- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
d3zs0
tag
válasz
lev258 #50374 üzenetére
Az előbb telepítettem a 4.9.2 kernelt, így egy kicsit változott...
ez idáig nem volt:
[ 5.484223] ACPI Error: [AFN7] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20160831/psargs-359)
[ 5.484348] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB.PCI0.VGA.LCD._BCM] (Node ffff957092caa758), AE_NOT_FOUND (20160831/psparse-543)
[ 5.484504] ACPI Error: Evaluating _BCM failed (20160831/video-354) -
d3zs0
Így néz ki egy pastebin link:
http://pastebin.com/3f4D4TtV
ez a te logod, innen lehet olvasni az általad bemásolt logot, bár javaslat alapján majd úgyis a dmesg lesz a megfelelő információ hordozó (ha...)Mint az fórumtársunk is jelezte, egyből látszik az Összefoglalóban, hogy hosszabb logoknál, etc. használni kell a pastebint! Egyrészt nem kell 6-8 képernyőnyit legörgetni annak, aki nem akarja elolvasni, másrészt ide a topikba bemásolva gyakorlatilag áttekinthetetlen egy hosszabb log fájl, így ezt csak nagyon önsanyargató fórumtársak fogják végigböngészni!
Köszönjük, ha legközelebbi linkelésednél már a pastebint használod!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Óvatosan említem, hogy a Centos topik ha kihalt is, nem szűnt meg...(nem vitát akarok generálni, csak megemlítem) -
Andralin
aktív tag
-
Lathronos
őstag
válasz
Andralin #50389 üzenetére
Na igen, a linuxos szoftverfejlesztők egy újabb hülyesége. Adjunk azonos nevet legalább három olyan szoftvereknek, amiknek az ég világon semmi közük egymáshoz. Az e-mail kliens pont az a terület, amiből annyi van mint égen a csillag. Nincs olyan alternatíva ami megfelel?
-
Andralin
aktív tag
-
Istju
senior tag
válasz
lev258 #50387 üzenetére
Itt vannak az Arch linux által alapból támogatott [Levelező kliensek] . Ezen felül az AUR-ban még egy csomó cucc.
-
Lathronos
őstag
-
Flowtation
őstag
válasz
lev258 #50380 üzenetére
Igen a telepítés lemegy, de csak live-ból indítva, ha ez számít. A cuccot az sdbre telepítettem, grub telepítés nem volt, illetve arra ment, (nem is ajánlotta fel a telepítő) gondolom, mert ha f12-vel kiválasztom a boot priority-t akkor ott van a szokásos menü, mint ubuntu, stb...Ma már nem tudom megnézni, mert munkahelyi gép, de holnap térjünk vissza rá, ha lehet, ok?
-
Andralin
aktív tag
Igen komoly problémába futottam a CentOS-el.
Nem csak hogy nincs rajta a pine levelező kliens, de a yum sem ismeri és első körben rpm-ből sem sikerült a telepítése. Ez skandallum, az összes régi RedHat-ben alapból benne volt a pine!
Tudtok esetleg valami egyszerűbb módszert, hogyan telepítsem fel, esetleg egy CentOs kompatibilis rpm, vagy ilyesmi?
Vagy kezdjem el összevadászni hozzá az összes szükséges dependencies csomagot és próbálgatni hátha egyszer felmászik?
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50379 üzenetére
A telepítés akkor lezajlik? Csak az indulás nem sikerül? Mert akkor elő kell hozni a Grub-ot (Shift vagy Esc), nyomni egy e-betűt, majd beírni a quiet splash után a nomodeset szót is. Ez egyébként csak az aktuális indításra vonatkozik, de kiderül, segít-e.
-
lev258
veterán
válasz
Flowtation #50376 üzenetére
nomodeset
-
Flowtation
őstag
válasz
Lathronos #50359 üzenetére
Szia!
Kiváncsiságból kipróbáltam ezt amit ajánlottál, a Voyagert. Nagyon szimpatikus elsőre, a céges laposomra simán fel is települt, pörgős is. De felraktam volna a nagy gépemre is, viszont azon nem indult el a telepítő, csak fekete képernyő fogadott. Live-ból sikerült feltelepíteni, minden oké volt, viszont indulni már nem indul, ugyanaz a tünet. 64 bites 16.04 verzió, (a laposra 32bit 14.04 lett rakva), a gép egy lenovo m78 desktop, integrált vga-val (amd radeon hd 7560d). Gyanítom ez utóbbi lehet a ludas, de itt már megáll a tudásom, mit tegyek, hogy működésre bírjam? Safe mód? Valami parancs?Előre is köszi!
-
lev258
veterán
válasz
#21078528 #50367 üzenetére
Nincsenek, ha rendesen felmentek a frissítések is. Illetve tévedek, néhány nagyon új videókártyához frissebb kernel kell.
Nálam is volt gond vele, még amikor megjelent. Aztán szépen lassan megérkeztek a javítások.
Vannak még problémák, ez tény. De a 16.04 mérföldkő az AMD támogatásban. És a kérdezőnek nem is volt baja vele (a témázáson kívül).
Slownz: Ezért írtam, hogy nemcsak Ubuntu (Unity-vel) létezik. Ott a többi disztribúció, eltérő grafikus felületekkel. -
Lathronos
őstag
válasz
klambi #50368 üzenetére
Eddigi tapasztalataim szerint a rendszergazdák és hálózati mérnökök a haladó topic-ban vannak.
-
klambi
addikt
hello,
Gondoltam itt is megkérdezem, Icingával foglalkozik valaki? -
-
Normi™
őstag
Szerintem elég,mondjuk nekem dobta már le a láncot 7óra után is.De ha ilyen sűrűn kifagy az Os akkor ennyi idő után jelentkezett volna szerintem.Na kíváncsi vagyok a srácok mit olvasnak ki a log fájlból.Laikusként nem látni,hogy bárhol hiba lenne,igaz én csak error vagy critical error-okat kerestem.
-
Lathronos
őstag
válasz
Slownz #50354 üzenetére
Ezt próbáltad már? Ha viszont ez sem, akkor javaslom az Ubuntu 14.04-et. És ha már semmi sem működik rendesen, a blogomban találsz pár ebből készült remaster-t, többek közt MATE-t is, hátha.
-
Slownz
senior tag
válasz
Slownz #50352 üzenetére
Elkiabáltam...
Ha nyomok neki egy Lock Screen-t, befagy a rendszer, nem reagál semmire, csak a kurzort látom. Ugyanaz a probléma, ami itt, a videókari is ugyanaz, mint a kommentelőnél (HD 5470). Erre felé is nézelődtem már, nem jártam sikerrel.
Keresem azt a disztrót, mely alatt legalább az első 5 percben nem találok valami ordenáré nagy bugot (vagy egyáltalán feltelepül).
-
d3zs0
tag
válasz
Normi™ #50351 üzenetére
Memtest86+ 5.01 no errors
sda /
sdb /home
sdc nincs felcsatolva, adatokHDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : WDC WD10EZEX-08M2NA0
HDD Serial No: WD-WMC3F1270607
HDD Revision : 01.01A01
HDD Size : 953870 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 35 °C
Highest Temp.: 42 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 406 days, 11 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : TOSHIBA DT01ACA050
HDD Serial No: Z2HJUGXFS
HDD Revision : MS1OA750
HDD Size : 476940 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 47 °C
Power on time: 767 days, 8 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.HDD Device 2: /dev/sdc
HDD Model ID : SAMSUNG HD502HJ
HDD Serial No: S20BJ90Z747282
HDD Revision : 1AJ10001
HDD Size : 476940 MB
Interface : S-ATA II
Temperature : 35 °C
Highest Temp.: 47 °C
Power on time: 1195 days, 13 hours
Est. lifetime: more than 629 days
No actions needed. -
Slownz
senior tag
Nem volt kedvem este már debuggolni a Mint-et, inkább feldobtam ez Elementary OS-t, eddig nagyon bejövős, valahogy pont azt csinálja az eddig próbált funkciók terén, amit elvárnék, elképzelek, nagyon kézre áll. Meglássuk...
-
Normi™
őstag
Az azért gyanús,hogy két Os alatt is csinálja,erősen hardver problémára utal nekem.Szoktam szórakozni memória időzítésekkel akkor csinálja ezeket.Szétnéznék a Bios-ban is,hogy mi újság a memória időzítéseknél..Futtass egy memtest-et szerintem és kiderül.Nekem nem tűnik Os problémának.Hdd Sentinel mit mutat?
-
d3zs0
tag
Sziasztok!
OS: Debian testing + MATE (a probléma 4-5 napja jelentkezett akkor még openSUSE Tumbleweed + KDE volt...
AMD A8-6600K APU
12 GB RAMProbléma: lefagy a képernyő, de az egeret tudom mozgatni, menük nem működnek, videonál a hang megy tovább...
Egy fél megoldásra sikerült rájönni: Ctrl + Atl + F6 majd vissza ... F7-el akkor megszűnik. Van amikor 5s, van amikor 20 perc múlva jön elő ismét, teljesen mindegy, h mit csinálok...
Előre is kösz!
-
Slownz
senior tag
-
Hyperk
újonc
Sziasztok!
Én egy olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy Cronba szeretnék időzítve futtatni, illetve leállítani egy minergate-cli nevű alkalmazást.
Root jogosultságom van a géphez, és a crontab -e paranccsal a megadott helyre be is írtam a következőket:
# m h dom mon dow command
55 8 * * * screen minergate-cli -user [email] -xmr 2
0 9 * * * killall minergate-cliMiután ez bekerült természetesen az /etc/init.d/cron restart paranccsal úgy indítottam a cront.
Mikor az adott időt tesztelés szempontjából mindig a jelen időszakhoz van állítva, nézek egy htop-ot, a szolgáltatás nem indul el. Próbálkoztam már az "at"nevű időzített egyszeri indítással is de sajnos akkor sem képes el indulni.A felül fel tüntetett próbálkozás a cronnal, az már egy másodlagos tesztelés, mivel próbáltam ezt sh scriptel is indítani. Ennél a megoldásnál ha manuálisan indítom az sh "/usr/bin/..." akkor el is indul a script, illetve a stop scriptel le is tudom állítani.
Erre a dologra valakinek valami megoldás esetleg ?
UI: Hallottam az anacron nevű cron alternatíváról, de sajnos az nekem picit érthetetlen valamiért. Ha valaki esetleg az anacronos beállítást el tudja nekem magyarázni, vagy bármilyen ezzel kapcsolatos segítséget képes nyújtani azért hálás lennék.Válaszokat előre is köszönöm!
-
törölt tag
válasz
Andralin #50334 üzenetére
Nem kell külön létrehozni a felhasználókat.
A lényeg, hogy a /etc/passwd, /etc/shadow, /etc/group, /etc/gshadow, /home, és esetedben a /var/spool/mail tartalma átkerüljön.
Amit írtam módszer azért jó, mert bolond biztos, így tutira nem marad ki felhasználó, bár nyilván, ha csak 6 felhasználóról beszélünk a másolgatás sem megoldhatatlan...
Mint már írtam, Debian alatt csináltam már ilyet (csak nem volt levelezés), és simán működött. -
vargalex
félisten
válasz
Focke-Wulf #50309 üzenetére
Szia!
Általában éppen az egyszerű alkalmazásokkal nincs gond wine alatt. Nekünk is van több saját fejlesztésű Delphi alkalmazásunk, ráadásul Oracle adatbázis kapcsolattal third party komponensen keresztül és mindenféle beállítás nélkül azonnal futnak wine-ban...
-
Andralin
aktív tag
válasz
Andralin #50281 üzenetére
Valaki esetleg tudna nekem segíteni, hogy a (#50281)-ban leírt folyamat megfelelne-e a felhasználók migrálására régebbi rendszerről egy újra?
Muszáj-e megcsináljam az új fiókokat az adduserrel, vagy elég-e az a pár lépés amit felsoroltam?
Ezeken kívül szükséges-e még bármi más lépés is, vagy ennyi tutira elég lesz?Hálásan köszönöm a segítséget előre is!
-
Most már csak ilyen trükkös megoldásokban bízhatunk! Bár itt valami olyan antagonisztikus ellentét van, amit csak az lát, aki már találkozott vele. Ez a nesze semmi fogd meg jól körülírása, bocs, de totál semmi több ötletem nincs ennek a megoldására, de eddig ez a Porteus az egyetlen, amit képtelen vagyok penről bootolásra bírni. Nálad meg ezt csinálja...galád egy disztró az biztos!
-
csixy
addikt
-
ampulla
aktív tag
válasz
toth_janika #50313 üzenetére
Nem a terminál lesz szar. Az ssh-val lesz a gond szerintem.
Tedd újra. 1 próbát talán megér.
sudo apt-get install --reinstall openssh-client openssh-server openssh-sftp-server
Esetleg a -verbose kapcsoló többet mond majd.
ssh -vvv user@192.168.0.4
-
Akkor az lesz a baj, hogy nem telepítetted a LILO-ját! Telepítsd, igaz az megöli a Mint GRUB-ját, de utána egy Mint live-ról viszont csinálsz a Mint-nek újra GRUB-ot és akkor már belistázza a LILO-s Porteust!
Ez most ugrott be, mert nekem eddig egyik penről sem akar bootolni a Porteus, pedig megírja rendesen!
-
Dave™
nagyúr
válasz
Slownz #50320 üzenetére
A link szerint a 17-essel nem volt gond. Tégy egy próbát.
elementary: az is Ubuntu alapú, a gond ott van, hogy nagyon-nagyon ki van herélve, és alig lehet rajta érdemben módosítani, szemben az Ubival, vagy a Minttel. Ha jó úgy ahogy van, akkor persze nincs gond. A legtöbb Ubuntus dolog amúgy ugyanúgy megy rajta, tehát a közösségi támogatás gyakorlatilag ott is megvan. Én azzal indítottam, de miután kipróbáltam az Ubit láttam, hogy mennyivel több lehetőségem van (meg a sok negatív vélemény ellenére kapásból bejött a Unity), így maradtam. Próbáltam a Mintet is, nekem nem jött be, de általában azzal van a kevesebb gond, szóval nálad ez elég szerencsétlen helyzet most.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
Slownz #50317 üzenetére
Konkrétan azt írják, hogy nincs AMD driver a 18.1-ben ahhoz a GPU-hoz. Az azért eléggé problémás. Kérdés akkor Ubi alatt hogy megy? Sajnos nem tudom mi a helyzet AMD vonalon, nálam Intel GPU van, azzal nincsenek gondok szerencsére.
szerk: a 18.1 azért újabb, mint a 16.04, azt se felejtsd el.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #50276 üzenetére
A porteus egyenlőre csak be lett tolva a saját partíciójára (sda6),de direkt nem telepítettem a LILO-ját, tehát még nem x@rta szét az sda MBR-jét ! Egyenlőre van egy működő GRUB 2 ( a linux minté) az bootolja többi rendszert (mint, win10, quirky Xerus). A kérdésem tehát az , hogy hogyan bootolodhatna be fájdalommentesen az sda6-on lévő Porteus és akkor már benne garázdálkodván hogyan telepíthetnék bele egy működő GRUB 2-őt (ami olyan mint napjainkban a linux minté)?
-
Dave™
nagyúr
válasz
Slownz #50315 üzenetére
Totál kezdő linux user vagyok
Nem irigyellek, ennek nagyon nem így kellene mennie. Én is értetlenkedtem anno amikor első találkozáskor kifagyott a Surface Ubuntu telepítésekor, aztán hamar rájöttem hogy a Wifi driver a ludas, azt az új kernellel javították. Nálad mondanám, hogy a GPU lehet problémás (főleg az x problémák miatt), de elég régi GPU az már ahhoz, hogy ne menjen. Kitartás, ne add fel aztán remélhetőleg meglesz a jutalmad
Hoppá, neki is ugyanez a baja: LINK
-
Slownz
senior tag
válasz
ampulla #50310 üzenetére
Szia!
Most elkezdtem teljesen újra a folyamatot. Őszintén szólva, már azt nem értem, hogy miért nem jön be rendesen a telepítéskor a GUI, miért a konzol fogad azzal, hogy jelentkezzek be.
Eszerint a leírás szerint haladtam, de az alábbi parancsnál hibaüzenetet ír ki:
cp /home/mint/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
Azt írja, hogy nincs ilyen folder, hogy "/home/mint/xorg.conf.new". Értem, hogy a "mint" helyett kellene beírni a felhasználónevem, de valóban ez a felhasználónevem. A whoami parancsra is ezt hozza ki.
Totál kezdő linux user vagyok, ha megmondod, hogy tudok recovery mode-ba menni, akkor nagyon szívesen megnézem
-
toth_janika
őstag
válasz
ampulla #50312 üzenetére
és @berus.berus
Nem tudok róla, hogy lenne tűzfal a gépen.
PING meg az IP-re rendben.
iptables -L:
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destinationChain FORWARD (policy ACCEPT)
target prot opt source destinationChain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destinationEz tök üresnek tűnik nekem...
(Egyébként PuTTY-on keresztül ki tudok menni és be is tudok jelentkezni a Pi-re... úgyhogy tuti a terminál sz*pat)
-
ampulla
aktív tag
válasz
toth_janika #50303 üzenetére
ARP keretek átmennek hozzá?
Ping megy?
Mi van az iptablesben?
iptables -L
-
törölt tag
válasz
toth_janika #50303 üzenetére
Tűzfal esetleg?
-
ampulla
aktív tag
válasz
Slownz #50308 üzenetére
Szerintem menj be recovery modeba és nézzük meg, mit mond az xorg szerver log fájlja. Másold be ide, vagy googlezz rá, szerintem ott sokkal specifikusabb error üzenetet kapsz.
Focke-Wulf
apt-get install virtualbox
Dashből elindítod a GUI-s felületét, vagy egyszerűen a terminálból futtatod:
virtualbox
-
Focke-Wulf
csendes tag
válasz
lev258 #50245 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!
A terminál ezt írta ki: 3.13.0-107-generic #154-Ubuntu SMP Mon Dec 19 19:20:26 UTC 2016 i686 i686 i686 GNU/Linux
A tanuláshoz szükségem van egy számolós, grafikonrajzolós programra. Tudom, többféle van, de azt akarom használni, amit ajánlottak (a gépjárműdinamikai számításokhoz pont ez kell). Azt mondta, aki adta nekem, hogy a Műegyetemen fejlesztették még a kilencvenes években, kis egyszerű program.
Szóval, szinte biztos, hogy a Wine-on nem fog futni.
Az az ötletem volt, mivel ez egy kis szoftver, nem igényel nagy erőforrásokat, hogy egy pendrive-os portable XP-vel indítanám a laptopomat és ott futtatnám, amikor számolni akarok valamit a progit.
Találtam a neten egy letölthető portable XP-t de nem tudtam bootolni róla.Felvetettétek a virtuális gépet. Azt hogyan tudom megcsinálni?
Más ötlet?
-
Slownz
senior tag
Na gondoltam adok egy esélyt a Linux Mint-nek, ha már az Ubuntu-val voltak problémáim.
1. El sem akart indulni a grafikus felülete. Nagy nehezen rájöttem, hogy tudom behozni, bejelentkeztem mint-ként, majd startx.
2. A telepítő bár végigfutott, de az utolsó blokk után csak a homokóra járt, próbáltam vagy 10x, valamikor ott hagytam 30 percig is, de semmi.
3. Végül, ha manuálisan csináltam meg a partícionálást (szépen le is gyalultam véletlen a Win10-et), akkor nagy nehezen felszenvedte magát. Na mondom, sínen vagyok, erre ez fogad...
4.
Ez most micsoda? Mit tudok tenni?
-
toth_janika
őstag
Ismét szeretnék segítséget kérni.
Nem tudom fontos-e, de inkább leírom:
egy RPi3-on fut egy OSMC, oda szeretnék ssh-val bejutni. Mióta a 16.04 lefrissült a gépemre, azóta nem tudok bejutni.
ssh osmc@192.168.0.104
ssh: connect to host 192.186.0.104 port 22: Connection timed out
A port biztos, hogy jó, mert fix IP-je van. Mi lehet a probléma? Eddig semmi ilyen probléma nem volt.
Szerk.: Más gépről be tudok menni, csak az ubuntu alól nem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest