- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
deathtania
senior tag
válasz
CHIPman #31236 üzenetére
ha ugyanilyen időzítésűt veszel tökéletesen fognak együtt működni. ha nem, akkor dobni fog pár kékhalált a rendszered. mindegy, hogy hány GB-s modulok vannak együtt, az időzítés a lényeg az adott frekvencián. ha azok stimmelnek, menni fog a DC.
DE inkább azt lesd meg, hogy a noti lapja mekkora memóriamodult tud kezelni. találkoztam már olyannal, ahol 2GB volt a max. ha abba 4GBset teszek nem fog mükszeni ha kardot nyelsz sem. AIDA64 azt is kiírja az alaplap tulajdonságoknál.
ha ezek okésak, akkor sztem rendelj egyet, max inkompatibilis és visszaküldöd. -
deathtania
senior tag
válasz
CHIPman #31218 üzenetére
saját tapasztalat: notiba csak úgy vegyél ramot, hogy a helyszínen/boltban belerakják és kipróbálod, hogy bootol -e.
jártam asszony asus notijával úgy, hogy megnéztem everestben, honlapon, okés kezel 400as ramot. megrendelek 2x512 400asat (DCben dejó is lesz gondoltam), hazaviszem nagyboldogan mint valami véres kardot hordozom körbe a szobában a szerzeményt, belerakom, nem indul. kattog. régi memcsi vissza - megy. bios frissítés, ugyanez. vissza boltba, 333as 1GB-s bele, megy. inkompatibilitás. bármikor előfordulhat. -
creativehun
csendes tag
-
yolan
őstag
-
balajti
tag
válasz
CHIPman #23418 üzenetére
hát sztem a lappal kompatibilisnek kell lennie. a procinak sincs semmi baja, mert gyári bios értékeken semmi gondom a rammal. a ram által előírt feszt és időzítést adtam meg és ilyenkor hibázik a ram. nem tudom adjak-e még neki a gyári feszen kívül egy kicsit vagy hagyjam a csudába. (a lap típus+többi adat a profilomban)
-
fgordon
senior tag
válasz
CHIPman #20981 üzenetére
Igen, 1113 Mhz, DDR2, Kingmax, alap fesz, lásd a kép.
Ha több feszt adok neki, akkor eléggé magasra fel lehet húzni, vagy megy persze nagyobb fsb-n is, de nincs rá szükségem. Új szállítmányból kell Kingmax 2 GB-os DDR2-t venni, nem pedig a beragadt fél éves készletből!
Szerintem ezért jártál így...
Én alapból nem húzom a gépet, mert ha nem használom, akkor leveszi a 9.5-ös szorzót 6-ra és alig fogyaszt a gép, de be van kapcsolva sokat. Ha tuningolom, akkor bár a 333 Mhz-es FSB helyett lehet jóval nagyobb is (550+), meg tényleg gyorsabb, de jóval többet fogyaszt... elvből zavar...
Ugye, ha húzom, akkor:
-
polo20
tag
válasz
CHIPman #20976 üzenetére
Hi!
DIMM3:
DDR2-1100-t vigyem vissza mert nem 1066-ot ír?DIMM1:
A másik most 800MHz-es(DDR2-800)? Azt hittem hogy a CPU/RAM tunning miatt. A BIOS-ban System Memory Multiplier(SPD) 2.4-re állítottam így a Memory frequenzy 800MHz lett. System Voltage Control-ban pedig kapott +0,2V-ot.Everestben az eredeti értéknek kellene lennie vagy a tunninggal bolondítottam meg?
Vagy vettem egy 800MHz-es memóriát 1066MHz-es címkével?
Mert akkor rögtön viszem vissza...
Bocs hogy ha lefárasztalak, de a google nem segít
-
kriszbon
őstag
válasz
CHIPman #20913 üzenetére
Eddíg gondolkodtam hogy válaszoljak e, de aztán döntöttem mert féltem hogy az éjszaka nem tudsz aludni végette, vagy holnap egész nap gyötör a gondolat
Nos nem 1.8 v. mert a lap alapon 1.92-őt ad neki! Biosban felfelé tudok menni, de le nem! Majd megnézem az EasyTune alatt 1.8-al is hogy tudja e! De csak azért hogy meglegyen a lelki békéd, mert nem venném a lelkemre a dolgot!
-
gamekiller01
tag
válasz
CHIPman #20918 üzenetére
Necc-nél van a helyes válasz,nem érdemes DDR3,nekem az van de nem vagyok tőle elájulva,egy DDR2 is tudja ugyan azt a sebességet,köszönhető az alacsony időzítésének
bár ha tri channel /i7 nem rossz választásott jelentõs gyorsulás érhetõ el,bár attól függ mire használod a gépedet
-
kriszbon
őstag
válasz
CHIPman #20911 üzenetére
Persze hogy nagyon kell a fesz mert különben el se indul
Félretéve a viccet, nem biztos hogy azonnal kell nekik a + fesz, persze az ő esete az más, meg még nagyon sok emberé, de pl. az enyémek simán mennek 940-et alapfesszel, pedig nem is tuningramoknak nevezett akármik(még borda sincs, de nem is melegszik) és olcsó volt
-
s1ru2
aktív tag
-
04ahgy
nagyúr
válasz
CHIPman #20312 üzenetére
Nem felejtette el. Egy PH! nick az úriember, de az más. [link]
Ki fogom próbálni. Egyébként asztali rendszereknél jószerével a proginak nincs értelme, mert manuálisan is tudsz időzítést állítani, és az SPD módosításával csak a garit kockáztatod. Ott lehet létjogosultsága, ahol annyira buta lapban van a RAM üzemeltetve, ahol csak az SPD szerinti, auto értékek működnek, beállítási lehetőségek pedig nincsenek. Valamint notebookokban.
Én inkább beállítom magamnak manuálisan a BIOS-ban. Aki meg kérdezte, hogy mit lehet állítani és mit nem az SPD Tools-ban, annak fogalma sincs arról, hogy mi mit jelent egy RAM-nál. Az ne használjon ilyen progit, különben tönkrevágja a RAM-jait. Ez a véleményem.
HGyu
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
CHIPman #20382 üzenetére
Nem. Azért cserélem le, mert kiveszem a másikat, és elviszem szervizbe mind2-t. Megnézetem őket (Mert a msáikról nem szedtük le a bordát, és működik, de próbáltuk, és jobb tutira menni). Addig veszek ramot, hogy legyen gép. Ha megcsinálják, akkor majd eldöntöm, hogy melyik marad...
Ja, meg az se mind1, hogy a CS szépen elkeni a G.Skill szája széléét. Ha minden jól magy, akkor 1800-CL7...
-
Badman 4ever
őstag
válasz
CHIPman #20312 üzenetére
Igen Techpowerup-os. Én azóta kipróbáltam az egyik 256Mb-os Samsung M3 SD-em és nem tette tönkre. Kezdetnek csak a gyártót akartam átállítani Kingmaxra
, de nem hagyta. Majd még próbálkozok időzítés állításával, feszkóállítgatással is. És van egy opció amit nem értek, ami szerint a sávszélességet lehet megemelni, de annak mi értelme, ha az alaplap DDR-eknél 128bitet, SD-knél 64bitet kezel.
-
kaoszpapja
aktív tag
válasz
CHIPman #20196 üzenetére
szerintem az utolsó (de ezt csak a személyes tapasztalatomból mondom ha valaki lehordana hogy nem így van
)
de az biztos hogy az első semmikép abban biztos vagyok
de egyébként megnézheted everest bencsben hogy mi van ha az elsőt 6osra állítod vagy mi van akkor ha az utolsót 21re
valószínüleg a 2.nál lesz a legkissebb teljesítmény vissza esés
de mondom próbáld meg
-
tomika
aktív tag
válasz
CHIPman #20076 üzenetére
Biosban nem tudok manuálisan időzítéseket állítani. Adtam +0,1V-ot.
Everest szerint így:
5-5-5-18, 1,94 V
memtest-nél pedig ugyanúgy újraindul a gép.
Kukák a memóriák? Gariban ezt vajon kicserélik, mert most amellett, hogy a memtestnél kiakad, simán megy a gép. Néha-néha fagy csak... -
mzso
veterán
-
killer1203
senior tag
válasz
CHIPman #19986 üzenetére
igen 512es
ezek közül mit érdemes venni?
Super Talent T800UX4GC5
spec.: 2x2 DDR2-800 5-5-5-15 11kPatriot PVS24G6400LLK
spec.: 2x2 800 4-4-4-12 11.5kG.Skill F2-6400CL5D-4GBPQ
spec.: 2x2 800 5-5-5-15 1.8v-1.9v 11.5k(#19987) Tomate: végülis csak azért mert nem magyar a 64 bites xp
-
fgordon
senior tag
-
törölt tag
válasz
CHIPman #19928 üzenetére
Ha gyorsabb és kisebb késleltetésű ( PC100CL3 -> PC133CL2 ) RAM-okkal próbálkozom, akkor is előfordul hogy rosszabb értékeket kapok amennyiben több chipes ( 8, 9, 16 ) a memóriamodul. Ráadásul próbáltam már Asus P5-99VM, FIC PAG-2130 és PCchips M599LMR lapokkal is. Sőt, azt vettem észre hogy pl. a 4 chipes PC100CL2-es Micron RAM-okkal hol alig gyorsabb a rendszer, hol meg 10% felett is gyorsabb. Pedig semmit nem változtatok a masinán, se beállításokat, se hardvert. Arra gondoltam hogy a memória bizonyos részeit ( attól függ mit hová pakol a Windows ) nem egyforma sebességgel képes elérni a CPU. De mindössze egyetlen modul van az alaplapban, akkor ez hogy lehetséges?
Esetleg az alaplapi gyorsítótárral (cache) vagy a chipsettel függ valami össze? De hogy mindegyik lapon. Ráadásul nem is egyformák a chipsetek. Brr...
-
dangerzone
addikt
válasz
CHIPman #19911 üzenetére
Nem teljesen így gondoltam.
Szóval azt én is tudom, hogy az fsb-től függ a ram frekvenciája is.Leírom a helyzetet, talán úgy világosabb lesz, mire is gondoltam. : Szóval adott egy e8500-as proci +ep35-ds3 lap +1066 mhz-s corsair dominator ram.
Namármost 500-as fsb-ig racionálisan működik minden a gépemben. De ha mondjuk 520-ra teszem az fsb-t ,tehát ekkor a ramok 1040 mhz-n mennek, amit ugye bírniuk kell ,mert 1066 mhz-sek. A prociszorzót 6-osra tettem. Tehát a proci órajele így 520*6=3120 mhz.
A procim 1,376 feszültséggel viszi a 490*8,5= 4165 mhz-t.
Most ugye , hogy lejjebb vettem az órajelét , mennie kellene ELVILEG azonos feszültséggel.
De nem megy.Szóval vmi olyasmire gondoltam, hogy a maximálisan elérhető fsb a ramok órajelétől eltekintve függ -e még valahogy a ramoktól. Tehát mondjuk ,a plusz feszültségtől nagyobb lehet -e az elérhető fsb? Vagy ez leginkább a laptól függ? Vagy a procitól?
Egyszer max oc teszt mellett 1,55V procifesszel , 516-os fsb-vel ,4900 mhz-vel ment a gép.
Mikor meg az e8200 volt, akkor 550*8= 4400 mhz-t is vitt.Tehát ekkor a lapom vitte a nagyobb fsb-t....
Szóval akkor újra a kérdés: Mitől függ a maximális fsb, és hogyan? Lap, Proci, ram?
-
vmaxter
tag
válasz
CHIPman #19892 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy Single-ben kéne 400-on mennie, Dualban pedig két csatornán fele akkora a sebesség?
Elfelejtettem, de fontos szerintem, hogy a proci AMD Athlon XP 2800+. CPU freq. 166MHz, lehet itt állítani 200MHz-et, de úgy nem indul el a gép (sötét marad a monitor). Ez az FSB?
A deszka (Asus A7N8X-E Deluxe, nem sok jót hallottam róla) Auto-n 133-at enged, user definied-nél ez a 133MHz=83%. Amennyiben 100%-ra állítom, akkor lesz 166MHz, 150%-nál (ha jól emlékszem) 200MHz, 333Mhz lesz a maximumon, ami 200%-ot jelent. De ezeket én nem igen merem állítgatni.
Papír alatt mit értesz, a RAM, vagy az alaplap papíron?
A RAM
1. [link]
2. [link]
Az alaplap manualja pedig ezt írja: PC3200/PC2700/PC2100 használható
-
ssolitude
őstag
válasz
CHIPman #19829 üzenetére
Na annyira nem borogatjuk a rendszereket.
De kivettem a modult, és valóban 1066-os, csak épp nem Kingmax, hanem CSX. Az időzítéseit nem értem, a specifikáció szerint CL5, de ez nem látszik. Viszont 1066-os.
[link]Ha minden igaz, este kapok két OCZ Reapert, beteszem, megnézem azzal. Remélem nem a lap a ludas.
-
ssolitude
őstag
válasz
CHIPman #19810 üzenetére
Együtt vettem, és igen, PH-n. Az eladóval több éves kapcsolatom van, mondhatom, hogy sokat és sokmindent vettem tőle, eddig egyetlen(!) hibás alaktrész sem volt.Ha ennek baja van, az csakis önhibáján kívül lehet. Úgyhogy számomra ez nem szempont, és nem is foglalkozok vele, a kérdésnek csak a technikai része érdekel.
-
ssolitude
őstag
válasz
CHIPman #19806 üzenetére
A másik gépben 800-as Kingmax-ok vannak, de ott nem ilyen a CPU-Z ablak, van part number, meg minden.
Az időzítéseket lehet, hogy én állítgattam a BIOS-ban, nem kizárt.Majd csinálok egy alapbeállításos CPU-Z-t is.
Everest is 800-asnak látja (majd otthonról berakom a képet), semmi különös más információ.
Amúgy jól működnek (dual-ban), baj nincs velük, csak szerintem nem 1066-osak. Vagy lehet hogy hamisítvány? -
fgordon
senior tag
válasz
CHIPman #19733 üzenetére
Szia Chipman!
1. Nem vagyok "mester', csak egy egyszerű felhasználó. Azért köszönöm a megtisztelést. Szerintem sokan használják ezt, csak nem akarják elmondani, nehogy másnak is jó legyen... Én nem tartom vissza a tudásom... nem leszek kevesebb...
2. Ezt vásároltam meg, csak 50 USD: SuperSpeed RamDisk Plus: http://www.amtsoftware.com/Ramdisk-Plus/price/
Elvileg 1 licencet csak 1 gépen használhatsz...
Ennek a programnak a lényege, hogy képes kezelni azt a RAM-ot is az XP-ben, amit nem látsz. Tehát ha 4 gb ram-od van, akkor is kapsz vissza kb 500-1000 mbyte-ot akár. Ha meg mint nekem is, van 8 GB memóriád... akkor lesz akkora ram disk-ed, ami gyorsabb, mint bármi... fat32 jön létre (ntfs is lehetne, de nem szeretem), oda egy temp könyvtár, állítsd be, hogy minden oda szemeteljen, temp, tmp környezeti változók, stb... page file is CSAK azon legyen, és FIX MÉRETŰ!
Ha a RAM-okat bővíted, cseréled, újra kell konfigolni, nekem 6 GB-ról 8 GB-ra bővítésnél be kellett a méretet újra állítani, reboot és kész...
Nekem így lett eszméletlen gyors az XP-m, a reagálása is felgyorsult... Lehetséges, hogy egy SSD-vel még gyorsabb lenne a gép... de az nem ennyibe kerül... nekem 9e Ft sem volt a +4 Gb Kingmax 1066-os DDR2... 9e Ft-ért meg max egy igazi gyors pen drive-ot kapsz... nem SSD-t... és nem egy gyors HDD-t... Jó befektetésnek tartom, nekem bevált... szerintem 18e Ft-ot megér 8 Gb, húzható ddr2-es stabil ram...
Hd Tune szerint így ez a kis "temp drive"-om 3000-3500 mbyte/másodperc sebességgel dolgozgat... és 0 ms válaszidővel... Szerintem az jó...
Ha tuningolnám a gépet, ez még látványosan gyorsulna... de minek?
Kikapcsoláskor a program csak a file rendszert menti el, ami rajta volt, azt nem... tehát tökéletes kuka!
Ha NEKED bevált a program, majd jössz egy citromos Bacardi Breezer-rel az ajánlásért...
-
SirKero
őstag
válasz
CHIPman #19740 üzenetére
Valóban most 8X400-on megy a motyó.Először az 1066-os ramokat 2-vel osztottam vissza így mentek 800-on. Utána átállítottam 2,5-re és így mennek most 1000Mhz-n. Mondjuk az hozzá tartozik,hogy így gyorsabb lett a rendszer legalábbis a tesztek ezt bizonyítják. Tehát azért előnyösebb ha 1066-os ramokat teszek bele és azok alapórajelen is simán mennek.
Gondolom ÉnPersze az is számít ,hogy anyagilag jobban járnék a te verzióddal
-
Pubszon
veterán
válasz
CHIPman #19689 üzenetére
Megértette azt Bélus barátom is, csak szívózik.
Egyébként az elméleti sávszélesség csak a memóriabusz órajelén és a szélességén múlik, gyakorlatba meg az időzítések is számítanak.
Tehát nekem az elméleti sávszélesség 16000Mb/s 1000Mhz 128bit 5-5-5-15-ön, de pl ugyan ez lenne ha csak az időzítést venném le 3-3-3-8-ra. De a gyakorlatba az utóbbi sokkal gyorsabb lenne.(#19690) fenergie84: Hol írja ki ezt pontosan?
-
válasz
CHIPman #19681 üzenetére
A gyári feszhez képest 0.1V-s emeléstől nem lesz bajuk a moduloknak.
Azért nem érdemes erőltetni a cl3-at, mert nem fog tőle gyorsulni a géped, tehát feleslegesen feszeled. Inkább a minél nagyobb sávszélre összpontosíts, ha növelni szeretnéd a teljesítményt! Az utolsó chipset, ameik szerette a szűk időzítéseket, az az Intel i975x volt.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Beast RGB 32gb ( 4x8gb ) DDR4 3200MHz
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Kingston Fury 2x16GB DDR5-6000 KIT (KF560C36BBEAK2-32)
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest