- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacus
őstag
válasz
metrion #9496 üzenetére
Szia, nem jó topikba kérdezed ezt, inkább a "látnokok" lenne a jó helye.
Csak hogy értsd, elég nekem 3 liter benzin, hogy eljussak Siófokra? Na most csak azt felejtettem el megírni, mivel, honnan akarok menni, mert gyalog még sok is
, de zamárdiból ladával is jó, de egy dízel autóval sehonnan...
-
metrion
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy egy kb 75 m2-es családi házba elég lehet-e egy SXT 2?
Folyosó végére kerülne és előtte lennének ugye oldalt a helységek, a ház kocka alakú és nincs 10m hosszú. -
kovyhun
tag
Sziasztok!
Szeretnék mentést csinálni sd kártyára, de elakadtam és nem találom a megoldást.
Ezek működnek:
/export file=$filename
/export file=/disk1/filename
Amit meg én szeretnék az nem:
/export file=/disk1/$filenameHa disk1-re teszem nem használhatok változót?
-
Alteran-IT
őstag
Én is csak azt tudom mondani, mint amit vargalex, hogy ha a Wifi-n számít a sebesség, akkor tervez be egy lehetőleg nem Mikrotik AP-t, vagy routert erre a célra, mert a Mikrotik-nek a WiFi megoldásai nem valami erősek, főleg nem normál árkategóriában, de szerintem felette sem nagyon.
-
Stalki
csendes tag
Van pár kliens egy lakásAP-n, van ami jól működik és van egy-két eszköz amit folyamatosan eldob és log is születik.
Olyan mintha felajánlott címet nem fogadná el a kliens. Az is furcsa hogy az ARP- táblán több címen is ugyanaz a MAC.
Mi okozhatja ezt, pár eszköz miért nem kap címet?
Hálózati struktúra Mikrotik-es eszközökkel: DHCP szerver->szektor->klines->lakásAP -
poli27
veterán
3 évet kihagytam mikiből (azaz üzemel egy rb450g még nálam, ), de most untam meg az Asus routert, hogy egy nagy szemét.... Milyen ajánlott eszköz van, ami akár tud gigabites netet is kezelni és ac wifivel van megáldva? Vagy jobb egy külön ap?
üdv
-
akos86
aktív tag
Sziasztok!
VPN kapcsolat esetében a vpn kliens gép szépen becsatlakozik és lát mindent a belső hálózatban pont úgy ahogy szeretném, viszont belülről a kliens gépet nem tudom pingetni, csakis a routerből megy a ping, milyen szabály felett siklottam el? Azt szeretném megoldani hogy, a belső hálózatból is elérhető legyen a távoli kliens gép. A segítséget előre is köszönöm.
üdv Á! -
bacus
őstag
Minden mikrotiken ugyanaz az OS van. Ugyan úgy kell felprogramozni őket.
Ha valami megy az egyiken akkor mindegyiken menni fog, ha nem megy, akkor egyiken sem.(persze nyilván való a hardveres különbségek limitálhatják, mert amiben nincs wifi, az nem fog tudni AP-ként működni, amin nincs gigabites port, az nem tudja azt átvinni, stb.)
Az eszközök, ha már rendelkezésre állnak, akkor ok, ha most akarod beszerezni őket, akkor az AC2 -vel jobban jársz.
-
vmk
tag
Szaisztok.
Irodába keresnék (2 szoba) wifis esztközt amelyen EOIP Tunel kapcsolatot tudok létrehozni a központi eszközzel.
RB951Ui-2HnD és RB951G-2HnD merültek fel lehetséges olcsó alternatívaként.Ezekkel szerintetek menni fog a dolog?
-
válasz
bambano #9470 üzenetére
Én ezzel oldottam meg, mivel a wifis modell akkoriban nem volt jó, többen is visszaküldték, így én is, és cseréltem vezetékesre. azt nem tudom, hogy javították-e azóta a hibát (5GHz, mindig beállt initializing állapotra, és ne lehetett használni, plusz rengeteg volt a wan felőli szétkapcsolás, ami nem volt észrevehetőm, csak a logban látszódott). azóta nincs ilyen hibám.
-
bambano
titán
még egy kérdés: ha van 4011-ed, és már szétszedted, benne van az 5g-s wifinek az aljzata, vagy azt is kihagyták a wifimentes verziókból?
azon agyalok, hogy jó lenne 4011 itthonra is, csak nagyon szélen van a lakásban a hely és a 4011-en nem levehető az antenna. de ha egy nem wifisbe raknék utólag wifi kártyát, fúrnék rá n-es aljzatot, akkor toldóval el lehetne vinni az antennajelet.
-
-
bambano
titán
a napokban fogok kézhez kapni egy überfontos helyre szánt 4011-et. szerintetek melyik routeros verziót töltsem bele?
-
bacus
őstag
a hivatalos androidos kliens az támogatott, szépen megy vele a telefon. A baj, hogy van egy másik félhivatalos kliens (openvpn androidhoz), ami nem megy, illetve én nem tudtam sehogy sem életre kelteni. Ez a másik kliens azért lenne jobb, mert ezt viszont a tasker (ami sok mindenre használható még
) tudná kapcsolgatni.
Irtam a fejlesztőnek, sőt küldtem neki kliens konfigot, ami megy, de válaszra se méltat.. köcsög német gyerek, ha jól emlékszem.
route push szerintem nem megy, ha ilyen kell, akkor "rendes" openvpn szerver kell.
-
vargalex
félisten
válasz
Zwodkassy #9459 üzenetére
De ez így nem az igazi megoldás, hiszen ez kliens oldali konfiguráció. Szerver oldalon kell push attribútumot beállítani. Hogy ez RouterOS-ben hogy megy, azt nem tudom, mert nálam Arch linuxon van az OpenVPN szerver.
Egyébként telefonon (legalábbis Android-on) root nélkül csak tun interface-on megy. A régebbi RouterOS-ekben viszont csak tap volt, nem tudom, hogy bekerült-e már. -
atikó
őstag
válasz
Alteran-IT #9455 üzenetére
Hát már jó pár kábelt kipróbáltam, és ugyan az, de ha a upc modemet direktbe dugom össze a laptoppal akkor hasít ahogy kell, az összes kábellel jól működött.
home ap dual-ban használom a mikrotiket, és holnap küldök pár képet a beállításokról. köszi. -
Horvi
őstag
válasz
adika4444 #9456 üzenetére
Emlékeim szerint igen fe80-as volt de most nem vagyok gép előtt így nem állítom biztosra.
Kipróbáltam, hogy a .ovpn file-ba hozzáadtam egy route-ot
route 192.168.1.0 255.255.255.0 192.168.2.1
így laptopról működött a dolog és elértem az 1.0-s hálóban levő pi-t viszont telefonról ugyanez a beállítás valamiért nem működött.
Kicsit hektikus a dolog de még próbálom csiszolgatni. -
adika4444
addikt
Gondolom fe80-as, az link local address, nem kell foglalkozni vele.
alapból nincs tiltva a subnetek átjárhatósága, szerintem simán mennie kéne... Esetleg a tűzfalat nézd meg, nincs-e blokkolva valahol...Rég volt, talán DigitalOcean. Tunnal van beállítva, azaz a router subnetjébe rak, és annak a tűzfala intéz kb mindent.
-
Alteran-IT
őstag
Ha kábelen csak 60-80 Mbit/s van az eléggé érdekes, nem lehet, hogy véletlenül hibás a kábel, amivel csatlakozol a Mikrotik-re? Mert a Wifin az még talán érthető, de a kábeles részre más magyarázat nem nagyon van a kábelen kívül, hacsak nincs valami rosszul konfigurálva a Mikrotik-en, arra is kíváncsi lennék, hogy mikor a CB-ra csatlakoztatod, akkor a CB milyen módban van (bridge/router) és a Mikrotik milyen módban van (router/switch-AP), mondjuk egy NAT-nak nem kellene ennyit rontania, de ha router módban van a Mikrotik, akkor hátha van ott még valami beállítás, ami a problémát okozhatja.
-
atikó
őstag
válasz
stickermajom #9453 üzenetére
Mbit/s beszélek.
Ha a upc saját box-hoz csatlakozok (5Ghz) akkor a laptopon is és a telefonon is megvan az 500megabit ,de ha a mikrotikhez akkor csak 260megabit van wifin és kábelen pedig 60-80megabit, szoval érdekes.Wifin is ugy sikerült a 260megabitet elérnem, hogy bekapcsoltam a 80Mhz csatornát, addig azon is csak 60megabit volt, de hogy miért nem jön ki a teljes sávszélesség azt nem értem.
-
Horvi
őstag
válasz
adika4444 #9450 üzenetére
Oké kb sztornó az egész. Most valahogy magically működik
(kopp kopp kopp). Szerintem ott az ip filter/blacklist dolognál mehetett valami félre.
Elvileg a mikinek nincs ipv6 címe, az ipv6 package fel sincs telepítve. Viszont most, hogy csatlakoztam a vpn-re a windowsos laptop ipconfigjában a vpn kapcsolatnál megjelenik az ipv6 cím amit nem tudom honnan szed. Az ipv4 cím azt felismerem mert azt a vpn poolból kapta.
Viszont akkor így felmerült egy másik kérdés. Van egy banana pi a 192.168.1.0-s hálón viszont azt ugye alapból nem érem el az openvpn 192.168.2.0-s hálójából. Ha jól gondolom oda valahogy route-ot kéne hozzá adni a mikiben. Esetleg a kliens konfigban is kell hozzá valami módosítás?
Az openvpn beállítást te milyen leírás alapján csináltad? Vagy teljes egészében a wiki-t követted?
Köszi! -
adika4444
addikt
Örülök, hogy beváltak az ötleteim
A laptoppal milyen hálózatról próbálod? A Mikrotik-nek van IPv6 címe? Sajnos OpenVPN alapból nem megy v6-on, a kapcsolatot mindenképp v4-en építi fel, de utána már lehet dual stack, v4-es és v6-os cím, nálam így fut. Illetve már tud v6-on is kapcsolatot fogadni, de ezt kézzel engedni kell a konfigjában, MikroTik-en ez szerintem esélytelen.
Miért nem L2TP IPSEC-kel próbálkozol, mi indokolja az Openvpn-t?
Az MTU-ról fogalmam sincs, hagyd ahogy van ha megy rendesen.
-
Horvi
őstag
Megnéztem a beállításokat és az volt amit gyanítottál, tartományi korlátozás volt illetve user error mert a 192.168.1.1 címen akartam elérni a routert de úgy nem ment, viszont a 192.168.2.1 címen ami a vpn pool defgw-je úgy meg simán ment
A címfordítás a 192.168.0.0/16-ra volt beállítva így azért ment a net.
Köszi akkor nem állítok forwardot.
Viszont most más probléma adódott. Telefonról simán tudok csatlakozni a vpn-re viszont laptopról valamiért nem akar működni a dolog. A vpn kliensben time outtal száll el viszont néztem próbálkozás közben a miki logokat ott viszont meg sem jelenik. Mintha addig el sem jutna.
Illetve még egy olyan kérdés, hogy mire érdemes állítani az openvpn szervernél a max MTU-t?
-
adika4444
addikt
Hali!
A konfig ismerete nélkül csak találgatni lehet, esetleg egy exportot felrakhatnál pastebin-re a routerről, bizalmas adatokat kivéve. Általánosságban azért megpróbálok válaszolni:
"Az egyik az, hogy mit és hogyan kellene beállítani, hogy a vpn-re csatlakozó eszközökről is el tudjam érni a routert winboxból?"
Nézd meg, hogy a WinBox elérése nincs-e korlátozva a 192.168.1.0/24-re, illetve, hogy engedve van-e a /ip filter-nél a VPN-es tartományból a WinBox port elérése."A másik, hogy láttam sok helyen, hogy állítanak címfodítást a vpn tartományra is, hogy a csatlakozott eszközök tudjanak netezni. De furcsa módon nekem ez működött enélkül is."
Lehet, hogy a 192.168.0.0/16 tartományra van állítva a címfordítás? Abba beleesik a VPN-é is..."Az utolsó pedig az, hogy láttam pár leírásban, hogy csinálnak port forwardot az openvpn portra. Ez akkor is kell ha nem egy mögöttes eszköz csinálja az openvpn-t hanem maga a router?"
Nem, ha a router csinálja nem kell ilyen. Nálam egy Linuxos laptop feladata, így kellett a port forward. -
atikó
őstag
Üdv. 1 hete szenvedek a hap ac2 routerrel, upc a szolgáltatóm és nem akar 200mbps nagyobb internet jönni wifin, Channel Width átállítottam 20/40/80mhz eeec-re és igy van 200mega mert alapból csak 80mega volt, de ha a upc saját box-hoz csatlakozok akkor megvan a 450mega is , hogyan lehetne wifin kihozni a full sávszélességet? köszönöm a segítséget.
-
Horvi
őstag
Sziasztok,
Adott egy hap ac2 router(192.168.1.0-s hálózat), az alap konfig már megvan ez alapján. Most próbálom belőni az openvpn szervert. Találtam róla elég sokféle leírást de végül sikerült csatlakozni a routerre. Az openvpn-nek csináltam külön ip poolt 192.168.2.10-192.168.2.20. Felmerült a további konfigolással kapcsolatban pár kérdés.
Az egyik az, hogy mit és hogyan kellene beállítani, hogy a vpn-re csatlakozó eszközökről is el tudjam érni a routert winboxból?
A másik, hogy láttam sok helyen, hogy állítanak címfodítást a vpn tartományra is, hogy a csatlakozott eszközök tudjanak netezni. De furcsa módon nekem ez működött enélkül is.
Az utolsó pedig az, hogy láttam pár leírásban, hogy csinálnak port forwardot az openvpn portra. Ez akkor is kell ha nem egy mögöttes eszköz csinálja az openvpn-t hanem maga a router?Remélem tudtok segíteni.
Köszi! -
Beniii06
addikt
válasz
Alteran-IT #9435 üzenetére
Elvileg most is jár a 3 publikus ip cím, de kettő biztosan, egy PC-t és egy lapost csatlakoztatva a bridge módba tett HGW-t, mindkettőn volt internet és eltérő publikus ipt kaptak(csak amíg be lett állítva rendesen a HGW, de ez nem lényeg).
-
Beniii06
addikt
válasz
Alteran-IT #9433 üzenetére
Vagy csak a default route-ot/DNS-t felejtette el átírni a HGW címéről, ha kézzel állította be a DHCP klienst.
-
adika4444
addikt
Hali!
UPC-nél két lehetőség van.
Az egyik a sima IPv4 mód, ilyenkor simán van egy v4-es cím. Érdemes rebootolni a modemet a bridged mód után, ugyanis tudomásom szerint a UPC a modem újraindításáig köti MAC címhez az IP-t.
Egy éve játszottam vele, akkor ezt tapasztaltam.
Van viszont még egy mód. Ha az ő eszközük router módban megy, akkor adnak egy IPv6 címet, és abban van tunnelezve egy NAT-olt v4, ez a DSLITE. De ez csak router módban van, nem is lehet áttenni bridge-be, ha ez aktív. Az ügyfélszolgálat kérésre visszarakja a sima v4-et.
Szóval ez biztos, hogy nem probléma, révén bridge csak sima v4-gyel van.
-
-
Laca0
addikt
Nem arról van itt szó, hogy a UPC most már csak IPv6 címeket ad? Úgy tudom, hogy az új boxok már csak így mennek.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
VeryByte #9434 üzenetére
Sőt én olyanra is emlékszem, hogy volt amikor 3 publikus IPv4 címet is le lehetett kérni a modemen keresztül, most meg lassan már egyet se lehet
Amúgy valami szűrés féleség ha jól emlékszem, akkor van modem szerint, mert anno a UPC a sorozatos visszaélések (sok IP váloztatás MAC klónozással, mert egyesek IP-jét bannolták itt-ott) miatt szigorított, de elméletileg így ugyan azt az IP-t bármelyik eszköznek meg kellene kapnia, bár lehet már ilyen sincs, vagy nem így van, mindenesetre legalább az egyik eszköznek kellett volna kapni valamilyen IP-t és azt lehetne használni.
Amúgy a PR-nél is úgy van, hogy valami 7-8 óránként lehet új IP címet igényelni MA/eszköz változtatással, addig viszont csak egy IP van, amit egy adott MAC-re kaptál, tehát vagy a MAC-el kell trükközni, ha más eszközt akarsz csatlakoztatni és szeretnéd, ha megkapnád az IP-t, vagy statikusként be kell állítani az IP-t a paramétereivel együtt (SM, GW, DNS stb.). -
VeryByte
őstag
válasz
Alteran-IT #9433 üzenetére
UPC-nél bridge esetén nincs MAC szűrés, azaz nem kéne esetleg az eszköz MAC címét beregisztrálni. Régebbi UPC-s emlékeim szerint volt valami ilyesmi.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Beniii06 #9432 üzenetére
Szerintem be van kapcsolva, ha eddig Mikrotik-el dupla NAT-ja volt és így igazából egy Asus-al sem járt volna jobban, mert ha a UPC-t nem teszi bridge-be időben, akkor azzal is dupla NAT lett volna és max. AP-ként tudná használni.
Inkább az az érdekes, hogy miért nem kap ilyenkor publikus IP-t a UPC modemtől, pedig valamelyik eszközre legalább egy publikus IP-t kellett volna kapnia, max. ha gépre kapja, akkor be kellett volna állítani a Mikrotik WAN portjára azt a címet. -
-
zmaster
csendes tag
Bridge módba raktam a UPC modemet, onnantól kezdve nem volt net, akkor sem, ha a mikrotiket kivettem a upc mögül és közvetlen a upc modemből ment a gép
Kabaré az egész már, mindegy agyalok rajta még kicsit. És köszi a tippeket.
-
e90lci
senior tag
válasz
zmaster #9427 üzenetére
Port GTA5.
Nem lehet bridge módba tenni az UPC kábelmodemet?Vagy DMZ be a hap ac2 őt az UPC modembe? -
Alteran-IT
őstag
válasz
zmaster #9427 üzenetére
Ha csak úgy átdugod a UPC-be és minden jó, akkor nem lehet, hogy a UPC csodája router módban van és ha a mikrotiket mögé rakod és arra egy eszközt, akkor dupla NAT van és azért nem akar menni? Ha így van, akkor érdemes lenne a UPC-s eszközt bridge-be rakni, vagy a Mikrotik routert switch módba (bár akkor nem sok értelme van) és úgy valószínűleg működni fog.
Én is találkoztam már olyan esettel, hogy dupla NAT miatt bizonyos eszközök (xbox), illetve játékok online dolgai nem működnek megfelelően. Persze lehet, hogy nincs dupla NAT, de ebben az esetben viszont a Mikrotik routerben nincs valami jól beállítva, vagy inkább valami plusz beállítás (tűzfalszabály) okozza a problémát. -
zmaster
csendes tag
Fogalmam sincs már.. ha mikrotiken vagyok, kizárólag offline módot ad a kliens, ha
átdugom upc akkor jó minden. Nem kényelmes dugosgatni mindig. Windowst nem piszkáltam semmilyen beállítást. Factory reset-el lehet megnézem, csak a wifi minden eszközön stb... nagy macera. Eddig csak sz_pok a mikrotikkel, lehet asust kellett volna venni -
-
zmaster
csendes tag
Sziasztok!
Mikrotik hac^2 routerem van, minden frankó, minden megy, de a gta 5 online launchere nem tud csatlakozni, csak offline enged. Minden más játék, steam stb megy. Tűzfalat ki/be kapcsotam , mindent műveltem már vele. Ha átdugom simán a UPC routerbe, akkor megy.
Valaki tapasztaltabb, leírá, hogyan kell a GTA-t működésre bírni, hol és milyen portokat kell engedélyezni, stb? Köszönöm. -
byson55
tag
4 lakásos ház (1 router, 4ap, a szolgáltatói modem után)mindegyik külön felhasznalonevvel es jelszoval.menne.
Eszközök.még nincsenek. Németországban. Valakinek egy kis mellékes? -
Tompika71
csendes tag
Üdv!
Kaptam egy RouterBOARD SXTG SA AC bázis állomást.
Beprogramoztam upc net otthoni szórására hogy lássam működik-e.
Minden ok.
Mivel hangosítással is foglalkozom szeretném a digitpultomat vezérelni vele.
A pult(midas pro2) fix 192.168.1.3 ipvel fut, eddig egy asus wifi LAN1-jére csatlakozott, és elértem wifin több eszközzel is, viszont a hatótáv az nagyon kicsi és instabil.
Szeretném az ethernet inputot statikus ipre állítani, de ha ugyanazt a hálózatot állítom be ott és a wifi interface dhcp-jébe akkor kidob a winbox meg lefagy a wifi oldal..Kérlek ha tudtok segítsetek, sok tutorialt végignyálaztam de így közel az ötvenhez már nehezen megy a fejembe...
Köszönöm előre is! -
kovyhun
tag
Sziasztok!
Most vettem észre hogy a mups kifutott termék. Volt esetleg vele valami gond vagy csak nem fogyott? Régebben vettem, most tervezem beépíteni de ha gond van vele akkor más megoldást kell keresnem. -
bacus
őstag
Mindig valaminek be kell dögöljön karácsonykor? most az ipdns.hu halt meg, nem frissíthetőek így a dinamikus domain neveim.
-
Gyurka6
őstag
válasz
adika4444 #9411 üzenetére
Úgy néz ki ,hogy így rendben lefut:
12:57:35 system,info,account user admin logged in from 192.168.1.148 via telnet
12:58:16 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating... - administrator request
12:58:16 system,info device changed by admin
12:58:16 pppoe,ppp,info pppoe-out1: disabled
12:58:30 system,info,account user admin logged out from 192.168.1.148 via telnet
12:59:02 pppoe,ppp,info pppoe-out1: initializing...
12:59:02 system,info device changed by admin
12:59:02 pppoe,ppp,info pppoe-out1: waiting for packets...
12:59:02 interface,info pppoe-out1 detect UNKNOWN
12:59:02 system,info DHCPv6 client on pppoe-out1 changed by admin
12:59:02 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connecting...
12:59:04 pppoe,ppp,info pppoe-out1: authenticated
12:59:04 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connected
12:59:04 interface,info pppoe-out1 detect UNKNOWN
12:59:04 system,info DHCPv6 client on pppoe-out1 changed by admin
12:59:10 interface,info pppoe-out1 detect INTERNET
12:59:12 system,info DHCPv6 client on pppoe-out1 changed by admin
12:59:14 system,info DHCPv6 client on pppoe-out1 changed by admin
13:08:51 system,info,account user admin logged out from 192.168.1.148 via winbox
13:08:51
A számláló (script) visszaáll 1-re, a futási dátum is áprilisi lesz.
Az IPv6 Addres List-ben nem piros sem a D sem a DG cím. -
snorbi82
senior tag
-
Marcelldzso
tag
Sziasztok,
Arra gondoltam, hogy kiáltanám a Hex-s-emet a fizikai szerveremre.
A fizikai szerver kapna egy esxi-t egy vm-ben indítanék mikrotiket, odadnám neki az ethernetet fixen, az optikára meg mehetne ki a LAN oldal.G4500T-s procim van, szerintetek ezzel a gigabitet ki fogom tudni szolgálni?
Köszönöm!
-
adika4444
addikt
válasz
Gyurka6 #9409 üzenetére
A konfig alapján az elnevezések jónak tűnnek. A /ppp profiles részen is jóeséllyel jól van hozzárendelve a szkript az on-up művelethez, mert a logból erre lehet következtetni.
Nem tudom miért nem ment végbe a prefix cseréje. Próbálj meg kézzel egy újracsatlakozást, akkor mi történik, változik-e a v6-os cím az addressesnél és a dhcp-client-nél?
/interface pppoe-client disable 0
/interface pppoe-client enable 0A parancsokkal csak óvatosan, ne távolról csináld, mert a disable után az enable-ig a PPPoE 0 le lesz tiltva, szóval semmi esetre se fog újracsatizni magától!
-
törölt tag
6.46.1 (Stable)
https://mikrotik.com/download/changelogs -
Gyurka6
őstag
válasz
adika4444 #9407 üzenetére
Az eredmény:
[admin@MikroTik-2011] > /ipv6 addres print detail
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic, G - global, L - link-local
0 G address=2a01:36d:1600:6386:5e::f4ce/64 from-pool=pool2 interface=bridge actual-interface=bridge eui-64=no
advertise=yes no-dad=no1 DL address=fe80::4e5e:cff:fec7:f4ce/64 from-pool="" interface=bridge actual-interface=bridge eui-64=no advertise=no
no-dad=no2 DL address=fe80::4e5e:cff:fec7:f4cd/64 from-pool="" interface=ether1 actual-interface=ether1 eui-64=no advertise=no
no-dad=no3 DL address=fe80::e/64 from-pool="" interface=pppoe-out1 actual-interface=pppoe-out1 eui-64=no advertise=no no-dad=no
4 DG address=2a01:36c:1600:6386::e/64 from-pool="" interface=pppoe-out1 actual-interface=pppoe-out1 eui-64=no advertise=no
no-dad=no
[admin@MikroTik-2011] > /ipv6 dhcp-client print detail
Flags: D - dynamic, X - disabled, I - invalid
0 interface=pppoe-out1 status=bound duid="0x000300014c5e0cc7f4cd" dhcp-server-v6=fe80::48c6:98f0:e1:d429
request=address,prefix add-default-route=yes default-route-distance=1 use-peer-dns=yes pool-name="pool2"
pool-prefix-length=64 prefix-hint=::/0 dhcp-options="" prefix=2a01:36d:1600:6386::/64, 6d12h24m34s
address=2a01:36c:1600:6386::e, 6d12h24m34s -
adika4444
addikt
válasz
Gyurka6 #9406 üzenetére
Másold be ide az alábbiak kimenetét:
/ipv6 address print detail
/ipv6 dhcp-client print detailHa kézzel sikerül futtatni az igen érdekes, ugyanis a szkript a log szerint lefutott a PPPoE újracsatlakozásnál... Tehát elvileg a kézi futtatásnál is ugyan az történik, mint éjjel.
-
adika4444
addikt
válasz
Gyurka6 #9402 üzenetére
Az a pool2 miért pool2?
Lenntebbire: A szkriptet az admin nevében futtatta, ezért tűnt úgy, mint ha te csináltad volna. Mi a konkrét gond? Nem kezdi el osztogatni és használni az új prefixet a PPPoE újracsatlakozás után?
Azt is fontos tudni, hogy a Windows hülyén kezeli ezt a részt. Vagy is ha egy cím hirtelen lejár, akkor ugyan ad egy újat a router, de a Win csak soká kezdi el használni, mert a régit erölteti. Le kell kicsire venni a RA-ban a preferred és valid lifetime-okat, valamint a retransmit interwall-t, hogy rendszeresen újraküldje ha érvényes a cím, ha meg nem, akkor a valid lifetime után mindenképp az új lesz használva. Nem tökéletes megoldás, de ez van sajnos.
-
Gyurka6
őstag
válasz
Zwodkassy #9403 üzenetére
Ezt találtam: (arra nem emléxem, hogy ez időben be voltam-e lépve)
dec/17 23:52:39 dhcp,info ipv4-dhcp-serv assigned 192.168.1.142 to 14:A5:1A5:08:E1
00:21:35 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating...
00:21:35 pppoe,ppp,info pppoe-out1: disconnected
00:21:35 pppoe,ppp,info pppoe-out1: initializing...
00:21:35 pppoe,ppp,info pppoe-out1: waiting for packets...
00:21:35 interface,info pppoe-out1 detect UNKNOWN
00:21:35 system,info DHCPv6 client on pppoe-out1 changed by admin
00:21:35 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connecting...
00:21:37 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating... - failed to authenticate ourselves to peer
00:21:37 pppoe,ppp,info pppoe-out1: disconnected
00:21:37 pppoe,ppp,info pppoe-out1: initializing...
00:21:37 pppoe,ppp,info pppoe-out1: waiting for packets...
00:21:37 interface,info pppoe-out1 detect UNKNOWN
00:21:37 system,info DHCPv6 client on pppoe-out1 changed by admin
00:21:37 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connecting...
00:21:38 pppoe,ppp,info pppoe-out1: authenticated
00:21:38 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connected
00:21:38 interface,info pppoe-out1 detect UNKNOWN
00:21:38 system,info DHCPv6 client on pppoe-out1 changed by admin
00:21:44 interface,info pppoe-out1 detect WAN
00:21:45 system,info DHCPv6 client on pppoe-out1 changed by admin
00:21:47 interface,info pppoe-out1 detect INTERNET
00:21:48 system,info DHCPv6 client changed by admin
00:22:39 wireless,info 11:A5:1A6
8
4@wlan1: disconnected, received disassoc: sending station leaving (3)
00:22:47 wireless,info 11:A5:1A6
8
4@wlan1: connected, signal strength -80
00:22:47 dhcp,info ipv4-dhcp-serv deassigned 192.168.1.141 from 11:A5:1A6
8
4
00:22:47 dhcp,info ipv4-dhcp-serv assigned 192.168.1.141 to 11:A5:1A6
8
4
00:52:57 wireless,info 11:A5:1A6
8
4@wlan1: reassociating
00:52:57 wireless,info 11:A5:1A6
8
4@wlan1: disconnected, ok
Export-ból
set channel=long-term
/system script
add comment=herczegh dont-require-permissions=no name=force-dhcpv6 owner=admin policy=\
ftp,reboot,read,write,policy,test,password,sniff,sensitive,romon source="# force-dhcpv6\
\n# https://gist.github.com/hzsolt94/9343e5ccfff394ec7ce777532a3b93f9\
\n:execute {/ipv6 dhcp-client disable [find interface=pppoe-out1]}\
\n:execute {/ipv6 pool remove pool2}\
\n \
\n:delay 10\
\n:execute {/ipv6 dhcp-client enable [find interface=pppoe-out1]}"
/system upgrade mirrorDec, 08 tól van log, ha segítene esetleg. Az izgő-mozgó alakokat nem én tettem bele..
-
Gyurka6
őstag
Szevasztok!
ipv6, valamikor ez lefutott és beállította újra, történtek frissítések és most nem frissül.
# force-dhcpv6
# https://gist.github.com/hzsolt94/9343e5ccfff394ec7ce777532a3b93f9
:execute {/ipv6 dhcp-client disable [find interface=pppoe-out1]}
:execute {/ipv6 pool remove pool2}
:delay 10
:execute {/ipv6 dhcp-client enable [find interface=pppoe-out1]}herczegzsolt -tól beollózva. Mi a gondja?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Futás, futópályák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- iPhone topik
- BestBuy ruhás topik
- Le Mans Ultimate
- OLED TV topic
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Kamerarendszerek telepítése //// Gyengeáramú hálózatok kiépítése //// Informatikai segítségnyújtás
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest