy 25x (turbo)
- Memory multiplier: 14x
- Uncore multiplier: 28x (ram szorzó 2x-ese)
- QPI Link multiplier: 36x (a legkisebbre tedd)Így az alábbi lesz a beállításod:
- proci órajele a gyári: ~3.29 illetve ~3.58ghz lesz
- memória órajele: 2000mhz lesz
- az Uncore (UCLK) értéke 4000 lesz
- a QPI Link értéke 4800 leszRAM értékeit állítsd fix gyárira:
- sebesség: 2000mhz
- feszültség: 1.50V
- késleltetés: 10-10-10-27-2T -
andrasko
senior tag
válasz
Reaver87 #39916 üzenetére
Qru kolléga jól összefoglalta neked... én kiegészíteném ezzel:
A 2000-es ram nem a legjobb választás a i7-950 mellé, a kötött ram-szorzók miatt:
1066 [133*8] vagy 1333 [133*10] vagy 1660 [133*12] vagy 1866 [133*14] vagy 2133 [133*16] (ha CPU [BCLK] OC-t nem akarsz)Én a helyedben az alábbi "alap" beállításokkal próbálnám:
- BCLK: 133
- CPU multiplier: 23x vagy 25x (turbo)
- Memory multiplier: 14x
- Uncore multiplier: 28x (ram szorzó 2x-ese)
- QPI Link multiplier: 36x (a legkisebbre tedd)Így az alábbi lesz a beállításod:
- proci órajele a gyári: 3.06 illetve 3.33ghz lesz
- memória órajele 1866mhz lesz
- az Uncore (UCLK) értéke 3724 lesz
- a QPI Link értéke 4800 leszRAM értékeit állítsd fix gyárira:
- sebesség: 1866mhz (2000 helyett)
- feszültség: 1.50V
- késleltetés: 10-10-10-27-2T -
Djsaba
senior tag
válasz
andrasko #39901 üzenetére
Milyen jól tettem, hogy megrendeltem a "gyengébbiket" amit ajánlottál, és nem vártam a 2133as-ra , talán nem is lesz
. A hétre kicsit megugrott az ára, vagy 5-6k val
-
Atimester
aktív tag
válasz
InterFox #39927 üzenetére
Szerintem sem a RAM a ludas, de könnyen kiderítheted. Vedd vissza a RAM-ok órajelét 1-2 lépcsővel. Sőt akár egyből 1600MHz-re is állíthatnád. Aztán újra nyúzhatod a játékot. Egyúttal kiderül, hogy mennyit számít a RAM-ok hajtása (2400MHz-en), és ha megint leáll a gép, akkor tuti, hogy nem a RAM-ok miatt volt.
-
InterFox
senior tag
válasz
#65675776 #39926 üzenetére
Igen IGP is és a CPU rész is kapott tuningot.
Alapállapotban jól bírják, még a Crysis-t is elviszik 720p-n Max-on 0AA mellet 22-30 fps-el.
De tuningolva nagyon melegszenek, szerintem is az lesz a gond.
Kövhavi fizuból veszek rájuk egy bika hűtőbordát és egy 6670-et melléjük crossfire-be, aztán mehet a móka! -
InterFox
senior tag
válasz
#65675776 #39923 üzenetére
Hát, mikor tuningolt beállításokkal játszom valami megterhelővel (Crysis) egyszer csak fekete képernyő fogad, aztán látom, hogy a monitor standby üzemmódba vágta magát, de a gép megy tovább, bár nem tudom, hogy ilyenkor milyen állapotban van.
Amúgy most mondta valaki, hogy az alaplapommal ne tuningoljak! -
JoolsNOS
veterán
Sziasztok! Adott 4*2 giga corsair vengenance 1600as ram. Most 1,5 volton mennek 1600 9-9-9.-24 t1. Mennyire lehet ezeket tuningolni, és érdemes-e? Akár csak pontvadászat erejéig is? Pl 3dmarknál számít, hogy 1800on mennek, vagy esetleg jobb időzítéssel? Esetleg hétköznapi használatban van értelme?
köszi -
InterFox
senior tag
Az aláírásomban lévő ramokról mi a véleményetek?
Mert tuning + max terhelés közben leáll a gép és én a ramokra gyanakszom... -
-
Reaver87
csendes tag
Szia,
Köszi a segítséget, 1600-ra belőttem úgy ahogy leírtad. Egyedül a RAM feszt állítottam csak 1.60V-ra, mert 1.65-nél már nyávogott a BIOS, hogy nem biztonságos. Azóta tesztelgetem, szintén Dead Space 3-al, mellette mást is elindítottam, hogy jobban terheljem, de úgy néz ki stabil.
Bár még így sem használom ki a 2000-et, de legalább megkímélem a RAMokat. Érdemes ennél feljebb menni, mondjuk 1800 környékére vagy inkább hagyjam?
Köszi,
Z -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Reaver87 #39916 üzenetére
Ezek a 900-as I7-ek nem bírják a magas ramórajelet. A dolog ott bukik el, hogy a ram órajel legalább duplájának kell lennie az uncore órajelnek, hogy stabil legyen a gép. Ezek a procik meg nem bírják a túl magas uncore órajelet.
2000MHz-es ramhoz már 4000MHz-es uncore kell, ezek a procik meg jellemzően 3600 felett elvéreznek. Persze vanank jól húzhatóak amik mennek 4000-et de azok elég ritkák.Szóval első körben 1600MHz-en próbálnám a ramot. Csak a ram szorzót emeld, az időzítést meg állítsd 8-8-8-25 2T-re. Az uncore meg legyen 3200MHz. Ezt vinne kell. Ha mégsem akkor lehet QPI feszt emelni az alapról mondjuk 1,2-1,25V-ra (nyugi ott a max 1,35V szóval az 1,25V sem sok).
A ramnak add meg a kellő feszültséget (1,65V vagy amennyit a gyártó előír) aztán hadd szóljon.Ha elakadsz segítünk itt vagy a procid topikjában.
-
Reaver87
csendes tag
Sziasztok,
Többnyire grafikai/design melóhoz (photoshop, illustrator, flash és társaik), gameléshez és egyelőre alapvető 3D modellezéshez és renderhez, a későbbiekben pedig majd komolyabbhoz fogom használni a gépemet. Ez persze 1-2 éves távlat, addigra a piac is változik és konfig is tuti új fog kelleni. A mostani konfigom szerintem elég jól bírja, nagyon jól helyt áll, már 2 éves, de nincs rá panaszom. Azonban úgy érzem nincs teljesen kiaknázva, és minimálisan, de bővíteni szeretném, hogy egy kicsit többet bírjon. Nem vagyok egy tuning mániás, de ha lehet, felhúznám még egy elfogadhatóan biztonságos szintre a gépet, proci, ram és graf terén. A RAM-ot már próbáltam 2000-re húzni XMP segítségével, de az húzta a procit is, viszont csak minimálisan 3160-ra. Nem volt stabil, újraindult a gép 20 percnyi Dead Space 3 után (totál max grafon).
Ha a RAM-ot felhúzom XMP-vel, hogy 2000-en fusson, ne csak 1066-on, de a gép kihal és újraindul játék közben, az a szufla hiányától van? Tehát erősebb táp kéne hozzá? Esetleg melegedés a probléma? Bár ezek gyárilag is 2000-en kéne fussanak... Vagy csak én csinálok valamit szarul, vagy esetleg nem jó a konfig?
Jelenlegi konfig:
- Hedy 600W Black Box tápegység- Asus P6X58D Premium alaplap (1066-ig fogad ramot, de OC-ban 2000-ig)
- Intel Core i7-950 3,06GHz 8MB cache Socket1366 proci
- Thermaltake CL-P0597 Contact 39 univerzális CPU hűtő
- Asus GeForce ENGTX460 DirectCU TOP/2DI/1GD5 grafkártya
- 3x4 Corsair DDR3 12GB/2000MHz Vengeance memória
- 128GB Kingston SSD SATA2 2,5" V-Series meghajtó (SV100S2/128G)- Asus BW-12B1LT Blu-ray író
- Thermaltake AC0018 ExtremeSpeed USB 3.0 panel (2db USB 3.0, 1db 2,5" HDD slot)
- 2db 30 centis kék fénycső
- 2db 12 centis kék ledes házhűtő venti
- 1db külső usb 3.0 Samsung 1TB vinyó
- továbbá 1 egér, 1 klav, 1 webcam (mind USBsek)Előre is köszönöm a segítséget,
Zsolti -
0z0rA
csendes tag
Sajnos nem garis
Akkor gyűjtök új lapra.
Köszönöm a válaszokat -
0z0rA
csendes tag
Na megvan a ludas.A ramok tökéletesek, a jobboldali foglalatom a rossz csak abba nem indulnak a modulok.
Teendő?Új lap? -
0z0rA
csendes tag
Semmit nem állítottam el és előtte is tökéletesen működött minden azért nem értem mi baja van.
Megpróbálom amit leírtál -
El Kebir
őstag
-
0z0rA
csendes tag
Üdv mindenkinek.
Lenne egy kis problémám.A gépembe van 2x4gb corsair vengeance ram(1600MHz).Tökéletesen működött egész odáig amikor vettem egy cooler master hyper tx 3 evo-t.Kicseréltem a hűtő,bekapcsoltam a gépet és láttam az all cpu meterben, hogy érdekesen magas a ram használtság.Systembe pedig asz van írva, hogy 8gb ram(4 felhasználható)
Biosba megnéztem és single channel(dual channelhelyett) megy.
Semmit nem piszkáltam nem tudom miért csinálja ezt csak a proci hűtőt cseréltem ki.
Valaki tudna segíteni
Utána néztem már youtube-on meg mindehol de nem segített még a gépet és újraraktam.
Konfig:
AMD Phenom x4 970BE
Asrock 960gm-gs3 fx
Sapphire HD7770 Vapor-X
2x4Gb corsair vengeance
Chieftec gps 450aa 101a
Win7 64 bit -
El Kebir
őstag
válasz
bandika0626 #39908 üzenetére
Igen, van akinek az van...
Miért nem írod le a bajod, vagy kérdezel valami értelmesebbet? (vagy csak összeírod ki használ olyan ramot?)
-
bandika0626
senior tag
Valakinek van kingston hyperx predator 2400 ramja?
-
Csak.TnT
tag
Sziasztok. Segítségre lenne szükségem... Volt a gépemben 2GB Kingmax (FLFE-C8KM9) DDR3 1333Mhz memória. Bővítéskép vettem még mellé Kingstone HyperX Blue 1600Mhz kit-et (3*1GB) pontosan KHX1600C9D3K3/3GX
Az lenne a probléma ha bele rakom mindet a gépbe nincs kép, cserélgettem ide oda úgy sem megy, sőt a 3db hyperx sem megy együtt ha benne a gépbe csak 2db de az sem dualba.
Így indul el: 2db HyperX( nem dualba) vagy 1db HyperX+ 2GB kingmax
Bisoban nem lehet esetleg valamit állitani vagy hogy tudnám összehozni őket?
Az alaplapom MSI 785G E53.
Előre is köszi -
andrasko
senior tag
válasz
G-lader #39904 üzenetére
Akkor az első gépnél telitalálatom volt! (1333mhz)
BIOS: AUTO-n lehet a ram sebesség. (Sandy 1333mhz)
Ilyen a bios menüd: "Information - Main - Security - Boot - Exit"
Ha igen, akkor a "Main" alatt keresd.
Ha végképp nem megy, akkor hagyd úgy... nem oszt, nem szoroz!A másodiknál:
- BIOS: Config alatt keresd. (CPU vagy Power sub-menü)
- Ha végképp nem megy, akkor "F9: Setup Defaults" majd "F10: Save and Exit"
Más ötletem nincs. -
G-lader
tag
válasz
andrasko #39901 üzenetére
Az a gép amiben alulteljesít ram, az egy i7-es SB-vel szerelt PB EasyNote TS 11HR gép. Érdekességképpen ebben a gépben régebben egy cmsx8gx3m1a1600c10 kit szépen 1600Mhz-en ment.
A másik gép amiben túlhúzza magát a ram az egy Lenovo TP T430u.
Sajnos mivel ezek laptopok ezért semmilyen ilyen irányú állítási lehetőséget sem találok a BIOS-ban.
-
-
andrasko
senior tag
válasz
G-lader #39900 üzenetére
Jó volna tudni, hogy egyik-másik milyen laptop, proci, stb, de mindegy.
egyik gép: (1333mhz)
Valszeg AUTO-ra van beállítva BIOS-ban a ram sebesség.
Ilyenkor a mem.vezérlő szerinti értékre áll be. (pl: Sandy 1333mhz)
- Állítsd be BIOS-ban fix értékekre: 1866/CL10/1.5V
- vagy ha elérhető BIOS-ban az XMP, akkor az XMP-1866-ot ... és kész.másik gép: (2520mhz)
Vedd vissza 2520mhz-ről 1866mhz-re, vagy AUTO-ra ... és nem fog hibázni.
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Spórolós topik
- Elektromos autók - motorok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Leégett az első Radeon a hírhedt 12V-2x6 tápkonnektorral
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR
- 32GB (2x16) Kingston DDR4 memória (KVR32N22D8/16)
- Micron SO-DIMM laptop memória 4GB DDR4 3200MHz MTA4ATF51264HZ-3G2J1
- Kingston FURY 64GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black
- DDR4 KINGSTON FURY Beast 3600MHz 32GB - KF436C18BB/32
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3020, 91% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2227
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest