Hirdetés
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 7 – Még egy megosztó – de gyors – étel: resztelt máj
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sh4d0w: Én és a számítógép
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ricshard444: iPhone 17 Pro Max - Kedves téglám
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
rin33
senior tag
válasz
ubyegon2 #72471 üzenetére
Majd ránézek ha újra összerakom a gépet és nem felejtem el
. Olyan öreg HDD-t találatam hozzá, hogy minden Windows telepítés beakadt, az MX épp csak ment rajta, majd beakadt a boot képernyőnél, így a csináltam egy 32 Gb-os partíciót a HDD ,,másik végén" így stabil lett valszeg azért mert kevésbé használt a HDD vége mint az eleje.
-
Necronom
senior tag
lck, Pano jajajaa igy mar ertek mindent
oszinten bevallom engem az ilyesmi sem windows sem google sem feszbuk ugyeben soha a budos eletben meg nem birt hatni
tudni akarjak a szokasaimat? kivel beszelek, mit irok, bill. rogzito prg van rajta? legyen, egeszsegukre
valogassanak abbol az 5-3-1 milliard emberbol vagy abbol a par szazezebol akik deepint hasznalnak
szeretem a kinaitmind lanyban, mind kajaban - vegul is ugyanaz mindketto
enni kell es kesz
ram akanak valamit erolteteni reklamok mutogatasaval? joszerivel bosszant, de ha nem kell nem veszem meg
tv adast nem nezunk mar tobb mint 10 eve, nezzuk amit szeretunk, lehet valogatni
de termesztesen megertem a fenttartasokat hiszen a szteket is szeretem deneveres legyencigam latom nalad se problema a mindenfele OS ahogyan májkimikinel sem az
es koszonom a linket, van egy ilyen keszre csinalt fstabom meg smb.conf fileom azokat hasznalom
de pl kicsi tartok tole, hogy az ubuntu alapu OS-nel valamilyen, amig Debian alapunal valami mas lesz
tevedek?
ez a jelen fastabomban a mount, mostmeg Lubuntu van a kis szerveremen/dev/disk/by-uuid/92EC7F45EC7F22A1 /mnt/HDDxxx auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/2C34A7E134A7AC70 /mnt/HDDxxx auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0ugye en mar leirtam az ez iranyu igenyeimet miszerint a neve lehet barmi, egyetlen egy a lenyeg, hogy az igenyeimet kielegitse es mivel en nem az OS-t akarom hasznalni, hanem a szamgepet igy masodlagos a szerepe, annyi, hogy kell valami a szamgephez, hogy futtatni tudjam a photofiltre nevu kis kedvenc programom
(szerencsere van nativ linuxos verzson belole, mint ahogy sokminden mas is)
nnna....idokozben keresem az lck altal mutatott videoban a letoltheto ISO-t de nem talalom...
-
törölt tag
Szeretnék windows-on (ntfs) némelyik fájl mellé ellenörző fájlt létrehozni, hogy fájlrendszer gondok esetén tudjam, ha sérült esetleg.
Olyan megoldást szeretnék, amit linux-on is tudok ellenörzésre használni. Sha256 vagy inkább sha3-256 lenne mondjuk alkalmasabb erre? -
retardalt
csendes tag
válasz
Oryctolagus #72127 üzenetére
Az ntfs-t nem érdekli a jogosultság, cserébe a windows bármelyik frissítése lefoglalhatja (azt hiszem a gyors indítás funkciója [ha más a neve majd javítanak]).
Én személy szerint jelenleg xfs párti vagyok, hdd-re reiserfs, de jó a btrfs, valamint a többi is jó.
Tehát az ssd-n windows is lesz? Akkor maradjon közösnek az ntfs.
Mentésed van, gond már nem lehet.
Fedora-t, Gnome3-t és wayland-ot pont nem használok, így ezekben segíteni csak korlátozottan tudok.
A grub-ban akkor ezek szerint két OS-t választhatsz? -
válasz
#20749568 #72026 üzenetére
Van egy vpceh3l1e tipusú sony vaio, a fiamé. Windows 10-zel használja. Most egy usb-SSD-re telepített kütyüről bootoltam be reborn ossal. Újabban újraindítás után a windows folyton elszáll rajta, visszaállítgatja magát. Órákig teker bootolás közben. egyszóval borzasztó. A neten írkálnak a a vaio gépekkel kapcsolatban hogy állítólag memória kezelési gond ,vagy videokártya gond van velük windows alatt. Ennek kellene utána eredni egyenlőre linux alól hardver szinten, hogy van-e baja a vasnak. Ehhez kérnék segítséget.
-
Jut eszembe. Kellemes tapasztalatokat szereztem a bios_grub partíció használatával. Még egyszer sem csapott be. Szerintem már a Legacy boot kedvelők is teljesen mellőzhetik az mbr partícionálást. A GPT sokkal biztonságosabb, nem kell a logikai partíciókkal foglalkozni, a létrehozható primary partíciók száma szinte kimeríthetetlen. Legacy célra első partícióként egy 1megás formázatlan partíciót kell csinálni és a bios_grub jelzőt kell rátenni. A linux telepítő ide fogja beírni a grub2 core.img-t és innentől kezdve ez úgy tud funkcionálni mint a békebeli mbr. Telepítéskor a grubot a rendszerrel /dev/sdX-be kell íratni ugyanúgy mint eddig az mbr-es lemezzel tettük. Slussz ! Adieu MBR ! Persze azt nem tudom , hogy a windows grub nélkül mit tudna kezdeni bios_grub partícióval.
-
válasz
ubyegon2 #71830 üzenetére
A beépített kingson sa400-on van a windows, a linuxos egy usb-s sony, ez: [link] .
Az archos fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=4880-CF95 /boot/efi vfat defaults,relatime 0 0
UUID=2556D4764859B887 /trwin ntfs defaults,relatime 0 0
UUID=f95e5840-b996-424d-8e11-da4b930d49a0 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap defaults,discard 0 0a LM tríciáé:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdc4 during installation
UUID=2ac122bb-e5b2-4fc4-ae8a-266082b5a236 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /trwin was on /dev/sdc3 during installation
UUID=2556D4764859B887 /trwin ntfs defaults,relatime 0 0
/swapfile none swap sw 0 071832: Neked viszont a "BIOS"-t kellene frissítened, emiatt megérné akár USB-n bedugni egy adattárolót és feltelepíteni rá egy win10-est átmenetileg, amíg felülírod a "BIOS"-t, utána luxálhatod a winnyózt. Csak nem tudom , hogy USB-s eszközön biztonságos lenne-e a hadművelet, de a beépített vinyón sima ügy lenne.
-
Pano
veterán
válasz
ubyegon2 #71500 üzenetére
Onnan nem hiszem, bár én boot lassúságot nem tapasztalok. Nálam az Intel HD-m valamiért nem szereti a compizt ha böngésző is fut.
Lehet teszek egy próbát mint xfce alatt is most közvetlen xubuntu után, hogy érezzem a különbséget. Csak megint beállítgatni mindent az új rendszeren...
TLP: Ezt már akartam kérdezni. Lévén, hogy egy notebookról van szó kellene üzemidő is akkuról. Erre ugye jó a TLP, csak egy nagy gond van vele, amit nem tudtam kiküszöbölni: AC módban is visszavesz a teljesítményből, nem csak BAT módban. Olyan megoldás kellene, hogy AC alatt abszolút ne fusson a rendszertől eltérő profilozással a TLP. Ez kivitelezhető?
BAT alatt is finomhangolni kellene, mert szerintem úgy is túlságosan visszaveszi a teljesítményt (egy Windows akkus üzemmódhoz képest). Nézegettem a súgót, hogy konfig fájlban milyen beállítások elérhetők, de nem igen tudom melyik okozhatja ezt a jelenséget. -
válasz
moleculez #71399 üzenetére
Tudsz. Meg lehet kerülni kis ügyeskedéssel a bajt. Még az élő linuxnál dugjál be egy pendrájvot, ezután sudo grub-install /dev/sdX , előtte nézd meg hogy a pendrájvod mi : sda? sdb? sdc?satöbbi. ezután lehet még egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . Ezután már tudod bootolni a linuxodat a pendrájv segítségével is. Ezután dugd el jó mélyre a pendrájvodat. Ezután telepítheted a windowsodat. Ez átveszi az uralmat az MBR-en, de te nem ilyedsz meg, mert a linuxodat bebootolod a pendrájvodra elspájzolt grubbal. Ezután sudo grub-install /dev/sdY. Ugye az sdY az az MBR, amit a windows elbitorolt , majd sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és minden a helyén van.
-
Storms
őstag
Végül a Zorin OS 15.2 jött be legjobban. Maradok ennél. A Manjaro KDE egyáltalán nem tetszett. Még a Linux Mint ami úgy ahogy...
Tudnátok ajánlani programokat ?
Amik hiányoznak:
Total Commander,
Media Player Classic,
Fastone Photo resizer,
Paint mint a Windowsba ami volt,
Aida64 vagy ehhez hasonló progi,
olyan program mint a Pop Peeper, ami a tálcán az óra mellett van és jelzi ha jött email-em,
Ccleaner helyettesítő?!
Sound Blaster Play 3 hangkártyához Pro Studiot helyettesítő (térhangzás, equalizer, stb..) -
válasz
meggymagos21 #71121 üzenetére
A régebbi alalapok BIOS-menüjében van egy ilyesmi:
Virus Warning / Anti-Virus Protection - Vírus figyelmeztetés / Vírusvédelem
Ha a Vírus Warning engedélyezve van, a BIOS megjelenít egy figyelmeztető üzenetet, valahányszor "valami" be akar lépni a boot-szektorba vagy a partíciós táblába.
Ezt az opciót keresd meg a biosod menüjében és, ha kikapcsolod , akkor nem fog figyelmeztetni.Ha benn vagy a linuxodban akkor egy konzolos lsblk kimenetet tegyél be ide és segítünk a grubot betelepíteni a linuxos HDD-d MBR-jébe. Azután meg megtudhatod akár gyógyítani a windowsos HDD-d MBR-jét, hogy arról csak simán a windows bootolódjon a későbbiekben.
-
Erre kössetek csomót (vagy ez csak nekem csoda?).
Korábban írtam, hogy próbálnék megszabadulni a Win10-es ssd-re került grubtól, nehezen ment de végül sikerült (egyedüli lemezként, önállóan bootolt a windows). A hdd-re telepített manjarot lassúnak találtam, mivel a rendszer lemezként működő ssd úgy is 5 év körüli és kicsi, gondoltam itt a jó lehetőség, veszek egy új ssd-t (256GB). A terv az volt, hogy a grubtalanított windowst átmásolom az új ssd-re, ha az működik akkor a régi 120 GB ssd-re önállóan feltolom a manjaro-t és lesz két teljesen önálló rendszerem és bios bootban döntöm el melyiket indítom. Természetesen amikor a manjaro-t telepítettem (uefi) le volt húzva az új ssd-ről és a hdd-ről (ez nem az a hdd amin a manjaro volt, közben ezt is cseréltem, a nas-ból kivettem egy 500 GB-s WDG-t és a helyére került az 1 TB-os WDG, amin a manjaro volt, persze a nas-ban formáztam) a táp kábel, ennek ellenére ezután a Win10 nem volt indítható. Biosban nézelődtem és próbálkoztam, ha az ahci ssd-t választottam akkor a hibaüzenet szerint nem bootolható média, ha az uefi-t választottam akkor meg egy grub-os hibaüzenetet kaptam és azt is furcsának találtam, hogy nem volt a bios-ban olyan sor hogy windows bootmanager. Próbálkoztam még egy win10-es usb-vel is (szintén uefi) mondván, hogy arról javítom majd a windows bootmanager-t, de ez sem volt hajlandó elindulni. A manjaro igen. Végső próbaként mielőtt ide fordultam volna segítségért, bár nem hittem, hogy SATA-nál számít, átvariáltam az eszközök sorrendjét. A sata1 csatiba került a manjaro, sata2-be a win10 és sata3-ba maradt a hdd. Láss csodát azonnal külön kérés nélkül indult a win10. Amikor benéztem a biosba, azt láttam, hogy megjelent a windows bootmanager bejegyzés, de az igazi meglepetés csak ezután jött. Amikor a manjaro-t indítottam volna megjelent egy grub menü, benne egy windows sorral is, mintha eleve én így csináltam volna. De ugye nem mert teljesen önálloan telepítettem automatába a manjaro-t és többször indítottam is és nem volt grub. Szóval ez számomra érdekes történet. -
-
Horvi
őstag
válasz
#45746688 #71105 üzenetére
Ha a hivatalos toolal csináltad akkor amikor elindul a gép nyomod a boot device választó gombot és ott lesz majd a pendrive-od elvileg kétszer listázva. Egyszer a saját nevén egyszer meg úgy hogy UEFI-vel kezdődik.
Egy kérdés a linuxhoz. Fent van az os-prober nevű csomag? Elvileg ha az fent van és úgy csinálod a grub-update-t akkor látnia kellene a Windowst mint másik oprendszert. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #71093 üzenetére
Értem. Nézd, az alaplapon nem állítottam át semmit sem. Így jártam. Viszont most csináltattam egy pendrive-ot a Windowsszal. Azt hittem jó neki az NTFS, de átformázta FAT32-re. Akkor megint nem tudom csak ugyanígy feltenni? Ez gáz! Mit lehetne csinálni?
Meg az is nagyon zavar, hogy nem fogadta el az én NTFS formázásomat a w10 telepítője, hanem átformázta. Lett egy csomó kis partíció. Korábban ez nem így volt. Hogyan lehetne megint olyan mint régen? Vagyis egyben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#45746688 #71092 üzenetére
Ha a Linux nem UEFI-s telepítés, akkor igen. Amennyire én tudom, a két megoldást nem lehet összehozzni egybe.
Az UEFI-s Windows telepítésnek amúgy van egy olyan aranyos tulajdonsága, hogy nagyobb Windows frissítés idején meg szokta variálni az UEFI bootsorrendet kérdés nélkül, olyankor eltűnik a boot választó és csak a Windows indul. Aztán egy külső UEFI szerkesztővel lehet visszaállítani az eredeti helyzetet...
Ha a Windows is hagyományos módon van telepítve, akkor nincs ilyen gond. -
vadkörte
addikt
válasz
Storms #70965 üzenetére
A 6500 az 500 akart lenni. Véletlenül két gombot nyomtam le.
Az első ötletet tartom jónak. Ha nem vigyázol sikerül a komplett 500-as HDD-t a dolgaiddal együtt legyalulnod.
A 120-as SSD-n azért nem lehetetlen elférni. Nálam egy 120-as van a W10-nek egy másik 120-as a linuxnak. Ráhagytam a telepítőre a particionálást - 300MB az EFI partíció, 17,16GB a SWAP és 94,34GB a root - én másképp osztottam volna fel. Lehet, hogy veszek egy nagy levegőt és átméretezem, de egyelőre jó így is.
Belakva a root-ból 18,45GB a foglalt.Ha Te akarsz particionálni (kezdőként inkább ne akarj) akkor az EFI partíció 300-500MB (FAT32), (ha MBR/legacy és nem EFI, akkor 100-300MB (FAT32)) a boot partíció legalább 1GB (EXT4), a root (/) 30-50GB(EXT4), a SWAP - lapozó partíció - (swap, saját formátum) annyi amennyi RAM a gépben van, a maradék lehet a Home (EXT4) partíció. Ide kerülhetnek a fontosabb cuccaid, a merevlemez ettől teljesen független médium lesz.
Ha nem akarsz a gépre Windows-t, akkor a HDD-n lévő dolgaid mentsd ki egy külső lemezre és formázd át a lemezt EXT4-re, majd másold vissza a dolgaid.
Nem szívesen tennék így egymás mellé Wint és linux-ot.
"OFF"-ba teszem, a nálam nagyobb tudású kollégák majd javítják, vagy kiegészítik. Én így "szoktam" felosztani és eddig nem volt belőle probléma.De első telepítés esetén inkább bízd a telepítőre.
(#70976) moleculez:
Lassan több, mint két éve ha nem is 24/7-ben de egy OMV4-et futtató USSF gép látja el a NAS feladatkörét nálam. Ez egy minimál Debian-ra épülő NAS-OS.
Az asztali gépen már napi rendszerességgel használom a KDE-s Manjaro-t. Még a PS-t kell beimátkoznom a WINE-ba, meg a kedvenc OCR programom és onnan nem sok indok lesz a W10 megtartására (marad, mert legális) -
vadkörte
addikt
válasz
Storms #70952 üzenetére
EZT
Mint-hez már nincs KDE felület, csak Cinnamon, MATE és XFCE. Ha KDE felületet szerenél vagy olyan disztribúciót tölts le és telepíts, vagy akár rá is lehet kókányolni a KDE felületet a Mint-re, de ezt nem javaslom.
Kérdés. A gépedben mennyi HDD van?
Ha egy lemez és csak partícionálva van, javaslom egy másik HDD/SSD (utóbbiért hálás lesz) beépítését és a linuxnak a Windows-tól teljesen független telepítését.
Észre fogja venni a linux, hogy van ott már egy operációs rendszer és a rendszer betöltőrészét módosítja majd. Így tudod használni a Windows-t is és a linux-ot is.
Ha marad a gépen Windows, akkor nem kell átformázni a lemezt, maradhat NTFS, csak telepíteni kell majd 1-2 beépülőt, hogy teljes írási/olvasási jogosultsággal tudja kezelni a linux az NTFS file-rendszerű HDD-ket is.
Ha teljesen megszabadulsz a Window-tól, akkor javaslom az adataid kimentését egy külső lemezre és a beépített lemez átformázását Ext4-re, ezt a telepített Mint-tel meg tudod majd csinálni. -
Storms
őstag
válasz
CPT.Pirk #70951 üzenetére
Köszönöm mindenkinek. Meggyőztetek így a Mint lesz.
Később ha kijön újabb verzió akkor frissül vagy újra kell telepíteni az egész rendszert?
Melyiket töltsem le innen?: [link] Mert nincs ott ,hogy KDEÉs ami még fontos kérdés: Ugyse most windows 10 van a gépen, és van két partícióm, egyiken a képeim, zenéim, stb. van. És ez ugye NTFS rendszer, ezt is le kell majd formáznom és újra visszamásolni majd rá mindent?
-
válasz
Rimuru #70913 üzenetére
További segítséget kérnék az ügyben azoktól akik már csináltak ilyet. Nekem sajnos az általad linkelt módszerekkel nem sikerült. A Windows recovery-nél a bootrec /scanos és /rebuildbcd -re azt válaszolja, hogy nem talál telepített Windows!? A másikmódszernél pedig az Aomei Partition Assistant-al készített Windows PE nem bootol be.
Most éppen nem tudom mit csináljak. -
válasz
FoxiestFox #70875 üzenetére
Ha MBR akkor [igy ]
ha UEFI akkor [meg igy] lehet visszaallitani a windows bootloadert.
Ha siman torlod a Linuxot vagy a particiojat akor erthetoen grub error mert nem tud sehonnan inditani illetve nem talalja konfig fajljat.
Maga a Win sertetlenul ott van csak bootkeptelen, ekkor kell a linkeken levo utasitasokat vegigcsinalni es visszaall a win bootloadere. -
z123456789
addikt
válasz
ubyegon2 #70808 üzenetére
Nos!
Látom a Manjaro telepítéssel a tapasztaltaknak is van gondja.
Kérnék egy kis segítséget.i5-5300, 2,30 GHz, 8 GB RAM, Intel HD Graphics 5500, SSD M.2 Transcend 256 GB, SSD Kingston 480 GB
M.2 az elsődleges meghajtóm, azon van egy Windows 10. A Kingstonra tettem fel egy Chakrát, majd további értekezés alapján úgy döntöttem, hogy Linux Mint Cinnamon, és egy Manjaro KDE is felkerül. Windowsban választottam le nekik partíciókat. Cinnamon fent van, Chakra fent van, Win fent van, indul mindegyik. Szeretném feltelepíteni a Manjarot is, de nem akar bebootolni a pendrive-ról. Az utoljára telepített Linux Mint bootmenüje jön be mindig. Mi lehet a probléma? Win32 Disk Imagerrel írtam fel mint az előzőekben pendrive-ra.Igyekeztem önállósodni, és boot menü parancssorból bootoltatni a pendrive-ot, de addig jutottam, hogy nem tudok egyenlőség jelet írni.
Ez alapján próbálkoztam (volna).
Elnézést ha ez a dedó kérdés kategória.
-
Ezt már én is mondtam neki korábban, de azt mondta, hogy semmiképp nem hajlandó windowshoz nyúlni (mint aki bocsika de kissé habókos) Meg kellene érteni, a cél szentesíti az eszközt. Egy boot pendrájv iso, vagy cd iso fájlt kellene neki elküldeni, remélük, azt felvállalná. Nekem sajnos nincs.
-
cheeka
tag
válasz
vadkörte #70770 üzenetére
A bios-ban be van állítva a boot, túl vagyok két windows telepítésen, azok is pendrive-ról mentek fel, csak hát nagyon lassan működnek. Most win 10 van rajta, előtte volt egy win 7 starter, azzal még eldöcögött. Mint látod nagyon ráérek, a hülyeségekre. :-) Régebben csináltam egy ilyen linux alapú dolgot, az az őskori laptop teljesen jól működött vele, azokhoz az igényekhez mérten.
-
Bertiee
senior tag
Sziasztok! Lili programmal letöltöttem egy 17.2 cinamon mint. 32 Gb-os pendrájvra telepítve Lili-vel . E5200 duál core Pentium gép. Biosban a pendrájv elsődleges bootnak beállítva. Gép restart, de bal felső sarokban "missing operating System. Operating System nőt found" felirat. Enter nyomásának hdd-ről kezdi betölteni a windowst... Mit tehetnék még?
-
válasz
z123456789 #70479 üzenetére
A Win maradjon a külön meghajtón, legjobb lenne ha az SSd akkor arra tenni a Linuxot is. Meg fogja hálálni sebességben.
Nem tudom mekkora az ssd-d és mekkora a Windowsod (nekem 2016-ban telepített és azóta folyamatosan frissített Win10 jelenleg 24,6Gb, a fél éves Manjaro 20,4Gb).Ha ezt választod, nem akarok indent leírni, a Win lemezkezelőjébe van egy nagyon jó funkció, "Kötet zsugorítása" a neve.
PL. ha 128G az ssd, a Wint le tudod a saját eszközével zsugorítani és az így felszabaduló helyre teheted a Linuxot dualbootba, 25-30Gb bőven elég, mindjárt leírom miért.
Így a HDD megmaradhat a két rendszer közös adatlemezének. Ezt NTFS-re formázd, Win saját fájlrendszere, a Linuxok mindegyike kezeli.
Nálem ez a felállás működik lassan egy évtizede.
Minden passzív tartalmat minkét rendszeren irámyítsd át az adatvinyó erre elnevezett mappáiba, és konfigold be a Wint és a Linuxot úgy hogy ezeket a mappákat használja (letöltés, zene, video, képek stb.)
Így nagyon kényelmessé válik mindkát OS használata, pl. mindegy hogy winen vagy Linuxon töltöttél le valamit bármilyen böngészővel, azt az adat hdd Letöltések mappába megtalálod bármelyik OS alatt. Többi dettó.Óriási előnye hogy bármelyik rendszer vagy az ssd megnyuvadása esetén az összes adatod, leöltésed, képed zenéd stb. sértetlenül ott van a másodvinyón.
Ha az eredeti felállást választod akkor a Win marad ahol van, a HDD-ből lecsípsz 40 gigát, megformázod EXT4 fájlrendszerre és arra telepíted a Linuxot.
Majd átbootolsz Winbe és a maradékot megformázod NTFS-re és ettől kezdve minden ugyanúgy ahogy előbb leírtam
Azért kellene Win alól formázni az adatpartíciót mert nálam sem a GParted, sem a KDE Partíciókezelő nem akarja normálisan sem FAT sem NTFS-re megformázni, ez lehet egyedi probléma.A swap az opcionális, nálam 8G ram mellett nincsen se partíció se swapfájl de ez egyén és gépfüggő, 4G ram vagy alatta mindenképp kellene, én a swapfájlt ajánlom, nem kell egy +partíciót elvenni a lemezből és a swap igénnyel dinamikusan változik.
A Linux telepítésénél ne állíts be külön HOME partíciót sem, minek hisz mindent amúgy is átirányítasz az adatvinyóra.
Mit hagytam ki, nem tudom, ha elakadsz valahol itt biztosan segítenek.
-
z123456789
addikt
Még pár kérdés. Fentiek tekintetében (miszerint adott egy külön meghajtó Windowsnak, és adott egy másik a Linuxnak + Adatoknak (amit szeretnék elérni Windows alatt is)) mégis milyen partíciókat kell létrehoznom? :/ A telepítési segédletet nagyjából értem, de nem akarok újratelepíteni ha egy mód van rá.
Milyen típusú meghajtókra van szükségem? Van-e szükség erre a swapra (jónak találom), és valóban elég-e a ca. 50 GB a Linuxnak, illetve melyik milyen típusra legyen belőve? A linuxnak 50 GB ext4? Swap adja magát, a maradék adattárolásra szánt pedig ntfs? Melyik legyen elsődleges, melyik másodlagos? Kell-e egyáltalán az adattárolásra szánt lemezrészt most partícionálnom? Vagy elég lesz Windowsból/Linuxból? Aképen van Root, EFI meghajtó típus. EFI-t pl be se tudok állítani. Az új partíciós tábla gomb mire szolgál? Mert ha ráklikkelek, akkor kitöröl minden elkészített partíciót. (Vagy pont ez a lényege?) Sorry ha sok baromságot kérdezek, de szükségem lenne ezekre a válaszokra.
-
szucstom
őstag
válasz
z123456789 #70463 üzenetére
Bár a chakrát nem ismerem, de ha jól sejtem, akkor telepítéskor rákérdez a módjára. Vagyis miként akarod telepíteni: windows mellé, teljes törlés, stb. Ha előbbit választod, akkor automatikusan létrehoz minden partíciót, a grub2-vel együtt. Mondjuk bármely telepítés esetén is létrehozza, de a fent leírt az egyszerű és nagyszerű megoldás, ha nem akarsz sokat szöszölni vele. Secure Boot-ot szerintem nyomd ki a BIOS-ban.
-
growler
őstag
válasz
Bertiee #70407 üzenetére
Letöltesz néhány viszonylag könnyűsúlyú kiadás (MX Linux, Peppermint OS) .iso képfájlját.
Kiírod őket egy nagyobb méretű pen.-re egymás után pl. a Windows-os YUMI-val.
Erről a pen.-ről bootolsz - a megjelenő választó ablakban kiválasztod melyiket indítod.
És szépen egymás után kipróbálod őket - telepítés nélkül - live rendszerként.
El tudod dönteni hogy melyik tetszik jobban - és a géped hogy birkózik meg velük. -
válasz
Doky586 #70388 üzenetére
Kizárásos alapon az ExFat marad mivel a MacOs nem kezeli az NTFS-t (vagyis kezeli egy asszem 6000 forintos app megvásárlásával de nem biztos hogy minden ismerősöd megvette),
a Windows és a Linuxok a HFS, HFS+ és a APFS közelébe se szagolnak, nem azért mert csak hanem jogi okból. A Mac túl zárt.Így kizárásos alapon marad az ExFat, ezt (elvileg) megeszi az Android is a másik 3 OS meg alapból kezeli úgyhogy ez lesz a legjobb választás.
Pendrivet lehet sima Fat32-re, ez a legjobb választás pen esetében ha nincs szükség 4 gigafeletti méretű fájlok mozgatására.
Sajnos nincs univerzális fájlrendszer mer jópár okos(nak mondott) tv sem szereti az exfatot, viszont a sima fat32 a 4Gb fájlméret korláttal sokszor szűkös (4K MKV).
-
szucstom
őstag
válasz
gigabytman #70313 üzenetére
Hogy vadkörte szaktársnak is menjen a válasz
gigabytman Na, ebből már tudom, hogy annyira nem vagy benne ebben a témában, de amit írtam csak annyit takar, ha "belemászol" akár windows akár linux alatt a bootbeállításokba, akkor megoldható, amit szeretnél, de ahhoz tudás kell.
Ésszerűbb a gyors reinstall, vagy amit a szaktárs is javasolmegszoksz vagy megszöksz alapon.Bár nekem a boot pont, hogy nem akarok vele szórakozni, így amikor dual boot volt 5 sec alatt lement és alapból Manjaro indult. Ahogy írta is, nem lesz se könnyebb, se egyszerűbb. Lehet, párszor reinstall lesz, mire rájössz, neked mi a megfelelőbb verzió.
-
szucstom
őstag
válasz
gigabytman #70311 üzenetére
Meghekkeled a boot menüt, vagy ha még nem laktad be a rendszereket, windows lemezkezelőjéből leformázod a linux partícióját és reinstallálod az egészet. Nekem a Manjaro kb. 5 perc alatt újrapakolta magát.
-
válasz
ubyegon2 #70305 üzenetére
"Több rendszer esetén az aktív bootloaderrel rendelkező rendszert nem jó ötlet törölni!"
Ezt nem mondtam a kérdező kollégának.
A leírásom friss telepítésekre vonatkozott, én többször használtam így rendszereket (most épp nem, jelenleg normál dual boot van mert ez egy mini PC, msata ssd-vel, nincs ahely 2 rendszermeghajtónak.).Biztosan van utólagos megoldás is, erre írtam a GRUB szerkeszését, ennek utólagos következményeit nem tudom, valószínű a Win nála nem indulna csak fixboot-fixmbr után, W10-nél még valami más is kell, UEFI-nél is máshogyan lehet.
Nekem volt Windows 8.1 és emellé, ez után kellett egy XP mert néhány spec. szoft csak a régi XP-n futott,
W8 ssd biosba letilt, másik lemezre xp feltol, W8 ssd biosba engedélyez.
Mivel a Win vissszafelé okos csak, azaz régi mellé újat lehet és akkor a Win bootloader tudja a választási lehetőséget, de fordítva nem.
Utána W10-Linux Mint, ugyanezzel a megoldással.
A Mint tanuló os volt, többször cserélve, míg most lassan 2 éve Arch Manjaro van."Szerintem BIOS-ból bootot választani inkább kényszermegoldás és rohadt kényelmetlen is."
BIOS boot: (nálam eddig legalábbis)
Ha az elsődleges rendszert indítanám, semmi teendő.
Ha a másodlagost, post alatt F11, bejön a menü, 1 le gomb és 1 enterGRUB boot:
Ha az elsődleges rendszert indítanám, semmi teendő.
Ha a másodlagost, a GRUB képernyőn 1 le gomb és 1 enter.Mi a roppant kényelmetlen eltérés, az 1 darab F11 megnyomásán kívül?
Előnye viszont tetemes, bármelyik lemezt bármikor kivehetem, bármelyik OS-t bármikor törölhetem, helyette másikat telepíthetek, bármi következmény nélkül.
A Linux keresgélős korszakomba mikor fél év alatt 5-6 OS is megfordult nálam, ez a megoldás nagyon bevált. -
válasz
gigabytman #70299 üzenetére
"Erősíts meg abban, hogy a 2 különböző rendszert 2 különböző SSD-re egy stabil müködő képes módszer"
A létező legtisztább módszer, nem is értem mit vacakolsz windows loaderrel meg grubbal,
én törölném a grubból a windowst és indulásnál a BIOS-ba választanék. Amelyiket többet használod azt veszed előre.
A létező legkorrektebb megoldás, nem tudnak egymásról, bármelyiket gyalulod vagy kiveszed bármelyik ssd-t a másik működőképes marad, nem kell szórakozni hogy jaj a másik nem indul mert ugrott a grub stb, bármelyiket hibernálhatod,
pontosan nem tudom de aszthiszem az sem gond ha az egyik MBR/legacy a másik uefi..? Ebben nem vagyok biztos, ilyennel még nem volt dolgom de kipróbálom.Saját tapasztalat,
próba Linux, ismerkedés után töröltem mert nem jött be és amúgyis kellett a hely az ssd-n.
A világegyetem és az internet összes Windows boot helyreállító módszerét próbáltam és nem tudtam elindítani a Wint.
Fel kellett pakolnom egy mini Linuxot a grub miatt hogy tudjam a Wint indítani. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gigabytman #70299 üzenetére
Győztünk
Persze, bármi lehet egyik-másik háttértáron. A csúcson nekem 3 disztró volt win10 mellett 3 háttértáron szétosztva. Mondjuk az még EFI mentes rendszer volt, meg most is a hagyományos módban van telepítve, így kevesebb a potenciális probléma.
Időről időre képes belenyúlni az EFI bootsorrendbe a Win10 mikor jön 1-1 nagyobb frissítés, olyankor eltűnik a grub és egyből a Windows indul, mert kérdés vagy értesítés nélkül azt teszi elsődlegesnek az EFI-ben, aztán állíthatod vissza kézzel...
Hogy itt neked miért nem lett jó elsőre, az már nem fog kiderülni szerintem. A grub-install és az update-grub lefut telepítéskor is, maximum azt tudom elképzelni, hogy volt valami bug a telepítőben lévő grub verzióba, amit javítottak és nálad a frissített rendszeren már hiba nélkül futott le.
-
válasz
mobilizmo #70291 üzenetére
Nekem végül magától oldódott meg a probléma. Tisztában vagyok azzal, hogy ilyen nincs és hihetetlen, de tényleg
Ez a legjobb, de a legrosszabb is, mert nem lehet tudni, mi volt a gubanc.
(#70292) gigabytman
A Dual vagy akár Multi boot csak azt jelentené a gyakorlatban, hogy minden rendszert közös (fizikai) tárolóra lehet csak telepíteni?
Dehogy, nekem is vannak külön meghajtón rendszerek, de ezeket az utolsónak felrakott Linux mindig be is tallózza és a GRUB-ban ott is lesz a következő bootkor. Itt szerintem a Windows kavarhatot be a
secure boot-tal, ill UEFI-vel, de most úgy látom, a Linux GRUB-ja azért nem találja, mert nem egy másik oprendszer van, amit besorolhatna, hanem egy másik oprendszer bootmanagere.UEFI partició-ba kéne a Linux boot fáljait is telepíteni, ilyesmit olvastam, de ebben tényleg vak vagyok, mert se a Wint, se az UEFI-t nem ismerem. Szégyen nem szégyen, ez van. Régebben volt HDD-n Win8.1 és az SSD-n lévő Linux GRUB simán betallózta telepítés során. De az még nem UEFI volt, hanem legacy.
Itt gyakorlatilag Te sem vétettél hibákat, a rendszerrel sincs baj, csak valahol valami mégis félrecsúszott. Szerintem telepítéskor az sda2 EFI partició kijelölése Linux boot systemfiles részére lesz a megoldás, de valaki megerősíti, aki mindkét rendszert használta/ja.
-
válasz
gigabytman #70282 üzenetére
Mi alapján csináltad a telepítést? (leírás, saját ötlet....) Amúgy itt van egy jó problémamegoldó telepítő leírás a témában.
A problémád kicsit hasonló mobilizmo problémájához, esetleg olvasgasd végig ő milyen válaszokat kapott/adott.
Windows 10-et nem ismerem, így max annyit látok, hogy nálad sincs szó dual boot-ról. Legalábbis nem klasszikus értelemben.
Ennyit tudok max írni a dologról, de szerencsére vannak itt most hozzáértők is, nem tudom mennyire ismerik a Winx-et.....
-
válasz
szucstom #70140 üzenetére
Érdekes én nem állítottam semmit és működik.
Egyébként egyre jobban tetszik a Linux. Érdekes módon 8-10 indítás után megszűnt a grub problémám (win10 mindig átírta a BIOS/UEFI-ben lévő boot sorrendet és automatikusan windows indult. Még úgy is többször megtörtént, hogy egy segédprogram segítségével letiltottam a Windows bootmanager bejegyzését). Mostanra 3-4 indítás óta megszűnt (kop-kop-kop) és mindig megjelenik a grub menü. Elkezdtem felfedezni a különböző helyettesítő programokat (pld.: TotalCmd helyett DoubleCmd), AUR-t is használtam már a Chrome miatt. A KDE Connect meg egészen zseniális.
-
válasz
samujózsi #69997 üzenetére
Kösz,
egyelőre az tűnik jó megoldásnak ami az előző hozzászólásom linkjében szerepel.
Ezzel a kis segédprogrammal letiltottam a Windows bootmanager bejegyzést, így most a BIOS-ban nem is jelenik meg. Lehet elég lett volna ha a BIOS-ban disabled-re állítom, lehet még kipróbálom azt a lehetőséget is. -
samujózsi
senior tag
válasz
mobilizmo #69996 üzenetére
Nem tudom, milyen géped van, nekem a Dell notim pont ilyen, amennyit értek a problémádból: van két vagy három bejegyzésnek hely az UEFI grafikus felületén és valamiért ezeket nem hajlandó felülírni.
Törölni kell belőle manuálisan a felesleget, utána már észreveszi az új grub-ot.
Azt persze nem tudhatom, hogy nálad ez működne-e, meg azt sem, hogy ha pl. törlöd a windows bejegyzését, azzal nem vágod-e agyon a windows-od bootját végleg... -
válasz
ubyegon2 #69991 üzenetére
Igen tudom és már írtam is szerintem, hogy a BIOS/UEFI-ben már beállítottam, 20x, legalább. De hiába, valami átírja a boot sorrendet és a Windows bootmanager-t teszi az első helyre, így a Grub nem jut szóhoz, csak ha közben előhívom a bootmenüt. De ez már szerintem valamilyen alaplap probléma lesz.
Update, mégsem alaplap probléma! Találtam rá utalást itt. -
törölt tag
Na elkezdtem hasznali Live Boot modban a Linux Mint 19.3 Cinnamon-t es jatszottam vele egy kicsit (meg nem telepitettem fel) de van par dolog amit nem talaltam.
1. Battery saving mod. Most vagy vak voltam vagy tenlyeg nincs ilyen. Mit tudtok erre javasolni, mert igy sokkal jobban merul az akkum mint Windows 10 alatt, hiaba veszem lejebb a fenyerot.
2. A kijelzom mindig Nigh Light (ilyen sargas arnyalat) modban hasznalom, igy probalom a blue light-ot kikuszobolni es konnyebb is a szemnek. Erre csak azt a redshift vagy mit talaltam de elegge fapados es ha bekapcsolom szinte semmit nem veszek eszre. Ez csak tenlyeg ennyit tud? Tudtok valami komolyabb megoldast?
Egyelore ez a ketto dolog amit meg kene oldanom. -
válasz
ubyegon2 #69945 üzenetére
Kösz ez jó. Használtam is, például -1-re állítottam a time-ot így nem indul el az alapértelmezett és a Windows bootmanager-t állítottam alapértelmezettre. Ezeket meg is csinálta, de sajnos az alapprobléma, hogy a GRUB-ot gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja megmaradt. Úgy hogy ha linuxot akarok akkor bootnál időben F11.
-
Sziasztok!
Ismerkednék Linuxal, ezért Windows 10 mellé felraktam egy Manjaro KDE-t. Pontosan úgy néz ki, hogy egy 120 GB-s SSD-n van a Windows és a második 1 TB-os HDD-ből hasítottam le 100 GB-nyit a Linuxnak. Bár elég régi az alaplapom (AsRock Z68 PRO3-M), már tudja az UEFI-t, ezért a rendszer abban van. Egyébként működik is, bár így a Manjaro nem túl virgonc (próbáltam az SSD-ből kihasítani 4GB-nyi helyet, oda raktam volna a swapot, de nem tudott annyi helyet felszabadítani). Ami eléggé zavar, hogy ha egyszer a Windows 10-et indítom, akkor átírja a boot menüt az alaplapon (WTF?), így ahhoz hogy ismét megjelenjen be kell menni a BIOS-ba, akarom mondani az UEFI-be. További problémám hogy a grub szerkesztése magas nekem, keresgéltem már de általam értelmezhető leírást nem találtam (csak annyit szeretnék, hogy ne a Manjaro legyen az első helyen és/vagy ne induljon automatikusan).
-
vadkörte
addikt
válasz
#30610944 #69899 üzenetére
Hello!
Üdv a klubban!
Mindhárom kinézett disztró a Debianra épül, az alapjai ugyanazok, bizonyos megoldásaikban megjelenésükben térhetnek el.
Fogadd meg Pirk kapitány -- javaslatait, de engedelmeddel tennék pár kiegészítést.
Mielőtt nekiugrasz, ha még nem tetted meg, javaslom ismerkedj meg a kinézett OS-mel egy virtuális gépen - VirtualBox - értelem szerűen nem ugyanaz, mint egy fizikai, de az alapvető működésével tisztában leszel és nem mélyvízbe ugrasz.
1.
A Rufus-szal nekem sok-sok köröm volt, némi hajam is bánta. Nem minden esetben sikerült működő boot-eszközt létrehoznia, az okát nem tudom. Rufus-alternatívának javaslom a BalenaEtcher-t. Hülye neve van, de megbízható.
2.
Természetesen lehet, feltétel, hogy a géped tudjon róla boot-olni. Én kártyaolvasóba helyezett mSD-ről is telepítettem már, nem tapasztaltam sem sebességbeli, sem stabilitásbeli problémákat.
3.
Igen fel, de ahogy CPT.Pirk is írta, disztrója válogatja.
4.
Ha a gép elindul, megjelenik és a desktop, akkor 99%, hogy minden klappol. Ha van hang és reagál az egérre, billentyűzetre, a helyi/külső hálózat is megy, akkor 99,9%...
5.
A debian alapú rendszerek naptári frissítésűek, ha kijön egy újabb verzió, eldöntheted mit akarsz. ha még hónapokig vagy évekig lesz támogatása maradhatsz a meglévőn, vagy frissítesz az újra. Javaslom én is az LTS - Long Time Support? - telepítését. Stabilabb, teszteltebb csomagokkal fut. Verzió frissítéshez nem feltétlenül kell újratelepíteni az egészet, frissíthető, bár ki tudja...
Ha mindig a legfrissebb legropogósabb csomagokra és főverziókra hajtasz, az Arch alapú rendszereket javaslom. Használat szempontjából nincs nagy differencia. Ha nem akarod terminal-ozni sem kell, egyikkel sem.
Live módban a RAM-ból futtatja magát az OS. A kilépéshez csak leállítod a gépet.
A laptop bőven alkalmas rá. Tized ilyen teljesítményű gépen is röhögve futott nálam az ManjaroXFCE is és a MIntXFCE is. Az ujjlenyomat szenzor használhatósága attól függ van egy linux driver hozzá. Tudni kellene, hogy milyen szenzor van benne. Nálam annó a Mint kezelte az UPEK szenzort, a Manjaro látta, de nem tudott vele mint kezdeni (valószínűleg user oldali hiba lehetett, nem volt kedvem erőltetni)
Nem vagyok szakértő, 20 évnyi stabil Windows használat után szántam el magam. Egyelőre párhuzamosan futtatom a két platformot, munkahelyen kötelező a Windowz (Win10), de VB-ban van egy Mint XFCE és egy Manjaro XFCE. Otthon Win10 + ManjaroKDE + VB-ban egy MintXFCE, azt észrevettem, hogy miután belaktam a linux-ot, egyre többet használom az és nem az újdonság varázsa miatt. -
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
Van a gépemben két SATA SSD, két egymástól teljesen függetlenül telepített rendszerrel:
256GB - Windows 10
128GB - Kubuntu 19.10Szeretném ezeket egy darab, 512GB-os NVME SSD-re migrálni, olyan módon hogy mindkét rendszer átkerüljön, és valamelyik rendszer boot menüjéből ki lehessen választani hogy hová boot-olok be.
Megoldható? Ha igen, kérhetek valamilyen leírást?
Van esetleg olyan indok, ami miatt nem ajánlanátok ezt a fajta megoldást? -
válasz
vadkörte #69849 üzenetére
Bocs, hogy így rádontottam az infókat, épp amiatt is néztem át pár leírást, mivel említetted, hogy az archwiki alapján csináltad és láttam a bemásolt részletet. Archwiki alapján sem mindig egyszerű valamit jól megcsinálni, azt tudtam, hogy a Windowsos javaslatok megoldják a gondot, a default opció és a dupla nulla nekem inkább tűnik észszerűnek esetedben, de mindenképp optimalizáltabb így a már leírtak alapján.
NTFS-t csak kényszerűségből kezeli a Linux és eléggé rendszerterhelő módon tudja ezt megtenni, a jogosultságkezelési problémákon túl emiatt is javasolják mindenkinek, hogy lehetőség szerint szabaduljanak meg attól a rendkívül korszerűtlen fs-től, de nem mindenki teheti ezt meg,
(#69850) cigam
ezért lepődtem meg rajta, hogy ilyen desktruktív(?) módszert ajánl.
Jogos és hasznos az észrevételed, én nem ilyen szemmel néztem ezt, meg abból indultam ki, akinek Win van kéznél, úgyis abban ügyködik majd, de valóban az lehet az ok, amit említettem, hogy egy Win nélküli kényszermegoldást kínál az Arch. Amúgy meg mint nemrég ígértem, tényleg visszafogom magam a hsz-ekkel, most is kizárólag amiatt írtam, mert senkinek nem tánt fel a hibás mount opció, szóval egyetlen "a" betű pótlására akartam csak figyelmeztetni a kollégát.
Kicsit több sikerült ennél, sorry! Most is örültem, hogy sokan írtatok, így meg tudtam állni, hogy hozzászóljak, de kiszúrtam sajna a bibit. Az a megoldás, hogy figyeljetek jobban és akkor tényleg 100%-ban ki tudtok innen engem küszöbölni!
Azért is kérdeztem rá a végén, hogy jó-e a logika ami mentén megkérdőjelezem, vagy valahol van egy bukfenc, amiről nem tudok.
Szerencsére erre nem tudom a választ.
-
vadkörte
addikt
válasz
samujózsi #69838 üzenetére
Jó, OK, dual boot-os. Anno a dual boot jelentését nem így "tanultam". Nem akartam összerondítani egyik rendszer betöltőjét sem, így maradtam ennél a primitív megoldásnál. Nem a legelegánsabb, de működik...
(#69839) IO.sys:
Nem volt kikapcsolva. Már ki van. Most már világbéke van és csacsogó csillámpónik csivitelve ugrándoznak a szivárványos réteken!
(#69841) samujózsi:
Elég volt a fastboot kikapcsolása, illetve a biztonság kedvéért mindegyik Windows-os energiagazdálkodási profilban kikapcsoltam a hibrid-alvás funkciót. A hibernálást meghagytam, mert néha használom.
(#69843) CPT.Pirk:
Aljas vagy! Felfedted A NAGY titkot!!!
(#69848) ubyegon2:
Ennyire azért nem vágom a linux-ot.Az megvan, hogy a linux-ok elboldogulnak az NTFS-sel de "nem szeretik" és a jogosultságkezelés is problémás vele (OMV-t futtatok a NAS-omon, és van, hogy terminal-oznom kell)
Arch/Manjaro wiki alapján raktam össze az fstab-om. Ott írták az "auto"-t és a "0 2"-t. Ha azt mondjátok, hogy "defaults" és "0 0" jobb, akkor teszek vele egy próbát.
Naszóval a lényeg az, hogy mindenki segítségét hálásan köszönöm, a probléma megoldódott.
Egyelőre így használom a gépet, aztán majd ha lesz ismét laptopom, arra már direktben a Manjaro megy fel, az asztalinál van még néhány program, ami a Win-hez köt, bár, ha elfutnának a wine-ban.... Hmmm... -
válasz
vadkörte #69837 üzenetére
/run/media/username/SYSTEM ntfs-3g auto,rw,notime 0 2
Nagyon rég láttam FSTAB-ot, de a fenti sorban javítsd a helytelen bejegyzést, notime az rossz, amúgy megpróbálnám a
opciót berakni, abban benne lesz arw
ésauto
is, viszont ha igaz, setuid is kell az NTFS mount-hoz. A Windows-nál szükséges kikapcsolásokon túl is célszerű így megpróbálni, persze minden soron:/run/media/username/SYSTEM ntfs-3g default,noatime 0 2
Ezeknek meg kéne lenni optimális esetben a mounthoz, ha jól értelmezem(5 éve használtam utoljára NTFS-t):
ntfs-3g is compiled with integrated FUSE support
the ntfs-3g binary is at least version 1.2506
the ntfs-3g binary is set to setuid-root
the user has access right to the volume
the user has access right to the mount pointItt elég sok hasznos kérdés/válasz van:
This section documents and answers the most common questions about the NTFS-3G driver
# Windows hibernálás kikapcsolása Linux alól
Lehet elég ez a parancs is a hibernálás kikapcsolásához:
# mount -t ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/your_NTFS_partition /mount/point
Deleting Windows hibernate metadata
As an alternative to above clean shutdown method, there is a way to completely destroy NTFS metadata that was saved after hibernating. This method is only feasible if you are not able or unwilling to boot into Windows and shut it down completely. This is by placing remove_hiberfile option when you are mounting your NTFS file system using ntfs-3g.
-
cigam
titán
válasz
samujózsi #69838 üzenetére
Nem, leállításkor is piszkos állapotban marad:
When you shut down your computer with Fast Startup enabled, Windows closes all applications and logs off all users, just as in a normal cold shutdown. At this point, Windows is in a state very similar to when it’s freshly booted up: No users have logged in and started programs, but the Windows kernel is loaded and the system session is running. Windows then alerts device drivers that support it to prepare for hibernation, saves the current system state to the hibernation file, and turns off the computer.
When you start the computer again, Windows does not have to reload the kernel, drivers, and system state individually. Instead, it just refreshes your RAM with the loaded image from the hibernation file and delivers you to the login screen. This technique can shave considerable time off your start up.vadkörte
Az fstab-ban kell megadni, hogy melyik user/csoporthoz fog tartozni milyen jogosultságokkal. Az NTFS jogait nem tudod linux alol eltekerni, vagyis felcsatoláskor dől el, hogy melyik user/csoport tudja írni/olvasni. Ez lesz érvényes az egész partícióra. -
samujózsi
senior tag
válasz
vadkörte #69837 üzenetére
Szóval dual bootos
Csak tipp: a win10 leállításkor nem engedi el a saját köteteit, emiatt az ntfs-3g driver csak r/o hajlandó mountolni.
A windows-t rendesen le kell állítani, ha jól emlékszem (nem reboot, nem hibernálás) és még valamit be kell állítani, hogy shutdown-kor tényleg engedje el, de ezt már nem tudom. -
vadkörte
addikt
Hello!
Új vagyok linux fronton, bár számítástechnikával ide-stova 20 éve foglalkozok. Először kb. 15 éve találkoztam linux-szal ezután néhány éve a laptopomon folytattam az ismerkedést, mivel szerencsétlen gép W10-re már alkalmatlan volt, és még W7-tel is lábatlan tetű volt. A legjobb eredményt XP-vel értem el, de azért 2016-ban XP-t telepíteni, ráadásul szándékosan... Hááát...
Először Ubuntu-val próbálkoztam, de az elvérzett a gép ősi hw-én, ezt követte némi keresgélés után a Mint-XFCE, a végén Manjaro-XFCE. Ezzel is halálozott el (alaplaphiba) a gép pár hónapja.
Virtualbox-ban évek óta futtattam ismerkedés céljából néhány linux-ot, de az valahogy nem ugyanaz. (hiányzott is az érzés)
A laptopomból maradt SSD-re egy nagy levegő után 2019 év feltelepítettem a legfrissebb KDE Manjaro-t. Belaktam, testre szabtam, használom. De egy dologgal nem boldogulok, hiába olvasok utána. Az NTFS file-rendszerű partíciók, csak ro jogosultsággal csatolódnak, a wiki leírások alapján kiegészítettem az fstab-ot is, de akármit teszek, nem tudok írni az NTFS partíciókra.fstab részlete:
Storage
UUID=**************** /run/media/username/SYSTEM ntfs-3g auto,rw,notime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DATA ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPPROOF ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPCONVERT ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
UUID=**************** /run/media/username/DPOTHER ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
Úgy vélem az UUID-k és a felhasználónevem nem lényeges, ezért töröltem ki a kimásolt fstab részletből.
Ötlet, hogy mit rontottam el?
A hw az alábbi:
Intel Core i5 6600, 16GB DDR4 RAM, 2x SSD+2x HDD, Creative Audigy2 5.1, nVidia Geforce GTX750Ti 2GB.
SSD1: OCZ Vertex Windows10 Pro és a sallangok, NTFS
SSD2: Samsung 840 Manjaro linux és a sallangok, EXT4
HDD1: adatok, NTFS
HDD2: adatok, NTFS
A rendszer nem dual boot-os, a gép indulásakor választom ki az indítandó OS-t, alapból a W10 töltődik.
A disztribúció:
Manjaro 18.1.5 KDE Plasma DE 5.7 (némileg testre szabva) a kernel 5.4.6-2, zárt 418-as nVidia driver -
biker
nagyúr
válasz
samujózsi #69681 üzenetére
samujózsi: még nem találtam meg a trükköt hogy ne a butított user interface legyen látható az EFIben, hanem a teljes. Egyébként az sd kártyát kivéve és usb olvasóba betéve gyönyörűen bejön a grub, ott a linux és windows opció is, és mindkettőt bootolja is. Itt nem a linux beállítások a gondok, hanem a gépé
I02S3F: ""Se a G-sensor se a kijelző elforgatás kézzel nem működik" - Ez az Elementary fogyatékossága, ugye?"
Igen. Sajnos. Tehát fogom az 5.1 Hera telepítőt, bebootol próbára, és bár 90fokkal eltérő módban, de érzékel a g-sensor, forgatja a kijelzőt, lehet kézzel alaphelyzetet beállítani és forgatás zárat kiválasztani. (a 90 fok eltolás amiatt van, hogy a hülye lenovo 1900x1200 helyett 1200x1900 képernyőt gyártott, és a 0 fok az oldalra 90fok elforgatásban van). Ennek örömére feltelepítem az 5.1-et, és varázslat, nem ismeri fel a g-szenzort, nem lehet elforgatni a kijelzőt kézzel sem, és nem jelenik meg a forgatási zár. Hát ez rohadt gáz, hogy a live módban működik valami, feltelepítve meg nem. Ugyanazokat a drivereket kellene használnia.
A live módban a touchpad orientációja és a kijelzőé azonos, így ha oldalára fordítom a gépet, akkor álló kijelző és álló tapipad jól használható. A feltelepített verzióban balra 90fokkal van a kijelző elforgatva, és jobbra 45 fokkal (!!!) a tapipad. -
biker
nagyúr
válasz
mefistofeles #69640 üzenetére
köszi, megnézem, van-e valami hasonló, eddig nem találtam.
Már újratelepítettem úgy is, hogy a kártya üres, és "alongside windows" megoldással oldja meg ahogy akarja, az egész kártyát formázza, particionálja, tegye a windowsra a grubot, hátha én állítottam be rosszul.
Ugyanaz, az sd kártyán ott a rendszer, csak nincs külön /home mert ilyenkor egybe veszi, ha erről bootolnék akkor is grub command line jön csak be.
windows fast boot is kikapcsolva.
Elementary 5.1 lenne -
I02S3F
addikt
Sziasztok! Sokadjára telepítem újra az Ubuntut. Nem sok türelmem van leírni mi történt, mert több hiba is keletkezett. Ezeket rendesen megoldani sem volt türelmem.
A biztonsági mentés az jó és gyors megoldás erre?
Annyit azért írnék, hogy ssd-t cseréltem. Gnome Disks-el partition image-et készítettem és az új ssd-re felhúztam. Boot-olt is, amíg át nem méreteztem a partíciót. A Windows-os partícióval hasonlóan jártam el, csak az nem boot-olt és a Windows-os telepítővel nem tudtam kijavítani. Mivel nem ismertem spéci programot, ezért újrahúztam az egészet.
Az ubuntu-s partíción az fsck nem segített, az x nem indult. Az első talált 1-2 megoldási javaslat nem működött, ezért újrahúztam.
Mi a legegyszerűbb megoldás erre a problémára?
Hogyan érdemes a partícionálást intézni telepítéskor, az adatok biztonsága szempontjából? Elég csak a -/home-ot külön rakni? -
biker
nagyúr
ott van az a fránya lemez, minden partició a helyén adatokkal, és oda kértem a kis drágát, telepítse a grubot a windows boot manager mellé/rá
De nem tette, ellenben lát egy boot lehetősget, ami nem bootol csak grub parancssor.Nem feltétlenül zavar, ha így tudok váltani, és nem közös a boot manager, de akkor el szeretném érni, hogy bootoljon az elementary valahogy.
[kép] [kép] [kép] -
biker
nagyúr
bocsi, nem floodolni akarok, csak miután az elementary topikba írtam, utána néztem rá, hogy fél éve csendben van a topik
"Üdv! Mit cseszhettem el
Új gép, kis 2in1, benne sd kártya (128 gb sandisk extreme), megformázva
20gb /
8gb /swap
100gb /home
kértem, hogy a boot managert a windows boot manager particiora tegye (az a belső emmc-n van)
Nos, oda nem tette, hanem "valahova", jelenleg a windows betölt magától, nincs grub.
ha a biosba belépek (EFI) akkor látok egy windows boot manager és egy ubuntu indító lehetőséget, ha ubuntut választok, akkor bejön a grub parancssor, hogy nincs bootolható média
itt ls nem listáz ki / és /home particiokat sem, csak disk0 és disk1 és disk1-en semmit
Mindjárt újrabootolok az installerbe, hogy a fileok fent vannak-e a kártyán. de elvileg felírt mindent.
Ha nem akar a windows boot managerre települni (akármiért) akkor jelöljem ki a grubnak az sd kártyát? akkor kell boot partició is neki, nem?" -
cigam
titán
válasz
wexford881 #69374 üzenetére
Valahogy nem ál össze.
Ha a Win SSD MBR-es, akkor a gép BIOS módban van, és az mbr-ben elhelyezett pár bytos program rántja be a megadott helyről az operációs rendszert (a boot, vagy aktívak legjelelölt partíció elején tárolt programot indítja, ami nálad elkezdi betölteni a Windows-t.)
Namost ez a rendszer képtelen másik lemezről indítani az operációs rendszert.Namost ha a hagyományos mbr kódot lecseréled a grub-ra, akkor már választhatsz hogy melyik lemezről mit töltsön be. De automatáról beszélünk, ezért a GPT sémához automatice UEFI megoldást képzelt el, így a GPT-s lemezen létrehozott egy ESD (UEFI boot) partíciót, a Windows-os MBR-es SSD-t meg békén hagyta.
Szerintem ezért történhetett. Nézd meg a GPT-s lemezen van-e ESP típusú pár 100MB-os partíció.
Rimuru
Köszi! (Miért nem akarok?) -
cigam
titán
Vhol azt olvastam, hogy a fájlnév is egy hard link. Ha A-ról készítek egy hardlinket B névvel, és törlöm A-t, mi lesz B-vel?
Az A által foglalt terület felszabadul, vagy megmarad, és a B-hez kötődik? Egy automatikusan létrejövő hardlinkel megakadáyozható a véletlen/szándékos törlés, vagy ennyire nem egyszerű?A junction csak a Windows és az NTFS kiváltsága? Hard linket hogyan lehet könyvtárról készíteni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wexford881 #69365 üzenetére
Ennek az UEFI-nek az a trükkje, hogy egy lemezen belül több indító is lehet, azt a sorrendet kellene állítanod mert ott az elsődleges a Windows, ezért indul el mindig az. Nem tudom milyen néven keresd, most nincs nálam semmi ami uefi-n bootolna.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wexford881 #69357 üzenetére
Valahol a biosban van UEFI boot bejegyzés kiválasztási lehetőség. Ott valószínüleg a Windows van első helyen, ami nem állítódott át. Arra is fel kell készülnöd, hogy 1-1 nagyob Windows update kérdés nélkül beállítja elsődlegesnek a Windowst és megint nem lesz boot menüd.
-
válasz
Véreshurka #69281 üzenetére
Ha igen, hogyan tudnám megnyitni őket olvasásra root felhasználóval?
Kali alatt ez nem nehéz, mivel csak root van.
De max ennyit tudok róla, azt kell megnézned, hogy a
/etc/systemd/journald.conf
fájlban astorage=auto
van-e beállítva illstorage=persistent
érték. Ha ezek vannak, akkor a boot előtti naplózás elmentésre került.Én az időalapú keresést alkalmaznám, gondolom egyértelműek a parancsok:
journalctl --since "1 hour ago"
journalctl --since "2 days ago"
journalctl --since "2019-11-17 23:00:00" --until "2019-11-18 08:00:00"
#journalctl time windows
-
válasz
0xmilan #69255 üzenetére
Neked már direkt nem vezettem le, hogy a PPA-s link nem csak PPA verziót, hanem .deb és tar-xz .......
Built packages
woeusb Bootable Windows installation/PE USB storage creator
Package files
woeusb_3.3.0-1~webupd8~bionic0.dsc (1.7 KiB)
woeusb_3.3.0-1~webupd8~bionic0.tar.xz (349.4 KiB)
woeusb_3.3.0-1~webupd8~bionic0_amd64.deb (242.8 KiB)
woeusb_3.3.0-1~webupd8~bionic0_i386.deb (244.7 KiB)Pedig érdekelt volna, hogy tényleg annyira lehetetlen küldetés-e, mint ahogyan azt fortyogó kolléga állítja.
Ezek szerint idén sem lesz Winx-em.
-
0xmilan
addikt
válasz
King Unique #69254 üzenetére
Na, nem terveztem ekkora threadet generalni, meg nem is trollkodok, de vicces volt az eleje
itsfoss.com-on kb. ugyanezt a leirast talaltam, mint az elso bekezdesed. Meg 3 evvel ezelottrol is az remlett, hogy fdisk-kel particio, aztan mkfs, boot flag, mount pendrive, mount iso, aztan cp. Igy utolag persze konnyu.A masodik bekezdesed meg pont szemlelteti, hogy miert maradtam a windowsos megoldasnal. Local halon volt win 7, igy konnyu volt gyorsan atdobni oda az iso-ot es elintezni rufus-szal. Ott ~3 klikk, raadasul a tool azzal buszkelkedik, hogy ketszer olyan gyors, mint a linuxos megoldasok.
Harmadreszt meg nem anyaztam ennyit az elmult honapban, mint most. Nonsense ez a rendszer, bar valoszinuleg az edu licenszes regisztracio csapta ki legjobban a biztositekot, ami nem a default elmeny resze.
ubynak is koszi a tippet, de nem volt kedvem emiatt ppa-zni. minimalizmus meg minden.
-
jimmy399
senior tag
válasz
peterattila #69211 üzenetére
Szerintem a MBR -> GPT-nek nem feltétlen kell újratelepítés. ( A linux kernel minden indításnál leltárba vesz minden rendszerkomponenst, nem tárol el mindent rendszer leíró adatbázisba, mint a windows.) Ha fájl szinten készítesz .tar tömörített rendszermentést , úgy hogy megőrízze a fájljogosultságokat, majd ezt kitömörítve az új GPT-s lemezre és a disztribúciódnak megfelelően újratelepíted az UEFI-s bootolásnak megfelelően a boot loadert, akkor simán megúszod újratelepítés nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rushty #69069 üzenetére
Az utolsó oprendszer ami hagyott rendszergazdaként garázdálkodni, az a Windows XP volt. A Linuxok híres biztonságának egyik alapja a normális jelszó és hozzáférés kezelés. Szereztél egy gépet ahol nem adták meg neked a jelszót, ezzel a helyzettel csak annyit tudsz kezdeni, hogy:
-megkérdezed
-újrarakod és akkor lesz saját jeszavad
-valamivel feltöröd:Ha fizikailag hozzá tudsz férni a géphez, akkor lehetséges a jelszó tároló fájl feltörése, vannak ilyenre szakosodott bootolható eszközök minden oprendszerhez. Tanácsot nem tudok adni benne, sosem használtam ilyet.
-
-
anorche1
őstag
Sajnos szuksegem lett windowsra (es nem csak azert, mert linuxos a gimp hasznalhatatlan).
Jelenleg egy 120as ssd -n van a manjaro. Holnap viszont ezt kicserelem egy 250 -esre, aminek az egyik felere felmegy a windows. A masik felere pedig ra szeretnem klonozni a jelenlegi rendszeremet. Ha jol sejtem, akkor ezt a clonezillaval meg tudom csinalni, egyedul valszeg a grub -bal lesznek gondjaim.
UEFI modban hasznalom a gepet. Hogyan tudom majd mukodesre birni? Gondolom kell egy live manjaro, es hogyan tovabb?manjaro kde, dell e6440
Szerk.:
Olyan technikai kerdesem lenne, hogy emlekeim szerint a windows alapbol letrehoz egy par 100MB -os fat32 particiot, ami tudtommal az efis boothoz kell. A grub ugyanerre a particiora kerul? Vagy kell neki kulon?
Ugye a jelenlegi rendszeremen 3 particio van, egy /boot/efi, egy / es egy swap. A /boot/efi -t is klonoznom kell? Vagy egy live manjaro alol kell feltelepitenem a grubot a windows altal letrehozott particiora? -
shadow1901
aktív tag
"Vagyis ha leírnád, hogy a másik gép milyen oprendszert futtat,
milyen protokollal, és milyen beállításokkal készült a megosztása."
Ubuntu, Windows 10. NTFS azért volt fontos mert nem az Ubuntu fájlrendszerét próbálom elérni winről. " Ubuntu <> W10 között csak ubunturól tudom elérni a másik gépet..." Ez ennyire érthetetlen volt?! Alapbeállításokkal jobb gomb, tulajdonságok, megosztás, módosítás bepipálva, vendéghozzáférés bepipálva. További beállításokról fogalmam sincs, hát ezért vagyok a kezdő topicban.
VGA Driver és SSD a reggeli jó szándékú kollégának: 7 hsz-el korábban linkeltem a laptop típusát. GTX 960M-el nem gondolnám, hogy a server titulus a driverben normális. De ha ubuntunál ez a normális arról fogalmam sincs. SSD-ről van az összefoglalóban egy link. Megnéztem, még a tanításod előtt! 2 éves cikk, számomra kínai. Erre linkelsz egy 2015-ös cikket, aminek a közepén ott van a '17-es. Pontosításra nincs szükség, van aki frissebb nálad jóval korábban. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Futó linux rendszer alól lehet mentést készíteni? Mármint linux alatt ez gond nélkül megy?Egy videó alapján csináltam egy mentést ezzel a paranccsal.
rsync -avx / /media/rendszer
Egy raspberry pi-ről van szó egyébként, aminek a rendszer partíciója az SD kártyáról futott, azt raktam át, a rá aggatott külső HDD-re.
a/media/rendszer
alá fel csatoltam a HDD-t ami ext4 fájlrendszerű volt szintén, átírtam a boot bejegyzést, és működik, szóval ez alapján úgy gondolom hogy ez a mentési módszer rendben van teljesen. Visszaállításkor arra kell figyelni, hogy a partíció típusa megegyezzen illetve ha másik HDD-re állítom vissza, akkor előbb a rendszer partíció elérést módosítanom kell.
Ez a fajta mentés rendben van így?
Azért tetszik ez a módszer, mert így nem kell leállítani, kivenni az SD-t, szétszedni a PI-t, hanem tudok egy könyvtárba is simán menteni ha akarok.
Windows alatt tudom, hogy futó rendszer alól nem igazán lehet konzisztens módon menteni rendszert. -
gary89
csendes tag
válasz
mefistofeles #68785 üzenetére
Szerény javaslatom (pár éve csináltam szórakoztam dual boottal) :
Tegyél be még egy ssdt, egyiken lakozik a windows, másikon pedig a linux, telepítéskor csak egy van rádugva, bootoláskor kiválasztod hogy miről bootoljon. Dual boot windows update után el szokott mászni, csak win jön be és live cdről lehet futtatni az update-grubot...(vagy megbarátkozol a windowssal és virtuális gépben fut a linux, de ez nyilván nem ugyanolyan lesz mint egy natív linux.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #68778 üzenetére
Az uefi-s, dualbootos tabletemen konkrétan a 18.09-es Windows frissítése 19.03-ra megborította az addigi UEFI sorrendet és csak a Windows bootolt, bele kellett másznom a beállításokba és visszaállítani a korábbit, ami lejjebb került a sorrendben. Utána újra lett grub.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mefistofeles #68772 üzenetére
Nem UEFI boot dolog van, ami direktben indítja a Windows-t? A biosban nézz körül. Nem rég pont ez volt valakinek, csak nála meg a Linux ment egyedül, de grub nélkül. Azt nem tudom, hogy végül megoldódott-e.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
tboy93 #68737 üzenetére
Ha semmi nem megy és még nem " laktad " be a Windows, akkor én a helyedben újrahúznám.
Első körben azt kellene eldönteni, hogy milyen rendszereket szeretnél UEFI, vagy MBR.
A fentiek alapján már az sem mindegy, hogy a Pen -re hogyan írod ki a disztrókat. UEFI -s telepítésnél a
GPT kell kiválasztani, míg MBR -nél az MBR -t.
Ha ezzel meg vagy és bedugod a pent a gépbe, akkor a BIOS -ban is a megfelelő boot -t pent kell kiválasztani.
Elvileg kettő van, de könnyű megkülönböztetni őket. Ha UEFI -s disztrót tettél a penre, akkor az UEFI -s boot
lehetőséget válaszd, ha MBR -t akkor olyan boot -nak is kell lennie, hogy Storage media, akkor azt.
Ha maradtál az UEFI -nél, akkor a Windows telepítésekor már meg kell csinálni a rendszer telepítése előtt a
GPT -re formázást.
Partícionálás részben nyomd meg a Shift +F10 -et.
Ezután a parancssorba pötyögd be a következő parancsokat, természetesen soronként, parancsonként entert ne felejtsd el megnyomni.
diskpart
list disk
select DISK 0
clean
convert gpt
exitHa ezzel meg vagy, akkor mehet a Windows telepítése.
Ha kész jöhet a Linux is. Természetesen mindkét oprendszert ugyanannak másold pen -re / UEFI, vagy
MBR/ és úgy is boot -olj róla.
Az, hogy honnan induljon a rendszer itt szerintem nincs jelentősége, hagyd alapon. A linux úgyis a telepítés
alkalmával telepíti a Grub -ot a neki tetsző helyre és probléma mentesen el is fog idulni róla.
-
cigam
titán
válasz
tboy93 #68737 üzenetére
Nem ez két külön történet ami összefügg... Nehéz elmesélni, mert sok részlet homályos. Nem tudom a partíciókiosztást, hogy pontosan mi hol van.
Tippem szerint EFI-s Windows telepítés mellé egy BIOS-os os linux-ot telepítettél, de n+1 más oka is lehet, és az EFI számomra sötét ló, fehér folt,... Hatalmas hiányosságaim vannak vele kapcsolatban.BIOS-nál egyszerű volt a történet, mert induláskor beolvasta a merevlemez legelejéről egy rövid programot, ami a partíciós tábla "aktív" státuszú partíciójának első szektorát olvasta be, ami folytatta az operációs rendszer betöltését. Ide ékelődik be pl. a GRUB vagyis az MBR-be nem az oprendszer betöltője kerül, hanem a GRUB betöltője, ami a linux rendszerben letárolt infók alapján jeleníti meg(vagy rejti el) a boot menüt, és kezdi meg az alapértelmezettnek kijelölt rendszer betöltését.
Már itt is rengeteg lyukra lehet futni 2 lemezes dual boot esetén, de az efi ezt csak megbonyolítja, mert az opr.rendszerektől függetlenül egy külön partíción kezeli a rendszerek indulásához szükséges fájlokat beállításokat.
Ráadásul ezt az egészet mechanizmust meg is lehet kerülni bizonyos pontokon. PL. az EFI-s gép a neki előkészített EFI partícióról rántja be az oprendszert, és nem az MBR-ből. (Már csak azért is mert GPT struktúrájú( de ha jóltudom akkor attól még tartalmaz(hat)ja az MBR-es partíciólistát, il bootcode-ot.) Vagy valami ilyesmi: [link]
Visszatérve az esetedre: a win-es ssd-re kerüljön a rendszer betolto De hova? Az sda MBR-jébe, vagy az sda1 EFI partíciójára? Hogyan néz ki a Windows-os SSD partíciólistája?
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Rég jártam már itt, de most lenne pár kérdésem:
1. Jelenleg a Mint 19.1-et használom, érdemes a 19.2-re frissíteni?
2. Dual boot-ba van telepítve a rendszer (Mint 19.1, Windows 10), megoldható úgy a frissítés 19.2-re, hogy a windows megmaradjon és ne kelljen újrarakni?
3. Az egyik ismerősömnek is úgy csináltuk meg a rendszert, mint az enyém, tehát Mint 19.1 és Win 10 van rajta. Nem tudta a Linuxot megszokni, mert gyakran kell használnia az Excelt, Word-öt, ezért mindig a Win fut rajta. Így viszont a tárhely kevés lett neki. Megoldható úgy a Linux uninstall, hogy a wint ne kelljen újra rakni?Köszi!
-
growler
őstag
válasz
Mordekaiser #68363 üzenetére
A Windows-os "YUMI"-val [link] több telepítőt is kiírhatsz arra a 8 GB-os pen.-re.
A BIOS-ban, vagy a boot választóban (F12 ?) beállítod hogy erről induljon a gép.
A megjelenő első ablakban kiválaszthatod hogy melyiket indítod.
És kipróbálhatod majdnem ugyanúgy mintha telepítve lenne.
Csatlakozhatsz a net.-hez, esetleg új alkalmazást is telepíthetsz.
Szóval, ismerkedhetsz a rendszerrel.
Egyetlen hátránya, hogy újraindításnál vagy új indításnál minden általad
végrehajtott változtatást elfelejt. (Új lappal kezd)
Ezt hívják "live" rendszernek. -
Pgraph
aktív tag
Sziasztok!
Windows10 | Virtualbox 6.0 alatt eddig jól működő Linux Mint Tessa (19.1) nem hajlandó elindulni. Mostanában nem használtam ezt a gépet, ma bekapcsoltam és indítva a Linuxot, feltűnik az LM logo, mint rendes boot-kor, majd üres képernyő és bal felső sarokban időnként bevillan a kurzor. Kb. 10 perc után sincs változás.
Mi lehet a gond?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
KVM (virtuális gép) alatt windows10-et telepített már sikeresen valaki? Win7-et életre tudok kelteni, de win10 boot-kor simán csak kifagy.
-
cigam
titán
válasz
yanpec #68212 üzenetére
Milyen windows? Fastboot be van kapcsolva? W10(8) esetén ez gondot okozhat mivel "piszkos" állapotban hagyhatja a fájlrendszert. Ekkor a linux csak olvasni engedi. Tisztább szárazabb érzés, ha készítesz a fotóknak egy külön partíciót, amit pl. (ex)FAT-re formázol. Ezt mindegyik rendszer írja olvassa, és nem kell a Windows "lelkébe" turkálni.
-
yanpec
senior tag
Sziasztok
Csináltam Pendrive-ra egy teljes èrtèkü Ubuntu linuxot, 4Gb tárhellyel amit szabadon fel lehet használni.
Ez azèrt kell nekem mert van egy bolygókamerám (amatőr asztrofotós vagyok) ès windows alatt csak 10fps körül tud teljesíteni FHD-n, holott 30fps-t tud. Linux alatt viszont simán hozza ezt a teljesítmènyt, az astrodmx capture nevű programot használom.
Következő a problèma, nem tud a laptop ntfs partíciójára írni!! Illetve èrdekes mert mappát lètre tudok hozni annak ellenère, hogy csak olvasási joga van.🤔 Hiába állítom át a jogosultságot egyszerüen nem áll át.
Nem vagyok linuxos mèg de ki tudja.
Mi lehet a megoldás, hogyan tudok jogosultságot szerezni legegyszerübben?
-
Frawly
veterán
válasz
snooze #67951 üzenetére
Particionáld újra. De a Linuxszal ismerkedést úgyis kezdd azzal, hogy frissebb Ubuntut telepítesz, pl. 18.04-eset, vagy 19.04-eset (vagy egy 19-es Mintet), és ez jó alkalom arra is, hogy újraparticionáld újratelepítéskor az SSD-t.
A 16.04-es Ubuntu még támogatott másfél évig, de nagyon régi verzió már.
A 4 partíció lehet kényszer is, hogy anno a 16.04-es telepítője automatán úgy particionálta, hogy külön boot, root, home, swap partíció. Kézi particionálást választva akárhány partíciót csinálhatsz, tetszés szerint. Egyébként meg a többfelé particionálással nincs baj, mert a linuxos fájlrendszernél az összes partíciót ugyanazon fájlrendszer részeként kéne lássad, ha fel vannak csatolva, ez nem Windows, hogy külön van C:, D:, stb. „meghajtó”, és körülményes bemenni W: és Z: meghajtójelig.
-
suits
tag
Hali!
Win10 mellé telepitettem Manjaro Xfce-t.Többször csináltam már ilyet de igy még nem jártam hogy nem látja a windows 10-et a grub.ezt próbáltam illetve ennek az uefi-s részét,grub reinstall-t,update-grub-ot,de magától nem veszi észre a win 10-et.Biosból eltudom inditani szal a winnel nincs baj.Lehet a /etc/grub.d/...-t kellene szerkezteni hogy lássa
Van még egy KDE Neon ezen a rendszeren azt is látja gond nélkül.Win10-es partició is fel van csatolva.Illetve nekem még ami furcsa hogy az is hogy a /boot/efi/EFI/-be vannak ezek a mappák: Boot Manjaro Microsoft neon ubuntu,(ezeknek nem eggyel feljebb kellne lenni?)
-
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #67877 üzenetére
Igen, próbáltam az Ubuntut utólag felhegesztett KDE-vel, próbáltam a Kubuntut és próbáltam a neont. Előbbi kettő hosszútávon nem nyújtott olyan élményt, hogy napoknál tovább maradt volna a gépen. A neon anyám gépén viszont már 1+ éve fent van és nálam is bírt pár hónapot.
Nálam azért búcsúzott az Ubuntu vonal, mert a neonnál tapasztaltam gondokat a grub kapcsán (kb 3 havonta vacakolni kell vele), nálam pedig a Windows dual boot miatt az ilyesmit még kellemetlenebb is megoldani. A Windowst meg teljesen még nem tudom dobni, mert a sulis projektemnek Windows a célplatformja és néha ellenőrzöm Radeonon is (notiban nVidia van).
Szóval anyám gépén még neon van, nálam meg most Manjaro.
-
herdsman12
őstag
válasz
ubyegon2 #67885 üzenetére
Nézem én, de semmit nem mond nekem.
systemctl status networkmanager-wait-online.service
Unit networkmanager-wait-online.service could not be found.Gondolom ez ok, boot is rendben van.
(#67886) cigam
Marvell Yukon Optima 88E8059 [PCIe Gigabit Ethernet with AVB]
driver: sky2
driverversion=1.30Még nem találkoztam ilyen kapcsolóval, de ettől még lehet valahol.
Windows 10 alatt egy pillanat alatt visszaugrik a hálózatra, ha alvásból felébresztem. -
Dave™
nagyúr
válasz
leviske #67792 üzenetére
Nem tudom, sosem használtam dual bootot, amikor váltottam végleg magam mögött hagytam a Windowst (illetve VM-ben nagy ritkán használok, de ennyi). A rollinggal nincs semmi baj egyébként, Manjaron 3 tierből lehet választani, a stable elég konzervatív. Van egy gép amin féléves kihagyásokkal frissítek csak, annak sincs semmi baja. Kiváló rendszer szerintem.
-
leviske
veterán
válasz
CPT.Pirk #67789 üzenetére
+ Dave™: Meggyőztetek.
Elvileg a telepítés során ő frissíteni fogja a grubot is igaz? Illetve itt is az az ideális módszer, ha nem hozok létre külön boot/uefi partíciót, hanem hagyom hogy felpakolja magát a Windows mellé, igaz? Úgy néz ki a rendszer, hogy van a Windows 10 egy 240GB-os ssd-n, amin ott az UEFI partíciója, amit létrehozott; van egy 525GB-os ssd, amin a linux van és van egy 1TB-os, adatoknak fenntartott partíció (ext4).
(#67791) cigam: A Fedorával az a gondom, hogy számomra elég hardcore-nak hat. Nem tudom mennyi segítséget találnék emberi nyelvezeten megfogalmazva. Ráadásul a csapat azért ott eléggé Gnome központú, nem hiszem, hogy sok erőforrás menne a KDE alapú felületbe. Én meg a neon után elég kényesen veszem, ha a KDE "csak van" a rendszeren.
A Fedorát egyszer notin tervezem kipróbálni majd a Gnome társaságában.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Ha adott egy Ubuntu 19.04 amit Windows 10 mellé telepítettem és így nem hoztam létre neki külön uefi partíciót, akkor hogy tudok az ubuntu helyére más rendszert telepíteni?
Telepítés során, ha teljesen különálló HDD-n van, akkor csak az én hülyeségem miatt érheti bántódás az adat partíció tartalmát, igaz? Vagy célszerű a telepítés idejére leválasztani a gépről?
Illetve milyen KDE rendszer ajánlott, ha a stabilitást is szeretem, de a félévenkénti frissítés is jól jön? A Kubuntu nem jön nálam szóba, mert túl sok negatív tapasztalatom volt vele korábban, amit itt is végigszenvedtek páran velem
. A Manjaro jó választás lehet?
Továbbá még az lenne a kérdésem, hogy akkor az a metódus, hogy csak a telepítőben kiválasztom a Windows mellé telepítést és hagyom, hogy annak az UEFI partícióját használja, akkor nem lehet többször olyan jellegű problémám, hogy a Grub egyszercsak megadja magát, igaz? Azaz ilyen esetben nem kell külön boot/uefi partíciót létrehozni, igaz?
-
leviske
veterán
válasz
gregory91 #67656 üzenetére
Igen, magát a find parancsot nem találta. Mindenesetre most nem trükköztem a telepítésnél. Indítottam azzal, hogy telepítse a Windows mellé, aztán leformáztam neki a régi helyét, külön boot partíciót pedig nem nyitottam a Linux-nak. Így reménykedem benne, hogy nem lesz később hasonló jellegű gond.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3063
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest