Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1801) King Unique válasza smallmer (#1800) üzenetére


King Unique
titán

Hasonló, mint a 223U3, de konkrét tapasztalat nincs egyikkel se, így lutri...illetve ebbe max 7 mm vastag HDD fér bele, tehát, ha normál (9,5 mm) vastagságú notivinyód van, akkor ez a rack nem is lesz jó hozzá.
Azokat tudom ajánlani biztosan, amikről fentebb is volt szó.

(#1802) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok,
lassan egy hete azon filózok, hogy milyen 2,5-ös hdd ház legyen.
már kaptam itt irányba igazítást, viszont lenne még egy kérdésem.
Esetleg van olyan hdd ház ami táp nélkül megy simán usb-ről, viszont ha úgy nem kap elég áramot akkor raknék hozzá tápot is? tehát ilyen multifunkciós szerű, hogy lehet használni táppal is meg táp nélkül is.
köszönöm

(#1803) batagy válasza smallmer (#1802) üzenetére


batagy
őstag

Mindegyik olyan.
Ugyanis ha nem viszi az 1 db USB port, akkor 2 db USB portba is lehet dugni. Ahhoz egy Y USB kábel kell, nem pedig külön tápbemenet.
Amúgy gyakorlatilag csak USB2.0 esetén állhat fent ez a dolog, mert az szabvány szerint 500m-t biztosít. Az USB3.0 esetén gyakorlatilag sosincs ilyen gond, mert az 900mA-t ad le.

(#1804) King Unique válasza smallmer (#1802) üzenetére


King Unique
titán

Elmondta a szakértő kolléga a lényeget, köszönd meg és fogadd meg a tanácsát! :K
Ha eddig nem lett volna világos, hogy 2,5" külső merevlemez = USB/ eSATAp/ FireWire/ Thunderbolt adatkapcsolat + tápellátás egyben.
Ezeknél max kiegészítő tápolásról lehet szó, USB DC Power kábel, vagy USB Y Power kábel formájában, már ahol szükség van rá. Bár létezik olyan megoldás, ahol adnak a 3,5" colosokhoz hasonló, külső hálózati tápadaptert 2,5 colos rackhez is, mint a Thunderbolt csatis Delock 42490, de az ilyen elég ritka szokott lenni ebben a méretkategóriában... illetve az is csak 5 V-ot tud ahogyan egy USB-port is. No meg nem is értem minek a TB mellé külön táp, mikor elvileg 10 W-ot tud leadni, aminek elégnek kell lennie...??

Tehát max annyi dolgod van, hogy olyan racket választasz, amihez gyárilag Y kábel jár, igaz azt persze utólag is lehet venni hozzá. Aztán, ha kell, akkor bedugod az adott eszközön mind2 végét, ha nem, akkor csak az egyiket, a fővonalat.

[ Szerkesztve ]

(#1805) smallmer válasza King Unique (#1804) üzenetére


smallmer
őstag

Köszönöm nektek a válaszokat.
Ezekkel tisztában voltam, hogy így van, de akkor azt hiszem nem fogalmaztam meg pontosan a gondomat.
Szóval egy banana pi-hez lesz a külső vinyó. Na most a banana-nak 2,1V-os 5amperes tápja van és félek, hogy nem bírna el egy külső vinyót. Ezért gondolkodtam külön tápellátásban.
Ti mit gondoltok erről?
Köszi ^^

(#1806) King Unique válasza smallmer (#1805) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ezt én tudtam, de akad rajta több USB-port is. Bár, ha ennyire necces a dolog, akkor egy aktív USB hub használata lenne a legcélszerűbb.

(#1807) batagy válasza smallmer (#1805) üzenetére


batagy
őstag

Ja értem, ezt valóban nem mondtad.
A Raspberry pí valóban nem fogja elbírni a vinyót, így már érthető miért szeretnéd a külső tápot.

Tehát ez esetben vagy egy aktív HUB kell, mint King említette, vagy olyan rack, aminek külön van tápbemenete. Létezik ilyen . Nekem is volt egyszer egy ilyenem eladó, el is adtam. :)

Van egy Delock 42465-öm is, ez eSATAp+USB2-es, amin szintén van külön tápbemenet is. Ha nagyon kell, eladhatom esetleg, de most arra nem emlékszek hogy power csati van-e hozzá, lehetséges hogy nincs.

(#1808) koma106 válasza koma106 (#1798) üzenetére


koma106
senior tag

Sziasztok! King Unique kérésére összeállítottam egy rövid kis tesztet a FireWire 800 csatlakozót tartalmazó i-tec MySafe 2.5" SATA HDD külső házzal kapcsolatban. Előre bocsátom, hogy nem vagyok a téma szakértője, csupán szívességből osztom meg a tapasztalataimat.

Külső ház: i-tec MySafe 2.5" SATA HDD külső ház (USB/FireWire)
HDD: Spinpoint M9T 1.75TB (ST1750LM000)
Számítógép: iMac 21.5 (2011 mid) - alap modell, 8GB RAM
Szoftver: BlackMagic Disk Speed Test

A doboz tartalma:

A FW800 és az USB 3.0 kábeleken kívül mellékeltek egy USB DC Power kábelt is, amellyel szükség esetén a plusz áramellátás megoldható (nekem nem volt rá szükségem). Nem várt meglepetésként a csomagban egy csavarhúzót is találtam. A csavarhúzóhoz csavarkészlet is járt (4+4 db), amelyekkel a HDD rögzíthető az alaplemezhez, illetve maga az alaplemez is rögzíthető az alu vázhoz (a lemezhez csavarozott merevlemezt úgy kell becsúsztatni a külső tokba). Apró kis gumikorongokat is rejtett a csomagolás, amelyeket külön fel lehet ragasztani a ház alsó síkjára, rezgéscsillapítás céljából. Végül találtam még egy kis tokot is, amely szállítás során óvhatja meg a házat a külső sérülésektől.

A külső ház közelebbről:

Két FireWire csatlakozó segítségével a számítógéphez 1db FW porton keresztül egyidejűleg két külső eszköz is csatlakoztatható, "láncszerűen" sorba kapcsolva őket ("Daisy Chain Connection"). Ilyenkor az eszközök elkülönülten jelennek meg, mintha külön porton csatlakoznának. Feltételezem, hogy a sebesség arányosan oszlik a két eszköz között, mint egy HUB kapcsolatnál, de erről nem találtam több információt. Az USB 3.0 és a FW 800 portok természetesen csak külön-külön használhatók.

A kék LED alapesetben folyamatosan világít, az adatforgalmat villogással jelzi.


SATA 2-es JMicron JMB355 chip felel a FireWire kapcsolatért, illetve szintén SATA 2-re épülő JMicron JMS539 chip biztosítja az USB 3.0 kapcsolatot.

A HDD nem túl halk, hangosabb, mint az általam korábbiakban használt WD My Passport 1TB, de meg kell jegyeznem, hogy a hangtalan iMac mellett eleinte a WD hangja is zavart, de megszoktam. A kék led erős fényű, sötét szobában ez is zavaró. A fém ház jól vezeti az eszköz által termelt hőt, így természetes szellőzés mellett nem várható, hogy túlmelegszik a merevlemez. A korai tapasztalatok alapján a ház üresjáratban sajnos nem választja le a HDD-t, továbbra is van egy kicsi hangja és a kék led is világít. Az OSX energiagazdálkodási beállításaitól függően, üresjáratban (ha éppen nem használja semmi) a HDD leáll, én azonban ezt a funkciót nem használom ki, mert erre az eszközre dolgozik a biztonsági mentés (Time Machine), illetve van némi torrent seed is. Lemezkiadás/biztonságos leválasztás, illetve a Mac altatása során viszont a HDD leválasztásra kerül: HDD kikapcsol, a LED fénye kialszik. Mindezek mellett a házon van egy fizikai ON/OFF kapcsoló is.

Első csatlakoztatásnál a HDD egyből látható volt, de ahhoz, hogy használni lehessen le kellet formázni.

Az üres HDD, 1 partícióval (Mac OS kiterjesztett (naplózott)) az alábbi teszteredményeket hozta:

USB 2.0 - hozza a szokásos értékeket (kb. 20-25 MB/s írás és olvasás esetén is)

FW800 esetén már voltak meglepetések:
A házon két FW800 port található. Az elsőt használva (USB melletti) az eredmények 60MB/s körüliek voltak, de kipróbáltam a második csatlakozót is, ahol 100MB/s feletti értékeket mutatott a szoftver. Ez gyanúsan sok, tekintve, hogy a magas érték a szabvány szerinti elméleti maximumnak felel meg. Nem tudom mennyire megbízható ez a mérési módszer, de a feltűnően magas eredmények elég stabilak voltak (többszöri próbálkozás, újraindítás után sem változtak). Partícionálás után azonban visszaállt az átlagosnak mondható 60-70 MB/s érték. Más programmal nem teszteltem, de nagyobb filmek másolásánál a 60MB/s átlagos írási sebesség a jellemző.

A házzal összességében elégedett vagyok, azoknak ajánlom, akiknek feltétlenül szükségük van a FireWire kapcsolatra és viszonylag jó árban (bejegyzés írásakor átlagos ára 10-12e Ft), itthon beszerezhető terméket keresnek. A HDD is jó választás volt, egyelőre szépen teszi a dolgát, lehetne ugyan egy kicsit halkabb, de ár/érték arányát tekintve, számomra ez volt a legjobb választás (bejegyzés írásakor átlagos ára 22e Ft).

Köszönet King Unique-nak a szakmai tanácsadásért.

[ Szerkesztve ]

-

(#1809) csubuka


csubuka
addikt

Halihó!

Lecseréltem a laptopomat és lett USB3 végre, szóval a korábban linkelt filléres USB3-as külső házat tudtam tesztelni így is.

Nem rossz szerintem. Egy 7200-es Toshiba Momentus Thin lett mérve, szerintem kb ennyit is tud.

Egy szem hibája a háznak a szuper erősen világító kék led, amit ki fogok forrasztani, valamint a vinyó le nem állítása leválasztás esetén. Sebességre jónak tűnik.

[ Szerkesztve ]

(#1810) batagy válasza csubuka (#1809) üzenetére


batagy
őstag

Kösz a tesztet.

Van egy rack típus amit mindig szoktam rendelni, ez most már legutóbb nekem is InnoStor IS621 chippel érkezett.

Ezt a kinézetű racket immár 4 féle chippel kaptam mindösszesen:
- ASmedia ASM1051, ezt 2014 eleje körül küldték
- JMicron JMS566, ezt 2014 második felében küldték, szintén ugyanaz az eladó. Ez a legjobb chipset szerintem.
- ASmedia ASM1053, ezt innen kaptam.
- És most Innostor IS621 chippel a régebbi eladótól.

Nem teszteltem, csak futtában néztem, annyit vettem észre, hogy az IS621 chipes leállítja magát egy inaktivitási idő után, és forgalom érzékelése után magától felébred.

[ Szerkesztve ]

(#1811) csubuka válasza batagy (#1810) üzenetére


csubuka
addikt

Szívesen!

Nem rossz ez, de Neked akkor a pörgést leállítja teljesen vagy csak parkoltatja a fejet?

(#1812) King Unique válasza csubuka (#1811) üzenetére


King Unique
titán

Írta, hogy üresjáratban leállítja neki (=merevlemez full leáll), tehát a chip támogatja ezen funkciót. Ha ez működik, akkor általában a biztonságos leválasztás utáni pörgés leállítása is. Viszont screenshot alapján Win7 van gépeden, annál meg az OS energiagazdálkodása, illetve az aktív USB-port jelenség bekavarhat (ha pl. pendrive LED-je sem alszik ki leválasztás után, akkor aktív). Azt registry-ben, egy értéket hozzáadva lehet módosítani.

Power Off USB Port when Safely Removed USB Device in Windows 7

Amúgy ezek a leállítások nem létszükségletek, leválasztáskor, ha a kábelt kihúzod és szépen, egyenletesen leáll a motor, akkor ok. Ha állandóan vészleállást csinál és kattan (fejet kicsapja), az a nem igazán optimális.

[ Szerkesztve ]

(#1813) csubuka válasza King Unique (#1812) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm a magyarázatot, oké akkor a helyzet, mert nem szokott vészleállást csinálni szerencsére.

Megpróbálom a registry-s csodát mindjárt ismét.

(#1814) csubuka válasza csubuka (#1813) üzenetére


csubuka
addikt

*Felmerült bennem egy olyan kérdés, hogy az ExpressCardos USB3-as bővítőkártyák esetében az adott kábel mire kellene? Nagy áramfelvételű vinyóknak Y kábelhez? USB3 nem bír nagyobb áramot mint a kettő?

*Ez még leginkább ide csatlakozó téma, gondoltam itt teszem fel...

(#1815) csubuka válasza King Unique (#1812) üzenetére


csubuka
addikt

*Meghallgattam a nem leállt pörgésű vinyót kihúzáskor. "Pííüüü" hang van kb 1 másodpercig aztán csend, mintha lenne kattanás is... Pedig a registry meg lett csinálva, lehet hiába a chip összeépítő válogatja, hogy leáll-e rendesen vagy nem.

(#1816) King Unique válasza csubuka (#1814) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy USB DC Power kábel, plusz áramellátás céljából. Notebook ExpressCard esetében, több típushoz is adnak ilyet, mivel aszem nem feltétlenül tudja uazt minden slotban áramleadás terén a külső kártya, mintha natív 3.0 port lenne. Így szükség esetén ajánlott lehet, magát a bővítőkártyát ezzel külön megtápolni.
Illetve USB-port áramleadásáról van is egy jó kis logout bejegyzés , illetve itteni topikban is volt róla szó nem egyszer, ha rákeresel.

Utána restart is megvolt, mert csak azután alkalmazza a Windows? Igen, adott chiptől függ a dolog, illetve annak a firmware-rétől, abban éppen mi van beállítja. ASMedia chipset esetében állítható az alvó mód és pörgés leállítása is [link], [link]

[ Szerkesztve ]

(#1817) csubuka válasza King Unique (#1816) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm! AKkor tehát szimplán az expresscard nem tud kellő áramot leadni és ha épp olyn usb-s kütyüd van, ami sokat enne, akkor a gép egy usb2-es kivezetését vissza kell kötni magába az express card foglalatba tett kiegészítőbe? Érdekes...

(#1818) King Unique válasza csubuka (#1817) üzenetére


King Unique
titán

Igen... :K
Nem tudom a pontos értékeket, de ugye van többféle ExpressCard szabvány és típus [link], illetve a wikipedia is említi, hogy "The ExpressCard standard specifies voltages of either 1.5 V or 3.3 V; CardBus slots can use 3.3 V or 5.0 V" [link].

(#1819) csubuka válasza King Unique (#1818) üzenetére


csubuka
addikt

Fura elgondolás, de sima usb2ról is mentek y nélkül a vinyóim amikor balhéztak az chipset driver hiány miatt volt, vagy mert a gyári win-es nem akarta az igazat az usb vezérlőkkel.

(#1820) teo77


teo77
őstag

Sziasztok!
Ha veszek egy 3.0-as házat, az tuti, hogy 2.0-ára kompatibilis? Néha jól jöhet másik olyan gépen a 3.0, amin támogatott.

Csubuka: normális teljesítménnyel mentek a vinyóid egy 2.0-ás USB-ről?

[ Szerkesztve ]

Nexus 7-2013 - root, cwm, 4.4.4 /Honor 7, Marshmallow(Budapest)

(#1821) King Unique válasza teo77 (#1820) üzenetére


King Unique
titán

Igen tuti, a vezérlő visszafelé kompatibilis, de ez alap. :K

(#1822) teo77 válasza King Unique (#1821) üzenetére


teo77
őstag

Ok, köszönöm! Sejtettem és logikusnak is tűnt, de így már jobb! :)

Nexus 7-2013 - root, cwm, 4.4.4 /Honor 7, Marshmallow(Budapest)

(#1823) csubuka válasza teo77 (#1820) üzenetére


csubuka
addikt

Az usb2 sebesseget jol hoztak igen.

(#1824) csubuka


csubuka
addikt

Az általam korábban linkelt külső ház a registry átírás ellenében sem állítja le a lemezt, ilyen a fw rajta. Eg toshiba ami más win7es gépekben nem állt le, az az én registry okosítottamban leáll szépen, szóval nem ott van a gond...

*Tudtok esetleg ajánlani korrekt 7mm-es 2,5ös hdd-t fogadó külső házat, ami ezáltal extra kompakt?

(#1825) csubuka válasza csubuka (#1824) üzenetére


csubuka
addikt

Ezekből vett már valaki? Szokásuk leállni rendesen?

[link]

[link]

[link]

[link]

Az utolsó lenne nekem szimpi, bár lehet nem kell sokat várjak ebben az árkategóriában.

(#1826) King Unique válasza csubuka (#1825) üzenetére


King Unique
titán

EBay-es noname rackek mindig kicsit lutri kategória, pl. többféle vezérlő miatt is... Legutóbb ezeket rendelték a srácok [link], [link], így biztosan kijelenteni dolgokat is csak ezekről lehet.
Amiket összeszedtél, azokból talán az első és az utolsó tűnik jobbfélének első blikkre.

[ Szerkesztve ]

(#1827) csubuka válasza King Unique (#1826) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm, bevállom az utolsót. Az hasonlít az egyik rendeltre is és nem tlejesen elborul usb kábele van, ami tartósságból lehet nem a legjobb, de legalább könnyen pótolható. Egy usb csatit azért akár otthon is meg lehet forrasztani, ha megadná magát. Hátha ez végre leállna.

(#1828) zeusz55


zeusz55
senior tag

Sziasztok! Akkor mitortenik ha laptobol egy regi satas 180gbs rendszer es adat particiora szetszedett vinyot berakok kulsobe bedugom usbn es ket vinyot latok majd ? C es D ? koszi

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#1829) batagy válasza King Unique (#1826) üzenetére


batagy
őstag

Amúgy, ezt a típust, én kidobtam a kukába!

Illetve , pontosabban, a nyákot kiszedtem és azt megtartottam, de a dobozt kivágtam. Nekem nagyon nem tetszett, hogy nem lehet rongálás nélkül szétszedni, azonkívül domború volt a felülete és nem is illeszkedett.

Ezenkívül nekem a Micro-B USB3 sem jött be, szerintem macerásabb dugdosni, érzékenyebbnek is tűnik. Maradok a jól bevált típusoknál.

Ezt most IS621-es chippel küldik.
Ezt ASM1053 chippel küldik, a PID-je nem a megszokott, majd otthon leírom.

Csavar mindkettőhöz kell külön. Utóbbihoz ugyan adtak csavart, de a menetemelkedés nem stimmel, így ahhoz ugyanúgy kell csavar.

[ Szerkesztve ]

(#1830) Titmouse09


Titmouse09
aktív tag

Üdv! Tervezek venni egy USB3.0->SATA/IDE átalakítót. Ezeket néztem ki:
1 2 3 4
Igazából annyit néztem keresés közben, hogy USB3.0 legyen és kicsi IDE, nagy IDE és SATA is legyen rajta.
Árban kb 5k lenne rá szánva, nem lenne folyamatosan használva, csak ha kell valamit menteni.

Melyiket érdemes venni? Van ezek között ajánlott? Csak mert igazából semmilyen információ nincs a vezérlőről, vagy sebességről. Egynél láttam talán, hogy max SATAII sebességre képes.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#1831) King Unique válasza batagy (#1829) üzenetére


King Unique
titán

Értem, ha azt mondod, hogy kevésbé jó, akkor elraktárazom az infót. :R
Amit értékelésében írtál feszegetést, hát igen, az se szerencsés egy ilyen racknél, gyári külső vinyókat kell így szétfeszegetni.

(#1830) Titmouse09: erről van fórumtársunknak tapasztalata [link].
Ezen felül ilyenekkel sincs akkora tapasztalat, tehát vsz magadnak kell.

(#1833) batagy válasza Titmouse09 (#1830) üzenetére


batagy
őstag

A 3-as verziót semmiképpen se vedd, az egy fosadék. Nekem van egy ilyen, teljesen megbízhatatlan.
Itt van nálam, odaadom neked ingyen ha kell. A tápját azért megtartanám.

A 2-es és 4-es verziót nem ismerem, de nem túl biztatóak. A 4-esnél nem értem, miért van rajta MOLEX a tápcsati, ez most kimenet vagy bemenet? Nem túl szerencsés.

Az 1-es verzióból volt nekem régebben egy USB2.0-ás verzió, az jól működött. De annak is elrepedt a tápkábele, olyan gagyi volt. Ezt később eladtam. Egy másik hasonló, de csak IDE-s verziót tartottam meg.

SATA esetre, 3.5" ideiglenes dugdosásra én egy ilyet vettem, de ez csak USB2.0-ás! Itt írtam róla egy rövid beszámolót. Ez még önmagában kevés, kell hozzá plusz tápot is venni.

2.5" SATA eszközökhöz ideiglenes dugdosásra, amelyekhez ugye nem kell külön táp, azokhoz meg az egyik 2.5" rackből kiszedett nyákot használom.

Egyébként mindegyikhez nagyon gagyi tápokat adnak, aki hosszan használja, érdemes normális tápot venni hozzá.

Általánosságban elmondható, hogy normális hosszútávú használatra rendes racket érdemes venni, amiben a HDD fixen be van szerelve. Az általad említett adapterek csak arra jók hogyha hirtelen meg akarsz nézni egy HDD-n valamit, de közben nem akarod rackbe szerelni.

[ Szerkesztve ]

(#1834) csubuka válasza batagy (#1832) üzenetére


csubuka
addikt

Nagyon hasznos hozzászólás, köszönjük :R

Szerintem ami nekem ilyesmi, amit linkeltél, csak kék, az is az újabban szokásos IS621 lesz. Csak álljon le valamelyest :D

Mondjuk, addig az enyémek is eljutnak, hogy a led nem világít, de ha kihúzom akkor még van egy fejkicsapás hang, már amennyire az amatőr fülem meg tudja ezt állapítani. A gyári E.Stor Toshibánál nincs ilyen csak ha az always powered usb2-es csatiból húzom ki. Rendesen beállított win7 registrynél az korrekt.

*Illetve a JMS-nél, hogy leáll, de a led nem alszik ki az miért rossz? Ki kéne hogy aludjon? Az bajt jelent? Vagy ott csak épp így van?

[ Szerkesztve ]

(#1835) batagy válasza csubuka (#1834) üzenetére


batagy
őstag

"Illetve a JMS-nél, hogy leáll, de a led nem alszik ki az miért rossz? Ki kéne hogy aludjon? Az bajt jelent? Vagy ott csak épp így van?"
Ja bocs ha félrevezető volt. Nem baj hogy a LED kialszik vagy nem. Nem az számít. Csak észrevettem hogy nem egyformán viselkednek, ezért írtam le.

"de ha kihúzom akkor még van egy fejkicsapás hang, már amennyire az amatőr fülem meg tudja ezt állapítani. "
Igen, USB leválasztás esetén, a 4 közül egyedül alapból (úgy értem registry hekkelés nélkül Win8.1-en) csak JMS566-nál nincs ez a "pijűűűű" hang, mert ez már leállítja a HDD-t a leválasztáskor. Tehát a power kihúzáskor már nem megy. A másik háromnál van "pijűűűű", azoknál ugyanis nem áll le a HDD. De a registry hekket nem próbáltam. Én sem szeretem ezt a hangot. De amúgy az is lehet, hogy ez nem fejkicsapás hang, hanem a HDD pörgésének leállása.

Gondoltam hogy esetleg HDD függő ez a fejkicsapás hang, olyan értelemben hogy amelyik vinyó eleve fejet parkol, annál lehet hogy nincs fejkicsapás a leállításkor, de tévedtem. Az előző tesztjeimben a vinyó az Seagate ST500LM012, ami nem parkolja a fejet. De most néztem, Toshiba MQ01ABD050 HDD van éppen az egyik USB2.0-ás rackben (ez Initio chipes), az parkolja a fejet. Ez a rack sem állítja le a HDD-t a leválasztáskor, viszont a "pijűűűű" hangot ennél is ugyanúgy hallom. Ebből arra következtetek, hogy a "pijűűűű" az nem a fejkicsapás, hanem a pörgés leállása a power megszakításkor, valszeg.

(#1836) csubuka válasza batagy (#1835) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm!

A "pijűű" az gondolom tényleg a pörgés leállása, engem nem is az zavar, hanem az előtte hallatszódó hirtelen kattanás. Mondjuk, ha az a normális a nem parkolgatós vinyóknál, akkor nekem aztán mindegy :)

A registry hekk az csak azokon segít, amik fw-ben korrektül leállnak. Pl ilyen erős kattanás a gyári Toshibánál csak nem registry hekkes gépeken volt, soha nem észleltem, hogy olyat produkálna, amikor magától leáll energiatakarékosságból vagy rendes leválasztásnál sem ad erős kattanást.

(#1837) King Unique válasza batagy (#1832) üzenetére


King Unique
titán

Hasznos infók, köszönjük! :R

Hangos fejkicsapás akkor van 2,5 colosoknál, ha hirtelen megszakítod az USB tápellátást, vészparkolást csinál. + az a "pijűűűű" hang is társul hozzá. Jobb esetben leválasztás után, ha kihúzod, leáll egyenletesen.
Szinte minden notivinyó parkol, szerintem a Segate (Samsung) is, legalábbis az 1 TB-os ST1000LM024, az igen. Az 500-asnak is kéne, vagy nem hallani, HDS-ben sem emelkedik a számlálója?

(#1838) batagy válasza King Unique (#1837) üzenetére


batagy
őstag

"HDS-ben sem emelkedik a számlálója?"

hmmm!

A Seagate ST500LM012-nek nincsen 193-as "Load/Unload Cycle Count" számlálója.
Én eddig végig azt hittem ez a vinyó nem parkol.

De most nézem, hogy 225-ös ID-vel itt is van "Load/Unload Cycle Count". Ez most a rendes gépemben 11631-en áll. A vinyó 38 nap 12 óra időt ment és 802 az összes leállás/elindulás száma. Tehát durván 14 cycle jut egy indulás/leállásra vonatkoztatva.

Akkor ez is parkolja a fejet?
Mindenesetre, ennél nem hallani klattyogást, legalábbis nem gyakran.

A Toshiba MA01ABD050-nek halkabb a sípolása, ellenben állandóan klattyog a fej. Azért ezt a vinyót nem szoktam rackbe rakni.

[ Szerkesztve ]

(#1839) csubuka válasza batagy (#1838) üzenetére


csubuka
addikt

És hds-ben letiltott fejlett energiagazdálkodással nem csökkenthető a parkolásszám? Vagy az rack-ben nem érvényesül?

(#1840) King Unique válasza batagy (#1838) üzenetére


King Unique
titán

Igen, bizony ez is parkol. :K
Viszont egyes mobil HDD-knél más kicsit maga a parkolás, van amelyiknél csak a számláló növekedik és halkan teszi, van amelyik a fejet csapkodja és / vagy a motort állítgatja le elég gyakran...

(#1839) csubuka : csökkenthető az APM maxra állításával [link], de csak a fizetős verzióban. A free változatban a leállás akadályozására van lehetőség [link]. Igazából utóbbi is jó, elég 1x beállítani és megjegyzi a rendszer, jelentősen mérsékli a parkolások számát.

(#1841) csubuka válasza King Unique (#1840) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen, nekem fizetős van, szóval megy a fejlett energiagazdálkodós menü is...

(#1842) King Unique válasza csubuka (#1841) üzenetére


King Unique
titán

Akkor hajrá.
Esetleg majd arról írhatsz egy sort, hogy utána csak kikapcsolásoknál parkolt 1-1-et, vagy csak mérsékli ezen beállítás is?
Amúgy csak akkor érdemes tiltani a parkolást, ha nagyon gyorsan növekszik, mert alapból egy szükséges művelet notivinyóknál. Van amelyiknél letiltva, elkezd jobban melegedni.

[ Szerkesztve ]

(#1843) csubuka válasza King Unique (#1842) üzenetére


csubuka
addikt

Barátnőm gépén egy hp sleekbookon brutál növekedett: kevesebb, mint egy év alatt kb 100000-rel, ami az elég kemény, hamar eldarálta volna a vinyót... oké, mondjuk 600k-ig elmennek, de jobb nem játszani ezzel. Ott nem melegedett jobban a vinyó.

(#1844) King Unique válasza csubuka (#1843) üzenetére


King Unique
titán

Ja, az már combos érték, főleg, ha indulások / leállások száma is jelentősen megnövekedik....milyen HDD ez pontosan??

[ Szerkesztve ]

(#1845) csubuka válasza King Unique (#1844) üzenetére


csubuka
addikt

Megnézem majd megint, szerintem valami Seagate volt az...

(#1846) zeusz55


zeusz55
senior tag

http://prohardver.hu/tema/kulso_2_5_mobil_rack-ek_topikja/hsz_1828-1828.html

Erre vki? Koszi!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#1847) batagy válasza zeusz55 (#1846) üzenetére


batagy
őstag

Igen, továbbra is két partíciót fogsz látni. A meglévő gépben lévő partíciók mellé két új betűjelet fog kapni az USB-s meghajtó.

(#1848) Titmouse09 válasza batagy (#1833) üzenetére


Titmouse09
aktív tag

Köszönöm mindkettőtöknek az eligazítást és a részletes kifejtést.
Ha ennyire rossz a véleményed róluk, akkor lehet egyenlőre hanyagolom a dolgot, most egy kis "szórakozásból" kellett volna egy ilyen, de nem olyan filléres, hogy rövid távra vegyem. Akkor már inkább veszek később egy normálisat, ha tényleg többet fog kelleni.
Illetve a felajánlásodat is köszönöm, de elszórakozgatok a géppel, úgyis csak nyári unaloműző az egész projekt :R

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#1849) zeusz55 válasza batagy (#1847) üzenetére


zeusz55
senior tag

:R

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=

(#1850) djSiku


djSiku
csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Párom laptopja benyögte az unalmast.. Kimentettem belőle a 160 GB-os 2,5" HDD-t, és szeretném erről az adatokat a saját 2 TB-os külső winchesteremre átmenteni.
Nekem csak netbookom van, így nincs a birtokomban olyan eszköz illetve felszerelés, mellyel ez megoldható lenne. Mivel egyszeri adatátvitelről lenne szó,felesleges lenne kábelekre és átalakítókra beruháznom, mivel ezeket utána nem tudnám kihasználni.

Számára fontos iskolai adatok illetve régi emlékek vannak a HDD-n, ezért szeretném vele meglepni, sokat jelentene számára :)

Kérem, ha valaki tudna ebben segíteni, lehetőség szerint a 11. kerület közelében, jelentkezzen pm-ben.

Köszönettel,

Zsolt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.