- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Falcon C.
aktív tag
lspci
03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connectionlsusb
Bus 002 Device 002: ID 0bda:8179 Realtek Semiconductor Corp.Tegnap gond nélkül használta asszony a gépet, ma délelőtt játszott is a gyerek a Minecrafttal. Most bekapcsoltam, nincs WiFi, de az USB-s se működik.
Egy livecd-t még kipróbálok, mielőtt szétszedem a gépet.
Kapcsoló nincs, csak az Fn+F5 kombó, de arra sem reagál, ahogy a Hálózatkezelőben se tudom átbillenteni se a beépített, se az USB WiFi-t ON állásba.
-
Falcon C.
aktív tag
Ilyenkor mi van srácok?
Thinkpad R400. A WiFi és a BT, tudtommal, egy kártyán van. BIOS-ban nincs letiltva az eszköz.
rfkill list all
0: tpacpi_bluetooth_sw: Bluetooth
Soft blocked: yes
Hard blocked: yes
1: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: yesFn+F5-re nem reagál, hálózatkezelőben visszaugrik OFF-ra.
-
Falcon C.
aktív tag
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo mount
[sudo] password for csaba:
/dev/sda1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
udev on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
none on /run/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=5242880)
none on /run/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /run/user type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,size=104857600,mode=0755)
none on /sys/fs/pstore type pstore (rw)
/dev/sda5 on /home type ext4 (rw)
rpc_pipefs on /run/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
systemd on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,noexec,nosuid,nodev,none,name=systemd)
//192.168.1.4/Tor on /home/csaba/Asztal/NAS type cifs (rw)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,user=csaba)
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo umount /home/csaba/Asztal/NAS
csaba@csaba-ThinkPad-R400 ~ $ sudo mount -aAz umountra az egyik eltűnik, másik üres lesz, a mountra megjelenik amelyik eltűnt, s az üres is újra a Tor-on belüli admin és public mappához visz.
-
Falcon C.
aktív tag
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=7ca5db91-5a8f-400d-b392-07894e5bde73 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda5 during installation
UUID=4dd87792-4889-4278-a830-6844e090c217 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=bd8154e3-5eab-49cc-8afb-22ea495a681c none swap sw 0 0
#automount NAS
//192.168.1.4/Tor /home/csaba/Asztal/NAS cifs credentials=/home/csaba/jelszofile -
Falcon C.
aktív tag
Nemrég telepítettem a 17.2-es Cinnamont (64bit). Minden szuperül megy, de a ZyXel 320S NAS-t nem tudom automatikusan felismertetni a géppel. Létrehoztam egy NAS mappát az Asztalon, ide kéne mountolni, de ennyire nem értek még a Linuxhoz. Bármilyen lépésről-lépésre megoldásra vevő vagyok (netes, ubuntus leírásokat próbáltam, mindegyiknél megakadtam valahol), mert iszonyat macerás minden gépindításkor beírni a root jelszót, majd a belépéshez a felhasználót, tartományt és a jelszót.
Az admin és a public mappa lenne a fontos.
-
Falcon C.
aktív tag
A Mint szépen muzsikál a Windows 8.1 mellett. Egy meghajtón vannak, de olvastam, hogy ajánlott a home-ot átrakni. Megoldható ez úgy, hogy egy már létező, dokumentumokat és képeket tároló NTFS partícióra kerüljön, anélkül, hogy az adatok sérülnének? Ergo, tudnám úgy használni azt a partíciót, hogy a Mint és Windows írja és olvassa is, valamint ne zavarjanak be egymásnak? Akár a Mint újratelepítésével is. Előre is köszönöm!
-
Falcon C.
aktív tag
válasz
joecontra #1505 üzenetére
Tényleg, igazad van!
Nekifutottam még egyszer. Tanácsod alapján egyszerűen csak átírtam rendszergazdaként a 30_os-prober-t 11_os-prober-re, kikapcsoltam a recoveryt, beállítottam, hogy várjon az OS választásra, majd updateltem a GRUB-ot és kész is van. Az eredmény ugyanaz lett. Nagyon köszönöm!
-
Falcon C.
aktív tag
válasz
ubyegon2 #1503 üzenetére
Igen, Cinnamon és tényleg Nemo. De másként sikerült.
Benavigáltam a grub.d mappához, majd jobb gomb és Megnyitás rendszergazdaként. Megadtam a jelszót, majd átírtam a fájlnevekben s számokat: 20<->30.
Ezután a grub.cfg fájlban szintén megtettem ugyanezt a BEGIN és END sorokban, s hogy ne legyen galiba, a sorrenden is változtattam (kijelölés, CTRL+X és CTRL+V), a 20_os-prober került előre.
Mentettem a változásokat, majd updateltem a GRUB-ot és újraindítás.
Köszönöm és újra csak köszönöm mindkettőtöknek!
-
Falcon C.
aktív tag
válasz
joecontra #1496 üzenetére
Sajnos nekem azt írja ki a gksuo caja parancs után (kéri a jelszót, de nem történik ezen felől semmi sem):
(gksudo:19216): Gtk-WARNING **: Failed to set text from markup due to error parsing markup: Error on line 1 char 86: Element 'b' was closed, but the currently open element is 'big'
-
Falcon C.
aktív tag
válasz
joecontra #1492 üzenetére
Közben megtaláltam, hol rontottam el. Rendben van a dolog, az is működik, hogy ha -1 az érték, szépen megvárja, míg választok OS-t, nem indít el semmit sem automatikusan. Azt is megtaláltam, hol lehet kivenni a Recovery sort. Már csak a Memtest sorokat (2db) kéne kikapcsolni, vagy a Windows 8 indítósorát a Mint indítósora alá varázsolni, s elégedett lennék.
-
Falcon C.
aktív tag
válasz
joecontra #1489 üzenetére
Azt jó lenne tudni, hogy ha 0-át (ne várjon), vagy -1-et (várjon amíg nem választok) írok be, miért ugrik vissza a számláló 10-re... Vagy én rontok el valamit, vagy nem értem a működési elvet.
Abban esetleg tudnál segíteni, hogyan tudom felvarázsolni a Mint alá a Windows 8-at? Tudom, hülye dolog, de szerintem úgy jobban nézne ki a lista.
-
Falcon C.
aktív tag
válasz
ubyegon2 #1485 üzenetére
Igen, ott is megkérdeztem, de mivel nem jutottam előrébb (nem tudom szerkeszteni a fájlt), lecseréltem Mintre az Ubuntut, s reméltem, itt bővebb magyarázatot kapok. (Sajnos, mivel életem első Linuxos kérdésére, anno, olyan leoltást kaptam, hogy még most is keresem az államat, reflexszerűen kerülöm a visszakérdezést. Nem itt történt, s még UHU-ról volt szó)
-
Falcon C.
aktív tag
Dual boot-nál hogy oldhatom meg, hogy ne indítson el semmit sem, hanem megvárja, míg választok egy OS-t?
-
Falcon C.
aktív tag
Üdv!
Hogyan oldható az meg, hogy minden rendszerindítás után - lehetőleg automatikusan - lefusson ez a két parancs?sudo rmmod r8188eu
sudo modprobe 8188eu -
Falcon C.
aktív tag
Van olyan USB-s hálókártya, amit a Mint "pöccre" megkajál, vagy van olyan, amelyik kifejezetten ajánlott? Laptopba lenne, így a méret eléggé számít, nem akarom egy rossz mozdulattal sem az eszközt, sem az USB aljzatot törni.
-
Falcon C.
aktív tag
válasz
Tinúviel #1398 üzenetére
Üdv!
Segítséget kérnék! Szeretném felrakni a Thinkpad R400-asomra a legfrissebb Mintet, de az Intel 5100AGN WiFi-t nem ismeri fel. Az Intel ad hozzá drivert, de nem tudom, hogyan kellene belevarázsolni a Mintbe egy ucode végződésű fájlt. Amit ír, hogy másoljam be a lib/firmware mappába, nem hozott sikert. Lehet, nem jó kernelverziót (2.6.38+) választottam a listából? -
Falcon C.
aktív tag
Lehetséges 13-ről 17-re frissíteni újratelepítés nélkül? (x64 Cinna).
-
Falcon C.
aktív tag
Megoldottam.
-
Falcon C.
aktív tag
Nem vagyok híve az internetes játékoknak. Ami futna rajta, azt a virtuális gép alapján már jelenleg is tartalmazza: VLC, LibreOffice, Firefox, ThunderBird. A TeamViewer-t és/vagy Skype-ot külön kell majd ráhúzni, egyelőre még nem próbáltam, de biztosan megoldhatók ezek is.
-
Falcon C.
aktív tag
Tiszteletem!
Win8 mellé szeretném felrakni eme gyöngyszemet. (Most virtuális gépen fut, de komolyabban szeretném megismerni a Linux világát.) Kell valamit módosítanom a BIOS-ban vagy a Win8-ban ehhez? Elég-e 10-15GB alá, vagy inkább többet adjak neki? Telepítés közben nyugodtan választhatom az Install Linux Mint alongside Windows 8 lehetőséget? Köszönöm a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest