Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• MaCS_70

félisten

válasz beller #91816 üzenetére

Persze, létezik és működik az LTE stickes megoldás is.

Két fő gond van vele:

1. A stick antennája nem csak nem irányított, hanem kicsi (=gyenge) is.

2. Kérdéses, hogy az adott router USB-je és azon a stick drivere mennyit enged.

Én is évekig használtam sticket. Centire azonos helyen, 1,7 km távolságra, rálátással a toronyra. A régi, maiaknál sokkal gyengébb és ősibb szoftverű Asus RT-N18 és RT-AC87 routerek 25 Mbps-nál falba ütköztek, pedig a stick notebookban hozta a 70-80 Mbps-ot.

Most egy Mikrotik SXT LTE (tehát nem LTE6) szolgál az irányított antennájával, de beltéren az ablak előtt, ami ideális körülmények között 80-95 Mbps-ot nyújt.

És itt jön a csavar! Volt szerencsém beüzemelni egy Huawei 535-öst is, ami most a szomszédban üzemel, gyakorlatilag azonos körülmények között, de napokig egymás mellé téve teszteltem a két eszközt.

Jó időjárási viszonyok és nem túl zsúfolt cella mellett a Huawei alig maradt el a Mikrotiktől. Viszont amint bejött az eső vagy a pára, illetve elárasztották a környéket a nyaralók, a Huawei router sokkal jobban beszakadt, mint a Mikrotik. A Mikrotik még simán hozta a 40 Mbps-ot, amikor a Huawei 10-20-ra is leesett.

És még egy nagyon fontos, sokszor ismételt tényező: az LTE antennának rohadtul máshol van jó helye, mint a wifisnek. Legfeljebb akkor van jó kompromisszum a kettő között, ha a lakás közepe egy a torony felé nagy, gőzöletlen üvegfelületet mutató ablak.

MaCS

Új hozzászólás Aktív témák