- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #102745 üzenetére
Dettó. Új vas, GPT, haladni kell a korral. Meg nekem tetszik, hogy GPT partíciós táblán 128 partíció is lehet végre + nincs primary-secondary, csak pakolgatod egymás mellé őket, van label, stb. Annyira sokkal kényelmesebb.
Előbb-utóbb megszűnik a régi dolgok támogatása, ugyanúgy, ahogy i386-al is leállt a Debian nemrég.
Az egyetlen dolog, amitől félek, hogy a hardverek OS agnosztikussága megszűnhet.
Ma még felpakolsz bármit egy UEFi-s gépre. Holnap lehet 1 szoftver vendornak (esélyesen M$) lesz annyi ráhatása az iparágra, hogy hoz vmi olyat, amivel csak a majdani Windows fut majd minden mainstream alaplapon, vagy lesznek olyanok, amik "minden másra" is jók (pl. FreeBSD, Linux). Egyelőre nem ez az irány talán, de remélem, nem lesz igazam, csak a játékot gyakran a gigászok irányítják.
Mondjuk az tetszik, hogy Windows alá bekerült a WSL, még ha nyakatekert is kicsit, mintha megadták volna magukat a redmondiak kicsit az erő világosabbik oldalának.
-
growler
őstag
válasz
CPT.Pirk #102740 üzenetére
Most olvasom az újonnan kiadott MX Linux 23.6 kapcsán.:
"A rendszertelepítőben csiszolták a „home megőrzése” (preserve home) módot, és egy új önálló UEFI-kezelő eszköz (UEFI Manager) is megjelent, amely közvetlen UEFI-indítást kínál Grub nélkül is, akár hagyományos, akár „frugal” telepítéseknél." [link] -
-
válasz
CPT.Pirk #102708 üzenetére
Igen ezekkel tisztába vagyok.
Ha úgy értette ahogyan te mondod akkor az előző hsz.-em semmisnek tekintendő.Én úgy értelmeztem a kérdést hogy ragaszkodik a bios/mbr rendszerhez.
A uefiből indításnak is van létjogosultsága véleményem szerint.
Ha több os több lemezen van, a uefiből natív indítás a legszárazabb, legbiztonságosabb érzés. -
válasz
CPT.Pirk #102692 üzenetére
Igen 1 darab Intel Dual Band Wireless-AC 3165+
BT wireless kártya van a gépbe.
Szerintem a Wifi Direct virtual adapter lesz a megoldása ennek csak nem tudom ez Linuxon hogyan lehetséges.
Ad és vesz is a wifi póriasan fogalmazva.Itt kellett csak hármat kattintani és megadni egy passwordot.
A felsőbe legördíthetően volt az ethernet és mint látod a wifi.
Épp rajta is lóg egy Androidos telefon, ki is írja.
Szerkesztve, az IP kísértetiesen hasonlít a tartományban a fő router által osztotthoz.
Nem lehet hogy egyszerűen hídkapcsolatot csinált? Mint egy konnektorba dugható wifi repeater? -
Scarletiel
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102661 üzenetére
Mondjuk nem vagyok hozzáértő de szerintem nagyon sok köze van a fluidsághoz, hogy első indítás előtt a shadereket minden játéknál összeszedi ami akár 5-10 perc is lehet (legalábbis nálam) Ezt én Windows-on nem tapasztaltam és igazából nem is értem, hogy ott miért nem lehet megoldani egy ilyet.
-
hódmaci
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102651 üzenetére
de jó is lehetne akár................................
Csak sajnos egyszer miatta kitiltott az internetbank.
A háttérben futott a távoli pc-n, ott belépésre került az internet bankba ami kis idő múlva kitiltotta a szüleim hozzáférését.
Hozzáteszem teljes joggal hiszen azt hihette hogy valaki át vette az irányítást a pc-n.
De kilépni belőle(anydesk) meg nem opció mert akkor ha kell hogyan érem el.
Erste
Fogalmam nincs hogyan érzékelte. Ezért is keresnék valami alternatív, biztonságos dolgot. -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #102647 üzenetére
Linux alatt, tulajdonképpen ki kellene próbálni (élni az elállás jogával ha nem jön be) többet, vagy megbízhatóbb márka termékét venni.
Már elkezdődött az elején, ami Windows alatt rendben üzemel.
Mi lesz a videó karival? Lehet még a Windows alá is csiszolgatják mert nem megy megfelelően. Utána az a következő, majd a hangkártya? -
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #102533 üzenetére
Köszönöm a válszodat.
Ó király és hálás köszönetem,igen a Lutrissal kevertem a steamet és erre nem is gondoltam.
Köszönöm hogy segítesz,amiért nagyon hálás köszönetet is mondok.
Mindig lehet újjat tanulnom és kösznönöm mégeszer a megvílágósításódat.
További sok sok szépet kívánok.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #102507 üzenetére
Köszönöm a válszodat.
A gépem asztali amin minden is jó,de ez a laptop kérdéses???
Igen én is tudom hogy a protondb szerint GOLD minősítése van az RA3-nak,múltor jó árban síkerült begyűjenem a Command&conquer kollekciot és mind primán is müködnek és minden többi játékom detto.
Probáltam az UNIGINE Benchmarkal teszeltem a laptopot max 6-10 fpst tud.
Szerintem ezen a laptopon nem is fog futni az RA3,de lehet hogy tévedek.
Az a kérdéses megoldhatóe,hogy jobb is legyen a laptopnak a teljesítménye és ez?????? -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #102496 üzenetére
Közben valamilyen csoda folytán elkezdett elvárható formában működni. Annyi, hogy van egy kis késleltetés. Az USB bedugása után kb. 3 mpre vált át rá a rendszer. De mintha windows alatt is lenne ilyen kis késés, úgyhogy lehet, hogy hardwareres okok miatti.
Amúgy ez a Kubuntu meglepően jó, stabil, semmi gondom nincs vele. Talán a progik kissé elavultak a tárolóban, de semmi sincs, amit flatpakkal ne tudnék kiváltani.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102408 üzenetére
Felraktam ideiglenesen megosztásba a video-t. [link] (430MB)
Csak azért, hogy biztosan ne legyen eltérés a tied és az enyém között.
Ellenőriznéd, hogy neked renben működik-e? (azután törölni fogom a fájlt)
Nálam ezt, kizárólag VAAPI-DRM módban játssza le.$ pacman -Q --info mesa
Name : mesa
Version : 1:24.3.4-1
Description : Open-source OpenGL drivers
Architecture : x86_64
URL : https://www.mesa3d.org/
Licenses : MIT AND BSD-3-Clause AND SGI-B-2.0
Groups : None
Provides : libva-mesa-driver=1:24.3.4-1 mesa-libgl=1:24.3.4-1 mesa-vdpau=1:24.3.4-1 libva-driver opengl-driver vdpau-driver
Depends On : expat gcc-libs glibc libdrm libelf libglvnd libx11 libxcb libxext libxshmfence libxxf86vm llvm-libs
lm_sensors spirv-tools wayland zlib zstd
Optional Deps : opengl-man-pages: for the OpenGL API man pages
Required By : cogl gst-plugins-bad-libs gst-plugins-base-libs kodi lib32-mesa libglvnd mutter qt5-base qt6-base signal-desktop
webkit2gtk webkitgtk-6.0 xf86-video-amdgpu xorg-xwayland
Optional For : fastfetch libva libvdpau obs-studio
Conflicts With : libva-mesa-driver<1:24.2.7-1 mesa-libgl<17.0.1-2 mesa-vdpau<1:24.2.7-1
Replaces : libva-mesa-driver<1:24.2.7-1 mesa-libgl<17.0.1-2 mesa-vdpau<1:24.2.7-1
Installed Size : 96.80 MiB
Packager : Jan Alexander Steffens (heftig) <heftig@archlinux.org>
Build Date : Thu 23 Jan 2025 01:24:18 AM CET
Install Date : Sun 09 Mar 2025 05:57:02 PM CET
Install Reason : Explicitly installed
Install Script : No
Validated By : Signature
Mesa 25 csak a testing repo-ban van, azt nem használom.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102406 üzenetére
Ezt a videót szedtem le a következő paraméterezéssel:
yt-dlp -f "bestvideo[height<=1080]+bestaudio"
Köszi, ha megnézed.
A /etc/environment így néz ki:LIBVA_DRIVER_NAME=radeonsi
RADV_PERFTEST=video_decode,video_encode
Amúgy fixen a VAAPI-t beállítva (DRM nélkül) sem játssza le a video részt, csak a hangot.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #102403 üzenetére
VLC-t indítottam és az AV1 codecre ezt írja:
avcodec decoder: Using G3DVL VDPAU Driver Shared Library version 1.0 for hardware decoding
main decoder error: buffer deadlock prevented
A dav1d csomag természetesen telepítve van.
A ~/.cache/vlc és ~/.config/vlc könyvtárak is törölve vannak.
A furcsa az egyészben, hogy próbából fordítottam a 4.0 verziót is a git repóból és azzal is ugyanez a helyzet. Nem megy az AV1 HW decode. A Kodi viszont szépen viszi. -
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102286 üzenetére
OK, úgy látszik nagyon nincs szerencsém a Plasma-val, meg a Fedora-val...
Egyébként a KDE-t (így egyszerűen KDE-t ;-) használtam, amíg el nem kezdett Plasma lenni. Ott gyorsan váltottam is. Már elfelejtettem hogy miért - sajnos, mert így most egy csomót szívattam magam :-( Sz*r úgy "bétatesztelni" egy valamit, hogy igazából sohasem fog elkészülni. (És ez az elmúlt pár hónap tapasztalata alapján egyre több minden így működik a linux desktop világban, vagy választhatom persze a stabil rendszereket - amik még annyira sem támogatnak sok-sok éves hardvereket, mint a nem stabil rendszerek, és még annyira sem működnek bennük olyan megoldások, amik máshol már sok-sok éve is magától értetődőek volak, szóval csúcs!)
Most frissítettem körbe a gyerekek asztali gépeit, Win11 Pro fut rajtuk, a legújabb:3-4GB-nál többet még az sem zabál meg csak úgy, mert miért ne.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #102133 üzenetére
"Elvileg csak annyi, hogy
sudo modprobe rtl8192eu/1.0
Ha a parancsnak nincs kimenete, akkor rendben végrehajtotta. Aztán ha ez működik, akkor majd valahogy megcsináljuk állandóra."modprobe: FATAL: Module rtl8192eu/1.0 not found in directory /lib/modules/6.1.0-29-amd64
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102218 üzenetére
Nekem is van egy laptopom, és rajta Windows is, amit semmi másra nem használok, mint a két navim (TomTom és Garmin) frissítégetésére... Öreg vagyok én már ahhoz, hogy linux alatt futó windows alatt futó programmal szívassam magam ;-) Indítok egy Windows-t, bedugom, klik-klik, és meg van frissítve. Nem kell azt a Windows-t semmi másra használni! ;-)
-
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #102153 üzenetére
Sajnos így sem megy.
Kiírja, hogy a wine32:i386 hiányzik. Pedig korábban felraktam a tárolóból.
Próbáltam parancssorból is telepíteni, de úgy sem ment. Nem vagyok root, állítólag.
abc@satellitec660:~$ apt-get install wine32:i386
E: /var/lib/dpkg/lock-frontend zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root? -
sicc_innen
tag
válasz
CPT.Pirk #102116 üzenetére
Értelek. Köszönöm!
Tehát ez egy összetettebb feladat lesz. A wine appdb oldalon nem találtam számomra használható segítséget a kis program telepítéséhez, futtatásához.
Közben próbálkoztam a PlayOnLinux applikációval is, de az sem vezetett eredményre, vélhetően a meglehetősen alacsony szintű linuxos ismereteimnek köszönhetően.
(Van egy fiatalember a településünkön, ő szokott hívásra személyesen segíteni a Linuxban elakadó ismerőseimnek. Alkalmanként 5-10 ezer Ft-ot kér a segítségéért, függően, hogy fél órán belül megoldható, vagy annál tovább tart neki.
Nem kívánom az időtöket rabolni itt ilyen láma problémával. Lehet, hogy a héten elhívom a ezt a pro programozót, talán megoldja fél órán belül...) -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #102103 üzenetére
Windowson gyakorlatilag nem kell használni a Terminalt. Jó cucc egyébként, nem csak azokat tudja, amiket leírtál, hanem modulokkal bővíthető. Ha pl. feltelepítesz egy MSYS2-t, az is be tud épülni.
Alapvetően a PowerShell sem a hétköznapi usernek lett kitalálva, hanem rendszeradminisztrátoroknak, a rendszer adminisztrálására
Főleg olyan Windowshoz, amin nincs GUI (desktop experience nélküli server). -
-
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #102075 üzenetére
Így-így! Lassan a linuxból windowst akarnak faragni. Nem lesz az úgy jó! A pantheont azért szedtem le a cinnamon mellől, mert a megkérdezésem nélkül két flatpakos csomagot is feltett.. A pantheon leszedése után a Flatpak maradt nekem ajándékba a szemetével együtt. A flatpakot synaptikkkal leszedtem és a szemetét kigyalultam a home mappámból. Kell még valahol gyomlálni?
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #101984 üzenetére
"Aztán időnként a
sudo pacman -Scc
paranccsal ürítem a letöltött dolgokat."Egy kezdőnek nem biztos, hogy ezt ajánlanám.
Egy olyan frissítés után csinálja, amikor valami eltörik, valami nem megfelelően működik, akkor nem tud visszatenni egy előző verziót.
Rolling esetén számolni kell ilyen ideiglenes helyzettel is szerintem.Én pl. most visszatartok egy doublecmd-qt6 csomagot, mert az újabb vezióban a folder ikonok nem a theme ikonjaival jelennek meg. Ezt egy előző verzió visszarakásával orvosoltam, mivel ez nem függősége semminek.
-
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #101959 üzenetére
Köszi. Átnézem.
A grubot itt hogy tudom szerkeszteni? Bár én úgy emlékszem,hogy default módba hagytam az indítás kezelőjét, system-boot vagy mi a fene.
illetve a külsejében marhára zavar, hogy maga az alsó tálca, kicsit lóg a levegőben... tehát az aljánál látszik a háttérkép, nem csúszik le teljesen. Azt, hogy lehet levinni fullra?
A pacman és yay miben különbözik? -
V.Stryker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #101933 üzenetére
Többször próbáltam a Mintet. Nem szeretem. Túl windowsos akar lenni.
Debian alapok meg kellenek, mert arra vannak olyan progik, amikkel a windowsos szarokat ki tudom váltani normális minőségbe. Értsd. Programozói tudás nélkül tudom őket használni és nem kell heggesztenem őket. Amúgy Endeavour menne fel. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101901 üzenetére
Tényleg nem vagyok kötekedős fajta egyébként! ;-) De nem értem.
Miért ne lehetne egy asztali monitor is 4k felbontású, aztán lehetne élvezni rajta a mindennapi melót a 4k előnyeivel, a játékokat meg kisebb felbontásra állítani, oszt' annyi?
Szerintem az ok inkább a minimálisan elégséges, még eladható dolgok gyártására való törekvés (a lehető legmagasabb profit) , ami nem hogy kiveszne, hanem egyre inkább jellemző.Új gép: nem új, hanem használt, itt találtam a Hardveraprón. Küldi az eladó a családhoz, de majd csak úgy két hét múlva megyünk haza (Ausztriában élünk) , akkor kaparintom meg ;-)
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101891 üzenetére
Konkrét összeomlást én Debian 8-on láttam utoljára, de a kisebb bugokba azért viszonylag gyakran belefutottam. Főleg az új főverzióknál, ott mindig volt valami gebasz.
Amennyit a Gnome nyújt, az nekem szinte teljesen elég. Kiegészítők közül csak a Dash to dock-ot, a Clipboard historyt, és a GSConnectet használom, de egyik sem létszükséglet. A KDE a Dash to docknak megfelelő funkciókat tudja gyárilag, a többi ott is külön kiegészítőként van jelen.
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101846 üzenetére
Passz - nincs kedvem mélyebben utánanézni.
Azt tuti támogatja, amit az UHD630 - az meg nekem elég ;-)Nagy felbontás: kell! :-)
Ha nem kellene, elég lenne egy 6"-os mobiltelefonra 320x240-es felbontás... ;-)
Nekem kicsi a számítógépasztalom, a 24"-os monitort alig nézem messzebbről, mint a telefont. Na jó, kb. 60 centire saccolom a távolságot.
Az eddigi amúgy tök jó 24"-os monitoromon a pixeleket néztem: aztán volt nálam egy 2019-es 24"-os iMac 4k-s kijelzővel, akkor eldöntöttem, hogy nekem kell egy 24"-os 4k kijelző ;-) Lett is - most már "csak" egy gép, és azon egy operációs rendszer kellene, ami meghajtja, és nem Windows ;-)
Szóval ott áll össze a dolog, hogy attól, felskálázom a képernyőtartalmat a 4k monitoron, attól az még 4k monitor marad: nem látsz képpontokat, lépcsőket, töréseket, minden olyan, amilyennek lennie kell.
Tegyél egymás mellé egy 24"os FullHD monitort 100%-on, meg egy 24"-os 4k monitort 200%-on, és rájössz, hogy nagyon nem ugyanazt látod!!! ;-) -
válasz
CPT.Pirk #101850 üzenetére
Olyan szempontból kezdő vagyok hogy alig használtam aktívan linuxot mindennapokban. Mindig előszedem valami projekthez aztán kicsit foglalkozok vele.
Sokmindent próbáltam már, kísérletezek. Most erre a feladatra egyértelműen áttérek linuxra. Debian volt mindíg az amihez visszatérek.
Próbáltam antix-et de ott még a flashromot sem bírtam felrakni. tinycore az még ennél is nehezebb volt.
Tanulni archlinuxot akartam de már az elején elfáradtam a terminálos telepítésben. (install script meg simán lefagyott félúton)
SSD-m nincs felesleges bele de annyit megcsinálok most gyorsba hogy az eredeti 160GB-os 2008-as vincsit klónozom egy modern 500gb-osra az biztos valamivel gyorsabb lesz.
Szóval eddig a debian volt az amivel legjobban elvoltam.
A leggyorsabb oprendszer az nekem a kolibriOS volt csak hát az extrémen limitált mindenben. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101843 üzenetére
A h265-öt a az UHD630 is tudja - sőt, elvileg mindkettő pont ugyanazt tudja, a VP9-et is.
Az UHD630-al "csak" annyi a bajom, hogy a képernyő skálázás kinyírja...
Illetve ugye nem is a hardverrel van a baj, ez az egész inkább a linux, illetve a linuxos intel driver hibája, de azt remélem, hogy az AMD-vel gördülékenyebb lesz majd a dolog.
Már előre érzem, hogy "koppani" fogok, de teszek még egy próbát ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101841 üzenetére
Annyira nem régi (a Lenovo Shop-ban van még ilyen gép újan ;-) , és azért újabb, meg izmosabb, meg elvileg jobban támogatott, mint az i5-8400 + UHD630.
Megveszem: visszaküldeni nem tudom (magáneladó) , és nem is akarom, mert szerintem tök jó áron adja, valamire még jó lesz akkor is, ha nem ;-) -
CirrMee
addikt
válasz
CPT.Pirk #101829 üzenetére
Úgy vannak közös bordán, hogy ilyen szivacsos izé hézagolja ki a a magasság különbséget a GPU és a ramok között, a ramok vannak alacsonyabban. Így olyan túl sokat nem hűt rajtuk a borda, ők leginkább a BGA padeken keresztül a PCB-nek adják át a meleget.
A kontaktus akkor is megvan, és a gap pad max terhelésnél mutatkozik meg leginkább (plusz akkor eleve nehezebben adja le, mert a GPU nagyobb mennyiségű hőt közöl ugyanarra a tömbre). Nitro+ hűtésemnél 50% off állapotnál +2°C a VRAM.
Ez kényelmi dolog, a mai ólommentes forrasztást nem igazán zavarja a melegedés, úgy is rögtön felmegy 50 fok fölé a GPU.
Nem a melegedés zavarja, hanem a minél nagyobb hőmérsékletek közötti ingázás. Ridegebb kötést biztosít, mint a régebbi "sima" ólmos - nem hiába kapnak gyártók felmentést kritikus helyre történő beszerelés esetén (adott esetben fékrendszer, űrtechnika, orvosi berendezések, stb), hogy ólmos forrasztást használhassanak.
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #101829 üzenetére
Igen, tudom hogy tartalmazza és én ugyan script-ből állítom, de próbáltam a LACT/CoreCtrl megoldásokat is. Viszont továbbra sem állítja be, hogy induláskor 60fok alatt már felpörögjön a venti.
Azt követően működik csak, hogy a firmware beindítja a ventiket. Akkor már a beállított görbe szerint dolgozik.
Mint említettem, nincs manual-fan-control csak automatic-fan-control van, aminek a görbéje állítható csak.például ez eddig nem működött, most nem tudom mi a helyzet:
#!/bin/bash if [[ "$USER" != "root" ]]; then echo "You need to run this as root" exit 1 fi # you might need to adjust this, in my case it's card1, # for you it might be card0 or something else entirely cd /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl echo "0 30 30" > fan_curve echo "1 50 50" > fan_curve echo "2 60 60" > fan_curve echo "3 65 75" > fan_curve echo "4 70 100" > fan_curve echo "c" > fan_curve cat fan_curve
-
válasz
CPT.Pirk #101808 üzenetére
Én ezzel mg nem találkozam de ha mégis, bemegy az ember a biosba és visszaállítja elsődlegesnek a Linuxot.
MBR esetén ugye egy ilyen teljes
"katasztrófa" volt, uefinél csk kis matatást jelent.
11 esetén ez kizárt, már ha nem mókolják meg igen erősen a telepítőt mivel ha MBR rendszert lát sikítva mnekül, fel se lehet telepíteni. -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101782 üzenetére
Persze, most csak a LibreOffice kapcsán merült fel bennem, mint elméleti kérdés, a későbbi időkre
Teljesen rendben van. Az EOS Welcome, apps, logs, installer maradt angol, de azokkal elboldogulok, ha kellenének. A Cinnamon és a programok teljesen magyarok.
Tettem rá Pamacsot is....már csak használni kell.Érdekesség. Itt sem akart működni az Intel hardveres gyorsítása a médialejátszóknál, kellett neki a libva-intel-driver. Ez már a Manjaron is volt probléma. Ezt leszámítva, meg a Cinnamon aprólékos testreszabásán kívül semmi problémám nem volt vele. A firewalld-t lecseréltem ufw-re, mert valamiért nem maradtak meg a nyitott portok újraindítás után. Hiába állítottam be a hálózati csatoló public zónájára, elvesztek.
De tényleg csak ennyi volt, pedig féltem tőle. Nekem bejött ez a rendszer. -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101772 üzenetére
Ékes magyar nyelven beszél most, csak a KDE-t használom angolul, amikor éppen használom. Igen, ott szoktam meg én is, az adminisztráció fülön, viszont ott nincs, sőt sehol sincs
Cinnamon. Lehet emiatt? A KDE alatt van ilyen, azt tudom.
Frissítéskor sem talál erre semmit, tehát feltételezem nem "húzza" le a nyelvi fájlokat. Sanszos nekem, hogy grafikus módon ez nem fog menni.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #101767 üzenetére
"Én még emlékszem arra az időre, amikor a P3-as gépem 384MB rammal frankón tudtam netezni, de akkor még az Ubuntu 8.04 körül voltunk..."
Akkoriban nem az Ai, vagy fércmívesek fejlesztették a weblapokat.
Én P3-on Puppy Linuxoztam Ram-ból futott. Bx chipset 512MB) Ubuntu 10 képregény vol rajta
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101767 üzenetére
Segítenél egy picit az Endeavour kapcsán? A hiányzó lokalizációkat hogyan tudom telepíteni? Az OS specifikus programjaiban nem találtam ilyen lehetőséget. Most egyenlőre nincs ilyen problémám, de a LibreOffice kapcsán csak programhoz kapcsolódóan tudtam letölteni.
sudo pacman -S libreoffice-still-hu
Van erre valami olyan megoldás, ami az egész rendszerre vonatkozik, vagy minden programnál így kell csinálni? A Manjaron volt a Manjaro settings, abban talán volt ilyen opció. Mondjuk nem probléma, csak nekem furcsa.
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101711 üzenetére
Pár hetes használat után azt kell, hogy mondjam, nagyon kellemes kis rendszer az Endeavour. Cinnamon-nal repül a gép. Nem sírom vissza a Mintet. Mindent tud ez is, amit a Mint tudott. Csak itt jó a hang, a Minten folyamatosan probléma volt vele, nem is tudtam beállítani rendesen a késleltetést. Azt a pár parancsot meg megtanulja az ember, ami kell.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #101711 üzenetére
Nálam a keyringes frissítéses bohóckodás volt a fő probléma, de az az Endevahúrban is ugyanúgy meg volt. Emlékszem, hogy ülök az Endevahúr előtt és a redditet bújom, hogy mit kell csinálni az archlinuxkeyring errorral. Szerencsére már jópár hónapja megszűnt ez a rendszeresen visszatérő probléma.
A másik fő probléma ez a herélt mesás szerencsétlenkedés volt. De mióta rendbe rakták a mesát azóta - lekopogom - nem volt komolyabb gondom a Manjaroval. Az AUR-ról meg csak annyit, hogy az a tapasztalatom, hogy amik korábban csak az AURban voltak azok kezdenek feljebb kúszni: flatpakbe, vagy akár még a repoba is, az ilyenek mint pl.: nuclear, caprine, fheroes2, dhewm3 stb. régebben szinte csak az AURból voltak elérhetőek, most már azért máshogyan is lehet futtatni ezeket. Úgyhogy mostanra az AUR-t már nem is nagyon használom.
Az elkövetkező új KDE alverzió frissítés miatt egy picit izgulok, bízom benne, hogy nem ttyból kell majd visszaépíteni az egész hóbelebancot, mint a 6.0-nál.
Ami így visszagondolva szerintem az alternatív mesa + wayland miatt történt.
-
válasz
CPT.Pirk #101623 üzenetére
"Frissült a Kaffeine, tavaly novemberben jött ki belőle új release 2.0.19 néven. Viszont úgy látom még minden repóban a 2.0.18 érhető el."
Yes és a saját oldalán is. a kde applications alat dettó a 2019-es 6 éves verzió van fennt.
Csak halkan félve,
ismét belefutott a téma repó és szoftver vonalon abba amiről az előbb 10 hsz.-on keresztül vitatkoztunk és ismét le lettem oltva hogy jóvanezígy meg hagyjam már.
De minden oké én vagyok a troll. -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest