- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Damateo #59880 üzenetére
Azért írtam, hogy a filekezelőnek is kell támogatnia, hogy külön beállítás nélkül felismerje.
Kézzel csatolva minden program fogja látni. Terminálban add ki ezeket a parancsokat
sudo modprobe fuse
sudo ifuse /csatolasi/mappaAz mindegy melyik mappába csatolod, csak létezzen, meg legyen jogod oda írni. Ha felcsatolta, de nem tudsz rá írni, akkor lehet felcsatolás után (második parancs) kell egy sudo chown felhasználóneved /csatolási/mappa -R parancsot is futtatnod, de ezt is csak egyszer kell.
-
-
lev258
veterán
válasz
Damateo #58466 üzenetére
Nagy vonalakban én azt olvastam, hogy a magonkénti teljesítményben még mindig az Intel vezet, viszont az AMD APU-s változatai grafikai képességekben egyértelműen verik az Intel-es konkurenciát.
Átfogalmazva, ha nem lesz diszkrét grafikus kártya, akkor AMD-t válassz.
Ha téged szimplán a processzor érdekel, akkor valószínűleg jobb választás az Intel (persze ez igényektől, ártól, ... függ). -
Vladi
nagyúr
válasz
Damateo #51265 üzenetére
wow! kareszt megtolja a kormány lóvéval?
tudjátok mit? Hajrá nekik.(#51268) berus.berus:
Őőőőőő... azért ennyire még az idő sem szépíti meg.
szép volt, jó volt, extrém baromságokkal volt tele. Kiss elhalt, fődetrá .Egyébként meg bsszátok mg. Jön egy kis lóvé a linxba, meg magyar linuxba, oszt nekiláttok sírni.
mer legyen még egy stadion, vagy legyen egy épkézláb fejlesztő gárda, aki csinál egy normális disztrót? -
spammer
veterán
válasz
Damateo #51265 üzenetére
Mi az a "lakossági alap szoftvercsomag" ?
Miért kellene a lakosságnak bármit is összeállítani?
"Persze az sem kizárt, hogy végül több opció közül választhatnak a felhasználók."
LOL, mert most nem választhatnak ezer opció közül.
Mivel a kormányról van szó, bűzlik az egész. Jó lenne, ha előbb a közszférát és az oktatást raknák rendbe "linux-ügyileg", aztán ha annyira a szívükön viselik a FLOSS-t, akkor a megfelelő médiumokat/közösséget lehet segíteni a népszerűsítésben. Megvannak erre a megfelelő csatornák.
BTW, az ilyen témákra ott a linuxos OFF topik, érdemesebb oda bedobni az ilyesmit máskor.
-
Lathronos
őstag
válasz
Damateo #47388 üzenetére
Ja... a 16.04 igazi zsákbamacska lett, és jópáran belenyúltunk a sz*rba rendesen. Teheted azt is amit én. Ubuntu 14.04-et használok, az atom stabil, és nem idegesítem minden nap magam az agyvérzés határáig. Ha a Mint-et szereted, akkor maradj a 17.3-nál, és neked se fog fájni egész nap a fejed a sok bugtól.
-
Lathronos
őstag
válasz
Damateo #47386 üzenetére
Ha ezt a hibát Mint 18 alatt tapasztalod, az azért van, mert a Cinnamon 3.0 még nem stabil. Ettől függetlenül nálam is folyton összeomlott a Cinnamon Minten, az ubuntu remasteremen viszont stabilan fut 2 hónapja. A fene se érti mi baja a Mintnek egyes konfigurációkkal.
-
Sonja
nagyúr
válasz
Damateo #47233 üzenetére
Így próbáltad?! Működnie kellene pedig.
-
spammer
veterán
válasz
Damateo #46777 üzenetére
A "sima" Minimal CD nem jó?
-
válasz
Damateo #45376 üzenetére
Valóban és még a kép is más!
FF-ben van egy NoSquint kiegészítő, azt jól be lehet állítani, azzal is próbálhatod.
FF-ben a Beállítások/Tartalom résznél a Speciálisra kattintva szintén lehet a betűtipusokat és a méreteket változtatni,
valamint az about:config címsorba írásával előhívott oldalon a kereséshez beírod a font szót, de itt végig kell bogarászni, pontos instrukció most nem ugrik be.
-
válasz
Damateo #45355 üzenetére
Azt látni rajta, hogy nagyon nem jó. Most találtam egy jó leírást, mert az a pár parancs # apt-get -f install , amit Kapitány adott, úgy látszik igen kevés lesz, például a függőségek miatt kiadandó parancs is kellhet
ez alapján csinálva jónak kell lennie:
Installation of Steam Client on Debian Jessie 8 Linux 64-bit -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #45350 üzenetére
Az olyan mint az apt-get, csak aptitude.
Igazából nem tudom miért van két ilyen program a Debian alatt, lehet történelmi okai vannak, utána kellene nézni.
mobilizmo: ha semmi gond nem adódik akkor csak annyi a telepítés, hogy felrakod a Win10 után egy különálló partícióra. Ilyen "secure boot" cucc legyen kikapcsolva az uefi-ben, ha esetleg be lenne.
spammer: találkoztam már olyan program telepítéssel Debianon, ami csak az egyik alatt működött.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #45345 üzenetére
Ezt add hozzá a sources.list fájlhoz:
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie main contrib non-freeAztán így tudod feltenni:
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo aptitude update
sudo aptitude install steamkorobi: az lenne a következő lépés. Mondjuk Ballmer fejét megnéztem volna mikor először hallott a bash beköltözéséről...
-
válasz
Damateo #42496 üzenetére
Lemezek. Nekem 3.10-es van fenn, de miért akarod nullákkal teleíratni formázáskor, miért nem jó a gyors formázás? El akarod adni? Próbáld inkább a Gparted-et formázásra. Gnome-disk-utility-t még soha nem használtam ilyen célra. Külső eszköznél több más hiba is felléphet, akár a nem megfelelő hűtés is okozhat gondokat. Ha nem akarod kinyírni, csináld Gparted-del egyszerű formázással.
(#42495) Lacpac Akkor itt bármi lehet, alapból html5 használat
vagy valami más gubanc. Csak jön valaki, aki használ Operát. Sajna nem értek hozzá, én elvagyok a Firefox-szal.
-
válasz
Damateo #42493 üzenetére
Ubuntu alatt, de mivel, Gparted, etc.? Teljes formázás? van még ilyen?
Lecsatoltad a meghajtót/partíciót rendesen? A futó rendszer nem használja? Nálam például a swap van az sdb-n, rendszer meg sda-n.
Ebben a bugreportban is van hasonló, a udisk2 okozza, lehet, hogy frissebb gnome-disk-utility kéne?
-
válasz
Damateo #41174 üzenetére
" Egy ideig működik rendesen, aztán elkezdi lecsatolni és újra felcsatolni."
Egy ideig.
Melegedés is lehet! Ha szétszedhető, akkor nézd meg ház nélkül.Illetve, van Y kábeled hozzá? Mert lehet, hogy a géped USB portján a tápáramkörben melegszik el valami, tehát másik gépen megnézni, Y kábellel megnézni, külső tápról megnézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #41174 üzenetére
A kábel hibája is lehet. Valamint ezeket többnyire Kínában csinálják, ahol képesek nagyon tré forrasztásokat csinálni, mikor csak a szentlélek tartja a dolgokat a nyákon. Nekem is van egy olyan usb-sata átalakítóm, amin újra kellett forrasztanom a dolgokat, hogy működjön. Szóval először a HW oldalát kellene ellenőrizni.
llaszlo: jobbat nem tudom most hirtelen. Esetleg készíthetsz fájlra mutató linket a megosztás mappába, akkor nem kell két példány. Bár ez így nem annyira kényelmes.
-
King Unique
titán
válasz
Damateo #41174 üzenetére
Ezzel szerintem nem nagyon tudsz mit kezdeni... főleg, hogy 3.0-án kap elég kraftot is, illetve jó esetben a kábel is ok (nem tört meg) és az aljzat és port illeszkedése is. Ha nem, nézz utána, próbáld másik kábellel, másik portban. Illetve célszerű megnézni, hogy a benne lévő HDD állapota ok-e (SMART)?
Windows alatt pl. akkor dobálja el a kapcsolatot, ha a külső ház vezérlője + alaplap USB vezérlője + OS nem megfelelően működik együtt, főleg USB 3.0 esetén. Illetve, van akinél csak 3.0 portban, 2.0-ban nem. Olyan is előfordul, akinél a Wi-Fi zavar bele az USB 3.0 működésébe és azért dobálja el a kapcsolatot.
De lehet OS bug is...én pl. Linux alatt, USB 3.0 portban nem tudom egyik ASMedia vezérlős külső USB 3.0 házamat sem leállítani, mert ugyan elsőre leválasztja, de rögtön újra felcsatolja, a lemezt is újra felpörgeti. -
-
-
-
-
-
-
válasz
Damateo #35775 üzenetére
Ahogy írták eleve non-pae kernelre vagy boot opció-ra (forcepae) lesz szükséged, hogy működjön a dolog, Bodhi linuxot én nem ajánlanám, nem igazán kiforrott dolog, helyette inkább Linux Mint 17.1 Lxde elég kezdőbarát és kulcsrakész, ill. Manjaro érhető még elég sok lájtos ablakkezelővel, de ha nem gond egy kis telepítgetés még install után akkor Fedora lxde spin vagy Opesnsuse is telepíthető lxde-vel. Amúgy ha kicsit fapadnak tűnne az lxde, xfce még talán bevállalható, a fentebb felsorolt disztrók mind elérhetőek vele, ill akkor még a Korora xfce is szóba jöhet, az is elég kulcsrakész.
-
Tim82
félisten
válasz
Damateo #35775 üzenetére
A PAE-flag hiánya miatt valóban nem fog (vagy csak mókolással) menni a Win 8.1 a T42-n.
Ugyanezen okból Linuxból is valamilyen 32 bites telepítő kell, amit jó eséllyel -forcepae opcióval kell indítanod.
Ezt leszámítva, kb. bármelyik LXDE-s, XFCE-s vagy egyéb "könnyű" (nem Gnome, nem KDE, nem Unity stb.) ablakkezelős disztró jó lehet ízlés szerint.
-
lev258
veterán
válasz
Damateo #35274 üzenetére
A Wine alá kell feltelepíteni a Windows-os Steam-et és úgy használni. A Steam BPM-hez elvileg hozzá lehet adni külső programokat is (Linuxon, de nem Steam-en levőket, vagy Wine-os programokat, ha nem tévedek).
Próbáltad külső tárolóból a legfrissebbet feltenni?
Lathronos: egy nyílt driver van, zártból van több. -
válasz
Damateo #34940 üzenetére
Nézz csak be oda, válaszokat is kaptál a kérdésre!
Előfordul az ilyen, azért is segítek, hogy vissza tudj menni az időben! Nem volt picit sem dejavu érzésed(?), mert nekem egyből beugrott, hogy ezt már ott tárgyaltátok, ha nem is pontosan emlékeztem a kérdésre.Már csak az a kérdés, hogy mit csináltál egy éve ez ügyben!? Csak feltetted a kérdést, hadd rugózzanak rajta, aztán nem is érdekelt tovább a téma?
Az OK, hogy nem használod a keresőt, de pont egy saját thread- et egy év múltán másik topikban elindítani?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #34329 üzenetére
Kb. az óta van Octopi csomagkezelő, most ahogy nézem a Manjaro is azt használja, meg Arch alatt is elérhető. Egyébként idővel elvileg le fogják váltani a pacmant valami teljesen sajátra, vele együtt gondolom a frontendet is. Ez nem tudom mikor lesz, most az uefi támogatás, aztán meg a KDE és plazma5 van terítéken. Hamarosan lesz új iso is, nézz át a Chakra topicba ha gondolod.
Klaus Duran: akkor van még remény!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #34311 üzenetére
A Chakra nem lili kompatibilis. http://chakraos.org/wiki/index.php?title=Bootable_USB_Flash_Drive_Creation
-
válasz
Damateo #34284 üzenetére
RedHat alapú mint a Fedora vagy a CentOS, vhol a kettő között van a csomagok frissességét tekintve, alapértelmezett asztali környezete a KDE, de a telepítésnél (ami kissé különbözik a többi disztróétól) Gnome, Mate, Xfce, Lxde is választható, amúgy stabil és felhasználóbarát egy próbát mindenképp megérhet, bővebbet majd mondanak akik komolyabban is használják...
-
lev258
veterán
válasz
Damateo #34267 üzenetére
Menjünk sorba. A nyílt driver Nvidia-hoz (nouveau) azért nem jeleskedik, mert a mai napig tojnak rá náluk, bár azt el kell ismerni, a zárt driverük elég jó. Egyedül a Tegra-juk nyílt támogatásáról gondoskodnak.
A bumblebee az első, nem hivatalos próbálkozás volt a dual VGA-s megoldásokhoz (Optimus Linux-os megfelelője), ehhez jött később a prime. A driver elég sok disztrónál működik, a Mint-nél ott a gond, hogy egy egyedi ablakkezelő rendszert használnak (MDM), míg mások tipikusan a LightDM-et. A zárt driverek az MDM-mel még nincsenek igazán kibékülve. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #15240 üzenetére
Szerintem nem olvastad el a cikkem, pedig benne van, hogyan kell csomagot telepíteni.
Arch alapokon nem apt a csomagkezelő, hanem a pacman. https://wiki.archlinux.org/index.php/Wine
Ez meg az, amit mondtam a terminálban:
$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 16
model : 4
model name : AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor
stepping : 3
microcode : 0x10000c8
cpu MHz : 800.000
cache size : 512 KB
physical id : 0
siblings : 4
core id : 0
cpu cores : 4
apicid : 0
initial apicid : 0
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 5
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc rep_good nopl nonstop_tsc extd_apicid pni monitor cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt hw_pstate npt lbrv svm_lock nrip_save
bogomips : 6431.92
TLB size : 1024 4K pages
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 48 bits physical, 48 bits virtual
power management: ts ttp tm stc 100mhzsteps hwpstate
és így tovább ahány mag van...No de ezt tényleg valamelyik Chakra topicban kellene folytatni.
-
-
rokefeller
senior tag
válasz
Damateo #15217 üzenetére
Nekem ez X indulási hibának tűnik.
Milyen videókártyád van? CTRL-ALT-Fx átvált terminálra, vagy csontra van fagyva a gép és semmi? Ha előbbi, akkor az X logjába érdemes belenézni.
Ez rendes telepítő, gondolom, indításnál nincs valami safe graphics, vesa, framebuffer, vagy hasonló?Nekem nvidia optimus-om van, egy sandybridge-es intel integrált és egy nvidia diszkrét GPU-val. Csak az intelt használja jelenleg a gép, de az nvidia-nak is betölti a nouveau modult, amitől frissebb kerneleknél merevre fagy a GDM (a login screen ugye), ha a modesettinget tiltom, akkor legalább nem, viszont a modul-t is célszerű blacklistelni, mert ha az marad, akkor is néha történnek érdekes dolgok
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #15219 üzenetére
A hiba ahogy olvastam disztribúciótól független, legelső bejegyzések 2008 körül születtek, hogy aztán azóta mit csináltak az ügyben, arra nincs rálátásom de 2011-es és 12-es bejegyzést is találtam ezzel kapcsolatban.
*Bár az sem zárható ki, hogy a fekete képernyőt valami egyéb hiba okozza.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #15165 üzenetére
Ebben az esetben csinálhatod azt, hogy újrarakod a wint (bár jó lenne elolvasni, mi a hibakód a kék képernyőn, abból valszeg kiderülne mi történt), majd bebootolva a Linux lemezéről live módban (nem ismerem ennyire, de gondolom az OpenSuse is tudja ezt) majd újrarakod a GRUB rendszerbetöltőt.
Ezen lépés elvégezhető akkor is, ha a wint nem rakod újra, csak akkor később egy újrarakásnál meg kell ismételni. -
törölt tag
válasz
Damateo #15131 üzenetére
Vagy magyarul 1.
Magyarul 2. (Bár szerintem ez ugyanaz.)@(#15141) Clemi
Ubuntud van, ugye? Nézd meg a /media könyvtárban. -
Lacces
őstag
válasz
Damateo #15123 üzenetére
Szerintem igen...
Egyre több helyről kezd az urbán legenda megcáfolodni: "linuxra nem kell virusírtó".Clemi BitDefender még nagyon javasolt az AVAST mellett, meg még az AVG sem rossz.
Viszont a ClamAV-ban én nem vagyok biztos... a saját önéletrajzomat is vírusosnak látta, még a többi nem. Szerintem sok a false találat.Vladi: igen, azt látom, csak full windowsos egyén nehezen gépel terminálban
Én mondjuk gyerekkoromban szerettem DOS-ozni mert akkor a Price of Persia elindult, vagy más játékprogram, de a mai linux terminálokban nem látok ilyet -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #15109 üzenetére
Elvileg utasításkészlet alapján dől el, hogy a Linux telepítő milyen processzort lát a gépedben. Az intel oldalán írták, hogy a 64 bites mód csak akkor működik, ha az alaplap biosa is tudja ezt. Ez valószínűleg így van, de mivel olyan dolgokat, mint pl. a virtualizációs le szoktak tiltani gyárilag, így akár az is megeshet, hogy valami ehhez kapcsolódót is tiltanak.
Igazából csak be kellene menned a processzor beállításaiba, a laptopok biosa úgy is le van egyszerűsítve a lehető legbutábbra, és ami disabled, az enabledre tenni, már ha van mit állítani.
Ha ez sem segít, akkor max egy bios frissítés, hátha csak valami bugot hagytak benne, elő szokott fordulni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest