Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vasti74
    senior tag

https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide/

Ezzel én nagyon óvatos lennék, mégpedig azért is, mert ez a statisztika valahogy az alapján működik, hogy a böngészőből le tudják-e olvasni, hogy milyen rendszert használsz. Ha tévednék kérem javítsatok ki.

Na mármost a Linux usereknél úgy vettem észre, hogy sokkal hangsúlyosabb a tudatos internethasználat, tehát a tartalom- és követésblokkoló alkalmazások jóformán mindenkinél alap. Népszerű Linuxok, pl. a ZorinOS alapértelmezetten Brave böngészőt használ, ami szintén beépített blokkolóval jön gyárilag.

Tehát az, amit a statisztikában látsz, az a folyamatosan növekedő unknown szál, az valószínűleg a Linux userek jó részét lefedi és a növekedés éppenséggel egybeesik a Windows 10 nyugdíjazásával, ami egy (újabb) nagy löket volt az asztali Linux terjedésének.

Szóval amit ott látsz 3% Linuxot azt én kijavítanám legalább 10%-ra. Nekem ez a véleményem.

Én piszkosul meglepődnék, ha a világ asztali számítógépeinek 10%-án linux futna ;-)

Szerintem az X százalék ismeretlen, amit a linuxhoz csapsz az nem csak rejtett linux, hanem rejtett akármi is lehet. Az is simán lehet, hogy az operációs rendszerek részesedésének arányában oszlik meg a rejtőzködés is.

Az ismerőseid, családod, kollégáid stb. körében a privát gépeik hány százalékán fut linux? És a munkahelyeken? Gondolom még annyi sem. Ebből nem hiszem, hogy kijön a 10% - sőt, ha a grafikon alapján logikázunk kedvünkre és a linux javára, akkor linux + ismeretlen = körülbelül 22% :-)

Mondjuk az tény, hogy a grafikon kb. jó lehet, mert a macOS és OS-X együtt 15% körül van, (gondolom ez egy ideje macOS-t jelent ;-) , és elméletileg valóban a világon eladott PC-k kb. 15%-a Apple.

• Rowon
    Topikgazda

https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide/

Ezzel én nagyon óvatos lennék, mégpedig azért is, mert ez a statisztika valahogy az alapján működik, hogy a böngészőből le tudják-e olvasni, hogy milyen rendszert használsz. Ha tévednék kérem javítsatok ki.

Na mármost a Linux usereknél úgy vettem észre, hogy sokkal hangsúlyosabb a tudatos internethasználat, tehát a tartalom- és követésblokkoló alkalmazások jóformán mindenkinél alap. Népszerű Linuxok, pl. a ZorinOS alapértelmezetten Brave böngészőt használ, ami szintén beépített blokkolóval jön gyárilag.

Tehát az, amit a statisztikában látsz, az a folyamatosan növekedő unknown szál, az valószínűleg a Linux userek jó részét lefedi és a növekedés éppenséggel egybeesik a Windows 10 nyugdíjazásával, ami egy (újabb) nagy löket volt az asztali Linux terjedésének.

Szóval amit ott látsz 3% Linuxot azt én kijavítanám legalább 10%-ra. Nekem ez a véleményem.

Másik indikátora a Linux terjedésének, hogy a nagy hardveres/PC-s tartalomgyártó csatornák egyre többet foglalkoznak a Linux témakörével, ami még pár éve vagy szokatlan volt, vagy teljesen hiányzott. Lásd Gamers Nexus mostanában nagyon elővette.

A másik, ami felmerült, hogy azok a userek, akik nem játszanak, azoknak a Linux egyértelműen jobb választás. Miért?

Egyfelől teljesen ingyenes, még az a párezer forintos szürke licenszkulcs sem kell hozzá. Másfelől pedig egy átlag felhasználónak nincs szüksége arra a robusztus, évtizedekre visszamenően kompatibilis rendszerre, amit a Windows kínál, főleg, ha a hétköznapi tevékenységeinek 90%-át egy böngészőből végzi. Nagy dolog ez, hogy ma már ott jár a számítástechnika, hogy mindent (is) meg tudsz oldani egy webböngészőből és széleskörben fejlesztik a felhőalapú alkalmazásokat.

A Linux alapú rendszerek karcsúbbak, kevesebb erőforrást használnak, stabilak, gyorsan frissíthetőek, nem igényelnek túl modern hardvert és ingyenesek. A fogyasztók nagy részének ennyi bőven elég.

Új hozzászólás Aktív témák