- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- hdanesz: 50. Debrecen Nagydíj - nemzetközi salakmotorverseny - életemben másodjára
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
majestic
őstag
Mégegyszer mondom: EGYIK MEGOLDÁS SEM JÓ NEKEM, MERT NEM FOGOM SZÉTVÉSNI A FALAKAT!
Egyetlen kérdésem volt, amire eddig senki sem válaszolt: milyen routert tudtok nyugodt szívvel ajánlani, ami kb. 20-30 méterre (közben falak) stabil és erős jelet (2,4GHZ) tud biztosítani?
-
mcll
senior tag
válasz
majestic #60384 üzenetére
Bocs, de jól mondják az előtted szólók. A POE-nak semmi köze a 3 fázisú betáphoz. A lényege hogy pl egy kamerához mindössze egy kábel, egy UTP kábel kell, nem kell külön betápot elvezetni oda, mert azt az UTP-n keresztül kapja. POE = Power Over Ethernet.
Ezt olvasd el: [link] -
bigsee
addikt
Üdv! Otthonra kellene nekem router. Most egy TpLink 1043ND van, ami nem rossz, csak már idős és félek, hogy bemondja az unalmast. Azt nem tudom, hogy a UPC-s Connect Box jó-e, vagy felejtős, illetve a TpLink Archer C50-C60 jók-e otthonra. Egy gép van LAN-on, két mobil, két tablet, plusz egy laptop lenne zsinór nélkül. Utóbbi időben ott, ahol eddig volt normális sebesség (konyha kb. 8 méterre, két fallal pl.), most kicsit lassult az átvitel, konkrétan meg-megáll. Tanácsot szeretnék kérni tőletek!!!
-
B-L-A-C-K
titán
válasz
Gubek-Einste #60395 üzenetére
Nekem vinyó nem kellene bele, anélkül meg majdnem ugyan az és nem 40 ezerrel kerül többe.
-
-
-
B-L-A-C-K
titán
Ezt Pro változatot már próbálta valaki? Elég bikának tűnik.
-
törölt tag
válasz
majestic #60389 üzenetére
Szerintem Mikortik
- MT7621A dual 880 MHz CPU
- 256MB RAM memória
- USB 2.0
- IPsec hardveres gyorsításTápigény:
- Az ether1 porton keresztül passzív POE-val: 8...30V DC
- DC tápcsatlakozón keresztül: 8...30V DCWireless részére: Unifi
Kis méret 160 x 31.45 mm
- Falra vagy álmennyezetbe szerelhető
- Antennával egybeépített elérési pont
- 802.11a/b/g/n/ac
- 1x Gigabit Ethernet port
- 24V POE tápegység tartozék
- Kimenő teljesítmény: max 20dBm
- 3dBi Dual-Band Antenna 2x2 MiMoMikortik a Lan részben erős, míg wifiben a unifi ha a kettőt ötvözöd, pöpec lesz.
Főleg azért mert UTP kábelen kapcsolódik a Mikortik routerhez, és csak a kábel hossza akadályoz meg abban hova helyezed el. -
törölt tag
Rendben van srácok, tévedni emberi dolog. De nem hinném hogy ezen kellene lovagolni, sokkal inkább segítsetek neki. Véleményem szerint.
-
-
majestic
őstag
válasz
bluemirage #60377 üzenetére
Tudom mi a POE
Azért mondtam, hogy az nem jó mert 3 fázis van a házban és annak ügye egy fázison kell mennie, hogy működjön. A router és a többi eszköz, ez nem megoldható...
Én ezeket nézegettem a neten:
Netgear R7800, Linksys AC5400, T-Link AD7200, AmpliFi HD, Asus RT-AC88U.
Ezek közül van valakinek ilyenje és ha igen, akkor mik a tapasztalatok? Illetve ezek közül szerintetek melyik az, ami a 2,4GH-es sávon a legmesszebb fogható?
-
-
-
-
törölt tag
Azért arra kíváncsi vagyok a Asus N18U meddig támogatják majd. Mert hogy nem fiatal eszköz.
-
válasz
majestic #60375 üzenetére
A POE mást jelent.
A POE estén áram megy az UTP-n, amire meg te gondoltál, hogy UTP-nek használják a villanyvezetéket (powerline) Tehát pont a fordítottja.
Ha nem zsúfolt a környezet és így elkerülhetőek a hatótávban egyébként sem erős az 5Ghz-es, azaz dual-ban-des routerek, akkor:
Asus N18U lenne a router és extendernek egy megfelelően elhelyezett Asus N12 D1.
Azt azért tudnod kell, hogy a levegőben egymással kommunikáló router-extender párosok felezik a link sebességet, ami az elérhető sebesség csökkenésével jár.
WIFI-t vezeték segítségével illik tovább bővíteni, hogy ugyanaz a sebesség álljon rendelkezésre hozzáférési pontokként. De mivel írtad, hogy ez nem akarod, ezért az előbb ajánlott páros viszonylag jól tud összedolgozni.Persze ha belefér a keretbe jobb két Asus N18U-t venni és így a 3x3:3 MIMO-t (azaz a jóval nagyobb sávszélességet) a levegőben kihasználni.
-
-
majestic
őstag
válasz
Gubek-Einste #60373 üzenetére
Ezeket tudom, de sajnos kábelezés nem jöhet szóba, a POE sem nagyon (3 fázis van). Így marad a lehető legnagyobb távú router amit egy extenderrel bővítenék...
-
-
válasz
majestic #60371 üzenetére
A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is. Emiatt semmit sem lehet garantálni, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is lesz a helyzet mivel minden környezet más és más.
Hatótávot/sebességet nem lehet megmondani előre, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mekkora is lesz, minden környezet más és más, rengeteg dolog befolyásolja az elérhető eredményt, többek között a használt kliens eszközök is.Ha sok az árnyékoló tényező akkor kábeles kapcsolattal kell újabb eszközöket bekötni.
-
spyduck
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #60370 üzenetére
Ha egy típust írsz az bőven elég, ugyanis amit írtál az nekem 中国
-
majestic
őstag
Sziasztok!
A szakiktól kérdezném:
Jelenleg egy D-Link 868L típusú routerem van aminek a hatótávolsága nem elég még úgy sem, hogy van egy range extenderem...
Milyen router vegyek, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságú legyen (olyan lakásban lakom, ahol annyi a vasbeton, hogy néha azt hiszem, hogy atomerőműnek készült), legyen a legmodernebb és a legjobb minden szempontból.
Tudom egy kicsit szubjektív, de mégis a szakértői kérdésnek szánnám.
Nagyon köszi a válaszokat, javaslatokat!
-
-
spyduck
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #60368 üzenetére
Switch-re van vmi javaslatod?
-
-
spyduck
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #60366 üzenetére
Ajanlj egy tipust es mar rendelem is
-
-
spyduck
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #60363 üzenetére
Szia,
1000mbit DIGI üzleti csomag (állítólag jobb a garantált sávszélesség)
Itt van a bolt látványterve:
10 emeletes panel földszint, vasbeton a szerkezet elvileg. Annyit szeretnék költeni rá amennyit kell. Éppen ezért úgy kérdezem, hogy te melyiket vennéd?
Mire használjuk?
- 1db PC (számlázó) UTP-vel (folyamatos távoli asztal kapcsolat)
- 4 kamerás (FHD) IP kamera rendszer UTP-vel (HDD-re rögzít folyamatosan)
- bankkártya terminál UTP-vel
- 2db lapotp wifi-vel (folyamatos távoli asztal kapcsolat)
- fentieken felül egyszerre 2-3 laptop driverezése, updatelése wi-fi-n kersztül
- Wi-Fi-s nyomtatásCélszerű lenne az UTP kábellel üzemelő dolgokat egy külön switch-en futtatni?
Ezen kívül szoktunk néha 5-6-7 fős LAN party-t csinálni. Ilyenkor wi-fi-ről játszunk, mert egyszerűbb (COD4 főleg). Laggol is néha (főleg fény gránátozásnál). Tudom, hogy erre a legjobb egy switch + UTP-s megoldás lenne, de eddig teljesen jól elvoltunk a UPC Connect box-on és nem kellett kábelezni
-
-
válasz
spyduck #60352 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus N56U (CFW-vel AC-s), D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott)
25-30k között: Asus AC58U, TP-Link Archer C5/C7
30k felett: Asus AC66U B1/AC68U/AC87U, TP-Link Archer C8/C9 -
Eagl3
veterán
Köszönöm a segítséget, routerben nem vagyok otthon
Tehát ha jol ertem, a legolcsóbb megoldas szamomra az Asus Ac66u B1 lenne? -
Az 5Ghz 2 dolog miatt kellhet:
- társasházak, panellakások környékéne telített a 2,4Ghz tartomány, így a szomszédok egymást zavarják. --> Lassú sebesség, szakadozások
- van olyan kliensed ami már dual band-es, azaz ismeri az 5Ghz-et és szeretnéd ezt a sokkal gyorsabb átvitelt használni.Mobiltelefonra telepítsed WiFi analyzert vagy más hasonló alkalmazást. Ezzel lehet megállapítani, hogy hány idegen eszköz van a szomszédodban és így telített-e már a 2,4Ghz-es sáv. Ha már minden majd minden csatorna foglalt, akkor érdemes már dual band-es eszközt venni, azaz 5Ghz-eset.
-
Eagl3
veterán
Most látom, hogy nem ajánlott a TP-LINK C1200.
Szóval akkor ajánlanátok helyette valamit?
- Társasházban lenne, így ha jól veszem ki, kellene az 5Ghz-es WIFI.
- Gigabites DIGI-hez lesz.
- Jó eséllyel külső HDD-vel menne rajta torrent.
- Egy asztali gép lesz rákötve + 3-5 eszköz WIFI-n. -
Eagl3
veterán
Sziasztok!
Megrendeltem a DIGI 1gigabites netet, ehhez lenne szükségem routerre.
TP-LINK ARCHER C1200 ez 18.000Ft környékén beszerezhető. Ez megfelelő lenne nekem? Torrentre is használnám.
Vagy esetleg e helyett valamelyik ASUS inkább? 20, maximum 25 ezer forintra gondoltam, de nincsenek különösebb igényeim. Vagy érdemesebb lenne valami nagyobb tudású? 5Ghz-es WIFI mondjuk még kellene. -
törölt tag
válasz
spyduck #60352 üzenetére
Ugyan nem vagyok szakértő, de én a helyedben mikotik világa ami szóba jöhet, mint relatíve olcsó beruházás.
Vagy Edgemax azaz erlite, amihez plusz egy sw, a wifi unifi AP- külön. ( már ki adták rá a krack elleni frissítést. És természetesen külön VLAN-ba, Átjárást tűzfal szabályokkal megakadályozva.
De azt is megteheted hogy mikrotik és unifi AP. Lehetőségek tár háza, áll rendelkezésre. -
spyduck
nagyúr
Sziasztok,
Laptop szerviz és értékesítési üzletbe kéne 1000mbit-es net mellé valami stabil és jó wi-fi router. Ezek fognak róla üzemelni:
- 1db PC UTP-vel (folyamatos távoli asztal kapcsolat)
- 4 kamerás (FHD) IP kamera rendszer UTP-vel (HDD-re rögzít folyamatosan)
- bankkártya terminál UTP-vel
- 2db lapotp wifi-vel (folyamatos távoli asztal kapcsolat)
- fentieken felül egyszerre 2-3 laptop driverezése, updatelése interneten kersztül
- Wi-Fi-s nyomtatásLehet kettő is kéne?
Árat azért nem adok meg, mert arra vagyok kíváncsi, hogy ár/érték szempontjából meddig kell elmenni egy stabil router megvásárlásához.ui.: Olvastam én is az összefoglalót, de jobban örülnék egy szakértő tanácsának, miszerint Ő melyiket választaná.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Gubek-Einste #60348 üzenetére
Beépítve lenne egy RasPi társaságában egy hordozható "pontszámláló" eszközben, amit mérkőzéseken használunk majd. Nem sok eszközt szolgálna ki.
NEXX WT3020 esett a választás. Dicsérték már többen is a fórumban, úgyhogy szerintem ez lesz a befutó. -
törölt tag
válasz
Intruder2k5 #60335 üzenetére
Igen, engem is elriasztott.
Láthatólag nem elég amit nyújtani tudnék a router számára (jaj, de szépen mondtam). Közben mást gondoltam: elég lenne egy stabil-jó-nem túl drága csak vezetékes router a wifit meg kicsikarnék a mögékötött régi routeremből.
A wifi úgyis csak a telefonok miatt kellene, minden más vezetéken csatlakozik. Így ha tudnátok valami alternatívát ajánlani, szépen megköszönném és nem nyaggatnálak tovább benneteket. -
válasz
szabifotos #60347 üzenetére
Pontosan milyen környezetre/igényre kellene az eszköz?
-
mcll
senior tag
válasz
Gplexy #60344 üzenetére
Ez egy mezei fali aljzat. Nem értem pontosan mit is szeretnél?
Gondolom a gépeden van LAN csatlakozó, és ugyanígy a routeren is van egy szabad foglalatod. Veszel UTP kábelt megfelelő hosszban és összedugod a kettőt.
Amúgy egy kérdés: A routered gigabites? Mert ha nem akkor az életben nem fogod tudni kihasználni az 500-as netet, jó ha 100 körül kiszedsz belőle (de még annyi se fog jönni, még kábelen sem). 100-as nethez is már ajánlott a gigabites router. Hát még az 500-ashoz! -
Gplexy
csendes tag
Sziasztok.
500-as netem lett, de a routerem nem bír annyit, és nem akarok egy újat venni.Úgy szeretném megoldani, hogy az egyik kábelt a gépbe, másikat a router-be dugnám (mert wifizni szeretnék, csak oda nem szükséges sok net). A kérdésem csak annyi lenne, hogy ezzel megoldható lenne- e? : https://kabel-csatlakozo.arukereso.hu/equip/235212-p370757103/# -
törölt tag
válasz
Multibit #60340 üzenetére
120-as a net és elég a bármilyen wifi is csak a telefonoknak kell az is tök általános módon. Nem mérek sebességet wifi-n szőrszálhasogásként, hogy megvan-e a 120 vagy csak a 119, mert ha kevesebb azonnal frissítgetni meg buherálni kezdjek. Falun lakom alig van zavaró hálózat. A házban nem lehet találni csak a sajátom, az udvaron látok még 4-et, de csak jelen vannak nem kattinthatóak.
Ha tudsz jobb tudásút ajánlani olcsóbban ne tartsd magadban az infót. -
törölt tag
válasz
krealon #60339 üzenetére
Félre érted szerintem. Én simán megfizetném a relevánsan hozzá értő szakembert, csak hogy biztonságosan, probléma mentesen tudjam használni az internet előfizetésemet. Ingyen nem elvárható senkitől, a tudásnak ára van. És a magam részéről nem is várom el. Ami nagyobbik baj, hogy én ezt a piacot nem látom sehol. Tehát hiába lenne rá igényem lakossági szinten, esélyem nincs találni erre szakembert. Na mindegy...
-
Multibit
nagyúr
válasz
#85290240 #60328 üzenetére
Ezt néztem ki https://mikrotik.com/product/RB951G-2HnD
Azt érdemes tudni erről a típusról, hogy viszonylag régi SoC-ra épül, nincs hw NAT és a wifi-je kizárólag 2.4 GHz-es. Tehát:
- mekkora a net előfizetésed max letöltési sebessége?
- mennyire szennyezett wifi szempontból a lakóhelyed? -
-
törölt tag
Ha nem így van, akkor bizony a legtöbb user a netet sem fogja tudni beállítani (ezzel nem lenézni akarok bárkit is
Azért ez nem olyan bonyolult. Ráadásul már valaki csinált erről egy leírást, magyarul itt a prohardveren.
Nos értem én, de azzal hogy köré húztok egy plusz misztifikációt, csak elijesztitek az embereket. És gyakorlatilag ugyan ott van. Csak kifizetett 20-40.000Ft ugyan úgy, ami ugyan úgy nem oldja meg a problémát, részben a korlátozott lehetőségek miatt. De ha csináltok egy faxa leírást, ami az alapokon egy picit túl van, de nem sért üzleti érdekeket. Akkor még mindig jobban járnak a segítségre szorulók. És ha még mindig probléma van, akkor lehet segíteni, üzleti szinten. És máris X%-al lehet csökkenteni a visszaélések számát.Bot hálózatban aktívan résztvevő eszközök számát. stb... De azzal hogy csöbörből, vödörbe esnek a felhasználók, az ugyan úgy nem segítség sok esetben. Azért is mondtam ördögi kör. Mert a felhasználók így is úgy is a szenvedő alanyok. Persze ehhez más gondolkodás mód kellene, és teljesen más alapokra építeni. Ami merőben felborítaná a piac bizonyos szegmenseit. -
mcll
senior tag
válasz
Egyetértek. Én is épp most konfigolok be egy hEX boardot. Nagyon sok ember a mezei TPLink és egyéb home routereknél is elvérzik. Na az a RouterOS-ban azt sem fogja tudni mi merre mennyi. Igaz lehet guglizni, azonban a találatok 90%-ban a kérdésre a megoldás konzolon mutatja, nem a "klikkelgetős" felületen.
Tehát én azt mondom Mikrotik-be az vágjon bele, aki:
1. A "hagyományos" routerek beállításában már profi, TUDJA mi micsoda benne és miért van.
2. Nem árt ha van némi alap Linux ismerete, mert sokmindent eggyszerűbb és gyorsabb konzolon belőni.
3. Legalább a RouterOS felépítésében van némi alapismerete (főleg fogalmak és azok kapcsolódásai)..Ha nem így van, akkor bizony a legtöbb user a netet sem fogja tudni beállítani (ezzel nem lenézni akarok bárkit is). Én régebben foglalkoztam többféle Mikrotik boardokkal, most jópár év után ismét vettem egyet (RB750Gr3), a régi router lecserélése okán. És bizony kellett kis idő míg kezdtem "visszaszokni" a RouterOS-re, pedig NAS&Linux Sysadmin vagyok.
De az is tény, hogy ezek a legjobban, legpontosabban és legbiztonságosabbra beállítható cuccok. Csak idő, de az sok kell hozzá.
Ráadásul a KRACK támadás ellen is már kint van az update ezekre (ahogy az Ubiquiti cuccokra is, pont a minap upgradeltem a Loco5 AP-imet).
-
törölt tag
válasz
Annak meg semmi értelme, hogy valakivel megvetess egy 20-40 ezer forintos vasat, aztán még az intenet elérést se fogja tudni beállítani
Ebben igazad van, és osztom is véleményed, véleményeteket. De tegyük hozzá, hogy csak látszólag ijesztő.
Ugyanakkor, azt is tegyük hozzá, hogy a szolgáltató nem tud mit tenni, különböző visszaélésekkel, mint ahogy a felhasználók se.
Ráadásul pont a napokban lett közzé téve egy olyan Wireless probléma ami több eszközt, klienst és érint.
Szóval, elég sok probléma van, napjainkban a kibertéren, és talán pont a mikortik, és az edgemax, unifi amikkel lehet valamit kezdeni, védekezni. És ha ilyen eszközt vásárol valaki, egy releváns szakértő még mindig jobban tud segíteni, mint egy AsusN18u, vagy Tp-link kategóriás korlátozott eszközöknél.
De annak sincs értelme, hogy megvesz egy olyan eszközt, ami felhasználó barátabb, csilli-villi, csak éppen a problémát részeben, vagy egyáltalán nem oldja meg. Nehéz kérdések ezek.Szóval ez egy ördögi kör, ugyanakkor érdemes megemlíteni, mert lehet valakinek pont ezek az eszközök hozzák el a megváltást. Nem lehet tudni.
-
válasz
#19482368 #60332 üzenetére
Az igazság az, hogy eddig az esetek döntő többségében akinek belinkeltük a RouterOS demo oldalt, azok szinte mind kihátráltak belőle, mondván ez nekik nem fog menni. Annak meg semmi értelme, hogy valakivel megvetess egy 20-40 ezer forintos vasat, aztán még az intenet elérést se fogja tudni beállítani rajta, nem a lényegét kihasználni, amivel többet nyújt egy átlagos SOHO routertől.
RouterOS Demo: demo.mt.lv és demo2.mt.lv
És ez nem misztifikáció.
-
törölt tag
válasz
woodworm #60331 üzenetére
A gyári fw-el is és LEDE-vel is ugyanezt csinálja. Azért gondolok a routerre, mert az n12 d1-el gyári alatt nem csinálja, viszont az gyengécske a nethez már. A régi dologban amit említettél, ott a szolgáltató volt a hunyó (tarr kft). Letagadták, hogy lenne ilyesmi és ellenőrizték többször is és tuti nálam van a hiba, ami attól a naptól fogva elmúlt, hogy szóltam érte (megkérdeztem).
Azért kérek/tem tanácsot tőletek, hogy a router problémát tutira kizárhassam, ha ujat veszek. Én bevállalom a mikrotik-et is, ha az az ára, hogy minden megfelelően működjön. Alapokat összedek a linkelt cikkből a többit meg majd megtanulom. Kísérletező vagyok ilyen téren, nem ijedek meg ha valamit mókolni kell. Meg kérdezlek majd benneteket is, ha szükséges.
-
törölt tag
válasz
krealon #60330 üzenetére
Bocs, lehet hogy régen így volt, de ma már ez megváltozott.
Eleve felkínál egy alap beállítást, DHCP-vel, és alap tűzfal beállítással.
A legelső menüpontot ha kiválasztod, rögtön ott a Wan beállítás lehetősége, azaz fix, dinamikus, vagy PPOE.
Ha elfogadod az alap beállítást, frankón működik. Az más kérdés, hogy mindenhol úgy van dokumentálva, hogy ne fogad el, mert azért vettél mikorik eszközt, hogy egyénileg állítsd be. De ha elfogadod, akkor sincs baj, és utólag ugyan úgy be lehet állítani igényeknek megfelelően. De persze, tartsuk fel a misztifikációt. -
woodworm
veterán
válasz
#85290240 #60327 üzenetére
A hozzászólásaid szerint korábban is volt laggolásod az előző routereiddel, akkor a különböző tartományból kapott ip-hez kötötted. Eddig még nem volt hasonló visszajelzés a topikban, biztos a router a hibás?
Hardveresen megfelelően erős, ha szoftveres a hiba, akkor a többi padavanosnál is jelentkezni kellene. -
krealon
veterán
válasz
"Ezt néztem ki https://mikrotik.com/product/RB951G-2HnD
Mit gondoltok róla, esetleg tapasztalat ezzel a típussal? Sajna egyáltalán nem ismerem a márkát. Van egyáltalán grafikus felülete a fw-nek?"
A Mikrotik olyan mint az epitokocka. Ha tudod mit szeretnel, es ertesz hozza, meg tudod csinalni.
A kattingatos, varazslo altal dirigalt felulete nincs.
A MikroTik RouterOS világa - "Mi ez és miért nem megy rajta a net?!" -
törölt tag
válasz
Persze hogy van, el lehet érni weben, és winbox-on is.
Szerintem korrekt kis kütyü. Semmivel nem rosszabb, mint a megszokott Tp-link, Asus stb... Sőt mint írtam a lehetőségek tárháza.
Itt vannak hozzá különböző sample tűzfal, és biztonsági beállítások. Elsőre ijesztőnek tűnhet, de nem kell tőle jobban félni, mint az eddig megszokott eszközöktől. Mint írtam, az alap tűzfala pont úgy működik mint az eddig is használt eszköz tűzfala, csak annyi hogy ennél az eszköznél, több finomabb beállítási lehetőség van.https://wiki.mikrotik.com/wiki/Firewall
RB951G-2HnD
2.4 GHz high power rádió (802.11b/g/n)
- 5x Gigabit Ethernet port
- 1x USB 2.0 port
- Beépített 2.5dBi 2x2 MIMO antenna
Kimenő teljesítmény: max. 1000mW
- MikroTik RouterOS Level 4 licenc
Atheros AR9344 600MHz CPU
- 128MB DDR2 SDRAM memóriaVagy RB962UiGS-5HacT2HnT
Triple-chain 2.4 GHz rádió (802.11b/g/n)
- Triple-chain 5 GHz rádió (802.11a/n/ac)
- 5x Gigabit Ethernet port
- 1x SFP port
- 1x USB 2.0 pAz 5. ethernet port passzív POE kimenettel rendelkezik (más passzív POE képes eszköz megtáplálására). Az a feszültség jelenik meg rajta, amellyel magát a router megtápláljuk.- 720 MHz CPU
- 128 MB RAM memória
- Beépített antenna nyereség: 2/2.5 dBi
- Passzív POE megtáplálhatóság az 1. ethernet porton (11 - 57 V, DC)
- DC tápcsatlakozón keresztül 11 - 57 V, DC
- MikroTik RouterOS Level 4 licenc
- Max. teljesítmény felvétel 17 Wattort (3G/4G modem számára) -
törölt tag
válasz
qnadam #60326 üzenetére
Random megugrik a ping (kidob a játék) és mivel sokat játszom online ez baj. Szintén rendszeresen és véletlen időpontokban megszakad a net de úgy hogy az xbone bejelentkezve marad, de a játék üzenete (többféle), hogy egy utp kábelt kihúztak ellenőrizzem az internet csatlakozást. Típushibára gondolok, mert ez már a 2. (gariba cserélték már 1x). ...és tuti, hogy router gond, mert a régi lelakott szarjaimmal nincs ilyen probléma.
-
törölt tag
válasz
#85290240 #60321 üzenetére
Mikrotik.
Ha az alap konfigurációt használod, ugyan ott vagy mint amit nagy általánosságban ajánlani szoktak.
De ha van kedved, el tudsz benne szépen merülni, és gyakorlatilag a lehetőségek tár háza.
Nézd meg a Mikrotik wiki oldalt. ott sok sample van, különböző megoldásokra.
És kb 20.000Ft az ára. -
joydrv
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #60320 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
A 2 router LAN-WAN összekötés lett volna a kérdés még, de már előre meg is válaszoltad
-
törölt tag
Sziasztok. Látom, hogy mindennapi a kérés, hogy ajánljatok routert. Én is ezt kérem tőletek, mert nem tudok dönteni/nem ismerem őket eléggé. Sima otthoni felhasználásra kellene lehetőleg atomstabil (gyári fw ha lehetséges) vezetéken (tapasztalatok alapján), wifi kellene de nem muszáj 5GHz. Egy DIR-860l-t cserélnék le, mert katasztrófa. Árban rugalmas vagyok 40-ig.
-
-
joydrv
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #60317 üzenetére
Elvárások a routerrel szemben:
-gigabites sebesség (net sebessége UPC 240, későbbiekben tervezem gyorsabbra váltást)
-tudja az 5 Ghz-et is (telefonok miatt)
-rajta "csüngő" dolgok: 2 PC + 2 TV + NAS + 3-4 telefonElhelyezés családi házban (földszint + emelet is bekábelezve).
Ár: jöjjön ki 50 ezerből mindennel együtt.Az 5 felhasználandó porthoz talán a legcélszerűbb egy bővítő Switch beszerzése. Bár arra is gondoltam, hogy a 2 TV mehetne a régi routerről is, nem szükséges gigabites kapcsolat (filmek mennek a NAS-ról a 2 TV-hez).
Azt gondolom a Wi-Fi miatt az egyik szinten egyébként is szükség lesz a régi routerre (TP-Link 841ND).
Milyen kiépítés és router lenne a javaslat a stabil és gyors működéshez 24/7-ben?
-
-
válasz
joydrv #60310 üzenetére
Nagyon is sok, az egyik AC-s eszköz, a másik csak 2,4 GHz képes.
Az egyik ajánlott (N18U), a másik nem (AC52U B1).Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
Pecc
őstag
Uraim, köszi a tanácsokat, így jónak tűnik.
Csak nem akarok lyukra futni, mert emlékeimben az van, amikor a tp 740nd-t olvasatok alapján váltottuk új hiper szuper wdr3600-ra. Na az annyira gatya volt, hogy kb a kukában végezte. Minden tekintetben rossz volt.
Időtállóságban ez az asus mennyire nyerő? Ez az AC szabvány fontos lehet a későbbiekben?
-
RT-N18U, 1000-es DIGI nettel, nálam ezt tudja kábelen, és ezt WiFi-n, egy régi Lenovo T500-as notebook-al.
Panelben is van esély jó sebesség elérésére, de ez persze nem garantált, mint ahogy WiFi-n semmi sem az.
-
Gondolom a nagyobb (teljes) sebesség a négy kábeles gépnek kellene, a WiFi-n telefonok lógnának amint írta, azoknak egyrészt nem feltétlenül kell a 120Mbps, másrészt leginkább csak 1x1:1 MIMO-s a rádiójuk, és végül sok nem támogatja még az 5GHz-es szabványt.
A WiFi-n elérhető sebesség nagyban a kliensen is múlik.
-
Imy
veterán
válasz
Intruder2k5 #60308 üzenetére
Azt ne feledd, hogy ha sok a 2.4-es hálózat, akkor nem... Nálam a 100/50-ből 60-65/45 van panelben...
-
joydrv
aktív tag
Két hasonló ASUS routert nézegetek. Van lényeges eltérés?
ASUS RT-AC52U B1
ASUS RT-N18U
Árban hasonlóak. Mindkettő gigabites. Ez lenne igazából a legfontosabb szempont nekem.
-
Pecc
őstag
válasz
Intruder2k5 #60308 üzenetére
Köszi
Árukerső véleményeket olvasva jópár embernél elég gatya a wifi hatótávja, erőssége.
Ezek az újak mind ilyenek? -
Szia!
Ugyanazt tudja mint a jelenlegi kisebb ASUS, csak sokkal erősebb hardverben. Gbit-es portok, "erős" WiFi, az 1000-es netet is kiszolgálja.
-
Pecc
őstag
Sziasztok!
120as net, kis asus RT-N12+ nem tudja kábelen sem kiküldeni csak 95öt speedtesttel mérve.
1.hsz-en túl vagyok.
Milyen routert kellene ahhoz venni, ami atomstabilan mindenféle szoftveres mókolás nélkül tudná 4gépnek kábelen biztosítani a 120at és kb 5telefon lógna rajta wifin?
Tehát a hatótávolsága is minimum a kis asusét tudná vagy többet.
Árban 30k-ig kb.
Köszi -
I'am Dony
őstag
válasz
Gubek-Einste #60302 üzenetére
Megpróbáltam, de mondjuk úgy, hogy nincs igazán fóruma. Pár hozzászólás az egész.
"Nehéz kérdés mivel mind a kettőnek vannak előnyei és hátrányai is"
Leírnád a legfőbbeket pro és kontra?
-
Multibit
nagyúr
válasz
I'am Dony #60299 üzenetére
Mindkettő megbízható, a Synology újabb és erősebb konstrukció. A Synology mellett szól a nagy tudású és plugin-ekkel bővíthető szoftver (pedig az Asus felülete is okos és barátságos). Az sem utolsó szempont, hogy a Syno routerek ára csökken a közeljövőben.
-
tlala
addikt
1000Mbit-es nettel elbír vajon a Xiaomi Router 3G? (MT7621A)
-
-
válasz
bwin.party #60298 üzenetére
Elég drágák a SIM kártyás router-ek így erre készülj fel.
Tapasztalat sincsen nagyon ilyen eszközökkel.
Ajánlható eszközök: TP-Link TL-MR6400/Archer MR200, Asus 4G-N12/4G-AC55U, D-Link DWR-921
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max Stílusos erő, Pro kamera rendszerrel! 128GB - 3 hónap gari!
- Lenovo ThinkPad T480, T580, P51s, P52s, T480s belső akkumulátor eladó
- MacBook Pro M2 Pro 16 // 16/512 96%-os akkumulátor
- Dell Latitude 5580 üzleti notebook i5/16GB/256GB 1 év garancia
- EarFun Air Pro 3 White
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3173, 100% Akkumulátor
- 20+ típus HP üzleti laptopok Elitebook, Probook, Zbook 8-13. gen gar.
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest