Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Véreshurka #69269 üzenetére
A PI specifikus kérdéseket célszerű a PI topicban feltenni: [link]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Véreshurka #69272 üzenetére
Persze. De azt tudnod kell, hogy ha ezt összehozod, már fogsz érteni Linuxul.
Btw egy dmesg parancs kimenetet nézhetsz a befagyás időpillanatára, hátha látsz ott valami árulkodó nyomot az okról.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Véreshurka #69274 üzenetére
Igen, ismerem. Arra gondoltam, hogy reboot után kiadod a dmesg parancsot és visszatekersz a fagyás időpontjához.
-
lev258
veterán
válasz Véreshurka #69281 üzenetére
Az inkább a szabálytalan leállításra utalhat.
A /var/log mappában nézelődnék, az ott levő fájlokban.
Egyébként nálam ezen az útvonalon nincs is ilyen.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
BoB
veterán
Kali Linux is elég régóta már systemd-t használ, ezért kernel és egyéb rendszer üzenetek és log-ok nézegetésére a
journalctl
való.Kernel üzenetek:
journalctl -k
Egyel ezelőtti boot-ból származó üzenetek:-b -1
(X-el ezelőtt: -b -x)
Az összes üzenet fordïtott sorrendben:
-rEzeket lehet kombinálni is, pl
journalctl -k -b -1
Nem feltétlenül csak kernel üzenetben lehet valami érdemleges egyébként.
Több infó:
man journalctl
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
nagyúr
Ha igen, hogyan tudnám megnyitni őket olvasásra root felhasználóval?
Kali alatt ez nem nehéz, mivel csak root van. De max ennyit tudok róla, azt kell megnézned, hogy a
/etc/systemd/journald.conf
fájlban astorage=auto
van-e beállítva illstorage=persistent
érték. Ha ezek vannak, akkor a boot előtti naplózás elmentésre került.Én az időalapú keresést alkalmaznám, gondolom egyértelműek a parancsok:
journalctl --since "1 hour ago"
journalctl --since "2 days ago"
journalctl --since "2019-11-17 23:00:00" --until "2019-11-18 08:00:00"
#journalctl time windows
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kovaax
őstag
Nem értek a PI-hez egyáltalán, de hátha működik ott is a SysRq key engedélyezése, és akkor ha kifagy, tudsz sync-elni egyet, és kiíródnak a fájlok a lemezekre, és hátha lesz benne értelmes logbejegyzés.
https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_SysRq_key-=- There's no place like /home -=-
-
nagyúr
válasz Véreshurka #69289 üzenetére
Gondolom ha nem is ezeket az értékeket fogom találni, akkor csak simán átszerkesztem a configot + mentem + újraindítok és akkor már elmentődnek?
Persze, a conf fájlt konfigurálhatod, ahogy írod is. Nano vagy akármilyen szövegszerkesztővel, de ezt nem írtam le, mert a kérdésed alapján feleslegesnek gondoltam! Egyből mentheted, úgy fog maradni.
-
lev258
veterán
válasz Véreshurka #69306 üzenetére
Igazából a Kali nem éppen felhasználóbarát rendszer, más célja van.
Így aztán nekünk is nehéz értelmezni ezeket, mivel nem tudjuk, miket csinál (és ebből mi indokolt).Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
moleculez
veterán
válasz Véreshurka #69308 üzenetére
Nekem a másodlagos afféle hobby gépemen van Mint Cinnamon, azzal kapcsolatban járok ide olykor. Őszintén szólva, átlagos napi használatban teljesen jó, nem hiányzik a Windows egyáltalán, mindent ugyanúgy, vagy jobban megcsinál. ( A laptopom az macbook onnan meg azért nem hiányzik )
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
Sonja
nagyúr
válasz Véreshurka #74585 üzenetére
Elvileg a
chmod 4755 tutanota-desktop-linux.AppImage
parancs megoldja a problémát. Próbáld ki, mert nálam alapból működött a program.Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Sonja
nagyúr
válasz Véreshurka #74597 üzenetére
Létrejön az, mikor elindítod, de amint a program véget ér (mint nálad hibával), akkor törlődik is a mappa. Szóval csak az a két megoldás van, amit írtál elsőnek. Állítólag ez egy electron hiba, amivel készítették a programot. Itt írnak erről egyébként.
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Rimuru
veterán
válasz Véreshurka #74653 üzenetére
Szerintem ez nem kezdo tema.
4 különböző leírásból merítve - kovesd az OS wiki-t (mit hasznalsz, ubuntu, debian?)
Amugy neked kell tudni. pl nem biztos hogy kell a bridge-utils. Hasznalsz valamilyen network managert (ebben tud bridgelni)? sot egyaltalan kell bridged network?
Ha ezt telepíteném akkor vajon már tudnék találatot is kapni? - telepitsd fel es kiderulvirtinst nem fuggosege a virt-manager-nek? A tobbi csomagra nem tudok sokat mondani, az en distromnal maskepp vannak vagva.
ui: a kerdesek koltoiek, magadnak kell megvalaszolnod.
Vigyázat, csalok!
-
BoB
veterán
válasz Véreshurka #74655 üzenetére
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
vadkörte
addikt
válasz Véreshurka #74655 üzenetére
Lehet, hogy pont az enyém találtad meg. Azért a QEMU nem biztos, hogy kezdő szint.
Nem írtad mire szeretnéd használni, mit futtatnál benne. Mielőtt szívatni kezded magad vele és a helyedben átgondolnám, hogy mi pluszt ad a QEMU, amit a VirtualBox nem. Kezdőként, azzal lényegesen egyszerűbb virtualizálni.
Kezdő vagyok - nagyon kezdő, inkább olyan örök kezdő - felszenvedtem a QEMU-t, beröffentettem, telepítettem benne és VB-ban is ugyanazt az OS-t (W7) QEMU-val egy hangyaleheletnyivel gyorsabb volt és kevésbé terhelte a hw-t, viszont VB-ban egyszerűbb volt a megfelelő virtualizált OS létrehozása és finomhangolásaÜdv. V. Körte
-
Rimuru
veterán
válasz Véreshurka #74665 üzenetére
kicsit pongyola lesz.
2 reszbol all a dolog, van amit user er el es amit a csomagkezelo.
Ami /home alatt van azt a user irja olvassa, a csomagkezelo nem.
Ami nem /home alatt van azt a csomagkezelo kezeli a user nem.purge - torli a system configot (/etc alatti)
Vigyázat, csalok!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Véreshurka #74682 üzenetére
Szerintem jól érted, viszont van célprogram Linuxra, a BleachBit. 8TB mellett lehet gyorsabb is, mint egyszerűen teleírni az egészet nullával.
BalanceR: majd dobj fel képet a végeredményről!
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Véreshurka #74700 üzenetére
Még nem fordult elő, mert jellemzően inkább meghalnak a HDD-k idővel, mintsem h. eladnám őket és aggódnom kellene a letörölt dolgok miatt.
Ha el is adtam használt hdd-t valakinek, az olyan helyre került, ahol ilyesmi miatt biztosan nem kell aggódnom.szerk: eszköz leválasztást GUI-ról, mindegyikben ott van az eltávolítás lehetősége, pont min Windows alatt. Felesleges ezért terminálozni.
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
válasz Véreshurka #75076 üzenetére
Vagy a Snyology.n próbálja meg bekapcsolni az Apple Filing Protocol (AFP)-t.
Ezután nálam minden működik, mint anno Win alatt. És nem kell álltgatni semmit mint NFS-ben. -
nagyúr
válasz Véreshurka #75076 üzenetére
Ha a /home-ba van valami csatolva, ott egyértelműen nincs jogosultsági gond, míg a /mnt-nél viszont van. Mondjuk én Syno NAS-nál nem is vacakoltam soha ilyen samba meg nfs dolgokkal, teljesen tökéletes a Syno webes felülete mindenre. Egyébként Nemo fájlkezelőben tudnám csatolni a NAS-t, de volt olyan vélemény is, hogy ez csak helyi hálózaton akar jól működni. Majd megnézem ezt is valamikor.....
-
Cyrin
addikt
válasz Véreshurka #75079 üzenetére
Olyan mint a többi, nfs, smb,webdav stb.
Ezt viszont jól kezeli a Linux is. Próbáld ki[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
válasz Véreshurka #75082 üzenetére
Nem olvastam vissza, nem tudom milyen linuxot használsz.
Nálam Ubuntu 18.04, 20.04, Mint 19.3, 20.3 alatt semmit nem kellett telepíteni, beállítani, csak a nas-on bekapcsolni ezt az apple file megosztást. Ezután minden úgy jelenik meg Linux file kezelőben, mint amikor még müködött a SMB. Megjelenik a DiskStation, rákattintva a könyvtárak, amiket kattintásra külön külön felcsatol. És bekéri a jelszót. -
nagyúr
válasz Véreshurka #75081 üzenetére
Azt hiszem a DSM felületre regisztrálva lehet managelni mindent, torrentklienstől kezdve felhasználókig, minden megvan egy helyen. Vezérlőpult, Csomagkezelő központ, Filemanager van a felületen, arra már nem emlékszem, milyen címen léptem be, talán a NAS-hoz kapott papíron volt leírva. Sajna piszok lusta vagyok én is, így soha nem tanulom meg a chroot meg chown dolgait, ez a GUI hátránya, de a kényelme is. Pedig alapszinten kéne ismernünk a jogosultság kezelésének alapjait, mert mi van, ha épp megfekszik a GUI.....
Ha jól látom, itt elég jól levezetik a DSM használatát a kezdetektől.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75087 üzenetére
A DSM megvan hiszen másképp nem tudnám a NAS-t manag-elni. De azt nem tudtam, hogy onnan lehet a gépről is másolni
Ööö...szóval akkor ezt meg is beszéltük! De én félrebeszéltem, persze, hogy nem lehet közvetlenül gépről másolni, úgy látszik elveszítettem a kapcsolatot a Földdel, bocsi. Fel sem tűnt eddig, bár ha belegondolok mindenképpen hálózaton megy a NAS-ra a gépről, nem? Ezt a NAS kérdést kb olyan hozzáértéssel kezelem, mint a TV-t ezt azt megnyomok és működik.
Na most már tényleg megnézem, hogyan megy a Nemo-val való csatlakozás, de ugye a notebook és a gép nincs fizikailag összekötve, szóval.....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75089 üzenetére
Igen, az az. Esetenként notebookra töltök filmet, nem NAS-ra, de később fel akarom tölteni, akkor ezt kell használnom. Erre a célra megfelelő.
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75092 üzenetére
Gyenge a NAS torrentre, vagy csak megszokás?
Egyik sem, a Synology tökéletes, azelőtt dektop HDD-re ment a torrent, de sokat tartózkodom notebookkal olyan helyeken, ahol csak mobilnetem van, így ha valamit ott akarok megnézni, célszerűbb magára a notebook-ra letöltenem. Emiatt is kellett nagyobb SSD-re váltanom a 8570p-ben.
Próbáld ki te is az NFS-t
Mindenképpen megnézem majd, mert most már kíváncsi vagyok rá, köszi!
(#75094) Sanyi.mTs
chown
A user opcionális paraméter jelzi az új felhasználót.
A group opcionális paraméter (mely kettősponttal, újabban ponttal van elválasztva) jelzi az állomány új csoportját.
A target paraméterek jelölik az állományokat vagy a könyvtárakat, melyeknek a tulajdonosát megváltoztatjuk.Ha sem user, sem group nincs megadva, az utasítás semmit nem csinál.
ezt is tanulmányozd:
Jogosultságok Linux rendszerek alattItt példákat is találsz. Meg itt is: Linuxos jogok
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75091 üzenetére
Jó ez a link, Mounting a NFS share from Synology to Linux How-TO és az általad készített leírás is NFS Synology NAS-ra való csatolás-ról!
-
Synaptic
senior tag
válasz Véreshurka #75107 üzenetére
Nagyon régen volt egy Syn -em . Ott mintha a permission ispector alatt lehetett volna smb/share ra is. De lehet hogy tévedek.
[ Szerkesztve ]
Ryzen-7-5800x3D/Asus TUF B550M Pro/Asrock-PhantomGaming-6800Xt
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75477 üzenetére
Szia!
Épp ott van a megoldás, ahol a netdev-et láttad!
ezt a sort beírod az adott meghajtó sorának a végére az FSTAB-ban:
noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30,_netdev
a 30 sec jelenti, hogy a systemd addig várakozik a mount parancs végrehajtásával, akár írhatsz be más értékeket is.
ezzel nézd meg a service statust, lehet, hogy majd ez a szolgáltatás is kelleni fog:
systemctl status networkmanager-wait-online.service
Ha kell, akkor ebben vannak a linkek a helphez.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75484 üzenetére
Nem lesz ez egyszerű, de azért kezdésnek a default opciót lődd ki onnan, mert az egy akkor használatos gyüjtőopció, amikor más opciókat nem nagyon alkalmazunk és az adott fájlrendszerre jellemző opciókat tartalmazza. Esetedben benne van az
auto
nevű opció és ez anoauto
alkalmazásával együtt elég érdekes. Lehet még más is, de ez tuti, hogy nem jó együtt. Én a nofail opciót is kivenném, mert emlékeim szerint ez jelen lévő eszköznél javasolt, nem távolinál.Itt is azt írják, hogy a
akkor kell, ha más opciókat nem szükséges megadni.[ Szerkesztve ]
-
Yerix
tag
válasz Véreshurka #75488 üzenetére
//192.168.1.126/admin /home/manjaro/NAS cifs username=user,password=pass,rw,iocharset=utf8,file_mode=0777,dir_mode=0777 0 0
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75678 üzenetére
Azt mondjuk nem tudom NetworkManager-t használ-e a Mint...
Ööö igen, a Mint is felmászik időnként a netre.
Amúgy szinte az összes desktop disztró ezt használja. Ott is van, amire gondolsz:
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Véreshurka #75764 üzenetére
0. A -c miatt nem kell az iso-t megadnod.
1. 2 az sdterr, 1 az sdtout. Ez siman annyit jelent hogy az errort az sdtoutra iranyitod (hogy a grep ott is szurjon).
2.1 A grep az OK-ra keres ra, a kimenetedben nem volt ok ezert nem ad vissza semmit.
2.2 Rossz a falj indentalasa? pont ugyan ugy kell kineznie egy sornak mint amit a sha*sum visszaad.Vigyázat, csalok!
-
growler
őstag
válasz Véreshurka #75766 üzenetére
-
válasz Véreshurka #75812 üzenetére
Csak tipp: Nem ezen a címen kellene keresnie:
https://mirror.netcologne.de/debian/dists/buster/Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz Véreshurka #75825 üzenetére
a deb-src-t nyugodtan kiveheted, ha nem akarod letölteni a csomag forráskódját, és magad lefordítani. Ugye a difi a http kontra https. Miért akarsz https-t? Lehet valami hibára bukkantál. Az óra/dátum stimmel a virtuális gépen is?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
I02S3F
addikt
válasz Véreshurka #75840 üzenetére
De végülis van alapja félni, hogy az update során lehallgatnák a hálózatot? Mondjuk abból kiderülhetnek a csomagverziók, abból meg lehet következtetni a sérülékenységekre. (fix me!).+ Van olyan fontos adatod, amit annyira védeni szükséges?
-
I02S3F
addikt
válasz Véreshurka #75872 üzenetére
Ha kedved kaptál kísérletezni a https-el és játékos kedvedben vagy, akkor hajrá! Meg később - amikor alap lesz a https a csomagkezelőnél - jól jöhet. :)
Rám az utóbbi időben az a jellemző, hogy "if it ain't broke, don't fix it". -
growler
őstag
válasz Véreshurka #75872 üzenetére
Van ilyen lehetőség is: "Stubby" [link]
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75879 üzenetére
Ha megnézed a linuxmint.com letöltő tükreit(illetve ezek többnyire általános tükrök), mind http:/, gondolom az említett okok miatt! Mindet persze nem nézegettem végig.
Gondolom más okok is vannak itt, mert a harvard.org meg a kernel.org akár tudná managelni a https-t is.
A linuxmint.hu-val már előfordult, hogy elérhetetlen volt feledékenység miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
válasz Véreshurka #76191 üzenetére
A canvas adatokat kellett engedélyeznem az oldalnak és megjavult a dolog...
El Psy Kongroo
-
válasz Véreshurka #76578 üzenetére
Az, hogy mit látsz (az aktuális képet, új session-t) beállítás kérdése. Mivel a képernyőről készült fotót továbbítja, érthető hogy darabos. Erősen hálózat/felbontásfüggő. Ha már W10, miért nem használod a saját rdp megoldását? Sokkal gördülékenyebb élmény.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
válasz Véreshurka #76586 üzenetére
Talán a leg1xübb https://www.server-world.info/en/note?os=Fedora_33&p=desktop&f=6 [link]
-
I02S3F
addikt
válasz Véreshurka #76587 üzenetére
Az Anydesk nem lehet alternatíva?
-
vadkörte
addikt
válasz Véreshurka #76591 üzenetére
A Remmina tud VNC server-hez is kapcsolódni. Egy próbát megérhet, repo-kban bent van (vigyázz, van flatpak is)
Üdv. V. Körte
-
válasz Véreshurka #76578 üzenetére
Az x11vnc nem nyit új X sessiont, hanem a jelenlegire húzza rá a VNC-t, így ugyanazt látod a képernyőn mint a VNC-n. A belövése nem feltétlenül triviális, én LightDM+Xfce alatt így használtam:
x11vnc -display :1 -auth /var/run/lightdm/root/:1 -forever -rfbport 5901
x11vnc -display :0 -auth /var/run/lightdm/root/:0 -forever -rfbport 5901
A LightDM az :1-es displayen futott, az Xfce pedig az :0-n, és amikor bejelentkeztem LightDM-ben, ott a session megszűnt, és átdobott az :1-re. -
válasz Véreshurka #76622 üzenetére
Oké.
-
Véreshurka
senior tag
válasz Véreshurka #76701 üzenetére
Bocsánat, még egy kérdés lemaradt:
Mivel tudom elindítani a folyamatot? A
systemctl start ups-monitor.service
erre való? Vagy valami más kell, esetleg semmi?El Psy Kongroo
-
Rimuru
veterán
válasz Véreshurka #76702 üzenetére
Eleg reszletesnek tunik a manual, ezzel kezdenek (nem hiszem hogy itt lesz olyan aki hasznalja).
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 2 ESZKÖZ 1 ÁRÁÉRT VASÁRNAP ÉJFÉLIG - NOD32, Internet Security, ESET termékek hivatalos forgalmazója
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest