- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
-
válasz
E.Kaufmann #7698 üzenetére
Ahhoz képest sz@r a Mikrotik Wifi kezelése?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
grabber #7694 üzenetére
Ha nem akarsz szívni a wifivel, vegyél Ubi(nemíromkiateljesnevétmertnembírommegjegyeznihogykellírnikülönbenishülyenevevanmintamááááálta) Unifi eszközöket. Dual WAN-t nem a guest wifihez használunk, hanem értelmesen failover és loadbalancinghoz.
Külön kell választani logikailag a WAN és LAN oldalt. A guest wifi csak annyi, hogy egy olyan LAN alháló, amit elszeparálun k a többi LAN-tól, esetleg a router még plusz tűzfal szabályokkal hotspottal és QoS-sel korlátozza a WAN felé folyó forgalmat, ami lehet dual WAN is. -
Sziasztok!
Van egy raspberry-m a mikrotik routeren. FTP-n commanderen pl elérem. Szeretnék úgy letölteni, hogy ne kelljen másnka létrehozni ftp kapcsolatot.
Pl:
router dns címe:port/ftp/ftp.zip ezt beírva a böngészőbe, letöltsem egyből a file-t. ezt meg lehet valahogy oldani?
Köszi -
Sziasztok!
Egy irodáda házban kellene megoldanom a wifi ellátást. 1db wAP ac(kertbe) és 3db Cap AC-re gondoltam 4011-el. Hogy még szuperebb legyen capsman és dual wan is lenne. Még ezt megbolondítva Guest wifivel.
Kérdéseim:
1, Hogyan oldanátok ezt meg. Főleg a dual wan zavar be nekem. Vagy kinevezem az egyik wan-t vedégeknek és a másikat dolgozóknak. De akkor nincs teljesen kihasználva a két wan. Jobb lenne valami load balancing,de úgy hogy a dolgozóknak elsőbbsége legyen. De olyat sem szeretnék,hogy 1 dolgozó miatt elfogyjon a teljes sávszél. Ezt mivel tudnám megoldani? Még sose csináltam,de ha megvan az elv,akkor sok utánaolvasás után remélem be tudom állítani.
2, Mennyi user lehet egy AP-n egyszerre? Rendezvény esetén lenne akár 100 user akik közül a fele szerintem az AP-n is lógna,ha nem is netezik. Emiatt egy terembe célszerű 2 db AP-t is lerakni?
3, Mennyi távolságot célszerű tartani 2 AP között? 5m-re raknék egy másik cAP-ot,nem zavarná e(persze másik frekire)
4, Teszteltem a lefedettséget egy 2011 wifi-vel és a wAP ac mennyivel gyengébb annál? Sajna kültérre is kéne raknom ellátást,de 2,4 és 5 GHZ-es kültéri Ap-ből csak a wAP ac-t találtam. Azt olvastam,hogy annyira nem szuperál lefedettségben. -
törölt tag
válasz
adam900331 #7691 üzenetére
Neten találtam egy leírást hozzá, már nem emlékszem, hol de let me google it for you.
-
törölt tag
válasz
adam900331 #7689 üzenetére
Szia!
Vagy a system menu->packages almenüben rákattintasz a check for update gombra,
vagy letöltöd: innen
felmásolod a routerre winbox-szal és újraindítod a router-t.
-
vargalex
félisten
válasz
vampire17 #7686 üzenetére
Erre mondom, hogy az AP oldalán történő kapcsolat megszakítás pont azt váltaná ki, hogy a kliens az 5 GHz-es hálóra mászna vissza.
(#7687) Lenry: mindegy, hogy azonos, vagy különböző az SSID (nálam különböző és mindenkinek azt is szoktam javasolni, hogy különböző legyen), ha úgyis mindkettőt fel kell venned azért, mert a kertben is használni akarod...
-
-
Úgy gondolom, mikor az eszköz "távolodik" gyengül a jel, és a router bontja a kapcsolatot, így automatikusan átkapcsolódik a másikra, legalábbis elméletben. az 5GHz-re is be kell állítani ezt más értékekkel. Szerinted nem működhet? Nem próbáltam még, panelbe nem kellett.
-
-
vampire17
addikt
válasz
#42556672 #7677 üzenetére
Az a gond, hogy nem akarom nagyon lehuzni az 2.4-et mert a kertben van par cuccom (kamerak, erzekelok) amik azt hasznaljak...
Illetve, a fo gond az, hogy ezen az nem segit, ha mar 2.4 en vagyok es bejovok az udvarrol. Azt szeretnem, ha ebben az esetben atvalltana 5-re
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Wifi Access List-el probalom azt beallitani, hogy ha egy adott db-nel erosebb a jel, akkor dobja el a kapcsolatot 2.4 ghz-en. (igy terelnem a klienset 5ghz-re)
Addig mar eljuottam, hogy ha beallitom mondjuk 120..-70 -re a range-et, akkor mar nem engedi a klienset csatlakozni, de ha mar el a kapcsolat, azt nem dobja el...
Hogyan allitsam be ugy, hogy a mar letezo kapcsolatot is dobja el, ha eros a jel?
-
MUM Budapest : mi a különbség az ingyenes és a fizetős regisztráció között? Mivel több a fizetős?
-
kovyhun
tag
válasz
adam900331 #7665 üzenetére
Én is szenvedtem vele, az a baj, hogy mint szinte mindenhez sok különböző leírás van. Úgy emlékszem próbálkoztam több verzió firmware frissítéssel, de sikertelenül. Aztán valahogy végül mégis jó lett az eredetivel.
Ezzel a verzióval megy nekem:
>AT^FHVER
^FHVER:"E3372H-153 21.326.62.00.55,CL2E3372HM Ver.A"A jegyzeteimben ezt találtam:
1) connected to the port com
cu -s 115200 -l cuaU0
2) sent the codes
AT^SETPORT="FF;12,16"
# explanations
FF-> disable first mode
; -> codes are now dedicated to the second mode
12 -> com port ( cuaU0 )
16 -> ncm ( ue0 interface)
Note that if you activate 3G or 4G modem, you will get cuaU1 etc...
3) reset the modem
AT^RESETIf you want to keep PPP support for example for older router with USB port use ' AT^SETPORT="FF;12,10,16" ' instead. Remember that you won't get full speed with PPP.
(Én win7-en CoolTerm-el csatlakoztam rá, de nem hiszem hogy ennek van jelentősége.)
LTE eszközként én sem tudtam megoldani, ppp modemként használja a Miki.
-
törölt tag
válasz
adam900331 #7667 üzenetére
Nekem firmware update kellett.
-
adam900331
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #7666 üzenetére
Köszi. Ezzel csak az a gondom, hogy mihelyst AT parancsot adok ki a Huaweinek, akkor egy ERROR-al köszön vissza.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
adam900331 #7665 üzenetére
Ha elég egyszer kiadni a modemnek és megjegyzi a beállítást, akkor inkább PC-ről küld rá a parancsot:
[link]
Egyébként úgy rémlik, csak a PPP interface esetén lehet ráküldeni AT parancsot, de lehet, van rá mód terminálból és scriptből, de csak tipp, annyira sosem mélyedtem bele a webstickek világába -
adam900331
csendes tag
válasz
MaCS_70 #6678 üzenetére
Sziasztok!
Adott egy Huawei E3372h-153 típusú mobil stick. A probléma az vele, hogy ha a Mikrotik routerre csatlakoztatom, akkor a stick router módként viselkedik, tehát címet oszt a Mikrotiknek, stb. Ezt a módot nem lehet kiiktatni a Huawei webes felületén. Viszont találtam itt a fórumon, hogy ,,valahogy,, át lehet állítani stick módba, hogy a Mikrotik sima usb eszközként érzékelje. Az előző hozzászólásban látom, hogy AT^SETPORT="FF;12,10,16" értéket kell megmondani a sticknek, de erre vonatkozó leírást nem igazán találok. Ezen a weboldalon leírtak alapján indultam el, de a 4. lépésnél 19-es error kóddal elszáll, és nem tudok továbbmenni. Tudna valaki ebben a Huawei stickes problémába segíteni valaki?
Köszönöm!
-
válasz
choco01 #7648 üzenetére
"Az a baj hogy ha megadom Dst. Address-be a címet akkor ugye amikor kapok új IP-t az eltűnik, de ha meg a MikroTik DDNS címet adom meg átfordítja IP-re és az is eltűnik.. erre milyen megoldást szoktatok alkalmazni?"
Akkor fedd fel a MikroTik-ed DDNS címét az Ip / Filrewall / Address-List -be :
add address=fgereththrt.sn.mynetname.net list=Wan-IpEzután már Dst-Adddress-List -et használsz. Kész is :-)
És/vagy "dst-address-type=local"
-
tlecso
csendes tag
Szia!
Csak egy NetGear ProSafe GS108 unmanaged 8 portos gigabit switch van mögé bekötve + a wlan eszközök.
A switchbe van bekötve az összes vezetékes eszköz. Kipróbáltam, a halott hálózat állapotában áramtalanítottam a switchet, vártam vele pár percet és visszakapcsoltam, de nem javult semmit sem a dolog.
-
bacus
őstag
Mi van még a hálózatodban? Mondok egy példát, hogy miért kérdezem. Az irodámban egy db tp-link managelhető switch van, minden más mikrotik (ezt még nem cseréltem). Én ezt sima layer2 switchnek használom, semmi nincs beállítva, 3 éve hozzá se nyúltam. Aztán kellett még egy bejövő wan, csak minden portom foglalt volt, nosza előkaptam egy kis 8 portos switchet a szekrényből, ideiglenesen jó lesz, a telefonközpontot és még valamit kiraktam erre , lett egy szabad portom.
1 napra rá látom, hogy néha meghülyül a fő router (3011), pár perc és helyreáll magától, de random előjött megint, kb mint nálad...
A lényeg, a hirtelen előkapott switch is managelhető volt, a két switch azonos IP-cimmel rendelkezett, miközben én azt az alhálót nem is használtam, de mikin egy bridgbe kerültek, stb. Amint egy buta switch-re cseréltem a másodiknak berakott kütyüt, megszűnt minden probléma.
Szóval lehet nem is a mikrotikben kell keresni a hibát..
-
bacus
őstag
válasz
bambano #7654 üzenetére
Szinte biztos, hogy a hw offload miatt csinálta így. Nem igen szeretném elvállalni anélkül, hogy ne kapnék egy rajzot a helyszínről, melyik switch hol van, és hogy van össze drótozva.., ha megvan a rajz ki is fogok menni megnézni.
Egy "rendszergazda" szólt, hogy vegyük át, de tartok tőle, hogy minden a nyakamba szakad. Nem is értem, hogy mer elvállalni bármit is (mert nem én szerződök)..., pl még sosem állított be kliensen vpn-t, wtf?!, mikor nem érte el név szerint a szervert mondtam, hogy írja be a hosts fájlba, beírta, nem ment, majd elküldte a képernyőmentést, benne volt a # a sor elején..., az előző rg odaadta neki az smb.conf fájlt, megkérdezte, hogy milyen programmal tudja ezután lementeni a régi szervert. Mondom winscp, de sajnos nem tudta beimportálni az smb.conf fájlt...
Mondjuk a havi rendszeres pénz majd jól jön, ha már egyszer kijavítottam a meglévő problémákat és nem kell hozzá nyúlni 1 évig.
-
tlecso
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám van az RB951G-2HnD routeremmel (6.44.3 fw, de a régebbivel is ezt csinálta), hogy kb. 2-3 napig megy hibátlanul.
Ezután az alábbi hibajelenség jön elő:
Kábelen a router szinte elérhetetlen (kb. 30-60 másodpercenként disconnectel a winboxból), wifin viszont az androidos Mikrotik alkamazással elérhető. Mivel az internet is kábelen jön be, ezért az nem működik sehol sem. Ha az androidos alkalmazással ránézek, akkor minden rendben lévőnek látszik, az WAN porton ott a külsős cím, a LAN bridge-en ott a belső cím, DHCP néha működik de újraindítás után az sem.A internet egy Cisco EPC3925 kábelmodemen keresztül érkezik, amely bridge üzemmódban van.
Ha az androidos alkalmazással leresetelem a routert és utána a Winbox-szal visszatöltöm bele a konfigot, akkor pár napig megint működik rendesen, utána fejreáll ismét.
Port konfig az alábbi:
/interface bridge port
add bridge=Lecso_Bridge interface=ether1
add bridge=Lecso_Bridge interface=ether2
add bridge=Lecso_Bridge interface=ether3
add bridge=Lecso_Bridge interface=ether4
add bridge=Lecso_Bridge interface=wlan1
/interface list member
add interface=ether5 list=WAN
add interface=Lecso_Bridge list=LANA tűzfal konfig az alábbi, szinte standard:
/ip firewall filter
add action=drop chain=input comment="DROP - DNS request from WAN UDP" \
dst-address=192.168.0.0/16 dst-port=53 in-interface=ether5 protocol=udp
add action=drop chain=input comment="DROP - DNS request from WAN TCP" \
dst-address=192.168.0.0/16 dst-port=53 in-interface=ether5 protocol=tcp
add action=drop chain=output comment="DROP - SMB Output" log-prefix=\
"FW Drop SMB Out" out-interface-list=WAN protocol=tcp src-port=\
137,138,139,445
add action=drop chain=input comment="DROP - SMB Input" dst-port=\
137,138,139,445 in-interface-list=WAN log-prefix="FW Drop SMB Input" \
protocol=tcp
add action=drop chain=input comment="DROP - iAMT access" dst-port=16992-16995 \
in-interface-list=WAN log=yes log-prefix="FW Drop iAMT access" protocol=\
tcp
add action=drop chain=output comment="DROP - HP P3015DN Block Output" \
out-interface-list=WAN src-address=192.168.0.11
add action=drop chain=input comment="DROP - HP P3015DN Block Input" \
in-interface-list=WAN src-address=192.168.0.11
add action=fasttrack-connection chain=forward comment=FastTrack \
connection-state=established,related
add action=accept chain=input connection-state=established,related,untracked
add action=drop chain=input connection-state=invalid
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat ipsec-policy=out,none out-interface-list=\
WANVan ötletetek arra, hogy mi lehet a problémája a routeremnek?
Előre is köszönöm a segítséget! -
bambano
titán
nekem is lenne egy kérdésem:
pont-pont összeköttetés két 922UAGS-5HPacD-vel. ha egypoláros antennám van, mi a leggyorsabb működő wireles konfig? queue-száma, band, ilyesmi érdekelne.tia
-
bambano
titán
válasz
WolfLenny #7645 üzenetére
"Jól értelmezem azt, ha egy interface-t hozzáadok egy bridge-hez, akkor a tűzfalszabálynál már nem hivatkozhatok rá?": szerintem nem, ha az interfésznek van saját ip címe, akkor hivatkozhatsz rá.
az is kérdés, hogy amikor bridge-ről és tűzfalról beszélsz, akkor melyik tűzfalról? van l3 tűzfal a kernelben, meg van a bridge-nek saját l2 tűzfala, és a kettő között van átjárás.
-
bambano
titán
"Felvett egy bridge-t, majd van még 56 vlan, és persze mindegyikhez egy bridge. Minden vlan a bridge interface-en van, majd minden egyedi bridgbe egy port az adott vlan. Minden vlanos bridge külön ip cím tartomány, külön dhcp szerver, stb.": lehet, hogy ezt a szemetet a hw gyorsítás miatt csinálta... de lehet, hogy tévedek.
"Vagy ehhez látnom kellene az alatta lévő switcheket is, ahol már port szinten szét van osztva?": valószínűleg igen, a switchek portján natív hálózat van, és a bejövő forgalmat a switch tageli be vlanba.
-
törölt tag
A VLAN-nál rengeteg lehetőséged van. Alapból a legtöbben a portok oldaláról fogják meg.
- Access port az amibe bedugsz egy gépet (Mikrotik untagged portnak hívja), az itt bejött csomaghoz hozzáteszi a VLAN tag-et az itt kiküldött adatról leveszi. Onnan tudja, melyik VLAN-ban van, hogy a portnál megadta. (PVID->Port VLAN ID)
- A trunk port pedig switch-ek routerek összekötésére használt, (Mikrotik-nél tagged port) itt a kimenő csomag mindig tartalmazza a VLAN tag-et , hogy a túloldalon a másik eszköz tudja, hogy a bejött csomagot melyik VLAN-ba kell továbbítania
Amikor VLAN-t használnak van egy management VLAN ami úgy van konfigolva, hogy innen tudod managelni az eszközöket és csak innen. Ez lehet dedikált port valamelyik eszközön.
Ha elrontod a konfigot, nagyon könnyen ki tudod magad zárni az eszközből!
Rengeteg jó leírás van a Mikrotik oldalon.
-
choco01
addikt
válasz
Beniii06 #7646 üzenetére
Igen én is így gondolom,köszönöm, mindegy mert holnap már lesz rendes netem azon tudom tesztelni, csak kíváncsi voltam jól csinálom-e..
Az a baj hogy ha megadom Dst. Address-be a címet akkor ugye amikor kapok új IP-t az eltűnik, de ha meg a MikroTik DDNS címet adom meg átfordítja IP-re és az is eltűnik.. erre milyen megoldást szoktatok alkalmazni?
-
bacus
őstag
válasz
bambano #7641 üzenetére
de ha ez így van, akkor miért ne rendezhetnénk át egy általad említett netmaskot, ami után már kifejezhető a /x formában?
Az én problémám az átláthatóság, hogy egy dologról beszéljünk már.., ne nehezítsük már meg a választ adó dolgát, ha már egyszer segíteni akar.
Más:
Megkerestek, hogy vegyek át egy irodaház hálózatát üzemeltetésre több router is van, meg vagy 4-5 24-es switch. Itt vlan kell, amiben nincs nagy tapasztalatom, sőt, nem is igen értem a konfigot nézegetve..
Felvett egy bridge-t, majd van még 56 vlan, és persze mindegyikhez egy bridge. Minden vlan a bridge interface-en van, majd minden egyedi bridgbe egy port az adott vlan. Minden vlanos bridge külön ip cím tartomány, külön dhcp szerver, stb.Amit nem látok át, ha rádugok egy gépet erre a routerre, akkor honnan fogja tudni, hogy melyik vlanba kellene kerüljön? Vagy ehhez látnom kellene az alatta lévő switcheket is, ahol már port szinten szét van osztva?
Ide is csak ideiglenes nézegetési joggal látok bele, a switchek konfigját nem látom. -
Beniii06
addikt
válasz
choco01 #7644 üzenetére
Ha rácsatlakozol a Huawei-re, lennie kellene webes admin felületnek(apn-t 100%-hogy lehet rajta állítani) és ott kellene a portot továbbítanod vagy kikapcsolni a tűzfalat és a NAT-ot Cone/simmetric-re állítani. Nekem Huawei B525-el tökéletesen működött a port forward, igaz az asztali "router". A telefon is NAT-ol, mert különben,csak egy eszközön lenne net és annak pont az a lényege, hogy megosztod több eszközre. Tudomásom szerint nem állítható ilyesmi, max. rootolt telefonon Lineage os-el. Vagy szerezz be egy tp link-et(mr200,mr6400(Huawei E5577) azokon lehet állítani, a b525 drága szokott lenni, de az a leggyorsabb sebességben tapasztalat szerint vagy opció még ebayen ~9k-ért Huawei E8372 usb wifi dongle, az is állítható.
A szabályban, nekem megvolt adva az in-interface és szerintem dst-address=37.76.10.x ez a része nem jó/nem kell, igaz nem vagyok szakértő. Biztosan kell port redirectet használnod(ha a szolgáltató tilja a portot), de hogy azt hogy kell mikrotikben megadni, nem tudom, még nem használtam.
-
WolfLenny
senior tag
Jól értelmezem azt, ha egy interface-t hozzáadok egy bridge-hez, akkor a tűzfalszabálynál már nem hivatkozhatok rá?
Pl. eth2-eth5+wlan hozzáadva a bridge-hez.
Felvettem egy LAN interface listát. Hiába adtam meg, input láncba, hogy a LAN lista engedélyezve legyen.
Dobta a csomagokat. Amikor a birdge-nem engedélyeztem akkor ment. -
choco01
addikt
válasz
Beniii06 #7643 üzenetére
A Huawei E5577s kis mobilhotspotra csatlakoztam a Telenoros esetben de aztán rájöttem hogy azon biztos van valami tuzfal aztan ott elmennek a csomagok.
A Telekomos esetben meg a Huawei telefonom belső Hotspot funkciójával, amibe szintén lehet tuzfal..
A lényeg hogy elvileg ahogy leirtam a szabályokat úgy működni kell ha jó a net?
A másik kérdésem ha azt szeretném hogy a belső 21-es portot kívülről a 22222 portról érjem el akkor azt a redirectet kell használni valahogy?
-
bambano
titán
válasz
#42556672 #7628 üzenetére
"Az én ismereteim szerint": korrekt megfogalmazás.
Az általam írt netmaszk is egyeseket tartalmaz a hálózati részen és nullákat a host részen. ettől netmaszk.
"Tehát az általad megadott maszk szerintem invalid!": mégegyszer: a szabvány eredeti verziójában nem szerepelt a kitétel, hogy az egyeseknek erőteljesen balra, a nulláknak meg jobbra kell tartaniuk. Az, hogy az implementációk ezt nem ismerik, nem jelent semmit ha úgy fogalmazok, hogy "eredeti verzió". nem azt akartam bizonyítani, hogy mit tudnak a mostani implementációk, hanem azt, hogy bacus kolléga kicsit túlszaladt a megfogalmazásban, erre pedig alkalmas az állítás.
-
choco01
addikt
Hali.
Telekomos mobilnetes forással a port továbbításnak ugyan úgy kéne működnie?
3 chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.1.86 to-ports=21
protocol=tcp dst-address=37.76.10.x dst-port=21 log=no log-prefix=""Ez a szabály, 192.168.1.86-on van a gépem amin fut FTP szerver, a WAN amúgy a wlan1 ami a telefonom Hotspot-jára csatlakozik.
Online port scanner is ezt dobja:
The 1 scanned port on 254C0A04.nat.pool.telekom.hu (37.76.10.x) is filtered
Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 2.15 seconds -
van valami trükk vlan-ok között mdns-t továbbítani? mikrotik fórum egész lehangoló
Chromecast, YouTube cast, Spotify connect miatt lenne fontos
-
E.Kaufmann
veterán
Szerintem kb soha, esetleg valami tűzfal szabály spéci címek szűréséhez, de gyakorlatban a netmask csupa egyes majd csupa nulla 4 10-s számrendszerbeli számmá/IP címmé fordítva. Ugye megadhatják úgy is hogy hány bit a hálózati azonosító, pl a /24, ami azt jelöli, hogy a netmask 24 db 1-es számjeggyel kezdődik és 8 db nullással végződik kettes számrendszerben. De ilyen nem folytonos kevert katyvasznak mi értelme, azt nem tudom.
-
-
bacus
őstag
válasz
bambano #7625 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy a ms találta ki, hanem hogy ott CSAK így lehet megadni. Engem bosszant, mert nyilván van ami egyértelmű, de van amire ránézek és nem látom (és nem akarom ezért megtanulni), hogy ez melyik, illetve a hibás netmaskot se biztos, hogy elsőre észreveszed.. (bár lehet te igen, én nem biztos)
a másik jelölés egyértelmű, használjuk azt ! legalább itt, ha már ez egy szakmai fórum akarna lenni. (bár, és ez nyilván az én hibám, egyre kívül állóbbnak érzem magam. Az ismétlődő kérdésekre meg vannak a válaszok és a lelkes válasz adók is)
-
vargalex
félisten
válasz
#42556672 #7628 üzenetére
Nyilván ez az általános használat, de a Wiki szerint csak egy jóval későbbi RFC-ben korlátozták egymás melletti bitekre a subnet mask-ot (a hivatkozott RFC-ket ugyan nem olvastam végig).
-
vargalex
félisten
válasz
Pyttawrx #7629 üzenetére
Mintha pont ezt írtam volna...
-
Beniii06
addikt
válasz
Pyttawrx #7629 üzenetére
Akkor a gyanú helyes volt, alap windowsos dolgok(desktop, nem server) nem alkalmasak ilyesmire, de legalább kiderült ez is. Ha mégsem lenne jó, próbáld meg filezilla(FTP server + kliens) telepítéssel, azt már tudod szabadon továbbítani, ahogy szeretnéd, akár interneten vpn-n keresztül is, akár helyi hálón.
(#7628) Kovindinka
Tudomásom szerint is így kell CIDR-t számolni. -
törölt tag
válasz
bambano #7625 üzenetére
Az én ismereteim szerint a netmask balról jobbra haladva csak 1-eseket tartalmaz a hálózati címnél és csak nullákat a host címnél, tehát az általad megadott maszk nem jó, mert amikor a cél címe alapján kimaszkolod a hálózat címét akkor
11111111.11111111.00001111.11111000 ezzel a maszkkal ez nem lesz jó
Egy /24 -nél
1111111.1111111.11111111.00000000
Hálózat címe__________!__Host címe a hálózatonTehát az általad megadott maszk szerintem invalid!
-
bambano
titán
miután az eredeti szabvány nem köti ki, hogy a netmaszk bitjeinek szomszédosnak kell lenniük, így a /24 egy olyan általánosítás, amely bizonyos esetekben működhet, más esetekben pedig nem.
a 255.255.15.240 egy legális netmaszk. Ezt hogy írod fel /x alakban?
természetesen ezt nem az ms találta ki, jóval előtte is ez volt a szokás. -
bacus
őstag
Hát igen, az MTCNA tanfolyamon (ami az alap, nem a csúcs) is problémátok lenne. Komolyan néha az az érzésem, hogy fogalma sincs egy csomó embernek az alapokhoz sem. (akinek nem inge ne vegye magára)
Brickm:
A routing táblában vannak ám dinamikus szabályok is!
"netmask 255.255.255.0" ha nem muszáj (és itt nem az), akkor hagyjuk ezt a fajta netmask megadást, mert ez csak egy ms féle baromság a közérthető /24 helyett.
Aki ezt használja, sztem fogalma sincs milyen a /27 netmask pl. vagy mégis miért célszerűbb azt használni! -
brickm
őstag
Pedig az IP/route-ba nem csináltam semmit, és nincs is benne semmi különös, csak ami egy hálózat esetén is.
Így azt gondolom az átjáró meghatározása és a subnet mask határozza meg, hogy mit látsz melyikből.
Meg ilyen nat szabályom van:
masquarade -
-
WolfLenny
senior tag
Üdv.!
Eladtam 951g-t. Keresem az utódját. Első körben Ac2-t néztem ki, de több helyen wifi problémát olvasok. Elvileg ezt újabb fw-vel orvosolták. Amire szükségem lenne: Gb port, 100nm lakás wifi lefedettsége. OpenVPN használok.Milyen tapasztalatok vannak nálatok?
Előre is köszi a választ!
-
-
törölt tag
-
vargalex
félisten
válasz
#42556672 #7597 üzenetére
Fizikailag igen, de 2 külön subnet. Szerencsére már régen nincs dolgom windowssal, nem tudom, hogy subneteken keresztül működik-e a windows share. Hirtelen ezt találtam. Ettől függetlenül a browse lehet, hogy nem is megy át subneteken, tehát csak direktbe megcímezve lesz elérhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5320 -60% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1145G7 8/256 FHD IRIS Xe
- Apple IPad pro 12.9 4th gen 256GB wifi+sim 97%-os Gyári akku
- PlayStation 5 (PS5.) SLIM 1TB. SSD. Digital Edition & Sony PlayStation VR2. Virtuális szemüveg.
- Dell Precision 3580 i7-1370P//32GB DDR5 RAM// 1TB SSD/ RTX A500
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Szép állapotban levő Apple iPhone 15 256GB / 12 hó jótállás
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Újszerű, Karcmentes,256GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest