- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darko_addict
őstag
válasz
Darko_addict #33599 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Darko_addict #33597 üzenetére
Milyen alaplap/processzor? Gyaníthatóan a magas memóriavezérlő-terhelés miatt megy alacsonyabb órajelen. A sok modul hátrányai.
-
Darko_addict
őstag
Everest barátom azt mondja az alaplap infónál, hogy a valódi órajel az 333mhz, az effektív pedig 677mhz, a memória/spd oldalon pedig mindhárom bennelévő ram "DDR2-800 (400mhz)" - Ezek milyen összefüggésben állnak, milyen végső következtetés vonható le?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Darko_addict #33594 üzenetére
Igen. Ilyenkor automatikusan a gyengébb időzítésen megy az összes memória modul. Külön-külön nem tudod az időzítést beállítani, erre csak az X58-as chipkészlettel szerelt lapok képesek.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Darko_addict #33592 üzenetére
Sokat azzal sem nyer az ember. Átírhatod de instabilitást okozhat. Sztem nem érdemes babrálni vele.
-
Qru
MODERÁTOR
Azt amit a HDD-knél a defrag kb. Átrendezi, "optimalizálja" a memóriában lévő adatok elhelyezését.
Ez szép, de a ram nagyon gyors, (nao sec.-ben mérhető ugye az elérési ideje) nem gyorsul tőle jelentősen ha átrednezed.mod:
Darko_addict: DC csak páros számú modulelrendezésnél van, mindeg hogy pakolod be a 3 ram modult nem fog DC-ben futni. Ha szerencsés vagy és tudja a deszkád megy asszimetrikus DC-ben.
De a DC kb 2-5%-ot gyorsít szóval enm nagy veszteség ha enm DC-ben vannak a ramjaid.Virtuális mem: 4GB rammal már simán kikapcsolható. Gyorsul tőle a rendszer egy kicsit.
Nem, pont az új fogja vissza a régit. Időzítésből az alacsonyabb érték a jobb. Azt jelöli egy-egy utasítást (olvasás/írás/másolás) mennyi idő alatt hajtható végre.
-
Darko_addict
őstag
Megnéztem Everesttel, és 400Mhz-en eltér az új és a régi RAM időzítése.
Régi: 5-5-5-18
Új: 6-6-6-18Ez azt jelenti, hogy...?
Talán visszafogja a régi RAM az új teljesítményét a más időzítéssel?
-
Darko_addict
őstag
Szia, sziasztok.
Nem régen vettem én is egy 2x2 GB Kingston Kit-et (800mhz, DDR2, CL6), de mivel a hardveres részéhez annyira nem értek, hogy kell berakni úgy, hogy működjön a Dual Channel?
(Vannak a Slotok, és AB-AB szerint, mikoris a A=az egyik Kingston?)
A Win7-en kalibrált virtuális memóriáról is kérdeznék.
Most van a gépben az előbb említet 2x2GB Kingston és egy 1GB Kingston, milyen értékre állítsam a virtuális memóriát? Esetleg hagyjam, hogy a gép konfigurálja?Köszönöm!
(Ui.: Próbálkoztatok már a Win7 azon kiegészítőjével, mikor a bedugott Pendrive-ot használja Boostként?)
-
flash-
veterán
léteznek olyan programok melyek a ramot defragmentálják.
érdemes ilyet használni?ha igen melyik programot tudjátok ajánlani? -
szilrobi
aktív tag
Sziasztok!
Geil black dragon 2x2gb 800mhz ramkittnek mennyi feszt merjek max adni, ha 900-on szeretném használni? Gyári előírt 1.8v, 2v-on még néha hibázik prime blend alatt, a játékok is kifagynak.Köszönettel: Robi
-
04ahgy
nagyúr
válasz
stranger28 #33579 üzenetére
Szimplán nem mindegyik gyártó programozza fel a modulok SPD-jét sorozatszámra. Pl. az én ADATA RAM-jaim esetén is üres.
HGyu
-
Dusee
őstag
helló!
érdekes dolgot tapasztaltam.
van nekem 4 db 1GB-os DDR2 Kingmax ramom, amik tudták az 1066MHz-et eddig, most meg csak 800MHz-en hajlandóak hiba nélkül működni.
kérdésem, hogy ez normális? szoktak a ramok így "visszafejlődni"? esetleg orvosolni lehet ezt valahogy?
köszi előre isui: sose voltak túlhajtva a ramok, többnyire 900-960MHz-en üzemeltek, alapfesszel.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
stranger28 #33573 üzenetére
Semmi más nem bántja a memóriavezérlőt, mint a magas (1,57V feletti) feszültség a Sandy Bridge esetén.
Ha az 1600-at viszik 1,5-ön, az jobb.
HGyu
-
stranger28
addikt
Sziasztok!
Sandy Bridge rendszerem van, 1600as Corsair ramokkal. XMP-vel ment egy darabig 1600on, de úgy döntöttem mégiscsak az 1333 az ajánlott, visszavettem. Viszont ezen a frekvencián tudja a 8-8-8-24et 1T command rate-tel, 1,5V-on mind a 4 modul. Prime-mal leteszteltem. Azt szeretném kérdezni elsőként, hogy ez az időzítés nem bántja-e a memóriavezérlőt, mint a freki? Vagy esetleg nem melegszik-e jobban, bármi hátránya? Másik, hogy így lesz-e olyan mint 1600on, de CL9nél 2T-vel. Harmadik, hogy megéri-e?
Következő dolog, hogy most vettem még 2 modult a másik 2 mellé, és furcsán láttam, hogy a CPU-Z és az AIDA sem olvassa ki a sorozatszámukat. Az elsőként vásárolt kettőnek odaírja, ennek a kettőnek viszont a nincs felirat látható. Jelent-e ez valamit? Vagy okozhat-e bárminemű problémát?
Köszönöm szépen.
str
-
04ahgy
nagyúr
-
törölt tag
Sziasztok!
Ramot szeretnék venni a gépembe pontosan 2x4 gb-ot!
Kinéztem már magamnak kettőt:
KINGSTON 8192MB HyperX XMP Grey DDR3 1600MHz CL9 KIT KHX1600C9D3X2K2/8GX
és
CORSAIR 8192MB Vengeance Low Profile DDR3 1600MHz CL9 KIT CML8GX3M2A1600C9
melyik a jobb vagy tudtok ajánlani ebben az árban 8 gb ramot?Köszönöm ha segíttek!
KvardAlien
-
MarioAna
senior tag
Erre valaki?
-
törölt tag
válasz
juventus85 #33559 üzenetére
Nem mintha a memória sávszélesség érdemeben befolyásolna bármit is a Llano-s rendszereket leszámítva...
-
KillArmy
tag
válasz
juventus85 #33550 üzenetére
Azért, mert egy alaplap proci kombót mindenképp kell vennem, viszont jó lenne, ha a ramokon tudnék spórolni, mert le vagyok égve, és ha nem muszáj, most azokra nem költenék. Tudom hogy teljesítményben bukok rajta, de most ez van.
lsc: Egyébként DDR2, nyilván. Tudok is olvasni, csak gondoltam hátha lefelé kompatibilis. -
lsc
nagyúr
válasz
juventus85 #33551 üzenetére
És ez befért volna az előző hsz-ba is
.
-
KillArmy
tag
válasz
juventus85 #33545 üzenetére
A ramok adottak, az alaplapot venném hozzájuk
Csak szűkös a keret, és egyenlőre még nem láttam olcsón olyat, ami hivatalosan is viszi a 800ast
-
KillArmy
tag
Sziasztok!
Annyi lenne a kérdésem, hogy egy pár 800mhz-es ram belemenne e PÉLDÁUL ebbe az alaplapba. Nyilván látom hogy a memória sebességnél nincs feltüntetve, de úgy hallottam, hogy lefelé ezek kompatibilisek egymással. Tévedek? -
juventus85
tag
Sziasztok! Jelenleg van egy Corsair Dominator XMS2 2x2 Gb 1066 Mhz CL5-ös kati-em
800 Mhz-n futtatom őket a tuning miatt. Melyik lenne a legjobb időzítés ezeknek a RAM-oknak?
-
MarioAna
senior tag
Üdv!
Adott nekem 2*1GB Corsair XMS 800MHz CL4 DDR2-es ram ami 2.1V-on megy.
Ha esetleg bepakolnék mellé 2*512MB-os párt, akkor a dual-channel megmaradna? Azért akarok csak 1GB-ot, mert így olcsóbb, illetve nem kell 64bites rendszerre váltani. -
04ahgy
nagyúr
válasz
icecave #33531 üzenetére
Elpida MNH-E Hyper chip például akár állásában is "megromlott", igaz ott tervezési hiba volt. A gyártástól a megvásárlásig sok kézen megy át, kaphat statikus feszültséget, és akármi mást. Azért van rá a garancia, hogy ilyenkor kicseréljék / megjavítsák. Senki nem garantálja, hogy amit megveszel, tutibiztos egyből hibátlan lesz.
HGyu
-
válasz
#65675776 #33532 üzenetére
A lapra nem gyanakszom, több okból is.
Egyik, hogy előtte 4x2 giga HyperX 1600as volt benne, hiba nélkül mentek. Ezután váltottam a 4x4 gigára.
A geil kb. 26 ezer errort dobott, és a piros sorokat is úgy dobálta, hogy nem győztem a szememmel követni, míg a kingston összesen 152 errort produkál, egyetlen piros sor marad végig a teszt alatt. -
válasz
04ahgy #33530 üzenetére
Igen, csere is lesz, így döntöttem, hisz jogosan várok el hibátlant a pénzemért...
Egyébként nem is értem ezt az egészet. Először ugye Geil, amin ott a "hiperszuper ellenőrzött mindent kibír, 1000ből csak egy megy át" pecsét, mégis 4ből egy kuka.
Aztán itt a hyper-x-ek, amiket eleve kit-ben árulnak, szóval tesztelniük kellett, hogy mennek-e együtt 100%-ra, hisz ezért árulhatják kit-ben. Erre itt is a 4 modulból 1 nem f*sza.
Akkor mégis ki írta azt az algoritmust, ami átengedi ezeket a teszten? Én mint user miért fizessek többet, az ellenőrzött ramokért, ha ilyenek vannak? -
válasz
#65675776 #33528 üzenetére
Köszönöm a választ.
Csak az az egy modul hibázik.
Megnéztem, a gyári alapfesze 1,5V a memóriáknak. Adtam nekik 1,65-öt (tanácsra).
Sajnos, a memóriavezétlőre csak tippeltem (be is vallom emberesen, vállalva a lehülyézést), így a képen látható ram fesz alatti 4 értéket emeltem meg a kezdeti 0,825-ről 0,875-re (azt írta a bios, hogy ez még igencsak biztonságos kategóriába esik).
Mivel így is hibázott, így visszavettem alapra, csak a ram feszt hagytam 1,65-ön.
A win 7 beépített ramtesztjével nincs semmi hiba (amikor újraindul, és winboot közben kék képernyő-n végzi az ellenőrzést).
Ötletek? Kicseréltethetném, de ha így nem lesz semmi károm, nem fogom. -
törölt tag
válasz
icecave #33527 üzenetére
Ha mindig ugyan ott hibázik, akkor két dolog lehetséges:
-ha csak az adott RAM-mal, akkor modul hiba
-ha minden RAM-mal, akkor viszont a memóriavezérlőnek van valami baja.Ha a feszültség kevés, vagy nem megfelelőek a beállított időzítések, órajel, akkor elméletileg random helyen kellene hibáznia.
Első nekifutásra be kellene állítani a gyárilag specifikált feszültséget a RAM-oknak. Ha akkor is csinálja, akkor emelni a memóriavezérlő és a RAM feszültségét.
ekuanszuocsa: Semmi meglepő, a RAM-od SPD-jébe ezek az értékek lettek programozva. Ha a magasabb órajelre van szükséged (értelme mondjuk semmi), akkor kézzel kell beállítanod BIOS-ban.
-
-
ekuanszuocsa
csendes tag
Üdv!
Kingstone khx1600c9d3t1k2/8g memóriát vettem és az asus p8z68 v-pro alaplapom efi bios-a 1333 mhz-esnek érzékeli.
Milyen programmal nézhetek ennek utána? -
Sziasztok!
Napi 1 kákhalál után elkedtem gyanakodni az új ramjaimra (4x4 giga Geil value). Memtest86+ v4.1el tesztelve őket dos alatt egyik 25k feletti errort produkált. Inkább az egész kitet cserélték kingston hyper-x-ekre, de ezek közül is egy hibás, a képet 126 errornál készitettem, most a teszt felénél 149nél jár. Ha csak ilyen párszáz marad, az még jónak számit? Nincs kedvem kisérlezetni, nem tudom, mi az, ami még elmegy, elfogadható, mi az ami nem...
-
rucinho
tag
hallo!
hogy érdemes ram-ot használni? 4x1gb vagy 2x2gb!
köszi...
-
törölt tag
válasz
flash- #33504 üzenetére
Ha érdemben látni akarod a nagyobb memória-sávszélesség előnyeit, akkor vagy a múltba kell menned (NetBurst hulladékok), vagy AMD Llano-t kell venned. Előbbi egy elbaltázott szemét, azért igényli, utóbbi pedig az erős IGP miatt.
Átlag procik esetén szinte semmi előnyöd nem származik belőle a napi felhasználás során, ahogy a magasabb memória órajelből sem.
-
sortie
tag
Kösz Kuru!
Pont időben jött a segítség. Tegnap nem tudta megvenni nekem a RAM-ot a PC-bolt.
Ma megy megvenni az alaplap és a proci már megvan.Intel Core i7 2600K
MSI Z68A-GD65 (B3)Jól értelmezem egyébként, ha állítok a BIOS-ban akkor nem alap órajelen (3,4GHz)
fog menni a proci?
Segítsetek már abban, hogy ez a Corsair Vengeance 1600MHz (CMZ8GX3M2A 1600C9R) jó választás lesz-e vagy válasszak más RAM-ot most még megtehetem. -
sortie
tag
válasz
Tommee #33506 üzenetére
Tommee, és olyankor a BIOS-ban csak azt kell állítani, hogy az XMP-s paramétert használja vagy állítgatni kell még csomó mindent órajelek, voltot stb.
Nem kérem, hogy írd le részletesen csak az érdekel, hogy egy két kattintás a beállításokon vagy komolyabb hozzáértés szükséges. Meg utána lehetnek-e olyan gondok, mint a tuningolásnál, melegedés vagy nem stabil működés. -
válasz
sortie #33503 üzenetére
Alapból 1333-ra fogja valószínűleg beállítani az alaplap a memória órajelét, működni fog megfelelően.
Ha 1600-on szeretnéd használni, akkor a BIOS-ban(UEFI) be kell állítani hogy a memóriában letárolt "XMP-s" paramétereket használja.
Ha nem akarsz bíbelődni vele, hagyhatod alap beállításokkal is, 1333-on, de akkor nem sok értelme volt drágább memóriát vásárolni. -
flash-
veterán
még lenne eg kerdes ami nagyon foglalkoztat
vettem a laptopba 533mhz es ddr2 ramokat
utólag jöttem rá hogy a 667 mhz est is kezelte volna.
ez nagy hiba volt?sokkal gyorsabb lenne a gép 667mhz es ramokkal mint 533assal?vagy nincs kulonbseg? -
flash-
veterán
válasz
---Lasali--- #33499 üzenetére
koszi ez érdekes cikk volt
de az elméleti sebesség dualnal ugyebár kétszeres.
tehát elvileg ez attol is fugghet h egy platform mennyire tudja jol kihasznalni?
tehat elvileg lehetne olyan pc t gyartani ami tokeletesen kihasznalja a dc t? -
sortie
tag
Azért ez szó szerint kiütött tuningolni nem tudok és nem is akarok.
Ezért nem értem, hogy nem vettem eddig észre (olvastam róla) , hogy az új Sandy Bridge alapú processzorok hivatalosan DDR3-1333 szabványú memóriákat támogatnak.Akkor, ha beleteszem az 1600MHz-es
Corsair Vengeance – 8GB Dual Channel DDR3 (CMZ8GX3M2A1600C9)
típusú memóriákat tuning nélkül és bármilyen hiba és teljesítmény romlás nélküli fog működni a gép.? -
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
sortie #33500 üzenetére
Milyen alaplapba lesznek ezek berakva? Mert egy sima desktop alaplapba be lehet állítani lazán, ahogy a cikk is írja.
Csak ha valami kompakt holmiba lesz, egy apple termékbe vagy laptopba, vagy valami készre szerelt gépben, aminek a biosában egyáltalán nem találsz memóriára vonatkozó beállítást, abban nem tudsz majd vele mit kezdeni, de ez sem feltétele annak hogy ne működjön, max csak 1333 on fog futni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB / fekete / 24 hó jótállással
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest