Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rimuru

veterán

válasz #68216320 #74951 üzenetére

Ne torold a windowsos efit ha nem akarsz plusz munkat magadnak. :DDD
    Ezert jok a manualis telepitesek, nincs semmi (rajtad kivul) ami elbaszna a jol mukodo dolgokat. :))

Amit en csinalnek
    1 install windows
    2 install linux (ha tenyleg ilyen szar az ubuntu telepito akkor szard le bootloader configot)
    3 boot linux / live cd
    4 mount windows esp
    5 rm -rf efi/{all non-windows efi}
    6 efibootmgr -B -b {all non-windows}
    7 umount windows esp
    8 mount linux esp
    9 chroot es/vagy grub-install
    10 reboot
    11 orom boldogsag

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Synaptic #74927 üzenetére

3 SSD-s gépben ezt nem érzem indokoltnak. :N A logikai partíciók halála meg pont olyan valószínű, mint a primary partíciók vagy az egész fájlrendszer halála.

Oké, majd egyszer kivezetik a legacy boot-ot, de nem ma és nem is holnap. Addig viszont ráérek olyan valamit használni, ami már megért pár évtizedet és amivel nem tud előfordulni, hogy az éves Windows10 update felülvágja az EFI partíció tartalmát. :)

törölt tag

válasz lev258 #74925 üzenetére

Tehát arra gondolsz, hogy ne magát az ssd-t válasszam ki, hanem a partíciót?
    Mintha már csináltam volna ilyet és úgy emlékszem nem volt tuti megoldás az sem. Persze lehet tévedek.

Most egy olyan ötletem van, hogy linux telepítés idejére törlöm a win-es ssd-ről az efi partíciót. Aztán telepítés végén visszateszem. Nagyon barbár megoldás, de nem tudok most mást.
    Szóval tény (és hosszú ideje, sok telepítésnél megfigyeltem már), hogy nem arra az eszközre kerül a grub, mint amit kijelölök neki, ha több efi partíciós eszköz is van, hanem a listában az elsőre.

Synaptic:
    1 Telepítés idejére kiveszed letiltod a windows os ssd-t
    Nem megoldás. Letiltani nem lehet az nvme-t, szétszerelni pedig nem fogok laptopot folyton emiatt.

2 a "biosban" a boot menüben csinálhatsz különböző "boot-options" okat
    -Legyen az elsőnél bejelölve a 2. SDD-d a többi pedig letiltva , és ezután bootolj pendrive ről
    Nem jó. A bootmenüben letiltott eszközről csak boot-olni nem lehet, használni és ilyen módon akár telepíteni is lehet rá.

Egyébként egy másik ezzel járó probléma, hogy miután a win ssd (ssd1) efi-be tesz a grub-ot, egy linux ssd (ssd2) lepucolás után még ha ki is törlöm az ssd1 efi-ből a linux bootloadert, akkor is marad a laptop bios-ban egy boot menüpont csak már nem "Ubuntu (ssd blahblah..)" hanem EFI OS (ssd blahblah...) bejegyzéssel. Persze semmire nem jó, mert már nincs annak az ssd-nek (ssd1) az efi partícióján a bootloader. És egyszerűen nem lehet kitörölni. De ugyanez fennáll desktop gép esetén is.

• joci86

senior tag

válasz Synaptic #74919 üzenetére

Köszönöm! Este csinálok egy screenshot-ot.
    Egyébként egy merevlemez van a gépben, az van 2 partícióra szedve (C-n van a Windows, D-n pedig mindenféle adat, amit szeretnék ha megmarad na egy Win visszaállítás után is). A D-ből lett lecsípve 30 GB a Linux Lite-nak. Innentől mindent a telepítő csinált, kifejezetten azt választottam telepítéskor, hogy dual boot legyen, tudjak választani indiraskor.

• Synaptic

senior tag

válasz #68216320 #74923 üzenetére

Az elmúlt hetekben elég sokat telepítettem mindenféle linuxot :DDD .
    Nálam 4 SSD van , 1 NVME a másik 3 sima sata-s. Olyan még nem fordult elő , hogy a grub nem oda ment volna, mint ahová be lett jelölve , bár a linux lelkivilágát vizsgálgatva itt minden előfordulhat.

1 Telepítés idejére kiveszed letiltod a windows os ssd-t
    2 a "biosban" a boot menüben csinálhatsz különböző "boot-options" okat
    -Legyen az elsőnél bejelölve a 2. SDD-d a többi pedig letiltva , és ezután bootolj pendrive ről

törölt tag

Sziasztok.
    Nem tudom mennyire kezdő téma, de mivel telepítéssel kapcsolatos itt probálkoznék segítséget kérni tőletek. Hátha valakinek van ötlete a dologra.

A probléma nem teljesen egyedi, desktop gépen is gondot okoz, de most konkrétan a laptopom telepítésénél futottam bele.

Van a laptopomban 3db ssd. Kettő nvme és egy sata. Utóbbi most irreleváns, a két nvme ssd lenne használatban.
    A következő lenne a terv:
    SSD1: GPT -> 200MB EFI (fat32), 50GB Win10 (ntfs), 950GB Data (ntfs)
    SSD2: GPT -> 200MB EFI (fat32), 40GB / (ext4), 210GB /home (ext4)
    Úgy szeretném megoldani, hogy az ssd1 efi-be csak windows bootloader, ssd2 efi-be csak linux bootloder (grub) kerülne. Egy esetleges ssd kiszerelést követően a másik teljesértékűen tudjon még működni.

A problémát az okozza, hogy mondjuk Ubuntu telepítésnél (több debian alapú distro-t is próbáltam) hiába választom ki melyik ssd-re kerüljön a grub, úgy tűnik oda teszi, ahol sorrendben előbb talál efi partíciót. Emiatt van, hogy az ssd1-re kerül a win10-bootloader és az efi-grub is, holott a telepítőben az ssd2 volt kijelölve.
    Gondoltam rá, hogy esetleg megcserélem a két ssd-t, hogy az első legyen az 512GB-os linux-ra használt, de a telepítő teljesen véletlenszerű sorrendben használja őket.
    Jelen helyzetben (ssd1:1TB-win, ssd2:512GB-linux) néha az ssd1 lesz az nvme0n1, néha pedig ugyanez az nvme1n1 lesz és a másik kapja az első kiosztást. Emiatt bukik a csere trükk is.

Hogyan lehetne biztosan rávenni mondjuk egy Ubuntu 18.04 telelpítőt, hogy a számára kijelölt ssd2 efi-re tegye a grub-ot, még akkor is ha nvme1n1 az adott ssd?
    Vagy mi az oka, hogy nem oda teszi?
    Természetesen mindegyik megfelelő efi partíció, win-nek is gparted-el van előkészítve és ugyanazt kapja a másik ssd is.

• joci86

senior tag

válasz growler #74898 üzenetére

Sikerült kipróbálni az update-grub parancsot.
    Megcsinálta, de ugyanaz a helyzet, addig minden szép és jó, amíg csak a Linux indul el. Onnantól, hogy kiválasztom a Win10-et, már nincs dual boot, kizárólag a Windows hajlandó elindulni. :/

• ubyegon2

félisten

válasz Synaptic #74896 üzenetére

Észre sem veszed, mennyi dologgal szembesült, de majd alkalomadtán már tudni fogod, hová kell nyúlni. ;)

Itt Mate alatt csak egy adaptive és egy nincs beállítás van a compositor alatt.

Akkor ne nagyon piszkáld, egy kompozitorra van belőve. Talán a Mint Mate és XFCE olyan, hogy több kompozitort is lehet választani, de nálad jobb is, ha nincs más opció, mivel többnyire vagy ez működik optimálisan vagy amaz. Sokan a compizt szeretik, mert igen látványos effekteket lehet vele bekapcsolni! XFCE-nél én is arra szoktam állítani, mivel azzal nincs tearing. Meg ezt az ablakkeret rugózást nagyon csípem, woobly windows vagy mi a neve.

Na várjunk csak! Pont linkelni akartam ezt a wooblyt, de inkább nézd meg az első képen, ott az opció, ahol váltani lehet a kompozitort! Window manager-nek írja, de az a kompozitor váltó! A Mate tweak menüpontba kell belépned, de ezt gondolom látod.

The NVIDIA drivers are now going to receive updates via the official Ubuntu software repository. So no need to add a PPA to get updates and more importantly, the NVIDIA drivers are signed (which is not supported for drivers distributed via PPA) so you can keep Secure Boot enabled. [link]

• joci86

senior tag

Sziasztok! Telepítettem egy Linux Lite 5.0-t Win10 mellé, és meglepően gyorsnak tűnik, szóval szeretném gyakrabban használni. De van egy kis gond... Szépen működik a dual boot egészen addig, míg a Linuxot válsztom, de amint a Windowst, felborul a dual boot rendszer, és onnantól csak a Win indul... Gyorsindítás kikapcsolva, a boot sorrend BIOS-van beállítva, de harmadszorra is ugyanaz a gond. Mármint 3x telepítettem a Linuxot, hogy elölről kezdjem. Régen még XP mellé fel tudtam tenni talán egy Ubuntut, ott indításkor tudtam válsztani, melyik rendszer induljon el. Most is ilyet szeretnék. Van esetleg ötlet, hol csúszik el a dolog? Köszönöm!

• coco2

őstag

Sziasztok!

Windows mellé linux partíciót is raknék a gépre. Találtam blogot, ami mondja, elsőnek win-t, utána linuxot, meg blogot, ami a grub helyreállításáról szól "nem EFI-s" boot esetén. Hát ránéztem a hdd-m darabjaira, és az első partíció egy 1 gb-s efi. A linuxnak azt biztosan grub-ra kell cserélnie, vagy van olyan distrib, amit szeret az efi is?

• leviske

veterán

válasz Rimuru #74625 üzenetére

Nem azonos háttértáron vannak. Az openSUSE egy NVMe, a Windows pedig egy SATA csatolású tárolón van.

Viszont most a bios már mindkettőt az NVM-e tárolóról származó boot loadernek írja.

• leviske

veterán

Na srácok belefutottam egy érdekes szituációba.

Újrapakoltam a gépet. Először felment a Windows 10, majd utána az openSUSE. Midnkettőt UEFI módban. A Windows boot opciója a linux telepítést követően rögtön eltűnt és csak a telepítő termináljával tudtam visszahozni az életbe.

Viszont a jelek szerint a recovery cucc az openSUSE EFI partíciójába pakolta a Windows loaderét is. Jól sejtem, hogy ez a következő nagy Windows frissítésénél pucolódik és eltűnik majd a grub?

törölt tag

válasz gelbelex #74611 üzenetére

Az mindenképp bekavarhatott, ha nem volt kikapcsolva a Windowson a gyorsindítás és utána omlott össze a lemez. A félig leállított ntfs fájlrendszer sérült, vagy vele az egész lemez.

• gelbelex

őstag

Sziasztok, linuxban teljesen amatőr kérdéseim vannak tisztelettel :) :
    Előzmény:
    Windows alatt megnyekkent egy adattároló vinyóm, eltűnt a partició. Knoppix-ot usb-ről bootolva, Guymager-rel készítettem róla egy image-et egy másik adattároló vinyóra egy Knoppix-ban letrehozott folderbe. Shutdown.
    Másnap Knoppix-boot, készítettem egy másik könyvtárat az előző mellé, és bele egy másolatot az image-ről. Shutdown.
    Utána Windows boot, de sajnos nem látszik a két iménti könyvtár és image. Shutdown.
    Újra Knoppix-boot, már itt sem látszik a két könyvtár/image, csak a még a Windows-ban készültek.

Kérdéseim:
    - a windows-os Fast Startup (azóta kikapcsoltam) kavart be? Egyik érintett lemez sem rendszerlemez.
    - elérhető lenne még valahogy a két könyvtár és image? A Knoppix-on v. Windows-on? ?
    - ha nem, törölhetők valahogy? Mert (mindkét rendszerben láthatóan) foglalja a vinyón a helyet, ami kellene másra (másik image-re).

Előre is köszönöm!

• lypen99

aktív tag

Üdv.

Egy Dell Inspiron 3537 (Core i3 4010U - 8 GB DDR3L RAM - AMD Radeon 8670M) notesz keresi Linuxát.

Én a Mint és az Ubuntu között gondolkodok neki, de jobb lenne ha jobb üzemidő lenne, tehát a kérdés adott.
    Melyik disztró-DE a energiatakarékosabb erre a kis gépre?

Szoftverfejlesztés lenne a cél Eclipseben.
    Meg egy virtuális Windows futtatása alkalmai gépekre (lehet az Win7 is).

Szóval javaslat?

Szerk.: anno ez Ubuntu 12.04-l jött ki amikor telepítve volt azt bootolta be, így gondolom jobban barátkozik ez a vas Linuxokkal.

• bhonti

aktív tag

válasz zsid #74167 üzenetére

Szia! https://www.goodbye-microsoft.com/
    Régebben próbáltam. Windows alatt letölti, aztán belerakja a boot menüjébe a telepítőt. ;)

• growler

őstag

válasz hódmaci #74144 üzenetére

Ha a két rendszer két eszközre kerül, akkor nem közösködnék.
    Hanem indításkor a boot választóban választanám ki hogy melyik induljon.
    Így elkerülve hogy az egyik (Windows) belerondíthasson a másikba.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz hódmaci #74144 üzenetére

Telepítsd fel a Windowst, húzd le addig az ssd-t. Telepítés után ssd vissza, boot eszköz visszaállítása az ssd-re.
    Miután bebootoltál a Linuxba, add ki a sudo update-grub parancsot és az majd megcsinálja a boot menüt.

• .tnm

addikt

válasz CPT.Pirk #74055 üzenetére

Hát (amennyiben jól értem a kérdésed) eleve az volt a baj, hogy a Windows EFI-ben volt telepítve a Linux meg legacy (MBR) alapon. Ez nagyon jól szeparálta őket, csak éppen minden OS váltáshoz (mármint mikor windows-t akartam indítani linux uátn) be kellett mennem a bios-ba és átkapcsolni egy kapcsolót, elmenteni, reboot-olni. Most a linux-os ssd-t átkonvertáltam gpt-re, felraktam rá az efi-s grub-ot. Most kb. minden úgy van ahogy szeretném. Boot közben f11-gyel választhatok melyik ssd boot-oljon be. (Sőt akár a linux grub-jából is választhatom a windows-t [bár azt még nem próbáltam].) Az egyetlen félelmem (ami lehet alaptalan, de MBR esetén jártam már így...), hogy valamelyik windows update után (vagy egy reinstall során) a MS bemászik a másik ssd EFI partíciójára is.

@(#74056) csixy

nah, ez pl. jól hangzik a windows elől elrejtéshez. Köszi! a másik irányban valszeg nem működne ez akadályként, mert most, hogy kézzel csináltam az efi partíciót nem is néztem a flag-eket, amiket a gdisk csinált és bizony alapból msftdata került a linux-os efi partícióra. ettől még vígan boot-olt róla. (de ez nem probléma, emlékeim szerint linux telepítés közben van mód kézzel válogatni a partíciókat, ott kevésbé félek, hogy rossz disk-re kerül az efi).

• csixy

addikt

válasz .tnm #74053 üzenetére

Úgy érted, hogy mind a kettő lemezre szeretnél csinálni egy-egy efi partíciót?
    A linux efi partíciója elvan boot és esp flag nélkül is , úgy is tudja a linux hogy hogy használja.
    Windows újratelepítés előtt a linuxos lemezen ne legyen üres hely , ennek az efi partíciójának átmenetileg flagnak állíts be valami hülyeséget, a windowsnak szánt lemezen meg csak egy meztelen GPT lemez legyen partícionálatlanul, mad a windows belakja magának.

Fordítva a linux újra telepítése előtt a windows efi partícióját rejtsd el valami hülye flag beállításával pl msftdata.

• .tnm

addikt

Sziasztok,

Nem annyira kezdő kérdés és egy kicsit off topik is, de már több órája keresgélek és nem találok értelmes választ.
    Windows telepítésnél van arra mód, hogy kiválasszam melyik hard drive-on hozza létre az EFI partíciót (illetve hova tegye az egyéb boot-os holmijait)?
    Dual boot-hoz kéne: két ssd, egyiken linux, másikon windows. Azt szeretném, ha a két bootloader nem nyúlna egymáshoz, akkor sem ha később újra kell telepíteni valamelyiket (a legtöbb leírás azt mondja telepítsem a windows-t elsőnek, de újratelepítésnél ez már nem lesz opció). Mivel a linux-os ssd m2-es és a VGA alatt van ezért az sem igazán kényelmes, hogy lehúzom telepítés közben azt a drive-ot, amivel nincs dolga az éppen telepítendő Windows-nak.

• jackbacsi87

senior tag

válasz CPT.Pirk #74029 üzenetére

Hopp, lemaradt egy gondolat.
    Áthidaló megoldás kellene, amíg nem veszek másik gépet. Böngészés menjen, hogy azt ne mindig telefonról kelljen aztán csókolom. Gmaps, videó lejátszás majd megy telóról.

Döglött igp-vel megy. A hiba nem folyamatos. Windoswsnál bejelentkezésnél jön elő, ott le is rohad a rendszer. Linux mint-nél feláll a rendszer, kb 1percig színes hangyaháború, utána használható. (Gmapsot pl megnyitva az ablakban csodás óriási háromszögek, kijelző többi része hibátlan.) Windows újratelepítettem egyszer mert azt hittem csak a rendszer döglött meg, kiderült, hogy nem. Viszont azóta az oprendszerek látszólag feltelepülnek, bootolásnál viszont nem talál bootolható meghajtót. (Tesztelve merevlemezzel, ssd-vel is. Lehet más baja is van a gépnek ebből kiindulva. Proci meg persze alaplapra integrálva.)

Memtest megvolt, hibátlan a ram. VGA teszt megvolt, hiba előjött. Ram csere biztonság kedvéért megvolt, hiba ugyan úgy megvolt.

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #73831 üzenetére

Ez teljesen felesleges vita.
    "Szóval nincs indok, miért használsz UEFI-t, ez a jövővel kapcsolatos dolog...... :N Szóval ez csak mese. De ebből érthet fórumtársunk is, miért cikizted a DVD-ről való telepítést! :D"
    -Azért használok UEFI-t, mert a lehetősége adott, mert így annyi partíciót csinálok rá, amennyit akarok.Több rendszer használata esetén talán a grubok is kevésbé ütik agyon egymást.
    -Nem cikizem a DVD-ről való telepítést, sőt köszöntem a segítő szándékát Cigam fórumtársnak. De az látható, hogy már van olyan ortopéd lapos amibe nem szekesztettek optikai egységet és az UEFi meg egyre gyakoribb a piacon.
    -nOvOp fórumtárs pedig valószinüleg Etcher alkalmazással hibátlanra tudta volna írni windows alól a pendrájvját. Valószinüleg akkor a Legacy és az UEFI boot mód is működött volna neki a telepítőjében.
    ... Ennyi. Én ehhez a csörtéhez többet nem fogok hozzátenni. Passz. ... Rebetli. :R

• peterattila

aktív tag

Zavart érzek az Erőben. Adott 2 db HDD, ntfs, 64kb clusterrel. Ezt Mint 19.3 képtelen csatolni (Linux alpha 5.4.0-37-generic #41~18.04.1-Ubuntu SMP Mon Jun 8 13:37:29 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux). A hiba: $MFTMirr does not match $MFT (record 32).
    Failed to mount '/dev/sda2': Kimeneti/bemeneti hiba
    NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
    SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
    then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
    important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
    it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
    /dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
    for more details.

Természetesen az ntfs ép, biosban és windows 10-en is kikapcsolva a gyrosindítás, éppen az inkonzisztens ntfs megelőzése végett. De futattam chkdsk-t is, hiba nélkül lefutott.
    Egészen biztos a 64k-s cluster méret zavarja, de ez adott. Ubuntu 20.04 alatt bootolva gond nélkül látja, és az is 5.4-eskernellel jön. Hogyan tudom legyőzni a Sötét Oldalt?

törölt tag

válasz PeeterssoN #73444 üzenetére

Ha céges gépként azt csinálsz vele amit akarsz. Daten backup és 20.04 LTS install. Vagy ami épp szimpatikus. Dual boot esetén a Windows alatt zsugorítsál előbb az ntfs partícióból a Linuxnak helyet.
    Telepítő média indítása: Win10 login képernyő>Shift+Restart>Eszköz használata>kiválasztod a telepítő médiát.
    Ubi installban>Valami más opció>A Win10 efi partícióját csatolod formázás nélkűl /boot/efi-nek>a felszabadított helyet meg /-nek ext4-el csatolod.

• PeeterssoN

őstag

válasz lev258 #73442 üzenetére

Azért itt tettem fel a kérdésemet elsősorban, mert nem frissít semmit a gép. Ubuntut sem. A window egy mellékszál ebben a problémámban. Vehetjük úgy is mintha meg sem említettem volna. Továbbá arra gondoltam hogy itt kevésbé fognak haragudni egy windows-al kapcsolatos kérdés miatt mint fordítva! Amúgy az összefoglaló is azt ajánlja hogy előbb a windows majd egy linux disztribució legyen feltelepítve a bootolási problémák miatt. (Szeretném a linuxot is használni, megtanulni)
    A választ köszönöm, akkor csak egy külső telepítés segíthet.
    A firefox crash-t én sem értem mert az alap böngészőből inditottam a telepítést/eket!

• vadkörte

addikt

válasz lev258 #73231 üzenetére

Köszönöm a segítséget. A VB valóban jóval egyszerűbben beállítható, jóval felhasználóbarátabb. Valószínűleg maradok annál.

(#73230) I02S3F:
    Az egész gondolatmenet onnan indult, hogy hamarosan - pár hónapon belül - szándékozok venni egy HP 820-as lapost.* Azért ezt, mert 2 SSD hely van benne, egy 128-as (vagy 250-256-os) nVME-e tenném a rendszert és a home-ot, + 1 2,5"-os 250 (256)-512-ost adatnak. A gépre eleve linux-ot tervezek - mily meglepő Manjaro-t - és csak azt! Viszont nem tudok kiváltani minden általam használt Win-es programot, illetve van ami nem hajlandó Wine-nal futni. Az asztali gépnél nem probléma, egy restart és a másik SSD-ről boot-ol a W10. Viszont a laposon nem akarok Windows-t látni. Ha kell az MS Office szépen elketymereg(ne) Wine-nal, de az Affinity Photo pl. nem, RAWTherapee van linux-ra, de a Nikon Capture sikítva menekül, ha linux-ot lát, a Fast Stone Viewer működik, de nem úgy ahogy kellene és rendszeresen össze is omlik, ez helyettesíthető. Ezért a laptopra kell majd egy virtualizált W7, amibe néhány szerkesztőt telepítek, hogy szükség esetén kéznél legyenek.
    Itt gondolkodtam el, hogy VBox, vagy KVM/qemu?
    *:
    2019-ben megadta magát a régi MSI PR210X-em, akkor úgy gondoltam nekem felesleges a laptop. Ezt időközben át kellett értékelni (11 A/4-es oldal begépelése tableten ritka nagy élmény)

(#73241) Aweriot & (#73243) mefistofeles:
    Ez így ebben a formában tökéletesen igaz. A megszokás nagy úr és a mezei felhasználók elenyésző %-a hajlandó valami újat megtanulni. Pedig nem egy inkvizítori kihallgatás az "átállás" Windows-ról linux-ra.

(#73245) lev258:
    Ránézésre ez még a live rendszer, mintha a TLP szolgáltatás indításába fagyott volna bele.

(#73244) laca026:
    Miről boot-olsz pendrive, vagy DVD? Esetleg próbálj ki egy másik boot-eszközt, vagy töltsd le újra a képfájl-t (mielőtt belém kötnétek, jártam már úgy, hogy az elvileg hibátlanul letöltött és kiírt lemezképfájl csak elvileg volt hibátlan és sorozatban belefagyott a boot-ba) Ha minden kötél szakad másik disztribúciót.

• r0b3r

senior tag

válasz ubyegon2 #73097 üzenetére

Ez kijózanító írás volt... :) a látóasszonyok topikjától meg lefordultam a székről. :DDD
    Úgy tűnik tényleg rossz oldalról közelítettem meg az egészet, bele kell ásnom magam egy kicsit jobban. :B
    Azért valameddig eljutottam így is. Lehet, hogy megköveztek érte, de annyi helyen olvastam már, hogy egyre több Windows-os program támogatott a Wine és a SteamPlay/Proton-nak köszönhetően, hogy szerettem volna kipróbálni. Ezért vettem elő újra a Linuxot. Na meg azért, mert nem szeretnék Win 10-re váltani. :( A Cinnamon felület meg kifejezetten tetszik.
    A netinstall valóban nem sikerült, ahogy írtad is, bár nem igazán értem mi volt a baja. :U Látszólag hiba nélkül lefutott a telepítő, automatikusan partícionálta a teljes ssd-t, ahogy eddig is, a grub-ot telepítettem ugyanerre a meghajtóra, hálózatra most már csatlakozott, tükörszervereket megtalálta és letöltött/telepített minden alapvető csomagot + a cinnamon felületet. Végén kiírta, hogy a telepítés sikeres és ennyi, újra kell indítani. Boot menüben a meghajtó kiválasztása után sajnos már nem indult el a frissen telepített rendszer. Ugyanez történt egy szintén 10.4-es DVD változat telepítése után is. Visszatértem a működő 10.3-as Live dvd-hez. Ez már szépen működik, telepítettem. Synaptic csomagkezelőben elindítottam a felajánlott frissítéseket, azóta már 10.4-es verziót ír ki...így is jó. :) Chrome-hoz szoktam, fel is telepítettem a Mozilla helyett, szépen működik. Steam is probléma nélkül feltelepült, működik, telepítettem is próbaként a teljesen Win alapú No Man Sky-t, de ugye a Vulcan drivert hiányolja és egyelőre nem indul el. Nem gond, még próbálkozok, olvasok a témában (bár a gyenge angolommal kissé nehézkes) és szerencsére egy-egy feladatra találni youtube-on is videókat, amiben végigvisznek lépésről lépésre. :B

• r0b3r

senior tag

válasz vadkörte #73086 üzenetére

2 SSD van a gépben, a másodlagosra telepítettem a Linuxot úgy, hogy a Grub-ot is a másodlagosra tegye. Biosban pedig beállítottam, hogy a másodlagosról bootoljon. Így ha bármi balul sülne el (mint pl most fél órája :DDD ), akkor érintetlen marad az elsődleges SSD-n a Windows 7.
    Elkezdtem telepítgetni drivereket, programokat. A .deb kiterjesztésűek telepítése már megyeget, gdeb csomagtelepítővel, chrome-ot raktam fel, steam-et és ki akartam próbálni a SteamPlay Proton alkalmazását, fel is raktam próbaként a No Man Sky-t, de ahogy ugye már a cinnamon rendszer is tette a linux indításakor, a Vulcan driver miatt reklamált. AMD oldaláról letöltöttem a legfrissebb Ubuntu drivert (az tűnt legközelebbinek a Debianhoz, a .deb kiterjesztésű fájlok miatt) és egy kötegfájlt terminálban elindítva feltelepítettem. Nos az újraindítás után már csak a kurzor villogott a bal felső sarokban... :DDD Hibakeresési módban indítva, mintha az e1000e hálózati eszköznél állt volna meg. :DDD Szóval most épp újratelepítek, 10.4-es netinst verziót. Legalább gyakorlom. :B

• r0b3r

senior tag

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem Linuxon való internetbeállítással kapcsolatban. Nagyon kezdő vagyok a témában, igazából már többször próbáltam belevágni a Linux használatba, szeretném is egyszer megtanulni, de sajnos még sose voltam elég kitartó. :DDD
    Az utóbbi pár napban óvatosan megint elkezdtem próbálkozni, fel is telepítettem egy debian-live-10.3.0-amd64-cinnamon verziót. Másodlagos SSD-re, rendszerbetöltőt is ugyanerre, így gyakorlatilag a Bios bootmenüjéből tudom indítani és nem zavarja az elsődleges SSD-n lévő Windows 7-et. Szépen fel is települ, de már a telepítés közben sem tud csatlakozni az internethez, DHCP hibára panaszkodik, tükörszerverhez nem tud csatlakozni. Telepítés után, grafikus felületen ugyanez a hiba, hálózati csatlakozás nem lehetséges. Nemrég volt egy kisebb generáció váltás, alaplap + proci csere. A korábbi Asrock Z77 Extreme 4 alaplapommal kérdés nélkül csatlakozott a nethez mindegyik disztribúciót, amit próbáltam, böngésző szépen működött, csomagok frissültek, tükörszervereket elértem. Ezzel az Asus Z87 Sabertooth lappal ez most valamiért nem megy. A helyi kábelnetet egy Asus N18U wifi routerrel osztom meg a lakásban, DHCP engedélyezett, a két Windows-os gép (az egyik az amin a Linuxot is próbálom), telefonok, tv-k, stb kérdés nélkül felcsatlakoznak, ki is osztja a router az IP címeket.
    Több másik disztrót is próbáltam (linuxmint-19.3-cinnamon-64bit, ubuntu-20.04-desktop-amd64, debian-10.4.0-amd64-DVD, debian-10.4.0-amd64-netinst), korábban másik lappal a legtöbb működött, most mind ugyanazt a hibát dobja.
    Lenne valami ötletetek, hogy mit csinálhatok rosszul? Merre induljak a hibakeresésben?
    A számítógép leírása az adatlapomon.

Köszönöm!

Üdv!
    Robi

• anorche1

őstag

válasz anorche1 #73014 üzenetére

Kiprobaltam az Alternative method -od is, de a vegeredmeny ugyanaz.
    Ha bootloader-id -t atirom, akkor a bootkor tenyleg mas lesz a neve, de ugyanugy a grub konsolt kapom, a valaszthato rendszerek helyett. Ott kellene meg ugyeskednem valamit?

Mar reges-regen ujratelepithettem volna a rendszert, de eddig mindig azt csinaltam. Most mar szeretnem 1x a nehez utat vegigjarni, de ez tenyleg nehez ut.

Meg gondolom az update-grub parancs kiadasara elkezdi keresni a telepitett rendszereket, tehet a windows particiot is csatolnom kellene. Azt mind1, hogy hova?

• Kempetlen

tag

válasz st3v3np3t3r #72650 üzenetére

Reméltem, hogy megúszom a Win 10 + Ubuntu telepítést egy sima mellételepítéssel, és valószínűleg így is lenne, ha sikerülne bootolni az Ubi 20.04-el, de elakadtam, mégpedig emiatt: Unable to install Ubuntu on Acer Aspire ES1-533

Jól kifogtam ezt a rohadt gépet... A fő probléma az, hogy még csak nem is létezik legacy BIOS. Azóta már a BIOS-frissítésén is túl vagyok. Eddig egyedül úgy sikerült bebootolni egyáltalán Ubuntu-val, hogy azt Rufus-szal nyomtam ki pendrive-ra (NTFS / GPT). Máshogy még ez se akart összejönni, a FAT32 / MBR verziókat nem látta.

Nade a megoldás, mint írják az utolsó hozzászólásban, ez lenne:

The solution is to use the rEFInd live system (e.g., USB stick), boot into it, open the UEFI shell, and generate the required UEFI entry with bcfg, for example:

bcfg boot add 2 fs0:\EFI\ubuntu\grubx64.efi "GRUB Loader"

This adds a boot entry for GRUB at pos. 2. When you reboot and press F12, you will have a choice to boot GRUB (and then Ubuntu) or Windows!

Ellenben ebből fél kukkot sem értek egyelőre. Tudnátok segíteni elindulni? Sajnos muszáj lenne valahogy felzaklatni az Ubuntut erre a gépre.

• Kempetlen

tag

Windows 10 + Ubuntu, friss SSD, még egyiket se telepítettem. Mi a menete annak, hogy a végén kapjak egy olyan boot menüt, ahol kiválaszthatom a kívánt rendszert, de ha nem teszem, akkor X másodpercen belül a Win 10 induljon?

Külön-külön mindkettőt vágom, de nem akarok kísérlezetésbe folyni. Azt tudom, hogy valamiféleképp lekezeli az Ubi a Win 10-et, és talán pont a kívánt beállítást kapom automatikus módban, én viszont szeretem magam megszabni manuálisan, hogy a SWAP és társai mekkorák legyenek és hova kerüljenek.

• rin33

senior tag

válasz ubyegon2 #72471 üzenetére

Majd ránézek ha újra összerakom a gépet és nem felejtem el :DD . Olyan öreg HDD-t találatam hozzá, hogy minden Windows telepítés beakadt, az MX épp csak ment rajta, majd beakadt a boot képernyőnél, így a csináltam egy 32 Gb-os partíciót a HDD ,,másik végén" így stabil lett valszeg azért mert kevésbé használt a HDD vége mint az eleje.

• Necronom

senior tag

lck, Pano jajajaa igy mar ertek mindent
    oszinten bevallom engem az ilyesmi sem windows sem google sem feszbuk ugyeben soha a budos eletben meg nem birt hatni
    tudni akarjak a szokasaimat? kivel beszelek, mit irok, bill. rogzito prg van rajta? legyen, egeszsegukre
    valogassanak abbol az 5-3-1 milliard emberbol vagy abbol a par szazezebol akik deepint hasznalnak
    szeretem a kinait :) mind lanyban, mind kajaban - vegul is ugyanaz mindketto :D enni kell es kesz
    ram akanak valamit erolteteni reklamok mutogatasaval? joszerivel bosszant, de ha nem kell nem veszem meg
    tv adast nem nezunk mar tobb mint 10 eve, nezzuk amit szeretunk, lehet valogatni
    de termesztesen megertem a fenttartasokat hiszen a szteket is szeretem deneveres legyen ;]

cigam latom nalad se problema a mindenfele OS ahogyan májkimikinel sem az
    es koszonom a linket, van egy ilyen keszre csinalt fstabom meg smb.conf fileom azokat hasznalom
    de pl kicsi tartok tole, hogy az ubuntu alapu OS-nel valamilyen, amig Debian alapunal valami mas lesz
    tevedek?
    ez a jelen fastabomban a mount, mostmeg Lubuntu van a kis szerveremen
    /dev/disk/by-uuid/92EC7F45EC7F22A1 /mnt/HDDxxx auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
    /dev/disk/by-uuid/2C34A7E134A7AC70 /mnt/HDDxxx auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0

ugye en mar leirtam az ez iranyu igenyeimet miszerint a neve lehet barmi, egyetlen egy a lenyeg, hogy az igenyeimet kielegitse es mivel en nem az OS-t akarom hasznalni, hanem a szamgepet igy masodlagos a szerepe, annyi, hogy kell valami a szamgephez, hogy futtatni tudjam a photofiltre nevu kis kedvenc programom :DDD (szerencsere van nativ linuxos verzson belole, mint ahogy sokminden mas is)

nnna....idokozben keresem az lck altal mutatott videoban a letoltheto ISO-t de nem talalom...

törölt tag

Szeretnék windows-on (ntfs) némelyik fájl mellé ellenörző fájlt létrehozni, hogy fájlrendszer gondok esetén tudjam, ha sérült esetleg.
    Olyan megoldást szeretnék, amit linux-on is tudok ellenörzésre használni. Sha256 vagy inkább sha3-256 lenne mondjuk alkalmasabb erre?

• mobilizmo

addikt

válasz Laszlo733 #72236 üzenetére

Ha az van az első helyre beállítva az alapértelmezett boot sorrendbe, akkor az így fog működni. Bár nekem Manjaro került fel 2.-ként a gépre a Windows mellé, de nálam is így van.

• retardalt

csendes tag

válasz Oryctolagus #72127 üzenetére

Az ntfs-t nem érdekli a jogosultság, cserébe a windows bármelyik frissítése lefoglalhatja (azt hiszem a gyors indítás funkciója [ha más a neve majd javítanak]).
    Én személy szerint jelenleg xfs párti vagyok, hdd-re reiserfs, de jó a btrfs, valamint a többi is jó :) .
    Tehát az ssd-n windows is lesz? Akkor maradjon közösnek az ntfs.
    Mentésed van, gond már nem lehet.
    Fedora-t, Gnome3-t és wayland-ot pont nem használok, így ezekben segíteni csak korlátozottan tudok.
    A grub-ban akkor ezek szerint két OS-t választhatsz?

• Oryctolagus

tag

válasz retardalt #72125 üzenetére

NTFS.
    A /media mappa üres.
    Van mentésem.
    Gyorsabb megoldás lenne egy formattálás?
    Milyen fájlrendszert válasszak amivel a Windows 10 és a Linux is rendben lesz?

törölt tag

válasz Horvi #72117 üzenetére

Attól is függ milyen fájlrendszer. A Windowsos NTFS automount-al a /media/user/ alá csatolódik automatikusan. A Linuxos fájlrendszerek meg default a root-hoz kerülnek, kivéve ha root joggal odaadod magadnak pl.

• csixy

addikt

válasz #20749568 #72026 üzenetére

Van egy vpceh3l1e tipusú sony vaio, a fiamé. Windows 10-zel használja. Most egy usb-SSD-re telepített kütyüről bootoltam be reborn ossal. Újabban újraindítás után a windows folyton elszáll rajta, visszaállítgatja magát. Órákig teker bootolás közben. egyszóval borzasztó. A neten írkálnak a a vaio gépekkel kapcsolatban hogy állítólag memória kezelési gond ,vagy videokártya gond van velük windows alatt. Ennek kellene utána eredni egyenlőre linux alól hardver szinten, hogy van-e baja a vasnak. Ehhez kérnék segítséget.

törölt tag

válasz #20749568 #72010 üzenetére

Válaszolni akartam neked, de eltévesztettem a topikot. Jól meg is kaptam a magamét. :N

Végül egy free szoftverrel, a Paragon Partition Managerrel csináltam egy mbr frissítést. Egyből lehet bootolni a windowsos ssd-émről! :C

• ubyegon2

félisten

válasz #63718632 #71913 üzenetére

Ezeket nézegettem én is, de Windowsos recovery nem fat32 szokott lenni? NTFS? Az nem lehet. :N

Amúgy meg nem ér, mert nyamvadt Wines bejegyzéseket ki ismer már fel!? :P

• csixy

addikt

Jut eszembe. Kellemes tapasztalatokat szereztem a bios_grub partíció használatával. Még egyszer sem csapott be. Szerintem már a Legacy boot kedvelők is teljesen mellőzhetik az mbr partícionálást. A GPT sokkal biztonságosabb, nem kell a logikai partíciókkal foglalkozni, a létrehozható primary partíciók száma szinte kimeríthetetlen. Legacy célra első partícióként egy 1megás formázatlan partíciót kell csinálni és a bios_grub jelzőt kell rátenni. A linux telepítő ide fogja beírni a grub2 core.img-t és innentől kezdve ez úgy tud funkcionálni mint a békebeli mbr. Telepítéskor a grubot a rendszerrel /dev/sdX-be kell íratni ugyanúgy mint eddig az mbr-es lemezzel tettük. Slussz ! Adieu MBR ! Persze azt nem tudom , hogy a windows grub nélkül mit tudna kezdeni bios_grub partícióval.

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #71830 üzenetére

A beépített kingson sa400-on van a windows, a linuxos egy usb-s sony, ez: [link] .
    Az archos fstab:
    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
    # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
    # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    #
    UUID=4880-CF95 /boot/efi vfat defaults,relatime 0 0
    UUID=2556D4764859B887 /trwin ntfs defaults,relatime 0 0
    UUID=f95e5840-b996-424d-8e11-da4b930d49a0 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
    /swapfile none swap defaults,discard 0 0

a LM tríciáé:
    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
    # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
    # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
    #
    # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
    # / was on /dev/sdc4 during installation
    UUID=2ac122bb-e5b2-4fc4-ae8a-266082b5a236 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
    # /trwin was on /dev/sdc3 during installation
    UUID=2556D4764859B887 /trwin ntfs defaults,relatime 0 0
    /swapfile none swap sw 0 0

71832: Neked viszont a "BIOS"-t kellene frissítened, emiatt megérné akár USB-n bedugni egy adattárolót és feltelepíteni rá egy win10-est átmenetileg, amíg felülírod a "BIOS"-t, utána luxálhatod a winnyózt. Csak nem tudom , hogy USB-s eszközön biztonságos lenne-e a hadművelet, de a beépített vinyón sima ügy lenne.

• Pano

veterán

válasz ubyegon2 #71500 üzenetére

Onnan nem hiszem, bár én boot lassúságot nem tapasztalok. Nálam az Intel HD-m valamiért nem szereti a compizt ha böngésző is fut.
    Lehet teszek egy próbát mint xfce alatt is most közvetlen xubuntu után, hogy érezzem a különbséget. Csak megint beállítgatni mindent az új rendszeren... :U

TLP: Ezt már akartam kérdezni. Lévén, hogy egy notebookról van szó kellene üzemidő is akkuról. Erre ugye jó a TLP, csak egy nagy gond van vele, amit nem tudtam kiküszöbölni: AC módban is visszavesz a teljesítményből, nem csak BAT módban. Olyan megoldás kellene, hogy AC alatt abszolút ne fusson a rendszertől eltérő profilozással a TLP. Ez kivitelezhető?
    BAT alatt is finomhangolni kellene, mert szerintem úgy is túlságosan visszaveszi a teljesítményt (egy Windows akkus üzemmódhoz képest). Nézegettem a súgót, hogy konfig fájlban milyen beállítások elérhetők, de nem igen tudom melyik okozhatja ezt a jelenséget.

• csixy

addikt

válasz moleculez #71399 üzenetére

Tudsz. Meg lehet kerülni kis ügyeskedéssel a bajt. Még az élő linuxnál dugjál be egy pendrájvot, ezután sudo grub-install /dev/sdX , előtte nézd meg hogy a pendrájvod mi : sda? sdb? sdc?satöbbi. ezután lehet még egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . Ezután már tudod bootolni a linuxodat a pendrájv segítségével is. Ezután dugd el jó mélyre a pendrájvodat. Ezután telepítheted a windowsodat. Ez átveszi az uralmat az MBR-en, de te nem ilyedsz meg, mert a linuxodat bebootolod a pendrájvodra elspájzolt grubbal. Ezután sudo grub-install /dev/sdY. Ugye az sdY az az MBR, amit a windows elbitorolt , majd sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és minden a helyén van. :)

• st3v3np3t3r

nagyúr

válasz moleculez #71416 üzenetére

komolyan mondtam, de ha linux mellé szeretnél windowst dual boottal, akkor előbb a windowst kell feltenned

szerintem

• Storms

őstag

Végül a Zorin OS 15.2 jött be legjobban. Maradok ennél. A Manjaro KDE egyáltalán nem tetszett. Még a Linux Mint ami úgy ahogy...
    Tudnátok ajánlani programokat ?
    Amik hiányoznak:
    Total Commander,
    Media Player Classic,
    Fastone Photo resizer,
    Paint mint a Windowsba ami volt,
    Aida64 vagy ehhez hasonló progi,
    olyan program mint a Pop Peeper, ami a tálcán az óra mellett van és jelzi ha jött email-em,
    Ccleaner helyettesítő?!
    Sound Blaster Play 3 hangkártyához Pro Studiot helyettesítő (térhangzás, equalizer, stb..) :R

• csixy

addikt

válasz meggymagos21 #71121 üzenetére

A régebbi alalapok BIOS-menüjében van egy ilyesmi:
    Virus Warning / Anti-Virus Protection - Vírus figyelmeztetés / Vírusvédelem
    Ha a Vírus Warning engedélyezve van, a BIOS megjelenít egy figyelmeztető üzenetet, valahányszor "valami" be akar lépni a boot-szektorba vagy a partíciós táblába.
    Ezt az opciót keresd meg a biosod menüjében és, ha kikapcsolod , akkor nem fog figyelmeztetni.

Ha benn vagy a linuxodban akkor egy konzolos lsblk kimenetet tegyél be ide és segítünk a grubot betelepíteni a linuxos HDD-d MBR-jébe. Azután meg megtudhatod akár gyógyítani a windowsos HDD-d MBR-jét, hogy arról csak simán a windows bootolódjon a későbbiekben.

• mobilizmo

addikt

Erre kössetek csomót (vagy ez csak nekem csoda?).
    Korábban írtam, hogy próbálnék megszabadulni a Win10-es ssd-re került grubtól, nehezen ment de végül sikerült (egyedüli lemezként, önállóan bootolt a windows). A hdd-re telepített manjarot lassúnak találtam, mivel a rendszer lemezként működő ssd úgy is 5 év körüli és kicsi, gondoltam itt a jó lehetőség, veszek egy új ssd-t (256GB). A terv az volt, hogy a grubtalanított windowst átmásolom az új ssd-re, ha az működik akkor a régi 120 GB ssd-re önállóan feltolom a manjaro-t és lesz két teljesen önálló rendszerem és bios bootban döntöm el melyiket indítom. Természetesen amikor a manjaro-t telepítettem (uefi) le volt húzva az új ssd-ről és a hdd-ről (ez nem az a hdd amin a manjaro volt, közben ezt is cseréltem, a nas-ból kivettem egy 500 GB-s WDG-t és a helyére került az 1 TB-os WDG, amin a manjaro volt, persze a nas-ban formáztam) a táp kábel, ennek ellenére ezután a Win10 nem volt indítható. Biosban nézelődtem és próbálkoztam, ha az ahci ssd-t választottam akkor a hibaüzenet szerint nem bootolható média, ha az uefi-t választottam akkor meg egy grub-os hibaüzenetet kaptam és azt is furcsának találtam, hogy nem volt a bios-ban olyan sor hogy windows bootmanager. Próbálkoztam még egy win10-es usb-vel is (szintén uefi) mondván, hogy arról javítom majd a windows bootmanager-t, de ez sem volt hajlandó elindulni. A manjaro igen. Végső próbaként mielőtt ide fordultam volna segítségért, bár nem hittem, hogy SATA-nál számít, átvariáltam az eszközök sorrendjét. A sata1 csatiba került a manjaro, sata2-be a win10 és sata3-ba maradt a hdd. Láss csodát azonnal külön kérés nélkül indult a win10. Amikor benéztem a biosba, azt láttam, hogy megjelent a windows bootmanager bejegyzés, de az igazi meglepetés csak ezután jött. Amikor a manjaro-t indítottam volna megjelent egy grub menü, benne egy windows sorral is, mintha eleve én így csináltam volna. De ugye nem mert teljesen önálloan telepítettem automatába a manjaro-t és többször indítottam is és nem volt grub. Szóval ez számomra érdekes történet.

törölt tag

válasz Horvi #71107 üzenetére

Igen, a Windows maga csinálta meg a pendrive-ot. NTFS-re volt formázva, de a Windows átformázta FAT3-ra. Ezzel pedig csak UEFI módban tudok bootolni. Ha a másikat választom, behal a boot és más indul el. Például a linuxom egy másik ssdéről.

• Horvi

őstag

válasz #45746688 #71105 üzenetére

Ha a hivatalos toolal csináltad akkor amikor elindul a gép nyomod a boot device választó gombot és ott lesz majd a pendrive-od elvileg kétszer listázva. Egyszer a saját nevén egyszer meg úgy hogy UEFI-vel kezdődik.
    Egy kérdés a linuxhoz. Fent van az os-prober nevű csomag? Elvileg ha az fent van és úgy csinálod a grub-update-t akkor látnia kellene a Windowst mint másik oprendszert.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz #45746688 #71099 üzenetére

Most lett világos miről írsz. Az teljesen normális, már a Win7 is csinálta ezeket, ezeknek létre is kell jönniük. Recovery meg mittudomén mit csinál magának ilyenkor, de ezeket a partíciókat maga a Windows nem mutatja... Ami a "C" partíciód lett, az maradt ntfs.

törölt tag

válasz CPT.Pirk #71093 üzenetére

Értem. Nézd, az alaplapon nem állítottam át semmit sem. Így jártam. Viszont most csináltattam egy pendrive-ot a Windowsszal. Azt hittem jó neki az NTFS, de átformázta FAT32-re. Akkor megint nem tudom csak ugyanígy feltenni? Ez gáz! Mit lehetne csinálni?

Meg az is nagyon zavar, hogy nem fogadta el az én NTFS formázásomat a w10 telepítője, hanem átformázta. Lett egy csomó kis partíció. Korábban ez nem így volt. Hogyan lehetne megint olyan mint régen? Vagyis egyben.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz #45746688 #71092 üzenetére

Ha a Linux nem UEFI-s telepítés, akkor igen. Amennyire én tudom, a két megoldást nem lehet összehozzni egybe.

Az UEFI-s Windows telepítésnek amúgy van egy olyan aranyos tulajdonsága, hogy nagyobb Windows frissítés idején meg szokta variálni az UEFI bootsorrendet kérdés nélkül, olyankor eltűnik a boot választó és csak a Windows indul. Aztán egy külső UEFI szerkesztővel lehet visszaállítani az eredeti helyzetet...
    Ha a Windows is hagyományos módon van telepítve, akkor nincs ilyen gond.

• vadkörte

addikt

válasz Storms #70965 üzenetére

A 6500 az 500 akart lenni. Véletlenül két gombot nyomtam le. :)
    Az első ötletet tartom jónak. Ha nem vigyázol sikerül a komplett 500-as HDD-t a dolgaiddal együtt legyalulnod.
    A 120-as SSD-n azért nem lehetetlen elférni. Nálam egy 120-as van a W10-nek egy másik 120-as a linuxnak. Ráhagytam a telepítőre a particionálást - 300MB az EFI partíció, 17,16GB a SWAP és 94,34GB a root - én másképp osztottam volna fel. Lehet, hogy veszek egy nagy levegőt és átméretezem, de egyelőre jó így is.
    Belakva a root-ból 18,45GB a foglalt.

Ha Te akarsz particionálni (kezdőként inkább ne akarj) akkor az EFI partíció 300-500MB (FAT32), (ha MBR/legacy és nem EFI, akkor 100-300MB (FAT32)) a boot partíció legalább 1GB (EXT4), a root (/) 30-50GB(EXT4), a SWAP - lapozó partíció - (swap, saját formátum) annyi amennyi RAM a gépben van, a maradék lehet a Home (EXT4) partíció. Ide kerülhetnek a fontosabb cuccaid, a merevlemez ettől teljesen független médium lesz.
    Ha nem akarsz a gépre Windows-t, akkor a HDD-n lévő dolgaid mentsd ki egy külső lemezre és formázd át a lemezt EXT4-re, majd másold vissza a dolgaid.
    Nem szívesen tennék így egymás mellé Wint és linux-ot.
    "OFF"-ba teszem, a nálam nagyobb tudású kollégák majd javítják, vagy kiegészítik. Én így "szoktam" felosztani és eddig nem volt belőle probléma.

De első telepítés esetén inkább bízd a telepítőre.

(#70976) moleculez:
    Lassan több, mint két éve ha nem is 24/7-ben de egy OMV4-et futtató USSF gép látja el a NAS feladatkörét nálam. Ez egy minimál Debian-ra épülő NAS-OS.

Az asztali gépen már napi rendszerességgel használom a KDE-s Manjaro-t. Még a PS-t kell beimátkoznom a WINE-ba, meg a kedvenc OCR programom és onnan nem sok indok lesz a W10 megtartására (marad, mert legális)

• vadkörte

addikt

válasz Storms #70952 üzenetére

EZT
    Mint-hez már nincs KDE felület, csak Cinnamon, MATE és XFCE. Ha KDE felületet szerenél vagy olyan disztribúciót tölts le és telepíts, vagy akár rá is lehet kókányolni a KDE felületet a Mint-re, de ezt nem javaslom.

Kérdés. A gépedben mennyi HDD van?
    Ha egy lemez és csak partícionálva van, javaslom egy másik HDD/SSD (utóbbiért hálás lesz) beépítését és a linuxnak a Windows-tól teljesen független telepítését.
    Észre fogja venni a linux, hogy van ott már egy operációs rendszer és a rendszer betöltőrészét módosítja majd. Így tudod használni a Windows-t is és a linux-ot is.
    Ha marad a gépen Windows, akkor nem kell átformázni a lemezt, maradhat NTFS, csak telepíteni kell majd 1-2 beépülőt, hogy teljes írási/olvasási jogosultsággal tudja kezelni a linux az NTFS file-rendszerű HDD-ket is.
    Ha teljesen megszabadulsz a Window-tól, akkor javaslom az adataid kimentését egy külső lemezre és a beépített lemez átformázását Ext4-re, ezt a telepített Mint-tel meg tudod majd csinálni.

• Storms

őstag

válasz CPT.Pirk #70951 üzenetére

Köszönöm mindenkinek. Meggyőztetek így a Mint lesz. :)
    Később ha kijön újabb verzió akkor frissül vagy újra kell telepíteni az egész rendszert?
    Melyiket töltsem le innen?: [link] Mert nincs ott ,hogy KDE :DDD

És ami még fontos kérdés: Ugyse most windows 10 van a gépen, és van két partícióm, egyiken a képeim, zenéim, stb. van. És ez ugye NTFS rendszer, ezt is le kell majd formáznom és újra visszamásolni majd rá mindent?

• mobilizmo

addikt

válasz Rimuru #70913 üzenetére

További segítséget kérnék az ügyben azoktól akik már csináltak ilyet. Nekem sajnos az általad linkelt módszerekkel nem sikerült. A Windows recovery-nél a bootrec /scanos és /rebuildbcd -re azt válaszolja, hogy nem talál telepített Windows!? A másikmódszernél pedig az Aomei Partition Assistant-al készített Windows PE nem bootol be.
    Most éppen nem tudom mit csináljak.

• Horvi

őstag

válasz vadkörte #70923 üzenetére

Köszi mégegyszer. Így teljesen megfelel a dolog ha így működik :C
    A szülők gépeztek de Windowson szocializálódtak, illetve tesómnak van 1-2 tervező progi ami meg Windowsos szóval ez a Win10+Linux dual boot a járható út számomra.

• válasz FoxiestFox #70875 üzenetére

Ha MBR akkor [igy ]
    ha UEFI akkor [meg igy] lehet visszaallitani a windows bootloadert.
    Ha siman torlod a Linuxot vagy a particiojat akor erthetoen grub error mert nem tud sehonnan inditani illetve nem talalja konfig fajljat.
    Maga a Win sertetlenul ott van csak bootkeptelen, ekkor kell a linkeken levo utasitasokat vegigcsinalni es visszaall a win bootloadere.

• z123456789

addikt

válasz ubyegon2 #70808 üzenetére

Nos!
    Látom a Manjaro telepítéssel a tapasztaltaknak is van gondja.
    Kérnék egy kis segítséget. :B

i5-5300, 2,30 GHz, 8 GB RAM, Intel HD Graphics 5500, SSD M.2 Transcend 256 GB, SSD Kingston 480 GB

M.2 az elsődleges meghajtóm, azon van egy Windows 10. A Kingstonra tettem fel egy Chakrát, majd további értekezés alapján úgy döntöttem, hogy Linux Mint Cinnamon, és egy Manjaro KDE is felkerül. Windowsban választottam le nekik partíciókat. Cinnamon fent van, Chakra fent van, Win fent van, indul mindegyik. Szeretném feltelepíteni a Manjarot is, de nem akar bebootolni a pendrive-ról. Az utoljára telepített Linux Mint bootmenüje jön be mindig. Mi lehet a probléma? Win32 Disk Imagerrel írtam fel mint az előzőekben pendrive-ra.

Igyekeztem önállósodni, és boot menü parancssorból bootoltatni a pendrive-ot, de addig jutottam, hogy nem tudok egyenlőség jelet írni. :DDD
    Ez alapján próbálkoztam (volna).

Elnézést ha ez a dedó kérdés kategória. :)

:R

• csixy

addikt

válasz Horvi #70837 üzenetére

Ezt már én is mondtam neki korábban, de azt mondta, hogy semmiképp nem hajlandó windowshoz nyúlni (mint aki bocsika de kissé habókos) Meg kellene érteni, a cél szentesíti az eszközt. Egy boot pendrájv iso, vagy cd iso fájlt kellene neki elküldeni, remélük, azt felvállalná. Nekem sajnos nincs.

• cheeka

tag

válasz vadkörte #70770 üzenetére

A bios-ban be van állítva a boot, túl vagyok két windows telepítésen, azok is pendrive-ról mentek fel, csak hát nagyon lassan működnek. Most win 10 van rajta, előtte volt egy win 7 starter, azzal még eldöcögött. Mint látod nagyon ráérek, a hülyeségekre. :-) Régebben csináltam egy ilyen linux alapú dolgot, az az őskori laptop teljesen jól működött vele, azokhoz az igényekhez mérten.

• Bertiee

senior tag

Sziasztok! Lili programmal letöltöttem egy 17.2 cinamon mint. 32 Gb-os pendrájvra telepítve Lili-vel . E5200 duál core Pentium gép. Biosban a pendrájv elsődleges bootnak beállítva. Gép restart, de bal felső sarokban "missing operating System. Operating System nőt found" felirat. Enter nyomásának hdd-ről kezdi betölteni a windowst... Mit tehetnék még?

• válasz z123456789 #70479 üzenetére

A Win maradjon a külön meghajtón, legjobb lenne ha az SSd akkor arra tenni a Linuxot is. Meg fogja hálálni sebességben.
    Nem tudom mekkora az ssd-d és mekkora a Windowsod (nekem 2016-ban telepített és azóta folyamatosan frissített Win10 jelenleg 24,6Gb, a fél éves Manjaro 20,4Gb).

Ha ezt választod, nem akarok indent leírni, a Win lemezkezelőjébe van egy nagyon jó funkció, "Kötet zsugorítása" a neve.
    PL. ha 128G az ssd, a Wint le tudod a saját eszközével zsugorítani és az így felszabaduló helyre teheted a Linuxot dualbootba, 25-30Gb bőven elég, mindjárt leírom miért.
    Így a HDD megmaradhat a két rendszer közös adatlemezének. Ezt NTFS-re formázd, Win saját fájlrendszere, a Linuxok mindegyike kezeli.
    Nálem ez a felállás működik lassan egy évtizede.
    Minden passzív tartalmat minkét rendszeren irámyítsd át az adatvinyó erre elnevezett mappáiba, és konfigold be a Wint és a Linuxot úgy hogy ezeket a mappákat használja (letöltés, zene, video, képek stb.)
    Így nagyon kényelmessé válik mindkát OS használata, pl. mindegy hogy winen vagy Linuxon töltöttél le valamit bármilyen böngészővel, azt az adat hdd Letöltések mappába megtalálod bármelyik OS alatt. Többi dettó.

Óriási előnye hogy bármelyik rendszer vagy az ssd megnyuvadása esetén az összes adatod, leöltésed, képed zenéd stb. sértetlenül ott van a másodvinyón.

Ha az eredeti felállást választod akkor a Win marad ahol van, a HDD-ből lecsípsz 40 gigát, megformázod EXT4 fájlrendszerre és arra telepíted a Linuxot.
    Majd átbootolsz Winbe és a maradékot megformázod NTFS-re és ettől kezdve minden ugyanúgy ahogy előbb leírtam
    Azért kellene Win alól formázni az adatpartíciót mert nálam sem a GParted, sem a KDE Partíciókezelő nem akarja normálisan sem FAT sem NTFS-re megformázni, ez lehet egyedi probléma.

A swap az opcionális, nálam 8G ram mellett nincsen se partíció se swapfájl de ez egyén és gépfüggő, 4G ram vagy alatta mindenképp kellene, én a swapfájlt ajánlom, nem kell egy +partíciót elvenni a lemezből és a swap igénnyel dinamikusan változik.

A Linux telepítésénél ne állíts be külön HOME partíciót sem, minek hisz mindent amúgy is átirányítasz az adatvinyóra.

Mit hagytam ki, nem tudom, ha elakadsz valahol itt biztosan segítenek.

• z123456789

addikt

Még pár kérdés. Fentiek tekintetében (miszerint adott egy külön meghajtó Windowsnak, és adott egy másik a Linuxnak + Adatoknak (amit szeretnék elérni Windows alatt is)) mégis milyen partíciókat kell létrehoznom? :/ A telepítési segédletet nagyjából értem, de nem akarok újratelepíteni ha egy mód van rá.
    Milyen típusú meghajtókra van szükségem? Van-e szükség erre a swapra (jónak találom), és valóban elég-e a ca. 50 GB a Linuxnak, illetve melyik milyen típusra legyen belőve? A linuxnak 50 GB ext4? Swap adja magát, a maradék adattárolásra szánt pedig ntfs? Melyik legyen elsődleges, melyik másodlagos? Kell-e egyáltalán az adattárolásra szánt lemezrészt most partícionálnom? Vagy elég lesz Windowsból/Linuxból? Aképen van Root, EFI meghajtó típus. EFI-t pl be se tudok állítani. Az új partíciós tábla gomb mire szolgál? Mert ha ráklikkelek, akkor kitöröl minden elkészített partíciót. (Vagy pont ez a lényege? :D ) Sorry ha sok baromságot kérdezek, de szükségem lenne ezekre a válaszokra. :R

• szucstom

őstag

válasz z123456789 #70463 üzenetére

Bár a chakrát nem ismerem, de ha jól sejtem, akkor telepítéskor rákérdez a módjára. Vagyis miként akarod telepíteni: windows mellé, teljes törlés, stb. Ha előbbit választod, akkor automatikusan létrehoz minden partíciót, a grub2-vel együtt. Mondjuk bármely telepítés esetén is létrehozza, de a fent leírt az egyszerű és nagyszerű megoldás, ha nem akarsz sokat szöszölni vele. Secure Boot-ot szerintem nyomd ki a BIOS-ban.

• growler

őstag

válasz Bertiee #70407 üzenetére

Letöltesz néhány viszonylag könnyűsúlyú kiadás (MX Linux, Peppermint OS) .iso képfájlját.
    Kiírod őket egy nagyobb méretű pen.-re egymás után pl. a Windows-os YUMI-val.
    Erről a pen.-ről bootolsz - a megjelenő választó ablakban kiválasztod melyiket indítod.
    És szépen egymás után kipróbálod őket - telepítés nélkül - live rendszerként.
    El tudod dönteni hogy melyik tetszik jobban - és a géped hogy birkózik meg velük.

• válasz Doky586 #70388 üzenetére

Kizárásos alapon az ExFat marad mivel a MacOs nem kezeli az NTFS-t (vagyis kezeli egy asszem 6000 forintos app megvásárlásával de nem biztos hogy minden ismerősöd megvette),
    a Windows és a Linuxok a HFS, HFS+ és a APFS közelébe se szagolnak, nem azért mert csak hanem jogi okból. A Mac túl zárt.

Így kizárásos alapon marad az ExFat, ezt (elvileg) megeszi az Android is a másik 3 OS meg alapból kezeli úgyhogy ez lesz a legjobb választás.

Pendrivet lehet sima Fat32-re, ez a legjobb választás pen esetében ha nincs szükség 4 gigafeletti méretű fájlok mozgatására.
    Sajnos nincs univerzális fájlrendszer mer jópár okos(nak mondott :) ) tv sem szereti az exfatot, viszont a sima fat32 a 4Gb fájlméret korláttal sokszor szűkös (4K MKV).

• szucstom

őstag

válasz gigabytman #70313 üzenetére

Hogy vadkörte szaktársnak is menjen a válasz :D
    gigabytman Na, ebből már tudom, hogy annyira nem vagy benne ebben a témában, de amit írtam csak annyit takar, ha "belemászol" akár windows akár linux alatt a bootbeállításokba, akkor megoldható, amit szeretnél, de ahhoz tudás kell.
    Ésszerűbb a gyors reinstall, vagy amit a szaktárs is javasol :D megszoksz vagy megszöksz alapon.Bár nekem a boot pont, hogy nem akarok vele szórakozni, így amikor dual boot volt 5 sec alatt lement és alapból Manjaro indult. Ahogy írta is, nem lesz se könnyebb, se egyszerűbb. Lehet, párszor reinstall lesz, mire rájössz, neked mi a megfelelőbb verzió.

• szucstom

őstag

válasz gigabytman #70311 üzenetére

Meghekkeled a boot menüt, vagy ha még nem laktad be a rendszereket, windows lemezkezelőjéből leformázod a linux partícióját és reinstallálod az egészet. Nekem a Manjaro kb. 5 perc alatt újrapakolta magát.

• válasz ubyegon2 #70305 üzenetére

"Több rendszer esetén az aktív bootloaderrel rendelkező rendszert nem jó ötlet törölni!"

Ezt nem mondtam a kérdező kollégának.
    A leírásom friss telepítésekre vonatkozott, én többször használtam így rendszereket (most épp nem, jelenleg normál dual boot van mert ez egy mini PC, msata ssd-vel, nincs ahely 2 rendszermeghajtónak.).

Biztosan van utólagos megoldás is, erre írtam a GRUB szerkeszését, ennek utólagos következményeit nem tudom, valószínű a Win nála nem indulna csak fixboot-fixmbr után, W10-nél még valami más is kell, UEFI-nél is máshogyan lehet.

Nekem volt Windows 8.1 és emellé, ez után kellett egy XP mert néhány spec. szoft csak a régi XP-n futott,
    W8 ssd biosba letilt, másik lemezre xp feltol, W8 ssd biosba engedélyez.
    Mivel a Win vissszafelé okos csak, azaz régi mellé újat lehet és akkor a Win bootloader tudja a választási lehetőséget, de fordítva nem.
    Utána W10-Linux Mint, ugyanezzel a megoldással.
    A Mint tanuló os volt, többször cserélve, míg most lassan 2 éve Arch Manjaro van.

"Szerintem BIOS-ból bootot választani inkább kényszermegoldás és rohadt kényelmetlen is."

BIOS boot: (nálam eddig legalábbis)
    Ha az elsődleges rendszert indítanám, semmi teendő.
    Ha a másodlagost, post alatt F11, bejön a menü, 1 le gomb és 1 enter

GRUB boot:
    Ha az elsődleges rendszert indítanám, semmi teendő.
    Ha a másodlagost, a GRUB képernyőn 1 le gomb és 1 enter.

Mi a roppant kényelmetlen eltérés, az 1 darab F11 megnyomásán kívül?
    Előnye viszont tetemes, bármelyik lemezt bármikor kivehetem, bármelyik OS-t bármikor törölhetem, helyette másikat telepíthetek, bármi következmény nélkül.
    A Linux keresgélős korszakomba mikor fél év alatt 5-6 OS is megfordult nálam, ez a megoldás nagyon bevált.

• válasz gigabytman #70299 üzenetére

"Erősíts meg abban, hogy a 2 különböző rendszert 2 különböző SSD-re egy stabil müködő képes módszer"

A létező legtisztább módszer, nem is értem mit vacakolsz windows loaderrel meg grubbal,
    én törölném a grubból a windowst és indulásnál a BIOS-ba választanék. Amelyiket többet használod azt veszed előre.
    A létező legkorrektebb megoldás, nem tudnak egymásról, bármelyiket gyalulod vagy kiveszed bármelyik ssd-t a másik működőképes marad, nem kell szórakozni hogy jaj a másik nem indul mert ugrott a grub stb, bármelyiket hibernálhatod,
    pontosan nem tudom de aszthiszem az sem gond ha az egyik MBR/legacy a másik uefi..? Ebben nem vagyok biztos, ilyennel még nem volt dolgom de kipróbálom.

Saját tapasztalat,
    próba Linux, ismerkedés után töröltem mert nem jött be és amúgyis kellett a hely az ssd-n.
    A világegyetem és az internet összes Windows boot helyreállító módszerét próbáltam és nem tudtam elindítani a Wint.
    Fel kellett pakolnom egy mini Linuxot a grub miatt hogy tudjam a Wint indítani.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz gigabytman #70299 üzenetére

Győztünk :)

Persze, bármi lehet egyik-másik háttértáron. A csúcson nekem 3 disztró volt win10 mellett 3 háttértáron szétosztva. Mondjuk az még EFI mentes rendszer volt, meg most is a hagyományos módban van telepítve, így kevesebb a potenciális probléma.

Időről időre képes belenyúlni az EFI bootsorrendbe a Win10 mikor jön 1-1 nagyobb frissítés, olyankor eltűnik a grub és egyből a Windows indul, mert kérdés vagy értesítés nélkül azt teszi elsődlegesnek az EFI-ben, aztán állíthatod vissza kézzel...

Hogy itt neked miért nem lett jó elsőre, az már nem fog kiderülni szerintem. A grub-install és az update-grub lefut telepítéskor is, maximum azt tudom elképzelni, hogy volt valami bug a telepítőben lévő grub verzióba, amit javítottak és nálad a frissített rendszeren már hiba nélkül futott le.

• ubyegon2

félisten

válasz mobilizmo #70291 üzenetére

Nekem végül magától oldódott meg a probléma. Tisztában vagyok azzal, hogy ilyen nincs és hihetetlen, de tényleg

Ez a legjobb, de a legrosszabb is, mert nem lehet tudni, mi volt a gubanc. :(

(#70292) gigabytman

A Dual vagy akár Multi boot csak azt jelentené a gyakorlatban, hogy minden rendszert közös (fizikai) tárolóra lehet csak telepíteni?

Dehogy, nekem is vannak külön meghajtón rendszerek, de ezeket az utolsónak felrakott Linux mindig be is tallózza és a GRUB-ban ott is lesz a következő bootkor. Itt szerintem a Windows kavarhatot be a secure boot-tal, ill UEFI-vel, de most úgy látom, a Linux GRUB-ja azért nem találja, mert nem egy másik oprendszer van, amit besorolhatna, hanem egy másik oprendszer bootmanagere.

UEFI partició-ba kéne a Linux boot fáljait is telepíteni, ilyesmit olvastam, de ebben tényleg vak vagyok, mert se a Wint, se az UEFI-t nem ismerem. Szégyen nem szégyen, ez van. Régebben volt HDD-n Win8.1 és az SSD-n lévő Linux GRUB simán betallózta telepítés során. De az még nem UEFI volt, hanem legacy.

Itt gyakorlatilag Te sem vétettél hibákat, a rendszerrel sincs baj, csak valahol valami mégis félrecsúszott. Szerintem telepítéskor az sda2 EFI partició kijelölése Linux boot systemfiles részére lesz a megoldás, de valaki megerősíti, aki mindkét rendszert használta/ja.

• ubyegon2

félisten

válasz gigabytman #70282 üzenetére

Mi alapján csináltad a telepítést? (leírás, saját ötlet....) Amúgy itt van egy jó problémamegoldó telepítő leírás a témában.

A problémád kicsit hasonló mobilizmo problémájához, esetleg olvasgasd végig ő milyen válaszokat kapott/adott.

Windows 10-et nem ismerem, így max annyit látok, hogy nálad sincs szó dual boot-ról. Legalábbis nem klasszikus értelemben.

Ennyit tudok max írni a dologról, de szerencsére vannak itt most hozzáértők is, nem tudom mennyire ismerik a Winx-et.....

• mobilizmo

addikt

válasz szucstom #70140 üzenetére

Érdekes én nem állítottam semmit és működik.

Egyébként egyre jobban tetszik a Linux. Érdekes módon 8-10 indítás után megszűnt a grub problémám (win10 mindig átírta a BIOS/UEFI-ben lévő boot sorrendet és automatikusan windows indult. Még úgy is többször megtörtént, hogy egy segédprogram segítségével letiltottam a Windows bootmanager bejegyzését). Mostanra 3-4 indítás óta megszűnt (kop-kop-kop) és mindig megjelenik a grub menü. Elkezdtem felfedezni a különböző helyettesítő programokat (pld.: TotalCmd helyett DoubleCmd), AUR-t is használtam már a Chrome miatt. A KDE Connect meg egészen zseniális.

• mobilizmo

addikt

válasz samujózsi #69997 üzenetére

Kösz,
    egyelőre az tűnik jó megoldásnak ami az előző hozzászólásom linkjében szerepel.
    Ezzel a kis segédprogrammal letiltottam a Windows bootmanager bejegyzést, így most a BIOS-ban nem is jelenik meg. Lehet elég lett volna ha a BIOS-ban disabled-re állítom, lehet még kipróbálom azt a lehetőséget is.

• samujózsi

senior tag

válasz mobilizmo #69996 üzenetére

Nem tudom, milyen géped van, nekem a Dell notim pont ilyen, amennyit értek a problémádból: van két vagy három bejegyzésnek hely az UEFI grafikus felületén és valamiért ezeket nem hajlandó felülírni.
    Törölni kell belőle manuálisan a felesleget, utána már észreveszi az új grub-ot.
    Azt persze nem tudhatom, hogy nálad ez működne-e, meg azt sem, hogy ha pl. törlöd a windows bejegyzését, azzal nem vágod-e agyon a windows-od bootját végleg...

• mobilizmo

addikt

válasz ubyegon2 #69991 üzenetére

Igen tudom és már írtam is szerintem, hogy a BIOS/UEFI-ben már beállítottam, 20x, legalább. De hiába, valami átírja a boot sorrendet és a Windows bootmanager-t teszi az első helyre, így a Grub nem jut szóhoz, csak ha közben előhívom a bootmenüt. De ez már szerintem valamilyen alaplap probléma lesz.
    Update, mégsem alaplap probléma! Találtam rá utalást itt.

törölt tag

Na elkezdtem hasznali Live Boot modban a Linux Mint 19.3 Cinnamon-t es jatszottam vele egy kicsit (meg nem telepitettem fel) de van par dolog amit nem talaltam.
    1. Battery saving mod. Most vagy vak voltam vagy tenlyeg nincs ilyen. Mit tudtok erre javasolni, mert igy sokkal jobban merul az akkum mint Windows 10 alatt, hiaba veszem lejebb a fenyerot.
    2. A kijelzom mindig Nigh Light (ilyen sargas arnyalat) modban hasznalom, igy probalom a blue light-ot kikuszobolni es konnyebb is a szemnek. Erre csak azt a redshift vagy mit talaltam de elegge fapados es ha bekapcsolom szinte semmit nem veszek eszre. Ez csak tenlyeg ennyit tud? Tudtok valami komolyabb megoldast?
    Egyelore ez a ketto dolog amit meg kene oldanom.

• mobilizmo

addikt

válasz ubyegon2 #69945 üzenetére

Kösz ez jó. Használtam is, például -1-re állítottam a time-ot így nem indul el az alapértelmezett és a Windows bootmanager-t állítottam alapértelmezettre. Ezeket meg is csinálta, de sajnos az alapprobléma, hogy a GRUB-ot gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja megmaradt. Úgy hogy ha linuxot akarok akkor bootnál időben F11.

• mobilizmo

addikt

válasz szucstom #69947 üzenetére

Úgy tűnik nem volt egyértelmű amit írtam. Tudom, hogy a manjaro-t kell elsőnek beállítani a bootsorrendben. Egyszer elindítom a Win10-et és berakja második helyre a windows bootmanager mögé a manjaro-t.

• mobilizmo

addikt

Sziasztok!

Ismerkednék Linuxal, ezért Windows 10 mellé felraktam egy Manjaro KDE-t. Pontosan úgy néz ki, hogy egy 120 GB-s SSD-n van a Windows és a második 1 TB-os HDD-ből hasítottam le 100 GB-nyit a Linuxnak. Bár elég régi az alaplapom (AsRock Z68 PRO3-M), már tudja az UEFI-t, ezért a rendszer abban van. Egyébként működik is, bár így a Manjaro nem túl virgonc (próbáltam az SSD-ből kihasítani 4GB-nyi helyet, oda raktam volna a swapot, de nem tudott annyi helyet felszabadítani). Ami eléggé zavar, hogy ha egyszer a Windows 10-et indítom, akkor átírja a boot menüt az alaplapon (WTF?), így ahhoz hogy ismét megjelenjen be kell menni a BIOS-ba, akarom mondani az UEFI-be. További problémám hogy a grub szerkesztése magas nekem, keresgéltem már de általam értelmezhető leírást nem találtam (csak annyit szeretnék, hogy ne a Manjaro legyen az első helyen és/vagy ne induljon automatikusan).

• vadkörte

addikt

válasz #30610944 #69899 üzenetére

Hello!

Üdv a klubban! :D

Mindhárom kinézett disztró a Debianra épül, az alapjai ugyanazok, bizonyos megoldásaikban megjelenésükben térhetnek el.
    Fogadd meg Pirk kapitány - :DDD - javaslatait, de engedelmeddel tennék pár kiegészítést.
    Mielőtt nekiugrasz, ha még nem tetted meg, javaslom ismerkedj meg a kinézett OS-mel egy virtuális gépen - VirtualBox - értelem szerűen nem ugyanaz, mint egy fizikai, de az alapvető működésével tisztában leszel és nem mélyvízbe ugrasz.
    1.
    A Rufus-szal nekem sok-sok köröm volt, némi hajam is bánta. Nem minden esetben sikerült működő boot-eszközt létrehoznia, az okát nem tudom. Rufus-alternatívának javaslom a BalenaEtcher-t. Hülye neve van, de megbízható.
    2.
    Természetesen lehet, feltétel, hogy a géped tudjon róla boot-olni. Én kártyaolvasóba helyezett mSD-ről is telepítettem már, nem tapasztaltam sem sebességbeli, sem stabilitásbeli problémákat.
    3.
    Igen fel, de ahogy CPT.Pirk is írta, disztrója válogatja.
    4.
    Ha a gép elindul, megjelenik és a desktop, akkor 99%, hogy minden klappol. Ha van hang és reagál az egérre, billentyűzetre, a helyi/külső hálózat is megy, akkor 99,9%...
    5.
    A debian alapú rendszerek naptári frissítésűek, ha kijön egy újabb verzió, eldöntheted mit akarsz. ha még hónapokig vagy évekig lesz támogatása maradhatsz a meglévőn, vagy frissítesz az újra. Javaslom én is az LTS - Long Time Support? - telepítését. Stabilabb, teszteltebb csomagokkal fut. Verzió frissítéshez nem feltétlenül kell újratelepíteni az egészet, frissíthető, bár ki tudja...
    Ha mindig a legfrissebb legropogósabb csomagokra és főverziókra hajtasz, az Arch alapú rendszereket javaslom. Használat szempontjából nincs nagy differencia. Ha nem akarod terminal-ozni sem kell, egyikkel sem.
    Live módban a RAM-ból futtatja magát az OS. A kilépéshez csak leállítod a gépet.
    A laptop bőven alkalmas rá. Tized ilyen teljesítményű gépen is röhögve futott nálam az ManjaroXFCE is és a MIntXFCE is. Az ujjlenyomat szenzor használhatósága attól függ van egy linux driver hozzá. Tudni kellene, hogy milyen szenzor van benne. Nálam annó a Mint kezelte az UPEK szenzort, a Manjaro látta, de nem tudott vele mint kezdeni (valószínűleg user oldali hiba lehetett, nem volt kedvem erőltetni)

Nem vagyok szakértő, 20 évnyi stabil Windows használat után szántam el magam. Egyelőre párhuzamosan futtatom a két platformot, munkahelyen kötelező a Windowz (Win10), de VB-ban van egy Mint XFCE és egy Manjaro XFCE. Otthon Win10 + ManjaroKDE + VB-ban egy MintXFCE, azt észrevettem, hogy miután belaktam a linux-ot, egyre többet használom az és nem az újdonság varázsa miatt. :DDD

• lev258

veterán

válasz szucstom #69895 üzenetére

Windows-ban kikapcsolod a gyorsindítást, a boot sorrendet a Manjaro-s SSD-vel kezded, aztán futtatsz még sudo update-grub parancsot. Elvileg ennyi. Ha nem, akkor jöhetnek a részletek a telepítésről.

• AeSDé Team

őstag

Sziasztok!

Van a gépemben két SATA SSD, két egymástól teljesen függetlenül telepített rendszerrel:
    256GB - Windows 10
    128GB - Kubuntu 19.10

Szeretném ezeket egy darab, 512GB-os NVME SSD-re migrálni, olyan módon hogy mindkét rendszer átkerüljön, és valamelyik rendszer boot menüjéből ki lehessen választani hogy hová boot-olok be.

Megoldható? Ha igen, kérhetek valamilyen leírást? :)
    Van esetleg olyan indok, ami miatt nem ajánlanátok ezt a fajta megoldást?

• ubyegon2

félisten

válasz vadkörte #69849 üzenetére

Bocs, hogy így rádontottam az infókat, épp amiatt is néztem át pár leírást, mivel említetted, hogy az archwiki alapján csináltad és láttam a bemásolt részletet. Archwiki alapján sem mindig egyszerű valamit jól megcsinálni, azt tudtam, hogy a Windowsos javaslatok megoldják a gondot, a default opció és a dupla nulla nekem inkább tűnik észszerűnek esetedben, de mindenképp optimalizáltabb így a már leírtak alapján.

NTFS-t csak kényszerűségből kezeli a Linux és eléggé rendszerterhelő módon tudja ezt megtenni, a jogosultságkezelési problémákon túl emiatt is javasolják mindenkinek, hogy lehetőség szerint szabaduljanak meg attól a rendkívül korszerűtlen fs-től, de nem mindenki teheti ezt meg, ;)

(#69850) cigam

ezért lepődtem meg rajta, hogy ilyen desktruktív(?) módszert ajánl.

Jogos és hasznos az észrevételed, én nem ilyen szemmel néztem ezt, meg abból indultam ki, akinek Win van kéznél, úgyis abban ügyködik majd, de valóban az lehet az ok, amit említettem, hogy egy Win nélküli kényszermegoldást kínál az Arch. Amúgy meg mint nemrég ígértem, tényleg visszafogom magam a hsz-ekkel, most is kizárólag amiatt írtam, mert senkinek nem tánt fel a hibás mount opció, szóval egyetlen "a" betű pótlására akartam csak figyelmeztetni a kollégát.

Kicsit több sikerült ennél, sorry! Most is örültem, hogy sokan írtatok, így meg tudtam állni, hogy hozzászóljak, de kiszúrtam sajna a bibit. Az a megoldás, hogy figyeljetek jobban és akkor tényleg 100%-ban ki tudtok innen engem küszöbölni! :R

Azért is kérdeztem rá a végén, hogy jó-e a logika ami mentén megkérdőjelezem, vagy valahol van egy bukfenc, amiről nem tudok.

Szerencsére erre nem tudom a választ. :DDD

• vadkörte

addikt

válasz samujózsi #69838 üzenetére

Jó, OK, dual boot-os. Anno a dual boot jelentését nem így "tanultam". Nem akartam összerondítani egyik rendszer betöltőjét sem, így maradtam ennél a primitív megoldásnál. Nem a legelegánsabb, de működik...

(#69839) IO.sys:
    Nem volt kikapcsolva. Már ki van. Most már világbéke van és csacsogó csillámpónik csivitelve ugrándoznak a szivárványos réteken! :DDD

(#69841) samujózsi:
    Elég volt a fastboot kikapcsolása, illetve a biztonság kedvéért mindegyik Windows-os energiagazdálkodási profilban kikapcsoltam a hibrid-alvás funkciót. A hibernálást meghagytam, mert néha használom.

(#69843) CPT.Pirk:
    Aljas vagy! Felfedted A NAGY titkot!!! :DD:DD

(#69848) ubyegon2:
    Ennyire azért nem vágom a linux-ot. :) Az megvan, hogy a linux-ok elboldogulnak az NTFS-sel de "nem szeretik" és a jogosultságkezelés is problémás vele (OMV-t futtatok a NAS-omon, és van, hogy terminal-oznom kell)
    Arch/Manjaro wiki alapján raktam össze az fstab-om. Ott írták az "auto"-t és a "0 2"-t. Ha azt mondjátok, hogy "defaults" és "0 0" jobb, akkor teszek vele egy próbát.

Naszóval a lényeg az, hogy mindenki segítségét hálásan köszönöm, a probléma megoldódott.
    Egyelőre így használom a gépet, aztán majd ha lesz ismét laptopom, arra már direktben a Manjaro megy fel, az asztalinál van még néhány program, ami a Win-hez köt, bár, ha elfutnának a wine-ban.... Hmmm...

• ubyegon2

félisten

válasz vadkörte #69837 üzenetére

/run/media/username/SYSTEM ntfs-3g auto,rw,notime 0 2

Nagyon rég láttam FSTAB-ot, de a fenti sorban javítsd a helytelen bejegyzést, notime az rossz, amúgy megpróbálnám a default opciót berakni, abban benne lesz a rw és auto is, viszont ha igaz, setuid is kell az NTFS mount-hoz. A Windows-nál szükséges kikapcsolásokon túl is célszerű így megpróbálni, persze minden soron:

/run/media/username/SYSTEM ntfs-3g default,noatime 0 2

Ezeknek meg kéne lenni optimális esetben a mounthoz, ha jól értelmezem(5 éve használtam utoljára NTFS-t):

ntfs-3g is compiled with integrated FUSE support
    the ntfs-3g binary is at least version 1.2506
    the ntfs-3g binary is set to setuid-root
    the user has access right to the volume
    the user has access right to the mount point

Itt elég sok hasznos kérdés/válasz van:

This section documents and answers the most common questions about the NTFS-3G driver

# Windows hibernálás kikapcsolása Linux alól

Lehet elég ez a parancs is a hibernálás kikapcsolásához:

# mount -t ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/your_NTFS_partition /mount/point

Deleting Windows hibernate metadata

As an alternative to above clean shutdown method, there is a way to completely destroy NTFS metadata that was saved after hibernating. This method is only feasible if you are not able or unwilling to boot into Windows and shut it down completely. This is by placing remove_hiberfile option when you are mounting your NTFS file system using ntfs-3g.

forrás

• cigam

titán

válasz samujózsi #69838 üzenetére

Nem, leállításkor is piszkos állapotban marad:
    When you shut down your computer with Fast Startup enabled, Windows closes all applications and logs off all users, just as in a normal cold shutdown. At this point, Windows is in a state very similar to when it’s freshly booted up: No users have logged in and started programs, but the Windows kernel is loaded and the system session is running. Windows then alerts device drivers that support it to prepare for hibernation, saves the current system state to the hibernation file, and turns off the computer.
    When you start the computer again, Windows does not have to reload the kernel, drivers, and system state individually. Instead, it just refreshes your RAM with the loaded image from the hibernation file and delivers you to the login screen. This technique can shave considerable time off your start up.

vadkörte
    Az fstab-ban kell megadni, hogy melyik user/csoporthoz fog tartozni milyen jogosultságokkal. Az NTFS jogait nem tudod linux alol eltekerni, vagyis felcsatoláskor dől el, hogy melyik user/csoport tudja írni/olvasni. Ez lesz érvényes az egész partícióra.

• samujózsi

senior tag

válasz vadkörte #69837 üzenetére

Szóval dual bootos :)
    Csak tipp: a win10 leállításkor nem engedi el a saját köteteit, emiatt az ntfs-3g driver csak r/o hajlandó mountolni.
    A windows-t rendesen le kell állítani, ha jól emlékszem (nem reboot, nem hibernálás) és még valamit be kell állítani, hogy shutdown-kor tényleg engedje el, de ezt már nem tudom.

• vadkörte

addikt

Hello!

Új vagyok linux fronton, bár számítástechnikával ide-stova 20 éve foglalkozok. Először kb. 15 éve találkoztam linux-szal ezután néhány éve a laptopomon folytattam az ismerkedést, mivel szerencsétlen gép W10-re már alkalmatlan volt, és még W7-tel is lábatlan tetű volt. A legjobb eredményt XP-vel értem el, de azért 2016-ban XP-t telepíteni, ráadásul szándékosan... Hááát... :N
    Először Ubuntu-val próbálkoztam, de az elvérzett a gép ősi hw-én, ezt követte némi keresgélés után a Mint-XFCE, a végén Manjaro-XFCE. Ezzel is halálozott el (alaplaphiba) a gép pár hónapja.
    Virtualbox-ban évek óta futtattam ismerkedés céljából néhány linux-ot, de az valahogy nem ugyanaz. (hiányzott is az érzés :DDD )
    A laptopomból maradt SSD-re egy nagy levegő után 2019 év feltelepítettem a legfrissebb KDE Manjaro-t. Belaktam, testre szabtam, használom. De egy dologgal nem boldogulok, hiába olvasok utána. Az NTFS file-rendszerű partíciók, csak ro jogosultsággal csatolódnak, a wiki leírások alapján kiegészítettem az fstab-ot is, de akármit teszek, nem tudok írni az NTFS partíciókra.

fstab részlete:
    Storage
    UUID=**************** /run/media/username/SYSTEM ntfs-3g auto,rw,notime 0 2
    UUID=**************** /run/media/username/DATA ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
    UUID=**************** /run/media/username/DPPROOF ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
    UUID=**************** /run/media/username/DPCONVERT ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2
    UUID=**************** /run/media/username/DPOTHER ntfs-3g auto,rw,noatime 0 2

Úgy vélem az UUID-k és a felhasználónevem nem lényeges, ezért töröltem ki a kimásolt fstab részletből.
    Ötlet, hogy mit rontottam el? :F

A hw az alábbi:
    Intel Core i5 6600, 16GB DDR4 RAM, 2x SSD+2x HDD, Creative Audigy2 5.1, nVidia Geforce GTX750Ti 2GB.
    SSD1: OCZ Vertex Windows10 Pro és a sallangok, NTFS
    SSD2: Samsung 840 Manjaro linux és a sallangok, EXT4
    HDD1: adatok, NTFS
    HDD2: adatok, NTFS
    A rendszer nem dual boot-os, a gép indulásakor választom ki az indítandó OS-t, alapból a W10 töltődik.
    A disztribúció:
    Manjaro 18.1.5 KDE Plasma DE 5.7 (némileg testre szabva) a kernel 5.4.6-2, zárt 418-as nVidia driver

• biker

nagyúr

válasz samujózsi #69681 üzenetére

samujózsi: még nem találtam meg a trükköt hogy ne a butított user interface legyen látható az EFIben, hanem a teljes. Egyébként az sd kártyát kivéve és usb olvasóba betéve gyönyörűen bejön a grub, ott a linux és windows opció is, és mindkettőt bootolja is. Itt nem a linux beállítások a gondok, hanem a gépé

I02S3F: ""Se a G-sensor se a kijelző elforgatás kézzel nem működik" - Ez az Elementary fogyatékossága, ugye?"
    Igen. Sajnos. Tehát fogom az 5.1 Hera telepítőt, bebootol próbára, és bár 90fokkal eltérő módban, de érzékel a g-sensor, forgatja a kijelzőt, lehet kézzel alaphelyzetet beállítani és forgatás zárat kiválasztani. (a 90 fok eltolás amiatt van, hogy a hülye lenovo 1900x1200 helyett 1200x1900 képernyőt gyártott, és a 0 fok az oldalra 90fok elforgatásban van). Ennek örömére feltelepítem az 5.1-et, és varázslat, nem ismeri fel a g-szenzort, nem lehet elforgatni a kijelzőt kézzel sem, és nem jelenik meg a forgatási zár. Hát ez rohadt gáz, hogy a live módban működik valami, feltelepítve meg nem. Ugyanazokat a drivereket kellene használnia.
    A live módban a touchpad orientációja és a kijelzőé azonos, így ha oldalára fordítom a gépet, akkor álló kijelző és álló tapipad jól használható. A feltelepített verzióban balra 90fokkal van a kijelző elforgatva, és jobbra 45 fokkal (!!!) a tapipad.

• biker

nagyúr

válasz mefistofeles #69640 üzenetére

köszi, megnézem, van-e valami hasonló, eddig nem találtam.
    Már újratelepítettem úgy is, hogy a kártya üres, és "alongside windows" megoldással oldja meg ahogy akarja, az egész kártyát formázza, particionálja, tegye a windowsra a grubot, hátha én állítottam be rosszul.
    Ugyanaz, az sd kártyán ott a rendszer, csak nincs külön /home mert ilyenkor egybe veszi, ha erről bootolnék akkor is grub command line jön csak be.
    windows fast boot is kikapcsolva.
    Elementary 5.1 lenne

• I02S3F

addikt

Sziasztok! Sokadjára telepítem újra az Ubuntut. Nem sok türelmem van leírni mi történt, mert több hiba is keletkezett. Ezeket rendesen megoldani sem volt türelmem.

A biztonsági mentés az jó és gyors megoldás erre?

Annyit azért írnék, hogy ssd-t cseréltem. Gnome Disks-el partition image-et készítettem és az új ssd-re felhúztam. Boot-olt is, amíg át nem méreteztem a partíciót. A Windows-os partícióval hasonlóan jártam el, csak az nem boot-olt és a Windows-os telepítővel nem tudtam kijavítani. Mivel nem ismertem spéci programot, ezért újrahúztam az egészet.

Az ubuntu-s partíción az fsck nem segített, az x nem indult. Az első talált 1-2 megoldási javaslat nem működött, ezért újrahúztam.

Mi a legegyszerűbb megoldás erre a problémára?
    Hogyan érdemes a partícionálást intézni telepítéskor, az adatok biztonsága szempontjából? Elég csak a -/home-ot külön rakni? :R

• biker

nagyúr

válasz biker #69636 üzenetére

ott van az a fránya lemez, minden partició a helyén adatokkal, és oda kértem a kis drágát, telepítse a grubot a windows boot manager mellé/rá
    De nem tette, ellenben lát egy boot lehetősget, ami nem bootol csak grub parancssor.

Nem feltétlenül zavar, ha így tudok váltani, és nem közös a boot manager, de akkor el szeretném érni, hogy bootoljon az elementary valahogy.
    [kép] [kép] [kép]

Új hozzászólás Aktív témák