- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HThomas: Az ideális home office monitor nyomában
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mister_X: Tényleg le kell nyelnie az embernek az önbecsülését?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Eztis_Aztis: Hogyan tovább....
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
King Unique #48297 üzenetére
+1
-
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Ubuntu mate 16.04-re tudnátok mondani rendszer, erőforrás figyelő widgetet/kisalkalmazást?
-
Balion
senior tag
válasz
#21078528 #48295 üzenetére
Hát igen, jobb lenne az fdisket használni, de a lustaságom győzött. Még most tanulgatom a parancsokat, hirtelen egyszerűbbnek tűnt ezt a progit használni, de bár ne tettem volna. Az a baj, ilyenkor mindig azon gondolkodom, vajon mit csinálhatott a háttérben, és sosem tudom meg.
-
Nem sikerült de akkor is marad a Mint Debian Betsy. Már többször váltottam oda vissza de most úgy döntöttem végleg marad a linux. Átírtam a grub-ban a timeout értékét nullára, mentettem, friussítettem stb. hiába. Manjaronál (tudom más kávéház) ment de itt valamiért nem veszi figyelemebe még akkor sem ha újra megnyitva már a nulla értékkel szerepel a timeout.
Egyébként a disztró (nem is értem miért csak az Ubuntu és a Mint van kezdőknek ajánlva) fantasztikus. Még a hozzám hasonló linux analfabéta is jól elnavigál benne, apróságokat beállít, telepít stb. mindezt egyértelmű környezetben és a lehető leg kevesebb terminál használattal! Ha egy haverom most akarna váltani, tuti ezt a disztrót ajánlanám neki! -
Normi™
őstag
-
-
Balion
senior tag
Gnome Disk Utility egy unallocated space formázására kattintva bezáródott... Utána megnyitva ismeretlen partíciót írt rá. Mégegyszer rákattintva a formázásra leformázta, elnevezte, úgy, ahogy kell. Én azért eléggé ijedős vagyok, ráadásul a partíció mellett windows rendszer is csücsül. Más partícióba remélem nem nyulkál bele, még ha nem is bírja normálisan elvégezni a dolgát. Valakinek valamilyen megnyugtató gondolata a számomra?
-
törölt tag
Tegyuk fel, hogy nem vagy FSF elfogult es rajossz, hogy a
python3
is szamol olyan pontosan, mint abc
.Indokolja barmi is, hogy kulon telepits cli calculatort?
(#48285) berus.berus
Akarod mondani Qubes-Whonix? -
törölt tag
válasz
mefistofeles #48286 üzenetére
update-grub
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48286 üzenetére
update-grub
parancs is megvolt? -
Skacok!
Mint Debian 2 Betsy egyedüli rendszer a gépemen.
sudo nano /etc/default/grub parancsal megnyitottam és átírtam a grub timeout értéket nullára. Elmentettem, de újra indításkor továbbra is ott csücsül a grub 5 másodpercig. Újra megnyitva látom, hogy a timeout=0.
Most akkor miért jelenik meg mégis? -
Apollyon
Korrektor
Az összefoglalóban ott ez a [link] Itt olyan ajánlásokat találsz programokra, os-re, egyéb szoftverekre, amik nagy valószínűséggel megbízhatóak.
Véleményem szerint a freeware programok (az ingyenes, de zárt kódúak) sem megbízhatóak, ugyanúgy, ahogy pl. a keylogger windowsok sem. Win10 fejlesztői buildjében pl. bevallottan volt keylogger, ami állításuk szerint a release-be nem került bele. Seems legit. Ennél fogva semmilyen ms-hez kötődő sw nem jöhet szóba.
Viszont a linux még önmagában nem jelenti a biztonságos PC/notebook használatot. Pl. rootkitet be lehet kapni, ha valaki nagyon balszerencsés. Az viszont biztos, hogy egy linux os nem fog 'hazafelé' jelentgetni mindenféle személyes adatot. Persze a disztrót itt is jól meg kell választani.
"Egyébként tényleg igaz, hogy több magánéletem lehet ha linuxot használok?"
Ezt meg csak akkor ha nem használod az internetet
-
spammer
veterán
Rendszert tekintve beljebb vagy, a Linux (illetve a disztrók) nem gyűjt/továbbít rólad adatokat, mint a Windows. A többi, meg attól függ, milyen oldalakat látogatsz, milyen szolgáltatásokat használsz: facebook, google, skype stb, ugyanúgy gyűjti az adatokat. Ezekre is léteznek alternatívák (linkek a téma összefoglalóban), hogy az megfelelők-e neked, azt már te tudod.
-
cozmo
őstag
válasz
lev258 #48281 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Egyébként tényleg igaz, hogy több magánéletem lehet ha linuxot használok? Mert ügye minden tele van kém cuccokkal és mindent tudni akarnak manapság az emberről. Én pedig nem bujkálok, de a privát szférám szeretném megőrizni. Ha még maradt belőle egyáltalán valami. Mert hát az androidos telefonom is egy "köpőlégy" és manapság mindenhez hozzá akar az is férni. Állítólag android 6.0-tól már kordában tartható, de szerintem ez is csak látszatra...
Nos?
-
Rimuru
veterán
Mit akarsz vele csinalni? Nem kapsz teljes erteku rendszert, ugy kepzeld el mint a WINE-t.
Amugy windowson futtatot X szerverrel lehet grafikus programokat is futtatni, lehet buveszkedni. -
cozmo
őstag
Erről mik a vélemények pro és kontra?
Windows 10’s Anniversary Update offers a big new feature for developers: A full, Ubuntu-based Bash shell that can run Linux software directly on Windows. This is made possible by the new “Windows Subsystem for Linux” Microsoft is adding to Windows 10.linux verzióm: 3.4.0+ #1 PREEMPT Thu Aug 1 17:06:05 CST 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Lehet ennek grafikus felülete vagy inkább telepítsek külön linux disztrót?
-
Rimuru
veterán
válasz
Balion #48269 üzenetére
ext4 jo lesz.
fstabba kell majd felvenni a particiot, errol sok szo volt mar a topicban [link].
Ha csak egyedul hasznalod a gepet akkor csatolhatod home ala is, pl.: /home/neved/Data, ha ide csatolod akkor amit a ~/Data-ba raksz be az a masik particiora kerul.
Ha altalanosabban is hasznalni szeretned, tehat pl azt akarod hogy alapbol a letotlesek is ide keruljenek akkor symlinkelni kell, plln -s /home/neved/Data/Downloads /home/neved/Downloads
-
Lathronos
őstag
válasz
God Vazzeg #48272 üzenetére
Az nem nevezi át a mappákat és fájlokat?
-
Lathronos
őstag
Hát nem így képzeltem a visszaállítást. Van 415 recup_dir nevű mappám, amibe random szétdobálva az összes fájl(214965), és hogy még nehezebb dolgom legyen át is nevezte őket a PhotoRec.
Ráadásul a 150 GB-ból csak 90-et tudott megmenteni. Remélem a családi képek és videók legalább sértetlenül megvannak, mert vannak köztük amiket már sajnos nem tudok pótolni. Leginkább a dédnagyszüleimről készült képek amiket drága jó édesapám kihajított a szemétbe mint kiderült.
Pár hétig biztos nem fogok unatkozni, amíg átnézem az összes fájlt.
-
vargalex
félisten
válasz
Lathronos #48268 üzenetére
Ismerem az előzményt, tegnap én adtam linket a testdisk és a photorec használatához...
Erre válaszoltam: "Na igen, lemezkép készítás meg adatmentő szoftverek. Csakhogy linuxon igencsak meg van kötve az ember keze, és Windows-on is csak több tízezer forintos fizetős szoftverekkel megy valamire az ember"
Szó nincs adathelyreállító eljárásokról... Linuxon pedig mind lemezkép készítésére, mint adatmentésre több ingyenes alternatíva is létezik. Adat helyreállításra pedig pl. a fenti kettő... Testdisk-et többször használtam már eredményesen még fizikailag hibás HDD-n is.
Én sem vitának szánom...
-
Balion
senior tag
Ssd-n van a Linux Mint, és szeretnék a HDD-ből lecsípni neki egy kis helyet, tartalmak tárolására. Gondolom ext4-re kellene formáznom a szabad területet. Hogyan tudom használatba venni ezt a teruletet majd? Lehet valami \media útvonalat adni neki, hgy a rendszer használja is ezt a partíciót? Bocs, ha furán tettem fel a kérdést.
-
Snowy_owl
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni
Adott egy Lenovo laptop, ssdvel. Megpróbáltam rátelepíteni a debiant, ami látszólag szépen végigfutott, majd el is akart indulni, de valami baj történt:Egyszer már tettem linux telepítésre kísérletet, ugyan így debiant és ugyan ez történt.
Gép:
Intel Pentium N370
8Gb ram
Samsung 256Gb SSD
Optibayben Toshiba merevlemezMi lehet a probléma?
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #48258 üzenetére
Ha beleolvasol az ezzel foglalkozó topikokba, akkor azért akad, akiknél pont megoldotta a problémát. Tehát a minden esetben azért nem feltétlen helytálló. Illetve a biztos módszer az adatmentés az erre való programokkal. A profi szoftverek lehet fizetősek, de még mindig olcsóbban lehet kijönni, mintha elvinnénk az ezzel foglalkozó hivatalos helyekre. Persze az adatok visszanyerése szempontjából utóbbi a biztos megoldás, illetve van amikor nincs is más lehetőség.
Linux alatt lemezképet egyébként tud készíteni a TestDisk és a Disks alkalmazás is. Illetve adatmentésre elvileg használható a ddrescue parancssori tool, valamint a grafikus felületű verziója. Utóbbit én is próbálgattam külső meghajtóknál. De, hogy esetedben ezen NTFS partícióval mire mennének, illetve Linux alatt milyen megoldás lenne biztosan eredményes, azt nem tudom.
-
Lathronos
őstag
válasz
God Vazzeg #48257 üzenetére
Köszönöm! Vadászgörényt sétáltattam(nem vicc), azért nem válaszoltam eddig. Kegyetlen hideg van a Duna parton.
(#48256) King Unique
Mostmár saját tapasztalattal is alátámaszthatom, hogy nem orosz rulett, hanem kész öngyilkosság a chkdsk. Minden adatot megsemmisít, azután a képedbe tol egy log fájl-t, miszerint minden adatot helyreállított és a HDD hibátlan. A Microsoftnál vannak a világ legnagyobb trolljai. Na igen, lemezkép készítás meg adatmentő szoftverek. Csakhogy linuxon igencsak meg van kötve az ember keze, és Windows-on is csak több tízezer forintos fizetős szoftverekkel megy valamire az ember.
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #48249 üzenetére
Azért a CHKDSK kicsit orosz rulett és nem minden esetben szokták ajánlani a használatát. Ha kimondottan fontos adatokról van szó, akkor célszerű minden olyan műveletet kerülni, ami ír a lemezre. Adatmentő programokkal kell nekiesni, illetve lemezképet készíteni, amit később tovább lehet boncolgatni.
-
donmackó
addikt
Üdv!
Szerkesztettem a Grub-ot, mert tettem fel utólag egy win-t a gépre. Átírtam/át akartam írni a Grub választó megjelenítési idejét (10 sec kevés, főleg hogy ha úgy indítom a gépet hogy közben megyek ide-oda). Az update után ezt kapom vissza (és az idő sem változott:
macko@macko-desktop ~ $ sudo update-grub
[sudo] macko jelszava:
GRUB beállítófájl előállítása…
Figyelem: A GRUB_TIMEOUT beállítása egy nem nulla értékre, ha a beállított GRUB_HIDDEN_TIMEOUT többé nem támogatott.
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.7.4-040704-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.7.4-040704-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.7.0-040700-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.7.0-040700-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.4.0-36-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.4.0-36-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.4.0-34-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.4.0-34-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.4.0-31-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.4.0-31-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.4.0-21-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.4.0-21-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Megtalált Windows 10 (loader) ezen: /dev/sda1
kész
macko@macko-desktop ~ $Jól gondolom hogy akkor nekem nem a hidden timeout-ot kell átírni hanem a sima gru timeout-ot hogy változzon az idő?
Rendszerek: Linux Mint 18 x64 (4.7.4-040704-generic kernel) + Win 10 Pro x64
Illetve még egy kérdés. Érdemes a nem használt kernelek törölni (Synaptic-on keresztül)?
-
Lathronos
őstag
A windows partíciós táblájának összeomlása se véletlen volt, hanem szerintem a tegnapi áramszünet eredménye. A chkdsk se véletlen volt, windows guruk állítása szerint az helyreállítja. Hát nem így történt. Most jut eszembe, a linuxos dokumentumaim, deb csomagjaim és tutorial videóim is azon a partíción voltak.
6 hónap munkája (13 GB) ment a levesbe talán. Ha mázlim van, valamelyik csodaszoftverrel vissza tudom állítani legalább az adatok egy részét.
-
Penty
aktív tag
-
Lathronos
őstag
válasz
growler #48242 üzenetére
Köszönöm, ezt is kipróbálom. Bár szerintem nem sok remény van. Én hülye, miért nem az ubuntu-s HDD-n tároltam. Ha nem járnék sikerrel, sovány vigasz ugyan, de legalább egy életre szóló tanulságos leckével leszek gazdagabb. Menteni, menteni, menteni és menteni.... amíg nem túl késő!
-
FF23
senior tag
válasz
God Vazzeg #48232 üzenetére
Próbáltam már a feloldást, de a jelszavakat akkor is a kulcstartó kezeli, legfeljebb nem titkosítva. Nekem nem is ez a legnagyobb bajom vele, hanem a másik, hogy a újrindítás után a Vivaldi a sütiket sem tartja meg valamiért és pl. itt a PH-n is kezdhetem azzal, hogy listázási beállítások(+port.hu...stb).
-
Lathronos
őstag
válasz
growler #48234 üzenetére
Köszönöm a javaslatot, megpróbálom.
Maga a Windows nem is zavarna, úgy sem használom, így majd amúgy is ext4 lesz belőle, de a 140 GB-nyi digitalizált családi videókat és fényképeket 4 generációra visszamenőleg jó lenne lementeni, mert 2 hónapom ment rá a digitalizálásra és nem szívesen kezdeném elölről az egészet. A testdisk-ről olvastam, hogy állítólag átpakolható az NTFS partíció tartalma a /home partíciómba, csak azt nem írják hogyan?
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Történt mai reggelen, hogy a PC-mben lévő egyik HDD-m NTFS partíciójával(Windows van rajta a játékok miatt) valami történt, mert nem indult. Ez a kép fogadott:
Na mondom fain, a HDD-nek annyi. De a biztonság kedvéért lefuttattam egy parted -l parancsot, aminek a kimenete ez:
tomi37@tomi37-ubuntu:~$ sudo parted -l
[sudo] password for tomi37:
Típus: ATA SAMSUNG HD160JJ (scsi)
/dev/sda lemez: 160GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: msdosSzám Kezdet Vég Méret Típus Fájlrendszer Jelzők
1 1049kB 106MB 105MB primary ntfs boot
2 106MB 160GB 160GB primary ntfsTípus: ATA WDC WD2500AAJB-0 (scsi)
/dev/sdb lemez: 250GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gptSzám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 61,5GB 61,5GB ext4
2 61,5GB 246GB 184GB ext4
3 246GB 250GB 4158MB linux-swap(v1)Látja a HDD-t az ubuntu és a partíciókat is, így tehát a lemez nem halott, csak valami történt, sejtésem szerint a partíció(160GB ntfs) omlott össze, vagy a windows boot recordja. Találkozott valaki ilyesmivel?
-
Exom
tag
Teamviewer -el kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Antergos alá (ARCH) alá telepítettem. A program működik, tudok csatlakozni hozzá. Windows 10 es gépről akarom távirányítani. A problémám, hogy abszolút semmit nem tudok csinálni a távoli gépen. Látom a képernyőt, de se a billentyűzettel, sem az egérrel nem tudok beavatkozni a távoli gépen. Nem tudjátok mi lehet a probléma?
-
Dave™
nagyúr
válasz
#59070464 #48229 üzenetére
Csak a RAM-nál van 16%-os plusz órajel amit a CPU miatt lehet ki sem tud használni, a 2x akkora SSD-nél meg dupla annyi cella, így többet tud (megfelelő CPU esetén) párhuzamosan megcímezni. Az SSD-k sebessége erősen függ a CPU-tól, érdemes teszteket nézegetni mennyit befolyásol.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #48222 üzenetére
Velemenyem szerint ma mar annyira nem helytallo, hogy ha nagyobb az SSD, akkor gyorsabb. Persze gyorsabb, de mennyivel? A kimutathato erteket nem gondolom nehany %-nal tobbre. A gyakorlatban erzekelheto hatasa pedig nullaval konvergal. Termeszetesen nem a 32GB-os megoldasokra gondolok. Konkretizalva egy 850 Pro 128G-t nem mondanek lassabbnak egy 850 Pro 256G-nal.
-
FF23
senior tag
Üdv!
A kulcstartót hogy lehet leakasztani a böngészőről? Nekem jó az, ha a böngésző kezeli a jelszavakat, meg van lastpass.
Nem zavarna, de ha a kulcstartó kezeli a jelszavakat, akkor valamiért a Vivaldi restart után a sütiket is elveszti és kezhetem előlről az oldalspecifikus beállításokat. -
xors
senior tag
ezt a --link-dest funkciót nem értem teljesen, hogy pontosan mit is csinál, látom hogy linkelve van hozzá egy .Jelenlegi fájl, de hogy az pontosan mi azt nem tudom
Viszont olvasgattam, és találtam még egy funkciót, a --delete ami elvileg letörli azokat a fájlokat amik már nem léteznek a gépemen.
-
válasz
Melack #48205 üzenetére
Ilyenkor leírhatnád röviden, hogyan sikerült megoldani, hátha más is belefut ilyen problémába!
(#48206) NewmanHD
Azt gondolom, hogy a live-nal semmi nem gyorsabb (RAM), de majd cafoltok.
Az, hogy a RAM-ba kerül és onnan fut a rendszer, kicsit megtévesztő ez esetben. SSD-re telepítve fut jobban. Ha ugyanannyi giga lenne a RAM, mint az SSD, akkor talán egyforma lenne a sebesség kb) Ott is ahogy duplázódik az SSD mérete, úgy növekszik a sebesség is, bár ezt nehéz érezni.
-
Penty
aktív tag
Azt hiszem, a --link-dest nevű funkciót keresed az rsync-ben...
#!/bin/sh
exitcode=1
# ellenőrzi, hogy az EGYEBEK meghajtó fel van-e csatolva
if test -e '/media/penty/EGYEBEK/';then
exitcode=0
# a mappák nevének beállítása az aktuális dátummal
date=$(date "+%Y.%m.%d")
# a mentés végrehajtása
rsync -aP --exclude-from '/home/penty/.rsync_kizárási_lista' --link-dest '/media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/.Jelenlegi' /home/penty/ /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/$date
ln -nfs /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/$date /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/.Jelenlegi
fi
exit $exitcodeÉn – többek között – a HOME könyvtáramról szoktam a fenti scripttel rendszeresen mentést készíteni egy külső meghatóra. Ezt a scriptet beraktam cron-ba és minden hétvégén egy megadott időben lefut. Az EGYEBEK nevű külső meghajtómon lévő HOME_backups nevű mappában minden héten létrehoz az aktuális dátummal ellátott mappát, amibe aztán a mentéseket rakja. Nem menti le minden alakalommal az összes cuccot a HOME-ból, csak azt, ami változott az utolsó mentés óta. Ennek a módszernek az az előnye, hogy helytakarékos, és mivel dátumosak a mappák, visszakereshetőek a dolgok. Ha netalán véletlen törlök valami, amit nem kellett volna, akkor csak megnyitom az egyik korábbi dátummal jelzett mappát és visszamásolom belőle a kitörölt cuccost.
-
xors
senior tag
Sziasztok!
rsync parancsot szeretném használni egy biztonsági mentésem kibővítésére. Tehát már létezik egy mentés, amibe szeretném beszinkronizálni az új fájlokat. (Meg esetleg kitörölni belőle ami már nem létezik a gépemen)
Érdeklődnék, hogy ez hogy lehetséges, vagy már alapból tudja e, mert erről nem találtam információt. -
törölt tag
válasz
Normi™ #48218 üzenetére
Eléggé kevered a fogalmakat...
RAID tömbön nem lehet partíciót létrehozni, azt már létrehoztad 'fd' típussal. A tömbön csak fájlrendszert lehet létrehozni.
Tehát csinálsz egy tömböt a swapnak, egyet a /bootnak, egyet a /-nak, stb., stb..
Bár már régóta nem foglalkoztam vele, de arra figyelj, hogy RAID0-ról nem szeret indulni a rendszer, tehát a /bootnak csinálj RAID1 tömböt. -
Sonja
nagyúr
Van nekem egy SACD .ISO file-om, ami nem lett jól elkészítve. Google segített kideríteni, hogy mit kellene tennem vele, azaz ezt:
"Iso is created with a blocksize of 2064 and not 2048. Therefor we need to convert the iso image to a 2048 blocksize."
A megoldás leírása csak Win alatti.
Linux alatt, mivel és hogyan tudom megoldani?
Magyarán ISO-ból ISO-t akarok, de megváltoztatva a block méretét. Valakinek valami ötlet?
Köszi!
-
Lathronos
őstag
válasz
#59070464 #48210 üzenetére
Nem kötekedésképpen kérdezem, de az általad felvetett témáknak nem a haladó topikban lenne a helye? A te tudásanyagod már messze túlnőtt az abszolút kezdő szinten és többségünknek fogalma sincs milyen nyelven beszélsz. Csak nézünk ki a fejünkből mint a
parasztmezőgazdasági üzletágazathoz tartozó kisvállalkozó a szántóföldön mikor drone-t lát és azt hiszi UFO. -
törölt tag
-
Rimuru
veterán
válasz
#59070464 #48208 üzenetére
A memoriaddal jatszol, ha kifogysz belole akkor kb kuka a live sessionnek (koltozi tulzas, de kezdo topicban vagyunk
), tehat ovatosan ha nincs eleg memoriad.
Amugy miert szorakozol live rendszrrel? telepithened az SD-re is.
A masik meg hogy csinalhatnal magadnak ISO-t is ami tartalmazza alapbol a szukseges dolgokat, nem nehez, Archiso
Ez is erdekes lehet szamodra: Archboot -
törölt tag
válasz
Rimuru #48207 üzenetére
Igen, emlekszem a valaszra. Ma meg is talaltam es utana kerdeztem. A cowspace-t novelted. Ezt en is tudom novelni. Azonban akkor nem oldotta meg azt a problemat, hogy mennyi programot tudok telepiteni, nem volt eletbevago, igy hagytam. Most viszont egy newsbeuter 100 feed-bol allo refresh felzabalja az egesz root particiot (azt a maradek 100MB-t). Ha a root meretet sikerul novelem az alabb javasolt modon (most nem tudom lekapcsolni), akkor ez megoldja azt a problemat is, hogy tovabbi programokat tudok telepiteni, ugye?
Ha novelem a root meretet, az mibol fog elvenni, ha megnezed a fenti particio kiosztast? Most meg nem szempont, de kesobb az lesz, mert nem csak egy iso lesz az SD-n.
-
törölt tag
Van lehetoseg liveSD alant root particio meretet modositani? Feltetelezem nem, mert nem lehet hasznalatban levo particion barmit is, igy meretet sem modositani. Ha egeszen eddig jol gondolom, nem lehetne valahogy a dd-vel kiirt root partitio meretet modositani akar ugy, hogy nem ezen a driveon levo live rendszer fut, hanem bootolok valami masrol, de ezen az SD-n levo root particio meretet novelnem? Valahogy csak lehetseges. Nem akarokom novelni draga SSD-vel vagy nehez HDD-vel rontani a noti sulyan.
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
dev 1.5G 0 1.5G 0% /dev
run 1.5G 22M 1.5G 2% /run
/dev/sda1 580M 580M 0 100% /run/parabolaiso/bootmnt
cowspace 2.2G 898M 1.3G 41% /run/parabolaiso/cowspace
/dev/loop0 248M 248M 0 100% /run/parabolaiso/sfs/root-image
/dev/mapper/parabola_root-image 1.6G 1.5G 106M 94% /
tmpfs 1.5G 0 1.5G 0% /dev/shm
tmpfs 1.5G 0 1.5G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 1.5G 8.0K 1.5G 1% /tmp
tmpfs 1.5G 1.5M 1.5G 1% /etc/pacman.d/gnupg
tmpfs 300M 0 300M 0% /run/user/0Egyebkent ha megis kerulne egy SSD a gepbe, varhato sebessegnovekedes a live rendszerhez kepest? Azt gondolom, hogy a live-nal semmi nem gyorsabb (RAM), de majd cafoltok.
-
Melack
veterán
Unity 16.04.1 Extend display. Hol van a beállítása? Nem találom. Az már megy, hogy mind a két monitoron ugyanaz a kép van/megy. De nekem extend kellene.
-
Normi™
őstag
Köszi srácok,kezd tisztulni.3hónapja vagyok Linux-os,egyelőre még kaotikus,gondolom pár évig még az lesz
Köszi még egyszer,nekimegyek a témának!
-
-
törölt tag
válasz
Normi™ #48199 üzenetére
Elvileg a telepítőkből is meg tudod csinálni, de én a kis kedvencemet, a GParted Live-ot ajánlom.
Tehát megcsinálod a partíciókat a tömbök alá, típusnak Linux RAID-et (fd) állítasz.
Létrehozod a tömböt (itt RAID0):mdadm -C /dev/md0 -l raid0 -n 2 /dev/sd[a-b]1
Röviden: létrehozod az 'md0' eszközt (-C /dev/md0), ami egy RAID0 tömb (-l raid0), és 2 meghajtóból áll, sda1 és sdb1 (-n 2 /dev/sd[a-b]1).
Ellenőrzöd:
cat /proc/mdstat
Ha OK, jöhet a fájlrendszer (ezt RAID esetén lehet hosszasan variálni), pl.:
mkfs.ext4 /dev/md0
Aztán szokott módon csatolod v. csinálsz fstab bejegyzést.
Hogy a TRIM valóban megy-e azt nem tudom, elvileg támogatja.Amúgy ArchWiki, de a Gúgli is ad egy rakás találatot az 'mdadm' kifejezésre.
Ja, meg a HUP-ra írtam az ősidőkben egy Bluewhite64 RAID telepítés szösszenetet, esetleg segíthet...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Xbox Series X|S
- Renault, Dacia topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vicces képek
- Tőzsde és gazdaság
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Motorola Moto G86 8/256 Cosmic Sky 1 év gari
- Update 08.26. - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Új Dell 13 Inspiron 5310 FHD+ IPS i5-11300H 4.4Ghz 8GB 256GB Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B760M i7 13700K 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus Corsair 750W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest