- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
syler123 #6597 üzenetére
Miert zavarnak a plusz menupontok?
szerkeszd a/etc/default/grub
-tGRUB_DISABLE_SUBMENU=y
- ez kikapcsolja a submenutGRUB_DISABLE_RECOVERY=true
- ezzel pedig nem generaltatod le a recovery opciokatfstabban mindent meg tudsz csinalni.
Vedd fel az osszes meghajtot, amelyiket nem szeretned hogy latszodjon az igy nezzen kiUUID=B4164B41909236C1 none auto noauto
amit csatolni akarsz az pedig valami hasonlo legyen:UUID=B4164B41909236C1 /mnt/Win ntfs rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0 0 0
ertelemszeru behelyettesitessel (es/vagy modositassal). -
Geripapa
aktív tag
Van olyan könyvtár amit minden felhasználó elér?
Konkrétan a conky file-ait szeretném odatenni hogy minden felhasználónak ugyan az a conkyja legyen+1 kérdés,
az fstab mikor betöltődik az tudja már a felhasználó győkérkönyvtárának helyét? Így be tudnám könnyen állítani hogy mindegyik felhasználó a saját loginjával csatolja fel a hálózati meghajtókat.
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok,
telepitettem egy win7-et utána meg egy Linux mintet a gépemre.
Linux mintnél a filekezelöben megjelenik a "Rendszer számára fentartott" ill az a partició is amin a win van.
El lehet ezeket valahogy tüntetni? Semmi keresnivalojuk a Linux rendszerben.
Fstabot néztem de ott ezek nincsenek felsorolva... -
Rimuru
veterán
válasz
King Unique #6190 üzenetére
Igen, arra vonatkozik. Annyi maradt meg ki hogy az EFI particiot rakd be az
fstab
ba
Ha nincs neted chroot alatt akkor pedig masold at a resolv.conf-t a live rendszerrolcp -L /etc/resolv.conf /mnt/etc/
Amugy nem tudom hogy fog viselkedni a tobbi rendszered, jo esetben amit felraksz grub az megoldja es nem kell majd vele foglalkozni.
-
DZs
senior tag
Ez:
nazirsaman@nazirsaman-P35C-DS3 ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdb5 during installation
UUID=306b50a2-a403-4cd2-8146-28f473d170aa / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /cserehely was on /dev/sdb7 during installation
UUID=be59e5a2-f2b0-44ae-9449-44fa36c574c8 /cserehely ext4 defaults 0 2
# /home was on /dev/sdb6 during installation
UUID=2551a009-0e41-47a6-b0ef-4e93cb1e6af6 /home ext4 defaults 0 2
nazirsaman@nazirsaman-P35C-DS3 ~ $és ez:
/dev/sda1: LABEL="160G-s lemez" UUID="E688A5A588A574A9" TYPE="ntfs"
/dev/sdb1: LABEL="Win7" UUID="01D1A7B6CB6D4F00" TYPE="ntfs"
/dev/sdb5: UUID="306b50a2-a403-4cd2-8146-28f473d170aa" TYPE="ext4"
/dev/sdb6: UUID="2551a009-0e41-47a6-b0ef-4e93cb1e6af6" TYPE="ext4" -
BoB
veterán
-
spammer
veterán
válasz
VaniliásRönk #5241 üzenetére
Ezt írtam én:
"Kérdezni kell és/vagy utánaolvasni. A problémákat megoldani kell, nem megkerülni."
Ezt meg te:
"Ha oszlop van előtted akkor meg csak kövér gázt adsz, mert megkerülni szégyen... "
Ez tökéletes hasonlat?
Fejjel menni a falnak/oszlopnak és megsérülni/belehalni, teljesen értelmetlenül az neked tökéletes hasonlat arra, hogy a hiba okát találjuk meg és szüntessük meg és ezáltal tanulunk is belőle (ami hasznos)?
És esetekben rövidebb ideig is tart, mint megkerülni a hibát (újratelepíteni).
"A probléma eleve nem is került volna elő ha telepítés során particionál, vagy ha a Disks-et használja ahelyett hogy kihúzza a partíciót az fstab alól."
És ehhez újra kell telepíteni?
Nem. Kijavítja a hibát, tanul ebből és egyúttal azt is megtanulja, hogy hogyan kellett volna eleve (elég, ha elmondják neki, hogy legközelebb így vagy úgy, és kész, nem kell végigcsinálni újra az egészet). A hibából és a hiba kijavításából is tanul.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
spammer #5229 üzenetére
Tökéletes hasonlat, a probléma eleve nem is került volna elő ha telepítés során particionál, vagy ha a Disks-et használja ahelyett hogy kihúzza a partíciót az fstab alól. Először azt kell megtanulni hogyan kell valamit rendesen megcsinálni, nem azt hogy nyugodtan össze lehet barmolni valamit aztán utána többszörös időráfordítással helyrehozni.
Nekem is van ismerősöm, az enyém olyan hogy elsőre, meg sokadszorra sem gondolkozik, csak folyamatosan olyan problémákat próbál megoldani, amik fel sem merültek volna ha elsőre rendesen megcsinálja amit kell. Persze ő is mindig hihetetlen büszke a végeredményre is meg az erőfeszítésre is...
-
válasz
growler #5222 üzenetére
Igen, ez jó kezdő link, a (#5221)-ból kiindulva legalább 15x van már linkelve!
(#5224) nemurea A Linux akart jót!
Ez tetszik, de az fstab- ba azt rakja bele, amit telepítéskori partícionálás során a telepítést végző saját maga csatol! Azt kénytelen a Linux helyettünk elvégezni, különben nem indulna a rendszer.
-
nemurea
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #5220 üzenetére
Nem megvédésből, de itt nem a fórumtárs "gányolt bele ide is, meg oda is", hanem a Linux akart jót és belepakolta az fstab-ba a régi NTFS partíciót.
Amúgy épp tegnap futottam bele egy NAS+HTPC leírásba:
NAS+HTPC kombó, hardver
NAS+HTPC, szoftver, Ubuntu szerver alapon -
válasz
VaniliásRönk #5220 üzenetére
Pont így nem ismerkedik a rendszerrel, ha minden fél perc alatt megoldható dolog miatt újra telepíti a Linuxot!
Itt az fstab szerkesztése, pofon egyszerű egy ntfs sort kiszedni belőle. Kéne már csinálni egy jól áttekinthető fstab ismertetőt.
Itt meg az Abszolút kezdőben minden segítséget megkap egy kezdő a problémák megoldásához, sok esetben a keresővel is találni jó megoldásokat. Hirtelen ennyit találtam csak tőlem az Ubuntu topikban az fstab szerkesztéséről.
Mindent nem lehet megoldani újratelepítéssel. -
Raynes
tag
válasz
misimagaki #5214 üzenetére
Jajj, ezért most nehogy újratelepítsd. A /etc/fstab fájlból szedd ki a régi NTFS partíciókról szóló sorokat. Persze előtte készíts biztonsági másolatot a fájlról, és legyen kéznél egy liveCD, mivel ha elszúrod az fstab fájlt, akkor a rendszered bootképtelen lesz, és liveCD-vel kell visszaállítani a biztonsági másolatot.
-
Nem tiszta a kép.
Terv egy 640 gb hdd -re win7 + adat ill. Mint
Ez OK!
Így osztanám: win 40gb + 300gb ill. Mint esetében megint nem tudom miként osszam a megmaradt ~300gb-t.
Mit akarsz kezdeni ezzel a 300 gigával, ha mondjuk 20 gigát elteszel a Mint-nek + a swap mérete, ha akarsz csinálni. Mit tervezel ezzel a 280 -swap GB területtel?
egy példa
Win 40 GB
Mint 20 GB
swap x GB
maradék GB meg egyben vagy több részben marad akár Data, Letöltés, Torrent partícióként NTFS fájlrendszerrel, azt mindkét rendszer tudja kezelni. Linux kicsit lassabban dolgozik vele, mint a saját fájlrendszereivel, ennyi a hátrány.Lehet berögződés hogy külön legyen az oprendszer de ti másként látjátok.
Ez valóban berögződés, mert csak külön lehet a két oprendszer, vagy ezt se értem!?Kell még valamire ügyelnem pláne ha szeretném a további két hdd-n lévő adatokat is elérni?
Linux alól eléred a további meghajtókat NTFS fájlrendszer esetén is, auto csatoláshoz kell az fstab-ot szerkeszteni, de ha odaérünk, az is meglesz. -
Szóval a "nagyokkal", a "szakikkal" és a "gurukkal" nem szabad leállni
Pláne nem ellent mondani, kritizálni.
No, mondjuk ebben speciel tényleg igazad van, belefutottam már én is párszor ilyenbe, de nem csak itt a PH-n. Azért nem adtam könnyen fel, legalább hadd verjék a fejüket a falba.
Kiutáltal már az öregek az ubuntu.hu és a linuxmint.hu-ról is.
Ettől függetlenül a szakmai tudásukat sok esetben mégis célszerű elismerni.Samsung 830 és a 850 épp nem érintett, ha jól tudom.
Bár ugyanezt leírhatnám a Mint 17.2, 17.3, Ubuntu 14.04, 15.10, Debian 8.2 Sleep tudásáról is
Talán ők is értelmetlennek tartják a sleepet?
(#4832) King Unique
A discard parancsnak Linux alatt tudtommal a TRIM működéséhez van köze.
Igen, az egyik módszer, a legegyszerűbb, Ubuntun is lehet, hogy benne van az FSTAB-ban alapból, de nem nagy ügy beírni a noatime mellé.discard, noatime, swapiness, noop, browser cache
Ezek optimalizálnak, gyorsítanak, senki nem mondta egyébként, hogy e nélkül hamar tönkremegy az SSD, nem kötelező ezeket használni.
Ott van például a noop I/O scheduler beállítás, gyorsabb érezhetően, mint a deadline, de semmi nem történik, ha sokan még csak nem is hallottak róla és az alap deadline-t használják mindig.Mi ezeket az optimalizáló, gyorsító, kímélő, ellenőrző módszereket összegyűjtöttük egy/több blogban, aki használja az ezekben lévő infókat, az használja.
Ti ketten meg azt mondjátok erre, hogy mind értelmetlen marhaság. Ezzel nincs baj, csak az aggaszt, hogy ezt a véleményt hangoztatjátok, holott ezek azért hasznos dolgok. szerintem
-
Tonyk
veterán
válasz
ubyegon2 #4337 üzenetére
"Az szerepel az fstab-ban, amit beleírsz."
Ez egyértelmű."Én csak azt mondtam, hogy még nem láttam ntfs bejegyzést a sajátomban"
Rendben de, akkor kimaradt a "sajátomban", ebből a mondatból.
:
"Lehet, hogy rosszul tudom, de eddig nem találkoztam NTFS partícióval az fstab-ban."Picit félreérthető így, főleg egy kezdő számára. Mindössze erre irányult a "kérdés"
Peace! -
Az szerepel az fstab-ban, amit beleírsz. Én csak azt mondtam, hogy még nem láttam ntfs bejegyzést a sajátomban, a fájlkezelőben mégis megjelenik és meg tudom nyitni egy kattintással. Ha auto csatolást szeretnék, akkor beírnám az fstab-ba valószínűleg.
(#4314) growler Most már lejött nekem 4 perc alatt a múlkori 4 óra helyett. Igaz, a honlap Download szekciója még most sem akar betöltődni.
(#4336) King Unique Ahogy a többi bepróbálós disztróból látható, nem egyszerű integrálni a Plasma5-öt, lehet, hogy itt is majd érdemes lesz megvárni vele a 18.x verziót, hogy tökéletesen működjön. De ne legyen igazam.
Cinnamon 2.8 is egész jó már, ki lehet bírni vele, azt használom egy ideje, nekem nem is hiányzik a KDE. -
válasz
growler #4325 üzenetére
Jó módszer lenne az fstab kikommentelése is, ha szerepelnének benne az NTFS partíciók, de nyomuk sincs ott. Ezt szerintem az ntfs-3g és a FUSE intézi, hogy a fájlkezelő és más használni tudja. Lehet, hogy rosszul tudom, de eddig nem találkoztam NTFS partícióval az fstab-ban.
-
Inkább az FSTAB-ot szerkezteném a gksu gedit /etc/fstab paranccsal! Biztosabb ebben az esetben.
Amúgy nekem van egy inaktív Win-es partícióm HDD-n, annál is csak ez lenne beírva, ha csatolnám:
a x-gvfs az talán valami virtual-lal kapcsolatos, nem hiszem, hogy fontos, sok helyen be van írva az ntfs-3g, de ez sem kell.
Legjobb, ha ide is beírod +-ban az SSD miatt szükséges opciókat a meglévők elé és megnézed, minden OK-e!? Úgy szerintem jó lesz amúgy!
-
Bohus
aktív tag
Nálam jelenleg ilyen opciók sorakoznak az fstab állományban a csatolási pont után:
ntfs-3g rw,auto,user,windows_names,locale=hu_HU.utf8,uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=022 0 0
Hosszú kísérletezgetés, majd finomhangolás után jutottam erre az eredményre. ( Egyszer már megosztottam, akkor többen is feleslegesen bonyolultnak, túl hosszúnak találták, de nekem így frankó.)
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #3908 üzenetére
Csatoltam lemezkezelővel (köszönöm a tippet) és most ez áll az fstab-ban:
/dev/disk/by-uuid/D02C3D932C3D7596 /mnt/D02C3D932C3D7596 auto nosuid,nodev,nofail 0 0
Ez vajon elég az SSD-hez?
Mondjuk a Mint ext4-hez sincs sok extra beírás (errors=remount-ro 0 1)Ezen leírásod szerint minden oké vele.
(#3909) ubyegon2
>itt már beállíthatod:
Vagy nem
Átállítom a jogot, szépen engedi, de ha újra lekérem a fájl tulajdonságát, ismét minden root/root.
Mondjuk ez már annyira nem zavar, mert ennek ellenére tudom módosítani, törölni a fájlokat. Csak furcsa, hogy minden root/root (még az is amit Mint alól, sima userként másolok rá). -
Syl
nagyúr
Fastboot, hibernálás minden kikapcsolva win alatt.
Noob kérdés:
Ez a sor jó lesz fstab-ba?
UUID=D02C3D932C3D7596 /media/zolee/data fuseblk rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096 0 0
A "blkid" és "cat /proc/mounts" kimeneteit szedtem össze.
Az ntfs is sda-n (ssd) van. -
válasz
syler123 #3828 üzenetére
Ha rendszerinfókat akarsz kinyerni, használd az inxi csomagot, az inxi -b -G parancs sok mindent kiír. Rendszerfigyelésre meg a Glances nagyon jó.
$ inxi
CPU~Quad core AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) clocked at Min:1400.000Mhz Max:1900.000Mhz Kernel~4.1.6-040106-generic x86_64 Up~4:42 Mem~1432.7/7108.3MB HDD~1120.1GB(38.5% used) Procs~182 Client~Shell inxi~1.9.17
ubyegon@mint17 ~ $ inxi -b -G
System: Host: mint17 Kernel: 4.1.6-040106-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 2.6.13 Distro: Linux Mint 17.2 Rafaela
Machine: Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M version: Rev X.0x Bios: American Megatrends version: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Quad core AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics (-MCP-) clocked at 1400.00 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
X.Org: 1.17.1 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1600x900@60.0hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA GLX Version: 3.0 Mesa 10.5.9
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
Drives: HDD Total Size: 1120.1GB (38.5% used)
Info: Processes: 182 Uptime: 4:42 Memory: 1435.7/7108.3MB Client: Shell (bash) inxi: 1.9.17(#3824) zodo
Fstab-hoz segítségntfs-t ne használd Linuxon, ha nem az a helyzet, amit fradi81 ft mond!
-
fradi81
veterán
A legegyszerűbb ha újratelepíted, 400ast meg telepítésnél a /home alá csatolod. Egyébként kb ez a menete. live rendszerről indítasz, /home mappa alatt ami van azt mind átmásolod a 400-asra, a jelenlegi home mappát átnevezed pl homeold-ra, jelenlegi rendszer fstab átírása úgy hogy a 400as legyen a /home.
syler123
lsb_release -a paranccsal. -
zodo
nagyúr
válasz
fradi81 #3822 üzenetére
Igen, mindkettő ext4 és van további 500 gb formázatlan terület mert 1 TB wd ezex került a gépbe csak nem tudtam mit mire formázzak.
Otthoni hálózatba nem lenne kötve vagy nem kerülne mellé win de valamikor a meghalt gép ntfs hdd-ről át kellene ide mentsek pár dolgot.(#3823) ubyegon2
Ohh
akkor csak jó lett volna a korábbi telepítés mizériám kapcsán a / és /home partíciók létrehozása
Igen, nálunk is így van megadva pl a böngészőknek hogy az adott mappa az alapértelmezett letöltési hely.
Köszönöm az infókat, megnézem sikerül-e megfejtenem az fstab munkamenetet. -
Ez nagyszerű, örülök, hogy minden sikerült!
Ez a mostani kérdésed is, csak eső után...
Amit át akarsz helyezni, az a /home mappa/partíció. Ezt telepítés előtt lehet másik meghajtóra tenni, arról nincs elképzelésem, hogy utána lehet-e, inkább nem.
A saját mappa-ban lévő különböző almappákat át lehet helyezni elméletileg.Nekem is minden letöltés HDD-re megy, nem a rendszert futtató SSD-re.
Mindent, ami képes letöltést végrehajtani, úgy állítottam be, hogy az ott létrehozott mappára/patícióra töltse le az adatokat.UUID=1hb24496b-8d0d-3332-8564-9f2d49145952 /media/ubyegon/[B]Data[/B] ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=929741ck-5267-468e-bac2-579158cf3a99 /media/ubyegon/[B]TORRENTEK[/B] ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Fájlkezelőben létrehozod a bármilyen nevű mappát/mappákat, azokat fstab-ban csatolod auto-ra s ha ez megvan, akkor a letöltést végrehajtó programokat kell egyenként beállítani, hogy a megadott mappába töltsön. Nálam Firefox és Qbittorrent végez letöltést, ezeket gondolom be tudod állítani.
Ha nem vagy az fstab szerkesztése gond lenne, akkor szólj! Összevadászom azokat is, ha kellene.
-
válasz
ubyegon2 #3788 üzenetére
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ezt csak sikerült elbénáznom az előbbiben. Az ubyegon-t azért cseréld ki a saját felhasználódra!
(#3789) tolvaj! Igazán nincs mit!
Akkor a /home-ot majd külön kell csatolnod, gondolom fstab-ban, nekem még mindig egyben voltak a disztróim.
Az SSD ellenőrzéseket ne feledd!
kezdőknek
haladóknak, nemrég frissítve! -
válasz
tolvaj! #3786 üzenetére
Szia!
A meghajtók közötti áttelepítésnek is van sok módja, én kezdőként anno már csináltam a Gparted-del [link], igen egyszerű, a másolandó partíciót másolás/beilleszt módszerrel áttettem. Teljesen megbízható módszer, arra kell figyelni csak, hogy a célpartíció nagyobb legyen és a program azon belül létrehozza az előző partíció tükrét rajta. Persze ugyanazon fájlrendszer legyen a fogadó hely is.
/var-t én inkább SSD-re tenném és fstab-ban szerkesztenék így:
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ha elférne a /home, azt is SSD-n hagynám, a cache-t tenném ramdisk-be
letöltések úgyis HDD-re mennek, gondolom#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ezekkel a beállításokkal a ramdisk-be dolgozna, nem az SSD-re, viszont nem lassulna le a HDD miatt az oprendszer.
Amúgy maga a /home tartalmazza a beállításokat, ha csinálsz róla Systemback-kal egy mentést, az nem fog ártani.
-
válasz
devil-k #3624 üzenetére
Az /etc/exports fájlba kell beírni a megosztandó könyvtárat (pl a meghajtókat Mint a /media könyvtár alá csatolja fel, utána megadni azt az ip címet vagy al/hálózatot akik számára meg kívánod osztani, otthoni használat esetén jellemzően vmilyen 192.168.x.x cím, lenti pl az egész 192.168.1.0-ás hálózat számára oszt, majd megosztás tulajdonságait kell beparamétereznii), előtte viszont nem árt megadni a jogosultságokat rá chmoddal, (sudo chmod xxx /media/megosztas , ahol az első szám a felhasználód a második a csoport, a 3. pedig az others jogosultságait adja meg a számok pedig 4-es az olvasható, 2-es írható, 1-es futtatható és ezek kombinációi, tehát 7-es minden jogot megad az 5-ös olvasható és futtatható és a többi)
/media/megosztas 192.168.1.0/24(ro,sync,no_root_squash)
Ha mindent jól csináltál akkor hibátlanul el tudod indítani az nfs kiszolgálót és mount-tal fel is tudod csatolni a kilens gépen a kívánt megosztást, ahova fstab-a is be tudod írni a hálózati meghajtót ha nem akarod mindig felcsatolgatni.
-
hfeca
csendes tag
válasz
ubyegon2 #3264 üzenetére
Igen, sajnos igazad lesz az újratelepítéssel kapcsolatban. Kipróbáltam az uuid-s formát az fstab-ban, prímán működik, de közben észrevettem, hogy a letöltési sebességem 10 Mb/s, holott az 50 körül szokott lenni. Vagyis az előző, Inteles alaplaphoz való drivereket telepítette a Mint, ami a mostani AMD-s laphoz nem biztos, hogy jó (gondolom én, de lehet, hogy tévedek).
A Win7-ről csak annyit, hogy az az asszony miatt van fent, mivel nem tud megbarátkozni a Linux-szal. Leírnám, hogyan telepítettem annak idején ezt az egészet, hátha találtok benne valami hülyeséget, amire tudtok sokkal jobb megoldást. Lehúztam mindent (ahogy írtad is), csak egy ssd-t hagytam rajta. (Ja, a két rendszervinyó egy-egy kisméretű ssd). Ezen megcsináltam az align műveletet, majd felraktam a Win7-et. Ezután (úgy emlékszem) a Win-est lehúztam, és csatlakoztattam a másik ssd-t. Erre telepítettem a Linux Mint-et. (Úgy láttam, a Linux ismeri az eltolást, azzal nem kellett bíbelődnöm). Ezután kikapcs, majd felcsatlakoztattam mindent. A boot sorrendet úgy állítottam be a bios-ban, hogy 1: Linux 2: Windows7. Újraindítás után a Linux berakta a grub-ba a Win7-et is. Ezután állítottam be az fstab-ot, hogy bekapcsolás után csatoljon fel mindent automatikusan.
Légyszi véleményezd, jól csináltam, vagy van jobb módszered - ha igen, szívesen kipróbálom!
És köszi az eddigi segítséget!Még valami! Már régóta gondolkozom azon, hogy lehetne a DNS320-as kis NAS-om vinyóit is berakni az fstab fájlba, de annak nem látom az uuid-jét, nem tudom, miként csatoljam (ez már nekem bonyolult).
A Számítógép ikont indítva, a hálózati részben ha ráklikkelek, akkor csatolja, de nem tudom "automatizálni", mint a beépített vinyókat. Tudnál erre valami megoldást? -
& hfeca-mivel neki szól ez főleg
Mint simán megússza, de ez a dualboot-os katyvaz így akkor sem jó.
szubjektív vélemény következik:
Én Mint alól formáznám a Win-es meghajtót és utána mindent lehúznék az alaplapról, hogy csak a Mint induljon, sima alap fstab-ot csinálnák és utána grub-update és reboot.Ha minden OK, akkor vissza csatolnám a többi meghajtót és a tárolókat beolvasás után csatolnám az fstab-ban minden különösebb plusz paraméter bejegyzése nélkül.
Ha kell a Win7
, akkor szintén mindent lehúznék, csak azt az egy meghajtót hagynám fenn, mert a Win7 100 MB-os külön partíciójával be tud kavarni.
Ha az megvan, mindent felcsatolnák, biosból Mint meghajtójáról indulva újra grub-update és ha nem megy minden rendben, akkor kezdeném az fstab-ot vizsgálni.
Ti ezzel kezdtétek, ez a bibi, szerintem legalábbis! -
fájni fog:
Alaplapcsere volt, ha jól értem. Ezt hardveroldalról kell először kezelni. Kár így szoftveresen kínlódni. A Win7 nem nagyon bírja az alaplapcserét maga alatt, így dualboot rendszerben semmiképpen nem úszod meg egy egyszerű fstab szerkesztéssel!Ebből kiindulva gondold át újra milyen lépéseket kell megtenned, hogy a rendszered stabil és működőképes legyen.
(#3252) Shiku pár kérdés:
A készüléken vagy a benne lévő adathordozón tudsz műveleteket végezni?
Fájlkezelővel végzed a műveleteket? Emelt jogosultsággal is próbáltad? A telepített csomagoknak a függőségei is rendben vannak? A libmtp-runtime fenn van? A jmtpfs csomagot próbáltad már? -
Bohus
aktív tag
A linuxos sdd1 az vélhetően sdb1 akar lenni (vélhetően a 2. SATA portra van kötve az a meghajtó) és csak a szkript-generátor írja ki hibásan sdd1-nek a # utáni sorban.
Igen, a maradék három meghajtódat is uuid-vel kell mountolnod az fstab manuális szerkesztésével. Nálam így néz ki egy becsatolt partíció fstab bejegyzése:UUID=DE7...24F /media/STORAGE ntfs-3g rw,auto,user,windows_names,locale=hu_HU.utf8,uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=133 0 0
Ne kérdezd miért, mással is próbálkozhatsz, én ezekkel a paraméterekkel tudtam elérni, hogy ugyanúgy legyen felcsatolva (fájl attribútumok), mintha automatikusan csatolná az op.rendszer.
-
hfeca
csendes tag
Szia!
Így néz ki a fájl (most éppen):# /etc/fstab: static file system information.
#
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass># / was on /dev/sdd1 during installation
UUID=f06b2d59-d144-4542-8638-90ffd730ea55 / ext4 errors=remount-ro 0 1# swap was on /dev/sdd5 during installation
UUID=9d2d879a-fb3e-4316-903c-ee57dccc6b9b none swap sw 0 0#
/dev/sdd1 /media/anonymus/SYS2 ntfs defaults,noatime,nofail 0 0
/dev/sdc1 /media/anonymus/DAT1 ntfs defaults,noatime,nofail 0 0
/dev/sda1 /media/anonymus/DAT2 ntfs defaults,noatime,nofail 0 0Kicsit fura, hogy a SYS2 és a linuxos lemez is sdd, vagy az nem probléma? Annyira nem vagyok Linux guru.
-
hfeca
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném, kicsit hosszú lesz leírni...
Linux Mint 17-et (sys1 - sata lemez) és Windows 7-et (sys2 - sata lemez) használok két darab adattárolásra használt vinyóval (dat1 és dat2 - sata lemezek). Az eddigi alaplapom - Gigabyte GA G31M Es2C - sajnos megadta magát, ezért elővettem a jó öreg ASUS M2N SLI-t - és itt jött a gubanc.
A "Gigán" beállítottam az fstab file-t, a következőképpen - D2:sys2, D3:dat1, D4:dat2 (a linux a sys1-et "gyárilag" kezeli). Most, az ASUS-on ahány bekapcsolás, annyiféle kiosztás, mintha nem is törődne az fstab file tartalmával, vagyis D2:dat1, D3:sys2, D4:dat2, de ez csak egy a sok közül, össze-vissza variálja. Próbáltam, hogy az fstab-ban #-el megjegyzésbe tettem a sorokat, majd átírtam, ahogy a Linux beállította. Egyszer úgy működött, aztán megint cserélgette. (A Windows el sem indul, de az most nem érdekes)
Mit csináljak? Van valakinek tippje, vagy telepítsem újra az egész jól "bejáratott" Mint-et (és természetesen a Win7-et is)? -
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #3230 üzenetére
Mint KDE alatt is Dolphin az alapértelmezett fájlkezelő, és úgy működik ahogy leírtad. A context menüben a "leválasztás" opció jelen van, de mountolnom még soha nem kellett: az USB-s eszközök automatikusan csatlakoznak, a fix meghajtónál pedig fstab-ban rögzítettem melyik partíció legyen felcsatolva, míg az /etc/udev/rules.d alatt készítettem egy szabályt, hogy melyek maradjanak rejtve.
-
Sonja
nagyúr
Erről az eszmecseréről eszembe jutott, hogy kérdezni akartam valamit. Az fstab file-ban ugye a partíció csatlakozásakor a végén van kettő szám (dump/pass). Nem egészen értem a pass számot, hogy konkrétan mit ellenőriz 2-es megadása esetén?
A Wiki-ről:
"1 for the root file system and either 2 (meaning check after root) or 0 (do not check) for all other devices."
-
Falcon C.
aktív tag
#
#
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=7ca5db91-5a8f-400d-b392-07894e5bde73 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda5 during installation
UUID=4dd87792-4889-4278-a830-6844e090c217 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=bd8154e3-5eab-49cc-8afb-22ea495a681c none swap sw 0 0
#automount NAS
//192.168.1.4/Tor /home/csaba/Asztal/NAS cifs credentials=/home/csaba/jelszofile -
Tonyk
veterán
válasz
Falcon C. #3199 üzenetére
Az /etc/fstab -ba írd be az utolsó sorába:
Szerkesztéséhez emelt jog kell: sudo gedit /etc/fstabAmenniyben a nasod ip-je: 192.168.1.10, amin a "filmek" nevű megosztást szeretnéd csatolni, az Asztalon lévő "ide" nevű könyvtárba és a desktop linux alatt a felhasználói neved: falconc és a csoportod neve is falconc, úgy ezt írd bele:
//192.168.1.10/filmek /home/falconc/Asztal/ide cifs credentials=/home/falconc/jelszofile,uid=falconc,gid=falconc
A fenti sor végére üss egy entert, és mentsd el a fájlt.
Csinálj a home-odba egy fájlt, aminek a neve pl.: jelszofile . Ebbe írd bele a nas eléréséhez szükséges usernevet és jelszót (a nashoz kapcsolódásához szükséges, azaz a nason létezőt ! Ne a desktop linuxon érvényeseket!) az alábbi módon:
username=nasos_usernév
password=nasos_jelszóMentsd el a fájlt.
Érvényesíted az fstab módosítását. (Újraindítás után csatolódik automatikusan.):
sudo mount -a
Esetleg még egy kis biztonság:
Add ki a következő parancsot chmod 600 /home/falconc/jelszofile. Ezzel csak te tudsz majd hozzáférni a jelszofile tartalmához. (Biztos, ami tuti) -
Van itt kis help az fstab szerkesztéséhez, pont az SSD- hez. Ettől a beállítástól függetlenül lefut a heti ütemezett fstrim, ami gondoskodik a TRIM- ről, de azt úgy lehet hagyni. A discard opció gyakorlatilag a fájl törléssel egy időben TRIM- meli a meghajtót, ez nagy mennyiségű gyakori törlések esetén lassíthatja az SSD- t, ez esetben nem ezt használják. Mindennapi felhasználás mellett ez tökéletes opció. A noatime opció berakásával a fájlokhoz csatolt időbélyegeket elhagyja, ha valami miatt ezekre szükséged van, ne írd be ezt az opciót.
-
NTFS HDD- ket felismeri/kezeli gond nélkül, ha azt akarod, hogy auto induljanak boot során, akkor fstab szerkesztéssel pofonegyszerűen meg lehet oldani, ha odakerül a sor segítünk. A topik Összefoglalót és az abban lévő linkeket nézegetted már? A linuxmint.hu leírások elég jók benne.Ha telepítesz, javaslom, hogy a partícionálásnál a valami más opciót válaszd és akkor ki tudod jelölni a partíciókat manuálisan, ha kell swap meghajtót is csinálhatsz.
Kicsit aggaszt hogy nincs mindenre pozitív válasz
Ez ne aggasszon, jobb pozitívan csalódni, mint ha azt írnánk, hogy biztosan minden szuperül fog működni és mégsem.
Nekem két AMD VGA- val is tökéletesen futott a Mint összes eddig próbált verziója, most APU- val is jó. Van nyílt és zárt driver is egyébként, a Rendszereszközöknél már biztosan találkoztál vele, valamelyik jó lesz.ft már írta, az SSD- n ext4- re formázott partíción fut a Linuxod, az NTFS meghajtókat meg egy kis program fogja kezelni/csatolni.
Alapból minden fenn van, ami ezekhez kell, ezért volt jó döntés neked is a Mint! -
válasz
Santino #2772 üzenetére
Ezt nem tudom, nem csak a mountolást csinálja az fstab, vagyis de, viszont a rendszer alatt lévő meghajtót például nem tudod lecsatolni, az biztos és sok opció változtatás/beírás esetén az újraindítás kell. Igaz én általában az SSD- vel kapcsolatos opciókat szoktam állítgatni.
(#2773) Klusi86 Sajnos ebben a részében nem tudok segíteni, mert nem használom megosztást.
Amit nem tudok kipróbálni, azt inkább nem javaslom senkinek!
-
Klusi86
tag
Sziasztok,
A következő problémában kérnék segítséget:
Linux Mint Cinnamon 17.1-et használok. Van egy mappám: /home/tomi/Megosztas elérési úttal. A mappát nemoból osztottam meg. Ha manuálisan csatolom fel nemoból a Hálózatok résznél kitallózva: akkor az :
smb://tomigepe/megosztas/ elérési helyre csatolja a rendszer. Szeretném ezt ha gép indításkor a rendszer auto megcsinálná. Valaki lépésről- lépésre leírná, hogyan szerkesszem ehhez az fstab-ot? -
válasz
szacsee #2292 üzenetére
Alakul ez lassan, ha az apró, de igen fontos részletek a helyükre kerülnek ntfs helyett ext4. FF- ben alap a szinkron, de ha Chrome tetszik.
Ha nem akarsz sokat vacakolni a TRIM- mel, akkor fstab- ban beállítod ezeket az opciókat és rendben lesz:
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
fstab szerkesztése: ALT F2, beírod a gksu gedit /etc/fstab parancsot és szerkeszted, majd elmented, újraindítás után lép érvénybe a változtatás
Sok gond szerintem öcséd gépével se lesz, de ezt a Betclick- es kérdést nem értem, miért ne működne Linuxon ha fut rajta böngésző? YT, hálózati adattár se okozhat gondot, előbbi esetleg öreg gép esetén.
Nyomtatás megosztáshoz nem sokat értek, de egy próbát megér, hogy onnan is kizárd a Win- t.(#2293) KAMI911
Nézegettem, igazából kezdőként csak alapdolgokban tudnék ötleteket adni. -
válasz
spammer #1904 üzenetére
Értem én, általában ilyenek ezek, de annyira sűrűn nem használom, hogy ott legyen egy plusz meghajtó! Néha még a tényleges meghajtókat is sokallom.
(#1905) Cyrin Sejthető volt, hogy valami netkapcs probléma lesz. Régebbi MINT- eknél nekem is skippelni kellett bootoláskor, bár akkor még nem kézzel adtam meg az fstab paramétereket. Mostanában nincs sok gond velük.
cat /etc/fstab
#
#
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=77c25784-65fa-4a22-b7c5-eac5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=38cf0dbc-75c2-4024-a577-fb25dd83078e none swap sw 0 0
UUID=2fa88d20-a201-40d2-a081-be1a74000197 /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=107ca107-b9b5-4af8-ad53-6c714391b3ca /media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=151bee65-8b20-4308-929a-f1a5bfe564b9 /media/EzAz ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #1903 üzenetére
azaz [link]. itt nagyon jól le van írva minden ezzel kapcsolatban.
úgy néz ki t-home-os router firewall problem volt, most visszatettem qbit-et és nincs gond.
fstab-ból kitöröltem már, mert be se jött a rendszer, csak ha skip-peltem (de szép szó) a mountolást
úgyhogy egyelőre marad így, amíg lesz időm vele foglalkozni.
ext4 a külön HDD, nincs más. SSD-n van a rendszer egyébként
spammer:
igen, én munkához használom főleg és kell hogy mappaként kezelje filekezelőben.
viszont az insync meg azért jó, mert több drive fiókot is tud kezelni.
de szimpatikus ez a copy is amit korábban említettek. -
Ezt a grive nevűt még nem használtam, erről lenne szó? Gdrive- ot amúgy is FF- ból használok, ha kell, nem jó az, ha mindíg szinkronizálgat.
Qbitel sem tapasztaltam semmi lassulást böngészővel.
Valmi netes gubancokat tudok elképzelni inkább.A meghajtó csatolással sem sok gond van, bár nem is ilyen bonyolultan írom az fstabba, mint Bohus ft. Ntfs partíciókat csatolnál egyébként? Igaz nálam SSD miatt másabb az fstab, de még úgy is egyszerűnek tűnik.
Csak kíváncsiságképpen, de megnézhetnénk az fstab- ban hogyan van a csatolás megoldva!? -
Cyrin
addikt
nem böngésző indulásakor, hanem bármilyen oldal betöltésekor csigalassú, upload valami alapon volt 50 kiB asszem. mindegy most egyelőre majd kipróbálom transmission mit csinál.
persze particiót csatoltam fstab-ban is grafikusan is, az eredmény ugyanaz, már az oprendszer betöltésekor megakad. mindegy nem nagy gond, kézzel megy. egy kattintás.
-
Tonyk
veterán
Senki?
Akkor segítek:
(Nem magamtól jöttem rá, hanem a Szegedi PM Hiv. rendszergazdijától
)
mountba és az fstab-ba is kell uid és gid:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile,gid=localuser,uid=localgroup 0 0
vagy
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszo,gid=localuser,uid=localgroup
-
Tonyk
veterán
Srácok, segítsetek megoldani egy x-aktát.
Adott egy nas és egy megosztása. Ha a kliens gépről, kitallózom a hálózatokon keresztül a megosztás írható.
Azonban ha az fstab-ba rakom be, akkor csak olvasni tudom, írni nem:
//nas/megosztas /hova cifs defaults,credentials=/home/user/jelszofile 0 0"jelszo" file tartalma:
username=nev
password=jelszoNyilván mount-tal is u.e a helyzet:
sudo mount //nas/megosztas /hova -o username=nev,password=jelszoTermészetesen a jelszó file tartalma u.a, mint a mountkor megadott, ami ugyanaz, mint a hálózatkor kitallózásakor megadott név és jelszópáros.
5let?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged