- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vargalex #61706 üzenetére
-x? Hó, ezt nem ismertem.
Az a baj, hogy a crontabot sem lehet módosítgatni, a scriptbe meg nem nyúlunk bele, mivel nem a miénk. De mindegy, ha senki nem találkozott hasonlóval, akkor kérek szépen jóváhagyást, azt' nekiállunk próbálgatni, és reméljük, hogy sikerül valamit -
-
válasz
vargalex #61694 üzenetére
Nem az én scriptem :S Fentről erőltetett hót' felesleges cucc. Ráadásul valami borzalmas egy monstrum.
A régebbi, init-es disztróinkon lefut. A systemd-seken nem. A környezeti változókra gyanakodtam én is, de a fene tudja, akkor szerintem a régebbin sem menne...
S azt sem tudom hirtelen, hogyan tudom meg, hogy a cron-nak milyen környezet adódik át :S -
Frawly
veterán
válasz
vargalex #61462 üzenetére
Alapból a qBittorrent Qt4-et meg libtorrent-rasterbart használ, nincs benne Python. Lehet a webes interface-hez vagy valami kiegészítőhöz már Pythonban kell gányolni (a pacman -Qi qbittorrent alapján a python csomag csak opcionális függőség a torrent search funkcióhoz, amit alapból nem éri meg használni), de alapból nem használja és kötelező függőségnek sem telepíti. Ezzel szemben a Deluge kompletten egy Python-script, elég magas proci és memóriahasználattal. Közben meg nem nyújt semmivel többet, mint a natív torrentkliensek. Nem a Patika Magazinban meg a Burdában olvastam, hanem majdnem egy évig használtam Deluge-ot többféle disztró alatt is. Egyébként nem azt írtam, hogy a qBittorrent minden áron (bár továbbra is tartom, hogy a legjobb alternatíva), hanem hogy Windowsról jövő, uTorrent/Bittorrent-hez szokott usernek a legkevésbé traumatikus váltás (sőt, az ingyenes uTorrentet/Bittorrentet érintő cryptominer malware botrány miatt a legtöbb windowsos user is erre áll át). De ha valakinek csak alap torrentes igényei vannak, vagy Gtk-s klienst akar, a Transmission is használható, vagy ha nagyon minimalista megoldást akar, akkor rTorrent konzolban. Illetve ha valaki Qt-s rendszeren van, szóba jön még a KTorrent, de azt pl. az nCore nem szereti, bugosan működik vele a tracker, de előfordulhat probléma más trackerek felé is.
Tűzfal meg csak akkor kell, ha egyenesben van a netre kötve a gép. De ma már a legtöbb gép min. NAT-os router mögött van, ha más nem amiatt, hogy okostelefon, táblagép, okostévé, médiadoboz, stb. is netre tudjon menni. Plusz mivel nem Windows, Linux alatt az alkalmazások nem kommunikálgatnak ki gerinctelen dolgokat a netre, meg nem nyitogatnak trójai csatornákat, már csak azért sem, mert a hivatalos tárolókban ellenőrzött, aláírt csomagok vannak, amik megbízhatók. Linux alatt ezért nem kell sem tűzfal, sem vírusirtó, nem véletlen, hogy a legfelhasználóbarátabb és legkomplettebb disztrók sem tartalmazzák. Ha annyira elengedhetetlen lenne, akkor eleve mindbe be lenne építve. Egyszerűen linuxos átlag felhasználás során nincs rá szükség. Még a legrosszabb esetben is, ha egy progi nem kívánatos kommunikációját kell letiltani, elég a hosts fájlban az általa elérni kívánt szervert átirányítani a localhostra vagy 0.0.0.0-ra.
(#61464) bandras0226: a Tixati is egyre népszerűbb, még nem próbáltam, de sort fogok rá keríteni. Mindig tervben van véve a kipróbálása, aztán elfelejtem. Állítólag elég sovány és elég sokat tud.
-
kmisi99
addikt
válasz
vargalex #61253 üzenetére
Mivel a publikus IP-m dinamikus így nyilván kell DDNS mert ha megváltozik akkor aztán próbálhatok távolról csatlakozni a régihez.
De egyébként ez valami szoftveres error. Már másodjára csinálta azt hogy egyik napról a másikra ő hisztizik hogy nem jó és reinstall kell neki.
-
Gigi571
csendes tag
válasz
vargalex #61224 üzenetére
Szia!
De neki nem ez a fájl kellene, hanem az amit valamelyik nvidia paranccsal lehet generálni, és a tartalma olyan mint a xorg.conf-é. Abból kellene kimásolni a section device alatt lévő tartalmat és bemásolni a 10-nvidia.conf fájlba. Ez hátha megoldaná a gondját. Én kifogytam az ötletekből, ráadásul nem is ubit használok, nem ismerem. Ha tudnál ebben segíteni neki az jó lenne!
Nem hiszem, hogy egy 1030-as nvidia-kártyának akadoznia kellene, nekem sokkal gyengébbel is simán futott a plazma 5 openSUSE-n. -
-Ben-
veterán
válasz
vargalex #61224 üzenetére
Valóban.
#
# /home/ben/.nvidia-settings-rc
#
# Configuration file for nvidia-settings - the NVIDIA X Server Settings utility
# Generated on Tue Jul 10 16:52:11 2018
#
# ConfigProperties:
RcFileLocale = C
DisplayStatusBar = Yes
SliderTextEntries = Yes
IncludeDisplayNameInConfigFile = No
ShowQuitDialog = Yes
UpdateRulesOnProfileNameChange = Yes
Timer = PowerMizer_Monitor_(GPU_0),Yes,1000
Timer = Thermal_Monitor_(GPU_0),Yes,1000
Timer = Memory_Used_(GPU_0),Yes,3000
# Attributes:
0/SyncToVBlank=1
0/LogAniso=0
0/FSAA=0
0/TextureClamping=1
0/FXAA=0
0/AllowFlipping=1
0/FSAAAppControlled=1
0/LogAnisoAppControlled=1
0/OpenGLImageSettings=1
0/FSAAAppEnhanced=0
[DPY:DVI-D-0]/Dithering=0
[DPY:DVI-D-0]/DitheringMode=0
[DPY:DVI-D-0]/DitheringDepth=0
[DPY:DVI-D-0]/ColorSpace=0
[DPY:DVI-D-0]/ColorRange=0
[DPY:DVI-D-0]/SynchronousPaletteUpdates=0
[DPY:HDMI-0]/RedBrightness=0.000000
[DPY:HDMI-0]/GreenBrightness=0.000000
[DPY:HDMI-0]/BlueBrightness=0.000000
[DPY:HDMI-0]/RedContrast=0.000000
[DPY:HDMI-0]/GreenContrast=0.000000
[DPY:HDMI-0]/BlueContrast=0.000000
[DPY:HDMI-0]/RedGamma=1.000000
[DPY:HDMI-0]/GreenGamma=1.000000
[DPY:HDMI-0]/BlueGamma=1.000000
[DPY:HDMI-0]/Dithering=0
[DPY:HDMI-0]/DitheringMode=0
[DPY:HDMI-0]/DitheringDepth=0
[DPY:HDMI-0]/DigitalVibrance=0
[DPY:HDMI-0]/ColorSpace=0
[DPY:HDMI-0]/ColorRange=0
[DPY:HDMI-0]/SynchronousPaletteUpdates=0 -
ddekany
veterán
válasz
vargalex #60502 üzenetére
Na, az a menü volt az, amit nem értettem, hogy mi akar lenni... Amit én láttam, annál megvolt az alkalmazás rendes, ablakán belüli menüsávja, és pluszban még az a kis izé a panelen, ami alatt valami látszólag véletlenszerűnek kiválogatott pár menüpont volt... Meg ezzel egyáltalán lehetne egymás mellett több legördülő? (A régi, még nem Gnome 3-as Unity próbálkozott azzal, hogy felülre kerüljön áthelyezésre a rendes, teljes menü. Pl. LibreOffice-nál működött, meg gépeléssel lehtett szűkíteni, ami szerintem nagyon jó ötlet. De aztán úgy látom ez nem jött össze, és feladták. A panel viszont maradt, illetve már rég ott volt Gnome 3-ban, csak így nem tudom minek.)
-
ddekany
veterán
válasz
vargalex #60481 üzenetére
Lehet... ez mondjuk nekem sokat nem számítana, mert ritkán telepítek. Ha beszarik az OS, lehetőleg határ idő előtt 1 nappal, mert merek veszélyesen élni
... az számítana.
Ami amúgy gáz, hogy minden distro "család" esetén, minden egyes alkalmazás (nem ám Eclipse, amit kis millióan használnak, hanem minden kis vacak), minden egyes verziójához elvileg kell csinálni egy csomagot valakinek, és méghozzá gyorsan. (És még meg is kell bízni illetőben, hogy nem csomagol bele egy kis meglepit, szóval ennek a kiszervezése felhasználókra azért kicsit necces.) Jobban skálázódik, ha a készítő teszi fel a cuccot, mint a release standard lépése, mint ahogy ez Windows esetén van. Csak persze Linux esetén ha kismilló distróra kell gondolnia (sőt, azok verzióira), így ez nem reális. Mondjuk ezért van a Flatpak meg Snap és társai (persze máris többféle ebből is... naná), amit majd meglátunk meddig jut.
-
gabaly
tag
válasz
vargalex #60459 üzenetére
Szia.
Írásod olvasván először ajánlottam volna, hogy a legjobb megoldás neked átvackolni az Ubuntu.hu-ra, vagy a Mint.hu-ra. De ezzel a hozzáállásoddal nem javaslom mert elhajtanak, jogosan. Mit akarsz te? Hol élsz te? Linuxra windowsos környezetet? Mit keresel a Linuxon? De amúgy leírták már neked itt látom, hogy van windows felületet utánzó disztribúció is, hát keresd azt. Egyébként kit akarsz szidni? Azokat akik ingyen felhasználásra bocsájtják részedre (is) a Linux rendszereket? Én 11 éve vagyok Linuxot használó, ebből 9 évet Ubuntu, 2 éve Mintes. Ha nyugalmat akarsz csak akkor gyere ide. Nincs számolatlan kisablak, nincs aljas módon kérdezés nélküli frissítés sőt letöltés, nincs kötözködés és ha jó alvó vagy a Mint mellett elalszol, mert itt nincs semmi mókolni való, reggel bekapcs, este lekapcs és az ég világon semmi zavart keltő eseményt nem tapasztalsz. Csak és kizárólag a dolgodat végzed a Minten (vagy bármilyen disztrón) mert itt csak akkor van esemény ha te okozod magadnak mint jelen esetben is. Én már idős vagyok de az első perctől kezdve (11 éven át) magam telepítem a rendszereket mert ez a Linuxnál a világ legegyszerűbb dolga. Telepítem úgy, hogy windowst soha nem próbáltam, pedig a zikszpé időszakban volt az is 3 évig. Elég is volt belőle.
Természetesen a leírtakhoz kell némi tanulás itt is de a fórumokon ha normális a kérdés örömmel segítenek. És, hogy tudd: én 11 éve is gyenge vagyok a Terminálhoz azaz a parancssorhoz, mert nem érdekel ez a része. Érted? Mindent meg tudok csinálni parancsok nélkül, vagy ha nem bírtam valamivel és kérdeztem az adott fórumon és paracs sorokat raktak be nekem azt kimásoltam Terminálba és soha semmi baj nem volt belőle. Az, amire te célzol, hogy csak paracssorban működne igen az is volt, úgy 15 évvel ezelőttig. Ma már teljesen felhasználó barát a sok Linux fajtája.
Szóval így ismeretlenül is több szerénységet a Linux irányába mert ingyen kaphatsz remek, felhasználó barát Oprendszert.
Sok sikert neked is.18.....melyiket próbáltad? Mert a 18.3-ast még nem ajánlom. Én 2 napja tettem fel a 18.2-es Mintet cinnamonnal de már mióta köjött azt használom és úgy megy mint az álom. Azt hiszem 2021-ig frissítik mert LTS vezió.
-
válasz
vargalex #60454 üzenetére
Akkor itt is ez lehetett a gond, mert előtte bootolt USB-ről és nem volt bejelölve a fastboot. Amitől arcidegzsábát kapok, az az, hogy miért állítja át ezt az opciót, ha legacyról UEFI-re állítom a boot opciót? Egyet átkapcsolok és nézzem át ilyenkor az összes opciót? Szóval ugyanez a helyzet itt is, mint nálad! Legalább tudom, hogy ilyenekre is figyelnem kell.
Mondjuk ettől még UEFI-ben bootolhatott volna.
-
válasz
vargalex #60172 üzenetére
Igazad lehet. Maradnék annyiban, amit tegnap is írtam, hogy Kezdő topikban kezdő szinten tudok segíteni, nem véletlenül van külön a Haladó topik és az sem véletlen, hogy anno beírtam az Összefoglalóba, hogy script és server kérdésekkel hová célszerű fordulni.
Gyakorlatilag bármit írhatok ezek után kezdő szinten, mert a haladó szintről úgyis megcáfoljátok. A kérdés, hogy egy kezdőnek az segít-e többet, ha azt írom, hogy egy swap maximálisan elég (igazából már egy swap partició sem kéne) vagy az, ha elmentek server irányba, ahol lehet több is?
(#60173) Flowtation
Ha elég egy kezdő szintű válasz: új disztró telepítésekor meg szokták neki mutatni a swap particiót, ez nagyjából annyi, hogy particionáláskor kijelölöd, de mindent jóváhagyva továbbkattintasz. A következő ablakban látnod kéne, hogy megcsinálja-e, ha valami miatt mégsem, akkor hozzá kell adni manuálisan telepítés után.
-
Frawly
veterán
válasz
vargalex #60158 üzenetére
Kösz a segítséget, új shell nyitása után megy.
Nekem valami olyan lenne a legjobb, hogy ha valahogy a pacmannak a tárolókban lévő összes csomag nevét ki tudnám listázni, meg külön az összes fájlnevet. Tudom, tetemes lista, de ezt már pipe-pal meg tudnám etetni grep-pel, és úgy már megtalálnám, hogy mit keresek.
-
Frawly
veterán
válasz
vargalex #60153 üzenetére
Kösz az ajánlást. zsh-ra már tervezek átállni egy ideje, ezeket a completion csomagokat nem ismertem. Most egyelőre feltettem ezt a bash-completion-t, de semmivel nem egészít ki jobban, mint nélküle. Csomagneveket sem egészíti ki. Talán újraindítás kéne neki? Próbáltam sudo-s parancsokat is, meg sudo nélkülieket is.
Természetesen használom a pacman -Fs, pacman -Ss kapcsolókat is, de általában azzal sem találom meg, amit keresek, pedig az -Fs előtt lefuttatok pacman -Fyu parancsot is.
-
válasz
vargalex #60106 üzenetére
Lehet, hogy szélesebb körű előzményt láttam magam előtt, amiben a kollégának a Linux Mint-tel van gondja, a laptopján a Manjaro jól fut. Ezek szerint én vesztettem el a fonalat.
Skullwipe ft ténykedésén viszonylag nehéz eligazodni.(vegyük úgy, hogy csak blogoltam egyet -by bambano)
Márpedig Arch-ról volt szó - erre sem gondoltam, nem azért, mert van saját topikja, hanem a kérdező felkészültsége nekem még kicsit bizonytalannak tűnik a saját script-es Arch telepítéshez.....
----lehet jobban teszem, ha megyek felvonulni----- -
válasz
vargalex #60101 üzenetére
Kéklufi kiinduló javaslata alapján inkább a /var/log/apt/history.log-ban vannak a scripthez szükséges adatok.
A /home-ban lévő bash_history nálam csak a használt parancsokat listázza.
Tudom, hogy Frawly kolléga hsz-ára válaszoltál, nem az előzményekre. Még mielőtt arra gondolnál, hogy ki akarnálak javítani noob létemre!
-
Frawly
veterán
válasz
vargalex #60027 üzenetére
Akkor visszavonom, és a systemd-sek szégyelljék a pofájukat elfelé. Talán még az is lehet, hogy Intel modesetting driver bug meg a NetworkManager szakadozása sem Archék hibája, bár most utóbbi kettővel nincs baj Archon Gnome-mal. Az utóbbi időben mégis kezd már sok lenni így összességében.
-
herdsman12
őstag
válasz
vargalex #59681 üzenetére
Hi Alex!
Ha nem túl bonyolult, akkor írnál kis fejtágítást az 1.1.1.1 DNS kérdésről.
Otthon elég a routert (MIWiFi Router 3) vagy a rácsatlakozó eszközöket is át kell állítani? -
Skullwipe
senior tag
válasz
vargalex #59681 üzenetére
Elnézést, hogy nem válaszolok hamar, nincs mindig kedvem ezzel bíbelődni, hiába szeretném, hogy menjen Mint-en is. Szóval, állandóan csak 303-as hibát, vagy ha át állítom Static-ról DHCP-re 301-es, ha IP-ről NetBIOS-ra 300-as hibát kapok. Szóval az eredeti windoson beállított értékek tűnnek a majdnem jóknak ha jól sejtem. Winen is vacakolni tud könnyedén, ugyan azzal a beállításokkal a configjában, és apróságokra is oda kell figyelni, bár ez se mindig igaz, mert van hogy csak a Network config-ba kell újra csatlakoznom (Reconnect) ugyan azzal a beállítással és jó lesz a fő lényeg, az APP, PS1 viszont nem megy ilyenkor, ezt se értem egyáltalán, eddig csak így használtam, egyszer jó volt, valamikor vacakol, pedig nem állítottam semmit, csak frissítettem a szoftvert. Hol van ez a log? Még tegnap megtaláltam, most per pill fogalmam sincs hol van.
-
-
válasz
vargalex #54288 üzenetére
és PumpkinSeed
Tehát teljesen életszerütlen, hogy az otthoni gépet el szeretném érni a laptopról, tabletről. Akár azért, hogy mentést készítsek, akár azért hogy elérjem a zenéimet, adataimat...
Ilyen úri huncutsággal csak egy rendszergazdának készülő vagy annál magasabb szintet értő foglalkozhat. Nem azt mondom hogy gyerekjáték, de túlmisztifikálni sem kell. Windows-on ez két kattintás az intézőben. Vagy akinek ilyenre van szüksége, az vegyen egy NAS-t? Ennyire bonyolult dolgot várnék el egy olyan linux-tól ami rendelkezik grafikus felülettel?
Tényleg bennem van a hiba, mert nem fogadom el egy kézlegyintéssel,hogy a gnome felület részeként megírt grafikus beállító program verziók óta nem része a Fedora-nak?Persze lehet mondani, hogy hiszen ott van beépítve a dav, minek nekem samba. Mitől evidencia, hogy más rendszerek benyelik ezt a fajta megosztást? (Aki nem ért hozzá bekapcsolja, és nem fogja érteni miért nem látja a többi "Windowsos megosztás"t használó gép között. Az sem evidencia hogy az 41399-es portszámot hozzá kell írni a linkhez, mert erről sem esik ott egy árva szó sem)
-
-
válasz
vargalex #54269 üzenetére
#54266: Alapból nincs system-control-samba. Az RPM fusion-ban sincs nyoma a swat-nak. Kínos!
Bár most az RPMfind-en találtam CentOS 6.9-hez való csomagot. De függőségekre hivatkozva nem megy fel.
Menekülne az ember a Windows elöl, de pár nap/hét után odáig tekerednek a dolgok, hogy ez nincs meg az se működik...
-
-
-
törölt tag
válasz
vargalex #52122 üzenetére
"Az más kérdés, hogy egyetlen partícióval nincs sok értelme az LVM-nek, hacsak nem készít néha az ember snapshot-ot."
Hát ezért!
Egy kezdőnek egy otthoni gépen teljesen felesleges az lvm.(#52123) Bferibörs: nem a frissítés, csak a kernel frissítés. A régebbi kerneleket eltávolíthatod.
A jelenlegi kerneled:
uname -rA telepített kernelek:
ls -1 /lib/modulesÉs szépen apt purge paranccsal leszedheted ami nem kell. Elvileg az apt autoremove is leszedi a régieket.
-
karamblo
tag
válasz
vargalex #51977 üzenetére
Hogyan kell ??? KIcsit szájbarágósan, ha lehetne. Meg van itt egy ilyesmi :
trx@debian:~$ dmesg | tail
[10254.144076] usb 5-6.3: reset high-speed USB device number 10 using ehci-pci
[10254.356064] usb 5-6.3: reset high-speed USB device number 10 using ehci-pci
[10254.568074] usb 5-6.3: reset high-speed USB device number 10 using ehci-pci
[10254.661282] sd 10:0:0:0: [sdb] Unhandled error code
[10254.661293] sd 10:0:0:0: [sdb]
[10254.661299] Result: hostbyte=DID_ERROR driverbyte=DRIVER_OK
[10254.661304] sd 10:0:0:0: [sdb] CDB:
[10254.661308] Read(10): 28 00 00 00 08 00 00 00 08 00
[10254.661327] end_request: I/O error, dev sdb, sector 2048
[10254.661337] Buffer I/O error on device sdb1, logical block 0Mond Neked valamit ?
-
Focke-Wulf
csendes tag
válasz
vargalex #50453 üzenetére
Terminálra gondolsz ugye?
beírtam hogy wine és ezt adta vissza:
Usage: wine PROGRAM [ARGUMENTS...] Run the specified program
wine --help Display this help and exit
wine --version Output version information and exit
beírtam hogy wine PROGRAM és ezt dobta:
wine: cannot find L"C:\\windows\\system32\\PROGRAM.exe"Vagy mire gondoltál?
Nem értek hozzá, kérlek részletesen írd le, mit csináljak! Köszi!
-
Focke-Wulf
csendes tag
válasz
vargalex #50335 üzenetére
Szia!
Nálam azt írja ki, hogy crash, a Wine. Kitallózom Wine-ban a listából a kis egyszerű program exe-jét, play-t nyomok és kis gondolkozás után crash, de azt is kiírja, ha fut a program akkor hagyjam figyelmen kívül, hogy egyébként crash. De semmi nem történik. Rosszul csináltam valamit?
Mit tehetnék még wine alatt?Köszi!
-
válasz
vargalex #50123 üzenetére
Ehhez hasonló kérdésekre akkor szokott itt válasz lenni, ha a Haladóból valaki benéz ide és beírja a választ....
Itt a bizonyíték!
Köszi ezúton is! Lehet, hogy ez kezdő szint, de akkor se tudtam.
Most néztem, ennyi a kern.logban is megvan. (OFF)Igaz a te módszered kicsit elegánsabb.(/OFF)
(OFF)Jan 16 13:58:27 ubymint18 kernel: [ 0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.9.0-040900-generic root=UUID=36481992-6c7c-453e-92ff-9eaea0d99c62 ro elevator=noop quiet splash(/OFF)
Én arrafelé próbáltam valami megoldást nézni...ha tudtam volna, hogy ez is elég.. -
Rimuru
veterán
válasz
vargalex #47746 üzenetére
Install eseten nem csak masol, hanem letrehoz egy EFI bejegyzest is, ez pedig nem a hattertaron van hanem az UEFI-ben.
Telepitsd fel az efibootmgr-t es csinalj kezzel egy bejegyzest, pl:efibootmgr -c -d /dev/sda -p 1 -L "Linux Boot Manager" -l "\EFI\systemd\systemd-bootx64.efi"
Ami eszembe jutott meg hogy mondjuk csak 32bites EFI van rajta, es ezert nem mukodik a 64bites telepitesed, viszont ezt nem tartom valoszinunek ha eddig is ugyan olyan tipusu volt az alaplap (plusz felteve hogy nem 32bites volt eddigi is).
-
-
Lathronos
őstag
válasz
vargalex #47599 üzenetére
Ezt akkor benéztem.
(#47603) lev258
"Mielőtt túl nagy biztonságérzeted lenne, fontos tudni, hogy Linuxra is vannak kártevők, de persze itt is erősen szükséges a te együttműködésed is, hogy aktiválódhasson."
OS: Az ön által megnyitni kívánt állomány xyz kártevővel fertőzött. Ennek ellenére is futtatni kívánja? YES/no
Felhasználó: YES
-
mzx
senior tag
válasz
vargalex #47151 üzenetére
Köszi a választ. Ez azt jelenti, h nincs baj a vonatkozó beállításaimmal, és nyugodtan használhatok Peer Guardian-t továbbra is, meg tilthatok szinte mindent kifelé is a tűzfalon,
vagy pedig azt jelenti a válaszod, hogy valami nincs jól beállítva nálam (azon vonatkozásokban, melyek eddig itt felmerültek ma)? -
King Unique
titán
válasz
vargalex #46521 üzenetére
Ennyire azét nem vagyok benne...
Végül csak Ctrl+Alt+Del gyorsbillentyűig jutottam el, aminek hatására újraindult. Nem tudom mi okozta pontosan a hibát, de lehet épp a frissítés tett be neki. Amúgy laptopról van szó, amiben Intel HD Graphics 2000 van.
(#46522) spammer: nem kötelező, de indításkor mindig feldobja, hogy x db új frissítés elérhető és ilyenkor ugye ösztönösen is telepíteni akarja az ember. Ha sokáig nem frissítem, akkor meg felhalmozódik egy jó adag. Azt hitem Linux alatt a frissítések kevésbé okoznak problémát, ezért sem elemezgettem soha egyenként a listán szereplőket. Bár arról már hallottam, hogy az ilyen up to date rolling disztróknál lehetnek meglepetések.
Az Antergos leginkább csak az Arch alap miatt ment fel, kíváncsi voltam milyen, amikor minden szinte a legfrissebb benne. Meg persze azért, mert utóbbi telepítése alapból nem ment volna... Illetve előbbi azért nem kicsit bugos itt-ott, volt, hogy többször elszállt telepítés közben, vagy épp a csomagok letöltésénél stb. Tegnap még újra akartam telepíteni, de már a legelején kifagyott a rendszer ellenőrzése résznél. Vsz az is bekavart neki, hogy több OS van a gépen. Mert ugye van még azon a lemezen vagy 6 db disztró és a másikon is 1-2.Amúgy "ott" sem frissít mindig automatán, eleve manuálisra is lehet állítani, illetve a X-esben is akár meg lehet oldani Pro és afelett. Illetve maga az OS upgrade is kordában tartható
-
King Unique
titán
válasz
vargalex #46519 üzenetére
Azt nem tudom hogyan kell? De mindegy is....neten nézegettem pár leírást [link], [link], próbálgattam ezt-azt, de nem használt. Lehet a frissítés tolt el valamit, mivel ez ugye Arch alapú és naponta kapja az adagokat. Mivel úgyis ki akartam próbálni más disztrót, így ledózeroltam és majd a partíciójára más kerül.
Azért köszönöm.
-
válasz
vargalex #46088 üzenetére
Valamit rosszul csinálok.
chroot_local_user=YES
chroot_list_enable=YES
chroot_list_file=/etc/chroot.listAz a felhasználó, aki nem szerepel a chroot.list-ben, azt simán beengedi, és kisétálhat a home könyvtárából.
Aki pedig nincs bent a listában, azt be sem engedi:500 OOPS: vsftpd: refusing to run with writable root inside chroot()
Mit csinálok rosszul?
-
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #45140 üzenetére
Ez az autofs eddig is megvolt, mivel ez egy ntfs partició, mint írtam. Egyszerűen muszály volt meghagyni, nem tudtam hova tenni a dolgokat róla.
Hol tudom megnézni, hogy fut e samba rendesen?testparm:
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Processing section "[LAPTOP]"
Unknown parameter encountered: "valid user"
Ignoring unknown parameter "valid user"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
Press enter to see a dump of your service definitions[global]
server string = %h server (Samba, Ubuntu)
server role = standalone server
map to guest = Bad User
obey pam restrictions = Yes
pam password change = Yes
passwd program = /usr/bin/passwd %u
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
unix password sync = Yes
syslog = 0
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
dns proxy = No
usershare allow guests = Yes
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
idmap config * : backend = tdb[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
create mask = 0700
printable = Yes
print ok = Yes
browseable = No[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers[LAPTOP]
comment = LAPTOP megosztas
path = /media/lorinc/ADAT_2
read only = No
create mask = 0755
guest ok = Yes -
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #45136 üzenetére
Ez a smb.conf:
[LAPTOP]
comment = LAPTOP megosztas
path = /media/lorinc/ADAT_2
valid user = lorinc
browsable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0755ez pedig a fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=fa28c3db-603f-4d96-973a-1cc5d120b844 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=2d490210-09f7-45d9-af8c-3c0aedb880bc none swap sw 0 0# //192.168.1.155/LAPTOP /media/lorinc/ADAT_2 cifs credentials=/home/lorinc/.smbcredentials, uid=lorinc, gid=lorinc 0 0
Az utolsó sort most kikommenteltem és igy egy újraindítás után jó lett, de nem kiabálom el.
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #45130 üzenetére
Megcsináltam, de érdekesen működik. Újrainditottam az ubit, a mappán nem volt megosztás, aztán egyszer csak megjelent rajta a két nyilacska. Plusz megjelent az oldalsó inditóban az ADAT_2 nevű mappa, olyan hálózatos ikonnal, de nem nyilik meg.
Van valami késleltetés? Vagy esetleg erre az ikonra kell kattintani, hogy csatolódjon? Az biztos, hogy a jobb gombos megoldást nem csináltam, meg a samba újrainditását sem, most legutóbb. -
BoB
veterán
válasz
vargalex #44932 üzenetére
Persze firefox nem teljesen hülye ezért jelez. Nem akkor omlik össze ha leállítod, hanem ha hagyod futni, hiszen csak így fog megtelni a memória....
Hiszen a cél itt most az összeomlasztás volt ami megmutatja hogy ha egy weboldal miatt összeomlik a róka, az egész megy a levesbe.ubyegon2: valószínű maradvány abból az időből amikor még atime volt az alap, ezért külön be kellett írni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest