- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
e90lci
senior tag
-
törölt tag
válasz
Zwodkassy #7289 üzenetére
Szia,
A Yes, No egyértelmű
A No-Discover és a Yes-Discover ennek az az elfajult esete amikor alapból beállítod YES-re tehát Edge portnak ami nem csatlakozik másik Bridge-hez, de ha kap egy BPDU csomagot akkor átváltja No-ra, tehát innentől, mivel bridge-et detektált már nem Edge portként viselkedik.
A No-Discover ugyanaz mint fent csak pepitában.
-
válasz
Szpilu__25 #7293 üzenetére
Köszi
-
Érdemes feltenni rb4011-re 6.45beta22 os-t?
-
Bridge (RSTP) Port - Egde : itt 5 lehetőség van
"auto" , "no" és "yes" : ez tiszta
"no-discover" és "yes-discover" : ez mi akar lenni? -
Szpilu__25
tag
válasz
lordjancso #7286 üzenetére
Szia, a Wifijével nem vagyok kibékülve. Jelerősséggel nekem nincsen gondom 5-7 méterről 300-300Mbittel megy a valós le-fel töltés a nyereség 55dBi. Viszont a konnektált sebesség a klienssel és a valós átvitel között nagy a difi ( egy picit kevés ).975Mbit versus 300Mbit nálam, másoknál picit több.
Ha kicsit visszaolvasol írtunk egy két tapasztalatot ezekről.Én írtam a supportnak, hogy ezzel mit lehet tenni vagy, hogy javítják egy a következő fw verziók valamelyikében. Majd megosztom mit írtak. De van benne potenciál szerintem nem is kevés ebben a hw-ban.
Remélem finomítják ezeket még.Minden más téren imádom.
-
válasz
lordjancso #7286 üzenetére
Szia!
Nekem is volt 2011-esem ez előtt, most 4011 van. Picit többet vártam én is. De sokkal erősebb a router és pl a gigabitet fasttrack nélkül tudja! 2.4Ghz nincs baj, hozza amit kell és erősebb a jele mint a 2011. Sőt még az 5GHz-nél is. Viszont lakáson belül hozza amit kell mind két wifi. Nekem van vele egy másik gondom is, azt most a külföldi supportttal egyeztetk, hogy hiba, vagy csak beállítás.Összességébe:
Ha nem sajnálod rá a pénzt, én 2 év garral vettem egy online áruházból, akkor nyugodt szívvel vedd meg.
Ez az én véleményem -
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
A meglévő MIKROTIK RB2011UiAS-2HnD-IN routeremet cserélném le a közeljövőben egy MIKROTIK RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN, csupán az 5 Ghz wifi miatt.
Viszont több helyről hallottam, hogy nem igazán vannak megelégedve a wifi minőségével és sebességével. Ezt ti is tapasztaljátok (látom, pont az előttem hozzászóló is ezt a témát feszegeti).Szóval megéri ez a váltás, vagy inkább keressek más márkát, másik routert az 5 Ghz-es vonalról?
Valaki összefoglalná a tényállást?
Előre is hálás köszönet!
-
Szpilu__25
tag
válasz
Kiratheonly #7284 üzenetére
mikrotik nagy forum, hogy lassú a Wifi RB4011-en
RB4011 ia based on ARM architecture. The same issue is persisted on many ARM based devices like hAP AC2.. Will improve WiFi transfer speeds, but will take time to fine tune firmware.
-
Kiratheonly
tag
válasz
Szpilu__25 #7283 üzenetére
Egyelőre ennyi, eddig nagyszerűen megy.
-
Szpilu__25
tag
válasz
Kiratheonly #7273 üzenetére
És miket állítottál még? Vagy cs ezeket, amiket leírtál?
-
Istv@n
aktív tag
válasz
Szpilu__25 #7281 üzenetére
Ja, igen, már látom... Én capsman-on keresztül használom, és ott szerintem nincs ilyen beállítás. Ebben a formában legalábbis.
Köszi! -
Istv@n
aktív tag
válasz
Hello!
A "manual_tx" -et mennyire állítottad?
-
válasz
Kiratheonly #7278 üzenetére
Bocsi ezt nem értem.
-
válasz
Kiratheonly #7276 üzenetére
Az jó, mert nekem a reg fülön 866 van és kb 350-400-at mérek pl speed test-tel, csak ugye szerintem tudnia kellene neki többet is. AC1200 Wireless MU-MIMO Gigabit Router Archer C6 TP-Linkkel mértem 500-at speed test-tel (wifin).
-
Kiratheonly
tag
válasz
Szpilu__25 #7274 üzenetére
A Registration fülön található értéket vettem alapul, az auto beállításokon nekem a max sebesség 525Mbit volt, ekkor tudod a speedtest oldal 150-160Mbit-et. Az új beállításokkal 340-350Mbit-et mértem.
-
válasz
Igen nekem is így van beállítva, ezt írtam is korábban. 866-tal csatlakozik. Neked dobálja magát az 5GHz interfész? Statusznál a link down link up-ra gomdolok.
Köszi -
Szpilu__25
tag
válasz
Ezt kipróbálom este. köszi köszi. ÉS a valós bandwidth test mit mutatott? Vagy az volt 650Mbit?
-
Kiratheonly
tag
válasz
Szpilu__25 #7272 üzenetére
Leírom, hogy mit tapasztaltam: Ha 5180-ra állítom a frekvenciát és no_country_set, manual_tx-en hagyom, akkor a sebesség majdnem a duplája az auto frekinek (650Mbit-el csatlakozik). Kipróbáltam 4 channellel is, mert az alaplapi wifi-m tudja a 160Mhz-et is, de sajnos a kapcsolat sebessége nem volt kielégítő (390Mbit), így hagytam 3 channelen.
-
válasz
Szpilu__25 #7270 üzenetére
rendben beállítom, frekinek mit állítottál be? Nekem most (5180 mauálisan)
-
Sziasztok!
Erre valaki vmi:
Mar/27/2019 18:29:59 wireless,info F4:5C:89:4A:56:E1@wi-fi 5GHz: disconnected, received deauth: sending station leaving (3)
Ilyenkor van, hogy ledobja a wifi interfészt
És:
Mar/27/2019 16:41:21 wireless,info F0
B
8
0:56:5F@wi-fi2.4GHz: disconnected, received disassoc: sending station leaving (8)
Mar/27/2019 16:57:05 wireless,info 00
3
4:38:AF:AC@wi-fi2.4GHz: connected, signal strength -61
Mar/27/2019 16:57:05 interface,info wi-fi2.4GHz detect LANMiért vannak ezek, és mi okozhatja? DFS miatt lenne?
-
válasz
Szpilu__25 #7262 üzenetére
mind kettővel. De speedtest- meg 740-820-at mér.
Igazából ez jó is lenne nekem (a gép amiről mértem egy i3-4030u, m.2ssd, 16gb ddr3l.
A wifivel nem tudok kibékülni, mivel azt láttam már (tp-link) 500 felett is. itt meg 385-410 "csak", illetve ahol még bőven van 2.4ghz jel ott az 5ghz az nuku. De lehet be le kell törödni. többet vártam az eddig jól megszokott mikrotik-től. Azért vettem, mert ez hardveresen izomból tudja a gigabitet, nem kell fasttrack hozzá. De van van valami beállítás azért várom. -
válasz
Szpilu__25 #7260 üzenetére
érdkes eredmény lett. A laptoprol mérva, ami kábellel van összekötve, 358Mb a btest.ese-vel mért eredmény
-
Szpilu__25
tag
Most nekem egy tplink van az is "csak" 1200mbit 5ghz_en.
-
vargalex
félisten
válasz
Szpilu__25 #7253 üzenetére
Ahhoz olyan kliens oldal is kellene, ami ritka. Szerintem leginkább csak routerekben/AP-kben találkozni vele.
-
válasz
Szpilu__25 #7253 üzenetére
Akkor nem csak te csalódtál
-
törölt tag
válasz
Szpilu__25 #7251 üzenetére
Nekem nincs olyan eszközöm ami 3 stream-et képes kezelni így a 866 elméleti sebességgel meg kell elégedjek. De, hogy egészen őszinte legyek én nem méregetem, böngészni filmet nézni elég, a többire meg ott a madzag.
Én teljesen tudománytalan ökölszabályként az elméleti maximum felét veszem alapul WiFi-nél, ha azt tudja akkor szerintem rendben van!
-
törölt tag
válasz
Szpilu__25 #7244 üzenetére
Igen, ezt a megoldást preferálom én is.
-
brickm
őstag
Előbb azt kellene letisztázni, hogy a kliens és a mikrotik közt vész-e el a sebesség, vagy a NATolás során, vagy a mikrotiken kívül....
-
válasz
Szpilu__25 #7240 üzenetére
a miért kérdés arra szólt hogy miért nem több?
Bocsi félre érthető volt. Ma már amúgy mértem vele 390-et reggel. Én úgy 600-ra gondoltam, hogy annyit kéne hogy vigyen. És Én is többet vártam, de 500-at stabilan kéne
-
Szpilu__25
tag
Mert jó lenne ha már megvettem tudna 500mbit körül. De remélem orvosolja a mikrotik support.
-
válasz
Szpilu__25 #7238 üzenetére
Nekem sem ment feljebb 325nél, miért?
-
Szpilu__25
tag
Sziasztok, én is probálgatom az RB4011 Wifit, de nekem akármilyen sebességgel konnektál a kliens legyen 975Mbit,3Streammel, így és ha 500Mbit 2 streammel másik Wifivel, 300Mbit a le fel töltés, ha közvetlenül ott ülök vagy ha bent vagy a nappaliban :/
Van ötlet?
-
válasz
Szpilu__25 #7235 üzenetére
Bocsi, az pont nem látszik a képen amit látsz freki az manuálisan van beállítva. Ma még 1x csinálta, de újra indult magától.
-
vkp
aktív tag
Igen, te, én, meg még páran megcsináljuk, hogy külön rakjuk ezeket az eszközöket, a legtöbb embernél meg azt látom, hogy "köcsög MS, miért kér jelszót a megosztáshoz, meg miazmár, hogy smbv1 nem engedélyezett?"... aztán csodálkozik, hogy miért vitte el a kinai a f@sz módon a gépen tárolt bankártyaadatait...
-
Szpilu__25
tag
És ha valasztasz manuálisan frekit? Nekem így megy mindegyik kliens
-
válasz
Szpilu__25 #7230 üzenetére
Nem nem tudok. 2.4 is csinálta már.
-
válasz
Szpilu__25 #7231 üzenetére
Csatorna / frekvencia függő. Meg kell nézni melyek esetében van DFS (Radar Detection vagy mi)
-
-
-
g0dl
addikt
Abban lehet bízni, hogy valamilyen ingyenes mindig lesz. Aztán a saját domain cname mutathat a dinamikusra. Ez is csak azért kell, mert a legtöbb domain szolgáltató nem/nehezen kezelhető szkriptből.
Egyébként engem már az zavar, ha az okos villanykapcsoló/légkondi stb. csak úgy szabadon bóklászhat a net, és az én lanom közt. Ezért is van külön vlan a kütyüknek. Vagy internet vagy lan.
És a legkevésbé tesz boldogabbá, ha a kínai, vagy orosz ügynökség helyett az amerikai matat nálam. -
vkp
aktív tag
válasz
vargalex #7223 üzenetére
Belegondolni is szörnyű, hogy mennyi "olcsó" okoseszköz (konektor, lámpa, riasztó, redőny, stb) van, ami csak a saját felhőjén keresztül vezérelhető. Egy részükre lehet tenni custom firmware-t, de a többi megy a levesbe, ha kínai kihúzza a dugót... Amit nem magad üzemeltetsz a saját servereden a saját domain neved alatt, az minden veszélyben van...
-
-
vargalex
félisten
válasz
Pyttawrx #7216 üzenetére
Igen, de az a Cloud paramétere. Ezt a scriptet ugye csak ütemezni lehet. Így arra gondoltam, hogy lenne egy globális változó, ami minden futtatáskor növekedne 1-el. Így még tudnám azt tenni, hogy minden x. futtatáskor force-olja az update-ot.
A kérdés mindössze az, hogy ennek a globális változónak hol tudok kezdőértéket adni, mert nyilván ebben a scriptben nem tehetem meg, mert azt csak egyszer kellene... -
vargalex
félisten
válasz
Zwodkassy #7213 üzenetére
Szia!
Végül nem checkip-s IP cím lekérdezéssel oldottam meg, de az sem lenne gond. Így a script a mikrotik saját ddns megoldásából veszi az IP címet (az úgyis jár a routerhez és az IP->Cloud alatt egyszerűen engedélyezhető). Gondolkodom még rajta, hogy berakom a script-be, hogy bizonyos időközönként force-olja az update-ot, de jelenleg ezt nem teszi. Ehhez még a global változóknak utána kellene néznem, mert azt még nem tudom, hogy azt hol lehetne inicializálni és a script-ben csak használni (ugye a script-ben nem inicializálhatom valamilyen értékkel, hiszen akkor ezt minden futtatáskor megtenné).
Szóval, a jelenlegi script:### ipdns.hu ddns update script for RouterOS ###
### Static parameters ###
:local updateURL "http://update.ipdns.hu/update\?hostname="
##################
### Dynamic parameters ###
:local registeredHostname "your ipdns host name"
:local userName "ipdns username for hostname"
:local password "ipdns password for hostname"
##################
:local cloudStatus [/ip cloud get status]
:if ( $cloudStatus = "updated" ) do={
:local extIP [/ip cloud get public-address]
:local registeredIP [:resolve $registeredHostname]
:if ( $extIP != $registeredIP ) do={
:log info "External IP ($extIP) address does not match the registered IP ($registeredIP)"
:local updateAnswer [/tool fetch mode=http user=$userName password=$password url="$updateURL$registeredHostname" as-value output=user]
:log info $updateAnswer
} else={
:log info "External IP address matches the registered IP"
}
} else={
:log info "Cloud not updated"
}
-
vargalex
félisten
Szerintem ilyen kis házban nem meglepő, hogy a 4 magos SoC melegszik. (Ott van pl. a D-Link DIR-860L és a Xiaomi Mi Router 3G, mindkettő MT7621 SoC-al. Előbbi alig melegszik, utóbbi viszont állítólag rendesen, pedig nem is annyira kicsi.) Azért nem vészesen meleg.
Én is most vettem ismerkedési céllal, de OpenVPN elvileg van, igaz csak TCP-n, ha jól tudom. Ipdns.hu-ra pedig írtam scriptet, egyáltalán nem vészes. -
bambano
titán
irigyellek, hogy olyan problémáid vannak, amihez nem elég az l5
a 4011 is dualtápos, egy dc jack meg egy poe.
az ahx4-ben a 11-12-es portok bypass groupban vannak, ez azt jelenti, hogy amikor a router üzemel, akkor két interfészt látsz bent a routerben, amikor a router megdöglött, akkor ezeket rövidre zárja egy relé, és akkor átfolyik rajtuk az adat. kiváló redundáns tűzfalat lehet belőle csinálni azzal, hogy ha megállt a router, akkor csak simán rövidrezáródik a bemenet. teszel alá még egy routert, és akkor megvan a rendes tűzfal. azt még nem teszteltem le, hogy mikor zárja a bypasst a router, csak akkor, ha elmegy az áram, vagy akkor is, ha a router fizikailag működik, de megdöglött rajta a ros.
egyébként kedvenc router, nagyon imádom kivéve árcédula.
-
bacus
őstag
válasz
bambano #7207 üzenetére
Egyelőre nem, de alig volt árkülönbség..,ha kell l6 licensz, máris egy árban vagyok, ezen 13 eth port van, duál táp. Nem akarok többet routert cserélni, legalábbis pár évig nem. Ha digi rám kényszeríti az optikára váltást, akkor a legnagyobb díjcsomag lesz, sőt a telekomosból is lehet. (két gigabites pppoe dual want is el kell bírjon) Az ügyfeleim nagyon ráharaptak, hogy mi rajtunk keresztül látnak online v kvázi online adatokat böngészőben..
Még nem néztem, hogy a 11-13 eth portok miben mások, megvettem, de nem volt időm foglalkozni vele, majd talán a jövő héten.
-
g0dl
addikt
válasz
bb.bocs #7204 üzenetére
A kis méret engem is meglepett, a gumirozott borítás kifejezetten igényes. Viszont meglepően melegszik.
Én csak ismerkedési céllal vettem, és tetszik. Ami élesben hiányozna, az az openvpn, letsencrypt, és afraid.org dinamikus dns támogatás ( tudom, hogy az utóbbi kettőre lehet valami szkript megoldást barkácsolni, de nem volt időm elmélyedni).
-
bacus
őstag
az emberek többsége relatíve ritkán maszturbál a routerével, se a tapintása nem számít nekem, se az, hogy van rajta led, lcd, stb. Bár amikor hiba van mind a kettő jól tud jönni.
Én ma vettem egy 1100 ahx 4 dude-t.., a 3011 helyett lesz, mert mióta azt az rbl-es blockolásos listát én is beüzemeltem, 50% körül van a 3011 terheltsége. néha pár mp-re lemegy 2-3%-ra, de utána megint 50%..
Igaz a spam gyakorlatilag megszűnt , mert alig 1-2 jut át hetente.
-
bb.bocs
őstag
ma vettem á a megrendelésemet: hap ac2. még nem üzemeltem be, de már az baromira meglepett hogy1. pici
2 olyan bársonyos gumiszerű tapintása van. nagyon igényes, már tetszik
ja és nem égeti ki a retinádat a led
-
Akor
csendes tag
Sziasztok
Szeretnék venni egy mikrotik routert családi ház környezetbe. Árat egyenlőre nem szabnák meg. Kellene wifi 2.4 és 5 GHz is (ezelőtt egy 1900ac wifi router volt. Ennél gyorsabb nem kell.)
Vagy digi 1000 lesz vagy T 1000
Lesz hozzá kötve egy nas (918+synology) amiről el kell, hogy érjem az adatokat vpn en keresztül.(1000 nettet jó volna ha ki tudnám használni és a router lehetne a vpn szerver)
Szeretnék még vlan-t, 2db ip kamerát kötni rá, tv, mobilok, tablet,
Esetleg ha az árat nagyon nem emeli akkor mobilnet sim fogadása.Tudnátok ajánlani konkrét modelleket ajánlott és minimum kategóriában?
-
e90lci
senior tag
válasz
#42556672 #7200 üzenetére
Szia
Ez csak egy hirtelen ötlet.Tudnék aránylag jó áron RB4011 est azért gondoltam a cserére.POE hibája meg nem nagyon zavar,Van otthon egy 8 portos switchem ki tudnám váltani ideiglenesen a routert.De a lustaság és időhiány miatt nem tettem még eddig meg,+ teljesen stabil a net,belső hálózat mióta Miki van a lakásban ezért sem.Meg az asszony,gyerek hisztije sem hiányzik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5320 -60% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1145G7 8/256 FHD IRIS Xe
- Apple IPad pro 12.9 4th gen 256GB wifi+sim 97%-os Gyári akku
- PlayStation 5 (PS5.) SLIM 1TB. SSD. Digital Edition & Sony PlayStation VR2. Virtuális szemüveg.
- Dell Precision 3580 i7-1370P//32GB DDR5 RAM// 1TB SSD/ RTX A500
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Általános igazgatóhelyettes tábla üvegből eladó
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest