- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirRasor
addikt
Na akkor lövök még1 kezdő kérdést, csak hogy haladjon a topic is
Szóval debian minimalista szerver, minimalista hozzáértéssel (de tanulom kőkeményen
):
Nincs gui, mert minimalista. Na és ha tettem volna? Elhasznál némi erőforrást, az oké, de esetleg lehet gyakorlati haszna is?-mondjuk futna SQL szerver, filezilla, fileszerver rész(ennek még a nevét se tudom, de valami megosztott mappára gondolok), nyomtatószerver (ha van egyáltalán ilyen lehetőség...mint pl: safeq szerver win alá a konica csodáihoz) meg még..mit hagytam ki..levelezni is kéne, akkor egy SMTP szerver.
Na ezekhez indokolt grafikus felület, mondjuk a későbbi állítgatások/karbantartás miatt?
berus.berus szintén zenész..a fenti kérdésem függvényében csak akkor kell rámennem a szerverre, ha mappajogokat akarok állítani (mert a gépemről lassabban csinálja). Az ADUC-ot is elérem az RSAT-ból, de akkor csillant fel a szemem, amikor megtudtam, hogy az egész AD-t egy linux alapú samba4-el ki lehetne váltani.
Ha linux szervernél is max mappajogokat kell állítani, mert annyira stabil az egész, akkor ahhoz felesleges a gui. De majd megmondják az okosok. ilyenkor jó, ha valakinek már x év tapasztalata van és tudja, hogy igeeen, ezt-azt még állítgatni kell rendszeresen és ahhoz pl: praktikus vagy nem praktikus a gui.Bocs a hosszú kérdésért, pedig még krumplim sincs a végére (by 9gag
)
-
válasz
mefistofeles #48798 üzenetére
Nem mondtam, hogy ez hiba!
Tudom, de nekem mégis ez jutott eszembe...
Jó, hogy felhoztad szerintem. Elég sok más topikban is járok és, ahol van abban a témában más, specifikusabb topik, ott bizony már irányítják is át a kérdezőt, gyakorlatilag teljes joggal, mert jól elkülönülnek a topikok, itt is, mint máshol és aki már nem abszolút kezdő, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy a kérdése off vagy haladó, csak neki itt van kedve mégis feltenni a kérdését. A betévedő valódi abszolút kezdő meg végigolvas 100 hsz-t és elijed, hogy ha ez az abszolút kezdő topik, akkor ő inkább mégsem mer kérdezni!
Ilyen aspektusa is van ám a dolognak, ha kicsit belegondolunk!
Így aztán mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy szelektálja a kérdéseit! Ha nem teszi, akkor a TG teszi ezt meg. Azért tartják!
Előre is köszi, hogy tiszteletben tartjátok a többi fórumozót azzal, hogy odafigyeltek egy kicsit!
-
-
válasz
#21078528 #48796 üzenetére
Ez ismerős, én anno a honvédségnél lettem sok terület felelős gazdája ilyen pár napos továbbképzések után, de inkább előtt! Azt gondolták, ha valaki hivatásos, akkor már mindenre képesnek kell lennie....
Erről a hozzá nem értésről jut eszembe, nem ismersz véletlenül vagy bárki hozzáértő, Linuxos Voip vagy SIP klienseket? Kéne valamelyik, ha Debian/Ubuntu alapún elfut, az teljesen jó, de ha máson, akkor átmegyek oda!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #48791 üzenetére
Magyar egészségügy, kis kórház:
- Te értesz ebből valamit?
- Ja...
- Akkor holnaptól te csinálod!Hát így lettem tartalék rendszergizda...
Na jó, mielőtt megérkeztek a HP szerverek, meg a Stormshield, elküldtek 2 napra Siófokra okos bácsikat hallgatni, hogy szélesedjen a látóköröm kicsit... -
válasz
mefistofeles #48792 üzenetére
Mondasz valamit... de ez nem éppen a topik hibája, a topikgazda hibája inkább lehetne! Annak ellenére, hogy van Haladó és Off topik, plusz pár disztrónak külön topikja, mégis ezt szeretik sokan.
Ettől még több visszajelzés alapján utángondolva....
Köszi, hogy jelezted, néha már nekem sem tűnik fel a dolog: ez az Abszolút kezdő Linuxosok topikja! (biztosan kár volt leírnom, de ezután kicsit odafigyelek a profiltisztításra)
(#48793) colomb2
De te mindenütt ott vagy!
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48792 üzenetére
De itt vagy te is.
meg en.
-
-
spammer
veterán
válasz
Cathfaern #48788 üzenetére
Valóban, de a MATE nem régi, aktívan fejlesztik (csak pont az a "középút" a cél, hogy legyen belőle bloatware). Plusz azzal indítottál, hogy:
"Ami elvárás, hogy ne legyen bloatware (...) Viszont kinézetre kényes vagyok, nem akarok faék egyszerű pixeles kinézetet. Plusz jó lenne valami elterjedt disztró, mert ha valami probléma van, egyszerűbb rá megoldást találni "
Ezek alapján viszont nálam nem egy openboxos BunsenLabs jön ki, de ha a kinézete mégis megfelel, akkor mellé nem lőhetsz vele, mert elég lightweight és gyors cucc. Viszont relatíve régebbi szoftvereket kapsz, mert a stabil Debianra épül.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #48780 üzenetére
Igazándiból azt sem mondtam soha, hogy a Linux jobb mint a Win...
A cégnél Win Szerver 2012 rendszerek szolgálnak, és nincs velük semmi gondom. Kliens oldalon pedig a sokat szidott 10-es az eddigi legjobb rendszere az MS-nek szerintem. A titok, hogy féken kell tartani a felhasználókat, ami nálunk elég simán megy, mivel egy Stormshield hw tűzfal mögött csücsül az egész hóbelevanc... -
Cathfaern
nagyúr
válasz
#21078528 #48777 üzenetére
Egyre szimpatikusabb ez a BunsenLabs, lehet teszek vele egy próbát kezdésnek
Mate-val az a bajom, hogy ugye az volt az alapcél, hogy a gnome2-es (és így a WinXP-s) vonalat vigye tovább, ami szerintem saját korában sem volt egy főnyeremény, azóta meg eltelt vagy 15 év. Szóval lehet hamarabb feltennék egy Debiant gnome3-al, mint azt. Szóval akkor már cinnamon, az meg ugye mindenképp Mint.Magei milyen desktopot "kedvel"? Ahogy látom támogat majdnem mindent, de tapasztalatom az, hogy van egy szívásmentes környezet, meg a "végülis azzal is műküdik" környezetek
Apollyon:
áh Gentoo, régi szép emlékek, azzal is el voltam egy darabig. Kolesztársakat felbuzdítottam, hogy milyen jó, rakják fel ők is, és fordítsunk mindent forrásból mert úgy az igazi... minden szépen ment is amikor is jött az openoffice... 1,5 nap után még mindig nem végzett (előtte 1,5 nap hogy függőségeket kisakkozzuk) és jött egy áramszünet... felraktuk binárisbólTök más:
Mennyire szívás Win10 mellé linuxot felrakni jelenleg? Bootloader és társait megoldják szépen a telepítők maguknak, vagy számíthatok problémákra?Zenelejátszóból melyik a leghasználhatóbb jelenleg? Olyasmi kéne ami tud értelmesen music libraryt is kezelni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#21078528 #48781 üzenetére
Magam sose használnék Mintet, főleg mert én inkább Debian és Arch linux user vagyok és még egy kis Gentoo-tól sem riadok vissza. Viszont ettől még nem írnám le a többi, kevésbé pró felhasználóknak szánt disztrót sem. Az Ubunturól is tudnék mondani nagyon kellemetlen dolgokat, de ha bevált egy usernek, mint pl. a Mint, akkor miért baj az ha örül neki és tudja használni
Hibái ellenére bloatware-nek nevezni a Mintet meg masszív flame, ami a békés linux közösség berkeibe abszolút nem illik.
-
-
válasz
spammer #48779 üzenetére
Mindig kerül elő érdekes és hasznos infó!
Én mindig azt olvastam, hogy a Mint saját fejlesztése, bár attól még lehetett ez az ember Arch használó is akár...
Ettől viszont azt nem tudjuk meg, hogy akkor az Ubiban jobb vagy a Mintben?
már látom, a Mint 2012 óta, az Ubi 2014 óta használja(#48781) berus.berus
A Cinnamonnal tetszik keverni...
Lehet...
Én mondjuk elvagyok vele elég jól, mióta a Wint száműztem. (ha azt mondod, hogy a Winnél azért még a Mint is jobb......)
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #48778 üzenetére
"Mivel a Mint saját DE-je, így találd ki mennyivel lenne jobb az Ubuntuhoz hegesztve, mint a saját fejlesztésben otthonosan."
"An Argentine user of Arch Linux started the MATE project in order to meet this demand and announced the availability of MATE on 18 June 2011"
"The project is supported by Ubuntu MATE lead developer Martin Wimpress and by the Linux Mint development team" -- [link]
kiemelés tőlem.
-
válasz
Cathfaern #48769 üzenetére
Amúgy Ubuntu MATE LTS miért jobb, mint a Mint MATE?
Attól, hogy berus.berus fórumtárs utálja valamiért a Mint-et!
(azért kérdezd meg tőle, melyik verziót használta utoljára)
Mivel a Mint saját DE-je, így találd ki mennyivel lenne jobb az Ubuntuhoz hegesztve, mint a saját fejlesztésben otthonosan....
-
törölt tag
válasz
Cathfaern #48769 üzenetére
A Mint egy bloatware, amihez jön az idióta frissítési metódusuk, szal ha ez a vonal tetszik, akkor az Ubuval sokkal jobban jársz.
A BunsenLabs egy zseniális Crunchbang utód, nálam az Acer netbookon szolgál jó ideje.
A Mageia egyik személyes kedvencem, nagyon megbízható lett mára, és lassúnak sem mondanám.
-
spammer
veterán
Mi a gond? Mit ír ki? Biztosan jó elérési utat adsz meg? Használd a
-v
kapcsolót (verbose)cp -v /tmp/test1/{egyes.txt,kettes.txt,harmas.zip} /tmp/test2
'/tmp/test1/egyes.txt' -> '/tmp/test2/egyes.txt'
'/tmp/test1/kettes.txt' -> '/tmp/test2/kettes.txt'
'/tmp/test1/harmas.zip' -> '/tmp/test2/harmas.zip' -
Pitu
aktív tag
Sziasztok!
cp paranccsal tudok olyat hogy egy adott könyvtárból felsorolom hogy mely fájlokat szeretném másolni?
Ezt próbáltam, de nem működik így:
cp ../dir1/dir2/{egyes.txt, kettes.txt, harmas.zip} /tmp/valami/Köszönöm!
-
zone
őstag
A bittorrent topikban próbálkoztam, de nem kaptam választ a problémámra.
Adott egy Banana Pi M2, Bananian rendszerrel, deluge daemon és delgue-web telepítve. Az a probléma, hogy a deluge-web mindig leáll, így böngészőből nem lehet elérni.
Ideiglenesen most úgy működik, hogy egy telefonról SSH-val rácsatlakozok és kiadom a "deluge-web" parancsot, ekkor a terminál mintha kifagyna, nem adja vissza a parancssort, de amíg él a kapcsolat, addig működik a web UI is. Valakinek van ötlete? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
#21078528 #48766 üzenetére
Mageia... az elődjének az elődjét a Mandrake-et használtam nagyon sokáig fő oprendszernek
Csak aztán kiadtak egy nagy verzióváltást és a gyors jól működő rendszerből lett egy lassú és bugos...
Amúgy Ubuntu MATE LTS miért jobb, mint a Mint MATE?
Szerk: ez a BunsenLabs Linux (illetve pontosabban az Openbox) is érdekesnek néz ki
-
-
Cathfaern
nagyúr
Gondolkoztam, hogy melyik linux topicba írjak, mert a kezdőtől azért messze állok, de mivel cirka 3-4 éve egyáltalán nem linuxoztam, plusz a "melyik disztrót" kérdés inkább ebbe a topicban való, ezért inkább ide.
Utóbbi időben erőteljesen leszoktam gépen való játékról, ha tolok is valamit, inkább mobilon, szóval gondoltam ideje, hogy visszakerüljön valami linux is a gépre. A kérdés a "szokásos", milyen disztrótMég jó 10 éve egy pár évig linux volt a fő oprendszerem, később melóban is azt használtam meg egy kisebb linuxos szervert is "üzemeltettem", szóval nem ijedek meg attól ha valamibe bele kell túrni, vagy nem triviális elsőre windowsos szemmel.
Fő felhasználási terület net + videó + zene + stb. lenne, esetleg némi java programozás (bár nem hiszem ez utóbbi túl sokat osztana szorozna ilyen téren). Ami elvárás, hogy ne legyen bloatware, később lehet el is lesz adva a mostani (relatív erős) gépem és valami egyszerűbb laptopra lesz cserélve, jó lenne ha azon is gyorsan futna. Viszont kinézetre kényes vagyok, nem akarok faék egyszerű pixeles kinézetet. Plusz jó lenne valami elterjedt disztró, mert ha valami probléma van, egyszerűbb rá megoldást találniNem gond ha valamit bütykölni kell rajta, de azért nem akarom a szabadidőm nagy részét azzal tölteni (mint régen
)
Ezek alapján kinéztem az ElementaryOS-t (design nagyon bejön), illetve a Mint-et (ahogy látom most ez a legnépszerűbb). Van ezeknél esetleg jobb választás a fentiek alapján? Illetve a kettő közül egyéni szimpátiát leszámítva mi alapján lehetne dönteni?Köszi előre is
-
SirRasor
addikt
válasz
CPT.Pirk #48757 üzenetére
Az nem az alap rendszer, hanem a live CD, ami csak a telepítőhöz (önmagához) elég. Ezzel is feltelepítettem egyszer és ugyanúgy azt a ~2.5 GB-ot töltötte le/csomagolta ki (pedig akkor is csak a system tools volt bepipálva és semmi más).
HDD sentinellel megnéztem a vinyót és 100/100-as, pedig kezdtem arra gyanakodni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SirRasor #48756 üzenetére
A kész iso-k nem települnek olyan lassan. [http://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/amd64/iso-hybrid/] Az alap rendszer telepítője mindössze 417MB.
-
SirRasor
addikt
válasz
Rimuru #48755 üzenetére
Ja érdekességként nem választottam mirrort, mert nincs netre kötve. A telepítő DVD-ket használtam. Hmm mondjuk ugyanazon a vinyón vannak az ISO-k is, mint a virtuális gép. Ja de a win10-nél is ez volt és ott minimálisan érződött.
2x raktam újra a szervert. Most másodszor már a sudo csomagot se rakta fel magától O.o2. Köszi!
3. hát nem tudom..talán a legújabb verzióban már több dolog fut alapértelmezettként (8.5-ös)
-
Rimuru
veterán
válasz
SirRasor #48754 üzenetére
1. szerintem rossz mirrort valasztottal ezert sokaig toltotte le a dolgait. brutalis vinyo tekeres se normalis, win sokkal rosszabb ilyen szempontbol, de amugy telepitesnel sok kicsi fajl is felkerul, szoval reszben ertheto mukodes kozben biztos kevesebb lesz (bar attol is fugg milyen szervered lesz, de az winnel is ugyan olyan tenyezo lenne)
2.
apt-get autoremove
/apt-get clean
3. de sok, nekem teljes LAMP+SSH+IRC+stb 400M alatt van, igaz a max elerheto 1G
-
SirRasor
addikt
Üdv!
Nekiálltam a linux világának kliens és szerveroldalról is.
Debianra esett a választás, és éppen egy minimalista szervert telepítettem gui nélkül meg 2 klienset is felraktam KDE és LXDE felülettel.1. miért telepít ilyen iszonyat lassan? Ez normális? A szerver megállt ~2.5 GB-nál, a kliensek meg 8 GB-nál. A szervert fél óra alatt tolta fel, a klienseket fejenként 1-1.5 óra alatt.
Virtuális gépben csináltam és 2 GB ram +2 magot kaptak (i5-ös). A HDD tekert mint állat, pedig nem csináltam semmit közben (papírmunka..) és sorban telepítettem, tehát nem egyszerre ment a 3.
Szóval a linux világában ez a brutális telepítési idő normális? Win10 ugyanígy virtuálisan felmegy 15-20 perc alatt.2. gedit-et felraktam. Azt kérdezte, hogy mehet-e a telepítés és ez ~350 MB-ot fog elhasználni. Az szééééép. Na jó, menjen, majd letörlöm.
apt-get --purge -remove gedit -tel eltávolítottam, majd nyugtázta, hogy kemény 1.8 MB helyet szabadított ez fel. Ez miért van? Gondolom leszedett mellé egy halom másik csomagot telepítéshez, de törlésnél nem kéne lepucolnia magáról? Van erre megoldás, hogy az összes helyet visszakapjam?3. debian szerver minimalista telepítésnél (csak a rendszereszközöket pipáltam be) belépés után ~400 MB-ot lefoglal a RAM-ból. Nem sok ez egy picit? Ja SSH-t telepítettem már rá; nem nagy dolog - ennyi fut.
Köszönöm a válaszokat
-
Sziasztok!
A Crontab-ban futtatott progik hogy futnak le? Egyszerre, vagy egymás után?
Ha egyszerre futnak le (ez a gyanúm) akkor hogyan lehetne egymás után futtatni.
Van egy shell scriptem, aztán ennek eredményével lefut egy perl, majd ismét egy shell. Mivel mindegyik egy eredményt ad, ezért lenne fontos, hogy egymás után fussanak le. Vagy csináljak egy shell scriptet, ami lefuttatja őket egymás után, és azt indítsam a cron-al? -
V.Stryker
nagyúr
Köszi srácok!
Közben feltettem a használni kívánt progit és sajnos a linuxos verziója is bukó más okból.
-
Rimuru
veterán
válasz
V.Stryker #48746 üzenetére
Csak reszben lehet igaz, de ha mindenbol ugyan azt a programot hasznalod ami azota nem valt bloatware szarra akkor akkor nem valoszinu szignifikans kulonbseg.
Amugy pl ha 2011-ben KDE-t hasznaltal most meg felraksz egy LXDE-et akkor valsz jobban futna a mostani LXDE mint az akkor KDE. -
V.Stryker
nagyúr
Hi,
Reális az a gondolkodás, hogy régebbi netbooknál a netbook megjelenésekor (2011) frissnek számító linux mint gördülékenyebb lesz rajta most, mint a legfrissebb?
-
Dhampir
félisten
válasz
kovaax #48743 üzenetére
A csomagkezelő valóban rpm, de a Suse a Slackware mellett főként a Jurix Linux-ra épül (lásd még a Jurix történetét).
Since october 1995 I am paid by SuSE. Until then they used to sell a modified Slackware. Jurix was used as a fresh start and I have done most of the work for the first release of SuSE 4.2 in april 1996. The 4.x series of SuSE were closely coupled with jurix and many people liked the stability and design of the basic system. SuSE has added lots of new packages to make the CD-ROMS more complete and spend some time to add good documentation. YaST helps novice users and also more experienced ones a lot.
I have started my own update tool at the end of 1996. It has until now only the few things that I need myself for updating my server machines and compiling the source packages in a chroot-envionment. If someone would support further development, I am sure this could result in a very powerful and flexibel tool. Per default, the binary packages are still in .tgz format, but I also wouldn't mind if someone comes up with a working tgz->rpm converter and offers jurix with the Red Hat install disks and rpm packages.
A Suse mellett a másik felhasználóbarát rendszer a Mandrake Linux (később Mandriva, OpenMandriva, Mageia), melynek alapja sokkal inkább a Red Hat.
-
lev258
veterán
válasz
H.Istvan25 #48739 üzenetére
Ha minden igaz, ott van a csomagok között: [link]
-
H.Istvan25
senior tag
Sziasztok!
A Grass GIS nevű programot akarom debianra telepíteni. Valaki tudna segíteni?
-
gery2123
őstag
Azon gondolkodtam, hogy ki kéne próbálni az opensuse -t.
Lassan egy éve már Fedora-t használok, így nem lesz annyira ismeretlen ha minden igaz.
Jelenleg a Leap melyik gnome haználja? Illetve látom, hogy lassan jön a következő kiadás. Simán tudok rá frissíteni majd?
Na még egy: a dvd verziót töltsem le, vagy a gnome live? Előre is köszönöm.. -
Sziasztok,
Két linux közötti hálozati file megosztasnak kell a samba?
Ugy ertem samba csak win és linux közötti megosztáshoz kell vagy linux linux között is? -
Na a qbittorrent tényleg radírozásra került, pedig szeretem.
A letöltést valami hiba miatt el sem indította a HDD-re. pedig a kliens volt a ludas mert a transmission hibátzlanúl tölti. -
Penty
aktív tag
válasz
ubyegon2 #48726 üzenetére
Alapból nem tudja senki, ez természetes, de szerintem egyszerűbb a minden disztróban alapból meglévő terminálos parancsokat megmutatni, megismertetni (ezért linkeltem a chmod man oldalát az előző hozzászólásomban), mert ezeknek hosszútávon több hasznát veszi a kezdő, mint a GUI-s cuccoknak, amelyekben minden máshol van, mint egy másik GUI-s fájlkezelőben, amit adott esetben a segítő hozzászóló használ. Disztrónként, meg GUI-s programonként (néha programverzióként!) változó, hogy hogyan kell egy-egy dolgot végrehajtani ezekben.
Persze a terminálban elsőre "ijesztőnek" tűnnek egy kezdő számára ezek a krikszkrakszok, de – ahogy korábban említettem: – ezek valójában a linuxosok legjobb barátai. -
válasz
mefistofeles #48723 üzenetére
A qbittorrent valamelyik verziója nálam is csinált különös dolgokat, rakj fel egy régebbi stabil változatot vagy másik klienst.
(#48724) spammer
Eddig csak a Mint-et szidták emiatt a hülye egyszerűsítés miatt, nem is gondoltam volna, hogy az Ubuntu is átveszi ezeket.
(#48725) Penty
GUI-s fájlkezelők helyett lehet egyszerűbb lett volna (még egy kezdő számára is!) a terminálba beírni a megfelelő parancsot a fájl vagy mappa tulajdonjogának megváltoztatásához
Főleg, ha tudja a kezdő, miket kell beírni!
-
Penty
aktív tag
válasz
spammer #48724 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy ezek helyett a GUI-s fájlkezelők helyett lehet egyszerűbb lett volna (még egy kezdő számára is!) a terminálba beírni a megfelelő parancsot a fájl vagy mappa tulajdonjogának megváltoztatásához. Így megteszi az első lépéseket a terminál megismeréséhez (Linuxon a legjobb barátunk, nemde?
), meg egy kicsit megismerkedik pl. a fentebbi esetben szükséges chmod paranccsal.
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #48712 üzenetére
"Először, (mivel lövésem se volt, hogy nautilus a fájlkezelőm) mindenhol simán "fájlok" néven szerepel"
Hehe, ékes példája annak, amikor a fejlesztők hülyének nézik a felhasználókat, és az ilyen átnevezésekkel még nagyobb zavart okoznak. A Nautilust Files-ra (vagy Fájlokra) átnevezni, vagy más program nevét leegyszerűsíteni ilyen dedó szinte egyszerűen debilség. De valamiért egyes disztribek fejlesztői nem akarják felfogni.
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48721 üzenetére
Oké, csak hogy mi is lássuk a történet végét.
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48719 üzenetére
Hogyan? Vagy a jobb gombos megoldás működött?
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48717 üzenetére
Hát igen, előfordul. (2-3 hónap múlva kijön majd a 16.04.2, ami neked is jó lesz valószínűleg. Türelem.)
Nagyon ne rendezkedj be. -
Itt tényleg valami bug lesz.
Beírtam a "sudo apt-get install nautilus-admin" parancsot. Lefutott a cucc aztán felugrott egy ablak, hogy a nautilus újraindítása után lép életbe a dolog. ....aztán csontá fagyott a rendszer! Csak reset gombal tudtam újraindítani. -
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48714 üzenetére
Akkor lehet találtunk egy bug-ot rögtön.
A fentebbi javaslat jó lesz. -
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48712 üzenetére
Neked most milyen rendszered van? Valami nem oké nálad.
sudo apt-get install nautilus-admin
Ezzel elvileg lesz Megnyitás Rendszergazdaként menüpont a Jobb gombos menüben. -
válasz
lev258 #48711 üzenetére
Először, (mivel lövésem se volt, hogy nautilus a fájlkezelőm) mindenhol simán "fájlok" néven szerepel, ezért lefuttattam a gksu fájlok parancsot. (a végrehajtáshoz természetesen jelszót kért)
Utána megtaláltam, hogy ez tulajdonképpen a nautilus, ezért lefuttattam ugyanezt a parancsot nautilussal
Ekkor kidobott egy hibaüzenetet:"Jaj valamit elrontott!
Nem hozható létre a szükséges mappa. Hozza létre a következő mappát, vagy állítsa be a jogosultságokat úgy, hogy létre lehessen hozni. /root/.config/nautilus"Végül is én nem akartam létrehozni semmit, nem?
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48710 üzenetére
?
Pontosan mit csináltál? Mit írtál be, mi történt? -
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48708 üzenetére
Azért kell root jogú fájlkezelő!
gksu nautilus (vagy ami nálad a neve, a gksu ad root jogot hozzá). -
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48706 üzenetére
Most már a torrent kezelőnek sem lesz baja vele.
A defaults-nak pont ez lenne az értelme. Mi történt ott?
Azt hiszem tévedtem. Azzal a root-nak lesz rá mindenféle joga. gksu nautilus (vagy amilyen fájlkezelő van) és ott be tudod állítani, hogy a mezei felhasználódnak is legyen rá joga. Sima Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok panelen. -
Vááá köszönöm srácok!
Minden tökéletes. A megadott helyen ott ücsörög a partició és az asztalon is megjelent egyből!ajaj nem enged még egy mappát se tenni bele mert azt írja, nincs jogosultságom.......
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48702 üzenetére
Pontosan. És elvileg ott fog csücsülni az Asztalon is.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48697 üzenetére
Pls hasznald a programkod gombot.
Hianyzik egy elvalasztas az UUID es a /home kozott:UUID=1d053a40-0a0b-4e37-9334-6e13ed98ee94 /home ext4 defaults 0 0
A masik hogy biztos jol meggondoltad a /home csatloasi pontot? Atmasoltad a jelenlegi userek mappajat es belotted jol a jogosultsagokat? mert ha nem akkor ujrainditas utan nagy gondba lennel.
Amugy ha fstab-ot szerkesztesz egymount -a
paranccsal le tudod tesztelni ez kiirja ha nem tudja csatolni.Ja es fontos az is hogy ahova csatolni akarod az letezzen, tehat ami pl beszeltetek
/media/Adat
akkor a hozd letre azAdat
mappat mielott csatolnad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen monitort vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Sweet.tv - internetes TV
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- PlayStation 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest