- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csipogó : hiba, probléma esetén lehetett vel zajt kelteni.
Az ügyfél tudta, hogy gond van. Persze erre is van n+1 alternatív megoldás.
Én személy szerint hiányolom. -
Egy MikroTik által gyártott, forgalmazott és támogatott USB alapú kijelző aranyos lenne.
Aki akarja megveszi, a többi nem. Nem drágítja a készülék árát.
De akár lehetne erre külön dedikált csatlakozó is.
Valamint több méretben is készülhetne. A külön csatlakozás előnye, kábellel oda viszed a kijelzőt, ahová szeretnéd.
Nagy valószínűséggel ilyet nemigen fog fejleszteni a MikroTik.
Villamos épület-gépészeti automatikában dolgozom húszon éve.
Régen szinte minden DDC-n kijelző volt, valamint az IO modulokon LED-ek, amin látható volt a ki/bemenetek állapota. Manapság örülünk, ha egy táp LED van rajta -
A kijelzőt én is szerettem a 2011-ben, és 3011-ben is.
Most, hogy nincs, élek tovább.
Ellenben az USB port, és a csipogó hiányzik. -
Az új wifi-qcom és/vagy wifi-qcom-ac csomagok esetén hogyan valósítható meg a következő?
Wifi interface Station (vagy Station-Bridge) üzemmódban van, és erre rakok egy Virtual AP-t.
Próbáltam HapAxLite és HapAx2 cuccal is, de nem műxik.
A WinBox alatt azt látom, hogy a wifi interfészek ugrálnak a megy és nem megy állapot között.
Hasonlóan az ethernet portoknál lévő port-flapping jelenséghez.
A régi wireless csomagnál ez simán ment. -
válasz
ekkold #24188 üzenetére
Valamikor, valahol ezt találtam.
Akkor hatásos volt, de szerintem még most is:/ip firewall address-list
add address=52.0.252.0/22 list=Aws-Viber-Media-List
add address=18.195.4.0/23 list=Aws-Viber-Media-List
add address=ads.viber.com list=Viber-Ads-List
add address=ads.aws.viber.com list=Viber-Ads-List
add address=ads-d.viber.com list=Viber-Ads-List
add address=api.mixpanel.com list=Viber-Ads-List
add address=s-imp.rmp.rakuten.com list=Viber-Ads-List
add address=s-bid.rmp.rakuten.com list=Viber-Ads-List
add address=api.taboola.com list=Viber-Ads-List
add address=ads.cdn.viber.com list=Viber-Ads-List
add address=locp-ir.viber.com list=Viber-Ads-List/ip dns static
add address=127.0.0.1 comment="Ads Viber" regexp="ads(\\-d|\\.aws)\?\\.viber\\.com" -
válasz
lionhearted #24162 üzenetére
Hát 40 mega böngészéshez bőven jó, de nyilván van amihez kevés.
Az egy másik kérdés, társasházi környezetben van-e szabad 80 megás sáv. -
válasz
ratkaics #24154 üzenetére
Hát akkor valamilyen szoftveres trükköt lehet használni.
Gondolok ilyenekre : YABE (Yet Another Bacnet Explorer) vagy a BacNet-Tools csomag.
A YABE tud távoli BacNet IP-s eszközre csatlakozni Broadcast nélkül. Igaz, ehhez meg kell adni a távoli eszköz IPv4 címet, és BacNet Device ID-t. Ha jól tudom, vannak külön elérhető program részei is.
A BacNet-Tools csomag meg egy aranyos kis svájci bicska. Egy kollégám mutatta pár évvel ezelőtt. -
válasz
ratkaics #24144 üzenetére
BacNet IP esetében erre az esetre találták ki a BBMD eszközt.
Bacnet Broadcast Management Devices.
Mindkét oldalra be kell rakni egyet, majd szépen beállítani.
Lényege : a BacNet Broadcast csomagokat Unicast csomagként küldik át egymás között, ami átvehető Route/NAT kaocsolatonu, majd a másik oldalon vissza alakítják Broadcast-nak. -
válasz
Gyula888 #24068 üzenetére
Hát bizony ezzel nem megy, nem véletlenül kérdeztem.
A régi Wireless csomaggal jó, az új Wifi-Qcom-Ac-val nekem nem jött össze.
Egészen pontosan : Wireless Station-Bridge nem kapcsolódik Wifi-Ap eszközök.
Debug-Wireless log írja is, hogy nem támogatott AP oldalon.
HapAc2 - HapAc3 -
Wifi-Qcom-Ac csomag esetében hogyan lehet Wireless/Wifi Bridge kapcsolatot kialakítani?
A Wireless csomag esetében Ap-Bridge + Station-Bridge párosítás kellett.
De a Wifi csomagnál nem találtam Ap-Bridge lehetőséget :-( -
válasz
Merula Alba #23969 üzenetére
De esetleg írhatsz a Telekom-os topikba is.
Egy kérdést megér :-)
( FórumokHálózat, szolgáltatókTelekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon) ) -
válasz
Merula Alba #23967 üzenetére
Telekomnál vannak 1/1 Mbit-es SIM kártyák is.
A jelenlegi munkahelyemen is sikerült ebbe belefutni -
Valaki foglalkozott, játszott már a WiFi és és/vagy Wireless alatt az InterWorking funkcióval?
-
válasz
kis20i #23396 üzenetére
Licenszem van pár darab a sikeres vizsgák után, de elpazarolni nem szeretném őket.
MikroTik licenszt vajon vissza lehet szedni az eszközről?
A te esetedben ez jól jött volna :-)
Azt olvastam, hogy a CHR sorozat esetében más a licenszelés.
Lehet egyszerűbb lenne egyből MikroTik VPS-re előfizetni.
Mintha ilyet is láttam volna. -
válasz
kis20i #23383 üzenetére
Üzembe helyeznénk valami ilyesmit, amit írtál.
Mi OpenVpn alapon gondolkoztunk első körben, mert abban TCP és UDP lehetőség is van.
Sajnos van olyan hely, ahol nem tudunk UDP-t használni. Persze ott még futunk még 1-2 kört, hátha engedélyeztetni tudjuk. Majd meglátjuk.
Na, de a lényegre! Itt mit futtatsz? CHR-t? -
Valaki használ VPS alapon MikroTik VPN Concentrator-t?
-
Device-Mode : ha ezzel sikerül letiltani a ROS funkciók jó részét, mondván úgysincs rá mindenkinek szüksége, akkor azokat ki is lehetne szedni a bundle csomagból.
Persze ettől függetlenül a 16MB flash már a megjelenése pillanatában is egy rossz vicc volt.
Így most megy is a reszelgetés, tákolás.
De hála Istennek, nem kötelező (mindenkinek) MikroTik-et használnia :-) -
válasz
Alteran-IT #23343 üzenetére
"16 MB pedig nem elég, most gondolj bele, mennyire akarnád még szétszedni és mit hagynál ki belőle?"
Szerintem nem kell félteni a MikroTik fejleszői csapatát :-)
Régen is képesek voltak ezt kitalálni, most sem kell emiatt aggódni.
De elég csak megnézni a megújított "Device-Mode" funkciót. Ott is sikerült a fél ROS-t letiltani, mondván, úgy sem kell az mind, és mindig. -
válasz
Gyula888 #23329 üzenetére
"16MB flash éppen elég is lehetne, nagy marhaságot nem mondanak, csak szét kellene bontani a rendszert hozzá elemeire, mint ahogy a ROS6-nál volt, vagy még jobban"
Ez még egy elképzelhető út lenne, szerintem is.
Qva sok dolog bele van zsúfolva az alap csomagba, teljesen feleslegesen. Ha már úgyis Home sorozatról van szó, minek ezt ebben a formában erőltetni. -
válasz
Alteran-IT #23325 üzenetére
"igazából a legnagyobb probléma mindig a menedzsmenttel van, ha ott bohócok vannak, akkor garantált hogy a cég többi részén is azok vannak"
😅😂😅😂 -
válasz
Alteran-IT #23322 üzenetére
Érdekes, nekem hasonló élményem volt pár év és néhány MikroTik tanfolyam után, amikor beültem egy CCNA képzésre
Én épület automatikával foglalkozom 20+ éve, és ott is azt látom, ahány gyártó, annyi filozófia. A feladat ugyan az, de a mögöttes szoftver környezet teljesen más -
válasz
Alteran-IT #23323 üzenetére
Szerintem nem csak a saját fórumjukon kapták az ívet, hanem az elődásokon is látszott a "magas minőség".
A kis HapAc2 nagyon jó kis cucc lenne dupla RAM és dupla Flash kiszerelésben. Na meg egy PoE Out port kivitelben. Nem is értem, miért nem csináltak ilyet. Persze, kiadták a HapAc3-at, jó nagy bumszli kivitelben (a méret a lényeg :-) elv alapon :-)
Egy egészen jó, bár nem hibátlan szoftvert (ROS) mellé ilyen hitvány vasakat kitalálni és adni…
Na mindegy!
Reméljük magukhoz térnek! -
válasz
Alteran-IT #23319 üzenetére
Ez a 16 MB flash méret ...
Emléxem, pár évvel ezelőtt, amikor elkezdték piacra dobni ezeket az eszközöket.
Ilyen sorozatként indult a hAp is.
A fórum tele volt vele. MikroTik válasza (Normis és a többiek) nagyon hasonló volt a MicroSoft féle válaszra : 16 MB mindere (is) elég
De gyorsan kiderül, hogy annyira mégsem elég mindenre :-( :-( -
válasz
gidacska #23291 üzenetére
Ebbe a cumiba én is bele szaladtam tátott szájjal 😁
HapAx2 tudja Wireless csomag alatti CAPsMAN segítségével vezérelni a Wireless csomagot használó AP-kat. Sőt! Ilyenkor még qcom sorozatúakat is. De mivel önmagán a wireless csomag aktív a qcom helyett, a saját wifi interfészei nem műxenek 🤐🤮😭
Jól ki van találva -
CAPsMAN témakör.
A jó múltkor megörültem, hogy egy 6.49.17-ről 7.12.1-re (majd 7.16.1-re) felfrissített 4011 CAP-SMAN-ként vezérelte a még 6.49.17 verzión maradt CAP-okat (WapAc, RB951G-2HnD, Audience, Rb4011 WiFi-s).
Most egy másik helyen szerettem volna kicserélni az ottani régi (klasszik, legelső típus) HapAc-t egy HapAx2-re. Mindaddig jól is ment a dolog, amíg fent volt a "wireless" csomag. Vezérelte a CAP-okat, csak a saját WiFi interfészeit nem.
Ha aktiváltam a "wifi-qcom" csomagot, akkor mentek a saját wifi interfészei, de ugrott a régi CAPsMAN, mivel kikapcsolta a "wireless" csomagot. Vagy egyik, vagy másik.
Az újban pedig nem tudtam felvenni a régi "wireless" alapú CAP-okat :-(
Most akkor megy egy helyen a két CAPsMAN, vagy sem?
Vagy éppenséggel megy a két CAPsMAN, csak a saját "wifi"-kről kell ilyenkor lemondanom? -
Valaki használ ZeroTier-t?
Tapasztalatok érdekelnek.
Nagyon egyszerű beállitani és használni, azt látom.
Még csak pár napja tesztelem. -
válasz
lionhearted #23166 üzenetére
-
Egy kis tapasztalat, leírom, hátha valakinek segít.
Pár napja végre rászántam magam az otthoni Miki-s rendszer ROSv6 -> ROSv7 frissítésre
A lustaság, és idő hiány mellett, aggódtam is, nehogy szétessen a CAPsMAN rendszer (1x Manager + 3x Cap).
Meglepetés, kellemes csalódás : miután a Router-t és egyben Manager-t (4011) frissítettem 6.49.17-ről 7.12.1-re, tovább vezérelte a 6.49.17 alapú CAP-okat
Én valamiért úgy tudtam, a ROSv6 CAPsMAN nem kompatibilis a ROSv7 kiadással.
Piros pont a MikroTik-nek ! -
válasz
stopperos #23120 üzenetére
A hivatalos MikroTik fórumon több topic-ban is leírták, hogy a 3011-re nem "sikerült" a ROSv7, mivel az abban használt SoC-hoz nincs (jó) driver. Lehet, ezt azóta javították már, nem tudom. Amikor kb. egy éve utoljára olvastam, még siralmas volt a helyzet.
Pl. lassú volt, ha a két switch egy bridge-be volt fogva. Ezen még túl is tudtam volna lépni, de olyan jelenség is volt, hogy össze omlott, lefagyott, újra indult véletlenül a 3011. Sőt! Olyan bejegyzés is volt (nem is egy), "sérülékeny" is bizonyos helyzetekben.
Ráadásul reprodukálhatóan, különböző példányokon.
Én ezek miatt nem váltottam ROSv7-re.
A topic-ba a MikroTik support felé küldött leveleket is becsatolták, amikre rendszeresen nem jött (érdemben) válasz :-(
Konklúzió : mivel a 3011-ban olyan SoC van ami egyik másik eszközben sem, így nagy ívben magára hagyták. Kevés van belőle, nem éri meg fejleszteni rá.
Lehet, nem tudom.
Én biztonság játékos lévén, inkább vettem egy 4011-et, ami még használható volt ROSv6 alapon, és átköltöztem rá. Azóta is ott ragadtam.
Az idén két MikroTik tanfolyamon is voltam, és mindkettő ROSv6 alapú volt, mivel a ROSv7 még egy fejlesztés alatt álló kiadás. Amíg nincs belőle stabil (és nem csak nevében) "long term", addig nem is az lesz az oktatás alapja. -
-
válasz
E.Kaufmann #23115 üzenetére
Egyébként Digi optika internet van nálunk.
Műxik, nem szoktam méregetni.
Kb. fél éve váltottam 3011-ről 4011-re, hogy végre váltani tudjak ROSv6-ról ROSv7-re, amit azóta sem tettem meg :-(
Arra emléxem, a 3011 nem tudta kihajani a gigabit-et. Talán a 4011 már képes rá. Majd egyszer megnézem :-)
Mindig van/volt más fontosabb dolgom.
Mivel CAPsMAN + 3 CAP is van a rendszerben, mindig ódzkodok bele kezdeni a 6 -> 7 frissítésbe:-( -
válasz
E.Kaufmann #23115 üzenetére
Ezt a "Fq-CoDel"-t már hallottam, vagy láttam már leirva, de még nem néztem utána. Pontosabban most egy picit bele olvastam. Érdekes lehet.
Persze ehhez végre át kéne már térnem ROSv7-re. De egyszerűen nincs lelkierőm nekiesni egy 5 Miki-s hálózatot felfrissíteni. Lehet, hogy elsőre minden ok, de lehet, hogy beakad valami. Akkor meg kapkodhatok, hogy mihamarabb legyen net és WiFi a házban.
De ez már egy másik téma.
Ez már az én saját "nyomorom" :-) -
Első körben otthon, saját hálózaton kezdenék el játszani ezzel.
Ott csak Digi, Yettel, Telekom és Vodafone jöhet szóba.
A RegExp a több lépcsős azonosítás miatt merült fel.
Első lépcső : azok a WiFi kliensek akik kapcsolódnak ezekhez a címekhez (epdg.epc.mnc***.mcc***.pub.3gppnetwork.org).
Második lépcső : azok a WiFi kliensek, akik UDP 500 és/vagy 4500 kapcsolatot alakítanak ki.
Ha mindkét feltétel teljesül, akkor (jelen ismereteim alapján) ezek VoWiFi használó eszközök.
Szerintem.
Hoppá! És még ott van a az általad is említett protokoll alapú azonosítás is. -
válasz
Zwodkassy #23110 üzenetére
Jó lenne egy RegExp-et írni a "epdg.epc.mnc***.mcc***.pub.3gppnetwork.org" kifejezésre, bár mivel Magyarországon vagyunk, ezek nem sokat változnak :-)
Ha jól tudom, a magyar MCC = 20, az MNC pedig Voda esetén 70, Telekom esetén 30, Pannon/Telenor/Yettel esetén pedig 20 (és talán 01 is).
Hát, ez nem túl sok variáció :-) -
-
Vo-WiFi forgalmat, kapcsolatotokat hogyne tudok azonosítani?
Prioritást kéne neki(k) adni -
Elnézést, pontosítok.
Mobil net-es végpontra nem sikerült kapcsolatot kialakitani IPv6 alapon.
Optikán nem tudom mi a helyzet. -
válasz
lionhearted #22449 üzenetére
Tavaly próbáltam IPv6 alapon VPN kapcsolatot kialakitani Miki felé.
Hát nem igazán jött össze :-(
Mint kiderült, a kedves szolgálatók "védik" az élőfizetőket és a készülékeiket azzal, hogy IPv6-on blokkolnak minden forgalmat és portot a végpont irányába :-(
Nem tudom azóta változott-e a dolog. -
-
Én nagyon régen azt csinálgatom, a legkisebbek MAC címet kiválasztom, és az utolsó karaktert 0-ra váltom.
Vagy a legnagyobbat, és az utolsó karaktert F-re váltom.
Mindezt csak azért, ne legyen egyik interfész címmel se azonos.
De valamelyik huszon, vagy 50 port-os switch-nél talán :00 véget adtam a bridge címnek.
CAPsMAN esetén pedig MINDIG fix címet adok a CAP-oknak. Talán ezt is Normis (vagy valamelyik Mikis arc) ajánlotta sok évvel ezelőtt, még a CAPsMAN őskorban. -
válasz
lionhearted #22005 üzenetére
Using Splunk to analyse MikroTik logs
[link] -
Ha jól tudom, az új RouterOS WiFi struktúrában a CAPsMAN-on több WiFi csomagot telepítve, tud vegyesen kezelni régi és új eszközöket.
Mi van akkor, ha a CAPsMAN is WiFi képes eszköz, mondjuk egy 4011. Az ő saját interfészeire melyik csomagok lesznek érvényesek? -
Boldog Új Évet Kívánok mindegykinek! 😁
-
Kerestem, néztem a neten, de nem találtam "r2" kiadásra vonatkozó információt :-(
A 4011 oldalán is csak ennyi "változás" látható : Operating System : RouterOS v7.
Így jártam :-( -
Szia!
A wireless-bolt.hu hívtam is telefon valamelyik nap. Akivel beszéltem, úgy tudta 4011-ből csak 7.x.y verzió létezik. Mondtam is neki, legalább tízet üzemeltem be 6.x.y ROS alapon. Sőt! Jó részénél még nem is létezett v7 ROS.
Evvan.
Viszont az AccessPoint.hu még egy jó ötletnek tűnik. Őket is szakboltnak, szakcégnek tekintem 😁 -
Rendeltem, vettem egy RB4011-RM eszközt, mint már oly annyiszor.
Csak hogy amikor megrendelem a WebShop-on, nincs oda írva a Rev szám :-(
Igen, erre lehet mondani, hogy benéztem, elbasztam.
Ettől függetlenül amit írtam igaz, és nem változott : olyan 4011-et keresek, amire felmegy a 6.x.y ROS.
És tekintve, hogy nincs rossz kedvem, ideges sem vagyok, nem is hőbörögtem.
Keresek egy eszközt, ennyi.
A HapAc3 pedig egy példa, amiből rengeteget lehetne felsorolni.
De mellékeltem a MikroTik leírást is.
Nem célom veszekedni, indulatoskodni.
To kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek! 😁 -
De legyen példának egy mezei HapAc3 :
Ez egy alap verzió, semmi R2, R3, R20, R30
Mivel ROS 7.5 a Factory Firmware, így ha meg feszülök sem tudok rá rakni ennél régebbit.
Szóval, vissza a kezdetekhez!
Nem véletlenül kezdtem sok hozzászólással ezelőtt ezt:
"Skacok! RB4011-RM eszközt keresek, amire felmegy a 6.4x.x RouterOS." -
-
Egy 6.4x.y környezetbe kéne berakni.
Itt mondjuk cél a 7.x-re lépés.
Viszont a 7.x-ből még nincs Long-Term kiadás, és bizony van olyan környezet, ahol ez elvárás.
És aha van 3011 is, nem szerencsés a 7.x ROS használata. Valamiért ezt a mai napig nem javította a MikroTik :-(
Jelen esetben ezt szeretném kiváltani. -
Skacok! RB4011-RM eszközt keresek, amire felmegy a 6.4x.x RouterOS.
Vettem is egyet, de ezen már a factory version 7.11.3.
Azaz, régebbi ROS-t ne tudok rá tenni :-( -
-
Forrás IP cím(ek) alapján egyszerűbb … szerintem.
Akár olyan egyszerűen is csinálhatod, hogy két NAT (Masquerade) szabályt hozol létre.
Az egyikben az Out-Interface az egyik internet kapcsolat, a másik NAT szabályban pedig a másik internet kapcsolat.
A forrás mezőbe (Source-Address vagy Source-Address-List) megadod, mely cimek menjenek ki azon a kapcsolaton.
Természetesen, hogy legyen Fail-Over is, ugyanezeket megcsinálod keresztbe is, csak sorrendben később, így csak egy adott internet kapcsolat kiesése esetén lépnek működésbe :-) -
Valaki konfigurált már MikroTik OpenVpn Server-t IPv6-ra?
Azaz, a csatlakozás IPv6-on megy.
Az, hogy a tunnel-en belül mi megy, az egy másik kérdés :-)
Az most szereintem mindegy is, hogy UDPv6 vagy TCPv6.
Sajnos csak NAT-olt publikus IPv4 cím áll rendelkezésre :-(
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged