- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
BRIKLY #17097 üzenetére
Valami impulzus hulyeseg. Tranziensben biztos leadja...
-
BRIKLY
veterán
Ezekre az erősítőkre van valami magyarázat? [link]
Nagyon bírom nézni őket.. Felvesz 100W-ot,és lead 1200-at? Veszek egy párat áramfejlesztőnek. -
tvamos
nagyúr
válasz
BRIKLY #17092 üzenetére
Szerintem az csak egy hovezeto tomb, amire a hutobordat csavarozni kell. A meret attol fugg ugye, hogy ventilatort akarsz-e, meg mekkora teljesitmenyt akarsz kivenni belole, hany ohm-os a hangfalad...
Azert a kinaiaknal... mindent el kell osztani kettovel! De 350-400W is jo, ennyi penzert, szerintem. -
BRIKLY
veterán
válasz
tvamos #17091 üzenetére
Közben találtam én is olyat,ami nem licites,igaz ettől picivel drágábban.
Ó,köszi.
Az angol tudásom oly hatalmas,hogy örülnék,ha a rendelést összehozom, nem hogy még beszélgessek az eladóval.
Egyébként ezek tényleg tudják,ami rá van írva? Vagy csak én vagyok lemaradva,hogy 700W-os erősítőtől azt várom,hogy sok elektronika,bazi nagy hűtés,és vagy 10kiló trafó?
Főként az a picike hűtőborda szúrja a szemem..
-
BRIKLY
veterán
válasz
tvamos #17089 üzenetére
Ezt pont nekem találták ki.
még egyenirányítás és puffer sem kell neki ha jól látom,mert váltó áramot kér,egyenesen a trafóból. És még csak nem is kapná a maxot,mert 50V a trafóm, 58 a max. Igaz,így nem is lesz abból 700W, bár amúgy se hiszem,mert elvileg nem tud annyit a trafó.
Csak 1 bajom van ezzel,hogy az Ebay-en van, ahonnan isten tudja mikor jön meg,de ez még semmi,inkább az,hogy licites,drága lesz ez szerintem mire lejár a licit. -
BRIKLY
veterán
Bocs a dupláért..
Találtam közben egy ilyet. Ez már csak 3V-al kapna többet az előírt maxnál, ha a Fisher tápjával hajtanám.. Az is sok? Tranyókra rákeresve úgy látom azok 140-160V-ig bírják..
illetve ennél van lent egy szöveg,csak fordítóból értelmetlen..
"Voltage protection: Yes, 39V, 39V supply voltage drops below will protect the amplifier, turn off output 13. Voltage protection: Yes, 68V, 68V supply voltage is higher than the amplifier will protect,"
Mi ott az a 68V?
-
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #17079 üzenetére
Na megmértem ezt az izét.
27V közvetlen a trafóból, 38V egyenirányítás,és puffer után. de én valahogy nem nézek ki nagy teljesítményt ebből a tridból. Jó,tudom,nem a mérete a lényeg,de...Bocs,hogy sürgetem ezt a dolgot,de jó lenne minél előbb elindítani az alkatrész beszerzést,mert azóta már kb megkereste volna az árát..
-
jolti05
őstag
Sziasztok.
Van valakinek ötlete, hogy (még)egy ILYET hol tudnék beszerezni a házamba.
Aerocool RS9-es gépházam van, szeretnék afölé a ventilátorrögzítő szerkezet föle mégegyet. -
adatfalo
senior tag
válasz
CounterBoci #17084 üzenetére
Nem akarom a poént lelőni, mert eddig csak fejben van meg a terv, ha lesz időm lemodellezem, csinálok műszaki rajzot, hogy aztán lézerrel kivághassam a plexit. Ami a lényeg, hogy lábakon álló asztalszerűséget kell elképzelni a maga minimalista stílusában, ami egy merev-csövezésű vízhűtéses rendszert foglal magába, így az volna a legjobb ha minél kevesebb nem átlátszó elem volna benne, persze megvolna a tartóssága és az alatt a jó pár kilós terhelés alatt nem roskadna össze. Nézegettem plexi távtartókat, mert azokból vannak pofásak, valami ilyesmit szeretnék használni, csak ugye arra a célra, hogy két egymásra merőleges elemet is valahogy összekapcsoljak. Még az egymásba illeszthető plexilapokra gondoltam (úgy tervezem meg, hogy egymásba lehessen illeszteni őket). Ezért jönne jól egy ember aki ilyesmivel foglalkozik a mindennapjaiban, hogy a témát kilehessen tárgyalni.
-
gabor128
aktív tag
Üdv,
Meglévő PC házamhoz hogy lehetne átlátszó plexi oldallapot szerezni, vagy készíteni?
Vélhetően ugyan ilyen méretűt készen nem fogok találni.
Készíteni meg nem tudom hogy lehetne. Nem a plexi vásárlásra gondolok, hanem a csatlakozósorra a fém házhoz mind a 4 oldalon és hátul a csavarozás. Ezeket hogy kéne megoldani?Ötlet?
-
adatfalo
senior tag
Van itt olyan aki plexi/akril vágással, feldolgozással foglalkozik, vagy csak benne van a témában? Egy új "házat" szeretnék összerakni és a ragasztáson kívüli egyéb rögzítési lehetőségek érdekelnének, vannak-e erre szabványosított alkatrészek és ha igen hol érdemes keresgélni, vagy azt is inkább nekem kéne legyárta(t)ni?
-
BRIKLY
veterán
[link]
Még ez is itt van nálam,a gazdája már lehet el is feledkezett róla.Ebből esetleg kihozni valamit? Ez elvileg 2x100W x2, mert kettő van abból,ami a képen van.
Az egyik fele jó,de a másik gondol egyet,elkezd forrósodni a hűtése,és ellövi a biztosítékot. Meg búgós, alapzajos az egész.
Az a 2 trafó nem tudom mit bírhat,nem valami nagy darab.
Majd megmérem hány V-ot ad le,de teljesítményét hogy lehetne kideríteni? -
BRIKLY
veterán
[link]
Remélem jó a link.Veszély az hol nincs? 9 méter mély árok oldalán fát kivágni láncfűrésszel nem veszélyes? Csak a mai munkámat hoztam fel példának...
Rákötni több,mint valószínű,hogy 4 ohm-os, kb 300W RMS/600W max hangszóró lesz. Lehet,hogy teljesítményben a fele lesz,de akkor később 2 lesz belőle.
De még nem vettem hangszórót,tehát azt majd tudom az erősítőhöz igazítani. Lehet 8 ohm is,ha ahhoz könnyebb lesz erősítőt építeni.
Össz kimenő annyi legyen,amit csak ki lehet hozni a trafóból. Gyárilag az erősítőre max 480W van írva,tehát ha a táp annyit tud,akkor gondolom kb 400-420-at lehet kivenni belőle. Bár elég nagy dög,van vagy 6 kiló a trafó,lehet tud az többet is.
Hűtést még az is fog kapni,tehát az nem gond ha melegszik.(csak persze le ne égjen) -
Storms
őstag
üdv
Van egy Chieftec GPS 450W-os tápom, pár napja elkezdett furán "berregni" az egyik ventilátora. Azthiszem az alsó. Néha nem csinálja, van hogy lekapcsolom a gépet majd vissza és akkor nem hangos. Mit lehet ezzel kezdeni? Elég egy portalanítás? Annyira nem hangos csak zavaró...
-
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #17068 üzenetére
Bocs, megfeledkeztem rólad.
Jöhet a service manual, de előre figyelmeztetlek, hogy ha sikerül is
a tápjához megfelelő erősítőt találni, az összeépítés nem lesz veszélytelen.
Addig is szedd össze a következőket:
- Milyen teljesítményű és mekkora impedanciájú hangfalat akarsz működtetni?
- Akarsz-e később rákötni + hangfalat, s annak mik a paraméterei?
- Mekkora az elvárt össz. kimenő teljesítmény? -
törölt tag
[link]
Megkérdezem itt is hátha. Annyival módosítanám, hogy a GND lenne a egyik vége és a másik két lábra rámérni. Ha valamelyik lábon feszkó van akkor az nem jó, amelyiken nincs azt ráköthetem az alaplapra és kiderül hogy fordulatszámkijelző-e.
PWM úgy tudom nincs ezeken bár franc tudja. -
Nem feltétlenül kell hőszenzor, én thermisztorral csináltam ventivezérlést. Egy gyöngytermisztor gyönyörűen befér két borda közé.
Igaz nem mikrokontrollereset, de ha illeszted a karakterisztikáját, akkor egész jó szabályzót lehet csinálni vele.
Ha valakit komolyan érdekel ilyen, tudok segíteni egy LCD-s előlapi panel Arduino-s megépítésében. Még akár PC-s interface-el is. Nagyon jó móka lehet, én már többször gondoltam rá, csak amennyit használom a PC-met (évi 20 óra kb) nem volna értelme.
Egyszer egy termisztoros analóg mókát is megépítettem egy kérésre, de aztán jött a vakarózás, hogy ennyi pines legyen, meg annyi pines legyen, meg ne molexről menjen, hanem powerfanról. Meg csak akkor menjen a venti, ha a processzor terhelve van. Aztán pontot tettem a végére és megmondtam, hogy bocsi de nem.
Ettől függetlenül kulturált kollégáknak mindig szívesen segítek
-
Danex
addikt
válasz
macko20 #17071 üzenetére
Igazából pár ezer forintból építhető lenne, de vékony hőmérőszenzort amit egy bordára lehetne ragasztani csak külföldről lehet szerezni (ott találtam olcsón). Mellé egy arduino mini (~1000Ft) kéne és néhány tranzisztor a ventilátorok vezérléséhez.
Persze ehhez kell tudni programozni egy minimális szinten.Biztos lehetne találni olyat aki ezt megcsinálja pár ezresért.
-
macko20
őstag
válasz
urban racer #17070 üzenetére
Ha találsz engem is érdekelne!Előlapi panel ilyen szinten nem vezérel...aszem,hőfokot ,és fordszámot visszajelez
épített elektronika hőszenzorral talán ,a tápokban van ilyen ami a borda hőfok emelkedésével felgyorsítja a ventit -
urban racer
senior tag
Sziasztok! Szeretnék vásárolni egy előlapi panelt. Fő cél az lenne, hogy csak a szükséges sebességen menjen. Tehát mondjuk beállítom, hogy a célhőmérséklet legyen 45 fok, és azt tartsa a terhelés függvényében. Kinézet nem fontos, mert nevével ellentétben nem előlapra szerelném. Nem fontos, hogy sok ventilátort kezeljen. Köszönöm!
-
rii
nagyúr
nagyon régen volt egy modding ...
plexi lapokon volt a gép - vízhűtéses - rézscsövekkel volt megoldva
ezt hol lehetne még megtalálni képen?
-
BRIKLY
veterán
válasz
Heimdallr75 #17067 üzenetére
A fisher erősítőnek megvan a service manuálja ha az segít belinkelem.
Tudom hogy nem 5V, de analfabéta azért nem vagyok. Ne féltsetek engem,nem fogok senkit felelőségre vonni ha megráz az áram (nem fog)
Az a tipus vagyok aki a kapcsolási rajzokhoz nem ért,de konektor,kapcsoló berakáshoz nem kell áramtalanítás
(hülyén fogalmaztam,röviden annyi,hogy tudom hova nyúlhatok,hova nem..)Hűtésre meg annyit,hogy ha a linkelt modult veszem,nem azzal a kis bordával fogom gyilkolni..
-
Heimdallr75
őstag
válasz
BRIKLY #17066 üzenetére
igazából azt szerette volna írni, hogy megfelelő információ, dokumentáció hiányában, ebbe bármiféle tanácsot adni, felelőtlenség, súlyosan életveszélyes ez a terület, megfelelő szakértelem hiányában, nem 5V max 2A szaladgál, hűtés és egyebekről ne is beszéljünk.
(legalábbis így értette a kolléga, szerintem)
-
BRIKLY
veterán
És ezt hogy derítsem ki,hogy milyen?
Hogy a bemeneteket közösítem,az ok,de attól hogy kötök 1 hagfalat 2 erősítőre?
Ne add fel kérlek. Ha valamire azt mondod kockázatos,akkor azt vagy meg sem csinálom,vagy vállalom a kockázatot.
Szakemberre bíznám,ha lenne a közelben olyan szakember,akire rá lehet. Ezekre egy elemlámpát sem bíznék... -
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #17064 üzenetére
Végül is még mindig nem tudni, hogy tulajdonképpen milyen
az a táp, amit mértél. Kettős, vagy sima, egyszeres.
+ nem biztos, hogy a végtranzisztorok is bírnák a nagyobb tápfeszültséget.
Annyiban módosítom az általam korábban írtakat, hogy mégis
lehet hidalni ezt az erősítőt. Igaz, nincs semmi értelme.
Hídkapcsolásban a legkisebb ráköthető impedancia 8 ohm.
Egyszerűbb lenne a bemeneteket közösíteni.
De akkor is ott van még a probléma, hogy el is kell látni őket táppal.
Én föladom, mert félek, ennek nem lesz jó vége.
Bízd szakemberre az erősítő és a táp kiválasztását és összeépítését.
Szerintem. -
BRIKLY
veterán
Rákerestem a chip-re ami rajta van, 100V-ig bírja. Mértem egyet puffer után, 67V. Hülye vagyok hozzá,de nem látok olyat a nyákon,ami nem bírná ki így.
Vennék másikat,de nem tudom honnan.. használtba kis vackokat találok csak,boltból meg semmit.
Letekerni erről a vasmagos buckáról szerintem képtelenség.Eszembe jutott még egyébként,hogy esetleg autós erősítőhöz nem lehetne valahogy szerezni/építeni olyan tápot,ami elbírná?
-
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #17061 üzenetére
Egyenirányítás és pufferelés után +/- 42-58 V közt kell lenni a tápnak.
Ez kétszer 32-40 V közötti AC feszültségű szekundert jelent.
Azaz nem lesz jó a trafód. Vagy másikat kellene venni, vagy az
50 V-os tekercsek kb 20%-át kellene letekerni.
Ezt a végfokot nem lehet hidalni. D osztályú, már hidalva van.
Szerintem.
Igazából az sem világos, hogy most akkor milyen, és hány
szekunder tekercs van azon a táptrafón. -
BRIKLY
veterán
Még egy kérdés,bocsi.
Ha kettő ilyen modult veszek,azt sorba (hídba?) lehet kötni? Csak mert lehet,hogy 1 mélyet rakok össze,de az ~500W lesz. -
castiels
addikt
Sziasztok!
Valaki foglalkozik házfestéssel? Aki profi és tudja is mit csinál
HAF 932 Advencedről lenne szó. -
BRIKLY
veterán
Na,megmértem a Fisher erősítő tápját. 5 szál jön ki belőle, 1 a negatív, 2-n 25V jön ki,a másik kettőn 50V
Akkor ez a cucc jó lesz neki,ugye?
Egyenirányítást,és poffert hogy oldjam meg,kössem bele ennek a paneljára,vagy inkább azt egybe dobjam ki belőle,és csináljak neki sajátot? -
BRIKLY
veterán
Az ilyen végfok modulokhoz honnan érdemes tápot venni,és milyet?
-
flymi
addikt
Üdv!
Lehet szerezni valahol ilyen hátlapot gyárilag, vagy mindenképp készíttetnem kell, ha akarok egyet?
Backplate natúr
Backplate méhsejtrács -
HollyBoni
veterán
Kéne egy kis help. Cooler Master Cosmos S házam van, bekapcsológomb érintős, van mellette pár led. Nem csak alaplapba kell bekötni a bekapcsológombot mint kb minden háznál hogy működjön, hanem kell még neki egy kis kraft a 24pin-es csatlakozóról. Gyárilag így néz ki: [link]
Nekem ez a 24pin adapter sajnos nincs meg, eddig így használtam: [link]
Viszont ez nem a legpraktikusabb megoldás. Ha ki kell venni a tápot a házból akkor szedhetem szét a csatlakozót.
Ezt az infót találtam:
Lila: +5 VDC Standby Voltage
Fekete: ground
Sárga: +12 VDC
Be lehetne kötni valahogy máshova? Pl egy molex, ahol ha kiveszem a tápot simán csak kihúzom.
-
HollyBoni
veterán
Egy kapcsolot aminek annyi lenne a feladata hogy ket PC ventit ki-be kapcsol nehez lenne megcsinalni? Az elektronikai tudasom kimerul annyiban hogy egy 3pin-es ventire raforrasztok egy molex csatlakozot.
-
adatfalo
senior tag
Hello!
Van itt olyan aki rendelkezik lézervágóval? Én jelenleg "csak" egy 810mmx450mm -es munkatérrel rendelkezőhöz férek hozzá és a későbbiekben egy olyan plexi moddingban gondolkozom, ahol lehet, hogy nagyobb befoglaló méret kéne. (de jelenleg csak felmérem a terepet)
Üdv,
adatfalo
-
-
HollyBoni
veterán
Ha 1200-as fordulaton megy egy PC ventilátor és bekötöm az egyszerűség kedvéért 6V-ra, akkor 600-as fordulaton fog menni, vagy nem így változik a fordulatszám?
-
BRIKLY
veterán
-
PHM
addikt
válasz
BRIKLY #17029 üzenetére
Például egy ilyenre.
De egyrészt figyelni kell a tápfeszültségre, másrészt pedig
4 ohmnál kisebb impedanciájú hangfal nem köthető rá.
Azaz, ha 4 ohmos a szubláda, csak az egyiket lehet rákötni.
Esetleg e helyett lehet nézni 2x100-200 W-os végfokot,
s azok kimenetére kötni 1-1 hangfalat.
az ebay-en olcsóbban is lehet ilyeneket kapni. -
BRIKLY
veterán
válasz
BRIKLY #15777 üzenetére
Sziasztok!
Újabb szilveszter,újabb végfok.
Vettem azóta egy 5.1-es erősítőt,a hangerőről az gondoskodott, a fisher maradék végfoka pedig a szubot hajtotta. Egyik percről a másikra elkussolt,és jött a füst.
2 dolgon töröm a fejem.
1: nekiugrok méregetni,összeírom mi kell hozzá,megéri-e. Ha 10k-ból tudom javítani legalább az egyik felét,akkor oké.
2: mivel egy méretes tápja van,és az hibátlan,építenék köré egy saját végfokot. Nem kell bonyolult valami,csak és kizárólag mélyet kell adnia,azt viszont 3-500W-nyi hangfalnak.Mit javasoltok?
Köszi előre is.
-
tornas
őstag
válasz
CounterBoci #17025 üzenetére
"Azt nem tudom, hogy befolyásolja-e működésben az ilyen kábeleket a vezeték anyaga, keresztmetszete, csatlakozó anyaga, forrasztások, árnyékolás léte, milyensége, stb."
Mindenképpen...Nekem most ment tönkre az egyik USB-s hosszabbítóm, amit az egyik pendrive-hoz adtak és nem volt túl sokat használva. Szétbontottam és kiderült, hogy magában a kábelben elszakadt a GND vezetéke. Nem igazán bírta azt a viszonylag kevés használatot.
-
CounterBoci
senior tag
válasz
tornas #17024 üzenetére
Erre nem is gondoltam, elvileg ez is teljes értékű usb hosszabbító. Iponnál 343Ft, aztán hamar felismertem a cég tanúsítványán a kínai címet
Sok cuccom jött már onnan ebayről.
Azt nem tudom, hogy befolyásolja-e működésben az ilyen kábeleket a vezeték anyaga, keresztmetszete, csatlakozó anyaga, forrasztások, árnyékolás léte, milyensége, stb. Nem nagy összeg, de feleslegesen nem adom ki rá, ha nem ajánlott. -
tornas
őstag
válasz
CounterBoci #17023 üzenetére
A 300 Ft.-osnál elképzelhető, hogy csak az 5 V van bekötve, vagyis amolyan töltőhosszabbító lenne semmint tényleges USB hosszabbító ami adatkapcsolatra is képes lenne.
Érdemes lenne meggyőződni arról, hogy tényleg be legyen kötve mind a 4 szál! Legalábbis USB 2.0-nál.
-
CounterBoci
senior tag
Üdv!
Az usb hosszabító érzékeny a minőségre? Mert van 300 forintért és sokkal többért is. Nekem az a lényeg, hogy stabilan működjön. Nem kell hosszú, így azzal nem lesz probléma.
-
Lompos48
nagyúr
BÚÉK
-
Mikika
aktív tag
Én aki 10en éve forrasztástechnológiából élek ámulok ezeken a csodamódszereken
-
gabi182
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok.
Szeretném kivágatni a gépházam oldalát, és beplexizni.
Tudtok esetleg valakit aki Pest környékén foglalkozik ilyesmivel?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
HollyBoni
veterán
Remélem itt festéssel kapcsolatban is lehet kérdezni. Az érdekelne lehet e spray festékkel házilag TARTÓS festést csinálni. Eddig simán csak festéket, vagy néha lakkot használtam, lakkal egész jó de még így is gyenge. Lakk nélkül rálehelek és lejön a festék. Viszont sokszor láttam youtube-on hogy pl autó felniket, lökhárítókat festenek nagyon jó eredménnyel, simán spray festékkel.
Szóval a kérdésem az, ha veszek normális festéket, lakkot, használok alapozót akkor lehet tartós festést csinálni itthon műanyagra és fémre? Tudom vigyem el szinterezni, de én szeretném csinálni, és műanyag alkatrészeket is kéne festeni.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Fülhallgató vezetéket forrasztanék, de nincs itthon aszpirin, milyen gyógyszert lehet még használni e célra? -
harry
veterán
Lomexben megveheted a csatlakozókat és készíthetsz egy ilyet. Vagy veszel készre szerelt kábeleket, amiket aztán átalakítasz, ha találsz valami hasonlót. Esetleg levágod a csatit és teszel rá másmilyent (akár sima lengő DC csatit). Vagy csokicsatival összefogod.
eBay-en is találsz amúgy szerintem ilyesmit, csak 2-4 hét, mire ideér.
Forrasztópáka meg kell minden háztartásba
De nem muszáj forrasztani, ahogy mondtam, lehet csokicsatit használni, vagy akár rákrimpelni csatlakozót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- XPEnology
- Milyen légkondit a lakásba?
- E-roller topik
- Elektromos autók - motorok
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest