- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
-
gallus
aktív tag
-
geri306
tag
A "csonka" ramom pont ilyen, mint amilyen ez, jól látható a helye a bal felső sarokban a chipnek.
-
geri306
tag
Sziasztok!
Volt a gépemben egy Kingmax 2gb 1333mhz-es RAM, vettem hozzá még egyet, minden technikai adata koppig ugyanolyan volt, csak a gyártási számnál volt egy kicsit nagyobb eltérés.
Ahogy nézegettem a két modult, észrevettem hogy annak ami alapból benne volt a gépben, annak hiányzik a bal felső sarkáról az a bordó színű kingmax felirattal ellátott "chip?". Mindenesetre betettem dual channel sínbeosztásba őket A1-A2. Eredetileg 32 bites OP-m (win7) volt gondoltam úgysem fogja felismerni a DC-t, úgy is lett. Feltelepítettem a 64bites win7-et, ott sem ismerte fel bootoláskor, megnéztem AIDA64-ben ott is a 64bites sávszélesség volt az aktív. Gondoltam talán ki kéne kapcsolni a hypermemoryt a biosban, mert integrált GPU-m van. Kikapcsoltam, most már tisztán, dedikáltan 4gb felhasználható memória állt a rendelkezésemre, reméltem hogy most már menni fog mint a karikacsapás a DC. Hát nem, sem bootoláskor sem AIDA-ban nem írta ki, hogy DC aktív lenne. Tehetetlenül állok a dolgok előtt. Itt egy kép ahol tisztán lehet látni azt a chip szerű valamit, egyébként mind2 modul ugyanilyen dobozkában érkezett, ugyanolyan időzítésűek, és AIDA-ban is minden adatuk teljesen megeggyezik. Amelyiken nincs "chip" ott a chip helyénél forrpontok láthatóak, vagy ballokhoz is hasonlíthanám őket. Mi állhat a DC útjába, miből tudhatom meg biztosra hogy single channel van továbbra is? Lehetséges hogy a chip különbség vagy az eltérő gyártási idő-szám miatt nem működhet? Holnap csinálni fogok egy memória írási-olvasási tesztet 1 és 2 modullal, de addig is megosztom veletek a problémámat.
Köszönöm szépen -
KaBuTo0
csendes tag
Üdv mindenkinek!
ASUS P8Z68-V PRO alaplapom van, ugyebár ehhez már ez az új fajta ASUS BIOS van...nah most ez nekem annyira új, hogy nem találtam hol kell hogy kell húzni a ramot.
Corsair DDR3 CORSAIR 8Gb/1866 Vengeance ramom van, 1333 Mhz-n megy, és 1866-ra szeretném húzni. Help! -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
X Factor #32385 üzenetére
1,8V a max 24/7-re.
mod:
polonic: SB-vel is mehet 1,7V-on is csak a vtt feszt fel kell tolni hozzá.
"Az LGA1155 hivatalosan már csak a JEDEC szabvány szerinti 1,5 voltos feszültségű modulokat támogatja, de gyakorlatban ezzel elmehetünk akár egészen 1,7 voltig is. Arra viszont mindenképpen ügyelnünk kell, hogy a VCCIO (VTT) feszültség és a moduloknak beállított feszültség között ne legyen nagyobb eltérést 0,5 voltnál. Mivel a VCCIO feszültség 1,2 volt fölé hosszabb távon való emelése nem javasolt, így ebből is következik a maximális 1,7 voltos DDR feszültség."
-
Jhonny06
veterán
válasz
fgordon #32382 üzenetére
De hogy lenne már ez a gond? Számold már össze a screenshoton, hogy mennyi memóriát esznek azok a programok, amik futnak. Hol van az a 4GB-hoz képest? Sehol. Ennyitől nem kellene lelassulnia egy ilyen erős gépnek, már ezerszer leírtam, hogy szinte semmi program nincs fent a drivereken kívül, egy Firefox + iTunes + lejátszó + kodek nyilván nem eszik meg 4 gigát. Ezért írtam, hogy frissen újratelepített rendszeren ez lehetetlen. A régi gépem gyorsabb volt 2 gigával, hónapok után, amikor már tele volt szeméttel. Ez nem normális, hogy hirtelen ~800 megáról felkúszik a memóriahasználat 4 gigára (csak úgy hirtelen, a semmitől), gondolom ez világos.
-
X Factor
addikt
Sziasztok
Van nekem 2*2 giga kingston hyper x ddr3 1600as ramom, ennek a default feszültsége 1.65V, kérdésem mennyivel, lehet efölé menni?
-
fgordon
senior tag
válasz
Jhonny06 #32375 üzenetére
Silverss-nek igaza van.
Azt gondolom, hogy nem tudod megbecsülni sem, hogy az a sok program a memóriában mennyit lassít, mennyi hálózati forgalmat bonyolít, mennyi háttértároló műveletet hajt végre és hogy alapvetően mit csinál a gépeden... De ha számodra ez nem gond, akkor...
-
polonic
félisten
válasz
Skeleton01 #32379 üzenetére
Az intel ajánlása szerint az első generációs i7 prociknál a memória feszültsége 1.65 voltig állítható. Úgyhogy nem lesz probléma belőle.
-
Skeleton01
aktív tag
Sziasztok!
I7-es konfigomhoz még a korábbiból megmaradt OCZ Gold AMD Edition ramokat mennyire lenne elvetemült ötlet használni? A lapom biosában plusz feszt adtam neki, az alapértelmezett 1.5V helyett 1.66V-ot, (mivel 1.65V nincs), és így a bios tanulsága szerint is 1.648-on megy. Ez hosszú távon nem gond a memóvezérlő szempontjából? Vagy cseréljem le minél előbb egy 1.5V-os párra?
-
Tomcy7
tag
Minden auton van, de kiprobáltam úgy is hogy normálba volt úgy is ugyan ez a helyzet, amúgy néztem, hogy 1,5-öt ad nekik.
Everest dimmbe 1,52ír, így hogy minden auton van.Megmondom őszintén mivel úgy hallottam, hogy a giga lapok több feszt adnak mint amennyit kiírnak ezért nem állítottam rá pluszba.
-
Jhonny06
veterán
válasz
Superhun #32371 üzenetére
Ezen látsz bármi furcsát? Mert én nem. 90+%-os memóriahasználat, semmi az ég világon nem fut, nemrég újratelepített rendszer, csak alap programokkal. Vírusellenőrzés volt, semmit nem talált. Néha lecsökken a használat normálisra, de akkor is lassabb a gép, mint amilyennek lennie kéne. Gondolkozom egy win reinstallon, de ki tudja, meddig tartana. Memtest egy órát futott, a prime-al sincs gond, alapon van most minden, nincs tuning.
-
DJ WOKKY
addikt
-
Tomcy7
tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy a ramjaimat nem tudom a névleges sebességükön futtatni.
Gigabyte EP45T-UD3LR lap, ram GEIL Value 4096Mb DDR3 1600Mhz CL8 KIT(8-8-8-28)
Biosban minden auto állásban van a Performance Enchance Turbo állásban, és ilyenkor 1333-on látom a ramot 7-7-7-24-es időzítéssel.
Everestes teszt futtatásnál már csak 1066-osnak írja 7-6-6-20 CR2-vel.Próbáltam manuálisan beállítani, a biosban az exterme mem prof. átraktam profile1-re és így egyből 1600-ra ugrik az érték és az időzítés is jó, próbáltam manuálisan is beállítani ezeket a gyári értékeket viszont egyik variációval sem indul el a gép, csak folyamatosan resetel majd 15-20 próba után visszaáll alapra.
Mit és hova kéne állítani?
Segítségeteket köszönöm!
-
Silverss
aktív tag
ASUS Rog Crosshair III Formula
ehhez keresek ramot
A következőek az esélyesek:
RAM DDR3 G.Skill 4 Gb /1600 KIT (F3-12800CL9D-4GBNQ)
RAM DDR3 G.Skill 4 Gb /1600 KIT (F3-12800CL9D-4GBRL)
RAM DDR3 G.Skill 4 Gb/1600 KIT (F3-12800CL9D-4GBXL) 1.5V
RAM DDR3 A-DATA 4 GB/1600 KIT (Gaming Series)
RAM DDR3 Kingston 4 Gb /1600 KIT HyperXMelyiket válasszam?
-
Fateros
csendes tag
udv! nekem olyan problemam lenne hogy a meglevo 2x1gb DDR2 800as Nanya ram melle vettem 2x1gb 800as DDR2es Kingmaxot, es a BIOS csak 2gb ot lat, viszont a CPU-Z, Windows 7 latja hogy 4gb csak (2gb hasznalhato), mi lehet a problema?
valaszokat elore is koszonom! -
csabika0001
senior tag
Erről kinek mi a véleménye ?
[link] -
Edorn
senior tag
Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel AM3-as és AM3+ os procinál? (utóbbi infóra lehet még várni kell... de hátha vannak már előrejelzések/elméletek)
(például egy ilyen procinál, ha számít: AMD Athlon II X2 255 3.10GHz AM3)
-
Jhonny06
veterán
Elkezdte a rendszer felzabálni a RAM-ot csak úgy magától, nemrég raktam össze egy gépet (i5 2500K+4GB RAM) és gyanús volt, hogy nem indul minden pöccre; megnyitottam a feladatkezelőt és ez a látvány tárult elém. Ezt kb. egy perc múlva screenshotoltam, kb. 600 MB-ról indult és csak úgy elkezdett emelkedni magától a felhasznált memória, jelenleg olyan lassú a gép, hogy semmit nem tudok vele kezdeni. Frissen telepített gép, az összerakás után nem tapasztaltam ezt, csak mostanában (konkrétan ma először), mi lehet ez? NOD32-t futtattam, de semmit nem talált.
-
Viperator
őstag
Sziasztok!
Lehet már olyan dolgot csinálni, hogy ne kelljen a merevlemezt használni, hanem a memóriáét! (pl. lapozófájl, böngésző gyorsítótár /cache/)
Előre is köszi a választ!
Üdv!
-
balcsy
aktív tag
-
nszabolcs
tag
Helló!
Kingston KHX1600C9D3T1K2/8GX RAM használható egy Gigabyte GA-P67X-UD3-B3 lapban?
Köszi! -
balcsy
aktív tag
Sziasztok.
Bedöglött egy Corsair Dominator 2x2 GB DDR2-őm és "elvileg" nincs már rá garancia.Azt szeretném meg tudni hogy a gyári garanciázás hogyan működik.Illetve vannak-e itt ph-n emberek akik értenek-e ehhez.Előre is kösz. -
DJ WOKKY
addikt
Úgy is akkor fogod megtapasztalni, amikor működni fognak.
Időközben lehet azt fogja kívánni, hogy valamelyiküket meg kell majd cserélni. Ezt ki kell tapasztalni.
Nekem régebben még az asus p4p8x-es lapomban volt, hogy direkt össze vissza dobáltam a ramokat 2 db 256-os + 1 db 512, majd 2db 512, meg tesztnek 1 db 256, majd még 1 256, mindig ment vele szépen... -
Misua
senior tag
Hellosztok!
Eddig a gépemben 2 + 2GB DDR3-s ram volt (slot 1 és slot 2)
Most vettem pluszba 4 GB ramot, és az a kérdésem, hogy az mehet simán slot 3-ba, vagy vannak azért szabályok? -
toyone
őstag
válasz
vivalfa #32339 üzenetére
Ha teszel bele mondjuk egy 1066Mhz-s ramot ami CL4 akkor az is a másik órajelén és időzítésein fog majd jár. A "butábbhoz igazodik". Az ott nem lesz DC de mennyiséggel még mindig többre mész.
Az hogy más márka mondjuk nem kellene problémát okozni. De ezért mondtam a Memory Suport List átfutását. -
gallus
aktív tag
Lenne megint kérdésem.
Adott egy jól tuningolható ddr3 ram kit.
1333MHz-en cl6.
Elképzelhető, hogy ha nem dualban mennek, mert a lap nem támogatja,
akkor cl5 is elérhető?Kicsit másképp:
Mennyi esély van rá, hogy ha nem dualban megy egy ram pár, akkor
kisebb időzítésre képes?
Köszi. -
flash-
veterán
sziasztok
ddr3 ramom van
alap órajelről állitottam 1600mhz re de semmi javulást nem tapasztaltam
még fpsben sem(crysis2)
akkor hát mi haszna lehet mégis a magasabb órajelnek a ramoknál az én esetemben? -
Gallowgater
tag
Sziasztok!
Most olvastam ezt a bejelentést.
Valaki tudja, hogy hol lehet már ilyen alacsony profilú Vengeance RAM-okat beszerezni (Noctua NH-D14 miatt) Sandy alá?
8GB vagy 16 GB feketében már kapható, bár az Arctic White is igen tetszetős, de ez csak 1.35V-on ketyeg és valamikor júniusban jön ki.
Előre is köszi a segítséget.
Üdv,
Gallowgater -
törölt tag
válasz
sanyesz79 #32331 üzenetére
K10 óta az AMD processzorokban két független 64 bites memóriavezérlő van. Ennek a két üzemmódja a Ganged és az Unganged.
Ganged esetén a két memóriavezérlő össze van kapcsolva és egy 128bit-es vezérlőként működik. Kétszeres sávszélesség, egy órajelciklus alatt egy átvitel.
Unganged esetén a két MC függetlenül működik. Lesz két 64 bites csatorna, viszont a kettő egyszerre is ki tud elégíteni egy-egy kérdést.
Annyin megy amennyin kell. Az alkalmazás, amivel nézted a busz valódi órajelét írja ki, ennek a kétszerese az effektív, amit a DDR SDRAM-okra rá szoktak írni.
-
sanyesz79
csendes tag
Hali!
Meg tudná mondani valaki, hogy mi az a ganged és unganged mód? vagy mi a különbség?
és a memóriám miért fut 667 Mhzen? mikor 1333-as Kingston kit
jó slotokba van rakva csak tuti állítanom kell valamit biosba... -
toyone
őstag
válasz
Zsiguli #32324 üzenetére
Ez bizony hibás. Sok mindent nem lehet vele kezdeni. Előfordulhat ez inkompatibilitás miatt is. Esetleg ha tudod próbáld ki másik lapban.
Mark_o
G.Skill, Kingston,Corsair háza táján érdemes nézelődni szerintem. 1866Mhz-s elég.vivalfa
A lapod kompatibilitási listájából érdemes válogatni. -
gPoint
tag
Segitségre lenne szükségem. Kingston HyperX DDR2-800-as 2GB kit (KHX6400D2B1K2/4G) egy Asrock A785GXH/128M lapban meg sem mukkan. Volt dolgotok már ilyen kombóval? Mi lehet a baj?
Apacer 2GB volt előtte ill. van most is sajnos...most nézem Asrock honlapján kompatibilitási listában nincs benne
-
vivalfa
csendes tag
Üdv!
Tanácsot kérnék: az Asus P5B-E Plus alaplapomon van 2*1 GB memória
(Kingmax KLDD48F-A8KB5, DDR2-800 (5-5-5-18 @ 400 MHz) dual channel üzemben.
Tennék még bele 2GB-t, milyet tehetek melléjük?Segítséget előre is köszönöm.
Üdv -
Zsiguli
tag
-
DJ WOKKY
addikt
válasz
KaiotEch #32316 üzenetére
kár volt átvenned a ramokat már akkor. Bár ha másik rammal is ez a helyzet, akkor valószínű annak tényleg nem lett baja, hanem az alaplappal van valami..
Kézzel fogfa forró a borda a cpu-n ? Ha van digitális hőmérőd, akkor kikapcsolod és azzal rá tudsz mérni szépen. Csak kapcsold ki, az a biztos ! -
ETOM
addikt
hi
4 GB 1600-as corsair ramot érdemes venni vagy inkább kingston 1333-asból 8GB-t szerintetek?én a 8 felé hajlok játékra lenne használva a gép fullHD-ban proci i5 2500 vga valami 6850 környéke.
köszi
-
válasz
#65675776 #32315 üzenetére
Ott hogy hétfőn megvettem a gépet(ASUS P8Z68-V Pro + i5-2500k) összeraktam és érdekes hőfokot mutatott BIOS-ba, 50°C-ról indult és elérte a 62-t is a gyári hűtővel(kioktattak, hogy a BIOS-ban nincsen akármicsoda, és lehet más gyártósorról jött le a CPU). Másnak ez 30-35°C-os. 12V-ot mutatta, BIOS-ban hogy megvan AIDA szerint meg nem ez persze lehet bugos, ahogy az iPonosok is mondták ma. Mai napon vettem meg hozzá a Vengeance ramjaimat, a hülye boltos jól le is ejtette... Berakta működött, de memtest86-ot nem vártam már meg, mondtam, hogy majd itthon... és most láttam neki... 45%-nál újraindul.
-
Kollégák az gázos, ha memtes86-ot belövöm és 45%-ig elteker majd újraindul a gép?
-
rob83
aktív tag
Nem jól mondtam a (Value)Pc 6400 -es 5.5.5.18 időzítésű a (Ultra)Pc 8500-ös 5.5.5.15.
-
jancsiii
tag
Két különböző típusú ram-ról van szó. Komoly eltérések lehetnek az időzítések,és működési feszültségekben,ezért a lap a kisebb feszültségre és rosszabb időzítésre lövi be a ram-okat ,kicsit keveslem az információt amit adtál! De kérdésedre a válasz,hogy igen létezhet.
A gyári időzítés melyik ram párra értendő? -
rob83
aktív tag
Sziasztok!
Olyan gondom lenne,hogy van 4x1 gb memóriám!
2x1bg 1066 mhz,2x1gb 800 mhz.Dual!
5.5.5.18-as időzítéssel semmi baja 0 hiba!(Ez a gyári)
4.4.4.12-es időzítéssel hibázik sokat!
Feszültség,fsb,proci,érintetlen nincsen tuning!
Létezne,hogy csak avval az időzítéssel hibázik?
-
jancsiii
tag
válasz
BeriHampeR #32302 üzenetére
Szerintem rosszak,próbáld ki egy 3. gépben is és ha ott is ez a szitu akkor tuti.
-
BeriHampeR
aktív tag
válasz
BeriHampeR #32291 üzenetére
Vlk vlm ötlet erre az üzire?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- DDR4 Kingston és Corsair 2x16GB 3200MHz CL16
- ÁRON ALUL! Sok darab 4 GB-os és 8 GB-os DDR3 PC3L (Samsung, Micron, Kingston, SK hynix) laptop RAM!
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- Kingston Fury 2x16GB DDR5-6000 KIT (KF560C36BBEAK2-32)
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest