- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
▼▼▼ MILYEN ROUTERT VEGYEK? Topik összefoglaló▼▼▼
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2026. április
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
● Márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb router kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz?
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Capella
őstag
Az IP címén éred el az eszközt persze, de Multibit azt említette, hogy ha ki van kapcsolva a szolgáltatói eszközön a WiFi, akkor ezt már csak kábeles csatlakozással lehet megtenni.
Nem biztos, hogy ez akkora probléma, de manapság egy mobiltelefonnal sokkal egyszerűbb, kényelmesebb, feltéve, ha megy a WiFi. -
Capella
őstag
válasz
cibus
üzenetére
Ugyan kaptál már válaszokat, de mégis némi kiegészítés.
"Mi az az ONT? A Telekom routerrel vonatkozik, ha jól értem."
Jól érted. Az Optical Network Terminal rövidítése, ez kapcsolódik a szolgáltató optikai kábelére. Ez így több mint egy router, optikán így hívják röviden az eszközt.
Koaxnál HGW (Home Gateway)."TUF ax4200-nak nincs jobb, erősebb jele?"
Az EU-ban korlátozva van a WiFi adóteljesítmény 100 mW-ra, így nagy csodát nem tud tenni a legprofibb gyártó sem, ha betartja a szabályokat.
"Külső antennákkal??? Ennyire rosszak ezek az asusok? Nem azért van külső antenna hogy sokkal tovább elérjen a jel?"
Jobb lehetne egy külső antenna, de az adott esetben a gyakorlat más. Nem feltétlenül az Asus rossz, hanem a Technicolor FGA2235 túl jó valamitől ebből a szempontból. Pariban vannak, csak nüansznyival jobb az ONT.
"Az a telekomos is meshes?"
Nem, nem az.
Egyébként többnyire csak az azonos gyártók mesh képes eszközei kapcsolhatók így össze."Mármint nem fogja eldobálni a wifit, ha nem kapcsolom ki és épp arra csatlakozik?"
Nyilván nem olyan smooth a váltás, mint egy meshnél, de a gyakorlatban én még soha semmi nüanszni hátrányt sem tapaszaltam attól, hogy éppen melyik hálózatra csatlakozok.
Nyilván függ a használati módtól is ez.
Nálam hol ide, hol oda kapcsolódik mondjuk a telefon, na nem percenként értve
, nem zavar semmiben.
Ha mégis úgy gondolom valamiért, akkor átváltok a másik wifi hálózatra, esetleg a 2,4 GHz-esre. Bár utóbbi leginkább csak valamilyen okoseszköz konfigurálásnál.
Ha annyira nem akarod, hogy az egyik eszközöd csatlakozzon az ONT WiFi hálózatára, akkor azon nem állítasz be kapcsolódást.
-
RicsiSuly
aktív tag
Saját tapasztalatomat írom le.
A régi házunkban volt egy Xiaomi AX3600 routerem, ami sajnos tönkrement, ezért lecseréltem egy Asus TUF AX4200-ra, amit mesh-ben használtam egy AX1800-zal. Időközben el kellett költöznöm az eszközök maradtak.
Most belefutottam egy akciós TP-Link BE220-ba (két darabot kaptam 34 ezerért). Az új helyen először a régebbi Xiaomit üzemeltem be gyorsan, de most leváltottam az új TP-Linkekre. A tapasztalat: térerőben a TP-Link sokkal jobb, pedig a Xiaomin még a firmware is módosítva volt, hogy nagyobb teljesítménnyel (Watt) sugározzon az antenna. -
Multibit
nagyúr
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Azért azt megjegyezném, hogy ha ki van kapcsolva a szolgáltatói eszköz wifi-je és szükség lenne az ONT konfigurálására, azt csak kábelen lehet elvégezni. Ezt érdemes szem előtt tartani!
-
válasz
cibus
üzenetére
Mi az az ONT? A Telekom routerrel vonatkozik, ha jól értem.
A szolgáltatói eszköz.TUF ax4200-nak nincs jobb, erősebb jele? Külső antennákkal??? Ennyire rosszak ezek az asusok? Nem azért van külső antenna hogy sokkal tovább elérjen a jel?
A külső antennák ideálisabbak tudnak lenni de sok minden függ a körülményektől (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) és a használt kliens eszközöktől is.Mármint nem fogja eldobálni a wifit, ha nem kapcsolom ki és épp arra csatlakozik?
Dehogy nem.És ha olyan Asust veszek, ami AiMeshes, akkor sem érdemesebb kikapcsolni a telekomot?
De érdemes, sőt ajánlott is, hogy csak a saját eszköz legyen router módban, a szolgáltatói meg csak modemként működjön. -
cibus
senior tag
válasz
Capella
üzenetére
Több kérdés is felmerült most bennem:
Mi az az ONT? A Telekom routerrel vonatkozik, ha jól értem.
TUF ax4200-nak nincs jobb, erősebb jele? Külső antennákkal??? Ennyire rosszak ezek az asusok? Nem azért van külső antenna hogy sokkal tovább elérjen a jel?
Ha nem kapcsolom ki a Telekomon a wifit, épp az hogy barangol a jelek között. Az a telekomos is meshes? Mármint nem fogja eldobálni a wifit, ha nem kapcsolom ki és épp arra csatlakozik?
És ha olyan Asust veszek, ami AiMeshes, akkor sem érdemesebb kikapcsolni a telekomot? -
-
válasz
Khaosz55
üzenetére
Minden esetre ha jól olvasom ezt az ajánlott ha 2 mesh között Utp kábeles kapcsolat van ?
Igen, mindig a kábeles lesz a legstabilabb kapcsolat két eszköz között.Az még a kérdésem, hogy a TUF-AX4200-ra még lehet csatlakoztatni switchet ?
IgenGondolom a másodlagos egységeket meg be kell állítani, illetve gondolom csak egy hálózat lesz nem a lesz 3 különböző és mindegyikre csatlakozni kell ha annak a közelében vagyok?
Beállítás után egységes hálózat kezelés lesz, a mesh-nek pont ez a lényege. -
Másodlagos eszköznek bármelyik megfelelő lesz.
Egy lan csatis Repetear is elég lenne, pl Xiaomi Extender AC1200, kár hogy csak 100-as portja van, de plusz pont, hogy a Xiaomi tud WiFi Roaming funkciót.
Nem érdemes AC-s eszköz venni, főleg nem 100-as portokkal rendelkezőt.
Minden repeater tudja azt, hogy azonos SSID/jelszó páros lesz az általa létrehozott hálózatnak is mint az eredetinek.Hátrány, hogy így 2 wifim lesz.
Két eszközös mesh hálózattal megoldható lenne az egységes hálózat. -
válasz
cintula187
üzenetére
Megfelelő lehet.
-
Zinho
aktív tag
Sziasztok!
Még aránylag jól működő, de korosodó Asus RT-AC66U-t szeretnék lecserélni.
Kb. 66nm lakásba, főként téglafal, de helyenként van beton is.
Gigabit-es net-em van, kb. 15 eszköz lóg rajta. Jelenleg nincs wifi7-et tudó eszközöm, nem tudom a jövőben mikor lesz... Emiatt vacillálok a TUF AX4200 és az RT-BE58U között (egész jó áron vannak most). USB-jükre nincs szükségem. Árban beleférnek, nem látom indokoltnak drágább eszköz beszerzését.
Jövőt állóbb lenne vajon a BE58U? Vagy kb. mindegy. Köszi ha segítesz
-
Khaosz55
addikt
Na Ismét megdöglik a jel 15 méter után a deco BE25-ön hiába kapcsolom ki a beamformingot. Ha kihúzom a tápegységet utána ismét 1 max 2 napig stabil a jel erőssége még 15 méter után is. Aztán vége egy idő után vége.
Szóval megreklemáltam remélem elfogadják.Minden esetre ha jól olvasom ezt az ajánlott ha 2 mesh között Utp kábeles kapcsolat van ?
"Asus TUF-AX4200 mint elsődleges eszköz, másodlagosnak AX53U vagy AX1800U"
Az még a kérdésem, hogy a TUF-AX4200-ra még lehet csatlakoztatni switchet ?
Gondolom a másodlagos egységeket meg be kell állítani, illetve gondolom csak egy hálózat lesz nem a lesz 3 különböző és mindegyikre csatlakozni kell ha annak a közelében vagyok? -
-
Üdv.
Vasbeton panelben a hátsó szobában már nincs wifi.
Egy Telekom 5670-et használunk 1 gigabites internettel, másik eszköz nincs, de ki van húzva az utp minden szobába.
Egy lan csatis Repetear is elég lenne, pl Xiaomi Extender AC1200, kár hogy csak 100-as portja van, de plusz pont, hogy a Xiaomi tud WiFi Roaming funkciót.Cudy WR3600-BE3600 17290-ért jó lesz?
Fekete kell, így nem látszik a tv mögött!
A Cudy WR3000S-ből csak fehér van.Hátrány, hogy így 2 wifim lesz.
Az összefoglalóból még melyik lehetne jó?
Mercusys MR60X v2, MR80X v3, MR85X, TP-Link AX12/AX17, ASUS AX52
Asus AX1800U = AX53U (amelyik akciós, ~20 ezer Ft környékén), AX57
Xiaomi AX3200
TP-Link Archer AX53 -
sambenez
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Működik rendesen, csak azt nem értem miért nem tud az ASUS egyértelműen kommunikálni erről.
Dr.NX: Köszi.
-
Capella
őstag
válasz
cibus
üzenetére
Persze, ki lehet kapcsolni az ONT wifit, ha annyira nem kell. Ekkor viszont csak kábelen tudsz csatlakozni majd a szolgáltatói eszközhöz, ha esetleg szükség lesz ránézni a beállításokra.
Egyébként hasonló vagy többnyire jobb lefedettséget tud a Telekom eszköz, mint nálam a TUF-AX4200.
Nekem nem volt rossz, hogy van ez a wifi is, lehetett váltogatni. Amióta egy okoskapcsolónak fontos, hogy ne az Asus hálózatára kapcsolódjon, azóta meg szükséges is, hogy működjön.
Nem különösebben zavarják egymást, nálam is 4 m-re van a két eszköz. Az Asust a 36, az ONT-ot pedig a 60 csatornára állítottam 5 GHz-en, enyhe interferencia van csak. Lakótelepen a kismillió routernél nem is tudod elkerülni.
És mégis működik.
2,4 GHz-en pedig az 1, 6 és 11 csatornán vannak. (Van további mesh is.) -
cibus
senior tag
válasz
Capella
üzenetére
Azért gondoltam hogy lelőném a Telekom wifit, mert az Asus közel lenne hozzá, 4m-re, csak sokkal jobb helyen, a nappali közepén a két szint közt (van egy galéria, egy légüres tér, oda raknám a gerendára oldalról)
És akkor ne vesszenek már össze feleslegesen a jelek. El van az a Telekom a sarokban, az csak adja nekem vezetékkel a netet és kész
-
cintula187
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Végülis ar érték arányban inkább az asus ax4200 mellett döntenék.
-
cintula187
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Eltekinthetunk a 2 modelltől kezdésnek őket javasolták másik topicban. A legrosszabb pontnál a lakásban 2 falon menne át, 5 eszköz kb rá wireless, 2 wired.
-
Capella
őstag
válasz
cibus
üzenetére
Kivitelezhető, de akár meg is hagyhatod a Telekom ONT wifijét. A DHCP-t ne kapcsold ki.
Viszont optikán a Telekomnál nem bridge mód van, hanem tudsz külön csatlakozni a saját routerrel egy másik PPPoE sessionnal. Ehhez az ONT beállításainál be kell kapcsolnod a PPPoE passthrough-t, és ismerni kell a PPPoE jelszavad, amit az Asus routereden tudsz beállítani majd a csatlakozashoz.
A felhasználónév az látszik az ONT beállítások alatt is, a jelszó, ha nincs a szerződésen rögzítve, az ügyfélszolgálattól megtudható.
Az ONT-tól viszel egy Ethernet kábelt az Asus WAN portjára, és a beállításoknál a WAN-t PPPoE-re állítod.
Az jó, ha a TV boxok a Telekom eszközre csatlakoznak kábellel.
De ezek inkább már a Telekom otthoni topicba tartoznak. [link] -
válasz
cintula187
üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?TP-Link Archer AX23 AX1800 Wi-Fi 6 Dual-Band Vezeték nélküli Gigabit Router ARCHER AX23 vagy Asus rt-be58u lenne pl a kiszemelt.
Miért pont ezek?Stabil összeköttetés lenne a fontos, gigabites a net.
Milyen értelemben? -
TeeJay
félisten
Akkor már 2025-ös gyártás és V2
Asus Support még augusztusban megírta nekem tételesen hogy mi a különbség az
RT-BE58U V1 és V2 közöttA két készülék között az alábbi hardveres különbségek figyelhetők meg:
Chipset:
V1: Broadcom BCM6764L
V2: Broadcom BCM6764FEM:
V1: 2G – SKY85355 | 5G – SKY85799
V2: 2G – RTC66274 | 5G – SKY85796
Ezen felül a V2 verzió eltérő szoftveres támogatást is kap.Mivel nekem már van egy V1 és vennék Mesh miatt még egyet így V2-t tervezek venni és kipróbálom van-e bármi érzékelhető különbség a kettő közt

Amúgy bő 1 hónapja megy nálam 24/7-ben 1000-es exDIGI FTTH net alatt torrentre de hogy még egy röccenés sem volt azóta az fix

100-as csatornán van azóta is 1hónapja és nem akar elmászni mint az AC65P
Ja röhögve megy a torrentezés mellett bármi online játék mert bika benne a proci
annyira bika hogy a nagytesóban a BE82U-ban is ez van csak 4x4 MIMO-val és ott 2,5gigabitet át bír vinni WAN-LAN pppoe net esetén is
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
sambenez
üzenetére
Van benne, csak trükkösen más neve van:
Enable Multicast Routing (IGMP Proxy)
Navigate to LAN > IPTV in your router's web interface.
Check the box to "Enable multicast routing (IGMP Proxy)".
Select IGMP v3 as the "Default IGMP version".
Click "Apply" to save your changes. -
cintula187
addikt
Sziasztok! Az One ótvaros mediaboxának a wifi funkciója nem igazán stabil egy ideje, szeretném csak modemként használni és routert beszerezni külön.
kb 60Nm -es panel lakás.
TP-Link Archer AX23 AX1800 Wi-Fi 6 Dual-Band Vezeték nélküli Gigabit Router ARCHER AX23 vagy Asus rt-be58u lenne pl a kiszemelt.
Stabil összeköttetés lenne a fontos, gigabites a net.
30-40k max amit rászánok. -
cibus
senior tag
válasz
sambenez
üzenetére
Nekem Telekom Tv smartbox beltérik vannak. Ebbe megy bele ethernet és abból HDMI a tv-be.
Ha meglesz a BE58U, akkor nekem ez a tervem, hogy Telekom router két wifijét lekapcsolom , azokat majd az Asus osztja a 2,4et és 5öst is, amit ethernettel kap az Asus a telekomostól és a telekomosból menne még két ethernet a 2 smartboxnak. Ez így kivitelezhető szerintetek? Meg akkor ezt a Telekom routert is át kell rakni akkor bridgedbe? Úgy menni fog kábelesen a tv-m a telekomból? -
sambenez
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Átböngésztem ezt a leírást, de eszerint csak IGMP snooping-ot tud ami a wireless kapcsolatnál lényeges, a proxy-t nem tudja ami meg a LAN portokon lenne fontos.
-
sambenez
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
A manualban van egy link: Hogyan állítható be az IPTV ASUS routere? és ott a leírásban van, Note: The router does not supports the enable multicast routing(IGMP Proxy).
De most ahogy olvasgatom ez olyan mintha valami általános beállítási útmutató lenne nem direkt ehhez a routerhez. -
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
sambenez
üzenetére
Nem tudom ezt hol láttad, de a hivatalos oldalon lévő spec szerint tud.
-
sambenez
addikt
Most vettem észre az ASUS BE58U nem tud IGMP proxy-t, jól sejtem emiatt alkalmatlan Telekom HGW mögé tenni, ha van IPTV a routerre kötve?
Ez most nagyon meglepett és egyben nagyon szomorú. -
TeeJay
félisten
Majd írjátok már meg aki most vett Asus BE58U-t hogy V2-t kaptatok-e már
dobozon a HW verziónál rajta lesz hogy A1 vagy A2 (V2)
mindkettőre külön FW van bár kb. azonosak mert csak FEM csere lett a két verzió között -
válasz
cibus
üzenetére
Az Aimesh rendszer előnyei vitathatatlanok: Egyszerű beállítás, gyors konfigurálás, gondtalan használat.Itt olvashatsz róla bővebben. Ha másik eszközt veszel, akkor javaslom, hogy AiMesh képes eszközt vegyél. A BE-s routerek közt most az előzőekben általam ajánlott ASUS RT-BE58U a legolcsóbb: 30K Ha az AX-es régebbi modelleket nézzük, akkor az ASUS RT-AX57U az, ami már jó szívvel ajánlható. Ez most 24K az Euronics-ban és az Alzán is. Az árkülönbözet csak 6K, ami miatt szvsz jobb vétel egy a BE58U még másodiknak is.
Ha a kétszer harmincezer ft nagyon túlnő a WiFi megújítására szánt kereteden, akkor a második/vagy a harmadik routernek akár egy használt AiMesh képes AX-es Asus-t is vehetsz. Időnként ki lehet fogni a hardveraprón, vagy jófogáson egész jónak tűnő darabokat. -
cibus
senior tag
válasz
BB9000
üzenetére
köszönöm

és ha veszek egy Asus RT-BE58U-t fő routernek, amiről menne 2 telefon, 1 tv wifi, meg abból egy PC vezetékkel, mellé akkor AP-nak milyen router javasolt? gondolom elég lenne AP-knak olcsóbb is, még 1-2 db , arra hogyha megyek le a másik házba ott se szakadjon meg a netem.. -
válasz
cibus
üzenetére
Azt írod: "nem kell most egyszerre két eszköz . . ."
Fogalmazzunk pontosan: Most nem számmál rá annyit, amibe két eszköz megvétele is beleférne.
Az általad vázolt felállásban ahhoz, hogy az elvárásodnak megfelelő WiFi lefedettség legyen mindkét házban két WiFi eszköz kell, továbbá az is feltétel, hogy a két eszköz UTP kábelesen össze legyen kötve.
Az eszközök beszerzését időben el lehet tolni, de egyetlen eszközzel jó lefedettséget mindkét épületben nem fogsz tudni elérni, még a legdrágább WiFi routerek közül választva se ! A 2x 60 cm téglafal a két épület között túl nagy akadályt jelent a WiFi jeleknek. Két eszköz kell: az egyik az egyik házban, a másik a másikban, és a kábeles összeköttetés is fontos!
Ma akciós az Asus RT-BE58U az iponnál: csak 30K ! Nézz rá, gondold át.
Ha igény, hogy USB-n háttértárat köss a routerre, és filmeket is nézz onnan, akkor ajánlott egy erősebb hardverrel rendelkező modellt választani. Az Asus RT-BE58U egy belépő szint. Van rajta USB, de a processzorerőben nem túl acélos, ezért csak kisebb igénybevtelre javaslom használni. Lehet, hogy kiválóan elmenne róla a filmezés is, de ahhoz már egy RT-BE86U-t vagy hasonló, erős procival rendelkező routert javaslok.
Az igényeket és a lehetőségeket össze kell hangolni. Ha árban csak a belépő szint fér bele, akkor tudásban sem lehet elvárás a top kategória. -
cibus
senior tag
másik topikban ezt írta valaki:
"Sziasztok
Van egy asus rt ax57-es routerem ami rendszeresen pár naponta eldobja az okoseszközöket (porszivó,kamera, stb), majd csak egy újraindítás után csatlakoznak újra. Mi lehet a probléma? Az előző tp link routerral szinte soha nem fordult ez elő.."
ezek szerint routerekben is gond van az asusokkal? nem csak pc alaplapokkal és laptopokkal van gond állandóan? -
cibus
senior tag
válasz
Csixi68
üzenetére
Jelenleg a két négyzet közt nincs elhúzva, de tervben van hogy elhúzom a kábelt. Mármint rendesen át is dugom a két falon át. Igazából kivitelezhető, csak nem akarok kókány munkát, meg hogy látszódjon, így majd tavasszal szánom rá magam arra. Szóval most az csak a lényeg, hogy itt a fenti házban legyen wifi.
Miért csak ez a kettő jöhet szóba? Oké, ax59u értem, a belső antenna miatt gondolom, de pl a be58u miért esik ki, miben rossz? -
Csixi68
tag
válasz
cibus
üzenetére
Igazából ha jól értem, akkor Neked elég egy wifi képes eszköz és nem biztos a router.
A zöld és a lila négyzeten UTP kábel csatlakozási lehetőséged van? Vagy azért kell a wifi, hogy a lila helyen lévő PC-nek legyen internet elérése?
Azért 2x 60 cm-es falat nem könnyű wifivel áthidalni, max irányított antennával. Azt linkelte Szotyi222.
Kábellel mi a legközelebbi pont, ahová eltudod vinni a lila négyzet irányába??
Padlástéren esetleg kábelt húzni? Nehéz így elképzelni és sok a vastag fal. Helyileg merre vagy?
Közben nézem a linkeket, ha a wifit nézünk csak, akkor olyat kell keresni ami 2,4 GHz-n nagyobb az átvitele... AX3000 vagy az AX4200 jöhet szóba ha hagyományos eszközeid vannak. -
cibus
senior tag
válasz
Szotyi222
üzenetére
A másik tv pont a másik felé, az első szobában, a routertől balra lévő szoba. De oda nekem nem kell wifi rá, mert nem wifi képes a tv.
+ a router és aközött az első szoba között gipszkarton van, ott simán átmegy a wifi kintről is
ott jó a jelentősségem
Ezeket néztem, csak nem tudom melyiknek a legerősebb a jele:
[link] [link] [link] [link]
Vagy melyik lenne nekem a legjobb ár -értekben?!
Vagy egyáltalán legyen e Asus, vagy engedjem el és jobban járnék valami más márkával?
30-40 közt szánnék rá most, ha annyival jobb valami, akkor mondjuk egy 45ig.
Aztán idővel valahova a másik házhoz közelebb vezetékkel kiépíteni még egy routert AP-nak, valami olcsóbbat, de az majd csak később -
cibus
senior tag
válasz
Csixi68
üzenetére
Okés, írom a konkrétabbat akkor
nem kell most egyszerre két eszköz (mesh), de 1 jó router minimum kell, a Telekom router után. Annak a wifijét le akarom tiltani, arról kábellel csak a két tv menne, meg abból egy kábel az új routerbe és az új routerrel oldanám meg a wifit.
szóval a telekom van a földszinten a piros-sárga kör helyén, zöld téglalaphoz oda van vezetve a net kábel, ott egy PC, oda tervezek akkor egy routert az emeletre, mert ahol a 2-es jel van, az ott csak egy lépcső van, a zöld téglalaptól galéria van, így a router lehetne a két szint között.
nekem most egyszer annyi kell, hogy a wifit onnan elvigye a "ház 2" jelölés legalább első feléig, a lila négyzetig. ez mondjuk egy 18-20 méter légvonalban. ez megoldható?
2es mellett van egy 40-50es téglafal
1es mellett egy 40es téglafal
a két ház összeépült, és nem is vékony falak, tégla. mondjuk 2x60cmolyan router kellene akkor már, amin van valami gyorsabb usb is, valami usb3.0 minimum, mert ha jól értem, akkor erre lehet dugni pl egy külső winyót és akkor bárki wifin elérheti a rajta lévő képeket, vagy tudna wifin nézni bárki pl filmet. Mondjuk a tvn is wifin keresztül. erre való? mennyire használható pl film nézésre ez wifin keresztül?
köszi
-
Helló
Xiaomi routerben van egy WiFi Roaming funkció, ami ezt jelenti:
"Create a network with a name identical to home network"
Gyakorlatilag azonos wifi nevet hoz létre a fő routerrel.Van más gyártó ahol van ilyen funkció?
-
Csixi68
tag
válasz
cibus
üzenetére
Szia, nem attól függ, hogy mennyi antennát látsz. Itt ennél a példánál a 3x3 az 5GHz-en van aminek a hatótávja rövidebb, mint a 2,4 GHz-es, viszont a rövidebb távon stabilabban és gyorsabban megy az adat, mint a 2x2-n. Ha Neked a hatótáv kell, akkor mesh rendszerrel tudod növelni stabilan. Konkrét dolgokat ha tudsz mondani, akkor jobban tudunk segíteni.
-
cibus
senior tag
válasz
Csixi68
üzenetére
De akkor a 2x2 és 3x3 az nem függ a fizikai antennák számától? Mert ugyanúgy 4 antenna van a 2x2es és a 3x3as routeren is. Vagy csak elírás és az is csak 2x2?
Meg az érdekel igazából, hogy a 3x3 oké, hogy gyorsabb, de nem kisebb a hatótáv? Mert nekem a hatótáv lenne csak a lényeg, vagyis legjobban -
Csixi68
tag
válasz
cibus
üzenetére
Szia, antennák száma... esetleg az AI-t megkérdezted?
Ez a specifikáció egy Wi-Fi 6 (802.11ax) szabványú, kétsávos útválasztó képességeit írja le, amely különböző adatátviteli sebességeket kínál a két frekvenciasávon, a 2,4 GHz-en és az 5 GHz-en. A specifikáció magyarázataA megadott paraméterek a Wi-Fi útválasztók és eszközök technikai jellemzőit részletezik, különösen az antennák számát és a használt frekvenciasávokat. 2,4 GHz AX: 2x22,4 GHz: Ez a frekvenciasáv nagyobb lefedettséget biztosít, de lassabb sebességet kínál, és hajlamosabb a torlódásra.AX: A Wi-Fi 6 szabványt (hivatalos nevén 802.11ax) jelöli, amely hatékonyabb adatátvitelt tesz lehetővé.2x2: Ez a MIMO (Multiple Input Multiple Output) konfigurációt jelzi. Azt jelenti, hogy az útválasztó 2 adó- és 2 vevőantennát (vagy adatfolyamot) használ ezen a sávon. Ez olyan, mintha az adatok számára két sávos út állna rendelkezésre.5 GHz AX: 3x35 GHz: Ez a frekvenciasáv rövidebb hatótávolságú, de jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, optimális körülmények között.AX: Itt is a Wi-Fi 6 szabványt használja az eszköz.3x3: Ez a konfiguráció 3 adó- és 3 vevőantennát (vagy adatfolyamot) alkalmaz az 5 GHz-es sávon. Ez a 2x2-höz képest szélesebb, három sávos "autópályát" jelent az adatok számára, ami gyorsabb és stabilabb kapcsolatot eredményez a kompatibilis eszközökkel. A több antenna (3x3 vs 2x2) sávonkénti használata növeli a maximális elméleti sebességet és javíthatja a jelminőséget, feltéve, hogy a csatlakoztatott klienseszközök is támogatják a megfelelő számú adatfolyamot. -
cibus
senior tag
valaki le tudná esetleg írni laikusnak, érthetően, hogy ezek mik egy router specifikációban?
2.4GHz AX: 2x2 + 5GHz AX: 2x2
miért jobb a 2,4 GHz AX: 2x2 + 5 GHz AX: 3x3 nála? ez esetleg a hatótáv, lefedettség? -
blueye
veterán
Melyik router lenne a legjobb ár/értékben (ha lehet maradnék a TP-linknél) a kerti WiFi-s eszközök ellátásához EasyMesh rendszerben?
Nem kell nagy sávszélesség, egy fal/ablak, nem tudom vezetékelni, a hatótáv a legfontosabb. Esetleg valami BFes?
-
Haart
addikt
Tegnap megjött az MR47BE, igazán jó vétel volt 30 ért

Beüzemeltem, egy RT3000v2-t váltott. Hát elég látványos a különbség azt kell mondjam. Minden is villámgyors
-
Csixi68
tag
válasz
adzam
üzenetére
Na az N18 sem mai darab. Ha ezt nézem akkor mire az újat lecseréled, eltelik vagy 8-10 év.
Lehet érdemesebb a mostani újabb technológiát venni.
Szóval mivel most kb egy árban be lehet szerezni a Te által kiválasztottakat, így Neked kell eldöntened, hogy melyiket választod.
Én inkább a TUF Gaming BE6500-ra tenném a voksom, jövőálló és bővíthető. Ha kevés a LAN port akkor bővíthető akár 2,5 Gbps-es switch-el.
-
gereke
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Szia,
Router: TP-link Archer C5
AP: D-Link COVR-C1200 -
-
gereke
tag
Sziasztok,
Egy kis support-ra lenne szükségem, mivel az utóbbi években nem tartottam lépést a hálózati eszközök fejlődésével.
Adott egy közel 100nm-es lakás. Egyik sarkában van a HUB szekrény. Ide jön be a szolgáltató és ide futnak össze a lakás helyiségeiből is az UTP kábelek. Ebben a szekrényben van elhelyezve a szolgáltató routere és a saját routerem is, plusz egy 16 portos switch(tudom nem jó mivel dupla NAT-olás van, de a szolgáltató még nem kapcsolt át bridge módba én meg nem használom a szolgáltató eszközét mint router mert nagyon gyenguska).
Saját routerem látja el a lakást, a szolgáltató routerére csak a saját routerem kapcsolódik.
A szolgáltató routerén és saját routeremen is tiltva van a WiFi, mivel AP-t használok WiFi-re a lakás fizikai közepén, kábellel bekötve. Jelenleg a MAC address szűrést a router oldja meg egy Access listával.No mindezt most kinőttem
, mert a család összes kütyüje(mindenkinek laptop vagy tablet, mobil, óra.... tv, mosógép, kamerák,...) mellett az IoT eszközök már megfektetik a rendszert és az Access lista is betelt, nem tudok több eszközt felvenni. 
Milyen eszközöket ajánlanátok
?Véleményem szerint a struktúra jó(saját router + AP), csak kicsit idejemúltak az eszközök(persze a javaslatokat mindig szívesen fogadom
)Routerra annyi kivánalom lenne, hogy:
-WAN fele tudjon 1G-t(esetleg jövőállóan 2G)
-Lehessen felvenni 100 eszközt az Access listába, ha azt a router kezeli
-Legalább 50 dedikált MAC-hez lehessen fix IP-t hozzárendelni
-WiFi itt nem lényegAP tudjon:
-WiFi 6-ot
-Legyen egy másodlagos/gest WiFi network is az IoT eszközöknek, amit tudjak csak 2,4G-re korlátozni
-Lehessen felvenni 100 eszközt az Access listába, ha azt az AP kezeliEzzel a megoldással egész jó WiFi lefedettséget tudok elérni tégla közfalakon keresztül a lakás középpontjából.
Ami az anyagi oldalát illeti, 100eFt-ból mindenképpen álljon meg a rekonstrukció.
KÖSZ!!!

-
-
Csixi68
tag
válasz
adzam
üzenetére
Szia!
Mi a cél? Mire használnád? Mekkora a net sebessége és kell-e wifi7? Csak ASUS vagy más gyártó is szerepet játszhat? Mekkora a költségvetés? Szóval sok kérdés felmerül ilyenkor, de ha pár lapot visszaolvasol akkor sokan kérdezték már és ajánlottak is mesh rendszereket. -
Tyrel
őstag
válasz
adzam
üzenetére
Én itt csak kérdező vagyok, de szerintem: https://www.alza.hu/tp-link-deco-x55-2-pack-d12330953.htm
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Nem nagyon találom a megfelelő topic-ot, de lényeg hogy adott egy csodálatos TP-Link TL-MR6400 4G Router (elég gagyinak tűnik, de ez van, 2 hete vették)... és hát harmat gyenge vele a 4G jel ill. a sebesség...
Felmerült, hogy egy kültéri LTE antennával lehetne javítani a helyzeten, de ilyet még nem csináltam, nem igazán tudom milyen adatok alapján lehet eldönteni, hogy egy adott antenna kompatibilis-e ezzel a routerrel vagy sem.
Szóval milyen LTE antenna működhet, tudtok ilyet ajánlani?
Első körben a Poynting XPOL-1-5G Plus-t sikerült kinézni, ennél drágábbak (50k) már nem is férnének bele... De kérdés, hogy ez jó-e, vagy van jobb, olcsóbb?...Tudom ez omnidirekcionális, de az irányított antennás témába pláne nem vágnék bele tapasztalat nélkül, fogalmam sincs merre van a torony, meg nem is biztos hogy fel tudjuk olyan helyre szerelni ahonnan majd pont jó irányba nézhet...
-
adzam
junior tag
Sziasztok!
Újra bogarászom az ajánlásokat. Aimesh rendszert szeretnék. Igaz, hogy a vendéghálózat csak a fő routeren elérhető? TUF AX4200, vagy BE58U a kiszemeltek. Érdemes lenne két egyformát venni? -
Khaosz55
addikt
válasz
-FreaK-
üzenetére
Decoban csak be tudod kapcsolni illetve ki. Lehet hogy nézni hogy álltalában honnan használod a wifit és oda rakja az erősebb wifit. Kertben a szaunában használjuk, hogy zenét játszunk le. Persez sokkal ritkábban használjuk ott mint a házban.
Minden esetre most ki van kapcsolva és működik mindenhol ahol akarom. -
Khaosz55
addikt
Ide is megírom hátha hasznos dolog másnak.
Deco B25 jelerőssége extemen leeset a kertben. Úgy néz ki a Beamformig bekapcsolása volt a probléma ugyanis akkor nem gömböt sugároz hanem egy helyre koncentrál.
Tehát a kikapcsolásával jóval nagyobb a lefedettség. Én nem tudtam...
-
Essejó
veterán
válasz
cibus
üzenetére
EU szabályozás miatt a Routerek max 100 mW-al sugározhatnak.
Ha most a T-s ONT kevés, akkor a "jobb" Router is kevés lesz egymagában.A megoldás a MESH rendszer kiépítése lehet.
Ami alapból 2 db eszköz.
A Cudy WR 3000s-t dicsérték páran, hogy jó a Wifi-je. Lényeges a végén az S, mert van S nélküli is. link -
Csixi68
tag
válasz
cibus
üzenetére
Szerintem Neked kell eldönteni, hogy melyik cég routerét preferálod és akkor tudunk segíteni. Csak olyat válassz, aminek van mesh rendszere is.
Én sokakkal ellentétben a meglévő fekete telekom routerem mellé aXiaomi rendszerét építettem ki. Volt ASUS, TP-Link, D-Link, Mikrotik routerem is, de a könnyű-olcsó mesh rendszerkiépítés ezzel volt elérhető. Nem csalódtam benne. Sok mindenki próbálta lehúzni a Xiaomit, megértem, hogy miért, de ár-érték-gyorsaság arányban mégis ez volt a legjobb opció... Nekem.
Szóval dönts és segítünk. -
-
Essejó
veterán
válasz
cibus
üzenetére
Pedig a Sagem 3896 kb mindenre is elég lenne, (nem vályog fal) ha T karbantartás és vagy net hiba esetén azért lenne még a belső háló.
De mivel nincs.
Csakis ezért raktam DMZ-be, egy saját Routert, hogy az asztali gépről elérjem a NAS-t, és tudjak filmet streamelni a Tv-re.
-
cibus
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
Nekem most az a terv, hogy veszek valami jobb routert, egy elég jó, központi helyre el van húzva a falban láthatatlanul a net kábel, ahol nincs mennyezet, csak lépcső, oda rakom az új router, bedugom a netet, és a Telekom csak arra lesz, hogy bejöjjön rajta a net, meg onnan vezetékkel megy (láthatatlanul a falban) a két tv-re a net/adás a beltéribe és a Telekom router wifijét letiltom a f.szba. Majd szépen megoldja egy jobb routert a wifit. Csak nem igazán segít sajna senki, hogy milyet vegyek.
De remélem ez így egy járható út, amit leírtam, mármint hogy kivitelezhető -
tototos
addikt
Sziasztok!
Kádár kockába(vályog fal) kellene normális wifit varázsolni. Jelenleg a Telekom fekete routere van csak, de az 1 falat sem nagyon képes átvinni. Cudy AP1300-t(kerek beltéri) néztem ki. Valaki próbálta már? Nekem kültéri van, azzal meg vagyok elégedve.
-
cibus
senior tag
Pcben (alaplap) és laptopban nagyon nem szeretem az asust, csak a gondom volt velük mindig, pedig sose alsó és középkategóriásom volt, hogy az lett volna a gond. Routerben milyenek? Mennyire panaszkodnak rájuk? Ax58u a3000, ax58u v2 ax3000, be58u , tuf gaming ax3000 v2. Ilyesmikre gondolok kb., ez a kategória.
Valamelyikkel van probléma, akár szoftveres, vagy jelentőség, bármi? Melyik ajánlott, vagy melyik nem?
Asusnál van jobban ajánlott márka? -
cibus
senior tag
sziasztok!
újra gondoltam a dolgokat, nem kell most egyszerre két eszköz (mesh), de 1 jó router minimum kell, mert ezt a telekom sagemcom Fast5655-et kidobom már, ott tartok
szóval a telekom van a földszinten a piros-sárga kör helyén, zöld téglalaphoz oda van vezetve a net kábel, ott egy PC, oda tervezek akkor egy routert az emeletre, mert ahol a 2-es jel van, az ott csak egy lépcső van, a zöld téglalaptól galéria van, így a router lehetne a két szint között.
nekem most egyszer annyi kell, hogy a wifit onnan elvigye a "ház 2" jelölés legalább első feléig. ez mondjuk egy 18-20 méter légvonalban. ez megoldható?
2es mellett van egy 40-50es téglafal
1es mellett egy 40es téglafal
a két ház összeépült, és nem is vékony falak, tégla. mondjuk 2x60cm
és milyen routert ajánlotok? írjatok többet is kérlek, pl valamit 30 körül és esetleg 40 körül, megnézem számomra megéri-e a különbség.
azt nézegettem, hogy akkor lehet már jó lenne rá valami gyorsabb usb is, valami usb3.x, mert ha jól értem, akkor erre lehet dugni pl egy külső winyót és akkor bárki wifin elérheti a rajta lévő képeket, vagy tudna wifin nézni bárki pl filmet. erre való? mennyire használható pl film nézésre ez wifin keresztül?köszi

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- LG LCD és LED TV-k
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- Billentyűzet gondom van
- Filmvilág
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro Max 64GB Gold -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4584
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5457, 100% AKKSI
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4860, 91% AKKSI
- ÚJ Lenovo Legion Pro 7 - Intel Core U9 275HX, 32GB, 1TB, RTX 5080(16GB), OLED 240Hz
- HP 250 G7,15.6",i5-1035G1,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, nem zavar semmiben.

, mert a család összes kütyüje(mindenkinek laptop vagy tablet, mobil, óra.... tv, mosógép, kamerák,...) mellett az IoT eszközök már megfektetik a rendszert és az Access lista is betelt, nem tudok több eszközt felvenni. 
?

Dr.NX