Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36801) aDic válasza JulianSinulf (#36796) üzenetére


aDic
tag

Köszi a segítséget. Tegnap egész este ezzel kísérleteztem. Most már odáig sikerült eljutnom, hogy valami marad az asztalon a tárgyból. 260 fokos hotend és 90 fokos asztalnál, de a sebességet le kellett vennem 8mm/s-re.
Viszont azt vettem észre, hogy "travel" után, mikor újra kezdi lerakni az anyagot, akkor egy gumót hagy, és később ebbe akad bele a fej és szedi össze a már lerakott anyag egy részét.
Van valakinek ötlete, hogy mit állítsak, hogy ezt a "gumót" a fej ne rakja le?

(#36802) siemensfun válasza JulianSinulf (#36794) üzenetére


siemensfun
tag

Köszönöm, emeltem a z offseten.
Este ki is tudom probálni.

(#36803) Scallion


Scallion
senior tag

Nekem 60 fokon tapad jól a petg ha minden csődöt mond esetleg egy próbát megér

[ Szerkesztve ]

(#36804) #19103744 válasza aDic (#36795) üzenetére


#19103744
törölt tag

Én is megszenvedtem anno az azure PETG-vel. Úgy találtam megoldást, hogy soha többé nem vásárolok ilyet. Illetve van még egy megoldás. A curában is van huzatpajzs. Ha jól emlékszem a kisérleti funkcióban van, de ha elkezded beírni a keresőjébe akkor kidobja. Kapcsold be, a szoknya ne legyen több 20mm-nél és a pajzs ott kezdődjön. A modell még így se legyen nagyobb az asztal 1/3-nál. Az ok amiért leválik a zsugorodás. Az azure még az ABS-től is jobban zsugorodik. Ahogy növekszik a modell a felső rétegek a zsugorodás hatására eldeformálják és feltépik az asztalról. eSUN-nal ezek a problémák megszűntek. (de nem javaslom mert törik mint a ropi. Vitathatatlanul szép a végtermék de így max. csak dísztárgyhoz jó)

[ Szerkesztve ]

(#36805) aDic válasza #19103744 (#36804) üzenetére


aDic
tag

Én feladtam. Pedig milőtt megvettem körbenéztem és sokan dícsérték, azért vettem ilyet. Nagy hiba volt.
Mást nem tudok írni, mint, hogy számomra ez egy sz..r.
Amúgy az az érdekes, hogy 4 tárgyat mindenfajta trükközés nélkül ki tudtam nyomtatni ezzel az anyaggal, aztán semmi.

1. Már 200 fokon is úgy folyik az anyag a nozzle-ból, hogy pillanatok alatt egy nagy csomó gyűlik fel a nozzle-n (érdekes, hogy felfelé kunkorodik, mikor kifolyik a nozzleból). Magasabb hőmérsékleten meg még jobban. Hiába állítottam be már a végén 10mm retract-tot, akkor is folyik (már nem emlékszem ki volt, valaki itt is írta, hogy neki nem szálaz; nem tudom, hogy csinálja, de nálam orrba szájba folyik, mint a taknyos gyerek orra)
2. Nem tapad semmire. Kipróbáltam szinte mindent, amit itthon találtam. Kapton szalag, maszkoló szalag. Bekentem ragaszóval (ezt alíg bírtam után leszedni az üvegről, mégse tapadt rá a PETG), öntapadós fóliával. Volt itthon 3mm-es alu lemezem, kipróbáltam, hogy 100-as, majd 40-es csiszolóvászonnal is megcsiszoltam, hogy érdesebb legyen, még NYÁK lemezzel is próbálkoztam ugyanígy. De semmire nem tapadt rá. Aztán nagy nehezen úgy tapadt rá az asztalra, hogy 260 fokos volt a fej és 90 fok az asztal és 8mm/s-el nyomtattam. Gyorsabb nyomtatás esetén ezeken a hőmérsékleteken sem tapadt.
3. Travel után, mikor újra elkezdi lerakni az anyagot, akkor egy nagy bumszlit rak le (gondolom az 1. pont miatt a fejen felgyűlt anyag egy részét is lerakja). Csak ebbe meg később beleakad a nozzle és feltépi a már lerakott anyagot és az megint a fejre tapad.

2 napom ment rá. Vagy 25 fej/asztal hőmérséklet kombóval kipróbáltam. Közben állítottam asztal magasságot, mert azt olvastam, hogy a PETG esetébn kicsit magasabb kell legyen, mint pl. a PLA-nál.
Elolvastam vagy 20 cikket, hogy mi lehet a baja, ha nem tapad a PETG. Ezeket mind kipróbáltam (kivéve, hogy vegyek új asztalra lapot) Ahogy így utánanéztem rohadt sokan szívnak a PETG-vel, nem értem, hogy lehet ez állítólag a legnépszerűbb filament anyag.

Én most visszatértem a PLA-ra. Vettem Azure PLA-t is, azt kb. 1 óra alatt sikerült bekalibrálni (hőm., flow, stb.).
A PETG-re meg esetleg még valamikor visszatérek ha lesz hozzá türelmem, mert most 2 nap alatt teljesen felb.sztam magam ezen a sz.r-on. Lehet kipróbálom 0.6-os nozzle-val, lehet azzal jobb.

Amúgy neked van olyan PETG ami bevállt, vagy ezt a vonalat teljesen elengedted? Elsősorban az FLSun miatt érdekel, mert tudom, hogy neked az is van.

[ Szerkesztve ]

(#36806) aDic válasza Scallion (#36803) üzenetére


aDic
tag

Köszi. Kipróbáltam ezen a hőm. is. Nekem sajnos nem.

(#36807) Scallion válasza aDic (#36806) üzenetére


Scallion
senior tag

Most megmértem neked 51 fokos az asztalom 240 a nyomtatási hő.
De igazad van ha ennyira szar hagyd a fenébe.

[ Szerkesztve ]

(#36808) JulianSinulf válasza aDic (#36805) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Nekem is szokott felfele kunkorodni. És mindegy, hogy PLA vagy PETG. Az anycubic nyomtatónál asszem mindig így volt. De mintha a creality-nél is így lett volna. A prusa kicsit valamiért más. Itt inkább ritkán kunkorodik felfele. Legtöbbször szépen lecsordogál.
Filament csere után nagyon sok ki szokott csordogálni még a nyomtatás előtt. A következő nyomtatásnál már nem, mert a nyomtatások végén van egy 3mm-es visszahúzás. Így a következő nyomtatás előtt éppen csak csorog valami.

Az, hogy csordogál, nem szabadna, hogy akkora gond legyen. Mivel az első réteg 0,2 mm-en van, a nozzle meg 0,4, így szerintem inkább azt látod, hogy amit nem tud az asztalra tenni, azt felkeni a nozzle-ra. Legalábbis feltételezem, hogy ezekkel a paraméterekkel nyomtatsz.

Pont nemrég posztoltam ide egy képet, ahol épp az a gondom, hogy a nyomtatás kezdeténél, utazás után mindig kicsit több az anyag. Ez nem csak PLA-nál van így, hanem PETG-nél is. Ettől függetlenül működik a nyomtatás.

Az, hogy korábban működött, azt jelenti, hogy azóta valami változott.
Szárítani próbáltad a PETG-t? Az extruder nem mar nagyon bele a szálba?
Biztos, hogy nem lett valami elállítva akár a szoftverben, akár a nyomtatón?

De, ha tényleg eleged van belőle, akkor inkább hagyd.
Én csak azért vettem, mert a PETG kicsivel erősebb, mint a PLA és főleg nyomtató alkatrészeket nyomtatta belőle. De lehet, hogy a PLA is tökéletesen megfelelt volna a célra.

(#36809) daninet


daninet
veterán

Befejeztem a nyomtatóm ma délelőtt :C
BLV MGN alap
CoreXY konstrukció
350x350mm cnc mart aluminium ágy
Rugóacél PEI
800W AC fűtés
Duet3D alaplap
PanelDue vezérlés
Optikai végállás kapcsolók
Hotend konstrukció saját terv:
E3D volcano 0.6mm nozi
Orbiter V2
2x5050 tárgyhűtés
BLtouch
Gyorsulásmérő

A gép elején neopixel állapotjelzők, hotend, bed, print progress

Videó nyomtatás közben, azure petg 120mm/s infill, 90mm/s fal

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#36810) JulianSinulf válasza daninet (#36809) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Nagyon jó lett! Látom te is szereted a zöld színt.

(#36811) Saccco válasza daninet (#36809) üzenetére


Saccco
nagyúr

Jó lett! Indulhat az upgrade! :DDD

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#36812) kzkz válasza daninet (#36809) üzenetére


kzkz
őstag

Szerintem olyan nincs, hogy egy nyomtató befejezett állapotban legyen :DDD

(#36813) aDic válasza JulianSinulf (#36808) üzenetére


aDic
tag

Köszi, hogy írtál.

Nem hagyott nyudogni a dolog és gondoltam adok neki még egy esélyt.
Tegnap északa még olvasgattam cikket a PETG tapadással kapcsolatban. Volt egy új infó, amit eddig nem olvastam. Azt írták, hogy 0.3mm, vagy több kell a Z offsetnek PETG esetén. Gondoltam kipróbálom, de persze nem lett jó.

Aztán gondoltam, hogy megpróbálok más szeletelőt. Mivel a PrusaSlicer-t még nem telepítettem újra és ez nekem minden filamentre azt mondja, hogy a nyomtatóm nem támogatja, ezért gomdoltam kipróbálom a SuperSlicer-t is, mert azt korábban már használtam. Kiválasztottam a default PETG-t és ezzel nyomtattam egyet. És meglepetésemre majdnem jó lett. Ami érdekes volt, hogy az első rétegre azt írta a nyomtató, hogy 0.3mm magas (a cura-val az első rétegre is 0.2, mint az összes többi).
Így beállítottam a Z offset-tet 0.3-ra és (majdnem) rendesen nyomtatott! A default PETG beállítás 240 fej és 80 fok asztal a SuperSlicer-ben, az asztalt mondjuk nekem fel kellett venni 85 fokra, de így stabilan tapad a gyári asztalra mindenfajta trükközés nélkül.
Ennek örömére elkezdtem a gyári beállításokat módosítani, mert pl. az első réteg esetén a vonal szélesség 40%-al nagyobb, stb. az nekem nem kell.
Szóval nálam a cura valamiért hülységeket csinál a PETG-vel. Pl. SuperSlicer-el alíg folyik a nozzle még 240 foknál is. Egyáltalán nem szálaz, mint cura-val. A travel után nem tesz le gumókat az asztalra (a cura-hoz képest itt azért sokkal jobban finomhangolni lehet a retract-tot is). Szóval minden gondom megszűnt szerencsére. Cura-ban PLA-val nem volt gondom, de a PETG-vel nekem nem jól szeletel. Lehet valami beállítás gond, bár a default értékhez képest én nem sok minden módosítottam a cura-ban.

Ill. egy gondom még azért van. Kevés anyagot rak le és fel akartam emelni a flow-t (curában így hívják). Ezzel lehet a cura-ban állítani, hogy több anyagot adagoljon. Viszont a SuperSlicer-ben hiába állítom a Filament Settings\Filament alatt az Extrusion multiplier-t 1.1-re, vagy akár 1.2-re, nem ad több anyagot.

Tudja esetleg valaki, hogy mit kell állítanom még, hogy több anyagot adjon? A neten azt írják Extrusion multiplier elég kellene legyen. (Az E step-em pontos, ha hotend nélkül nézem. A 240 fokos hotendes PETG-vel kicsit kevesebb anyagot nyom (3-4%-al), de ez nem annyival kevesebb, mint amennyi anyag hiányzik a nyomatról).

(#36814) aDic válasza Scallion (#36807) üzenetére


aDic
tag

Köszi! Melyik gyártónak a PETG-jét használod?

[ Szerkesztve ]

(#36815) Scallion válasza aDic (#36814) üzenetére


Scallion
senior tag

Amazon,esun,meg valami noname ami ócsó volt de már 2 éves 1 napig kellett szárítani, hogy ne pattogjon . A lap meg valami kinai hulladék az alirol. A supeslicer nekem 240 röl kezdi és felemeli 245-re a höfokot, azt ugy hagytam. A sebességet vettem le 20-al mindegyiket. Valoszinü hogy a félig zárt nyomtatotér is segit ,de enderel sincs gondom az meg nyitott.

[ Szerkesztve ]

(#36816) JulianSinulf válasza aDic (#36813) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Örülök neki, hogy van siker.
Esetleg nem lehet, hogy a start g-code más?
A SuperSlicer-nek tényleg rengeteg állítási lehetősége van. A visszahúzásnál külön filamentre is állíthatsz felülírást, mert amúgy a nyomtató paramétereinél vannak az alapbeállítások.
Pont most olvastam itt az összefoglalóban, hogy a PETG kicsit érzékenyebb lehet a nedvesedésre, mint a PLA. És ez tapadási gondot okozhat.
Nálam a lakásban 50-60% körül van a páratartalom. Az aktuálisan használt filament egy szárítóban van, de a PETG-nél szerintem egyszer sem használtam. Viszont el van zárva és van egy nedvességgyűjtő párnácska is benne. A nyomtató tetejéig pedig csőben megy a filament, onnan viszont szabadon az extruder-be.

A SuperSlicer rengeteg kalibrációt tud. Lehet, hogy érdemes lenne egy hőtoronnyal kezdeni, majd egy flow-val folytatni. Leírja azt is, hogy mit kell módosítani, hogy kell kiszámolni.
De első réteg kalibrációt is tud. Viszont, ha szerinted neked a 0.3 a jó, akkor azt ki lehet hagyni. Én mindig kihagyom, mert a Prusa csinál BedLevel-t és alapból jól van beállítva a z-offset.

(#36817) aDic válasza daninet (#36809) üzenetére


aDic
tag

Jó kis nyomtató!
De már elavult. Ilyet kellett volna építeni: [link] :))

(#36818) daninet válasza kzkz (#36812) üzenetére


daninet
veterán

ez így van, van a listámon kb 15 upgrade, ebből 14 kb semmi javulást nem hozna csak magam miatt csinálnám :DDD
Ami biztos lesz még plexiből csinálok rá tetőt meg ajtót és akkor tudok ABS-t nyomtatni.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#36819) #19103744 válasza aDic (#36805) üzenetére


#19103744
törölt tag

Azure elfogyott szerencsére, 1kg-ból, 0 azaz nulla használható tárgyat sikerült kinyomtatni. Nyomtatok PETG-vel mert nem olyan büdös mint az ABS. ...ha már bevásároltam belőle, de mint mondtam az eSUN keresztirányba minden hőmérsékleten törik, hosszirányba sem kiemelkedő, így márkaváltás lesz ha veszek még PETG-t egyáltalán. A márka ABS-e sem kiemelkedő és borzasztóan érzékeny a hőmérsékletre. 5C° eltérés már problémát okozhat. PLA-juk, különösen a selyem szép és jó is vele nyomtatni de az is szilárdsági problémákkal küzd. Azért fogom hanyagolni szerintem mert nekem nem kell, h. fényes legyen a modell, nem dísztárgyakat, inkább funkcionálisakat nyomtatok. Ami erősebb külső hatásnak lesz kitéve azt ABS-ből készül majd. Most, h. a pincében is sikerült internetet varázsolni, valószínűleg az X2 lemegy. Már ha sikerül wi-fi kártyát aplikálni bele vagy valamiképp megbarátkoztatni a hálózattal. És még azért is hanyagolom majd, mert van egy noname PLA ami, nagyon bevált, bár csak átlátszóval próbálkoztam, de mindenre IS jó. Erős kötés, nagy szilárdság minimális rugalmasság mellett, jó tapadás, relatíve olcsó. Még én sem találtam meg azt a márkát ami minden tekintetben megfelelő lenne számomra, de rajta vagyok.

Ebbe belefutottál már?

(#36820) aDic válasza #19103744 (#36819) üzenetére


aDic
tag

Köszi.
Nekem már sikerült az azure-al nyomtatni és jó is lett. Igaz csak 4 darabot. :)
De most remélem megint sinen vagyok és ha sikerül a nyomtatót összelőni a SuperSlicer-el, akkor remélem megint tudok azure petg-vel nyomtatni.

A linket köszi, még nem láttam. Én a legutolsó gyári verzót használom gyakorlatilag amióta megvan a printer. Nyomtatás közben még nem tapasztaltam, hogy hülyeséget csinálna. Te ezt használod?

(#36821) aDic válasza JulianSinulf (#36816) üzenetére


aDic
tag

Köszi az ötletet. Megnéztem a start code-ot, de semmi furát nem találtam benne, viszont ha már ott turkáltam, kicsit módosítottam rajta.

(#36822) aDic


aDic
tag

Van esetleg ötlete valakinek, hogy a SuperSlicer miért ad kevés anyagot? Még a preview-an is ezt mutatja. Hiába állítom az "extrusion multiplier"-t, vagy a "first layer flow"-t, a helyzet nem változik.

A csatolt képen is látszik, hogy az 1 réteg esetében hiányzik anyag és kinyomtatva ezeken a helyeken tényleg anyaghiány van (ill. még több helyen is, pl. a kör körül).

(#36823) daninet válasza aDic (#36822) üzenetére


daninet
veterán

ezt növeld, nem a flow-t

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#36824) JulianSinulf válasza aDic (#36822) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Én mostanában STEP-be mentem a nyomtatandót. Sokkal szebben tölti be és szerintem szebben is dolgozza fel, mint stl-ből vagy obj-ből.

Ilyen érdekességekkel akkor találkoztam még, mikor nem volt jó a 3D terv. Kerekítettem itt-ott a széleken és érdekesen dolgozta fel a FreeCAD. Természetesen a szeletelőben sem volt jó, csak ott jobban látható lett a probléma mennyisége.

(#36825) #19103744 válasza aDic (#36820) üzenetére


#19103744
törölt tag

Egyenlőre a gyári V1.4 (?) van fent (amit letölteni sem lehet sehonnan) de valszeg le kell cserélni mert az alaplap ugyan támogatja a wi-fi modult és a pendrive-ot is de sehol nem utalnak a fw-ben erre, és nincs is nekifeszülve a gyártó, h. változtasson ezen. (USB-A foglalat csupán fw firissítésre? Ez valami vicc?)

Az a helyzet, h. ha gépet is, szeletelőt is az anyaghoz kell igazítani az gáz. Nagyon gáz! Ennek fordítva kell működnie. Ne a filament gyártó mondja meg, h. milyen gépet vagy programokat használjak hanem ő alkalmazkodjon hozzám. A filamentnek olyannak kell lennie, h. a gépek 100%-val lehessen használni. Egyenlőre három, szinte teljesen különböző gépem van. Nem fogok 15 szeletelőt használni, vagy külön raktárkészletet felhalmozni mindegyikhez csak mert kis kínai kitalált egy új spórolási eljárást, vagy nincs kedve kifizetni a jogdíjat (bár ez sosem zavarta őket) vagy bárakármi. Elég bonyolult az élet enélkül is. Egyszerűbbé könnyebbé akarom tenni nem fordítva.

[ Szerkesztve ]

(#36826) Scallion válasza #19103744 (#36825) üzenetére


Scallion
senior tag

Nekem ezek az anyagok amiket irtál mind müködnek funkcionálisan, Olyan 2mm-es falvastagságu csövet nyomtatok esun abs-böl hogy nem tudom eltörni.Nem lehet ,hogy nálad van a hiba?

(#36827) #19103744 válasza Scallion (#36826) üzenetére


#19103744
törölt tag

Más filamentek jól működnek ettől függetlenül bármi lehet. Ugyan nem a gyártótól vásároltam, a 3djake nem úgy ismert mint egy átverős webshop. 2mm falvastagságú csövet nem tudsz eltörni. Valamilyen betegséged okán? Vagy a nagy távolság akadályoz benne? Látatlanban is merem állítani, h. eltöröm, még satuba sem kell fogni, miközben egyik kezem zsebre teszem. (már ha átérem persze)

Azért fontos lenne megjegyezni azt is, h. a modell geometriája, nagyban befolyásolhatja a szilárdságot. (a modellek 99% én tervezem. Lehet ott is hiba.) Ebből az elemfedélből vagy 10db-ot kinyomtattam mire jó lett, vagyis nem tört el nem repedt meg, de kellően feszült és kibírta a csavar szorítását is. ...azután kb. egy hét múlva megtaláltam az eredetit.

[ Szerkesztve ]

(#36828) Scallion válasza #19103744 (#36827) üzenetére


Scallion
senior tag

Csak annyira betegségem okán nem tudom eltörni min amennyire te betegséged okán nem tudsz nyomtatni :)

(#36829) #19103744 válasza Scallion (#36828) üzenetére


#19103744
törölt tag

Aham. OK. Bye!

(#36830) petyus_


petyus_
senior tag

sziasztok!

Használ valaki Filanora Filacorn PLA BIO-t? Nagyon overextrudáltnak tűnt a tárgy amit nyomtattam. E-step kalibrálva van, annyit nyom amennyit kell, most csináltam egy flow-testet (30x30x5mm-es test, 10 top layerrel), és egészen 92%-ra kellett csökkentenem a flowt.

Másnak van vele tapasztalata? Nem mintha gond lenne, csak furának tartom, PLA-ra ha jól tudom nem jellemző, hogy ilyen alacsony flow-t kelljen használni.

(#36831) Imy válasza #19103744 (#36804) üzenetére


Imy
veterán

Ez érdekes, én már eddig több 10kg Azure PETG-t elnyomtattam, és semmi gondom nincs vele....

(#36832) daninet válasza Imy (#36831) üzenetére


daninet
veterán

dettó. Ezen a videón is azt nyomtatok. Nulla szálazás, semmi pöttyözés. Szebben megy nekem mint némelyik PLA. Fiberlogy-t veszek sokat mert a refill olcsóbb, de az baromira vizesedik, folyton szárítani kell :U

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#36833) aDic válasza #19103744 (#36825) üzenetére


aDic
tag

A v1.4 innen a hivatalos oldalról letölthető (én is innen raktam fel a vezérlőre és a kijelzőre is) [link]

Firmware-ből 2 verzió van az MKS nano-ra, vagy az sd kártyát tudod használni a kinyomtatandó anyagok bevitelére, vagy az USB A csatlakozót (egyszerre a kettő nem megy nem tudom miért).

A wifit modul meghajtó valószínűleg nincs befordítva firware-be. Az 1.3-ból van source verzió is letölthető a fenti linkről. Ehhez valószínű hozzá lehet fordítani a wifi drivert is (aki ért hozzá).

(#36834) aDic válasza Imy (#36831) üzenetére


aDic
tag

Én sem tudok még vele nyomtatni.
Írd már meg légyszí:
- milyen hőfokon nyomtatsz?
- milyen sebességgel?
- és legfőbb kérdés: mire?

(#36835) aDic válasza daninet (#36823) üzenetére


aDic
tag

Köszi! Megnézem.

(#36836) daninet válasza aDic (#36834) üzenetére


daninet
veterán

- milyen hőfokon nyomtatsz?
Ez gépfüggő, de valahol 235 körül jó. Temptower-t kell nyomtatni. Hűtés max 10-20% (normál 50mm/s körüli sebességnél) de annyi se kell néha.
- milyen sebességgel?
Ez gépfüggő. PETG-nek nem kell hűtés de ezáltal limitálva is van sebességben. Ha nagyon gyorsan mész (150mm/s és felette) akkor már viszont nagyon erős hűtés kell. Ilyenkor romlik a rétegtapadás.
- és legfőbb kérdés: mire?
PEI a legjobb. Ultrabase-re nekem PETG sosem tapadt rendesen csak hajlakkal

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#36837) Saccco válasza daninet (#36836) üzenetére


Saccco
nagyúr

Én mindig hűtöm a PETG-t. :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#36838) #19103744 válasza aDic (#36833) üzenetére


#19103744
törölt tag

Köszi a linket. Ez igazán jópofa. Az flsunofficial.com ami hivatalos áruház nincs fent. Leragadtam ott, mert nemrég rendeltem effektor-t, akkor épp nem volt sehol csak náluk, pontosabban 65€ helyett 45-ért.

Szerintem nem sok gépen elérhető az opció, mármint, h. egyszerre mindkét foglalat működne. Gondolom olyasmi megoldás lehet mint egy pendrive szerű kártyaolvasó csak lehet kapcsolni. Ott sem tudod az SD-t és a microsd egyszerre mountolni. Spórolás van, a költségvetésbe nem fér bele egy 2$-os hub.

Nos ha vigasztal már ketten vagyunk akik nem tudunk firmware-t írni. Jó lenne a wi-fi... de egyenlőre tesztelem az USB Extendereket. Ha találnék egy olyat ami működne csomó pénzt tudnék megspórolni. (Egy PI 4 B + egyebek 200€-t veri. És az sem biztos, h. egy darab boldogul az összes géppel. Meg ebben az árban már inkább egy intel mini-PC és arra mehet kamera is... Kenyából is elérem stb.) Most épp egy DS-510 WLAN USB szerver-rel molyolok de nem vagyok tőle elragadtatva. Mindent átvisz, csak épp a 3D nyomtatókkal nem boldogul valami fényesen. Repetier-Host-al próbálkozok, kb. 5-15mp késésben van. Talán körbejárja az adat a földet 6x esetleg a Marsot is nem tudom... Okozhatja a problémát az is, h. csak 14Mbps-ot sikerült összehozni powerline-on (gondoltam), de a routerbe kötve direktben sem jobb a helyzet. Úgyhogy most rápróbálok a Creality WI-FI cloud box 2.0 verzióra. (Mondjuk nem vállalnak garanciát arra, h. más márkával is OK, nekem meg pont creality-m nincs) Ha az sem akkor kifogytam, marad a htpc vagy hasonló valami.

daninet
Én inkább azt kérdezném meg, h. honnan szerzed be a PETG-t. Egyébként 50% alatti hűtéssel nem nagyon szoktam PETG nyomtatni. De ez modellfüggő is. Volt olyan eset is amikor muszáj volt huzatpajzsot kapcsolni mert eldeformálódott az alja mire elkészült a teteje.

[ Szerkesztve ]

(#36839) #19103744 válasza aDic (#36833) üzenetére


#19103744
törölt tag

Ja igen a múltkor is akartam de rendre elfelejtem. [link] A tárgyra fúj, (két fél van, keskenyebb/szélesebb) nem úgy mint a gyári ami félig a fúvókát meg a hőblokkot hűti. Így már a szilikon köpenyt sem használom.

[ Szerkesztve ]

(#36840) Imy válasza aDic (#36834) üzenetére


Imy
veterán

Bed: 80 fok első réteg, utána 70. (De bekapcsolás után várok vele 3-5 percet, hogy tényleg átmelegedjen)
Nozzle: 225 első réteg, utána 215.
Sebesség változó, hotend és tárgy fűggő. 40-150mm/s
Energetic vagy Lerdge PEI texturált.

(#36841) Imy válasza Saccco (#36837) üzenetére


Imy
veterán

Ez tárgy függő, de 20-50% sosem árt neki. 100 is kell, ha olyan a tárgy.

(#36842) daninet válasza Imy (#36840) üzenetére


daninet
veterán

texturált PEI-nél ez nem akkorda gond, de más sima felületeknél nem szabad visszahűteni a tárgyasztalt mert simán leesik a tárgy róla. 80 fok jó a PETG-nek végig, érdemes ellenőrizni hőmérővel a felületet mert PEI-nél ott van egy alu lap, mágnes, utána PEI, az a 80 fok valszeg inkább 70-72 a felületen.

Mindenhova: onnan veszem a PETG-t ahonnan legolcsóbb. De nem minden márka jó, némelyik rondán nyomtat hiába akkor vetted ki. Tudom, hogy neked nem jött be az Azure, van még 50 másik féle, lehet belőlük tesztmennyiséget is rendelni hogy kipróbáld egy benchyvel.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#36843) hblazs


hblazs
csendes tag

Wanhao Duplicator 9 probléma: egy adott magasságban (kb. 8 cm) megcsúszik a nyomat vízszintesen 1 miliméterrel, bármilyen modellt nyomtatok

(#36844) daninet válasza hblazs (#36843) üzenetére


daninet
veterán

mechanikai gond. Valami ott akad azon a tengelyen. Mozgasd manuálisan a gépet és figyeld meg alaposan.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#36845) #19103744 válasza daninet (#36842) üzenetére


#19103744
törölt tag

Amit akkor akartam belőle nyomtatni azt nem sikerült. Ha fűnyíró alkatrészeket akartam volna arra valószínűleg jó lett volna. Nagy, vastag elemeket ha gyártasz mint te is, arra majdnem mindegy, szinte bármi jó. Minél bonyolultabb geometriájú egy modell, keskeny, vékony részek, ívek, túlnyúlások, esetleg pontosan illeszkedő furatok és felületek stb. annál kényesebb a dolog. De neked nem kell ezt magyarázni. Ilyenkor már nem mindegy mit veszel le a polcról vagy mit rendelsz. És igen, lehet játszani pl. a hűtéssel rétegenként, meg sebességgel stb. de gondolom azért mindenki arra törekszik, vagy azt szeretné, ha annyi munka lenne vele, h. feldob egy tekercset és megnyomja a start gombot és persze azonnal kész :)

hblazs
Valami szennyeződés kerülhetett a tengelyre vagy a perselybe. Írj egy parancsot Z60-100-60...-ra ismételve normál sebességgel és hallgasd meg, h. változik-e a hangja a motornak vagy a mechanikának. Esetleg ragaszthatsz szigetelőszalagból egy zászlót a tengelyekre, h. lásd is a változást. (néha nem árt kenőanyagot is felvinni a mozgó alkatrészekre)

[ Szerkesztve ]

(#36846) aDic


aDic
tag

Köszi mindenkinek a PETG-s infókat. A kulcs ezek szerint a PEI lap, mert nekem tapadási gondjaim vannak.

Az mondjuk érdekelne, hogy a mágneses PEI lap nem sérül hosszabb távon a magas hőmérséklettől? Mert elvileg az állandó mágnesek nem annyira szeretik a magas hőmérsékletet.

Ezek a PEI lapok elvileg jók lehetnek?
[link]
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#36847) #19103744 válasza aDic (#36846) üzenetére


#19103744
törölt tag

Tartós 80C° visszafordíthatatlan demagnetizálódáshoz vezet. Itt van egy Curie-hőmérséklet kísérlet a látványosság kedvéért.
Én leszedtem a mágnest, csipeszelem a PEI-t. Több okból kifolyólag.
1. A mágneslap nélkül 10-12C°-ról 5C°-ra esett a az asztal hőmérsékeltkülönbség a szélek és a középpont között.
2. Gyorsabb a felfűtési idő.
3. Kisebb távolság-> kevesebb tömeg-> kevesebb energiát fogyaszt.
4. Van olyan modell ahol nem akarok extra mintát, ilyenkor leveszem és az üvegre nyomtatok. (természetesen átírtom a 0 pontot)

A PEI nem csak a tapadás miatt, sokszor a leválasztás miatt is jól jöhet, pl. ha nagyobb felületen érintkezik a modell az asztallal ilyenkor úgy kapaszkodik, h. kisbaltával lehetne csak leszedni. (ráfűtéssel leválik) Ezenkívül hasznossága abban is van, h. nem kell az első réteget nagyobbra venni vagy 4-5 réteget lassabban nyomtatni így az elefántláb sem tud kialakulni.

Ezeket a lapokat nem ismerem de nem arról volt szó, h. SR géped van?

(#36848) daninet válasza aDic (#36846) üzenetére


daninet
veterán

nem a pei lap mágneses, hanem alá ragasztasz egy mágneses lapot, ugyan azt a barnás cuccot ami a hűtőmágnes hátulján van. 80 fokig jók ezek a hűtőmágnesek, neodímium kicsit tovább. Szóval PETG-hez jó, speckó nagy hőmérsékletű műanyagokhoz nem.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#36849) aDic válasza #19103744 (#36847) üzenetére


aDic
tag

SR gépem van, de ha kerek PEI lapot veszek, az legalább 1 hónap kínából. Ráadásul az alza-ba van 3e kedvezményem, így kijönne 9e Ft-ból (fele, mintha kínából veszek egy kerek alakút).
Gondoltam kipróbálom és ha beválik, akkor veszek majd kereket hozzá később ha ez tönkre megy, vagy kell a teljes tálca méret a nyomtatáshoz.
Ennek meg gondoltam lecsapom a 4 sarkát, hogy passzoljon a kerek asztalhoz, így csak két oldalt, meg felül veszítenék 12mm-t. Úgyse nyomtatok ekkora tárgyakat (még).

Ez a mágnes leszedés jó ötletnek tűnik. Nehéz volt leszedni? (gondolom valami kétoldalas ragasztóval van felrakva) > @daninet köszi, így már érthető

[ Szerkesztve ]

(#36850) Scallion válasza daninet (#36848) üzenetére


Scallion
senior tag

Nekem valami varázsmágnesem van mert 110 fokos asztalnál sem engedi el a lapot.És már lassan 1 éve így nyomtatok. Ne beszéljetek már össze vissza.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.