Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#78151) Tonyk válasza tibbike01 (#78149) üzenetére


Tonyk
veterán

Ne legyen igazam, de az a hirdetés egy picit fura nekem + a doboz is kicsit gyanús, de ez feltételezés részemről. Nézd meg azért jól mielőtt beleugrasz.

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#78153) Ermac


Ermac
tag

Sziasztok !


1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
60-70k
2. Mekkora SSD-re van szükség?
Kell egy a windowsnak(250 is elég lehet), és egy a programoknak és játékoknak 2TB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Asztali m.2 csati mind2
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
Asrock B550M Steel Legend
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
3 elég.
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Átlagos, főleg játékra és általános felhasználás.
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
Csak új.
40k körül Adata Legend 800 2TB-os mennyire lenne jó vétel ?

We are Many You are but One

(#78154) PROTRON válasza Ermac (#78153) üzenetére


PROTRON
addikt

Adata-t ha lehet kerüljük.
Sokaknak megvan ez a régi elrendezés hogy a rendszer meghajtó külön meghajtó legyen, de a mai gyakorlat azt mutatja hogy felesleges külön meghajtót tartani és jobb ha 1 db nagyobb meghajtón van partícionálva a rendszernek a szükséges terület(gondolom későbbi reinstallok miatt jó lehet).
A fontos adatok pedig inkább több példányban, több helyen legyenek lementve.
250-est ezért sem nagyon ajánlunk.
Rendszer alá azért jobb ha legalább 500-as, mert az SSD technológiai sajátosságai miatt a nagyobb tárhely pörgősebb működést eredményez.

Ráadásul a Te alaplapodban a második M.2 slot nem csak hogy gen 3-as, hanem azon belül felesebességű, gen 3 x2...persze ez játékok alatt nem tűnik fel, csak felesleges.

Tehát javaslok 1 db 2 TB méretűt:
-samsung 970 evo plus,
-WD SN770 black,
-kingston fury renegade,

listából amelyiket a neked tettsző, megbízhatóbb bolt (tehát nem sarki fűszeres webshop) épp olcsóbban árusítja.

Ha még is külön meghajtót szeretnél rendszer alá, akkor bármelyik fentiből van 500GB változat is, ami azért is javallottabb mint a 250-es, mert vannak olyan programok, amik kifejezetten akkor futnak jól ha a "C"-re vannak telepítve, szal ezért is jobb ha van még szabad hely.
Az árak viszont nagyon ingadoznak, van amiből a 2TB az olcsóbb, míg másik típusból meg az 500-as...

Win install után, amikor felrakod a steamet, indíts el valami nagyobb 200+GB játék telepítést és HWinfoval ellenőrizd a hőfokot, hogy ne legyen tartósan 65 fok felett, mivel nem ismerem hogy az alapodhoz gyárilag adott heatsink az adott PC gépház környezetben mennyire képes elvonni a hőt.
Lehet hogy elegendő, ha még se akkor vannak 3-5k között nagyon jó bordázott bordák...

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78155) D4v3


D4v3
őstag

Hello!

Szeretném már nyugdíjazni a HDD-met, viszont nem vagyok biztos benne, hogy az alaplapom miből mennyit is tudna kezelni.
Asrock B450M Pro4-F a lap ([link] ), és van már a felső m.2 slotban egy 1TB-os WD Blue SN570 SSD, illetve egy 2.5"-es WD Blue 3D NAND SATA SSD is rá van dugva. Ha jól értelmezem, akkor a második m2. slotba egy SATA-s vinyó mehetne csak, amiknek az árazása viszont nem nagyon tetszik. A bővítőkártyás megoldás működhet? Vagy célszerűbb lenne a hagyományos módon használni egy nagyobbat a mostani 500-as helyett/mellett?

[ Szerkesztve ]

(#78156) PROTRON válasza D4v3 (#78155) üzenetére


PROTRON
addikt

Furcsa volt elsőre amit írsz, de sajnos belelapozva manuáléba tényleg jól értelmezed.
Az M.2 SATA SSD-ket igyekszünk kerülni, szal a második M.2 slotodat nincs értelme hasznosítani a jelenlegi helyzetben.

A bővítő kártyás megoldás működhet, de idővel beleütközhetsz abba a szituba hogy az aktuális VGA--nak a 3-4 slot vastag hűtője eltakarhatja az alsó x16-os slotot.
A legfelső slotod csak x1-es, ráadásul csak PCIe gen 2-es---> lassabb mint egy SATA, csak 2,5G LAN kártyához használnám...

Van amúgy a VGA hűtő problémára egy lehetőség, az ADT-Link cég gyárt flexibilis kábellel szerelt riser adaptereket, tűrhető árban, mindenféle variációban, tehát van ilyen PCIe to M.2 NVME változatban is a kínálatukban, eboy-ról 2-3 hét alatt gond nélkül megérkezik az official "boltjukból/felhasználótól".
De lehet használt piacon is tudsz szerezni, de fontos hogy x4 sáv szélességű legyen, mert sok bányászgéphez csak x1-est használtak--->lassabb lesz mint SATA.
Persze még ekkor is matematikailag csökkent sebességet tudsz csak elérni, mert ez az alsó x16-os slotod ami valójában csak x4-es, csak meg van hosszabbítva fizikailag, ez is csak PCIe gen 2.0, tehát az x4-es adapterrel csak elméleti max 2000 mb/s-t tudsz elérni.
Ezt igazából nem fogod észrevenni átlag felhasználás során, csak azért hangsúlyozom ki mert a top kategóriás SSD-k gyakorlatilag feleslegesek ebbe a slotba, de ha épp jó árban vannak akkor nyugodtan.

Amúgy nem írtál méretet, de javaslom a mostani trendek alapján a 2TB-os méretben gondolkodni és akkor megint jó időre elég lesz.
Meg persze a legfontosabb adatokról több biztonsági másolatot őrizni, pl megtartható a jelenlegi HDD a polcon, csak 2-3 havonta illik valamilyen módon leellenőrizni az adatokat.

Ha ezt a PCIe adapteres utat akarod járni, akkor most még épp nem annyira gáz árban kapni WD SN770 black-et, akár megteheted hogy ráklónozod a rendszert és berakod fő meghajtónak, a sn570-et meg átrakni az adapterbe. :D

Vagy másik lehetőség hogy a jelenlegi wd blue SSD mellé egy másik SATA példányt kábelen, de az szerintem inkább legyen Crucial MX500, mivel a wd bluenak a megbízható változatai nagyon túlárazottak egy ideje, az SA510-el meg vegyesek a tapasztalatok:
[link]

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78157) Tex Murphy


Tex Murphy
tag

Sziasztok!
Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy mennyire egészséges egy M.2 NVME SSD-t topra írni. Batocera/Linux lenne rajta fullra téve retró játékokkal. Egyszer rámásolom, utána nincs változtatás, így elméletileg csak olvasásra lenne használva, meg persze állások mentésére. Mennyire lesz így megbízható/tartós? Egészséges lenne ilyenkor is szabad helyet hagyni rajta? HDD is megfelelő lenne a célra, de azonos az ár.
Előre is köszi mindenkinek.

A4000T "Only amiga makes it possible"

(#78158) nyunyu


nyunyu
félisten

Akartam venni egy Crucial MX500 1TB-t, de normális az, hogy a múlt heti 27k-ról 32k-ra drágult mindenhol?

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#78159) PROTRON válasza nyunyu (#78158) üzenetére


PROTRON
addikt

Hogy normális-e azt nem tudjuk.
Annyit tudunk, hogy 2 hónapja tele van az internettel azzal, hogy a Samsunggal az élen a gyártók által folytatott olcsósításnak vége és a veszteségek eliminálása miatt felemelik minden SSD árát az 1 évvel korábbi árakra, vagy afölé 10-15%-al, hogy teljesítsék a befektetői elvárásokat.
Tavaly ilyenkor kb ennyiért árulták az 1 TB-t.

A samsung már vagy 2 hónapja csökkentette is a kihozatalt, miközben mint beszállító általánosan belekezdett szép lassan hétről hétre árat emelgetni...csak persze voltak még beragadt készletek, amiket így BF keretében még kiszórtak, meg karácsonykor is lehetett 1-2 kevésbé drágultat venni...

Mi is a cégnél még tavaly dec 29-én berendeltük gyorsba a 4 db vacsiúj 1TB server SSD-ket, mert döglődnek a NAS-ban a HDD-k...még pont áremelkedés előtt le is könyvelték a régi árakon...

Főnök ragaszkodott a vacsiújakhoz, pedig szívesebben raknék 2TB-os használatakat a NAS-ba a hardverapro-s kínálatból, mert persze PM883-ból 2TB újonnan már nem elérhető, csak SM883-ból, ami még MLC-s, tehát 2,5X annyiba kerül. :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78160) Ermac válasza PROTRON (#78154) üzenetére


Ermac
tag

Köszönöm a rendkívül informatív választ !
Persze lehet partíciót létrehozni egy 2TB-os SSD-n is, de számomra stílusosabb ha külön élhet a rendszer.
Megfogadom a tanácsodat, amint meglesz a gép többi eleme is ráeresztek egy combos játékot és megnézem letöltés közben mennyire melegszik.

Igazából 55k körül már van 970 evo plus 2tb az nemrossz ha azt nézem amire én gondoltam Samu 980 1tb 27k + 40k a 2tb Adata.

We are Many You are but One

(#78161) SPeti1984


SPeti1984
senior tag

Egy ASRock B650M RS Pro alaplaphoz az alábbi két SSD közül melyik ajánlottabb?

Adata legend 960 1tb. 31.000
Kingston Fury Renegade 1tb 34.000

(#78162) PROTRON válasza Ermac (#78160) üzenetére


PROTRON
addikt

Ha a legolcsóbb boltot nézed az 55k-val, azt én nem tekintem megbízható boltnak, persze Te döntésed, de 60k-tól már biztonságosabb bolti kínálat van.

Az SN770 jelenleg még kapható űrlénykénél 50k-ért, a Te felhasználásodhoz az is elegendő és akkor marad pénz az 500GB rendszer SSD-re, akár 970 EVO Plus-ból 22k-ért...bár már ez is kicsit kilóg a 70k-ból...

Amúgy az a gond hogy napról napra növekednek az árak, de hogy ez csak pillanatnyi ingadozás, vagy még csak most fog beindulni, az jó kérdés...1 biztos, az emelkedés lassan de biztosan zajlik.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78163) BioNiCMaN válasza PROTRON (#78162) üzenetére


BioNiCMaN
addikt

Nem hinném, hogy jót tenne az áraknak, hogy a japán földrengés miatt a Toshiba leállította a közelben lévő gyárát.

[ Szerkesztve ]

Egyetértenék veled, de akkor mind a ketten tévednénk.

(#78164) Pyttawrx válasza BioNiCMaN (#78163) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Betáraztam a szervizbe én is. :)

[ Szerkesztve ]

(#78165) PROTRON válasza BioNiCMaN (#78163) üzenetére


PROTRON
addikt

Na ja, csak korábbi években ilyenkor év elején volt némi készletkisöprő akciózás, amin lehetett spórolni, na ha a bolt nem tudja hogy fog-e kapni cuccost, biztosan nem akarja kiszórni a készletet. :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78166) Hanok


Hanok
senior tag

Sziasztok!

Jelenleg egy Kioxia kxg70pnv2t04-t hajtok, szeretném hasonlóra cserélni, méretben és sebességben. A lényeg hogy mindenképp upgrade legyen a mostanihoz képest, kicsit gyorsabb esetleg de mindenképp hűvös példányt szeretnék. Tudnátok esetleg valami alternatívát ajánlani?

Köszönöm :R

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
60-70k
2. Mekkora SSD-re van szükség?
2TB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
M.2 Gen4/5
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
[link]
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
minimum 5 év
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Átlagos - Windows/Játék
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
Használt is

(#78167) Petyás


Petyás
tag

Sziasztok!

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? 15 000 Ft
2. Mekkora SSD-re van szükség? 500 GB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? Asztali, gondolom M.2 időtállóbb.
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán) MSI B450M Gaming Plus
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!) 3-5
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? Napi pár órát megy a gép, oprendszernek, alap programoknak kell.
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet? Inkább új


Jelenleg egy CT250MX500 van a gépben, elégedett vagyok vele, de néha jól jönne a nagyobb tárhely.
Illetve amit fent is írtam, ha most vennék egy M.2-eset akkor az egy pár év múlva esedékes fejlesztés esetén is jobb lenne mint a SATA.
Köszi!

(#78168) Pyttawrx válasza Petyás (#78167) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia.
Western Digital WD Blue SN570 500GB (WDS500G3B0C)
Crucial P3 500GB M.2 (CT500P3SSD8)
Samsung 980 500GB M.2 PCIe (MZ-V8V500BW)
ez már 25k körül van
Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 PCIe (MZ-V7S500BW)

(#78169) nyunyu válasza BioNiCMaN (#78163) üzenetére


nyunyu
félisten

Földrengés. árvíz, tűzvész, tönkrement a szünetmentes és ki kell dobni 3 napnyi termelést katasztrófákon kivül mire próbálták még fogni a HDD/SSD áremeléseket az elmúlt 5-10 évben? :W

Nem különbek, mint a MÁV a négy évszak+utasokkal.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#78170) yanna válasza nyunyu (#78169) üzenetére


yanna
őstag

Ember, város, területi konfliktus... :F Lehet nem.

(#78171) D4v3 válasza PROTRON (#78156) üzenetére


D4v3
őstag

Köszi a részletes választ. A legegyszerűbb talán tényleg egy 2 terrásra váltás tűnik.

(#78172) PROTRON válasza nyunyu (#78169) üzenetére


PROTRON
addikt

Ez tényleg kicsit off, de azért azt vágjátok hogy az elmúlt 1 évben a ft/gb ár az ssd-k terén minden korábbinál alacsonyabbra esett le?
Volt hogy a HDD drágábbra jött ki mint egyes megbízható ssd példányok...
Pl ezért nem gyártják ugye a 970 evo-t, mert az hogy hűvösebb nem indokolta meg hogy ugyanazért az összegért alacsonyabb teljesítményt kapsz papíron mint a plus esetén...
Most remélhetőleg az ár emelkedésnek lesz ilyen pozitív hozadéka, hogy megpróbálják kiszórni a beragadt gen 3.0 vezérlő raktár készleteket és közepes sebességű példányokból a megbízhatóakat és végre ismét tudunk majd valamit felelősen ajánlani notebookokba.

Ami a faramzci, hogy nasba most néztem hddket és azoonak is hogy felment az áruk...

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78173) Pyttawrx válasza PROTRON (#78172) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Ez ok, de pl egy 2tb crucial mx500-nak majd 30%-al nőtt az ára most.

(#78174) ricsip válasza PROTRON (#78172) üzenetére


ricsip
addikt

nasba most néztem hddket és azoonak is hogy felment az áruk...

Nem tudom hol nézelődsz, de a seagate exos 18 TB sata lassan 100 ezer alá megy...

-

(#78175) forumpista válasza Pyttawrx (#78173) üzenetére


forumpista
tag

Nagyon durva aremelkedes van, tavaly augusztus 23an vettem egy mx500 4TB-s ssd-t a NAS-ba a PCXrol 81 791 ftert, most a legolcsobb helyen is 120e ft (ami 46%-os aremelkedes)

(#78176) PROTRON válasza Pyttawrx (#78173) üzenetére


PROTRON
addikt

És ha az emlékeimnek nem is feltétlen hiszek, az arukereső emlékei szerint még így is olcsóbb mint kereken 1 éve.

De ha távolabbról vizsgáljuk, mondjuk a kanapáról, akkor azt látom hogy 2019.08.21.-én a minimálr ár 75k körül volt, 2 évvel később 2021.09.15-én meg 67k....na ha erre húzunk egy korrekt lineáris görbét tekintve a technológia fejlődés valóban belassult tempóját, akkor kb erre a mostani árszintre jukadunk ki, tehát az eddigi beesés volt az abnormális, amit most korrigálnak.

Félreértés ne essék, ennek én felhasználóként nem örülök, de annak igen hogy így kevésbé lesznek veszteségesek a cégek és lesz pénzük fejleszteni, hogy ne ilyen forrófejú palacsintákat toljanak ki...

Annak viszont nem fogok örülni, ha ez a lendületes emelkedés még tovább tart és megint visszatérnek a 50k/terra árak...

#78174 ricsip
A tavaly augusztusi árakra gondoltam, nem a mostaniakra.
Most csak az érdekelt hogy nekem kereken december 27.-én reggel 10 órakor kellett volna HDD és ami akkor épp készleten volt, arról inkább letettem. :D

Adatmentéshez kellett volna, de így is baromi sok időmet elvitte hogy a NAS-ban a haldokló vinyókról történő olvasási sebesség beesett 1MB/sec-re, így a kb 600GB-ot baromi sok idő alatt mentette át az 1 db SSD-re usb-n...
Hiába raksz 4 lemezet SHR-be, ha nem 1 hanem 2 HDD hal meg belőle akkor lehet imádkozni. :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78177) parandroid válasza PROTRON (#78176) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Tavaly augusztusban 430 Ft volt egy Eur, és 1:1 volt az EUR/USD. Most 380 Ft egy Eur, és 0,9 az EUR/USD. Nagyjábol ennek a hatását látod. Ezzel együtt az árak tényleg stagnálnak, de közben Euróban is volt egy 10%-os infláció (Forintban meg 20 feletti). Épp a napokban nézegettem, hogy az 512-es portable SSD most ugyanannyiba kerül (Euróban), mint 4 éve, amikor vettem, illetve az nvme SSD árak is a tavaly ilyenkoriak (szintén Euróban). De jobbat mondok: 2,5-ös hordozható HDD-t (WD Passport) is pontosan ugyanannyiért adnak, mint 2018/19-ben. Asztali HDD-k árai meg teljesen őrültek, sokszor egy 18-20 TB-os olcsóbb, mint egy ugyanolyan kategóriás 4-6 TB-os modell, ha meg külső HDD házba teszik, akkor féláron van. :F

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#78178) Tonyk válasza forumpista (#78175) üzenetére


Tonyk
veterán

Tavaly júliusban sikerült vennem a gyerek gépébe egy Adata Legend 850 1TB-ot. 19.862Ft volt, most 34.630Ft a legolcsóbb helyen: +74,35% : aztaqva :Y .
De szép lesz ez (is)....

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#78179) DonThomasino válasza PROTRON (#78051) üzenetére


DonThomasino
veterán

Ezt 870 evo nem ajanlott szeriat evjaratban
meg tudjuk hatarozni?
Kozben megtalaltam . [link]
Ha valakinek kellene …

Valaki leirna a menetet a fw updatenek?

[ Szerkesztve ]

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#78180) Executioner válasza DonThomasino (#78179) üzenetére


Executioner
tag

Szia,

Samsung Magician feltelepíted -> Update -> Kiválasztod az SSD-t és frissíted.

Exec

(#78181) arcitec válasza DonThomasino (#78179) üzenetére


arcitec
addikt

Nagyon egyszerű! Elindítod a Magiciant, oszt a bal alsó sarokban "Update".
Rákattintasz, majd felsorolja az általa ismert meghajtókat - az első sor magára a Magicinan szoftverre vonatkozik - minden meghajtóra írja mi az ábra, ha nincs frissítés, akkor azt, hogy a legutolsóval fut, ha van, akkor rákattintasz és felrakja. ;)

(#78182) arcitec válasza parandroid (#78177) üzenetére


arcitec
addikt

Jól ki matekoltad, műszaki termékek közül elég sok jóval olcsóbb lett mint 2022-ben.
Sajnos csak az élelmiszer az mi nem 20-at hanem min 50-100-150% drágult. :(((
U.I: Egyébként meg mostanra értek be felhasználásra külső ssd-k, (igaz még mindig drágábbak mint egy hdd) még ősszel vettem akcióban, azóta kissé drágultak, de szerintem akinek kell, praktikus nagyon.

[ Szerkesztve ]

(#78183) tomgabor


tomgabor
senior tag

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
45-50k
2. Mekkora SSD-re van szükség?
2TB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
M.2 NVMe
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
Asus Prime X670E-Pro [link]
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
5 év
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Filmek, képek, zenék lennének letöltve rá.
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
Csak új.

970 Evo Plus néztem, de 41k-ról felment az ára 60-70k-ra. Lexar NM620 és NM710 van látszólag jó árban, de nem tudom mennyire jó.

(#78184) PROTRON válasza tomgabor (#78183) üzenetére


PROTRON
addikt

Hát nem irigylek most senkit aki nem hitte el a nemzetközi vészharangokat és az emelekedés során kell vásárolnia.
Amúgy ez csak második drivenak lesz jól értem?
Biztos hogy M.2-őt szeretnél? És biztos hogy újat?
Mert ha árérzékeny, akkor inkább keveset futott használt SATA server SSD lenne jobb, 35k-ért kapni megbízhatót 2TB-t.

Ha még is új, akkor örülnénk neki ha több vállalkozó kedvű vásárolna WD SN 580-ast, hogy több példányról legyenek hosszabb távú felhasználói visszajelzések az "SSD kibeszélő" totyikba...bár ez meg ugye melegedős, szal azért is lenne jó ha tesztelnél, hogy megtudjuk a Te alaplapodon lévő alaplapi heatsinkek mennyire tudják kordában tartani.
Vagy WD SN770 az űrlényeknél még mindig alig pár ezerrel kerül többe, még pont 50k.

Az általad talált Lexar-okról én kevés visszajelzést találtam és a netes reviewkban durva sebesség esésekről írnak, mialatt ugyanolyan meleg mint a 970 evo plus.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78185) tibbike01


tibbike01
őstag

Sziasztok,

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
35k
2. Mekkora SSD-re van szükség?
2TB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
M.2, laptopba, Asus Zenbookba, ami most benne van az -> Intel 670P 512GB M.2 (SSDPEKNU512GZ)
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
Asus Zenbook UM3402YA-KM207W, alaplap kép
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
1 év is elég, használt is jöhet
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Átlagos, adatok tárolása, némi kis torrent és Plex kiszolgálás.
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
Használt és új.

Nem igazán vagyok otthon az SSD-k világában, azt már tudom, hogy 1 oldalas (2,4mm vastag), de hogy PCIe 3 vagy 4, SSD fogyasztása, melegedése....stb. Milyen SSD-t ajánlottok, illetve milyet keressek aprón? Eddig az ADATA LEGEND 840-et néztem, de szívesen fogadok más ajánlatokat, ötleteket.

Előre is köszi! :R

[ Szerkesztve ]

(#78186) Pyttawrx válasza tibbike01 (#78185) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Én a zenbookomba [link] ilyet tettem Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW), a gyári thermal pad-et áttettem, így átlag használat mellett 38-40 fok, másolásnál, picit több. Csak most ez a 2tb, ez 60-65k, tehát szerintem használt lesz ebből, vmi szerver ssd-t nézz. Az adata szerintem nem fog beférni a bordával. Amúgy sem vennék adata ssd-t. Ami 44k már.

(#78188) tibbike01 válasza Pyttawrx (#78186) üzenetére


tibbike01
őstag

Köszi! Látom, hogy gyárilag is van valamiféle hűtőbordája az ssd-nek, bár gondolom ez nem sokat ér. Jó lenne, ha az ssd-hez tartozó hűtőbordát rá tudnám tenni.

Crucial P3 Plus 2TB M.2 PCIe (CT2000P3PSSD8) milyen lenne? Elég szegényes a gyári datasheet.

(#78189) DonThomasino válasza arcitec (#78181) üzenetére


DonThomasino
veterán

Az uj es a regi 870 evo csak es kizarolag a fw ben kulonbozik?
Hw ban semmi ?

[ Szerkesztve ]

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#78190) tomgabor válasza PROTRON (#78184) üzenetére


tomgabor
senior tag

Pontosabban negyedik. 990 Pro 2TB, 970 Evo Plus 2TB, NM790 4TB és most a negyedik mert egyik 4TB HDD meghalt a másik haldoklik.

Biztosan m.2, hardveraprósat nem, főleg garancia nélkül.

SN770 2TB néztem nyáron(34k felbontott, de csak egy m.2 volt a lapomon) akkor írták hogy hamar meghal meg nem kedveli az AMD rendszereket(csak a 850-t pecselték)

(#78191) Hegyirabló


Hegyirabló
veterán

Sziasztok!

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá? - 20.000 forintig

2. Mekkora SSD-re van szükség? - 256GB

3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó? - M.2 és külső rackbe szeretném rakni, rack ajánlásokat szintén szívesen fogadok.

4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? - Asus Rog Crosshair Dark Hero VIII, illetve Macbook M2 Pro 14 2023, mindkettőnél külső USB csatlakozású SSD

5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? - 5

6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD? - Átlagos. Filmek gépről laptopra.

7. Csak új vagy használt is szóba jöhet? - Csak új.

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Aquila non captat muscas.

(#78192) ricsip válasza DonThomasino (#78189) üzenetére


ricsip
addikt

https://semiconductor.samsung.com/consumer-storage/support/tools/

SATA SSD-870 EVO Firmware ISO SVT02B6Q
*The 870 EVO model will be manufactured with a revised V6 process starting November 2022.

Ez úgy hangzik, mintha a hardver is más lenne az új sorozatnál.

[ Szerkesztve ]

-

(#78193) doxit.hu


doxit.hu
csendes tag

Sziasztok!

Épített külső tárolóba keresek megbízható (új, nem használt) SSD-t, elsősorban adatok (képek, videók) tárolására.
Jó lenne 30k-ba beleférnie. (csak az SSD, a külső rack már más lap) Mindegy, hogy m.2-es vagy 2,5"-os. A sebesség sem nagyon számít. Tényleg annyi a fontos, hogy a lehetőségekhez képest megbízható legyen hosszútávon is. Mivel elsősorban tárolás a cél, rengeteg írás olvasás rövid távon nem lesz rajta, de hosszútávon azért nyilván összejön. Elvileg erre talán az SLC chip-es megoldások lennének a legjobbak.
Van valakinek tippje, tapasztalata konkrét darabra?

(#78194) devast válasza tomgabor (#78183) üzenetére


devast
addikt

nm620-t kerüld mint a bűnt, nm710 az egy rendes iparosmunka, nem fog sebesség csúcsokat döntögetni, de használható és megbízható, ha elég olcsón megkapod akkor jó vétel lehet.

[ Szerkesztve ]

(#78195) tibbike01 válasza devast (#78194) üzenetére


tibbike01
őstag

Miért kell kerülni a Lexar NM620-t? Én is épp ilyet tervezek venni.

(#78196) Noxy válasza Hegyirabló (#78191) üzenetére


Noxy
veterán

Netac NVMe M2 SSD 500 GB [link] + KingSpec M2 NVMe SSD Case [link]
57,04 $ ~19.730 Ft
Kb 2 éve használjuk őket. Semmi gond velük.

''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is''

(#78197) devast válasza tibbike01 (#78195) üzenetére


devast
addikt

Én személy szerint nem bízom az innogrit kontrollerekben. Ha jól tudom konkrétan ebben a verzióban micron nand-al van párosítva, szóval elvileg nincs nagy baja. https://www.techpowerup.com/ssd-specs/#nm620 [link]
Lehet régebbi maxio kontroller, vagy innogrit.

(#78198) tibbike01 válasza devast (#78197) üzenetére


tibbike01
őstag

Köszi, akkor annyira mégsem rosszak? :)
Pláne, hogy most 36ezer lenne beépítve 2TB-os.

Illetve annak van bármi jelentősésge, hogy csak PCIe 3-as és nem 4-es?

[ Szerkesztve ]

(#78199) devast válasza tibbike01 (#78198) üzenetére


devast
addikt

Most így ránézve az árakra, annyiért jó a jelenlegi árazások mellett.
Illetve annak van bármi jelentősésge, hogy csak PCIe 3-as és nem 4-es?
Nyilván az, hogy valamivel lassabb. De ha nincsenek specifikus elvárásaid sebességben, hétköznapi használatra az is bőven elég.

(#78200) Lokii válasza PROTRON (#78136) üzenetére


Lokii
tag

KC3000ren, P3 pluson , HBMesek közül Sn770en és 980 esetleg basicon meg stbn gondolkodom(meg bármin, nyitott vagyok , sn 570es sajnos belföldi piacon nincs azt is letesztelném) + Lexar NM 710

Dram megértheti a felárat mert az még jelenleg 10 százalék (sn770 vs kc3000)

Off szintén de black Fridaykor kellett volna vennem SSDt, de elektromos motort rendeltem leendő melohoz ami elvileg késve most januárban fog megérkezni :(

[ Szerkesztve ]

Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.