Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1351) Bélabácsi


Bélabácsi
tag

Sziasztok!

A fórumon olvasottak alapján a napokban sikerült beszereznem egy RaidSonic ICY BOX IB-268StU3-B típusú mobile racket. Ezúton is köszönöm a sok hasznos információt! :)
Állandó lakója egy WD Red 1TB 5400rpm 16MB SATA3 WD10JFCX HDD lett.

Chipset: ASMedia 1153E
Firmware verzió: 130925210000

Általánosságban meg vagyok elégedve az új szerzeménnyel:
+ jó anyagminőség
+ fém házikó
+ csavaros rögzítés. Ezért külön köszönet a tervezőknek, hogy gondoltak az olyan maradi emberekre mint én, aki szeret csavarral rögzíteni valamit :D
+ 4 csavarhely az kereten, ebből két csavart mellékelnek a dobozban.

Eddigi negatívumok:
- a doksiban elég amatőr módon van jelölve a rajzon, hogy a csavart a fémház visszacsúsztatása után kell becsavarni, nem előtte.
- ahogy többen írtátok is, az eszköz Windows-on belüli szabályos leválasztását követően by default nem kapcsolja le a HDD-t a rackben, az pörög tovább. Ez inkább csak zavaró, meg hát hosszabb távon a HDD-nek sem feltétlen tesz jót. Win 8.1 x64 alatt kipróbáltam ezt is, de nem hozott eredményt.
[link]

Sokat olvastam a fórumban, hogy ez az elvárt működés, viszont többen is egy MPTools nevű szoftverben kapcsoltátok be ezt a funkciót. Ennek használtával kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni:
eddig csak AS1051 chipset-el való tapasztalatokat olvastam. Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg próbálta valaki más/újabb chipset-el? :F

Eddigi próbálkozásaim az MPTools 2.04-es verziójával (ráengedni még semmit sem mertem, csak kattintgattam :)

És lenne egy bónuszkérdésem is :)

Ahogy a fenti képeken is látható, a chipset már támogatja az UASP-t is, de sajna úgy tűnik le van rajta tiltva. Esetleg ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
ASUS SABERTOOTH Z97 MARK 1 alaplapom van, amelyen az USB 3.0 és az USB boost engedélyezve van, úgy tűnik maga a rack nem támogatja.

Előre is köszi a segítséget!

Üdv,

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1352) BullZeye


BullZeye
veterán

Natec RHINO-val van valakinek valami tapasztalata? Nem túl drága, szép, és mezei Micro USB kábel kell hozzá. Viszont neten semmilyen infót nem találok róla (1-2 iponos értékelést eltekintve), ami aggaszt.

[ Szerkesztve ]

(#1353) BullZeye válasza BullZeye (#1352) üzenetére


BullZeye
veterán

(#1354) King Unique válasza Bélabácsi (#1351) üzenetére


King Unique
titán

Hát, ezek szerint az újabb gyártású rackeket már mind ASM1053/-1153E chipekkel szállítják, ami szívás... mert nincs hozzá firmware és MP Tool flashelés se akar ezekkel működni —► alvó módot, leválasztás utáni HDD leállítást vsz nem fogod tudni beállítani... :N
Nemrég vett vki ugyanilyen racket, de ASM1051 chippel. Gyárilag nála se voltak ezek beállítva (nálad sincs, mindenhol X és Never), de egy flasheléssel könnyen megoldotta [link]. Esetleg, amit ő beállított, azt megpróbálhatod te is, de gyanítom a 1x53 chip miatt hibaüzenetet fog dobni...
Az a Windows registry buhera csak egy "másod beállítási szint", mert OS-től is függ, h leállítja-e, de elsődlegesen a vezérlőchip és annak firmware beállításai határozzák meg. Értelemszerűen, ha már ott nem támogatott, akkor hiába állítasz bármi mást...

UASP mód jó kérdés, azt hirtelen én sem tudom, h működése pontosan minek a függvénye, rack firmware-ben kéne-e még vmit bekapcsolni, v csak szimplán megfelelő alaplap, driver kell hozzá, utána kell nézni.

(#1352) BullZeye: küllemre valóban pofás, de infók, tesztek tényleg nem nagyon találhatóak róla, itt topikban se vett ilyet még senki... :N Viszont ezen bemutató [link] alapján látszik, h kb. olyasféle, mint az LC-Power 25U3 Becrux [link]. Egyik sem csavaros HDD rögzítésű belül, mind2 miniUSB csatlakozós, formára is hasonlóak. Az előbbi link képein nem látszik pontosan a vezérlőchip feliratozása, de eme oldal infója alapján ASM1051. Bár azóta lehet ezt is már 1x53-as chipekkel dobálják...
Én 1053-nak nézném elsőre. Jó, h találtál egy normális felbontású képet.

[ Szerkesztve ]

(#1355) BullZeye válasza King Unique (#1354) üzenetére


BullZeye
veterán

1053 ennyire új, vagy ennyire nem csinálnak hozzá custom FW-t?

(#1356) King Unique válasza BullZeye (#1355) üzenetére


King Unique
titán

Viszonylag új, de lassan már jöhetne hozzá vmi nyilvános firmware, mint a 1051-esekhez....nyilván a gyártók tökölése...

(#1357) BullZeye válasza King Unique (#1356) üzenetére


BullZeye
veterán

Akkor lényegében nem éri meg 1051-et vadászni, mert ahogy jön FW 1053-ra inkább arra fognak fókuszálni fejlesztők, max várni kell fél évet rá, de utána ugyanolyan jó lesz, ha nem jobb.

Köszi. :)

(#1358) King Unique válasza BullZeye (#1357) üzenetére


King Unique
titán

Olyan előnye mindenképpen van/lesz az új chipeknek, h támogatnak új funkciókat, új OS-ekkel jobban együttműködnek, aktuális HDD kapacitásokhoz jobban igazodnak stb.
Viszont, h ezekhez mikor lesz megfelelő support, firmware támogatás, az nagy kérdés...illetve lesz-e egyáltalán... :F
Hónapokkal ezelőtt írtam Sharkoon, RaidSonic ügyfélszolgálatnak is, h az új chipek miatt ezeknél xy funkciókat nem lehet beállítani firmware híján, mondták, majd, ha lesz kikerül a gyártói oldalra, de azóta se lett....b@sznak rá azok is... :DDD
Illetve elég lutri ez az egész, mert még egy adott gyártó bizonyos modelljén belül is többféle chip fordul elő...volt olyan RaidSonic rack, amit vki pár hónapja 1051-es chippel vett meg, uazt más most már 1153E chippel kapja...

(#1359) batagy válasza King Unique (#1358) üzenetére


batagy
őstag

Igen, racken belül is változhat a chip simán.

Az általam favorizált Ebay-jes racket korábban ASM1051 chippel küldték, újabban Jmicron JMS566 chippel jön. De az mondjuk noname rack.

(#1360) King Unique válasza batagy (#1359) üzenetére


King Unique
titán

És ez eléggé zavaró, jó lenne, ha legalább egy adott modellnél egységes lenne...és probléma, h az újabb 1053, 1153E, 2105 és társai chipekhez nincs firmware, nem tudom mikor lesz, ha lesz...?

(#1361) Bélabácsi válasza King Unique (#1354) üzenetére


Bélabácsi
tag

@King Unique
Köszi válaszod, hát így jártam :) Nem baj, talán egy bizonyos idő elteltével jön majd ki újabb firmware ehhez is.

Minden esetre írtam egy levelet a RaidSonic supportnak (UASP + HDD power off/spindown ügyben), pár óra elteltével válaszolt is egy német emberke, bekérte a sorozatszámot és mivel az eredeti levelemben az USBView nevű program kimenetének egy részét mellékeltem, kérte hogy küldjem el a teljes logot. Válaszoltam neki, hátha mond valami okosat.
(Az USBView a Windows Debugging Tools gyűjtemény része, itt található róla több infó:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/ff560019%28v=vs.85%29.aspx
Egész okos a progi, sokmindent meg lehet tudni, mi hogy működik a motorháztető alatt...)

Ha lesz valami új infóm, jelentkezem.

Üdv,

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1362) Bélabácsi


Bélabácsi
tag

Sziasztok!

Az jutott még az eszembe, hogy ha jól látom, akkor ezekhez a standard 2,5"-es mobil rack-ekhez nemigen adnak gyárilag tokot, vagy egyéb "védőöltözetet", amely szállításkor lenne hasznos. Azt szeretném kérdezni, hogy kinek milyen megoldása van erre?
Mivel a rack mérete nagyjából egy pár inches kisebb tabletnek felel meg, én első körben arra gondoltam, hogy körbenéznék a mobilokhoz/tabletekhez szánt tokok között, esetleg Caselogic, Samsonite és egyéb gyártók termékeit is meg lehetne nézni. Akár még military boltokban is lehet ilyesmi méretű tokokat kapni :)

Nekem egy RaidSonic IB-268StU3-B tokom van, amelynek méretei 86 x 17 x 128 mm (WxHxD mm)
http://www.raidsonic.de/en/products/external-cases.php?we_objectID=8774

Bár a szitu is érdekes, mivel gyakorlatilag egy tok annyiba (sőt még többe) kerülne mint maga a rack :DD

Mi a véleményetek?

Előre is köszi!

Üdv.

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1363) King Unique válasza Bélabácsi (#1362) üzenetére


King Unique
titán

Érdekes és hasznos dolgokat vetettél fel ez elmúlt hsz-ekben. :K
Ez az USBView is ilyen pl. majd lecsekkolom.
A 2,5"-os rackekhez, de kompakt modellekhez is van amikor adnak kis "hordozótasikat", de azok komolyabb szállításra, védelemre kevésbé alkalmasak, érdemes venni hozzá vmi komolyabbat, vannak spec. külső HDD tokok:[link], Case Logic, Hama, eBay
Ezekben elfér kábel is és ad egyfajta védelmet egy kisebb leejtésnél, szerintem mindenképpen megéri beruházni egy ilyenbe, ebay-ről elég olcsón beszerezhetőek. :K
legközelebb használd a "Link" opciót, kényelmesebb neked is és annak is aki olvassa.

[ Szerkesztve ]

(#1364) 426os


426os
őstag

Nemrég megérkezett az eBay-ről rendelt USB 3.0-ás tokom: [link] "286U3" típusnéven lelhető fel más helyeken.
A benne lévő vezérlő chip típusa: JMS567
A fényes felülete valóban fém. A HDD-t nem lehet csavarozni, viszont elég passzentosan ül a helyén, nem tud lötyögni. Minőségre elmegy, a szélek minimálisan sorjásak, de nem annyira, hogy nekiálljak reszelni, teljesen vállalható. A hozzá kapott kábelen eléggé meglepődtem, baromi masszív, nem is láttam még ilyen vastag usb kábelt. Járt hozzá egy kis műbőr tasi is. Bliszteres csomagolásban érkezett.
Egyelőre egy WD10JPCX-el teszteltem, amit a gépemből szedtem ki erre az időre. Olvasni kb 100-110MB/s-el tudok róla, az írási sebesség pedig olyan 75-90MB/s között mozog. Mindkét mérés Intel 530 SSD (Sata3) közreműködésével történt.
Jövőhéten költözik bele egy WD RED HDD, ha van igény, akkor csinálhatok róla pontosabb tesztet is majd.
Én még kb 2700Ft-ért vettem, egyelőre úgy néz ki számomra megérte.

.

(#1365) Bélabácsi válasza King Unique (#1363) üzenetére


Bélabácsi
tag

Szuper, nagyon köszönöm a tokkal kapcsolatos tippeket :R ezek a CaseLogic termékek szimpatikusnak tűnnek.
Az USB port infókat tekintve a fent említett program mellett még ez is jónak tűnik (USBDeview)

Köszi a tippet, megfogadom a tanácsod. Bevallom már évek óta regisztrálva vagyok az oldalon, de csak az elmúlt hetekben kezdtem aktívan fórumozni és még csak most tanulgatom a lehetőségeket. :)

Üdv,

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1366) Bélabácsi válasza King Unique (#1363) üzenetére


Bélabácsi
tag

No, meg is rendeltem a tokot, a review-k és a specifikációkban olvasható támogatott méretek alapján ő lett a nyertes :)
CaseLogic VHS-101 (BLACK)

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1367) King Unique válasza 426os (#1364) üzenetére


King Unique
titán

Köszönjük az infókat és igen, ha majd megjön a Red, akkor lenne igény tesztre is. :R

(#1366) Bélabácsi: nem rossz ez a Case Logic tok, de ahogy nézem ez a puha, belecsúszatós fajta "soft" verzió. Ezek se rosszak, de én speciel jobban szeretem a kemény vázú, rögzítő gumival ellátott, "hard" típusúakat, mint amilyen a másik kettő, a kínálatban [link].

(#1368) Bélabácsi válasza King Unique (#1367) üzenetére


Bélabácsi
tag

Köszi az infókat! :) Ma délután megvettem a tokot, végül csak a soft verzió lett a győztes, mivel ez volt az egyedüli tok a három közül, amelybe belefért a rack :F

Szóval a RaidSonic IB-268StU3-B mobile rack a jelenleg kapható CaseLogic tokok közül csak a VHS-101-be fér bele, abba is éppenhogy.
Leendő mobile rack tulajoknak egy jótanács: tok vásárláshoz javaslom feltétlen vigyék magukkal a lenedő lakó mobile rack-et is, mivel sajnos a CaseLogic weboldalon megjelölt "Fits devices" méretek nem pontosak! A fent említett mobile rack-em méretei 12.8 x 1.7 x 8.6 cm, amely éppenhogy csak passzentosan fér bele a 13.2 x 2.3 x 8.9 cm méretűnek írt tokba.

Hamarosan jelentkezem a WD Red + a fenti rack teszttel is :)

Üdv.

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1369) King Unique válasza Bélabácsi (#1368) üzenetére


King Unique
titán

Nem nézted el a méreteket, mert szerintem másik kettőbe is belefért volna, azok belső hosszmérete 13,5 cm [link] :F
Amúgy fentebb ajánlottam több gyártót is, pl. Hama tokokba is belefért volna [link], igaz azokat kicsit nehezebb beszerezni.

(#1370) Bélabácsi válasza King Unique (#1369) üzenetére


Bélabácsi
tag

Sajna pedig úgy tűnik stimmelnek a méretek, már kézzel le is mértem és valóban a neten is megtalálható méretű az említett tokom :F A QHDC esetében nem a hosszal volt a baj, hanem a szélességgel: a QHDC támogatott szélessége a honlap szerint 8,5 cm, a rackem 8,6 cm. Ezzel még szerintem nem is lenne baj, hiszen az az 1 mm eltérés nagyon kevéske. A gond a peremmel van, mivel van egy lekerekített pereme belül (amely egyben a varrást is magába rejti) amelybe a rack nem igazán passzolt, az egyik oldala mindig kiugrott belőle, ha a másik végét beküzdötted a tokba.
Igazából személy szerint anyagminőségre és ár/érték arányban korrektnek találom a CaseLogic termékeket, van is már tőlük más termék a családomban, azért erre esett végül a választás :)
Sebaj, jó lesz ez! A választott VHS-101 mintha kicsit azért idomulna, mert most már könnyebb behúzni a cipzárt :D

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1371) Bélabácsi


Bélabácsi
tag

Sziasztok!

Gondoltam megírom pár szóban, hogy véleményem szerint miként érdemes tokot választani 2,5" külső HDD mobile rack-hez:
- méret: ahogy korábban már írtam, célszerű a boltba elvinni a rack-et vásárláskor és belepróbálni a rack-be, esetemben az eladók nagyon segítőkészek voltak. Tapasztalataim szerint nem a hossz, hanem inkább a szélesség a kritikus.
- hard vs szivacsos kialakítás: korábban már beszélgettünk King Unique kollégával a két féle típusról. Tulajdonképpen mindkettőnek meg van a maga létjogosultsága: a hard kialakítású tok a külső nyomás ellen (compression resistance - pl. egy telepakolt táska mélyén lapulva)) véd, a szivacsos pedig a hirtelen sokk hatás (shock resistance - pl. ha leejted vagy nekiütöd valaminek) ellen biztosít.
- én inkább a CaseLogic termékeket favorizálom, ezeket a teszteket erősen ajánlom külső HDD tok vásárlás előtt állóknak:
[link]
[link]
[link]
Itt részletesen bemutatja a srác a jelenlegi CaseLogic kínálatban kapható 2,5 tokokat, mindenféle méretű eszközt belepakol. Érdemes a Youtube hozzászólásokat is elolvasni.

Emellett ajánlom még pl. a QHDC-101 az Amazonon lévő vélemények átböngészését, sok hasznos tapasztalat olvasható konkrét HDD gyártókkal és típusokkal is.

Üdv,

[ Szerkesztve ]

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1372) King Unique válasza Bélabácsi (#1371) üzenetére


King Unique
titán

Case Logic valóban nagyon jó márka általánosan ilyen kiegészítőknél, de azért érdemes megnézni többi gyártó kínálatát, akár eBay-en is, mert van akinek egyik-másik éppen praktikusabb lehet.
soft tokokat én annyira személy szerint nem favorizálom, pl. VHS-101 is kicsit "vékonynak" tűnik nekem. Egy leejtésnél nem tudom valóban annyit csillapítana-e rajta a szivacsos szerkezet, lehet...?
hard tokok valóban nyomást is jobban bírják, de azért a leszorítóguminak, stabil rögzítésnek hála, kisebb ütődést, esést is kibírhatnak.

Illetve védelemnél fontos, h magának a külső rétegnek is legyen ütéselnyelő hatása, rugalmasan deformálódjon (soft), de az is jól jön, ha "rugózik" a belsejében az eszköz (hard, v WD Nomad), ezzel is csillapítva, a keletkezett mozgási energiát.
Minden esetre 2,5" külső vinyókhoz mindenképpen ajánlott egy ilyesféle tok beszerzése. :K

Azért jók ezek videók nosztalgiázni, régi speciális mintázatú Passportok, illetve promónal is elmennek, mert azt pakolták mindbe. :) A külön ezekhez gyártott Nomad Ruged Case is sokat kibír, itt próbára is tették rendesen...[LINK] ;]

[ Szerkesztve ]

(#1373) tpeter77 válasza Bélabácsi (#1368) üzenetére


tpeter77
addikt

milyen kapacitású a wd red?
este, csendben van e hallható hangja?

én 1TB-osat vennék, de nekem asztalra lesz téve méghozzá
aluminium tokba kerül a vinyó, ezért különösen fontos lenne a hangja (vagyis annak teljes hiánya).

kösz, Peti

(#1374) Bélabácsi válasza tpeter77 (#1373) üzenetére


Bélabácsi
tag

Szia!

Hamarosan jelentkezem egy teszttel is, tegnap este lefutottak a HDTune és egyéb programok mérései, mai nap megírom az összefoglalót. Az első benyomásokról szóló írást itt találod :)

Kérdéseidre válaszolva:
WD Red 1TB 5400rpm 16MB SATA3 WD10JFCX HDD
RaidSonic ICY BOX IB-268StU3-B típusú mobile rack (szintén alu tokozású)

Körülbelül egy 10 napos használat után azt tapasztaltam, hogy
- hangját csak nagyon kis mértékben hallani a rack-ben, mivel elsősorban adatra használom, így nem jellemző a random-access jellegű fejmozgás. Persze közelebb hajolva és direkt arra figyelve lehet egy kis susogó hangot hallani, de szerintem egyáltalán nem zavaró.
- számos nagy méretű fájl másolásakor 40 fok főlé nem ment a hőmérséklet (forrás: HDS S.M.A.R.T.)
- a rack felülete kézmelegnek mondható, nagyon messze volt a forrótól.

Remélem tudtam segíteni! :)

Üdv,

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1375) tpeter77 válasza Bélabácsi (#1374) üzenetére


tpeter77
addikt

ismered a viccet, amikor két pingvin beszélget? :)

Az én vinyóházam ilyen:
Delock 42488 2.5" külső vinyóház
ez áláménejumbú készült, de nincs rajta fül, meg szatyor csak egy hasábforma, viszont mindig ott lesz az Asus média Oplay mellett az asztalon.
Persze terítő lesz alatta, mert na... :))

hátha nem fogom 2 méterről tőle hallani a hangját.

(#1376) Bélabácsi válasza tpeter77 (#1375) üzenetére


Bélabácsi
tag

:)
A hang (vagyis pontosabban a rezgés) valamelyest csillapítható gumitalpakkal. Gondolom van a rack-en gyárilag is, ha esetleg nem lenne, vagy szeretnéd lecserélni, akkor barkácsboltokban viszonylag olcsó áron kapható kisebb-nagyobb színtelen vagy fekete gumi/szilikon öntapadós "pötyi" :) . Így még ha esetleg hangosabbnak érzed a rack-et, az asztal nem fogja erősíteni a zajt. Ebben a terítő is segíteni fog, igaz szellőzés szempontjából nem a legjobb (bár ez pl. inkább NAS-ra igaz, ahol szellőzőnyílások is vannak alul).

Üdv,

Üdvözlettel: Bélabácsi

(#1377) Krystal_s válasza batagy (#1325) üzenetére


Krystal_s
addikt

Szia, ma került a kezembe a múltkor említett külső ház (HDD). Szó volt a kattogásról. Most jobban odafigyeltem és először a táp USB-t csatlakoztattam, akkor elkezdett zölden világítani, (a számítógép még nem jelezte a csatlakozást) és kis pittyegő/ kattogó hangot adott addig, amíg a másik USB-t (beépített adatkábel) nem csatlakoztattam.
Amikor csak a beépített usb-t (adatkábel) csatlakoztattam, akkor azonnal felismerte a számítógép, zölden világított, nem kattogott, pedig még a másik kábel (táp) nem volt csatlakoztatva.

Lehetséges, hogy nálam fordítva működik ez a kattogás és akkor jelez, ha áram alá kerül a külső ház, de a HDD még nincs csatlakoztatva? Kerestem róla leírást, videót, de nem találtam (még a használati útmutató sem írja). Kicsit elbizonytalanodtam, hogy melyiket csatlakoztassam először. Coolink kép

(#1378) batagy válasza Krystal_s (#1377) üzenetére


batagy
őstag

"és kis pittyegő/ kattogó hangot adott addig, amíg a másik USB-t (beépített adatkábel) nem csatlakoztattam."
Akkor nálad a külön tápcsati ad kevés áramot, nem elég neki az önmagában.

"Amikor csak a beépített usb-t (adatkábel) csatlakoztattam, akkor azonnal felismerte a számítógép, zölden világított, nem kattogott, pedig még a másik kábel (táp) nem volt csatlakoztatva."
Ez így teljesen jó, nincs szükséged a tápcsatira!

Egyébként az én egyik régi 2.5" rackemen is van plusz tápdugó, de azon van egy kapcsoló is, hogy a tápot miről vegye. Egy másik 2.5" rackemen szintén volt külön tápdugó, viszont kapcsoló nem, szóval nem törvényszerű a kapcsoló.

"Lehetséges, hogy nálam fordítva működik ez a kattogás és akkor jelez, ha áram alá kerül a külső ház, de a HDD még nincs csatlakoztatva? "
Nem fordítva működik a kattogás. Hanem ahogy írtam a külön tápról önmagában nem kap elég tápot. Használd nyugodtan ahogy eddig is, külön táp nélkül.

(#1379) King Unique válasza Krystal_s (#1377) üzenetére


King Unique
titán

Értelemszerűen a kiegészítő tápkábelnél nincs adatkapcsolat a gazdagéppel, azért sem ismeri fel.
Arra vonatkozólag sincs szerintem egyértelmű szabály, h az Y kábeles megoldásnál mi a kötelező csatlakoztatási sorrend, én először fő vonalat szoktam bedugni, majd utána a kiegészítő tápvonalat, v egyszerre mindkettőt. Volt olyan is, h először csak a + tápvonalat, de kattogást nem tapasztaltam, lehet racktől is függ...
Amit javasolt a kolléga, elég lesz csak a fő (adat+táp) vonal használata, a másik csak szükség esetén, bár itteni adatmentő szakik 2.0 portnál javasolják annak használatát is. De, ha megfelelő áramot ad le a port, pl. PC-n hátlapi, akkor nem feltétlen szükséges, legalábbis nekem eddig még nem származott problémám belőle.

(#1380) Krystal_s válasza batagy (#1378) üzenetére


Krystal_s
addikt

batagy és King Unique
Köszönöm szépen a válaszokat!
"Használd nyugodtan ahogy eddig is, külön táp nélkül."
Sosem használtam külön, csak mivel 2db kábel van hozzá és nem tudtam, hogy számít a csatlakozási sorrend egyszer az egyiket, máskor a másikat csatlakoztattam először. Akkor tűnt fel, hogy a beépített 1db kábellel is működne (látszólag), de azért nem mertem úgy használni, mert nem tudom mennyi áramot adnak le a gépeim USB portjai. Most már inkább csak notebook-okat használok.
Kényelem szempontjából jobb lenne 1 kábel, de bárhol is nézem a leírást, azt írják, hogy szükséges mindkettő, de nem egyértelmű, mivel mindkettő kábel usb. "Áramellátás USB porton keresztül vagy külső adapterrel". :F

info
Coolink 2.5" USB2 SATA fekete (fix usb kábel)
• Típus: Külső 2,5" • Belső csatlakozó: SATA • Külső csatlakozó: USB
Beépített USB 2.0 kábel, Plug & Play és Hot Swap, USB 2.0 csatlakozási felület, 2.5” SATA merevlemezek támogatása
Beépített USB 2.0 kábel
Plug & Play és Hot Swap
USB 2.0 csatlakozási felület
Hatékony hővezető alumínium ház
2.5” SATA merevlemezek támogatása
Áramellátás USB porton keresztül vagy külső adapterrel (az adapter nem
tartozéka a terméknek)

(#1381) King Unique válasza Krystal_s (#1380) üzenetére


King Unique
titán

Külső tápadapter alatt, alap esetben a 3,5"-okhoz adott külső 230/12V adapter értendő. De 2,5" esetben, külső tápnak tekinthető egy USB DC tápkábel (jobb oldali), v egy USB Y kábel, bár igazán egy aktív USB hub az, amire illene ez a jelző. A különféle, telefontöltőkhöz hasonló, 5V-os külső tápadapterek meg annyira nem ajánlottak ilyen célra, inkább az aktív USB hub.

Ha tiedhez eleve Y kábelt adtak és ki is tudod használni megfelelő mennyiségű USB portokkal a plusz tápvonalat, akkor felesleges fentiekkel foglalkoznod.
USB 3.0 portban használva a külső vinyót nem kell kiegészítő tápellátás, USB 2.0 portban is csak opcionális, ha 1 port által leadott áram nem lenne elég a felpörgéshez. Tehát, ha stabilan megy 1 portról, induláskor nem kattog, akkor elég...de, ha mind2-t bedugod, biztos, ami biztos alapon, az se baj.

[ Szerkesztve ]

(#1382) King Unique válasza King Unique (#1381) üzenetére


King Unique
titán

Rossz a linkem, javítva: 5V-os külső tápadapterek

(#1383) Krystal_s válasza King Unique (#1381) üzenetére


Krystal_s
addikt

Sajnos nem Y kábel van hozzá, hanem 2 különálló, amiből az egyik be van építve a házba, a másik olyan, mint ezen a képen a jobb oldali. Gondot nem okoz végülis, inkább kényelmi szempont miatt kérdeztem rá és nem voltam benne biztos, hogy melyiket csatlakoztassam először. Logika szerint a tápcsatis usb-t kellene, de nálam akkor néha elkezd kattogni, addig amíg gyorsan a másikat nem csatlakoztatom.
Az egyik gépen USB2/eSATA kombinált port van.
A másik gépen van USB3 is...na most, hogy ezek pontosan mennyi áramot adnak le és a külső háznak mennyi szükséges, azt nem tudom. :)
"USB 2.0 provided up to 500 mA whereas USB 3.0 provides up to 900 mA"

(#1384) King Unique válasza Krystal_s (#1383) üzenetére


King Unique
titán

Értem, tehát te vettél hozzá külön Y kábelt. Lehet korábban már említetted, de nehéz mindig nyomonkövetni a dolgokat...
Hibrid eSATA port is USB 2.0-ra épül, tehát annak áramértékeit tudja. Az USB 3.0-ra épülő Delock féle multiport megoldás, meg eleve ritkább.
Ahogy írtad, 2.0 —►5 V és 500 mA, 3.0 —►5 V és 900 mA. Utóbbi egy 5400 RPM-es külső vinyónak bőven elég, ezek optimális áramfelvétele (indításnál a legmagasabb), olyan 500 - 1000 mA között van, HDD függő. Egyébként 3.0 portban, 2,5" külső rackbe pakolt 7200 RPM-es WD Scorpio Black is simán ment.
USB 2.0 a vagy/ vagy kategória, de többet most sem tudok mondani ezzel kapcsolatban, mint korábban.
Nem kell ezt a kérdést túlgondolni se, ha ennyi a kétely benned, akkor csatlakoztad az Y kábel mind2 vonalát, aztán megnyugvás lesz. :)

(#1385) batagy válasza Krystal_s (#1383) üzenetére


batagy
őstag

King leírta, de hogy megnyugodjál, én is összefoglalom:

USB3.0 port 900mA-t ad minimum, ahhoz 100%, hogy nem kell az USB DC adapterkábeled.

USB2.0 port vagy az USB2.0/eSATA port 500mA-t ad le minimum, de a valóságban ettől többet szoktak leadni. Mivel írtad, hogy ha csak ezt az adatkábelt használod önmagában (a DC táp nélkül), akkor is ugyanúgy elindul, és nem kattog, valamint ha nincs semmilyen Windows hibaüzenet, ezért ebben az esetben sem kell használnod az USB DC adapterkábeled!

Tehát egyik esetben sem kell használni a külön tápkábelt.

(#1386) Soma01 válasza batagy (#1385) üzenetére


Soma01
veterán

USB 3.0-s házból melyik ajánlott ami árban sem drága?

(#1387) batagy válasza Soma01 (#1386) üzenetére


batagy
őstag

Én mindig ezt Ebay-jes noname házat szoktam elsőre ajánlani, ha valakinek nem gond az 1-2 hónapos rendelés, továbbá ha a kissé fura formáját elfogadja. Ezen kívül csavarozás kell még pluszban hozzá. mert azt nem adnak. Jmicron JMS566 chippel adják mostanában.

(#1388) BullZeye válasza batagy (#1387) üzenetére


BullZeye
veterán

Miért vennél 4,5k-ért noname házat, amikor 3,5k-ért van névvel ellátott itthon?

(#1389) batagy válasza BullZeye (#1388) üzenetére


batagy
őstag

Úhhh, nem is néztem hogy ennyire fölment az ára!!! Ezelőtt 2500 Ft volt!
Én évekig kerestem olyan olcsó USB3 racket, amibe a vinyó csavarozható, és a csatija Mini-B típus, valamint megbízható chip van benne. Erre esett a választásom, de nem vettem észre, hogy gyakorlatilag megduplázta az árát.

De megtaláltam ugyanazt 2k-ért, tessék.

(#1390) tpeter77 válasza King Unique (#1381) üzenetére


tpeter77
addikt

sziasztok

www.asus.com/hu/Multimedia/OPlay_HDPR1/specifications/

ennek az eSata portja hány mA-rel tudná megtáplálni a külső hdd-t?
egy 2.5" wd red 1TB milyen áramfelvételű indulásnál?

(#1391) kali válasza tpeter77 (#1390) üzenetére


kali
legenda

szia,

- 0.5 amper környékén, ahogy az usb 2.0 (kombó)
- gyártói leírás; link (a lényeg a 2. oldalon a táblázatban)

(#1392) batagy válasza tpeter77 (#1390) üzenetére


batagy
őstag

Megtáplálja az 500 mA-nál többel is. Nekem Asus O Play Mini Plus van, szintán eSATAp porttal, és még a legbikább 7200 RPM-es 2.5" régi Hitachi vinyómat is csont nélkül vitte, pedig szerintem az 1A-t megzabált.

A WD Red 2.5"-nek nagyon kevés amper kell, 1.4W-ot ír, szóval 100% hogy elviszi.

(#1393) Soma01 válasza batagy (#1389) üzenetére


Soma01
veterán

Én ezt néztem: Link Ez milyen minőség?

"NS1066 Master Chip"

[ Szerkesztve ]

(#1394) batagy válasza Soma01 (#1393) üzenetére


batagy
őstag

Nem jó, mert műanyag a ház. Fémházas célszerű a hőleadás miatt.

Ezen kívül NS1066 chipről még sosem hallottam.

(#1395) Soma01 válasza batagy (#1389) üzenetére


Soma01
veterán

Ahogy én tudom a mini usb csatiból nincs 3.0-s. Micro van, az meg ilyen:

Tehát én ilyet keresek.
Tehát ami nekem szóba jöhet, az nem az amit linkeltél, mert nincs a csatlakozóban és a kábelben annyi vezeték, hogy USB 3.0 lehessen. Szerintem.
Így az első ami szóba jöhet az ebay-en az a virágos (2.100 Ft) [link1]
Vagy innen feljebb árban [link2] (ez lehet, hogy ua. virág nélkül), aztán jön az Orico [link3].
Van még olcsóbb is USB 3.0-val, "A" csatival.

(#1396) Soma01 válasza batagy (#1394) üzenetére


Soma01
veterán

Az fém ház, csak be van vonva gumiszerű anyaggal, hogy ne csússzon.

(#1397) johnywalker válasza Soma01 (#1395) üzenetére


johnywalker
őstag

Itt a te embered: LC-POWER

(#1398) Soma01 válasza johnywalker (#1397) üzenetére


Soma01
veterán

Köszönöm az ajánlást!

DE!

Mondja már meg nekem valaki, hogy azon az eszközön amin USB Mini-B van, mint pl. az "LC Power LC-25U3-Becrux 2,5" merevlemez ház"-on. hogyan lehet USB 3.0-s?? Mivel csak 5 ér tud csatlakozni azon a csatlakozón keresztül, az USB 3.0-hoz meg 9 ér kell! Persze csak akkor, ha ki akarjuk használni a sebességét.

(#1399) johnywalker válasza Soma01 (#1398) üzenetére


johnywalker
őstag

Ezt konkrétan nem tudom, egy elektroműszerész otthonosabb a pályán.Viszont van a neten usb csatlakozó technikai leírás, 2-es és 3-as is.Gyakorlatilag is látszik a csati végén az, hogy az usb3-ban 3 érintkezővel több van.Nem tudom hogy vegyesen továbbítanak e adatot vagy csak áramot.De olyan megoldás is lehet, hogy a kábelben lévő áramvezetékek osztottak a csatlakozón.

(#1400) Soma01 válasza johnywalker (#1399) üzenetére


Soma01
veterán

A Mini USB 3.0-nál? A Micro-nál látom, hogy van plusz csati, amit linkeltem is.
Linkelj már légyszi egy mini USB 3.0-tól képet vagy leírást. Mert én még nem találtam. És nem tudom eddig elhinni, hogy ilyen létezik.
Amit te linkeltél "LC Power" oda meg le van írva a véleményekhez, hogy sajna csak 2.0-s.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.