Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
RaZroX
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Szeretném dual boot nélkül megoldani a Windows futtatását, tehát virtuálisan. Windows fotó és videószerkesztésre használok (elsősorban adobe cuccok munkára), ezért kell a teljes értékű gpu.
Nem prioritás, csak akkor akarok rá időt szánni, ha számomra is könnyen beüzemelhető. Ha órákig kell vele szórakozni és a végén vagy működik vagy nem, akkor inkább maradok a dual bootnál. -
RaZroX
addikt
Hali,
Bazzite-on mekkora munka lenne egy GPU passthrough összrakása átlag felhasználónak?
ASUS AM4 lap + RX570 -
-
Ablakos
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Rosszul fogalmaztam. Persze, hogy van GUI (ZorinOS18) csak sehol nem találom ezt a bill kombinációt, ami a cli alatt listázódik. Nem tudom megszüntetni.
-
-
Ablakos
addikt
(Zorin18)
Van egy bill. kombináció, amit nem találok a menürendszerben.
Szeretném kikapcsolni, mert másra akarom használni. Ha a menüben létre akarom hozni ezt a kombinációt, akkor azonnal megtagadja, hogy létezik, de megtalálni nem lehet.
Menü nélkül meg lehet ettől szabadulni?
~$ gsettings list-recursively org.gnome.desktop.wm.keybindings | grep switch-to-workspace-down
org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-to-workspace-down ['<Control><Alt>Down'] -
-
válasz
Rowon
üzenetére
Az ioquake az konkrétan az eredeti Quake3 forráskódjából készült, csak kapott egy rakott fejlesztést meg bugfixet. Az OpenArena szintén Q3 motor, csak egy külön csapat fejleszti.
A Yamagi pedig az eredeti Q2 kódján alapszik, egyébként a Xonotic DarkPlaces-t engine-t használ, ami szintén Quake volt eredtileg (azt hiszem Q1).
Az OpenMW nem eredeti kódon alapszik, ott játékosok írták újra a motort. Meg vannak ezek az OpenRA (Command & Conquer: Red Alert), OpenTD (Command & Conquer: Tiberian Dawn), Dune 2000, ezek is mind újraírt engine-t használnak (bár idén februárban az eredeti játékok kódjait is megnyitották). Meg ott a Widelands is, ami egy Settlers-klón, de az sem az eredeti motort használja.
Ja, és az Quake3 engire épülő játékok közül több is megy ioquake-kel, RTCW, WOLF:ET, amit ET:Legacy néven most is fejlesztenek. -
-
Az UT2004 hamarosan natívan futtatható lesz Linuxon: https://www.facebook.com/pingvinbazis/posts/pfbid02UgxXC5paeFWMRWYY4ULnxwgnAAsWiHjymEWNcdPRWkAcuSQCusSyUJPnzd2WgBPml
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Sajnos nem olyan egyszerű, én VM-ben futtatom inkább. Van egy Adobe Cloud nevű fő-atyaúristen alkalmazás (mint játékoknál az EA, Battle.net, Steam) és az húzza be az egyes progikat a gépre (ha kiválasztod és telepíted), amikre jogosult vagy az előfizud alapján.
Egyszerűbb VM-ben, csak hiába van némi 3D gyorsítás itt is, nem olyan pattogós. A semminél több amúgy. A lényeg, hogy nagyon köhög.
-
Zó
aktív tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Feltettem, hogy barátkozzam vele, a retróérzete nagyon jó, de meglátom, hogy bejön-e, kézre áll-e. Double Commanderben azért szeretem, hogy jobb klikkel tudok kényelmesen társítani, egy kattintás váltani a meghajtók között, be tudok állítani könyvtárakat kedvencnek stb., ezekkel a Total Commanderben sem találkoztam, de nem mostani verziót használtam abból utoljára.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor az Adobe miért nem adja ki konténerben?! Plusz itt is elsősorban otthoni felhasználók vannak. Pontosan miért kell a házi képeket PS-el tuningolni? Miért nem jó erre az n+1 másik elérhető app? És ne keverjük ide azokat, akik a vállalkozásukban rá vannak kényszerítve, hogy Adobe formátumban fogadjanak, adjanak ki anyagot!
shadow1901 +1
Nem az első éles melón kell megtanulni, hogy mi hol van, hanem két meló között. Ott van idő kísérletezni, tanulni. A PS elé sem úgy ültél, hogy ismerted a menürendszerét, a különböző trükköket, hanem az évek alatt megtanultad. A másik programba miért nem ölsz bele legalább annyi időt, energiát hogy megtanuld? Ha meg nem akarod újra 0ról kezdeni, hát vedd meg a melóba a Windows-t, Mac-et, meg a PS-t. Attól még otthon használhatsz Linux-ot.

-
Aki vágja az angolt, annak: https://www.youtube.com/watch?v=N4TFS86kfYk
Elgondolkodtató videó.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Bírom a különlegességeket, bár ez nem is annyira kirívó. Több embert, és jobban bosszant, mikor meglátják nálam a Win98- at natívan RyZenen futni
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Ejnyebejnye kolléga,
maga Windowsos szoftvereket meg játékokat futtat Linuxon? Micccsoda skandallum...! Az nem Windows.
Nem lesz ennek jó vége...
Én szóltam... 
Énnekem is"retrósítva" van a nyüves 11, meg ráment pár nap a leszelíditésére. Teljesen kezes lett, olyan nincs hogy valamit nem lehet úgy belőni ahogy nekem jó. -
válasz
urandom0
üzenetére
Egészen biztosan nincs csak Winre portolva több 1000 alkalmazás.
Mikor 8 éve elkezdtem a Linuxozást
(vagyis elkezdtem én már 2005 tájékán is de se kedvem se időm se türelmem se semmi nem volt meg még hozzá),
akkor én ledöbbentem hogy az első pár hónapba 100 körüli appba, célszoftverbe futottam bele legalább ami létezik Win, Mac, Iphone és Androidra.
Linuxra mintha csak dafke nem lennének ezek de még valamennyire használható alternatívák sem.És itt megint csak a vesszőparipám, én ezt valahol megértem.
Mert ki az elmeroggyant kocka fanatikus elhivatott aki a pár 100 disztróra ezeket leportolja, karbantartja(!!) mikor egy 10milliók által használt nyamvadt yt-dlp 2 éves verzió a gyári tárolókban.
És megint csak nekemjönnek majd de a Snap minden szoftvere nem napra hanem percrekész, nem több éves használhatatlan szoftverekkel van teli.
Nagyon valószínű az az oka hogy 1 azaz EGY darab verziót, szoftvert kell 1 azaz EGY darab platformon karbantartani. -
Dißnäëß
nagyúr
Bármilyen terminál ablakban elfut. Van egy szép wikije is.
Mondjuk nálam van amúgyis egy fétis az ncurses alapú appokra, lehet még tényleg a régi 286-386 időkből, mindenesetre geek dolog ide vagy oda, mc-t elég gyakran használom és az mcedit-et is szeretem. Utóbbiban van rahedli kényelmi funkció, előbbi pedig segít az agyamnak valahogy rendszerezettebben átlátni egy könyvtárstruktúrát + azért itt is van számtalan kényelmi funkció.
Az egyik, hogy pirosas háttérrel indul kék helyett, ha root jogokkal fut.

De amúgy a CTRL+SPACE is hasznos, ha ráállsz egy könyvtárra .. -
shadow1901
aktív tag
válasz
Warton
üzenetére
Ugyan azt a műveleteket végezné el most is LR-ben, mint amikor az első retust csinálta? Nem.
Ugyan azok az igényei az új DT-vel is, pedig "most kezdte".
Ha valami fontos, nézze meg hogy megy az a DT-ben. Nem kell élesben, játszásiból... Gyűjtögesse txtbe a mit kell kipróbálni (recept mentés, alkalmazás). Amíg tart licenc annyi ideje van megtanulni. Következő nyaraláson meg lehet fagyizni a 180-550 euróból.
12 hónap alatt napi 5 perc, vagy lejárat előtt 1 hét alatt 30 óra...Tök mindegy hogy hívják(Canva, DT, DC, TC, MC) vagy mire használják, ez a példa pontosan szemlélteti, hogy nem azonnal és nem úgy van, akkor nem jó. Ettől a pillanattól biztos nem fogod tudni úgy használni mint az évek alatt összegyűjtött tapasztalattal a másikat. Ha ez a megélhetésed akkor pláne szar lesz minden. Ezért lényegtelen, hogy most épp hogy hívják a világmegváltó szoftvert. Alternatíva (n+1) ott volt eddig is, csak nem mindegy mikor kezd el kapkodni érte az ember, meg a kenyere múlik-e rajta. Hobbiból nem veszegeti elő az alternatívát (felzárkózni) mert örül, hogy végzett a munkával.
[kép] Bármi van mindig megkérdezi. MEGJEGYZÉS ÖKÖRKE!! Nyilván valamit letöröltem ami kell hozzá, mi az? Mi kell hozzá?
-
Zó
aktív tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem én hoztam fel a TC-t, de használtam, az tény
Ismerős a Midnight Commander, ha volt belőle 20+ éve nem hivatalos windowsos verzió, szerintem, láttam. A Norton Commander és egyéb klónjai sokat mentek DOS-on (voltam olyan aljas, hogy ne mindig parancsokat hazsnáljak), később Windows XP-n is DOSBox úgy indult, hogy az NC könyvtárával nyíljon meg, így villámgyorsan indítottam az NC-t, és azon belül ott voltak a játékok mappái. A TC meg furcsa volt, hogy miért nem kék 
Amúgy mi az MC előnye a Double Commanderrel szemben?
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy házon belül is mérik, mennyi embert érhetnének el vele, melléteszik a Linux verzió(k) becsült összköltségét is és amíg utóbbi nagyobb, mint előbbi, nem lépik meg.
Szerintem is így van, de én nem hiszem el, hogy Linuxon ne lenne annyi előfizetőjük, hogy megérje átportolni legalább az ismertebb szoftvereiket. Főleg, hogy Mac alól indult az egész, tehát olyan mélyen biztosan nincsen beágyazódva a Windowsos technológiákba.
-
Warton
őstag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Páromnál pont most volt, hogy nem volt LR előfizetése, mondom nézzük meg a darktablest, hátha jó. Persze minden oké, mert az alapfunkciók megvannak, de amikor pl. receptet kellett elmenteni és rátenni egy másik képre az már máshogy van az LR-hez képest. Akkor nézel yt- videókat, a másodikban meg is találod a választ kb. 15 perc sallang, skillshare reklám stb. után. Minden fasza aztán belefutott egy következő issuba, újabb 10-15 perc yt, közben próbálgatás, szerencsétlenkedés. Aztán a 3-nál már ment is lóvé az Adobe-nak, mert amikor 500 képet kell retusálni és 3 képpel vagy meg, miközben már 100-zal is meglehetnél akkor azért azon elgondolkodsz, hogy ez így nem lesz jó.
-
Nyilván a Winnek is megvan rengeteg kreténsége (és exponenciálisan növekszik is a számuk), de az alapvető logika azért megmaradt benne. A C:/ az C:/, a start menü az még mindig start menü(nek látszó használhatatlan trágyakupac), az átlag júzernek meg erre van ráállva az agya.
Anyám anno W7 után simán elnyomogatta a Mintet amikor elé került, de belőle nem vonnék le messzemenő következtetéseket, az átlag júzer nem nyitott.
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezt jól látod, W10-en állok és marad is így, és már ez is f* spyware, nemhogy a 11, de a 11-ben az a csillió hulladék szar amit beletettek, hihetetlen.
Én annyira áldom az eget, hogy létezik Debian és Cinnamon és nem kell azt tanulnom folyton, hogy már megint egy xy ablak hogy néz ki, amikor amit én egyszer megszoktam, az JÓ ÚGY AHOGY VAN...
Szóval valahol meg kellene találni az egyensúlyt a "jó az úgy ahogy van" környékén középen, nem pedig a ló egyik oldaláról (soha nem változtatunk) átcsapni a másik oldala (nonstop változtatunk, csak hogy változás legyen mert az menő).
-
Dißnäëß
nagyúr
Total Commander
No, szóval kezdjük ott, hogy Norton Commander / Volkov Commander és Linuxra meg is érkezünk a Midnight Commander-hez.
Kész, pont, kör bezárult.
Sajnos így van, Adobe motyóknak nincs Linuxon alternatívája. Vagy átportolják egyszer erre is, mert megvilágosodik ott náluk valaki, vagy soha nem is lesz.
Mondjuk ha szignifikánsan nőne a daily desktop bázisa a Linuxoknak, lehet megfontolnák, pusztán üzleti alapon. Biztos vagyok benne, hogy házon belül is mérik, mennyi embert érhetnének el vele, melléteszik a Linux verzió(k) becsült összköltségét is és amíg utóbbi nagyobb, mint előbbi, nem lépik meg.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Warton
üzenetére
Ez pontosan így van. Ezermillió apró funkció, trükk, key combo, most AI képességről ne is beszéljünk (már az AI boom előtt is nagyon klassz volt a content-aware fill például), és millió nüansz, amiket megtanultál nem öt, nem 10 perc alatt, hanem mondjuk 2-3 év alatt nagynehezen, aztán dik, egy full paradigmaváltás és még csak véletlenül sincs az új szoftver köszönőviszonyban sem a régivel.
+ azért azt is látni kell, hogy valamiféle folyamati logika minden Adobe szoftverben benne, amik zöme nagyon-nagyon jó, van pár kreténség is persze, aztán mikor előveszel bármi egyéb "sufnit", akkor csak pislogsz, hogy ezt miért így, miért úgy, miért nem dob át ebbe, abba, amabba. Makrók kuka, trillió-csillió dolog kuka.
Ez összehasonlíthatatlan azzal, mint amikor az ember egy mobilt cserél, aztán jé, mindegyiken ha fentről lehúzod, előjönnek a spéci dolgok, meg kb. a nagyja ugyanaz.
Nem. Az alternatívák NEM ugyanazt nyújtják, de még csak nem is közelítik azt, ahogy egy Adobe stack működik. Lehet jó, lehet még jobb is, de mivel iszonyú steep learning curve van (vagy nem steep, de akkor évekig tanulod ismét), közben én is dolgozok, van akinek család, gyerek, stb, neeeem fog vesződni vele, hogy átszokassa magát, hanem feltossza az Adobe-ot és csá.
Ez a csá egy nagyon fontos szó egyébként, nagyon jól leírja, mit vár az ember egy Linuxon is futó alternatívától jelen esetben. Semmiképp sem azt, hogy 50-évesen újratanulja az egészet nulláról, miközben van épp elégmindent tanulni a nagyvilágban magunk körül.
-
Zó
aktív tag
-
Zó
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
Ami a Photoshopot illeti, még ebben a topikban és más linuxos helyeken is többször elhangzott, vagy kifutott oda az eszmecsere, hogy nincs igazi alternatívája. Én sose használtam, igényem sincs rá, így nem tudok ebben a kérdésben állást foglalni, de ez alapján nem venném a Total Commanderrel egy kalap alá, melynek sokkal egyértelműbben láthatók a "hasonmásai". A saját ismeretségi körömben, egyébként még a TC sem jellemző, inkább az OS fájlkezelője, ami meg pláne használható hasonlóan. A könyvtárstruktúra, a jogosultságok kezelése vagy a meghajtók inkább létező különbség, de egy kezdőbarát disztróban ez sem különös.
-
válasz
NeoPampalini
üzenetére
Mert a mobil esetén nincsenek kialakult Windows reflexek. Desktopon meg vannak.
Mobil esetén se ugrál az r1 júzer gyártók között ha nem muszáj.
-
NeoPampalini
senior tag
-
Warton
őstag
válasz
cigam
üzenetére
Nem biztos, hogy lustaság, inkább arról van szó, hogy megszoktad a Ligthroomot akkor nem akarsz abba időt fektetni, hogy megtanulod a másik programot. Ezek azért már vannak annyira bonyolultak, hogy egy-egy apró funkció elérése érdekében folyamatosan yt videókat kell nézegetni, hogy egy-egy funkciót megtanulj egy darktables-ben vagy rawtherapeeban. Ezért inkább kicsengeted a licensz díjat és leírod költségként azt csá. És most profi felhasználásról beszélek, nyílván hobbistaként van időd-kedved ezzel szórakozni. És persze a darktables is a nagy részét tudja a LR-nek, de gondolom jogi megfontolásokból az egyes funkciók eltérő módokon érhetőek el, ami már a hatékonyság rovására megy.
-
cigam
titán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ahogy az Adobe nem akarja megoldani a Linux-os kiadást, úgy a felhasználók sem hajlandóak más programokat megtanulni/megismerni.
Ez valami technológiai dogmatizmus lehet. Ha hangkártya akkor SoundBlaster, ha fájlkezelő akkor TotalCommander, ha rajz program, akkor Photoshop. Pedig n+1 remek (sőt jobb) program is létezik, csak az az emberek lusták megkeresni őket, pláne kifizetni a licenc díjukat, és megtanulni a használatukat. -
Dißnäëß
nagyúr
-
válasz
RaZroX
üzenetére
Most néztem, hogy egyes becslések szerint az asztali Linux felhasználók aránya már elérhette a 10%-ot, vagy éppen már az felett is van. Pontosat nem lehet mondani, mert a Statcounter sem tud mindent mérni a böngészőbe beépített tartalomblokkolók miatt.
Reményeim szerint hamarosan újabb finom szoftvercsomagokat fogunk kapni a gyártóktól.
-
cog777
őstag
Szerk: most olvasom hogy a login képernyőn lehet váltani a kettő között, majd este kipróbálom a waylandet nvidiával...
Pár hozzászólással korábban büszkén írtam hogy sikerült feltenni az nvidia drivert. Felettébb érdekes jelenségre lettem figyelmes. Ha csak az Intel integrált gpu van engedélyezve, akkor a wayland indul el. Ha viszont az Nvidia dedikált gpu-t engedélyezem a biosban, akkor a debian 13 automatikusan az Xorg-ot indítja.
Némely touchpad gesztus nem is működik...
Ezt valaki meg tudja magyarázni? Tehát csak félig sikerült a dolog mert wayland alatt nincs nvidia de mégis megoldották a debiános srácok... -
RaZroX
addikt
[link] Lehet, hogy érkezik az Adobe kihívója linuxra.
-
Ablakos
addikt
Egy I7, hetedik generációs laptop clonezilla (full) mentést esélyes lehet egy egészen új gépre feltenni és úgy használni mint a régebbi gépen?
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rowon
üzenetére
Hát ezen nagyon besírtam (jód tabi)
Köszi, made my day
Amúgy zfs-ben meglepően jó dolgokat mondott nekem két hete, mikor elég mélyen belenyúltam és b*sztattam.
Én úgy mondanám, a célhoz nagyon közel tud vinni, de utána human módszerrel érdemes ellenőrizni, hogy be is visz-e hozzá ténylegesen az az irány, amit addig kijelöl.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Jellyfin, Emby, Stream.io, Plesk Streaming platform
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- 182 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i9-14900HX, RTX 5070
- Thinkpad L13 Yoga i5-10210U 16GB 512GB 13.3", Touch gyári magyar világítós bill 360 Gar.: 1év
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1- i5-10310U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Szeretném kikapcsolni, mert másra akarom használni. Ha a menüben létre akarom hozni ezt a kombinációt, akkor azonnal megtagadja, hogy létezik, de megtalálni nem lehet.
Jöhetne már a Quake 3 is.

Én szóltam... 
Ismerős a Midnight Commander, ha volt belőle 20+ éve nem hivatalos windowsos verzió, szerintem, láttam. A Norton Commander és egyéb klónjai sokat mentek DOS-on (voltam olyan aljas, hogy ne mindig parancsokat hazsnáljak), később Windows XP-n is DOSBox úgy indult, hogy az NC könyvtárával nyíljon meg, így villámgyorsan indítottam az NC-t, és azon belül ott voltak a játékok mappái. A TC meg furcsa volt, hogy miért nem kék
Némely touchpad gesztus nem is működik...
Köszi, made my day