Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:03:39

LOGOUT.hu

Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77270) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.

Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.

Köszi

[ Szerkesztve ]

Hozzászólások

(#78301) varmi2 válasza Tomko78 (#78300) üzenetére


varmi2
nagyúr

Akkor már te is qlc-set vettél.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#78302) Pyttawrx válasza Tomko78 (#78300) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Csak nálad hűtve van….

(#78303) Tomko78 válasza varmi2 (#78301) üzenetére


Tomko78
őstag

Még annyit ugye a Crucial BX500 van 480 GB meg 500 GB változat vajon nem pl a 480 as a QLC ?

„Áldott az Úr, az én kőváram, aki hadakozásra tanítja kezemet, s viadalra az én ujjaimat.”

(#78304) DDaniel válasza PROTRON (#78285) üzenetére


DDaniel
tag

Köszi!
Sajnos a keretet muszáj volt feltolni, mert a Furynak is elszállt az ára (a hűtőbordásé már 80 körül van, gondolom azt vegyem, hiába van a lapon is valami hűtő megoldás), ahogy nézem onnan már az SN850X sincs messze, ha jobban megéri, akkor lehet az.

A profik közül amúgy melyiket ajánlanád? Új gépet rakok össze, ahogy nézem a költségek végét, már nem ezen fog múlni... :)

(#78305) Tomko78 válasza DDaniel (#78304) üzenetére


Tomko78
őstag

Én se a hűtőbordás 1 TB furyt vettem , hanem később tettem rá egy Be Quiet hűtőt de szerintem tök felesleges volt , alaplapival meg simán jól hűthető , nekem nem nagyon melegszik

„Áldott az Úr, az én kőváram, aki hadakozásra tanítja kezemet, s viadalra az én ujjaimat.”

(#78306) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Windows (általános használat) + játékhoz ez a három SSD ami képben van:
- Kingston KC3000 2TB - 58.990 Ft
- Samsung 990 PRO 2TB M.2 - 73.500 Ft
- Western Digital SN850X 2TB - 70.690 Ft

Azt olvastam redditen, hogy a Samsunggal néha van kisebb-nagyobb galiba. Ez valós probléma?

A KC3000 miben rosszabb mint a másik kettő? mert árban elmarad a másik kettőtől.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Torrentre ezt néztem ki:

- Kingston KC3000 1TB - 33.990 Ft

Jó választás?

Mi alapján döntitek el, hogy a felhasználási módnak megfelelő-e az SSD?

Köszönöm szépen!

(#78307) PROTRON válasza DDaniel (#78304) üzenetére


PROTRON
addikt

Dehogy is vesszük belőle a bordásat. :D
65k-ért meg lehet venni normálé boltban a borda nélkülit, aztán rá lehet próbálni az alaplapi heatsinket, vagy 2-5k hufért rendes bordázott bordát...80k nenevettess. :D

Korábban csak azért ajánlottuk a bordás változatot, mert akkor épp akciós volt és olcsóbb mint más megoldások.
De ha nincs ár alatt akkor nem veszünk gyári bordásat, mert túlzottan korlátoz az extra költséghez képest.

Kivéve ha eseményre készül a PC és a dizájnhoz beletartozik az adott gyári borda. :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78308) PROTRON válasza smallmer (#78306) üzenetére


PROTRON
addikt

Az SSD kibeszélő totyikban pontosabban le tudják írni a különbséget hogy miben tud kevesebbet a KC3000 a márkán kívül.

Alapvetően játékokhoz ahogy korábban is írtam, a 970 EVO Plus is már túlszárnyalja azt a sebességet amit bármilyen játék is igényelne, kimutatták hogy pusztán játékok szempontjából akár 500/500-as sebességű SATA3 SSD-k is elegendőek.

Ahogy az összefoglalóban szerepel, vannak DRAM-al és anélkül szerelt példányok, ez olyankor fontos, amikor munkafelhasználású programok (videóvágás, programozás, 3D animáció szerkesztés, szimulációk...etc) használat közben folyamatosan újabb és újabb runiokat, adatcsomagokat akarnak elérni a háttértáról a háttérben futva, na ezen tud segíteni a DRAM, ami nem olyan cache mint a normár DDR ramod, tehát nem adatokat tárol, csak információkat hogy a rendszer gyorsabban elérje az adatokat.

Emellett jön képbe az, hogy ilyen folyamatok során számít hogy milyen gyorsan éri el ezeket az apró fájlokat és milyen gyorsan tud ezek között váltogatni a rendszer, amikor az egyiket befejezi és elkezdi a másikhoz való hozzáférést...erre utalnak a 4k depth és egyéb IOPS értékek, de ezek is csalókák, mert csak 2 adatot adnak meg a gyártók.
A tesztelő PC magazinok szokták ezeket alaposabb teszteknek nekiküldeni, ahol a többi elérési értéket is visszatudják fejteni.

Na ezekből adódnak azok a különbségek, hogy ott az "HMB"-vel szerelt mondjuk Samsung 980 sima, ami olcsóbb mint a 970 EVO Plus, papíron a szekvenciális írás/olvasás és a IOPS értékek terén is rendben van, de valahogy munkafelhasználás során a korábbi, felsőbb kategóriájú típus összességében jobban teljesít.

Azért az is benne van, hogy amelyik plédány 7000-el teker, ott már ezek az IOPS és egyéb értékek is gyorsabbak tudnak lenni, ezért van előnye a 990 PRO-nak a 970 EVO Plus-al szemben.

De pl egy Apacer AS2280Q4-1 papíron gen 4.0-ás, még DRAM is van benne, de már a 5000-4400 olvasási/írási sebessége alapján sejteni lehet hogy hiába gen 4.0-ás, nem lesz gyorsabb a 970 EVO plusnál és tényleg nem is gyorsabb nála...ellenben ott a felesleges hőtermelése a gen 4.0-ás vezérlő miatt.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78309) DDaniel válasza PROTRON (#78307) üzenetére


DDaniel
tag

Köszi, ma is tanultam valamit! Azt hittem a bordás jobb, mert azt mégis csak arra a konkrét ssd-re gyártják, míg az alaplapi az egy általános cucc.

Milyen bordázott borda javasolt, amit egyszerűen fel lehet rakni? De remélem nem fog kelleni :)

Köszi! :R

(#78310) pluto1969 válasza PROTRON (#78308) üzenetére


pluto1969
tag

De pl egy Apacer AS2280Q4-1 papíron gen 4.0-ás, még DRAM is van benne
Dehogy van benne Dram, az csak az elején volt, van belőle minden méretben 500gb-1TB-2TB és egyikben sincs Dram. csak a pontosság kedvéért, Maxio és YMTC nand, de ez legalább még TLC. Az 500GB van néha még Phison E13 vezérlővel is, vettem nemrégen, de Dram azokon sincs.

[ Szerkesztve ]

(#78311) PROTRON válasza pluto1969 (#78310) üzenetére


PROTRON
addikt

Na igen, amikor még 1 évvel ez előtt vettem az 1TB változatot, abban még van DRAM(mármint direkt ellenőrizve tényleg van benne), de sejtettem hogy nem megbízható széria és változtattak is.

BTW Nem tudom mióta árulják azt a verziót amiben nincs DRAM, de ez sem a legelső sorozat volt belőle amiből én kaptam.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78312) Lokii válasza smallmer (#78306) üzenetére


Lokii
tag

Kc3000 ha sokat írsz egyszerre akkor kevésbé jó mint egy Sn850 X, egy cseh embertől hallottam AMD discordon . Az hogy milyen mértékben nem tudom , az illető Kc3000reseket használ NASban

Egyébként SN850X január 7-11 között ugyanannyi árral rendelkezett(sajnos fizikailag fáradt voltam és nem akartam így rendelni pedig kellett volna) mint a Kc3000, sok különbség nincs a kettő között. Szóval ha sn850x 62-63k lenne akkor felhasználási mód szerint lehetne mérlegelni

Need for speed world:0DARIUS0 , Battle.net: Dunna#2926

(#78313) hajraolaj1


hajraolaj1
tag

Sziasztok, ez talán kissé érdekes kérdés lehet, de 2 TB NVME SSD vásárlásán gondolkodom csak és kizárólag amiatt, mert mindenhol azt olvasom (és árukereső árgrafikonon látom is), hogy a közeljövőben óriásit fognak drágulni az SSD-árak. Tehát csak amiatt vennék most SSD-t, hogy később vagy PC-be, vagy notebookba bele tudjam rakni. Viszont egyelőre még nem tudnám (ki)használni, mivel a most használt 8 éves PC-men nincs olyan slot, amibe az NVME SSD-t beledughatnám.
A kérdés, mennyire éri meg szerintetek a drágulást megelőzve most beruházni egy 2TB-os NVME SSD-re? Amennyiben megéri, mert pl. fél év múlva 50%-al többe fognak kerülni a dolgok, ti mire ruháznátok be? A Samsung 990 Pro 2 TB-ot nézegettem, de nem tudom, ezt mennyire lehet majd adott esetben laptopba rakni, ha amellett döntök. Jelenleg 10 Ft híján 70k.
Előre is köszi a segítséget és felvilágosítást/ötleteket.

(#78314) PROTRON válasza hajraolaj1 (#78313) üzenetére


PROTRON
addikt

Az SSD-t elsősorban a felhasználáshoz illik belőni, aztán második fontosságú, hogy milyen környezetbe fog bekerülni.

Tehát a "PRO" verziót ( és annak a drágább költségét) annak szánják, aki alapvetően munkafelhasználás terén olyan dolgot használ, aminél előnye lesz, pl videóvágás, animáció szerkesztés, 3D szimulációk, modellezés..etc...

Ilyen dolgora használod?
Mert ha nem, akkor a 2TB-ből lehet kevésbé drágát választani, mivel az SSD technológia jelenleg fényévekkel túlszárnyalja a szoftveres lehetőségeket, se játékok, se átlag felhasználás terén nem igazán tudja a rendszer kihasználni ami lehetőség van.

Másrészről a legprofibbak gyorsak--->melegednek. Laposokban ebből lehet probléma, ezért sem választanék laposba ennyire profit.
De fontos lenne eldönteni hogy milyen végső konfigba fog kerülni, mert lapos és lapos között is durván nagy különbségek vannak hűtés terén...asztali pc esetében ugye kereszthuzatot kell csinálni és bordázott borda kell az SSD-re...

Egy Kingston Fury Renegade is elég lehet átlagos / játék felhasználáshoz, de még munka felhasználás terén is elegendő tud lenni, ha nem annyira felsőkategóriás melóka...
Ez valamivel hűsebb.

Persze jobb lenne DRAM-os típust szerezni, de a gen 4-esek már más megoldást alkalmazva is elég gyorsak átlag felhasználás terén, így csak hajszálnyi a különbség...

Az áraak alakulása eléggé hektikus, ilyen jóslásokba nem lehet bocsátkozni, ha tavaly szeptemberben kérdezted volna szórul szóra ugyanezt, akkor egyértelműen igent írtunk volna, de hogy már tetőzött-e vagy sem, nem lehet tudni, ahogy az egyéb gazdasági folyamatokat sem a kövi fél évre.
Pl most a korábbi vörös tengeri hajózási útvonalakon is gáz van, ami szintén ármódosító...de aztán egyszer majd másképp alakul a helyzet.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78315) #64102016 válasza hajraolaj1 (#78313) üzenetére


#64102016
törölt tag

Az elmúlt pár hónapban már irtózatos SSD drágulás volt, konkrétan most néztem, az október végén 67 ezerért vett darabjaim 102-be kerülnek ugyanott.
Augusztusban a 8-as QVO 150e volt, most 210 az alja. Elkéstél :F

Ha tudsz kártyáról bootolni és mindenképpen nvme m.2 kell, akkor vegyél hozzá egy ilyesmi pcie foglalatba rakható átalakítót, ezzel menni fog:
[link]

Hogy MILYEN m.2-t, azt majd megmondják mások :)

(#78316) hajraolaj1 válasza #64102016 (#78315) üzenetére


hajraolaj1
tag

AutoCAD Civil3D (tervezőprogram), játékok, alapfelhasználás az elsődleges, igazából mai napig SATA-s SSD-t használok, eddig megfelelt mindenre, amire használtam, de ha már a jövőnek veszek SSD-t, mindenképpen NVME-ben gondolkodtam, gondolom 10 év múlva már azért amikor elterjednek a 10 GBit-es netcsatlakozók ésatöbbi, akkor lesz értelme az NVME SSD-nek is. Tudsz ajánlani valami olyat, ami 2 TB-os, jó ár-érték arányú, kevés esély van a meghibásodásra, jól bírja a strapát, nem melegszik annyira, hogy visszavegye saját magának a teljesítményét? Laptopba gondolom nem szabad olyat rakni, ami nagyon melegedne. Ha van olyan SSD, mindenképpen olyat vennék, amit nem szükséges külön hűteni. Ha van rá lehetőség, akkor beleraknám a jelenlegi gépembe addig, amíg nem veszek újat, jelenleg ilyen alaplapot használok, ebbe tudok NVME SSD-t rakni, vagy szükség van az általad említett bővítőkártyára?

(#78317) glaci válasza hajraolaj1 (#78316) üzenetére


glaci
őstag

A leírása szerint csak WIFI -hez van rajta M.2, úgyhogy kelleni fog majd valamilyen adapter, ha ilyen SSD -t szeretnél használni.

[ Szerkesztve ]

Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)

(#78318) Narxis


Narxis
nagyúr

Sziasztok!
Win11 alá keresek egy gyors és megbízható ssd-t.
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
50-70k kb
2. Mekkora SSD-re van szükség?
2TB, játékok és adatok miatt.
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
laptop és M.2
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
Lenovo Legion 5 17ACH6H [link] bár nem vagyok teljesen biztos, hogy csak 3.0-ás PCIe-t kezel, Cruical oldalán a szkennelőjük futtatása után 4.0-ás nvme SSD-t ajánlgat és HWinfo szerint is van egy PCIe 4.0 az alaplapon bár lehet azt a videokártya használja.
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
5
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
átlagos
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
új

[ Szerkesztve ]

Thanos was right.

(#78319) ubyegon2 válasza Narxis (#78318) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A linkelt gyártói adatalp storage slotnak 2 darab PCIe 3.0-at ír. Én hinnék neki. Árba simán belefér a Samsung 970 EVO Plus 2TB (MZ-V7S2T0BW), mivel Samsung 980 csak 1TB méretben van max, így a 970 EVO-t venném.

(#78320) Narxis válasza ubyegon2 (#78319) üzenetére


Narxis
nagyúr

Igen, az volt kinézve, köszönöm a megerősítést. :R Azt írták Milyen gaming notebook-ot topikban, hogy vinnie kell a 2TB-ot mindkettő slot-ban, reménykedtem, hogy esetleg a 3.0-ás PCIe is elírás de most nézem HWinfo-ban, hogy Alaplapnál azt írja, hogy Támogatott PCI Express verzió: v3.0 szóval akkor az stimmel.

Thanos was right.

(#78321) ubyegon2 válasza Narxis (#78320) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazán nincs mit! :) Jól tippeltél, a VGA használja PCIe 4.0 slotot. A 2TB méret nem gond valóban. És jól ráéreztel, mit vegyél! :K

(#78322) Narxis válasza ubyegon2 (#78321) üzenetére


Narxis
nagyúr

wow milyen rendes itt mindenki :) na ezt szeretem, ez a nagybetűs Support. :) :) :)

Thanos was right.

(#78323) ubyegon2 válasza Narxis (#78322) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Support...;] ez jó! Mindenki önkéntes alapú.
No meg tök egyszerűt kérdeztél, ha azt kérdeznéd, abban a gépben fog-e nagyon melegedni az SSD, ott már szóródhatnának a válaszok. :N Persze ez nem is az SSD-től függ gamer notiban, ebből a szempontból nem rosszabb a 970 EVO sem, mint a többi. Talán két 980 1TB lenne csak jobb...bár a nagyon pörgő VGA azt is melegítené.

[ Szerkesztve ]

(#78324) Magicrat


Magicrat
tag

Sziasztok!

Tervezgetem már egy ideje a gépvásárlást, és bejött egy új alaplap a képbe, ami nagyon tetszik. Viszont az eddig kinézett SSD nincs rajta a támogatott listán. Szóval:

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
60.000 környéke jó lenne, akár alatta ;]
2. Mekkora SSD-re van szükség?
2TB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Asztali gépbe lenne, M.2 - Blazing slotba
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
Asrock B650 Pro RS
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
Igazából ami az árba belfér, az 5 év az elég jó, nem?
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Csak játékra használnám, semmi OC. Windows+játékok lennének rajta, adatok HDD-n
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
Új kellene

Amiket kinéztem a támogatási listáról:
Toshiba KIOXIA EXCERIA PRO 2TB M.2 -- 63e
Corsair MP600 PRO XT 2TB M.2 NVMe PCIe Gen. 4 - 61e
Ez utóbbi lenne a favorit, de nem igazán találtam róla/róluk ajánlott vagy nem ajánlott infókat.

Szerintetek? Vagy valami más?

Köszi
Mr

[ Szerkesztve ]

(#78325) PROTRON válasza Narxis (#78322) üzenetére


PROTRON
addikt

Ahogy kollega írja, ez itt egy önkéntes forum, nem support. :)
Van amikor épp senki önkéntes sem ér rá élet okok miatt és egyesek napokon át nem kapnak választ.

Amúgy a melegedés még közbeszólhat, kérdés hogy a gyári megoldás képes-e 65 fok alatt tartani, HWinfo-val monitorozd majd a hőfokot, az kell hogy kb 200GB fájl másolásakor, vagy játék telepítése alatt, ne legyen tartósan 30-90 sec 65 fok felett.
Ha tartósan felette lesz, akkor az alábbi bordázott bordával indítanék, mivel kisebb helyigényű, vékonyabb: [link]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78326) PROTRON válasza Magicrat (#78324) üzenetére


PROTRON
addikt

Ma már a támogatási listának kb 0 jelentősége van, ahogy a DDR4 ramoknál sincs már jelentősége.
Szóval pusztán emiatt nem kell mást választani.

Ez a corsair eléggé érdekes, hogy ha hinni lehet a matematikai teszteknek, jó vétel lehet, csak kevesen veszik, így nincs nagyon tapasztalat...viszont tényleges teljesítmény terén közepes kategória, tehát nem sokkal gyorsabb mint a 970 EVO Plus, de azért hosszú ideig képes fenn tartani a magasabb sebességet, mint más közép kategóriák.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78327) hajraolaj1 válasza PROTRON (#78314) üzenetére


hajraolaj1
tag

Na addig gondolkodtam, hogy 2 nap alatt 3k-t emelkedett ez a szaros 990Pro... Megb* az anyj*t, no min1... :W Lehet rámegyek erre a Kingston Fury Renegade-re, jónak tűnik ez is általános felhasználásra, a 2TB-os változat most 58k az ALZÁnál meg az emagnál, nem tűnik ez rossz vételnek. Hihetetlen, hogy pár napot se tudok gondolkodni, mert egyből emelik az árat... Esetleg még annyi, hogy van tapasztalat, honnan érdemesebb inkább megrendelni a kettő közül? Szól valamelyik mellett/ellen bármilyen érv? Köszi előre is!

(#78328) ricsip válasza PROTRON (#78326) üzenetére


ricsip
addikt

Ma már a támogatási listának kb 0 jelentősége van, ahogy a DDR4 ramoknál sincs már jelentősége.

Amíg az SPD chip-en az XMP-profil mind a kismillió időzítésértéke nem fér bele, és a hiányzó paramétereket az alaplapnak/BIOS-nak kell kitalálnia v
megtippelnie, addig de, lesz létjogosultsága a QVL lista szerinti kipróbàlt modulok adatait eltárolni.

[ Szerkesztve ]

-

(#78329) Pyttawrx válasza Magicrat (#78324) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia. Szerintem ez Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe (MZ-V8P2T0BW) tökéletes lesz neked. Támogatási listát engedd el.

[ Szerkesztve ]

(#78330) tylerddd


tylerddd
veterán

Üdv! 1TB-os M.2 SSD-nek keresek házat, hogy hordozhatóvá tudjam tenni. Van valakinek bevált darab? Köszönöm!

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#78331) PROTRON válasza ricsip (#78328) üzenetére


PROTRON
addikt

Az XMP hivatalosan OC-nek minősül, én ahány alaplap QVL listáját átnéztem egyiknél sincs feltüntetve hogy figyelembe veszik és garantáltan XMP értéken fog működni.
A QVL lista arra ad biztos információt, hogy alap értékeken, XMP profil nélkül tesztelték és 100% biztosan elindul vele az alaplap.
Ezt ma már mindegyik DDR4 és alaplap kombináció esetén megy, kivéve ha aliexpressről valami furcsa szerzeményt vásárolsz...Hogy XMP értékeken vagy egyéb overclocknak minősülő értékek közül min fog stabilan működni, az túl sok tényezős.
Ezt azért sem tudja garantálni az alaplap gyártó, mert nem ismerhetik hogy a másik alkatrész gyártója milyen alkatrész módosításokat hajt végre cikkszám változtatás nélkül.

Még procik terén sincs garantálva hogy valami biztosan hozza az 5500 MHz-et, hanem csak annyi hogy 5200-5700 között bármin pöröghet...

De ez nagyon offtotyik, mivel a lényegen nem változtat:
a lényeg hogy attól mert pl Samsung 970 EVO Plus 2TB nem szerepel egy 2020 utáni alaplap QVL listájában, attól még az 99.9%-ban működni fog, a maradék %-os érték meg olyan faktoroktól függ amit tényleg nem lehet előre látni, mert pl gyártási hibák.
És erre vonatkozott azon állításom hogy "Ma már", tehát az elmúlt 3-4 évben kiadott alaplapokról írtam, nem pl 2014 gyártásokról...ott még van jelentősége a QVL listának stabilitás miatt.
Nem fognak az alaplap gyártók 200.000 SSD szériát egyesével letesztelgetni mind a 4 féle méretkategóriában, még a végén nem marad idejük a valódi firmware problémák és biztonsági rések megkeresésére...pun intended.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78332) varmi2 válasza tylerddd (#78330) üzenetére


varmi2
nagyúr

Először tudni kellene hogy sata vagy nvme ssd-ről van szó.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#78333) PROTRON válasza hajraolaj1 (#78327) üzenetére


PROTRON
addikt

Az egyiknél nincs nagyon tapasztalatom, 50-50 hogy lehet-e garanciális ügykezelésben probléma.
Az úrlényeknél legalább tudom, hogy az esetek 90%-ban viszonylag simán megy az ügykezelés, még cégek esetén is megadják a 30 napos elállási jogot(nálunk 30 nap) amit törvényileg csak lakossági esetben lenne betű szerint kötelező.
Annyi hogy ha felbontod, utána már visszacsomagolási díjat számolnak fel, ami jogos, hisz le is kell ellenőrizniük hogy műszakilag azt hoztad-e vissza amit eredetileg kiadtak.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78334) PROTRON válasza tylerddd (#78330) üzenetére


PROTRON
addikt

Ahogy a kollega írja, ha meglévő SSD-ről van szó, mivel nem tudhatjuk mikor vetted, elképzelhető hogy SATA, mert az "M.2" csak a csatlakozó fej típusa, a benne lévő vezérlő lehet SATA is meg lehet NVME is. Más a láb kiosztás, máshol küldik az adatot, nem minden házikó kombatibilis mind a kettőhöz. Értjük hogy %-osan melyikre van nagy esély, de ettől még lyukra lehet futni.

De ami talán még ennél is fontosabb:
vannak a külső házaknak mostanra saját topikjai, pl a 2,5" külső házas totyikban valszeg pontosabb ajánlást tudnak adni, vagy átirányítanak az M.2-es totyikba amit most hirtelen nem találok.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78335) tylerddd válasza varmi2 (#78332) üzenetére


tylerddd
veterán

Jogos! Egy SK Hynix PC401 1TB SSD PCIe Gen3 x4 M.2 2280 NVMe-ről van szó. Dell laptop lesz upgradelve és abból kerül ki.

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#78336) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok, kellene nekem "valami" külsô USB-s SSD, Linux rendszernek (swap, a.k.a. virtualis memória = 0).

Ezt néztem ki, elfogadható ? Sebesség mindegy ilyen tartományban. Mi van ezekben vajon, valami vacakabb motyó, vagy light-os igénybevétellel elvan sokáig ?

Igazából kiváló lenne, annyi érdekelne, hogy véres-e a torka ennek a szériának. Fontos adat nincs rajta, csak rendszer, ha összeomlik, újrarakom, csak macera, ennyi lényegében.. :R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#78337) hajraolaj1 válasza hajraolaj1 (#78327) üzenetére


hajraolaj1
tag

Ééés az emagnál már drágult is 11k-t, fél nap alatt... Ezek figyelik a topikot? :)) Végül úgy döntöttem, külső SSD házba rakom az SSD-t addig amíg nem lesz meg a végleges helye. Remélem be fog válni. Nyilván csak max 10 Gbit/s/8 = 1.0-1.2 GB/s lesz a max sebesség, de legalább hordozható lesz. Köszönöm az ajánlást @Protron !

(#78338) Noxy válasza tylerddd (#78330) üzenetére


Noxy
veterán

4 db vettem eddig. Mind OK. [link]

''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is''

(#78339) 5leteseN


5leteseN
aktív tag

Üdv mindenkinek!

Használt Crucial MX500 SATA III 1TB a célkeresztben, ezért tájékozódom: mi a tapasztalat és vélemény róla?

(#78340) PROTRON válasza 5leteseN (#78339) üzenetére


PROTRON
addikt

Nálunk cégnél a 256-osból 2db üzemel 2 éve hibátlanul, ezért is szoktam sokszor ajánlgatni.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78341) PROTRON válasza Dißnäëß (#78336) üzenetére


PROTRON
addikt

A külső SSD-knek és külső házaknak vannak saját topikjaik, akik nem biztos hogy rálátnak erre a totyikra és lehet nem kapsz valódi értékelhető választ ebben a totyikban.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#78342) ubyegon2 válasza Dißnäëß (#78336) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Erre a célre se vennék ilyen valamit, még ha tizen bíztatnának se! Vettem egy AXAGON EE25-A6M külső házat és beleraktam egy régebbi Samsung 850 EVO 250GB SSD-t, kb örökélet...ezek a szerelt külső házak akkora lutrik, hogy csak na, amik nem, azok meg iszonyat drágák. Ki tudja mit raknak bele az olyan cégek, amik alapból nem gyártanak SSD-t? :N Szóval a ház 3000 .-ft körül volt, egy örökélet 250-es SSD meg aprón 7-8000.-ft.

Több féle külső ház van, érdemes megnézni, melyik lesz optimális arra a használatra, amire kell. M.2 háznál főleg figyelni kell, mert van Sata és NVMe ház is, ne csak arra figyeljünk, hogy M.2 legyen.

(#78335) tylerddd

Axagon EEM2-UG2 házban van egy NVMe SSD-m, tökéletesen működik, igaz egy Ikea adatkábellel, mert saját kábele rövid és Type C - Type C és az régebbi notebookokhoz nem jó.

Nézzetek szét a linken lévők között. Axagon külső házak jók.

[ Szerkesztve ]

(#78343) ubyegon2 válasza 5leteseN (#78339) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Te látod, milyen kondíciójú a használt eszköz, árban mennyire éri meg az új árához képest...ja és az eladó mennyire megbízható. Ha ezek rendben vannak, akkor vehető. ;)

(#78344) Pyttawrx válasza 5leteseN (#78339) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia.
Kérlek olvasd el a Téma összefoglaló-t.

SSD kibeszélő topikba írj és ne ide, ha:

- már túl is vagy a vásárláson, és szeretnéd a tapasztalatodat, akár tesztedet megosztani,
- még csak gondolkozol a vásárláson, és mások tapasztalatai érdekelnek valamilyen SSD-vel kapcsolatban,
- bármi kérdésed, észrevételed lenne egy SSD-vel kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#78345) Dißnäëß válasza ubyegon2 (#78342) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Oké, köszi, majd jelentek, már megvettem. :D ;]
#nemhalokbele

Kíváncsi leszek..

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#78346) ubyegon2 válasza Dißnäëß (#78345) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Gondolom, kinézted, megtetszett...lehet nem is lesz vele gond! SSD kibeszélő topikba mindenképpen várunk róla jelentést. ;]

sudo smartctl -x /dev/sda

[ Szerkesztve ]

(#78347) Brekkk


Brekkk
senior tag

NVME ssd-t keresek OP rendszer alá.
Most egy intel X-25M 80 gb-on van a rendszer és a SATA protokol miatt már lassú, mivel a gép minden CPU szálon renderel, így alig van szabad CPU idő a SATA vezérlőnek.
Az NVME protokol a paralel feldolgozás miatt számomra ideális lenne. Ha használni is szretném a renderelös gépet, mondjuk netezni akkor sem lenne lassú, ellenben a mostani SATA-val.
256 Gb bőven elég lenne, mivel 80 GB-on is elférek.
A gép 0-24-ben megy. Írás nem sok lenne az SSD-re.
Mi lenne ajánlott?

(#78348) Pyttawrx válasza Brekkk (#78347) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia. Kérlek töltsd ki a kérdéseket, mert sok kérdésre nem tudjuk a választ. Köszi

(#78349) Brekkk


Brekkk
senior tag

1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
Max 7-8 K
2. Mekkora SSD-re van szükség?
120-250 win10 lesz rajta+ 1-2 program
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Asztali gépbe és M.2 kellene
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
[link] ASUS TUF B550 Plus
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)

Ha gari van jó, de mehet Prohardveres használt is gari nélkül.
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
OS kerül rá. 0-24 üzem, kevés írás.
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
Használt is lehet

NVME ssd-t keresek WIN 10 OP rendszer alá.
Most egy intel X-25M 80 gb-on van a rendszer és a SATA protokol miatt már lassú. Mivel a gép minden CPU szálon renderel, így alig van szabad CPU idő a SATA vezérlőnek.
Az NVME protokol a paralel feldolgozás miatt számomra ideális lenne mivel így használni lehetne a renderer gépet mondjuk netezni, és akkor sem lenne lassú, ellenben a mostani SATA-val..

Mi lenne ajánlott?

(#78350) Pyttawrx válasza Brekkk (#78349) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia. Olyan használatra, nem biztos hogy 7-8k közt kapsz SSD-t, inkább 10-15 lesz az. Itt nem a beugró SSD-kel kell gondolkodni, a renderelés miatt. Plusz üzembiztos kell ha 0-24-be kell hogy menjen. HA-n nézz szét a normálisabb SSD-k közt pl: Samsung 970 EVO Plus 250GB M.2 PCIe (MZ-V7S250BW) új ára 18-20, itt HA-n látni 12k körül

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Milyen SSD-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.