- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shono
aktív tag
Üdv!
Szomorú esemény történt velem. A teljesen sztár OCZ Raper RAMjaim ledobták magukról a hűtést... Szó szerint. Tegnap belekukkantok a gépbe (egy plusz vinyót akartam belerakni) és nézem, mi a szösz a ház aljában az a fekete-réz színű izé. Az ütő megállt bennem, aztán meg erősen fölb@sztam magam rajta. Már semmi sem a régi... 30.000-es Ramról leesik a hűtő...
Ilyet még úgyse reparáltam. Rendeltem hozzá thermal tape-et, ami mára eltűnt az érintett webshopból. hát nem tudom mi lesz... -
04ahgy
nagyúr
-
válasz
Pityke78 #19393 üzenetére
Ha nincs ien opció a BIOS-odban, akkor nem tudod állítani a RAM frekvenciáját, az szinkronban fog futni a CPU-val. Nyugodtan hagyhatod így, főleg, hogy nincs sok választásod. Ha találsz oan kompatibilis CPU-t, ami 200-as "FSB"-n üzemel, akkor értelemszerűen 400MHz effektíven fognak járni a moduljaid.
-
válasz
Pityke78 #19390 üzenetére
Az az "FSB" (persze AMD-nél nincs FSB) lesz, nem a RAM szorzó. Olyat kellene keresned, hogy DRAM frequency, esetleg DRAM Multiplier.
A CL a CAS Latency (Column Address Strobe Latency) rövidítése, ami azt jelenti, hogy mennyi órajel ciklus szükséges egy adott oszlop eléréshez.
-
Pityke78
őstag
-
válasz
CHIPman #19386 üzenetére
Az, hogy kézzel forrónak tűnik, alapvetően nem egzakt érték, másrészt 60-70 fokot is már-már forrónak lehet érezni, az meg hamar megvan, főleg, ha közvetlenül a chipet markolászod. Ha hibázik, az lehet attól, hogy túlmelegszik, ez esetben segíthet az aktív hűtés. Természetesen az is lehet, hogy nem tudja 2.1V-n az 1000MHz-et, ami egy ilyen egyszerűbb modul esetében nem feltétlenül róható fel hibának.
Az 1.9V-s feszültség-szükséglet simán adódhat a lapod VDimm dropjából is. -
válasz
Pityke78 #19385 üzenetére
Ezek szerint valós 133MHz-en, ergo 266MHz-es effektív sebességű a RAM-busz. Ez azt jelenti, hogy szinkronban fut a prociddal, tehát alapvetően ez határozza meg a RAM-ok sebességét. Ezen csak úgy tudsz állítani, ha feljebb húzod a proci órajelét, vagy állítasz a RAM frekin. Ez utóbbi lenne az egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldás, de szerintem a lapod BIOS-ában nincs erre lehetőség.
-
CHIPman
nagyúr
@Aggregátor&mindenki: Múltkor írtam, hogy a Kingmax KLDD48F-A8KB5 800-as CL5-ös RAMom nem akar elindulni 1000MHzen. Kipróbáltam, 900MHzen(@2.0V) stabil, 960MHzen(@2.1V) egy darabig megy a memtest, de utána restart. Megfogtam a RAMot, a forróság határát súrolta. 1000@2.1V-on nem nagyon akar elindulni, 960@2.1V-on meg most már nem indul el, kifagy BIOSnál. Pedig előtte, mint említettem 15 percig ment vele a memtest. Mi lehet a baj? Nem bír többet a RAM, nem érdemes próbálkoznom vele, vagy csak kicsit hűccsem' egy 8 centis ventilátorral? Ja, és az SPDben azt írja, hogy CL5@1.8V-on kéne mennie 800-at, de nekem úgy nem indul el, csak 1.9-en.
Ha meg akarom próbálni a 800@CL4-et, mennyi feszt adjak neki és a BIOSban milyen értékeket állítsak be? 4-4-4-12-2T? -
Pityke78
őstag
válasz
Hawk1979 #19380 üzenetére
Nos akkor a CPU-Z a következőt mutatja:
CPU fül:
- Core speed: 1465 Hz
- Multiplier: x11
- Bus speed: 133 Mhz
- Rated FSB: 266 MhzMemory fül:
- DRAM ferkvency: 133 Mhz
- FSB : DRAM: 1:1
- CAS Latency: 2Akkor ez most mit jelent, jól van beállítva?
Alaplap: Acorp 7KT333
Proci: AMD Athlon XP 1700+
Memória: 3 db 512 MB DDR 400Vélemény?
-
Sziasztok!
Dilemmám: DDR2 vagy DDR3?
Elolvastam az idevágó cikkek és tesztek jó részét, és rájöttem hogy friss (2008-as vagy 2009-es) szinte nem található. Ennyire a részletekhez nem értek, a véleményetekre vagyok kíváncsi.
Régi AMD alapokon mocorgó PC-met szeretném lecserélni egy jóval újabbra. Nekiálltam a lehetőségeim és tesztek alapján vásárolgatni, végül a következő termékeket szereztem be:
- Intel Core 2 Quad - 2,8GHz/1333MHz LGA775 12MB Box (Q9550)
- LG GGW-H20LRBB Blu-Ray SATA író
- ASUS 4870X2 HTDI 2GB PCIe videókártya
- Chieftech CFT-750-14C 750W ATX tápegység (ház még folyamatban van)
- 1 TB WD SATAII HDD + 500 GB Samsung SATAII HDD
- Monitor, egér, egyéb apróságok sztem nem érintik a kérdéskört már.
Ezek egy részét HITalapján, más részét nálam okosabbak tanácsai alapján szereztem be, most viszont elakadtam. Gyakorlatilag nem tudom milyen alaplapot/ramot vegyek.
Illetve találomra jeleztem hogy DDR3-at kérek (2 x Kingmax 2GB 1333 DDR3 PC3-10600), majd kaptam egy tanácsot az alaplapra (Asus P5Q-E). Mindkettőt megrendeltem, majd most szembesültem hogy az alaplap DDR2-es.
Mindkettőt lemondhatom még, de nem is tudom mit válasszak. Az információ szerzés közepette már nem vagyok benne biztos hogy hogy jó döntés a 1333-as DDR3 (8eFt / db).Mit javasoltok?
Nézzek másik alaplapot, vagy memóriát? Esetleg mindkettőt cseréljem?
Nagyon hálás lennék pár tapasztalt hozzászólónak, mert holnap el kellene döntenem hogy mi legyen a rendelt termékekkel.Köszönettel: WG
-
Laraxior
titán
válasz
HoReSz1975 #19381 üzenetére
nézd meg mennyit megy max a Tiéd... az 1150es kit tudja az 1180at..ami elég jó egy 2x2es kittől..sőt
-
HoReSz1975
őstag
Hi @ all
Vettem egy ilyen rampárt:
OCZ2RPR10664GK
spec.: 2x2 1066 5-5-5 - Reaper, szerintetek megérné kicseréltetni azért a 84MHz -es különbségért +3000Ft -ért erre:
OCZ2RPR11504GK
spec.: 2x2 1150 5-6-6 - Reaper -
Hawk1979
őstag
válasz
Pityke78 #19379 üzenetére
CPU-Z
Én spec nem is találtam már meg az acorp lap manuálját,de lehet hogy nem tud 400as ddr ramokat kezelni,lehet hogy 333-nál vége.Milyen proci megy benne?Közben ezt találtam...
Ha VIA KT333 dolgozik rajta,ahogy azt sejteni lehet akkor hivatalosan:
KT333 infó -
Pityke78
őstag
Srácok, erről nincs infotok?
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, ami lehet nagyon off lesz.
Van egy Acorp 7K333-as ősrégi alaplapom.
Most sikerült szereznem bele 3 db 512 MB DDR 400-as RAM-ot.
Hogy kell úgy összehoznom az alap órajelet, szorzót, hogy a lehető legjobban menjenek?
Jelenleg az Aida azt írja ki, hogy a sebességük 200 Mhz.
Vagy hogy van ez most?
Köszi -
tookie
tag
Miért van az, hogy SD DDR Ramot ír ki az Everest?Pedig DDR Ram van benne.Kérlek segítsetek.
-
romero28
senior tag
hali
Asus P5E3 Deluxe lap memória támogatottsági listáján nem szereplő geil value kit ramot kezel-e vagy sem? thx
üdv
-
emre33
addikt
OCZ 4 GB DDR2-1066 Kit OCZ2RPR10664GK, ReaperHPC
Ebből 2x4 GB szerintetek menne 1066Mhz egy X48 DQ6 lapban? -
lsc
nagyúr
válasz
odipapa #19363 üzenetére
Tuningnál kellhet az 1066-os ram, ha nem akarja visszaosztani a ramokat .
Mod Mantin : Nézd meg az alaplapod leírásában melyik foglalatba kell rakni hogy dualba menjen, valószínűleg menni fog .
Mod Mikee868 : Igen, általában alapon is annyin mennek, az 1066-ot bioszban kell nekik beállítani .
-
Mantin
aktív tag
hy all van egy sima 1 gb os meró a gépemben ha veszek még 1 ilyet bele akkor magától Dual CH ban fog mukodni?
-
Mantin
aktív tag
hy all van egy sima 1 gb os meró a gépemben ha veszek még 1 ilyet bele akkor magától Dual CH ban fog mukodni?
-
Pityke78
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, ami lehet nagyon off lesz.
Van egy Acorp 7K333-as ősrégi alaplapom.
Most sikerült szereznem bele 3 db 512 MB DDR 400-as RAM-ot.
Hogy kell úgy összehoznom az alap órajelet, szorzót, hogy a lehető legjobban menjenek?
Jelenleg az Aida azt írja ki, hogy a sebességük 200 Mhz.
Vagy hogy van ez most?Köszi
-
DZs
senior tag
Sziasztok!
2x1G 800Mhz-es ram mellett megy duálban 2x1G 1066Mhz-es modul? -
tomas15
csendes tag
Hello.
Azt szeretném megkérdezni hogy az 5400+-os procim mellé szeretnék venni 1066-os memóriát menni fog-e vele?És nem lesznek-e kompatibilitási gondok. -
more
tag
válasz
sultansmith #19348 üzenetére
Nézd meg itt az aprókat, hirdetnek ilyeneket de ha nincs meg a párja akkor kb lehetetlen eladni, és amúgy sem ér túl sokat. Nekem pld egy dual pentium 3-as ban van 4x256mb, szóval azért még van aki használja, de még a saját idejében is ritkaság volt.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
sultansmith #19348 üzenetére
Inkább tartsd meg, csak párban ér valamit, és nincs már rá kereslet... Viszont jól mutatnak, és egzotikusak!
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
sultansmith #19345 üzenetére
Ez egy kihalt memóriafajta, RD-RAM, avagy RAMBUS-RIMM. Nagyon kicsi, a MHz, ami rá van írva, nem jelenti, hogy egyezik a sebessége a mostani 800MHz-es RAM-okkal. Intel S423 P4-ek mellé volt jó, a saját linkeden felsorolt lapokba. A linkeden az ára is megtalálható. Nem igazán hiszem, hogy erre lenne szükséged.
HGyu
-
Peetr86
tag
Üdv,
4Gb (1066) memóráit szeretnék venni 2*2Gb-os formában. Mit tudtok ajánlani? Főleg játékhoz és szerkesztéshez kell, tuningolni nem szeretném.
Köszi -
sultansmith
senior tag
Sziasztok!
Érdekelne hogy mibe jó, miért jó ha jó ez a [ram], és mennyiért lehet ilyet kapni használtan/újonnan.
előre is köszi -
more
tag
válasz
04ahgy #19340 üzenetére
Köszi a választ, akkor nem próbálkozom több programmal.
A programok is azt mondják, h 1x1 gb és a boltban is azt mondták, ja és singel channelt ír. Szóval elég valószínű, h tényleg így van...remélem.
Igen én is arra gondoltam, h úgy is szét kell szedni, csak gondoltam hátha elég lesz egyszer. Remélem találok olyat amilyen benne van. -
04ahgy
nagyúr
válasz
kecsetif #19338 üzenetére
Everest-es mérés az nem mérés. Majd, ha voltmérővel megméred a lapon, és az kevesebb, azt elhiszem. Az Everest legfeljebb indikál egy szenzor által szoftveresen kiolvasott értéket.
Van olyan Geil RAM, amire 2,2-2,4V van ráírva, ergo még a 2,4V nem vészes szerintem. Hosszú távon a magas feszültség semminek nem tesz jót, ami félvezető. Az időzítés az nem számít élettartamnál, kicsit sem, legfeljebb hibázik a RAM. A frekvencia és a feszültség számít. De mire eléri az élettartama végét, már rég meg sem lesz szerintem. Vagy sokszorosan elavult.
Szóval no para.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Nem. Azért nem tudják azok sem kiolvasni, mert nincs felprogramozva rajta az SPD chip. Egy megoldás van ilyenkor: csavarhúzó, levenni a fedelet, és megnézni a modult. Az adatokat leírva Google kereséssel lehet többet megtudni. Egyáltalán, biztos az az 1*1GB? Általában fel szokták tölteni 512-es modulokkal, hogy bővítéskor többet kelljen venned, és a dual channel is jól mutat, már eladáskor.
Amikor az újat betennéd, akkor is szükség lenne a szétbontásra, szerintem nem nagy gáz ugyanez információszerzés céljából sem.
Lenovo gépekben amúgy minőségi RAM szokott lenni, én Nanya és Hynix chipekkel találkoztam eddig.
juice1 @ #19337: teljesen egyformák? A chipek felirata is? Próbáltad felcserélve? Egy- vagy kétoldalas modulok? Hány chip van rajtuk?
HGyu
-
Mikee868
tag
Üdv!
Egy gigabyte GA-MA770 alpalpba milyen ramot ajánlotok?
2x1gb-ot szeretnék és 800Mhz-ben gondolkozok mert az olcsóbb.
Kingston vagy GEIL?
Kit-ben érdemes venni vagy jó úgy is ha csak veszek külön külön mert ugye dual channelben menne?
Ez a CL5 meg 6 az mit jelent? -
kecsetif
aktív tag
Sziasztok!
Geli Ultrám van, 2x1 Gb 1066-os, Giga P35 lapban. A lapom a beállított fesztől általában 0,05 V-tal ad kevesebbet everest szerint.A sima 1066-hoz is már kell neki a 2,2 V, hogy stabil legyen. Az 1200Mhz-et 2,4 V-tal viszi 5-5-5-15-ben...
Hőmérsékletek kontakt hőmérővel a bordán: 2,2 V: kb 42 fok, 2,3 V-on 46 fok, 2,4-en 52 fokos. Ezek a feszek soknak számítanak?
A gyártó szerint 2,2-2,3V-tal működik. De a "chipes" ramlistán 2,4-2,5V van mellé írva.
Szerintetek a 2,4 V nem sok neki 7/24-be?Valahol azt olvastam, hogy az Ultrán lévő micron chipek nem szeretik (hosszú távon), ha magas órajelen, sok fesz mellett alacsony időzítésekbe van kényszerítve. Vagy az 5-5-5-15 nem számít alacsonynak 1200Mhz-en?
Köszi a válaszokat! Üdv!
-
juice1
csendes tag
sziasztok!
memóriaproblémám a következő kérem aki tud segítsen.
Asus A9rp b5002 notebook...
volt benne 2x512 mb nanya 533Mhz ram nem volt vele semmi gond
eladtam
most lenne bele 2x512 mb hynix 667 ram az istenért nem megy a kettővel együtt
elindul vele a gép de kb 15 perc után kifagy (kékhalál)
memteszt is ibákat jelez
ha egyesével vannak bent akkor se memteszt hiba se lefagyás
mi lehet a baj?
-
more
tag
Sziasztok!
Van egy lenovo r61i-m 1x1gb rammal, Akarok tenni bele még egy gigát, de fontos lenna a dualchanel. Az a gond, h valamiért semmilyen program nem írja ki a ram pontos típusát. Eddig próbálkoztam az everestel, cpu-z-vel és a HWiNFO-val.
Tudtok ajánlani valami programot ezeken kívül? -
sgteam
aktív tag
hali
kicsit felhúztam a gépem proci 3-ról 3.6-ra vga 750mhz-ról 800-ra de a memoriákat nem tudom hogyan meddig és milyen időzítéssel. most 801mhz-en megy időzítés 5-5-5-15
a helpet előre is kösz
-
TomBoy1986
veterán
válasz
04ahgy #19318 üzenetére
Ez pontatlan, mert általánosságban fogalmazol, közben nem minden lapon van így.
Például itt nem úgy van: [MSI K9N Ultra]
Ezen eltérő színű és nem egymás mellettibe kell tenni a DC-hez.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
fgordon #19310 üzenetére
Nah. A legjobb a szinkron hajtás, ekkor az arány 1:1. Minél nagyobb az eltérés ettől, bármelyik irányba, akkor a chipset a memóriát és a procit várakoztatja, és az elméleti maximumnál a lassulás nagyobb mértékű, mint 1:1 hajtás esetén. Tehát, az ideális neked: kisebb szorzó mellett 533MHz FSB, és ekkor tuning nélkül fut az 1066MHz-es memód 1066-on. A legkisebb időzítést állítsd be. CPU-nak 6-ig le tudod venni a szorzóját, ideális tehát a ~3700MHz-et adó 533*7 beállítás. Mondtad, hogy azt kb. alapfeszen is viszi. Így a legtöbbet tudod kihozni a rendszerből.
Azért látja csak 800MHz-nek, mert kompatibilitási okokból azt tárolták bele. Pl. egy CMOS reset után így csak 800-on megy majd, mert automatán azt ismeri fel. kevesebb a hibalehetőség, és manuálisan átállítható 1066-ra.
HGyu
-
CHIPman
nagyúr
GEIL Value vagy Black Dragon? Vagy esetleg Kingston? Mind 800-as. Melyik megy legjobban?
-
CHIPman
nagyúr
válasz
barnam_ #19313 üzenetére
Ez tény, hogy jobb lenne, de a későbbi bővítés érdekében úgy gondoltam, hogy 2 modulban kéne megoldani a 4gigát. Vagy év végéig még elég lesz a 4x1GB? Mert jövőre(vagy előbb) készülök új rendszert venni...
Amúgy a 800-as 2x1GB kingmaxomról honnan lehet kideríteni a CL-t? 5-5-5-15 az időzítése. Akkor gondolom CL5. De Van amikor 5-5-5-18-at ír a gép. Hogy is van ez? -
TomBoy1986
veterán
Egy kis reklám a most 1:45-kor megjelenő, RAM-okkal foglalkozó cikkemnek: [link]
Akit érdekel a téma olvassa el, ha kérhetem, s véleményezze. Köszönöm!
-
-
fgordon
senior tag
válasz
#35434496 #19300 üzenetére
Igen, be, én próbáltam azt is, de az a legtutibb, ha az összes ram ugyanolyan. Ha biztosra akarsz menni, add el az összes ramot, és nagykerből hozass újat, 4 db ugyanolyat. Bár nekem mindig szerencsém volt, de volt aki különbözőeket fogott ki.
A megoldás, ha eleve párosított pld Kingston ramokat veszel...
-
fgordon
senior tag
Én azt gondolom, az 5-5-5-18 jobb mint az 5-6-6-21.
Minél kisebbek a számok, annál kevesebb a késleltetés, én így tudom. De majd válaszol remélem valaki, aki tényleg képben van.
CL5-nek hívják pld az olyat, ahol 5-5-5-18 például, és CL4 lenne, a 4-4-4-16 kb...
CPU-Z-t elvileg elindítod, és ott a SPD fülön látod, hogy milyen időzítések vannak alapból a ram-ban. Az én DDR2 ramom 1066-on pld 6-6-6-18-al megy, amit be kell állítani 1066-on, de 800-on 5-5-5-16-tal talán. De 1066-on jóval gyorsabb.
Lehet tévedek vmiben... remélem nem.
-
fgordon
senior tag
Valaki segítene, alap szinten válaszolni a #19292 és #19293-ra? Megköszönném!
-
As012
csendes tag
Üdv! Valaki elmagyarázná (vagy linkelne) nekem a memória időzítéseket? mert fogalmam sincs, hogy mi az a 5-5-5-18, és jobb-e, mint a 5-6-6-21
KöszönömMOD: ja és a cl5, cl4 is érdekelne, főleg, hogy hogyan deríthetem ki, hogy a mostani ramom milyen...
-
CHIPman
nagyúr
Dubmasternél.
Akkor úgy néz ki, hogy várnom kell a Kingmaxokra, azokból 4k 2GB-800... Maximum a jövendőbeli tuning miatt megveszem az 1006-ost. Érdemes? -
No-kia: hőmérővel
players111: miért lassítanák egymást? Olvasd át a lapod manual-ját, hogy mien RAM konfigurációkat támogat.
Dr Smoke: bele -
Dr Smoke
aktív tag
Üdv!
667-es ramot támogató lapba bele lehet rakni 1066-os ramot? Későbbi egyszerűbb fejlesztés miatt kérdezem. -
No-kia
addikt
mivel lehet a ramok hőmérsékletét mérni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Opel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Battlefield 6 - Indul a második nyílt béta hétvége
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kuponkunyeráló
- iPhone topik
- További aktív témák...
- HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- iKing.Hu - Nubia Z70 Ultra 5G Black Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 256 GB tárhely
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest