- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PyroS
senior tag
-
törölt tag
Szerintetek érdemes lecserélni a gyári alu Intel hűtőt egy rézmagos gyárira?
A rézmagosokra izmosabb venti kerül, így ugyan akkora vezérlés(pwm) mellett jóval több levegőt szállít mint a sima társa, kb.:2-3C°-ot lehet vele nyerni.
Ha van otthon rézmagos hűtőd próbáld ki nyugodtan, de ha lehet pénzt ne adj ki ilyen hűtőért -
PyroS
senior tag
Sziasztok.
Összeállt végre az ITX konfigom.Asus H87I-Plus,Intel G3220,Gskill 1600 Ripjaw-X(2*4Gb), Cooler Master Elite 110, Gigabyte GTX750 Ti ,FSP HEXA+ 400W,2HDD,1SSD
Itt egy pár kép: [link]
Szerintetek érdemes lecserélni a gyári alu Intel hűtőt egy rézmagos gyárira?
-
Hanok
senior tag
válasz
#16939776 #22490 üzenetére
Nagyjából meg is van -135mV-nál még nincs gflops veszteség, meglátjuk idle mennyire fogja bírni. Megnéztem Auto beállítással az LLC 5-ösön áll, de azért belőttem fixen 5 -re. kb 2-3 fokot még tudtam nyerni, meglátjuk ez az SG-05-be mennyire lesz majd elég.
(#22491) szacsee : a hw monitor írhat nagyjából valósat akkor, kb 15-20mV-al többet ír mint a cpu-z.
-
szacsee
nagyúr
Duracellm... jól írja, amit én megfigyeltem, hogy asrock kb LLC 3-nál adja kb a reális feszt a mért feszhez képest és nem fölfele droppol, hanem szinten tart.
Így biosban beállítotthoz képest 0,02V-al kevesebbet mutat a CPU-Z, viszont multiméterrel annyit mutat, mint amit biosban beállítottál.
Asrock lapoknál arra kell figyelni, hogy a CPU-Z mindig kevesebb feszt mutat, mint a valós.Kevesebb fázissal rendelkező lapoknál viszont lehet, hogy nincs ilyen LLC aminél a bios és a valós egyezik, de kb 3-5 között érdemes játszani vele, hogy minél kevesebb feszt adj és ne legyen túl agresszív a szabályzása.
-
törölt tag
Asrock h77-itx-es lapnál az autó 1-es "legkeményebb" szintet állította be.
Ha így beállítva(-110mV) csökkented az LLC erősségét akkor 5 kör Linx teszt alatt kiderül hogy túlzásba estél-e.
Egyből csökkenni fog a G-flops ha túl kevés a CPU-nak a kraft, és dolgozik benne a hibajavítás.Az LLC-n kívül a memória vezérlő tudja befolyásolni jelentősen a hő termelést/fogyasztást. Pl.: ha nagyon szűkek az időzítések, vagy nagyon oda van állítva a ram-feszültség.
Nálam -120mV Level5 ön megy a 3570@1V, nincs visszafogva a turbó, memória:1600@1,5V CL10
Level1-ről Level5-re átállítva 8-10C°-ott hullott a legmelegebb mag, és nőtt a memória olvasás/írás sebessége -
Hanok
senior tag
válasz
szacsee #22488 üzenetére
Értem, köszönöm az infot! Jelenleg auto-n van, ránézésre cpu-z szerint üresjáratban 0,778V terhelésnél meg 1.0V. 2 napja van így beállítva eddig üresjáratban ránézésre minden renben, Linx sem problémázott, nem tudom így van-e értelme hozzányúlni. De lehet hogy így auto beállításon is 1-es vagy ilyenkor magához mérten változtatja?
-
szacsee
nagyúr
Loadline calibration ahogy a nevében is benne van terhelés alatti feszültség "vonal" kiegyenlítése, kalibrálása...
Terhelés hatására esik a feszültség, így előfordulhat, hogy 1,2V-ra beállított biosnál üresjáratban még 1,2V környékén van a Vcore, de terhelve leesik 1,16V-ra. Így Load line calibrationnal játszva elérheted, hogy a biosban beállított értéken tartsa a Vcore-t terhelés alatt is. Előnye a fent leírt dolog, hátránya, hogy magasabb feszen (1,25-1,30V felett) feszültség tüskéket generálhat, emiatt degradálódhat a proci. Ezért ilyen feszültségeknél nem is ajánlott a használata.
Asrock lapnál 5-ös érték a leg kíméletesebb LLC, 1-es a leg agresszívebb.
Asusnál ha jól vagyok informálva 1-es a leg kíméletesebb, 5-ös a leg agresszívebb.
Kisebb feszültségeknél viszont minél agresszívebb annál jobb hatása van a stabilitásra, mert üresjáratban is offset Vcore-hoz képest visszaveszi az adott értéket, de agresszív használatnál ez nem esik annyira, mint light-os LLC esetén így ha esetleg IDLE (üresjárati) fagyások jelentkeznének csak az LLC erősségét kell növelni, vagy az offset feszt közelíteni a VID-hez, vagy magasabbra emelni. -
Hanok
senior tag
válasz
#16939776 #22486 üzenetére
Jelenleg sikerült úgy belőnöm hogy közvetlenül sehol nem ér hozzá a ramhoz a hűtő. A képen nem kivehető sajnos de egy hangyaf***nyi rés van a memória és a borda között. CPU offset most -0.110-en van, így kap full terhelés alatt 1,0V ot a proci, meg egy minimal droppot. Megnéztem fogyasztásmérővel, 8W-al kevesebb a fogyi full terhelve. Annyira nem sok, többre számítottam... Viszont 4-5 fok minusz.
"Loadline calibrationt" ezzel nem vagyok képben mire jó, nem is bántottam... -
Hanok
senior tag
válasz
AxBattler #22483 üzenetére
Taglaltuk is hogy az axp-200 az már nagyon macerás lenne. Én azt mondom hogy jelenleg ez a megoldás nagyon felhasználó barát, elfér minden kábel, bár szerintem 100W körül már nem lenne elég ez a low beállítás, így a hangja is biztos erősebb lenne...Mondjuk a kevésbé hatékony kupak megoldás Ivy-nél nem annyira mérvadó, egy 65W-os 7600-as amd-t megnéznék vele...
-
-
rover45
őstag
válasz
robcsekwow #22477 üzenetére
1,5 nekem is van itthon
egy hibátlan komplett, meg egy aminek csak a belseje van meg
már tervezgettem én is vele
-
robcsekwow
tag
Szevasztok! Én nemrég vettem egy Compaq ipaq desktop pc házat, szerintetek milyen mini ITX lapot vegyek bele ha mondjuk GTA SA-t legaláb medium grafikán lehessen tolni, Socket LGA1155-s foglalattal?
-
válasz
radi8tor #22469 üzenetére
De hát éppen arról van szó, hogy shteer csupán megjegyezte OFF-ban: a későbbiekben el kell majd adnia a lapját, és valszeg' jócskán bukni fog a bolton.
Ennyi. Semmi hirdetés, semmi ajánlatkérés, csak egy megjegyzés volt.
Úgy gondolom, ez azért erős túlkapás volt a részetekről.
-
Patice
nagyúr
Köszi mindkettőtöknek, de akkor már inkább ez. Azt hittem ezek olcsóbban is beszerezhetőek. De Aliexpressen is hasonló áruk van (2-3 $ között/db).
31-én kellett volna vennem.
-
Pista0001
addikt
válasz
Patice #22452 üzenetére
Rövid SATA kábel. Bár ez sem olcsó annyira.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
AxBattler #22465 üzenetére
Természetesen az sem megengedett, de nem tudom/tudjuk 24 órában figyelni a topicot.
A tied azért lett törölve, mert önmagában értelmetlenül lógott volna.
-
sziszi111
csendes tag
-
Eltűnt egy pár hsz, vagy mi?
-
zodo
nagyúr
válasz
#25954560 #22435 üzenetére
Én sem szívesen válok meg tőle első szerelem
de kihasználatlan és jó lenne némi pénzmag.
Viszont lehet megtartom és megkapja anyukám.
Másik konfigom a páromnál van, így mind a családban maradna.shteer
Jó hogy amd, nagyon fain kis cuccos.
rover45
Na igen, de sok sikert az eladáshoz.
ceaser
Gratu, szép lesz!
-
TomiLi
addikt
válasz
imibogyo #22450 üzenetére
Fehér lesz az az oldal is, csak még nincs kész.
Jól néz ki a matt felület is, gondolkoztam rajta én is, de - számomra - nagyon macerás lett volna pontosan illeszkedő plexit kivágni a keretbe....
Gittelve is lett már, így marad a festés....(#22449) kisza25 Igen, még nagyon bután néz ki, mert olyan katyvasz az egész.... De remélem majd, ha szép fehér lesz, akkor már jobban fog mutatni...
-
Patice
nagyúr
válasz
Mercutio_ #22451 üzenetére
Igen, azokat már néztem. Én is rövid SATA kábelekre gondoltam, ami javítana a helyzeten.
Hol lehet őket beszerezni jó áron? Ismertebb boltban néztem, de 400-900 Ft között mozog darabja.Vagy miből lehet csinálni SATA kábelt?
Esetleg valaki, aki gyárt ilyeneket?
(eBay-en, AliExpressen még szétnézek...)
-
Mercutio_
félisten
válasz
Patice #22407 üzenetére
Delocknak vannak rövid (20cm) sata kábelei már az is sokat javítana a helyzeten és persze 1-2 kábel kötöző
rover45:Nyár van, mindenki nyaral /bulizik, ilyenkor pang a pc piac, nekem is fent van pár új cuccom és 1-2 értetlenen kívül, aki nem tudja értelmezni se a fix ár, se a csere beszámítás nincs kifejezéseket csak az ssd-kre van jelentkező
(ráadásul szinte minden cuccom ontopic
)
-
imibogyo
veterán
válasz
TomiLi #22446 üzenetére
Szerintem is érdemes lenne mattá tenni a plexit.
-
válasz
sziszi111 #22441 üzenetére
Ezt az Atom-os Asrock lapot én 31k-tól látom. Ennyi pénzért inkább vennék egy AMD Athlon 5350-et, és egy ASRock AM1H-ITX lapot. Lehet, hogy nem passzív a rendszer, de szvsz tovább lesz életképes, és így is nagyon halk.
-
sziszi111
csendes tag
-
sziszi111
csendes tag
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni elérkezett az idő a mini gépem cseréjére( már nagyon idegesítő a lassúsága ) de mivel anyagi kereteim most elég szűkösek ezért saját magamnak kel megoldanom a lehető legkevesebb pénzből ! Jelenleg egy ilyen kis gépel rendelkezem 4gb /1333 memória van benne és 320 gb hdd [link]
Processzor: Intel Dual-Core Atom D2700 2,13GHz Chipset: Intel NM10 Memória: 2x DDR3 So-dimm foglalat Bővítő hely: 1x PCI-E Videó Kimenet: 1x HDMI, 1x D-SUB LAN: dual gigabit USB: 2xUSB 3.0 és 4x USB 2.0 SATA: 2x SATA II Audió: 5.1 CH Táp: 60W külső
a kérdésem annyi lenne csak hogyha ki cserélném az alaplapot egy asrock Q1900DC -itx re [link] akkor a régi gépem ház mérette és a táp elegendő az új alaplaphoz remélem érthető a kérdésem a segítségetek előre is köszönöm
-
Egyben nehezebben mennek el a cuccok, mintha külön hirdetnéd meg.
Inkább csak jegyezd meg, hogy van eladó procid, RAM-od is az alaplap mellett.Egyébként jó kis lap (sajna noti RAM kell bele), de egy AM1-es rendszer körbefutja, kisebb fogyasztással, és ott vadiújan alaplap + a legerősebb 4magos APU = 25k (+ normál RAM).
-
zodo
nagyúr
Urak!
Lehet drágán (igaz irányár) tettem fel a cuccaimat ?
15 + 5 +5 k értékekkel kalkuláltam de két hónap alatt még rá se kérdeztek.Bocs az off-ért!
-
SQX_Barto
addikt
válasz
Patice #22420 üzenetére
Így érthetőek a dolgok.
Egy kis kábel menedzsment azért nem ártana, esztétikai szempontok mellett hűtést is javítja. Régebben dolgoztam bank automata gyárban, na ott voltak kábelek és szépen meg lehetett oldani gyorskötözőkkel. De ez meg idő, energia ráfordítás és igény kérdése.
Nálam más lenne a koncepció egy SSD talán még egy kisvinyó(2'5") menne bele.
Erős proci, vga stb.. Kábelekre meg háklis vagyok, szépen elrendezném őket, nyáron valószínűleg lekerülne a burkolat is néha. Shuttle-k is tökre tetszenek burkolat nélkül, ez az én perverzióm. -
Patice
nagyúr
válasz
SQX_Barto #22419 üzenetére
Szerintem is hatékonyabb lenne egy toronyhűtő, de ahogy írtad is, mindenki azzal főz ami van otthon.
Nem kizárt hogy később beruházok egyre, de az biztos, hogy nem most lesz. Tegnap néztem, 30-35 fokos volt a proci ezzel a hűtővel, meg a 8 centis Noctuával rajta. Szerintem ez elég jó.
Tápot pont cseréltem, mert előtte SFX volt, ebbe meg vettem ATX-et, aminek meg szinte minden ágát, minden csatiját felhasználtam a sok vinyó miatt. Ezt tudtam előre és nem láttam értelmét emiatt a moduláris tápnak.
Jelenleg elég csendes a gép, az egyik vinyót kihallom, de az sem fog sokáig benne maradni.
-
SQX_Barto
addikt
válasz
Patice #22418 üzenetére
Nem designra értettem, hanem hűtés szempontjából. Az elülső ventikkel jól összedolgozik a toronyventi (meg ha már fennáll a lehetőség, kihasználnám) Kábelekre meg ott a kábelkötöző, bár 4 hddnél tényleg szívás lehet.
Meg mini itxnél tanácsosabb (persze drágább is) a moduláris táp. De tudom sokan másik gépről váltanak és tápot átteszik. Csendesebb egy nagy tornyhűtő, mint egy lowprofile, ez szerintem tuti...
De mindenki azzal főz, amilye van, meg vannak egyéni elgondolásai, nem akarom megmondani a frankót. -
SQX_Barto
addikt
válasz
Patice #22415 üzenetére
Megértem, hogy volt lapos hűtőd, meg elégedett vagy vele, de egy node 304be toronyhűtő illene.
Pont ez tetszik benne, hogy minden elfér benne, csak a tápra kell kicsit figyelni.
Ha mégis raknék össze mini PCt, ebből lenne (bár az új Xigmatek is megtetszett)
egy 120as Phantec toronyhűtővel. A fehér változat lenne némi airbrush-sal megbolondítva. -
Patice
nagyúr
Eddig teljesen meg vagyok vele elégedve. Van benne elég anyag és szerelni sem volt nehéz, adnak hozzá elég csavart.
Legalacsonyabb fokozaton alig hallható a gép fél méteren belül is.
Ha sok 3,5-es vinyóhely kell + mini-ITX méret, akkor szerintem elég jó választás a Node 304.
(#22414) miklosss2012:
Az egy Scythe Kozuti, csak kivettem belőle a gyári ventijét (ami a borda alatt volt) és rátettem egy 8 centis Noctuát, ami eddig ház szellőztető volt, de mióta Haswell-re váltottam, azóta csak a régi gépem bekapcsolásakor indult el. Aztán meg leállt és nem kellett működnie, nem melegedett annyira.
Eredetileg egy kisebb, laposabb konfighoz vettem ilyen lapos hűtőt, de nem akartam cserélgetni, mert meg vagyok elégedve a teljesítményével.Tervezem egy nagyobb (12 centis) ventit venni rá, ami PWM-es is, hogy tényleg tudja magának szabályozni a proci.
-
Jojo5
őstag
válasz
Patice #22412 üzenetére
és, hogy tetszik a ház ?
Mennyire hangos a gép így összerakva ?
Én is most szeretnék egy Mini ITX konfigot építeni, de a házat nem tudom eldönteni mi legyen, pedig kéne nekem is legalább 3 winyó hely, meg lehet beszereznék akkor egy 850PRO Samu SSD-t.
Illetve én Kaveri APU-ban gondolkodok. -
Patice
nagyúr
válasz
kisza25 #22409 üzenetére
Így van! Még nem végleges teljesen a belső a vinyókat illetően, csak gyorsan belepakoltam, hogy lássam milyen, hogy bírja. Meg a korábbi gépből átrakott SSD-n lévő rendszert is még rendbe raktam, felraktam az új alaplap driver-eit.
+ tegnap éjjel 1 után realizáltam, hogy nincs otthon elég egyenes végű SATA kábelem, ezért trükközni kellett, hogy mindegyik meghajtót be tudjam kötni. Most még össze vissza vannak bekötve, de majd szépen sorba akarom rakni a vinyókat is, meg a kábeleiket is.
Be Quiet System Power 7 (300W) tápon pont elég tápcsati van a vinyókhoz, alaplaphoz + ventikhez. Ha egyel is kevesebb lenne rajta már bajba lennék. Így is kellett egy elosztót használnom a tápokhoz.
Ma a nagyobb SSD-re elkezdek új rendszereket felrakni. Össze akarom hasonlítani én is a különböző OP rendszerek hangját.
Még kell szereznem egy hátlapi takaró lemezt, hogy ebbe a házba is be tudjam építeni a külön koax kimenetet. Az jelenleg egy low-profile hátlapra van szerelve. Azt is még át kell raknom.
Tetszik nagyon ez a ház, a szellőzése is nagyon korrekt, a legalacsonyabb fokozaton is rendben van, de ha teszem azt tudom, hogy jobban terhelem, akkor csak feljebb rakom a hátsó kis kapcsolójával. Ez is nagyon tetszik, hogy gyárilag van ilyen.
Az alaplapon még csak a CPU hűtője van bekötve, bár csak 3 tűs. Agyalok egy 12 centis (PWM-es) Noctuán, vagy a hátsó nagy venti alaplapra kötésén. Bár ez utóbbit nem tudom 3 tűs létére tudná-e szabályozni magának az alaplap.
-
törölt tag
Az a +1cm-el az előlap hízott. Ezen a képen le van véve az előlap, benn van a gép belsejében.
Látszik hogy nincs kivágva a VGA mögötti rész ott egy merevítő keresztbe az előlapon.
Illetve a házon sincs kivágva a vga mögötti rész, ez a kép jobb oldalán a rácson keresztül látszik.
Szerintem 1mm-el sem nőtt támogatott VGA- hossz, az SG05/06 ótaPozitív dolog az opcionális 140mm-es venti ls az ATX táp. De komolyabb kiépítésnél muszáj compakt-vizet belerakni a táp elhelyezése miatt és nem tudom/hiszem hogy VGA mellett elférne a 140mm-es radiátor, ventilátorral és csövezéssel együtt.
Nem mintha a 120-as radiátor nem lenne elég egy CPU-nak, de nem vagyunk elérőbb szellőzésben -sem- ezzel, mint a SG05/06-al.Persze ez csak prototípus, lehet hogy gyártásra már nem ilyen formában kerül
-
Patice
nagyúr
válasz
kisza25 #22402 üzenetére
Köszönöm.
Eddig tartott a költözés, összeszerelés:
Tudom, jó ronda lett, de ez van, ha mindegyik HDD helyet kihasználja az ember. Viszont jóval csendesebb az előző konfigomnál. Proci szépen elvan a Kozutival rajta egy 8 centis Noctua ventivel.
Hőmérsékleti és fogyasztási adatok később.
(De nagyon hűvös levegőt tol a táp is, és a hátsó nagy venti is.)
-
HookR
addikt
válasz
Zyrius #22379 üzenetére
"Konkrétan az nCase M1 érdekelne, hogy van e valami infótok a házról, h kb mikortól lehet kapni / kb mennyibe kerül majd"
Javaslom, iratkozz fel a hírlevelükre.(#22382) szacsee: A Silverstone ML06-ot is érdemes meglesned.
-
törölt tag
válasz
kopi91 #22403 üzenetére
Ha nem raksz bele később sokkal nagyobb teljesítményű vga-t, meg fog vele birkózni a 12cm-es venti az elején. A 8cm-est a táp alatt valószínű megéri lassítani/lecserélni/kikötni mert alapból hangos.
Annyi kompromisszumra kell felkészülni hogy max. 65mm magas CPU hűtő fér bele, amiből nincs nagy választék.
Ha le tudnád vetkőzni a beépített ODD iránti vágyad, akkor mernék ajánlani egy node304-et is megtekintésreSzerintem érdemes váltani, ha tudja az ember mire van szüksége, és az összeegyeztethető a kis térfogat miatti kötöttségekkel.
-
törölt tag
-
kopi91
csendes tag
Sziasztok!
2 hónapja vettem új gépet (MSI B85-G43 GAMING, i5 4570, 8gb ram, Asus GTX 760 2gb, Corsair 300R, 1SSD 1HDD 1ODD FSP Raider 550W) és most rádöbbentem, hogy sok helyet foglal. De ezzel szemben teljesítménye tökéletes. Elgondolkoztam egy MSI Gaming ITX lapon és egy Cooler Master RC130 házon. Ezzel teljesítménybe nem veszítenék ha jól gondolom, de méretbe rengeteget nyernék. Valaki írhatna egy kis tapasztalatot, hogy milyen váltani, megérte e neki stb..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest