- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flashpointer
őstag
hi, keletkezett a gép burkolatának tetején egy 106x98-as négyszög (a mérete adott volt)
Alatta ~5mm-re egy 120-as venti helyezkedik el.
Valami kultúrált szolid megoldás kellene ventirács gyanánt (pl négyzet?) vagy hasonló , milyen más megoldás jöhetne szóba? -
nubreed
veterán
Remélem, nem baj, hogy ide teszem fel a kérdésemet.
Szerintetek HDD "bekussoltatására", magyarul, hogy totálisan kiküszöböljem, hogy a számítógép ház átvegye a hdd működéséből adódó vibraciót egy Scythe Bay Rafter vagy ez a jobb megoldás?
-
Pubszon
veterán
válasz
Andrej1 #17193 üzenetére
A 3 és 4 pines foglalatok kompatibilisek.
A 3 pines ventiszabályzó feszültséggel szabályoz, a 4 pines pedig PWM-el.
Erre is rá tudod dugni, hiába 3 pines.
Én mondjuk építenék magamnak egyet ha kellene, arduinoval azt is.
Ha a pumpa is PWM-es (4pin), akkor csak 5 poti kellene meg mondjuk egy Arduino mini, némi barkácsolás, forrasztás és kész is, úgy ahogy azt te akarod, 2 ezer forintból!
És még lenne benne ötlet a későbbiekre. -
Andrej1
aktív tag
Sziasztok .
Van 4 db ventim 4 pines Alpenföhn Wing-Boost 2 Plus 120 .Ezek mind a radikra mennek. Szeretném őket vezérelni de nem az alaplapról hanem ventiszabályzóval 10 k van rászánva . Milyen ventiszabályzót érdemes venni ? A ventiszabályzónak még egy pumpát is el kell vinnie 18w . Ahogyan nézem a ventiszabályzók többsége 3 pines, rá lehet dugni a ventiket vagy sem . Tudom fizikailag nem megy bele de szikével ezen lehet segíteni . Arra lennék kíváncsi hogy tartós használattal sérül e valamelyik ? Vagy van más megoldás valamiféle 4 pin to 3 pin átalakító kábel ? Vagy valami más megoldás/ 5let ? Az se baj ha a négy ventinek a teljesítményét csak egyszerre tudnám szabályozni .
Köszi
-
PHM
addikt
válasz
Pubszon #17189 üzenetére
Ez egy PNP tranzisztor lesz és bázis-kollektor-emitter a sorrend.
Szerintem.
Ha az emittert a pozitív tápra kötöd és a led szalagot a kollektor
és a negatív táp közé kötöd, akkor lesz jó, de így nem fogod tudni
vezérelni az arduinoval.
Használj NPN tranzisztort, az emitterét kösd negatívra,
a led szalagot pedig a kollektor és a pozitív táp közé kösd. -
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17187 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő, tanulságos választ.
Most kint voltam a garázsba kicsit (jól megfagytam
) tanulmányozni egy tranzisztort és amit az előbb rosszul írtam,amiatt nem jöttem rá a dologra, emiatt egy kis egyszerű rajzot csinálnék neked, ha nem gond és mára be is fejeztem.
A képen látható bekötés működött, sőt, ha a bal oldali lábat megfogtam a középsővel bal és jobb kézzel, még akkor is világított halványan, gondolom a nagy ellenállásom miatt. A középső láb egyébként ugyan az, mint a tranzisztor hátulja a hűtési felülete.
A kérdésem csak annyi, hogy ez PNP vagy NPN, illetve balról jobbra melyik láb melyik?
Köszönöm és jó éjt. -
HollyBoni
veterán
Régebben láttam itt valahol PH-n hogy valaki vállal festést, porfestést, krómozást, ilyesmiket. Saját honlapja is volt. Nem tudja valaki ki az illető?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Pubszon #17186 üzenetére
PNP: Bázist letestelve kiengedi a kollektoron az áramot amit az emitteren kap.
Ez így nagyon rossz! Ha ezt a leírt áramkörben csinálod, akkor a tranzisztor elfüstöl, mert bázis-emitter viszonylatban nyakló nélkül kapja a 12V-ot. Tehát ebben az esetben is kötelező a bázisellenállás.
A rajz úgy jó.
Akkor az Arduino 5V-ja bőven elég lesz, viszont azt még nem tudom, hogy mennyi áram kell mondjuk a 3 LED 1050mA-éhez? A tranzisztor adatlapján van ez a "szorzó" megadva?
Itt bonyolódik a dolog. Egy bipoláris tranzisztor egyik legfontosabb paramétere az áramerősítési tényező. Ennek a neve hFE vagy h21E. Sokan betának nevezik, de ez nem a legpontosabb, közel van, de nem ugyanaz.
Ebből a paraméterből kiindulva és figyelembe véve egy képletet: IC=hFExIB, számítható (majdnem) bármi.
Ismerve a LEDjeid által igényelt áram értékét, ami 350mA az adatlap szerint és feltételezve egy (mondjuk) 50 értékű hFE-t, a szükséges bázisáram 350mA/50=7mA lesz. Ennek a biztosításához kell kiszámolni a bázisellenállást. Az Arduino 5V-os jeléből kivonjuk a nyitott tranzisztor bázisfeszültségét (5V-0.7V=4.3V), amit ha elosztunk a bázisáram előbb kapott értékével (7mA), az eredmény 4.3/0.007=610 ohm.
Standard érték a 620 ohm, ami lehet a határon. Választhatunk kisebb értéket. Nagyobb áram a bázisban nem fog nagyobb áramot jelenteni a LEDeken keresztül, hanem a tranzisztor megy telítésbe, ami ebben az esetben észlelhetetlen hatással jár. -
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17185 üzenetére
Köszi a kimerítő választ, közben utánanéztem pár dolognak.
PNP és NPN közötti különbségek nagyjából tiszták.
PNP: Bázist letestelve kiengedi a kollektoron az áramot amit az emitteren kap.
NPN: Bázist feszültség alá helyezve a kollektort letesteli.Ha nem haragszol, csináltam egy gyors rajzot hogy jobban megértsem, kérlek javíts ki ha valamit rosszul tudok.
Tehát a tranzisztorral a GND-t kapcsoljuk le a LED-ektől.
Igazad van, szakkifejezésekben nem vagyok otthon, köszi, de akkor jó volt az elgondolás.
TP120, ezt néztem.
Igazad van, de később akár LED szalagot is tudok vele szabályozni.
Nincs olyan, hogy bázis feszültség? Gondolom van egy minimum feszültség amivel kapcsol.
Akkor az Arduino 5V-ja bőven elég lesz, viszont azt még nem tudom, hogy mennyi áram kell mondjuk a 3 LED 1050mA-éhez? A tranzisztor adatlapján van ez a "szorzó" megadva?
10V-al hajtva el lehet hagyni az ellenállást? Így nagyon kis ellenállású kellene, kevesebb mint 0.5Ohm meg kevesebb mint 0.1W esne rá.
Akkor alkalmazok ellenállást inkább.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Pubszon #17184 üzenetére
Nem így "mondják". Inkább a bázist testre téve és ezzel megszüntetve a bázisáramot, megszűnik a kollektoráram, ami nyitott állapotban a LEDeken folyik át.
TP120, ezt néztem.
Használható, de ez olyan "ágyúval verébre" megoldás lenne.
Nincs olyan, hogy bázis feszültség? Gondolom van egy minimum feszültség amivel kapcsol.
Van olyan és bipoláris tranzisztor esetén ez 0.6...0.7V körül van, TP120-nál (mivel ez Darlington) ennek duplája. Ugyanakkor nem annyira a bázisfeszültség a fontos - aminek persze meg kell lennie -, hanem a bázisáramnak, tudnillik egy bipoláris tranzisztor áramot erősít. FET-ek esetén sokkal nagyobb szerepe van a feszültségnek, mert azokat már feszültséggel kell vezérelni.
10V-al hajtva el lehet hagyni az ellenállást? Így nagyon kis ellenállású kellene, kevesebb mint 0.5Ohm meg kevesebb mint 0.1W esne rá.
El, de nem garantált semmi, ez pedig függ a LED paramétereinek szórásától. Ugyanakkor mint írtam a 10V nagyon a határon, vagy határ alatt van 3 darab ilyen dióda esetén. Még a tranzisztoron is marad egy reziduális feszültség, ami ezúttal is függ a bázisáram értékétől (is), ezt VCEsat-nak hívják. A TP120 esetén pedig ez már legalább 1V nagyságú.
Ezért érdemes 12V-ról táplálni, vagy különválasztani a LEDeket.PNP tranzisztor esetén az emitter van a pluszra kötve, a kollektorból a GND felé a LEDek. Ilyenkor az Arduino kimeneti jeleit is meg kell fordítani, a LEDek "0" kimenet esetén fognak világítani.
-
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17182 üzenetére
TP120, ezt néztem.
Nincs olyan, hogy bázis feszültség? Gondolom van egy minimum feszültség amivel kapcsol.10V-al hajtva el lehet hagyni az ellenállást? Így nagyon kis ellenállású kellene, kevesebb mint 0.5Ohm meg kevesebb mint 0.1W esne rá.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Pubszon #17181 üzenetére
A számításom 12V-os tápra vonatkozott. 9.9V táppal a határon vagy, mert egyetlen LED nyitófeszültsége 3.2-3.4V az adatlap szerint. Hármat sorbakötve ez 9.6-10.2V.
LEDek sorban az ellenállással a kollektor és táp plusza között, emitter a GND-re, Arduino kimenet a másik ellenállással a bázisba.
Lehet bármilyen npn tranzisztor, csak tudja az 1A kollektoráramot, mert a LEDek - ugye - 0.35-öt igényelnek. -
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17180 üzenetére
A tápfeszt be tudom állítani pontosan annyira amennyi kell (9.9V), a bázisra kapcsolom az arduino PWM kimenetét egy 470ohm és 1Kohm közötti ellenálláson keresztül.
De melyik láb a 9.9V bemenete illetve kimenete a LED-ek irányába?
Ha jól látom (NPN), akkor a kollektorra kell a +9.9V és az emitterre pedig a LED-ek pozitívja. A GND meg mind az arduino 5V-ja, a 9.9V és a LED-eké is közös.Jók az elképzeléseim?
Illetve ez a tranzisztor ebből az 1W-os LED-ből mennyit bír el hosszú távon?Illetve a célnak megfelelő másik tranzisztor van e ami ömlesztve van az eBay-en fillérekért?
-
Pubszon
veterán
Üdv ismét urak!
Arduinoval szabályzom egy kis piros LED fényerejét, de 3db 1W-os power LED-et szeretnék a későbbiekben.
Milyen tranzisztor, ellenállások és tápfesz kell ehhez? A LED-eket sorba kötném.Köszi.
-
Yodafon
őstag
Tud valaki nekem linkelni extra rövid 20 pines táp kábelt satás melléklettel? A mostani monster több mint 20 centis amit egy 20x20-as dobozba kissé nehezen tudnék beleoktojálni..
-
zarew
senior tag
válasz
razorbenke92 #17174 üzenetére
Köszönöm,ennyit megér ....beszerzek egyet.
-
Ha veszel mellé külső tápot, akkor viszont mindenre jó, amire akartad.
-
zarew
senior tag
válasz
razorbenke92 #17169 üzenetére
Szia! Köszi! És az asztali gépem az usb 3- áról a dvd írót meghajtja,vagy azt sem?
-
HollyBoni
veterán
Az elektronikai tudásom 0, össze tudok forrasztani két kábelt, tudom hogy egy molexen melyik a 12v, 5v, GND, kb ennyi.
Szeretnék a gépem elejére egy kapcsolót, és egy potmétert. Mindkettőre két venti lenne kötve, az egyik egy sima fém billenőkapcsoló lenne amivel be/ki kapcsolnám a két ventit, a potméterrel pedig szabályoznám a feszültséget. Nehéz lenne megcsinálni, neki se fogjak?
Tudom vegyek egy ventiszabályzót 2 ezerért, de érdekel a dolog, az egész gépházat totál átalakítom, amennyit csak a festésre ráköltöttem abból már tudtam volna venni egy újat... Szóval magamnak szeretném csinálni. -
Szia!
Kinyírni nem hiszem hogy kinyírja, de működni biztos nem fog.
Az USB3-as táplálás csak a 2.5-ös lemezekkel fog menni, mert azok megvannak az 5V-os tápjukról is.
A 3.5-ös lemezek már igénylik a 12V-os delejt is, azt meg egy natúr átalakító nem szolgáltat sajna.
Én máskor laptop alaplapról próbáltam 3.5-ös winchestert forgatni, és még az sem tudta.
-
zarew
senior tag
Sziasztok,vettem egy usb3-SATA kábelt. Ezzel rádughatom a 3,5 es winyót a laposra,nem nyírja ki? Elég a táp neki?
-
macko20
őstag
válasz
XXArcAngelXX #17165 üzenetére
-
macko20
őstag
válasz
HollyBoni #17163 üzenetére
Nem annyira belváros de...22.ker ánizs u
"Ami itt nincs azt máshol lehet kapni..."
-
HollyBoni
veterán
Nem tud valaki BP-en belvárosban valamilyen nagy autófestő boltot? Ahova besétálok, van szórógitt, festék, és plasti dip. Eddig nem sikerült találni olyan webshopot ahol szórógitt meg plasti dip is van...
-
válasz
HollyBoni #17161 üzenetére
Valóban nem látok rá semmi utalást a gittel való reakcióra, azonban autóiparban sokat használják, szerintem működött nekik.
Átmenet lehet, hogy a gittet lealapozod fekete festékkel, és arra a gumispray. Persze tudom, hogy akkor már festhetnéd is.
Vagy, ami a legjobb módszer, csinálj próbafestést pár négyzetcentin.
-
HollyBoni
veterán
válasz
razorbenke92 #17160 üzenetére
Csak azt nem tudom milyen viszonyban van a plasti dip és a szórógitt.
Most átmentem rajta 400-tól 800-ig csiszolópapírral, meglátjuk hátha változtat valamit. De szórógitt lenne a jó megoldás.
-
válasz
HollyBoni #17159 üzenetére
A gitt, amit én is gittnek hívok, de amúgy talán kitt-nek helyes mondani, szóró/glett formájában megoldás lehet.
A másik amivel próbálkoznék előtte, hogy sokszor felcsiszolni-lefesteni-felcsiszolni-papapa... hátha akkor eltűnik. Felületi érdességet tapintással bizonyos szint után nem tudsz megkülönböztetni, látszatra azonban különbözőek.
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Házfestés, azaz plasti dipelés előtt állok. Az előző tulaj kifúrta a ház oldallapjait, mert ide volt felfogatva a vízhűtés radiátor. Ezeket betömtem műgyantával, de itt van a gond:
Csináltam egy próbafestést sima aeroszolos matt festékkel. Egy szép kis pont van a festésben ott, ahol a műgyanta van. Ujjal végigsimítva totál simának érződik, semmit nem érzek, csiszolószivaccsal dolgoztam hogy tuti egyenletes legyen. Képen annyira nem látszik, élőben nagyon.
Mitől lehet ez? Alapozót, vagy szórógittet kéne használnom? Itt attól félek a plasti dip nem működne vele jól együtt. Vagy nem is műgyantával kellett volna betömni, hanem git-el, amit autókon használnak?
-
kaszaking
tag
Sziasztok!
Erre a gépházra van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne kicsit felturbózni külsőleg?
Bármit meghallgatok. Köszönöm -
Mozaart
aktív tag
válasz
imibogyo #17150 üzenetére
Ezek nagyon szépek, így képről meg nem mondtam volna hogy nem gyári.
Egy CM 690 ii-m van. Színben kék vagy zöldre gondoltam.
Kék - Alaplap, ram ill. a gyári venti is az
Zöld - nVidia ill. kedvenc színemFesteni:
- hdd caddy
- csatik
vagy mind2-t vagy az egyiket (talán túl sok egyszerre)
- 2 krómozott sávot talán (krómra rá lehet fújni?)
- hátul a PCIe slot takarókat vagy mik azokPlexi:
- még nem tudom hogy szögletes vagy lekerekített ill. hogy egész oldallap hogy látszódjon a caddy, csati
- ill. plexi vagy polikarbonát (utóbbi kevésbé repedezik de gondolom drágább)Kábel harisnyázás talán lehetne. (láttam egy videót az nvidia színeivel jól nézett ki)
Világítás, van led, neon de hogy miket, valamint nem szerettem ha fényárban úszik az egész ház. Elől lesz kék vagy zöld venti, ill. gondolkoztam hogy még hátra lehetne de több világítást nem tudom.Ill. az a baj hogy most egy ezüst chieftecem van, gondolom nem lehet lefújni hőleadás miatt, meg nem szabad bejutnia a festéknek a házba.
Ennyi az elképzelésem, persze még nem biztos hogy lesz, de lehet.
-
imibogyo
veterán
Ezt nem teljesen értem. Mármint, hogy két lemez menjen egy optibay-be? Mert arra szerintem nem a válasz, a legtöbb ilyen, amivel találkoztam egy helyes. De lehet egy hozzáértőbb emberke majd kiigazít. Amiket én láttam egy slot-osak voltak. Vagy az a kérdés, hogy maradhat-e egy vinyó a gépben és a plusz egy meg az optibay-ben? Tehát, hogy összesen két vinyó legyen a laposban? Mert az mehet persze.
(#17149) Mozaart: oldallap kivágásban és plexizésben szívesen segítek, meg persze akár festésben is, de ahhoz, hogy ténylegesen gyárinak nézzen ki a végeredmény, ahhoz komoly helyre kell vinni (porfestő, vagy fényező, ami persze nem kevés pénz). De megfelelő óvatossággal egész szép eredményt lehet elérni. Anno pl. ez AndrewTDI-nek készült. Csak egy csíkban lettek az élek lefestve és szerintem jól néz ki. A többi részen maradt a gyári fényezés.
A saját házaimat és magamnak szoktam festeni, sima szórós festékkel. Ezt a házat csak nagyjából fújtam le, mivel a kész váz teljes plexi borítást kapott, de szerintem szép lett így is. A végeredmény pedig valami ilyen lett.
-
Mozaart
aktív tag
Sziasztok,
Nem tudom, jó helyre írok-e. Közeljövőben tervezem, bár egyelőre nem biztos, de plexi oldallapot szeretnék. Kérdésem, tudtok-e olyan cégről vagy modderről aki vállal plexi oldallapot? Hasonlóra gondoltam mint a CM 690 iii megoldása:
Tehát, a HDD case és ODD slotokat nem mutatná.
Illetve, festés drága dolog? Mert olyan szép munkákat látok neten, mintha gyári lenne. Pl.:
Segítségeteket előre is Köszönöm!
-
imibogyo
veterán
Normál 2,5"-ös SSD megy a legtöbbe. És ilyesmire van szükséged. Ár alapján majd te vadászol, hogy hol a legolcsóbb, most csak az elsőt dobom be ami szembejött velem. Na még ITT is van rengeteg. Ezek elég univerzálisak, de ha biztosra akarsz menni, megkérdezheted az adott boltban, hogy pont a te gépedbe jó lesz-e? De maga a slim ODD is szabvány méretű és ezek azokat helyettesítik. De ITT van egy logout bejegyzés is a témáról.
-
flymi
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy HP G62-be a dvd helyére egy másik merevlemezt beépíteni. Állítólag létezik valamiféle beépítő keret ilyen műveletekhez. Milyen méretű SSD-t nézzek hozzá?
A válaszokat és a linkeket előre is köszönöm! -
bandi0000
nagyúr
hali
porszűrő gyanánt mit lehetne tenni a táp alá pl? Persze úgy hogy kapjon is levegőt a táp -
chosa921
tag
Sziasztok!
Talán ide tartozik talán nem , a kérdésem, Coolink SWIF2 120p-t szeretnék venni a H100-asomra és érdekelne hogy az összes 120P-t PWM-esen adták ki vagy volt 3 tüsis és 4 tüsis is?
-
imibogyo
veterán
válasz
bandi0000 #17136 üzenetére
Hát lemeznek akár plexi is jó. MKI plexinél még a mintát is belevágják neked lézerrel. Egy 5mm-es vastagsággal már szerintem bőven megtartja a radid súlyát. Ami a csavarborítást illeti, én ebben nem is gondolkodtam, csak azért lettek ilyen rudacskák, mert ezt nem kellett megtervezni 3d-ben, szóval azok az én szememben nem rudacskák voltak, hanem normál csavarok. De vannak távtartó műanyagok amiken át tudod dugni a csavarokat és az is jól nézhet ki.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
imibogyo #17135 üzenetére
mondjuk igen, ez elég vagány tényleg, és talán könnyebb is, csak egyrészt honnan szerezzek nagyobb lemezt? mert kivágni kivágom csak azt ugye nem lehet így rögzíteni, meg másrészt a csavart be kellene borítani fekete hengerrel mint a képen van, bár azt lehet könnyebben tudok szerezni
-
imibogyo
veterán
válasz
bandi0000 #17134 üzenetére
Hát nem tudom, hogy azt még úgy könnyen vissza tudod-e rögzíteni? Nem lenne egyszerűbb a felső rostélyos részt egyszerűen kivágni a radiátor méretére és egy a kivágásnál nagyobb lemezt (amire majd alulról felcsavarozod a radiátort) átmenő csavarokkal oda fogatni? Valami ilyesmire gondolok (bocsi csak egy gyorsan összedobott skicc, de szerintem érthető)...
-
bandi0000
nagyúr
Hali
Van egy thermaltake commander MSI hàzem, gond ott kezdődik hogy nem fér el egy vízhűtés radiàtora a tetején belülről, azon agyalok h ki kéne vágni és megemelni azt a kivágott részt, ezeket mivel lehet rögzìteni vissza?
-
xtevo
őstag
válasz
#16729600 #17127 üzenetére
Én a fehér LED-es változatát használtam a Fractal Design Define Mini-ben, az 1 méteres ide elég volt, igaz mATX. Állítható fényerővel, ki-bekapcsológombbal. Én abszolút elégedett vagyok vele, nem sufni megoldás, de ennek meg is kérik az árát...
-
mm89
őstag
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyre írok-e, de hátha:
Tudtok valakit aki vállal laptop zsanér javítást? Vagy van erre valami bevált általános megoldás? Egy lenovo e125 az áldozat.
köszönöm! -
törölt tag
Sziasztok!
Próbálta már valaki ezt a ketyerét a gyakorlatban?NZXT Sleeved LED Kit.Vélemény?Illetve egy ilyenből egy nagyobb házra ( Corsair 450D ) mennyi kell,1 vagy 2m ?
Köszönettel. -
flymi
addikt
Nekem sikerült beszereznem egy kis darab (25x21cm-es) 4mm vastag spéci plexit, amiből ssd alá teszek egy darabot méretben és majd meg lesz világítva.
Most jön a lényeg: egy nagy !lemezvágóval! vágták nekem egy nagyobb "maradék" anyagból. Azt hittem szanaszét fog szakadni/repedni az anyag, de semmi ilyesmi nem történt. Sőt, állítólag kalapáccsal is "hajlítható".
Tényleg létezik ilyen? Szívesen ki is próbálnám, de mivel elég kis darabot kaptam belőle, nem marad a próbára elég anyag és még az is fel lesz használva.
Kíváncsi leszek, mennyire könnyen vagy éppen nehezen lehet majd megfúrni a rögzítési pontokat. -
gabor128
aktív tag
válasz
adatfalo #17085 üzenetére
Üdv,
A plexi helyett javaslom a polikarbonátot, mert az nem reped be olyan könnyen mint a plexi. Sokkal egyszerűbb vágni. Én dekopírral vágtam ilyen lapot és semmi berepedés nem volt. Illetve a csavarozást is jobban bírja. A plexi ha picit megfeszül, akkor már berepedhet a csavaroknál, vagy ahol eltart.
Árban szerintem a kettő az hasonló. -
Mikika
aktív tag
Simán lehet hozzá kézkrémet használni az jó hozzá
-
imibogyo
veterán
válasz
CounterBoci #17117 üzenetére
Ezért mondtam én is, hogy én sem tapasztaltam még saját géppel, de ettől függetlenül figyelni kell (lehet) az árnyékoltságra, ha könnyen megoldható.
(#17118) tvamos: hát nekem a műhelyben volt vagy 20 fok ekkor, de a plexi nem volt melegítve, lehet ezért szenvedtem vele. Tudtam bele menetet fúrni én is, csak nagyon nehézkes és lassú volt, ezért adtam fel. De majd kipróbálom más technikával is a közeljövőben.
-
-
adatfalo
senior tag
válasz
imibogyo #17115 üzenetére
Köszi szépen a választ. Akkor még átgondolom, hogy mi is volna a legjobb megoldás. Természetesen én is minőségi hardvereket szeretnék alkalmazni, a ház anyagát tekintve plexi és fa lesz elsősorban (ha lesz ezeknél az 5 perces fórumba írásoknál több időm, hogy nekilássak a tervezésnek
).
-
imibogyo
veterán
válasz
adatfalo #17114 üzenetére
Szerintem simán megfelel. Kérdés, milyen lesz a ház anyaga? Mert sokan szoktak aggódni az árnyékoltság és a földelés miatt. Mivel a te esetedben az "első védelmi vonal", vagyis az alaplapi tálca nincs meg (nem fém) ezért érdemes lehet földelő-kábelekkel összekötni a komponenseket (táp, alaplap elsősorban).
Ezt a problémakört már rengetegszer a fejemhez vágták a fa gépházaim miatt, mondjuk én nem szoktam nagyon aggódni ezeken (hiszen ott a fekete kábeles földelés az eszközök között a tápon keresztül), csak gondoltam megemlítem. Az árnyékoltság más kérdés, azzal tényleg lehetnek problémák (zavarhatja a tv-t stb.), de személy szerint még ezt sem tapasztaltam, valószínűleg a minőségi komponensek miatt.
A plexit viszont nagyon óvatosan fúrd és meneteld, könnyen elpattan. Egy régebbi ITX házamnál szenvedtem vele rendesen, végül inkább átmenő csavarokkal oldottam meg az alaplap felfogatását, az egészet pedig zártszelvényekkel csavaroztam össze (ez a megoldás egyben a szellőző-réseket is megadta).
-
imibogyo
veterán
Elnézést kicsúsztam a szerk. időből. Ezen az izzó foglalaton jobban látszódik az amire a földelés bekötésével kapcsolatban gondoltam, csak nem találtam gyorsan megfelelő képet az előbb.
-
imibogyo
veterán
Így van. Általában egyértelműen elkülönül a földelés kábelbekötési pontja a nullától és a fázistól. Előbbi "általában" középen a fém villához köthető, utóbbiak pedig a dug-villa két oldalán vannak (legtöbször szimmetrikusan elhelyezve).
Itt láthatsz egy ilyen bekötést, csak a nulla és fázis van bekötve (ezeket fel lehet cserélni), viszont a képen nincs a föld bekötve, de jól látható "középen" a helye az "üres" csavarnál (felette pedig látható a földelés jele).
Általában az izzók foglalatán is hasonló elrendezés van (legalábbis nagyon egyértelmű szokott lenni). De itt (ha van) magán a foglalat házán van a földelési pont az izzó bekötéséhez nincs köze.
Arra még esetleg figyelhetsz (hátha a későbbiekben esetleg más is piszkálná a lámpát), hogy ha lehet kövesd nagyjából az általánosan alkalmazott szerelési metódust, vagyis a kábelezésnél a következőképp járj el (példa MTK kábel):
- kék - nulla
- fekete vagy barna - fázis
- sárga, vagy sárga(zöld csíkkal) vagy bármi más szín - földelés)Ez nem egy kőbe vésett valami, meg aztán egy hozzáértőnek mindegy egy ilyen egyszerű eszköznél. De végülis ártani nem árt.
De ha nem bízol magadban és elugrasz hozzám, akkor gyorsan bekötöm neked. Nehogy agyon csapasd magad. Nem ér annyit az egész.
-
rii
nagyúr
válasz
imibogyo #17107 üzenetére
köszönöm
az izzófoglalatot mindenképp cserélni kellett ... és akkor már a dugó se passzol ...
ha vennék hozzá 3 eres vezetéket, meg egy megfelelő dugót, akkor azt össze tudom én is szerelni (szerk.: ez kérdés akart lenni
), úgy hogy földelésest még sosem csináltam, és ez a lámpa az első 220-as dolog, amit így abajgatok?
a földelésre kell figyelni, a + - mindegy hogy hova kerül? az izzó oldalára vagy az aljára? Végülis "csak" zárnia kell az áramkört ....
-
imibogyo
veterán
Reszeld meg a dug-villa oldalát, vagy egyszerűen cseréld ki a rajta lévőt. Pár százasért lehet már kapni, legalábbis annyiért biztosan, mint amennyiért kerülőúton megoldanád valamilyen adapterrel. Vagy csinálhatsz neki egy kis 10 centis hosszabbítót egy ilyen földeletlen elosztóval, de ehhez meg ugyanúgy kell dug-villát venned, meg kábelt, szóval sokkal rosszabbul jössz ki.
-
rii
nagyúr
sziasztok
van egy lámpám, hagyományos, földelés nélküli dugóval, van valami adapter, ami fogadná?
mert a hagyományos 220-as aljzatokban ugye ott van már a földelés, ami miatt nem megy bele a dugó
-
Csokiii
aktív tag
Sziasztok
Nem tudjátok hogy hol tudnék venni szálcsiszolt vagy matt alu vagy vas lapot? 1-2mm közötitt kb 50x30cmes darabot. Egy Mac pro g5-ből csinálunk pct és a hátlaphoz kéne. -
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #17101 üzenetére
Pár darab 6000Ft-os MNC-t, meg SAL-t már ellőttem, ezért elgondolkodtató,hogy beruházzak majd egy ilyen dögre.
Mondjuk nem igazán értem,hogy lehet ekkora eltérés az RMS,és a max között. De ha annyi,amennyi,akkor pont jó,mert meg is hajtaná a végfok,de ellőni se tudná.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest