- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Levin01
őstag
Sziasztok!
Most tervezek a közeljövőben 880G chipsetes alaplapot vásárolni, amiben egy 955-ös Phenom II X4 fog dolgozni.
A kérdésem, hogy 8GB DDR3-ast tervezek mellérakni és ehhez a procihoz melyik sebességű ramot érdemes venni, amit ki is hajt? Tuning nem lesz.
1333-as vagy 1600-as DDR3-as ramot érdemes venni?Előre is köszönöm a válaszokat.
-
Intel P45-ös alaplapom van. Ugye jól emlékszem, hogy ide már nem kell párosával lennie a ramoknak ahhoz, hogy dual channel-ben menjenek? Tehát 3db 2GB-s modullal is lesz dual channel.
-
toldy
őstag
Arra kérdeznék rá, hogy mivel járok jobban fogyasztásilag?
2x2gb 1,35v ram vagy 1x4gb 1,5v ram? Tudom hogy nem fogyaszt sokan a ram, de attól még érdekel hogy elvileg mejik a jobb megoldás. -
zorzy4
addikt
válasz
hardverpeti #31490 üzenetére
Ezek olyan üzletpolitikai dolgot amiket nem kell érteni.... Lehet hogy más vagy korább/későbbi beszerzés stb.
-
hardverpeti
csendes tag
Hy
Miért van az,hogy egy 4gb os Ram "dual" 800mhz Drágább mint,
egy 4gb os RAM "dual" 1066mhz -es ?Teljesitmény szempontbol az 1066mhz -es a jobb nem ?
akkor most mi van ?? xddd
pls help -
S*Tom*
aktív tag
válasz
Zsinder #31488 üzenetére
A Vengeance eleve Intelhez készült a márkán belül az XMS3 felett és a Dominátor alatt helyezkedik el.
Az XMS3 12,5k a Vengeance 14,6k ha jól tudod becserélni, akkor +3-4k szerintem megérne a csere, csak 16k ért már ott a nagytestvér Dominátor is. Ha 15k környékén gondolkozol, akkor [ezt] is érdemes megnézni. -
Zsinder
aktív tag
Sziasztok. 2500k-s procim van, asrock alaplap és 2x2 Gb Corsair XMS3 memória 1600mhz-es. 1.65v-s de visszavettem 1.5-re biztos ami biztos.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek érdemesebb lenne egy alapból 1.5v-os Corsair Vengeance-re váltani? -
speed3456
aktív tag
Sziasztok! Szükségem lenne egy kis segítségre. Nemrég újítottam gépet I3 ra és DDR3 ra és ehhez illő alaplapra. Amióta ez a rendszerem van semmilyen tömörített állományt sem enged kicsomagolni mert crc hibára hivatkozik. Rájöttem hogyha a 2db 2GB os Geil ramjaim közül az egyiket kiveszem tehát csak 1 db 2GB os modul van benne akkor minden tökéletesen működik és semmilyen tömörített állománynak sem ír ki crc hibát. Miért nem működik ez ha 2db van a gépben? Mit tehetek ez ellen? (memóriacserén kívül)
UI: Konfigom az adatlapomon.
-
lalimano
tag
Sziasztok!
Valaki tud nekem segíteni? Június végére tervezem a gépem újítását (legjobb esetben Sandy Bridge i5-2300proci GTS-450 1Gb-os videókari), tuningot nem tervezek ezért gondolom elég lesz az 1333MHz-es RAM. Állítólag emelkedni kezdenek a DDR3-árak. Tehát első kérdésem: Elképzelhető, hogy most olcsóbban megúszom 1db 4Gb-os DDR3 vásárlását, mintha június végén venném? Ha igen akkor tudnátok ajánlani olcsó lehetőleg 1db-os 4Gb kit-et (az alaplap még nagyon képlékeny, és lehet, hogy csak 2 ramfoglalat lesz rajta, ezért szeretném meghagyni a bővíthetőség lehetőségét)
Előre is köszönöm a segítséget (ha nagyon off akkor privátban is)
Üdv.: Lali! -
Én próbáltam 2x2GB HyperX-el és azzal se ment...
Konkrétan mikor DDR2 ramról cserléltem 3-asra azóta van ez. Már emiatt vettem új alaplapot és memóriát. Mivel még mindig fent áll a probléma én a processzort tartom ludasnak. Más egyzserűen nem maradt.
-
Picturemaker
őstag
Üdv!
Megoldást sajnos nem tudok, de én is hasonlóan jártam. 2x2 GB G.Skill 1600 simán ment 1667-en, vettem még 2x2 GB-ot, nagy nehezen beállítottam úgy, hogy memtest alatt jó legyen. Megvolt az öröm, erre Win alatt játékból kilépegetett és néha dobot egy-egy kékhalált. Így most 1333-on megy, nem sikerült sehogy sem stabilizálni 16xx-on.
-
Na aki erre megtalálja a megoldás, meghajolok:
A-DATA 2x4GB 1600MHz KIT
1600MHz gyári feszültségekkel memtest tökéletes, ám Windows fagy.
1333MHz gyári feszekkel memtest szintén tökéletes ám Windows NEM fagy.Próbáltam már másik alaplapot (M4A87TD, MA770T-UD3), másik memóriát (HyperX 2x2GB KIT) és azokkal is ez volt. Beszart a processzorom DDR3 vezérlője? Vagy mi?
Szerk: Mellékesen táp tesztelve, winyók tesztelve! Csakis 1600mhz-en jön elő a dolog!
-
Воланд
titán
-
Myth
aktív tag
Sziasztok! Tudnátok segíteni abban, hogy mennyit érhet 2x2gb ocz reaper HPC 800mhz ddr2? 2014ig kisker garanciás! Simán viszi 4-4-4-12-őn!
-
S*Tom*
aktív tag
válasz
FingR86 #31473 üzenetére
Én a helyedben néznék valami mást. A lap max 1,5V-ig támogat DDR3-as ramokat ez meg 1,65V-os, persze lehet boldogulna vele kisebb feszen, de azok a ventik egy vicc. Itt a [támogatott ramok] listája.
-
-
-
Vasinger!
nagyúr
Fogja támogatni ez az alap:M4A88TD-V EVO/USB3 ezt a ramot: 4 GB KINGMAX Nano Gaming DDR 3 1600 MHz CL9?
A honlapon nincs fent, hogy támogatni az 1600-asokat, de 2000-eset igen. Egyik haveromnak pont ez a párosítása van és nem megy neki alapfeszen 1600 CL9. Nekem pedig már a ram megvan és más lapot nem szívesen vennék.
-
zorzy4
addikt
válasz
TazLeacher #31466 üzenetére
Ó hányszor találkozzam ilyennel, hogy meg kellet cserélni a rammot és csak úgy indúlt a gép, de én sem tudom mitől van. Nemrég vettem 2x2gb geil vaule dd3 1333mhz rammot, pont ez csinálta. Meg kellet cserélni őket és csak úgy ment. Aztán pár hét múlva kék halál. Visszavittem, hibátlanok voltak, de kicserélték ugyanolyanra, azóta tökéletes a rendszer, akárhogy cserélgetem.
-
polonic
félisten
válasz
TazLeacher #31466 üzenetére
Én azt mondanám, hogy nem normális.
De ki tudja? Lelkük van ezeknek a gépeknek is?! -
TazLeacher
nagyúr
Van egy Ram KIT-em, 2x2 Gb. Ez ugye két modul, az egyszerűség kedvéért legyen 1-es és 2es.
Ha az 1-es az A2-ben, a 2-es a B2-es slotban van, semmi gond.
Ha csak az 1-es van az A2-ben, semmi gond.Ha viszon a 2-es van az A2-ben, és az 1-es a B2-ben, nem indul.
Ha csak a 2-es van az A2-ben nem indul.Normális, hogy nem mindegy, hogy melyik modnult hova rakom? (Véletlenségből eslőre pöccre indúlt, csak utána kiszedtem őket, és nem úgy raktam vissza, nem értettem mi a gond...)
-
steewcv65
őstag
-
mcwolf79
veterán
Üdv!
Ha adok 0,1 V plussz feszt a RAM-nak az mennyire károsíthatja hosszútávon a cuccot?
Van 1 pár 2 GB-os Corsair Dominator 1066 CL5 2,1 V-os DDR2 RAM-om (tehát 4 GB). Amellett van 1 db 1 GB-os modul, mely egy Corsair Dominator 1066 CL5 2,2 V.
Namármost a jelek szerint az 1 gigásnak nem elég a 2,1 V -> kékhalál, ezért hogy az is működjön 2,2 V van nekik adva. Ez a +0,1 Volt mennyire károsíthatja a 2 db 2 gigás modult? -
Bubuapa
tag
sziasztok
nekem olyan gondom van hogy nem megy dual-ba a memoriam.
Motherboard Name Gigabyte GA-MA69G-S3H
Module Name Kingston HyperX KHX6400D2LL/1GN
proci:5600+
video cari:ATI 3850
3 vinyo van benne
es egy dvd iro
es egy Trust 520 w tap
a tap lehet keves neki vagy a lapommal van gond? -
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Vettem 2 db 2 GB-os DDR 3 1600 MHz CL9-es modult, ilyet: katt
Szóval ezzel nincs is semmi baj, tökéletesen megy, de nekem volt a kezemben teljesen ugyanilyen ram, de ami most jött az egy oldalas.Szóval csak egy oldalon vannak chipek. Barátomnak teljesen ugyanez van, csak 2 oldalas.
Mik az előnyök, illetve a hátrányok a 2 illetve 1 oldalas ramoknak?
-
2007
tag
OK, a Wikipédián megtaláltam a választ. Egy táblázat tanúsága szerint az 1066MHz-es CL7-es RAM-oknak gyorsabban kell hogy működjenek, mint a 800MHz CL5, CL6 rokonok. Persze a tuningról ott nem szól a fáma, ergo a 800MHz CL5-ös Dominatorom feszemelve, tuninggal biztos lekörözi majd ezt az 1066-os cuccost.
-
Qru
MODERÁTOR
-
2007
tag
Még egy játékos:
1x2GB Kingston 800MHz CL5 -
2007
tag
Üdv! Mit gondoltok, melyik memóriát érdemes inkább használni Athlon X2 rendszerhez?
1x2GB CSX 1066MHz CL5
2x1GB Kingston 1066MHz CL7
2x1GB Kingston 800MHz CL6? -
Воланд
titán
-
tapppeeer
tag
-
szki
őstag
válasz
tapppeeer #31446 üzenetére
DDR3 esetében a Jedec szabvány 1,5V-ban határozta meg a a ramok névleges feszültségét.
Adhatsz 1,65 V-ot a ramoknak, ha a gyártó is engedi. Ha SB-s alaplap, akkor viszont csak 1,5V-ot. Ha AM3 alaplap akkor meg mehet akár 1,65V fölé is, ha igényli a stabilitás.Amúgy neked kell kitesztelni mekkora ram feszültség, és időzítés esetén stabil rendszer.
Én 1,7V-on hajtom az 1,65V-os OCZ kitemet, mert csak így stabil AM3 lapban 1600/CL7-ben, és a CPU NB 2400 MHz.-en megy. A rendszermemóriából kap az alaplapi VGA (HD4200) is, és a gyors ram nálam jótékony hatású a VGA-ra.
-
tapppeeer
tag
Sziasztok!
A RAM-oknak a BIOS-ban ugye a RAM-gyártó által megadott feszt kell adni? A DDR2-es alapon 1,8V, a DDR3 pedig 1,5V... Ma vettem egy DDR3 CL7-es Kingston Kit-et, és 1,65V van ráírva a RAM-okra. Ugye ezt kell beállítani, és nem az auto 1,5V-ot?Köszi!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Kassadin #31444 üzenetére
Nem lesz érdemi gysorsulás. Igazából a 667-es meg a 800-as között is alig van 5% különbség a 800 meg az 1066-között még ennyi sem.
Ha nem adsz plusz feszt neki akkor nem csökken az élettartama. Ha igen, akkor sem drasztikus mértékben ha 2,2V-nál többet nem adsz neki (ddr2 esetén legalábbis).
-
Kassadin
addikt
Hello! Mekkora különbség van 800Mhz-es és 1066Mhz-es memóriák között? Az én alaplapom max 1066-os memókat fogad be, és kíváncsiskodom hogy érdemben megéri-e nagyobb frekvenciájú ramot venni, van-e látható változás.
Más:érdemes húzni a memóriákat? Mitől függ hogy lehet-e húzni és nem csökkenti az élettartalmukat a húzás?
Üdv: Kassadin -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Butcher-HUN #31441 üzenetére
Szinte 100%, hogy a 8-8-8-20 1T-t is viszi alapfeszen. Feszben 2V fölé ezért ne nagyon menj, az meg kiderül mennyit megy.
mod:
Benga_allat: Hivatalosan csak 1333MHz-es ram sebességet támogat, tuningolnod kell ahhoz, hogy a 1600MHz-es ram sebesség meg legyen. Vagy az "fsb"-t kell emlned vagy a ram szorzót az M.I.T. menüben a bios-ban.
-
Butcher-HUN
senior tag
Sziasztok! 4x1GB ' XMS3 CM3X1G1600C8D4 ' Corsair Dominator 1600Mhz 8-8-8-24-2T 1.80V ezek a gyári értékek.
Kérdésem az lenne, mit lehet ezekből még kihozni? Értem ez alatt, mennyi feszt szabad még nekik adni? Időzítések? Mhz emelés?
A konfigom az adatlapomon részletesen leírva!
-
Benga_allat
csendes tag
Hali!
Egyetlen kérdésem lenne. Van egy Gigabyte alaplapom (H55M-D2H). Hozzá egy Geil Black Dragon memória kit, DDR3 2x2 Gb 1600Mhz. Biosban megnéztem, és 1333Mhz-n fut. Nem értem, mert elvileg az 1600-as DDR3-asokkal kompatibilis. És, nem is lehet 1333 fölé vinni. Ötlet?
Megnéztem a GigaByte honlapján a memóriáknál, és ugyan kompatibilis eszközként nincs ott az enyém (GB34GB1600C9DC), de nem tudom, hogy ez mennyire számít...amikor vásároltam az Aqua-ban, ott azt mondták nem lesz vele gond.
A választ előre is köszönöm
B. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Lalikiraly #31438 üzenetére
Fogyid nem csökkenne érdemben, halkabb lenne max kicsit és persze gyorsabb. A winyó attól még ugyan úgy pörög tehát kevesebbet nem enne.
-
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy HP 615 ös notim. Egy darab 1 gigás DDR2 800 as RAM van benne.
Most ha mellé berakok egy 2 gigás DDR2 800 ast. Akkor a Win7 és egyéb úgy anblock a gép körülbelül milyen gyorsulást tapasztalhatok? Esetleg az akksis üzemidőbe beleszól ez? Vagy akár abba is hogy mivel kevesebbet darálna a vinyó meg a proci izzadna még halkabb lenne?
Kíváncsian várom a véleményeket.
-
RegiSVK
tag
Sziasztok !
El tudnátok nekem magyarázni mi a különbség a DDR3 CL8 és a CL9 között ? (van jelentős teljesítménybeli eltérés , melyiket érdemes megvenni pl.: Kingston 1600 MHz CL8 vagy ugyanez CL9 -et ? ) Köszi
-
polonic
félisten
válasz
Zaparozset #31430 üzenetére
Nem hiszem, hogy gond lesz, mert ramok 1066 mhz-en indulnak el.
-
-
Zaparozset
tag
Sziasztok!
Van egy Vaio VPCF11M1E laptop és abban szeretnék memóriát bővíteni 2x4 Gb -ra 1333Mhz, 2x2 1066Mhz helyett. Órajelek miatt nem lesz ebből gond? Porci csak 1066Mhz -ig támogat Intel Core i520-M, chipset Intel P55M.
Előre is köszönöm a segítséget. -
Hi! Én vettem egy 2x4GB A-DATA memória kitet (AX3U1600GC4G9-2G). Gyári min feszületsége 1.65V, de azon hibázott. Majd rájöttem, hogy túlmelegedik, pedig a ház szellőzése elég jónak mondható. Levettem a feszt, amennyire engedte az alaplap (MA770T-UD3) 1.5V és azon tökéletes. Azóta vettem új alaplapot (M4A87TD EVO) és ott lehet alulfeszelni. Már 1.4V-nál járok, ez normális? Ennyire király a RAM vagy az alulfeszelés nem működik az Asus lapban és 1.5V minimumon hagyja a valós értéket? Bár már az 1.5V-os eredmény is szerintem kemény CL8-al 1600on.
-
Misua
senior tag
Sziasztok!
Van 2 db KINGSTON 2048Mb DDR3 1333Mhz CL9, és még egy ugyanilyet akarok venni csak 4 gigás kiszerelésben. Picit tuningolva van a proci, rammal nem babráltam semmit, csak visszaosztottam hogy 1333-t mutasson.
A kérdésem: ha be akarom tenni az új ramot a gépbe, akkor állítsam vissza a tuning elötti beállításokat, vagy tehetem be egyből?
10x -
szki
őstag
válasz
jorden06 #31416 üzenetére
Bár nem írtad a noti pontos típusát, de nyilván pozitív lesz a változás 2->4GB ramra bővítéskor. De attól is függ, mire használod a notit, mert 2 GB ram is elég, ha csak levelezésre, netre, szövegszerkesztésre van.
Ha olcsó a ddr2 noti ram, és 64 bites az op. rendszer, akkor érdemes bővítened. Többet segíthetnek a konkrét noti fórumban.Ja: a gyengébb időzítésű ram alapján CL6-ban fog működni mindkét modul. Bár nincs sok jelentősége, hogy CL5 v. CL6. DC működés nem garantált, de lehet nincs is jelentősége (lásd a topic 1. hsz.!)
-
törölt tag
válasz
Karima #31410 üzenetére
Láthatóan eltérő modulok. Lehet emiatt is, ugyanis a BIOS a gyengébbekhez igazítja az időzítési beállításokat. Azok pedig csak 333MHz-en tudják a CL5-öt.
Emellett lehet, hogy kicsit túl van már így terhelve az IMC, és azért is megy lassabban. Egy kis VCore emelés esetleg segíthet.
Mondjuk értelme nincs mindezzel foglalkozni ha a gép egyébként stabil.
-
LamaCube
addikt
Sziasztok!
2x1 G ram van a gépben, amelyek kitben vannak. Dualban mennek.
Alkalmam lenne ugyanolyan ramot venni. Érdemes kibővítenem 4 giga rammal?
Tudom luzer vagyok, mert xp-m van, de majdan áttérek win7-re. -
jorden06
senior tag
Hali!
Szeretném bővíteni a notim 4gigásra, és ami jelenleg benne van gyárilag 2GB-os Samsung ram CL6-os késleltetéssel rendelkezik. Ha párosítok mellé egy újabb 2GB-os, de CL5-ös ramot, akkor pozitív / negatív / semmilyen változást érek el vele?
-
Karima
őstag
-
sCr89
tag
Hali, hol tudom megnézni hogy a Ram-jaim mekkora mhz mennek? bios-ba azt állitottam hogy 800mhz DDR3, mivel ez a legnagyobb lehetőség amit választani lehet, de ez gondolom nem az 1600mhz amit szeretnék? egy Kingston hyperx 4G DDR3 1600mhz-m van és egy Asrock 770 Extrem3 alaplap.
-
theboobaq
aktív tag
Van 4db teljesen egyforma Kingmax ramom. DDR3-as 1333mhz-s mind a 4 db.
Az lenne a kérdésem hogy ennek Quad channelben kell már mennie vagy normális hogy marad minden Dual Channelben? Esetleg ilyenkor 2db dual channelről van szó? Esetleg ennyit tud az alaplap? Az alaplapom egy MSI 870A-G54. A ramokat felismeri a gép minden rendben megy. -
geza12345
tag
Sziasztok!
Van nekem egy kingston 2 giga egybe ramom ddr3 1333 (pc3-10700)
És csak singlebe, megy most azért mert csak egy van belőle, vagy így is kéne mennie dualchanelbe ,az alaplap tudja a dualt Négy foglalat van az alaplapon a ram az első slotba van a cpu hoz legközelebb egyébként két kék és két fehér foglalat van ,Rossz helyre van dugva ,vagy a ram csak a single módot tudja ,vagy az a baj hogy csak egy van belőle?
-
polonic
félisten
válasz
barack1997 #31400 üzenetére
Tökéletes a kingmax, kingston is, corsair.
Figyelj, hogy 1.5 voltosat vegyél, ha későb sb-hez akarod használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- több db DDR4 laptop ramok 2x4Gb (3e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- (új, bontatlan) Kingston 8GB 16GB DDR4 3200Mhz CL22
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB(2x16GB)KIT DDR5 7200MHz CL34 XMP
- DDR4 Kingston és Corsair 2x16GB 3200MHz CL16
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Beszámítás! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged