- Asszociációs játék. :)
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Pendrive-ról bootolható "belakott" debian linux live Ventoy pendrive-on
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- Bambanő háza tája
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
Ha jól értem, ez is pont úgy működik (működne), mint az összes felhő alapú ilyen eszköz. Azaz maga az eszköz csatlakozik egy külső szerverhez (vagy felhőhöz), majd a kliens oldali alkalmazás is. Így a kettő közvetlenül nem beszélget egymással, csak a felhőn keresztül. Vagy az alkalmazás ilyenkor kihasználja, hogy a routerek általában a kifelé kezdeményezett kapcsolaton befelé is engedik a forgalmat és ezáltal a két végpont a felhőt kihagyva közvetlenül beszélgetne?
Alex
-
hzcs
senior tag
Köszönöm, hogy próbáltok segíteni. Ami felmerült kérdés, arra próbálok válaszolni:
- Az establishedből Time wait tudom, hogy az a normális működés, viszont az established nem az én készülékem és a riasztó között van, hanem a riasztó és a cloud között. Vagyis ha zárom a kapcsolatot, akkor a cloud és közöttem záródik, a cloud és a riasztó között nem kellene.
- Ha letiltom a routeren a portot, attól nem kap a riasztó új IP-t, van közöttük egy 24 portos nem menedzselhető, "buta" switch. A port letiltást nem veszi észre a riasztó.
- UPNP alapból nem aktív, de kipróbáltam azzal is, nem nyit portot. A riasztó leírásában az van, hogy engedélyezni kell a 443, 25000, 25010 TCP portot kifelé, de minden port engedélyezve van. Cloud felé kommunikál, vagyis csak 1 (a 3 IP közül valamelyik) aktív kapcsolat van. Persze csak az első be és kilépésig. Ha belépek a riasztóba netről, akkor is csak az az egy kapcsolat van, ami előtte volt.
- Port forward nem kell.
- Ha segítség, akkor van 2 packet capture fájlom, az egyik az, amikor rossz jelszóval próbálok többször belépni, és a kapcsolat mindig aktív marad, a másik pedig tartalmazza a belépést-kilépést, és utána azt, hogy nem kommunikál többé.Snorbi: Jelenlegi felállás szerint a router és a 8.8.8.8 van beállítva dns-nek a riasztóban, a routerben a 8.8.8.8, 8.8.4.4, valamint a 2 kapott szolgáltatói. Ha a riasztóban csak a 8.8.8.8 van beállítva, akkor is ugyanúgy működik (egy kapcsolat erejéig).
Ma kipróbálom úgy, hogy teszek be egy alap tplinket a mikrotik helyére, utána egy switchet port mirroringgel, hogy lássam, hol akadhat el a folyamat. De ha van ötletetek, akkor azt távolról ki tudom próbálni napközben.
Köszönöm! -
snorbi82
senior tag
-
bacus
őstag
"Viszont ha jó jelszóval lépek be, és utána kilépek, akkor az established megváltozik time_wait-re, és 10 másodperc után a kapcsolat eltűnik"
talán mert ez a normális működés ! Ez a kapcsolat nem él a végtelenségig, nyilván van egy time out ja, azaz ha rossz jelszót adsz meg (illetve ha nem adsz meg semmit), egy idő után az is time wait -re vált, majd eltűnik, jó jelszó esetében pedig ez hamarabb bekövetkezik, mert lezárult az a kapcsolat.
"pár percig letiltom a routeren a portot"
ilyenkor a riasztó megint kap dhcp-n mindent gondolom. A riasztó hálózati beállításai rendben van? Vagy fixre van állítva?routeren uPNP aktiv? lehet nincs port forward, de mégis kellene?
Ebben az esetben is azt érzem, hogy próbálsz a minimálisnál is kevesebb infót adni, így nem lehet hatékonyan segíteni.
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
hzcs
senior tag
Sziasztok!
Számomra igen nagy problémával írok nektek, végső elkeseredésemben, mert már napok óta keresem rá a megoldást.
Vagy egy Pyronix PCX46APP riasztóközpont, amit felhőn keresztül lehetne bizergálni. Ugyanazon a bridgen van, mint minden más, internet nincs szűrve, minden mehet kifelé, se qos, se portforward, se semmi. Mindenhol van net, tökéletesen működik, kivéve persze a riasztón.
A probléma: a riasztóközpontnak kommunikálnia kell a felhővel, amit a panel.pyronixcloud.com címen ér el. Ezt ha megnézem a dns cacheben, azt látom, hogy ez egy CNAME, ami mutat egy hosszú.amazonaws.com címre, ami A rekord, és 3 ip cím szerepel. Ezek közül az egyikre felcsatlakozik, és ha a Firewall-Connectionsnél nézem, akkor látom, hogy a központ hozzácsatlakozik, és az állapota established, 24 óra limittel. Ha csatlakozni akarok a telefonon a felhős appon keresztül, de rossz jelszóval, akkor is marad established, és újraindul a 24 órás limit. Viszont ha jó jelszóval lépek be, és utána kilépek, akkor az established megváltozik time_wait-re, és 10 másodperc után a kapcsolat eltűnik, és nem is éled fel. Természetesen ekkor már hozzá sem tudok csatlakozni a router újraindításáig, utána 1x ismét megy, de csak 1x. Forgalom ezután csak a központ és a router között halad, hogy lekéri a panel.pyronixcloud.com ip címét, de ennyi és semmi más.
Ha pár percig letiltom a routeren a portot, majd engedélyezem, akkor általában ismét megy.Ha direktben kötöm a netre a riasztót, akkor megy. A telepítő állítása szerint raktak már ilyet mikrotikre, ott működik, de az ember nem árulja el a megoldást (nem a riasztós, hanem aki a routert állította).
Mi a fene lehet a probléma, amit nem vettem észre?
Köszönöm!
-
Alteran-IT
őstag
válasz krealon #9190 üzenetére
Szokták mondani, hogy ha valamit nem tudsz, akkor ne oktass belőle másnak, bár ehhez van egy jobb másik mondás is, ami az esetet részben fedi
Egyébként végül is sikerült kilogikáznom a dolgot még tegnap és meg is valósítottam amit akartam, nem gondoltam, hogy ilyen körülményes, legalább is Cisco-hoz képest, de most már mindegy, lényeg hogy rájöttem, a segítséget pedig köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Alteran-IT #9187 üzenetére
Nem portnál állítod hanem a bridge->vlan beállításainál adod meg, majd bekapcsolod a filtering-et.
-
Alteran-IT
őstag
válasz #42556672 #9186 üzenetére
A VLAN és használata eddig se volt újdonság számomra, Cisco-nál és pár tákolt megoldásnál (TP-Link, D-LINK openwrt-vel, illetve TP-Link switch-ek gyári fw-vel) már alkalmaztam és nem is volt gond se router, se switch esetén, de most mikrotik-nél nem nagyon megy. A vicces egyébként az, hogy már vagy a 4. videót nézem ezzel kapcsolatban és mind a 4.-ben kb. ugyan azt a megoldást (csak mondjuk más vlan id-vel és hálózatokkal) máshogy valósítják meg, ami különösen tetszik
Az viszont kiderült, hogy egy lépést kihagytam a kattingatásnál (cisco-nál cli-hez szoktam, próbálok mikrotiknél is áttérni rá), úgy hogy nekikezdek még egyszer, bár azt még most sem láttam, hogy egy portnál az adott vlan-t hogy kell untagged-re, illetve tagged-re állítani. -
törölt tag
válasz Alteran-IT #9185 üzenetére
Olvasd el ezt: LINK
Ha ebből megy akkor érted a VLAN-t és csak azt kellett megnézned hogyan kell beállítani MikroTik-nél. Ha nem megy ebből akkor a weboldalukon kell megnézned a VLAN-os mintapéldákat. -
krealon
veterán
válasz Alteran-IT #9183 üzenetére
A Bridge, ISO OSI layer 2, a VLAN pedig layer 3.
Ha halado halozati muveleteket szeretnel vegezni, akkor muszaj a halozat mukodesenek alapjait megtanulni.
-
Alteran-IT
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni vlan-okkal kapcsolatban, ugyanis nekem nem nagyon megy, legalább is ahogy szeretném.
Még csak tegnap kezdtem el ismerkedni egy RB 3011-es routerrel és az alap dolgok meg is vannak, vagyis egy bridge (aminek nem látom úgy igazán értelmét) és arra hálózat beállítása, DHCP, tűzfal szabályok (NAT, Port Forward, Fasttrack stb.), sőt az LCD is szépen viszi a sávszél grafikont a WAN portra, viszont egy másik VLAN kialakításába és használhatóvá tételébe beletört a bicskám és tudom, jobb megtanulni magamtól, de most már eléggé bosszant ahhoz, hogy segítséget kérjek
Szóval ha nem használok bridge-t, ami úgy tudom hogy ajánlott, akkor sima port alapon megy a VLAN, csak hogy nekem kellene egy trunk port, aminek a megvalósíthatóságát bridge-ben fedeztem fel, főként Winbox-os grafikus felületen, de akárhogy allítom az összes portot egy birdge-be és rakom a két VLAN-t is a bridge-be és állítom be a tagged/untagged-et egy portra, nem igazán akar működik, csak az 1-es VLAN-on van továbbra is forgalom, ami untagged-ként van (a TP-link-es switch az 1-es VLAN-t csak úgy képes kezelni), a 2-es vlan tagged-be már nem megy, valószínűleg azért, mert valamit nem jól csináltam, mert még nem igazán értem a logikát, ami alapján működik. Próbáltam már a két külön hálózatot két bridge-ként kezelni, de akkor megint csak port alapon tudtam "VLAN-ozni", egy portból nem sikerült trunk-öt csinálni.
Na meg azt sem értem, hogy a forgalom szabályozás miért nem működik, főleg akkor, ha se fasttrack, se semmi hasonló tűzfalszabály nincs, ami miatt nem kellene működnie.
Valaki tudna nekem segíteni ebben a "kis" problémában?[ Szerkesztve ]
-
choco01
addikt
Hali.
Van a MikroTiknek valami long range wifi ap-je?
caP-2nd nem annyira erős, abből kéne van 3 , de jobb lenne 1db erősebbel megoldani az emeletről..
Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com
-
bacus
őstag
ennyit tud a 3011, letöltésnél kb 10-20% proci terhelés, feltöltésnél 5-7%, fasttrack aktív, pár 10 firewall szabály
-
törölt tag
válasz bambano #9175 üzenetére
Nektek van problémátok, nem nekem. Én csak leírtam hogy mennyire béna a Digi.
Ti meg a szokásos.
Egyébként most akkor MikrTik topic, vagy helyesírás topic? Másfelől nekem sok minden szúrja a szemem, mégse teszem szóvá másnak. Sebaj, nem vagyunk egyformák.
Békesség.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz #70234880 #9169 üzenetére
ez egy mikrotik topic, nem digi bénázás topic.
javaslom visszatérni a témához.
másrészt nem ártana ismételni a magyar helyesírás szabályait, mert ez a "különírom az igekötőt az ige előtt is" stílus karcolja a monitort.Meg nyugodtál végre?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
vkp
aktív tag
válasz #70234880 #9171 üzenetére
Az, hogy nem nyúl a cuccodhoz, az teljesen rendben van, semmi köze hozzá. Viszont neki áta kell tudni adni a működő szolgáltatást, ehhez legyen nála egy eszköz, amin be tudja mutatni. Sőt, azon mutassa be, ne a te cuccodon, mert a te vackodnak lehet akármi baja, akár fizikális, akár szoftveres, amitől nem tud működni a dolog. Saját laptop bedug, kipróbál, papír aláír, mindenki boldog.
A másik, hogy miért kellene értenie bármihez is? Ha nekem most olyan agylövésem van, hogy nem 5k-s tplink dobozom van otthon, hanem egy cisco, vagy fortigate, vagy akármi, akkor miért kellene értenie hozzá? A mikrotik is csak az utóbbi pár évben vált egyszerű user által is kezelhető dobozzá, de szerintem még most is meghaladja sok ember agyi képességét a beállítása... -
bacus
őstag
"A DIGI olcsó, cserébe szar. Én anno menekültem a Digi LAN szolgáltatásuktól. Mert botrányos."
Amúgy ez volt az eredeti bekezdés ! Innen kiderült, hogy találkoztál egy nem túl képzett szerelővel, ettől a lan szolgáltatás is szar lett?! Na mindegy, elég volt az offból.
Most megint betelefonáltam, szerintük már látnom kellene az ezres netet, de ezt csak úgy fogom tudni kimérni, ha nem routeren keresztül mérem .
Nekem erről mindig a ködben eltévedt pilótás vicc jut eszembe, mikor végre meglát egy köd mentes házat köröz körülötte, majd mikor felfigyelnek rá megkérdezi, hogy hol van.
A válasz " uram ön egy repülőgépben ül", ezek után a pilóta pár perc után mintha sinen volna rögtön megtalálja a köd ellenére a leszállópályát és leteszi a gépet. Az utasok meg csak csodálkoznak, hogy ebből, de hogyan?
A pilóta válasza: "a válasz teljesen helytálló volt, de semmi köze nem volt a kérdésemhez, innentől már tudtam, hogy Redmondban vagyok a Microsoft székháznál..."Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
törölt tag
Dehogynem, őt is meg a szerelőket is. A Digit olyan aspektusból, hogy illene a körmükre nézni az alvállalkozóknak, illetve illene akár belső kereteken belül egyfajta oktatást adni a dolgozók részére. Kimenni ügyfélhez ilyen tudással, hozzáállással több mint kellemetlen. Hiszen a szerelő egy adott céget képvisel. És az alapján ítéled meg, amit látsz, tapasztalsz. Nem azt fogod mondani hogy a Józsi BT, hanem a szolgáltató nevét. hiszen te a szolgáltatóval szerződtél le. Nem a Józsi BT-vel. Egyébként ja a UPC is alvállalkozókat küld. De specc akik nálam voltak tudták értették a dolgukat. Ugyan ezt a pozitív vissza jelzést a Telekomra is el tudom mondani. Egyedül a Diginél tapasztaltam ezt a hozzáállást.
-
bacus
őstag
de azért ezt érzed, hogy nem a digi-t minősíti ez, hanem maximum azt a konkrét szerelőt? A 3. kerületben 2000 környékén bementem a kábel tévésekhez, hogy nem akarnak e netet is szolgáltatni (95 óta a 13. kerületben a satimex 10/10 Mbitet adott, ez az akkori 33kbites modemek korában igen jó volt), szóval ott a kábeltévés közölte, hogy nem, mert úgy higgyem el, hogy ez az internet, ez meg fog szűnni
A digi is és a telekom is már régen nem saját alkalmazottakkal dolgozik, feltételezem a UPC sem, hanem megbízási szerződéses egyéni vállalkozókkal akik nem informatikusok. Kijön, megnézi van e jel az optikán, behúzza a kábelt, aláíratja a munkalapot, ennyi. Mit kellene többet értenie hozzá?
az ftth-val még ráadásnak könnyű dolga is van, mert beszól a központba, mondják neki hogy ok, látjuk, nincs semmi több amit tudnia kellene.
A telekomosnak fogalma sem volt pl, hogy kell és mit kell beállítani, a fix ip cím miatt, mert semmi nem volt nála papíron, bedugta az optikát a dobozba, telefonált és utána dhcp-n volt net a doboz lan portjain.. (sőt most is van), de aztán pár telefon után kiderült, hogy mégis van ott is egy pppoe név/jelszó, dhcp klienst ki kell kapcsolni és voilá megy is..
-
törölt tag
Ja ki maradt a Digi internet bekötési Móka. Anno amikor le szerződtem velük ki jöttek a szerelők, be húzták a kábelt. Mondom nekik akkor állítsuk be a Routeren, illetve ha nála van a PPPoE azonosító, jelszó legyen kedves ide adni hogy be állítsam. Reakció, ő nem fog hozzá nyúlni az én hálózati eszközömhöz, mert neki nem kötelessége minden típushoz érteni. Mondom ok, akkor legyen kedves ide adni az azonosítóval ellátott papírt. Nem ő azt nem adhatja ki, mert azt csak ő tudhatja, és különben is neki kell beállítani. És mutassak neki egy PC, vagy laptopot amin ő ezt be tudja állítani. Hát mit tudtam csinálni, PC nincs de van egy Macbook-om. Oda tettem elé hogy akkor állítsa be. Persze ezzel is problémája lett, mert hogy nem Windows van rajta. És adjak neki olyan eszközt amin Windows van. Mert ő csak azon tudja beállítani. Na itt már vakartam a fejem, most mit csináljak? Kedvesen megkérdezem hogy ha ön csak Windows munka állomáson tudja beállítani, le ellenőrizni akkor miért nem hozz magával egy erre dedikált eszközt? Mit képzelek van éppen elég cipelni valójuk! Na itt fogyott el a türelmem, és mondtam vagy ide adja azt a papírt ami tartalmazza a PPPoE azonosítót, jelszót és beállítom, vagy nincs szerződés és fúrással okozott lyukat eredeti állapotára vissza állítják. Na ekkor kapott észhez a szerelő, és adta át a szükséges papírt. Be állítottam, és működött. Meg nyugodott hogy működik. Szóval ilyen tapasztalatok miatt, van rossz véleményem róluk.
-
törölt tag
Mondjuk ja, India mostanában nagyon népszerű a Multik-nál. Ami még nyitott kérdés velük kapcsolatban, hogy alapban ennyire hülyék, vagy India külön oktatást szervez a dolgozóinak ezen a téren. Mert hogy sok a panasz rájuk, az tény. Nem csak a szekértelemmel van a gond, hanem a kommunikációjukkal is. Szakterülettől függetlenűl. Egyébként a Digi-nél meg Román, Orosz ügyfél szolgálatos ugyan úgy jelen van, és hát nem különb ... Igen nekem is van tapasztalatom ügyfél magatartás, és viselkedési kultúra terén. De a tájékozottság, illetve tájékozatlanságban is. De amikor a Digi szerelő kimegy a helyszínre mutatsz neki cmd-ben egy ipconfig /all-t és a szerelő telefont ragad majd hívja a kollégáját te Józsi itt mindenféle számok vannak, ezzel most mit kell csinálni? És mindezt az ügyfél előtt. Mint ügyfél egy ilyen párbeszéd hallatán joggal merülnek fel kételyek a hatékony probléma megoldással kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
-
bacus
őstag
válasz #70234880 #9165 üzenetére
A szakértelemmel minden ügyfélszolgálaton gond van, mert sok idő mire beletanulnak, aki meg eleve tudja, az nem ügyfélszolgálatos! Én örülök, hogy a telefont felvevő nem indiai akcentussal próbál kommunikálni, mert legalábbis az angol nyelvterületeken ezeket a call centereket kiszervezik indiába.
Egyébként meg dolgoztam gelkába, pontosan láttam milyen kérdésekkel jöttek be emberek, az ügyfélszolgálatokat nem az 0,1% -ra tervezik, akik tudják mit akarnak és hogyan, hanem a többségre, akinek fogalma sincs semmiről, a többségnek meg sajnos ez is több mint elég.Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
törölt tag
Ja működni működik, azzal nincs gond. A probléma akkor szokott lenni amikor nem működik normálisan. Az ügyfélszolgálat segítőkészsége sok esetben kihívásokkal küszködik, a szerelők szakértelme sok esetben minősíthetetlen. Na mindegy, nekem rossz tapasztalatom van velük kapcsolatban. Egy érv van, hogy a többihez képest olcsó, de szolgáltatásokban is jóval alatta van, értem a saját környezetemre vonatkozóan.
-
adika4444
addikt
Ja értem, köszi az infót .
Amúgy ha bármilyen DIGI-s kérdésed lenne, van itt topikja: DIGI internetüdv, adika4444
-
bacus
őstag
válasz adika4444 #9160 üzenetére
A reverse DNS az irodai digi neten van, még topnet (80/25) korában kötöttem a szerződést fix ip címmel a cégemre, akkoriban nem volt árkülönbség, hogy magán v. cég fizeti. (nem tudom, hogy most van e, de mintha lenne), és akkoriban kértem reverse dns-t is beállítani. Azóta 100/100 van, stabil, maradt a fixip és a reverse dns is, nem is akarom piszkálni...
-
adika4444
addikt
Ez a reverse DNS az otthoni előfizudon van? Megmaradt az FTTH váltásnál is?
Igen, így már nincs se koaxos kapcsolat a többiekkel, se LAN-os, szóval nem tud anomáliákat okozni ha valaki rossz helyre dugja a LAN kábelt (kósza DHCP-k és társai).
[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
bacus
őstag
válasz #42556672 #9157 üzenetére
Nem nálam van a hiba, az egész házban akad ! Én bementem, azt mondták ftth a megoldás, egyelőre annak tűnik, most nem akad. Ha beválik, akkor még páran átkérik magukat.
Szir3na: nem tudom, nálam mindig remekül működött, már sok sok éve használom otthon, irodában, tesómnál is az van, soha nem volt vele probléma, sokkal jobb volt mint UPC v. telekom. Nem tudom, sok mindent mondanék a digi net szolgáltatására, de hogy szar, azt sosem! (legalábbis a kábeles, majd az optikai netjére)
Fél éve egyébként kértem optikai telekomos netet is, 150/50, így dual wan van az irodában, szintén fix ip-vel, egy csomó ügyfélnek megy rajta a belső honlapja, lekérdezések az adatbázisaikból, nincs panasz arra sem, a digin meg megy a saját levelezésünk, stb.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Egy külön hullámhosszon optikán áttolják a teljes TV sávot kb. 800MHz-et és csak egy D/A átalakítást csinálnak majd kizúzzák egy erősítőre és az F-csatlakozóra. Ha akad akkor vagy a házi koax hálózatodban van a zűr vagy valamelyik eszközöd tol zavart be. A központi hiba esetén meg az egész szegmens rossz nem csak a Tied. Mostanában hasonlítgattam a szolgáltatásokat, szerintem a Digi-nek van a legnormálisabb képminősége.
-
bacus
őstag
válasz adika4444 #9154 üzenetére
Lehet akkor tényleg frissített, mert reggel már 2 percen belül ment itt is.
A tv -nek nem a kiesése zavar, hogy valami eszközük lehal és ki kell cserélni, mert ez nálam ritka esemény. Az zavart, hogy mikor mindenki tévézett a házban, akkor 2 percenként megállt (és kimaradt 2-3 mp). Ez persze mindig a legfontosabb párbeszéd között. Ez egyébként remélem megszűnt, mert se ma se tegnap egyszer sem tapasztaltam. Szerintem valamelyik szomszéd tévéje okozta, mert délelőtt ill. késő este se nagyon fordult elő. Ezzel az ftth-val már nincs galvanikus kapcsolat egyik szomszéddal sem !
Még mindig 100/100 van, digi.hu ügyfélkapuján is ez látszik, betelefonáltam, náluk is ez van a gépben (na ez meglepő volt ), mert nem volt lezárva a munkalap!!, amit a telefon hatására lezártak, még pár nap türelmet kértek.
Számomra a digi legidegesítőbb dolga, hogy tulajdonképpen SEMMIT nem lehet náluk intézni telefonon illetve online sem. A telefonban azonositanak meg jelszót kérnek, de ettől még a telefonos hölgy is bekéri az ügyfélszámot. Csomagot váltani pláne nem lehet, tulajdonképpen mindenért be kell menni. Ami érdekes, pl a reverse dns -t kértem pár éve, azt telefonon megcsinálta a technikus! , nem ellenőrzött látszólag semmit.
-
adika4444
addikt
Lehet, hogy firmware-t frissített, de az 5--10 perc irreálisan sok. Nekem két percen belül menni szokott, ZTE F668, bridge módban.
A TV nem IP alapú, hanem más sávon megy mint a net, ezért azt csak le kell választani, ezért éled fel hamar.
A korábbi hsz-odra is, a TV sajnos nem a DIGI erőssége, felénk meglepően gyakran kockásodik a kép, illetve vannak néha kimaradások is, szóval ha elszáll nálad, akkor érdemes besasolni a DIGI TV topikba, mert a kimaradások egy jó része nagyobb területet érint.
üdv, adika4444
-
jerry311
nagyúr
-
bacus
őstag
válasz adika4444 #9132 üzenetére
Kapott rebootot minden, de még mindig a 100-as van beállítva. Nem igen kapkodják el, ki tudja a munkalap mikor kerül leadásra, mert aki bekötötte is valami vidéki alvállalkozó volt, lehet csak napok múlva kerül be az a munkalap.
Egyébként a ZTE reboot után fél perc és megy a tv, viszont amíg a router vissza tud csatlakozni, hát az több mint 5 perc, inkább 10. Ez normális?
Most is rebootoltam, most 2 percen belül visszacsatlakozott.
[ Szerkesztve ]
-
akos86
aktív tag
Üdv az Uraknak!
Egy érdekes kérdést szeretnék feltenni amit csak részben tudtam megoldani.
Adott az internet modem ->Mikrotik router (dhcp)-> és a PFSense, a cél az lenne logolható legyen az iroda böngészése, odáig jutottam el hogy a logolás megy, viszont csakis a router ip-címét jelzi a log szerver, azaz ami azon keresztül megy, így nem beazonosítható hogy melyik gépen történik a böngészés. Próbáltam a kliens gépek átjárójának megadni a pfsense lan portját de az eredmény ugyan az. Valaki járt e már hasonló cipőben? Bármilyen segítség tanács jól jönne, hol mit szúrhatok el.
üdv Á!3dfx, gone but never forgotten...
-
bacus
őstag
válasz adika4444 #9132 üzenetére
Egy 3011 került beállításra, ez volt itt egy tartalékban. (Fel volt programozva egy ügyfélnek, de mikor kivittem kiderült, hogy addig is mikrotikje volt, csak fogalma sem volt róla. Igaz egy 951-es, de UPC netjét teljesen ki tudja vele használni. )
Most töröltem róla mindent, gyorsan újra húztam és ma munkába is állt. Egyébként nem igazán érdekelt a net, tökéletesen elégedett voltam a 100/100-al, csak a tv szarakodott. Néztem csere után 1 órát, de egy pillanatra se volt probléma. (majd kiderül)
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz #70234880 #9128 üzenetére
Ráadásul a mai nap van 25% kedvezmény.
-
adika4444
addikt
A munkalap leadásakor állítják át a sebességet, ahogy stickermajom is írja, este már adhatsz egy rebootot az eszközöknek.
Milyen Mikrotik-kel hajtod a netet?üdv, adika4444
-
bacus
őstag
Ma itt volt a digis, fél óra alatt kész volt mindennel, ZTE cuccot hozott, betelefonált, rögtön bridge-be rakták. Azt mondta végre valaki aki tudja hogy kell előkészíteni a terepet és tudja mit akar. A régi utp kábelt visszahúzta és azzal húzta be az új optikai szálat, még én is több időre számítottam.
A sebességnövekedést még nem látom, azt mondja, az legkorábban holnaptól, mert ma még a régi 100/100 as szerződés él..., na kiváncsi vagyok.
-
bacus
őstag
válasz #70234880 #9128 üzenetére
Azért ne is legyünk ennyire elnézőek, mert jó dolog a lelkesedés, de ha valakinek nem mikrotik specifikus problémája van, hanem alapvető hálózati ismeret, azon itt nem biztos, hogy alkalmas a társaság elmagyarázni. (bár én itt írtam egy leírást valamikor köz érthetően)
-
törölt tag
válasz thesitu #9126 üzenetére
Ne legyél magadhoz ennyire szigorú, tudok megoldást a problémádra. És máris sok kérdés a helyére fog kerülni. https://mindenamimikrotik.hu/ ajánlom figyelmedbe, elnagyolva havi egyszeri 10.000 Ft egy online kurzus, nem kötelezed el magad semmire, nem vagy időhöz kötve nem kell vizsgáznod, csak tanulsz, amíg érvényes az előfizetésed. László anyaga nem arról szól hogy ezt így kell csinálni mert.... Sokkal inkább arra fekteti a hangsúlyt, hogy értsd is amit csinálsz. Azért hogy a további igényeidet könnyedén meg tud valósítani, legyen egy olyan alap tudás a kezedben amire lehet építeni a továbbiakban. Elég hosszú az anyag, sok mindenre kiterjed. Ő ugyan a gyakorlatok egy részéhez 2db MikroTik eszközt ajánl, de ha figyeled az előadást és a példa gyakorlatokat akkor rá jössz, nincs is olyan nagy szükség 2db eszközre. Hiszen bemutatja, az eredményt is. Sok problémára add különböző megoldási lehetőséget.
[ Szerkesztve ]
-
Gery0505
aktív tag
Köszi a választ, hát ennek az előéletéről sajnos nem tudok semmit. Belenéztem a belsejébe, 3 kondit látok benne, mindegyik épnek tűnik, ettől persze lehetnek rosszak, kiszáradhatott valamelyik. Mértem rajtuk a feszültséget, az 5V-osnál láttam egy kis feszültség ingadozást az újraindulás pillanatában (néhány tized Voltnyit ingadozott), a többi stabil volt. Lehet szkóppal is ránézek majd. De ha nem a kondik hibásak, akkor mitől indulhat újra? Van esetleg még ötletetek?
[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
bacus
őstag
Kedves kérdezők!
Szeretném ha megértenétek, hogy itt nem mogorva emberek társalognak valamiféle ismeretlen nyelven !
Ennek a megértéséhez, szeretnék elmesélni nektek egy kedves történetet. Két motoros ismerős a fejébe vette, hogy ők elmotoroznak Baku-ig, keresztül Románia, Bulgária, Törökország, Örményország (visszafele Grúzia), és persze Azerbajdzsán. Persze mindenkitől kaptak jó tanácsot, de ők jól felkészültek, a legfontosabb kérdéseket mind mind kigyűjtötték minden országra volt egy egy két oldalasan teleírt A4-es lap csupa hasznos kérdésekkel. (a felkészültségre jellemző, hogy az egyikük még hasmenés elleni gyógyszert sem rakott be, mert nem fért be! , de a lap nála volt). Nemrég volt az élménybeszámolójuk, ahol persze megkérdeztük, hogy hogyan vált be ez a lap!
Nos, azt mondták egybehangzóan, hogy remek volt, ők feltették a megfelelő kérdést, amit a helyiek megértettek, MAJD VÁLASZOLTAK !
Ugye értitek, csupa jó szándékú helyi lakos, segítőkészen válaszolt nekik, vélhetően megadva a kért információt, amiből ők természetesen egy árva kukkot sem értettek.Remélem sikerült megvilágítanom a problémát. Idejöttök, kérdeztek több kevesebb sikerrel előbb vagy utóbb meg is értjük a problémát, de hiába válaszolunk, ha nem értitek.
Nem kell mindenhez érteni ! Sőt. Autót sem tud mindenki otthon javítani és a gyerek fogát sem otthon barkácsolod és tömögeted epoxyval, nem talpalod a cipőd és még lehetne sorolni. Van akinek egy router beállításához is kell szakember és még többen vannak akiknek egy mikrotikhez kell segítség. Nem baj, ha nem értesz hozzá, megtanítanak tanfolyamon, megtanulhatod autodidakta módon, de ha azonnal kell az eredmény, akkor meg kell fizetni valakit, sőt előfordult, hogy innen valaki teamviewerrel még ingyen is megcsinálta. (de azért ez nem elvárható!)
-
byson55
tag
[kép] ...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz thesitu #9121 üzenetére
Azt hiszem alapvető infókkal sem rendelkezel a hálózatok működéséről és sok hozzászólás alatt sem írsz le lényeges információkat. így nehéz segíteni! Nem ismerem a UPC csodacuccát, keress hozzá leírást és állítsd be úgy, hogy a megfelelő csomagok eljussanak a mikrotik-hez. Onnan ha nem rontottad el a mikrotik config-ját menni fog.
-
törölt tag
válasz thesitu #9119 üzenetére
A szolgáltató routerén a megfelelő portokat továbbítod a mikrotikre?
Nekem ez az egész egy katyvasz! Ha a UPC nincs bridge-ben akkor nem láthatod a Mikrotik WAN portján a publikus IP címet így a tűzfalszabályokkal nem sokra mész ha a szolgáltatói routeren nem csinálsz port forwardot. Ezeket az infókat picit hamarabb is leírhattad volna!
[ Szerkesztve ]
-
thesitu
csendes tag
válasz #42556672 #9114 üzenetére
Amint haza érek megnezem. Viszont a cloudon keresztül sem érem el a mikrotikot be van kapcsolva a ddns meg kaptam a sorozat számos My mikrotik belépés szerialt de nem enged be. Lehet a UPC modem nem engedi az elérést. Ilyenkor fowarodlni kell a ddnsnek? Vagy egyszerűbb ha be rakom dmzbe a mikrotik ip címet?
-
Kindar
tag
Nem értem mire gondolsz információ csepegtetésalatt. A teljes tűzfal beállítás ott van, NAT is ami érintett lehet a problémában. Ami szabályok vannak a leírtakon kívül, azok ugyan így vannak létrehozva in. interface nélkül és működnek, ez valamiért se azzal se nélküle. Nem tudom, hogy hol lehet a hiba, ezért azokat írtam meg, amikben szerintem lehet a gond. Sajnálom, hogy bosszant a tudatlanságom, de szerintem semmi rosszat nem tettem...
-
bacus
őstag
Na akkor csepegtesd másnak az infot, segítséget kérsz, de csak részinformációkat adsz..
Nem kell próbálgatni az interfaceket, hanem a jót kell beállítani !Adj neki egy resetet aztán húzd újra a routered, hátha akkor nem követed el újra azt a hibát, amit most beállítottál valahol (csak még nem írtad le, mert nem volt szerinted fontos).
Részemről marad a 20 ajrós segítség..
-
törölt tag
válasz Marcelldzso #9107 üzenetére
Az itt leírtak szerint (LINK) jó a kábeled?
-
Kindar
tag
Az SSH Problémát csak plusz információ miatt mondtam, mert az is ez a jelenség. A beállítások amit írtam a web szerverhez vannak az jelenleg ezen a porton ül. Interface nek próbáltam már mindent, sőt nélküle is. A tűzfal beállításokat is nézegettem, egyesével kapcsolgattam ki, be, hátha ott fogja valami, de nem.
-
Marcelldzso
tag
APC - UPS - RB3011
Kicsit elakadtam ebben a témakörben.. Van rendes APC RJ50-USB kábelem, RÁdugom a 3011es usb portra, ups csomag felrak. Hozzáadnám de csak Serial0 van, USB-hid nincsen.
Ha jól értem ennek a serial-on is mennie kellene, de offline az egység.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:System/UPS
Megcsináltam az itt leírtakat, disableden van a port, hogy más ne használja. De nem nagyon értem. Segítene valaki értelmezni?
Köszönöm! -
bacus
őstag
akkor itt a hiba:
chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.88.196 to-ports=2312
protocol=tcp in-interface=ether1 dst-port=2312 log=no log-prefix=""
itt a 2312 a 2312-re muttat, nem a 22-esre
itt az interface is rossz és a to-ports is.
[ Szerkesztve ]
-
Kindar
tag
Belső hálózatról megy külső címmel is a harpin miatt. Az SSH forward úgy van ahogy mondtad, bent 22es porton, csak kintről kell mással hívni. Ami esetleg még plusz információ lehet, hogy SSH úgy megy, hogy konkrét SSH klienst használok és terminálon külső hálózatról is, de file managerrel csak belső hálón hajlandó csatlakozni SSH-n (akár külső címmel is), de kintről már nem. Web szervert elég lenne böngészőben elérni, csak kintről, az SSH pedig media szerver miatt kellene, videó streaming miatt.
-
törölt tag
-
bacus
őstag
szerintem nem jó az a hairpin, te meg belülről próbálgatod.
A dst-nat szabályod 2312 -es portot a 2312-es portra teszi, ezzel egyébként szerintem csak kitolsz magaddal, mert a gép tűzfalát is át kell állítani, ami szintén lehet rossz. Én a szerverek default portját nem szoktam (mert nem kell) átkonfigurálni, egyszerüen a nat szabályt kell átrakni, hogy a 2312 az a 22-es portra mutasson.
Ha meg semmi nem működik, akkor az aláírásom mindig segít
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Kaptam egy Mikrotik rb951g-2hnd routert. Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy el tudjam indítani, és működjön rendesen. Nem tudom hogy használták előzőleg, de azt csinálja, hogy kb 10-15mp-enként sípol egyet, és az összes LED felvillan rajta. Mintha mindig újraindulna. A böngészőben a 192.168.88.1-en nem érem el, úgy hogy a LAN portba dugtam be a PC LAN kábelét. Mi lehet a gond vele?
Segítségeteket előre is köszönöm."Failure is always an option." Adam Savage
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Horgász topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen digitális videókamerát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest