- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrhitoshi
veterán
hmmm Mostanság sokat foglalkozok C-vel, (C#-al,) illetve el akarom kezdeni a C++-t is, plusz van egy pár szimulációs közeg, ami C++ szeret, és ilyen egyre több jön velem szembe. Emiatt lenne jó a linux számomra, na meg ha már linux, akkor belekóstolnék most már rendesebben.
A külső merevlemezes módszerrel mennyire működik jól az egész ?
Ha teljesen vihető a dolog, akkor lehet beruháznék egy külső merevlemezre, ami USB 3.0-ás. -
tvamos
nagyúr
válasz
King Unique #48997 üzenetére
Nekem is egy sima regi 2.0-as. Nincs semmi baj vele, csak turelem kell... Lehet akar 40 sec is a boot ido.
-
King Unique
titán
válasz
mrhitoshi #48995 üzenetére
Én egy ilyenre (is) szoktam Linuxokat telepíteni és okés volt rajta pl. a Mint & Ubuntu. Bár a 8 GB eléggé ki volt centizve és lehet nem ártott volna inkább egy 16 GB-os pendrive hozzá.
Az USB 2.0 viszont vsz lehúzza majd rendesen a sebességet, mert sok 2.0 pendrive elég gyatra értékeket produkál írás / olvasás terén egyaránt...Például a Remix OS többeknél nem is volt hajlandó akármilyen lassú eszközre feltelepülni.
-
-
mrhitoshi
veterán
Üdv!
Szeretnék telepíteni egy disztrót egy microSD kártyára. Az azért lenne jó számomra, mert nem szeretnék dual bootot a gépemen, de szeretnék használni linuxot is. Nos elvileg fel is telepítettem jól az kártyára, ami egy kártyaolvasóban csücsül, ami pedig USB-s kapcsolaton keresztül megy a gépbe. (USB3.0) Viszont a problémám az, hogy nem tudom bebootolni valami miatt.
Van valakinek valami ötlete ? Vagy esetleg hogyan lehetne ezt megoldani másképp ? Teljesen tanácstalan vagyok, 100 db oldal elolvasása után is. -
gery2123
őstag
válasz
szuszinho #48961 üzenetére
Erre én is kíváncsi vagyok, mert nekem 15.10 van fent egy 3.19-es petchelt kernellel. Nem akarok addig frissíteni amíg nem tudom biztosan, hogy melyik az a kernel amivel nincs gond. J1900-as proci van a média lejátszó & szerver gépben.
És tényleg erre dekws hogy a 3.13-as kernel tökéletesen működik, de a többi utána következő nem.....
-
kukinyo
addikt
válasz
God Vazzeg #48982 üzenetére
és a többiek.
Köszönöm szépen a válaszokat, segítségeket.
Így sikerült. -
Kb mennyi idő az xorg fordítása? Már lassan egy napja fut a
make install clean
, és a Cleaning lista megakadt aCleaning for perl5-5.203_15
-nél. Látszólag nem akadt ki, hiszen ha ütök egy ENTER-t, akkor sort emel, de semmi hálózati/háttértár adatforgalomat nem végez. (Virtualbox-ban fut) -
kukinyo
addikt
-
Normi™
őstag
Én a BleachBit-et használom,eddig bevált.Ha régebbi verziót használsz akkor ott az Ubuntu Tweak,nekem 18-as Mint-hez már nem elérhető a szoftverközpontban,de 17.3 alatt használtam.
Szerk: Jah látom az aláírásodban,akkor BleachBit a szofverközpontból,csak ssd-nél ne pipáld majd be a "szabad lemezterületet" ,sokáig tart és szerintem nem túl jó,hogy írogat feleslegesen.Root-ban futtasd,úgy elér mindent,lesz root vagy sima lehetőség.
-
FF23
senior tag
Linuxon van a wines "Lemezkarbntartó"-nak megfelelője? Ami a biztonságosan eltávolítható cache-, temp-, telepítés-, frissítési maradványokat törli.
-
Érdekes....
Nyilván ez hardverkiépítéstől, felhasználótól is függ de nekem az Ubuntu 16.10 még béta korában is sokkal stabilabb, hibátlanabb volt mint az azóta kipróbált 16.04. A frissítések mint ha még rontottak is volna a dolgon.
Le is lett őkelme cserélve..... -
kukinyo
addikt
válasz
kukinyo #48968 üzenetére
Mégis csak belevágtam. Letöltöttem a Linux Mint 18 Sarah x64 (LTS verzió)-t kiírtam lemezre de a telepítés megáll a grub2-nél. Először kiírja hogy a grub2 nem települt utána pedig azt hogy összeomlott a telepítő. Csináltam egy USB-s telepítőt mert azt hittem hogy a DVD-vel van valami baj. Azzal is ugyan ez. Mindkettővel többször próbálkoztam és mindig ugyan ott van a hiba.
Tudtok tanácsot adni hogy tudnám telepíteni, mi lehet a hiba oka? -
lev258
veterán
válasz
kukinyo #48965 üzenetére
A Mint 14 régi, másrészt nem is LTS. Így aztán a rendszerfrissítés nem ajánlott és nem egyszerű.
Ha viszont csináltál külön /home partíciót, akkor az azokon levő dolgokat meg tudod hagyni új telepítésnél (ha nem formázod). A beállításokra meg nem tudom, mennyire érzékeny, mivel elég sok dolog változott a 14-es óta. -
kukinyo
addikt
Sziasztok!
Lehet hogy nagy butaságot kérdezek de azért csak megpróbálom.
A Linux-ot (Linux Mint 14 )lehet úgy frissíteni hogy az adataim, beállításaim, stb megmaradjanak?
Vagy itt is egy teljesen új telepítés kell? -
szuszinho
őstag
Bay-Trail-en melyik az utolsó kernel, ami működik?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48959 üzenetére
Ez valami egyéb gond lesz. Próbáltál másik böngészőt felrakni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48957 üzenetére
Azon belül mi? Görgetés? Videók?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48955 üzenetére
Egy magos proci, lassú vinyó és kevés ram. Gondoltam egy XFCE-s disztró nem lesz túl sok a gépre, de lehet a Fedora alatt valami nem úgy megy, ahogy kellene.
Még esetleg megnézheted az LXDE környezetes Fedorát: https://spins.fedoraproject.org/lxde/
-
gyenesmartin
őstag
Fedora-val minden rendben van eddig, csak nagyon lassú.
-
lev258
veterán
válasz
gyenesmartin #48953 üzenetére
Akkor ezek szerint nem jött be.
Sajnos a SIS és VIA videókártyák igen problémásak, még gyakran Windows-on is.
Ha lesz még ötlet, megpróbálunk jelezni. -
lev258
veterán
válasz
gyenesmartin #48951 üzenetére
Az rendben is van, úgy kell lennie.
Változtatások után volt megint sudo update-grub és újraindítás? -
lev258
veterán
válasz
gyenesmartin #48948 üzenetére
Írd le, pontosan mit csináltál, mit írtál át, mi történt.
A leírás azzal indít, hogy
gksu gedit /etc/default/grub
A fájlban megkeresed a #GRUB_GFXMODE=640x480 sort, majd kitörlöd a #-et, valamint átírod a felbontást 1024x480-ra.
Ezután jön a másik fájl.
gksu gedit /etc/grub.d/00_header
Itt megkeresed a gfxmode=(grub_GFXMODE) sort, majd pedig alá, új sorba beírod ezt:
set gfx payload=keep -
lev258
veterán
válasz
gyenesmartin #48946 üzenetére
Itt a gond.
Azok nem szimpla parancsok, hanem leírás. Értelmezni is kell, mit kell hol megváltoztatni.
Egyébként meg van Gedit azon gépen? Lehet más Szövegszerkesztő van rajta. -
lev258
veterán
válasz
gyenesmartin #48943 üzenetére
Pontosan mit?
És követted a linket? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48943 üzenetére
Na arra már nem tudok mit mondani. Esetleg még a másik Linux topicban kérdezz rá.
-
growler
őstag
gyenesmartin-nak !
Ha még nem késő: Ha adminisztrátori joggal kell megnyitnod a gedit-et,
SOHA ne sudo-val indítsd, hanem gksu (kdsu)-val ! --> gksu gedit -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48938 üzenetére
Igen, sajnos az a VIA cucc van benne amit írtam... Ha az xrandr nem ír nagyobb felbontást, akkor szerinte nem is lehet nagyobbat. Meg lehet próbálni kézzel rávenni, vagy még megpróbálhatsz egy 3. ágról származó disztrót, pl. fedora xfce (live képes image): https://spins.fedoraproject.org/xfce/download/
Itt van egy példa saját felbontás beállítására: https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_45221-45221.html
-
lev258
veterán
válasz
gyenesmartin #48938 üzenetére
Nézd meg ezt: [link]
A legvégén kell még egy sudo update-grub parancs is.
Ha sikerülne, jelezd, mert gyűjtöm a hasznos anyagokat egy alaposabb Összefoglalóhoz az Ubuntu topikba. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48932 üzenetére
Mit mond az
xrandr
parancs kiadása a terminálban? Valamint még egylspci
is érdekelne. -
agy73p
senior tag
Sziasztok,
szeretnék kérni egy kis segítséget:
Salix alatt nem megy a processzor egyik tagja.
uname -a:
Linux darkstar 4.4.19 #2 Mon Aug 22 18:43:38 CDT 2016 i686 Intel(R) Core(TM) Duo CPU T2450 @ 2.00GHz GenuineIntel GNU/LinuxProc cpuinfo:
adam[~]$ more /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 14
model name : Intel(R) Core(TM) Duo CPU T2450 @ 2.00GHz
stepping : 12
microcode : 0x54
cpu MHz : 1333.000
cache size : 2048 KB
fdiv_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov
clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe constant_tsc arch_perfmon bts ap
erfmperf pni monitor est tm2 xtpr pdcm dtherm
bugs :
bogomips : 3990.79
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 32 bits physical, 32 bits virtual
power management:Szerk:
adam[~]$ ls /var/log/packages/kernel*
/var/log/packages/kernel-firmware-20160823git-noarch-1_slack14.2
/var/log/packages/kernel-headers-4.4.19_smp-x86-1_slack14.2
/var/log/packages/kernel-huge-4.4.19-i586-1_slack14.2
/var/log/packages/kernel-modules-4.4.19-i586-1_slack14.2Ugyanez Manjaro alatt már mutatja mindkettőt:
[adam@manjaro32 ~]$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
cpu MHz : 1067.000
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 2
apicid : 0
initial apicid : 0
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe constant_tsc arch_perfmon bts aperfmperf pni monitor est tm2 xtpr pdcm dtherm
bugs :
bogomips : 3991.42
power management:processor : 1
cpu MHz : 800.000
physical id : 0
siblings : 2
core id : 1
cpu cores : 2
apicid : 1
initial apicid : 1
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe constant_tsc arch_perfmon bts aperfmperf pni monitor est tm2 xtpr pdcm dtherm
bugs :
bogomips : 3991.42
power management:Új kernelt kellene feltennem Salixra?
-
zenwalk
senior tag
A chown-t a sambat futtató gépen lévő felhasznalomhoz adjam hozzá, vagy ahhoz a felhasználóhoz amit külön létrehoztam a sambanak, vagy a wines gép felhasznalojahoz? Egyébként samba usert csinaltam
A wines tuzfalhoz kell hozzáadni a sambat? Azt meg nem csináltam megBocsi az ékezetekert telon vagyok és köszi a segítséget délután fogok próbálkozni vele.
-
sg22
senior tag
válasz
zenwalk #48931 üzenetére
ownershipet allitsd at a nevedre
sudo chown your_username:your_username /dev/[HDD]
sudo chmod 0777 /dev/[HDD]
samba usert csinaltal vagy simat?
sudo smbpasswd -a USERNAME
sudo smbd reload
az lehet meg gond hogy ugyanaz a megosztas neve mint a konyvtare, ilyet olvastam most, egy probat megerhet atirni
[mediahdd]-t ird at valami masra
nekem igy nez ki:
[lajos]
path = /fileserver
browsable =yes
writable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0777
directory mask = 0777akarki hozza tud ferni, nem kell username/password se. tuzfalhoz is hozzaadtam a samba-t, gondolom mar te is.
igy hirtelen ennyi
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #48929 üzenetére
Elég sokat ért ez. Pedig nem volt koszos se a hűtőborda, se a venti. A paszta sem volt száraz.
Most úgy tűnik nem fog újraindulgatni. Viszont még mindig nem tudom, hogy kéne feltenni rá a manjaro-t. Jelenleg a Lubuntu van rajta. Amikor azt csináltam, hogy próbáljam ki először, akkor működött az 1024x768-as felbontás. Még mindig kevés ez, de már sokkal jobb, mint a jelenlegi 640x480. -
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Samba megosztásban kellene egy kis segítség. egy rpi-hez van usb-n csatlakoztatva egy terrás winyó, amit szeretnék a hálózaton megosztani, de eddig még nem sikerült. Először létrehoztam megosztas nevvel egy felhasználót users csoporton belül, viszont a wines gépen ezzel nem tudtam belépni, majd elkeseredésemben ezt a felhasználót kikommenteltem és a mappa jogait 777-re állítottam, így már be tudtam lépni a mappába, viszont a hdd-re semmit se tudtam másolni. Több wines gép is van a hálózaton, mindegyikkel szeretném elérni a megosztott hdd-t és mindegyikkel szeretném olvasni/írni/modosítani is a rajta található fájlokat. Milyen beállításokat kellene alkalmaznom? ( a hdd rw módvan van mountolva )
[mediahdd]
comment = mediahdd
path = /mnt/mediahdd
#valid user =@users
#force group = users
create mask = 777
directory mask = 777
read only = no
writable = yes
guest ok = yes
public = yes -
God Vazzeg
veterán
válasz
gyenesmartin #48929 üzenetére
Nézd meg megy-e a ventillátora, ha nem akkor egyértelmű...
-
Istju
senior tag
válasz
gyenesmartin #48926 üzenetére
A zárlatos elco-k csinálnak ilyet. Lehúzzák a tápot, és minél több eszköz kapcsolna be, annál kevesebb lesz az 5V. Próbálj meg egy win telepítőt, ha az se megy teljesen végig, (az összes illesztő progi telepítése, és restart), akkor szakember kell neki. Az összes 6,3 voltos szűrőkondit ilyenkor illik kicserélni. (általában több mint 1000microsak). Én alaplapba csak low esr kondit szoktam belehekkelni. Mivel laptop, te neki se állj. Szerviz!!
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #48925 üzenetére
A Manjaro-t sehogy sem tudom feltenni rá. Gondoltam várok amikor behozza azt a két csíkot, de nem kéne neki 3 óráig tartania.
Viszont a Lubuntu-nál annyi van, hogy egyszer már sikerült megcsinálnom, hogy rendesen behozza a felbontást, de frissítés közben kikapcsolt, onnantól eltűnt az összes ikon. -
gyenesmartin
őstag
Kezdek gyanakodni, hogy a laptop a rossz.
Bejön a Manjaro töltőképernyő, utána fekete kép és megjelenik baloldalt két csík vízszintesen, aztán kikapcsol a gép. Ha visszakapcsolom, azonnal ki is kapcsol. Utána megint visszakapcsolnám akkor el tudok jutni addig, hogy megint meg tud jelenni az a két csík, és így tovább. -
Istju
senior tag
válasz
gyenesmartin #48920 üzenetére
Ha linuxod van fenn, akkor dd -vel tedd fel. Ha kell segítség írj.
-
válasz
Én azt mondtam, hogy a javasolt iso-t írd ki, ne az unetbootin által listából választható disztrókra kattints!
A letöltött iso-t kéne alul beolvastatni és kiíratni. Win alatt Win32 Disk Imager tényleg jobb penre írásra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Szerintem félreértett téged. Az Unetbootin nem egy túl jó képfájl kiíró progi, nem minden disztrót támogat.
-
válasz
szuszinho #48917 üzenetére
isolinux corrupt
Ez lenne a pontos hibaüzenet?
Milyen iso-kat és milyen programmal írtad ki a pendrive-ra?Van, ahol javasolják, hogy más usb helyre tedd be a meghajtót és győződj meg róla, hogy valóban a penről bootol!
2 disztrót is próbáltam
Nagyszerű, de valahogyan körül tudnád írni ezeket? ha már direktbe nem akarnád itt leírni a nevüket
-
szuszinho
őstag
Sziasztok!
Van egy jó régi gépe muternak (celeron) és anno linux mint xfce-t tettem rá. Jó darabig nem használta, és elfelejtette a jelszavát.
Gondoltam telepítek rá egy friss rendszert. Mikor kiválasztom a bootolást a penről, isolinux corrupt üzenetet kapok. 2 disztrót is próbáltam.Milyen rendszert tudok feltenin rá?
-
válasz
gyenesmartin #48915 üzenetére
Inkább a javasolt Manjaro XFCE változat iso-ját töltsd le és azt írd ki!
-
Rimuru
veterán
válasz
God Vazzeg #48913 üzenetére
Ha valaki hulyeseget kerdez attol meg nem kell hulyeseggel valaszolni. Tobbet art mint hasznal egy ilyen valasz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48909 üzenetére
Ez lesz a probléma forrása:
Integrated UniChromeTMPro graphics up to 64MB shared memoryEz a VIA egyik grafikus processzora, egy időben próbáltak ilyet is csinálni. PM800 vagy 880 lesz, ezek (a VIA graf procik) nem Linux barátságos hardverek. http://ubuntu.hu/node/39568
Meg lehet próbálni még egy nem Ubuntu / Debian alapú disztrót, pl. Manjaro XFCE [link], hátha Arch alapon jobban megy az a kártya.
-
Rimuru
veterán
válasz
God Vazzeg #48906 üzenetére
Mert olyan biztonsagos rootkent futtani ilyen szenny appokat.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #48909 üzenetére
Bár amikor frissíteni próbáltam a drivert, valamiért újraindította magát. Úgyhogy most megint tehetném fel rá a Lubuntu-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gyenesmartin #48907 üzenetére
Milyen lapot?
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Feltettem a legújabb lubuntut egy régi laptopra. Működik minden rendesen egy dolgot kivéve. Csak 640x480-as felbontást lehet beállítani. A képernyője képes lenne 1280x800-ra is. Hogyan lehetne megnövelni a felbontást? -
törölt tag
válasz
Rimuru #48904 üzenetére
Ott nem találtam, de végül terminal-ban xinput-al megoldottam. Másik kérdésem: Ezt végigcsináltam, beállításokban megvan a 70-80hz lehetősége, de ha rámegyek, elsötétül a képernyő, és visszaállítja magát 60hz-re...
Laptop, osx alatt bírta a 85hz-et hónapokig, tehát valami szoftveres bug lesz.
-
törölt tag
Sziasztok, Ubuntu 16.10, Gnome 3.22.1, a probléma az, hogy írás közben letiltja a touchpad-ot, és játék közben elég zavaró, mert a wasd-t nyomkodni kell közben...
Ki lehet ezt valahol kapcsolni, hogy ne tiltsa le?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest