Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1101) Droid_


Droid_
tag

Sziasztok!
Notebookom helyére rakok SSD-t így megszabadulok a 9mm vastag, 2,5"-os HHD-től. Ehhez tudnátok külső házat ajánlani? 2,5 colos, 3.0 usb, lehetőleg alumínium, minél olcsóbban. Lehet több alternatíva is.
Köszönöm.

(#1102) koko1238640 válasza Droid_ (#1101) üzenetére


koko1238640
tag

Én ezt az SSD-t ajánlom mindenestül:
http://ipon.hu/webshop/product/kingston_120gb_sata3_25_ssdnow_v300_sv300s3b7a_120g/294894
Gyors és megbízható, ár-érték arányban BestBuy kategória+ itt amit linkeltem iponon adnak hozzá egy 2.5 colos Mobil Racket is (igaz "csak" USB 2.0-ás a csatija)

(#1103) King Unique válasza Droid_ (#1101) üzenetére


King Unique
titán

Ott az "összefoglaló táblázat", illetve utóbbi időben sok friss személyes tapasztalat, infó be lett írogatva rackekről az elmúlt fél-egy oldalban, érdemes kicsit nézegetni. :K

(#1102) koko1238640 : azért az mellé egy elég alap kis racket adnak ám és tényleg csak USB2-es, ami nála kizáró ok, meg amúgy se érdemes már olyat venni...

(#1104) szegto


szegto
senior tag

Üdv.
Valaki tudna esetleg ajánlani a lenti vinyóhoz egy jó ár/érték arányú házat?
A lényeg hogy megbízható legyen és olcsó. :D

Ez lenne a vinyó:
Western Digital 1TB SATA3 8MB WD10JPVX

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#1105) King Unique válasza szegto (#1104) üzenetére


King Unique
titán

Azt tudom javasolni, mint előtted szólónak, illetve itt egy frisebb, bővebb táblázat [link].
Megbízhatóság, minőség nem mindig párosul olcsósággal, de egy jó USB3 rack már 3-4k áron megvehető, ha fontos alvó mód, biztonságos leválasztást követő HDD leállítás, racken belül csavaros HDD rögzítés, HDS támogatás stb. akkor lehet szűkíteni a kört.

(#1106) Moleman


Moleman
addikt

Sziasztok, átolvastam a topikot, és nagyjából sejtem a választ, de szeretnék megerősítést kérni. :) USB3-as racket keresek, 640-es WD Scorpio Blue-hoz, folyamatos használatra (csak az asztalon lenne, nemigen hurcolnám).

Amiket szimpatikusnak találtam:
LC POWER LC-25U3-BECRUX
LC POWER LC-25BUB3
Raidsonic IB-231StU3-G
Revoltec EX207
Sharkoon QuickStore Portable Pro

A kérdésem az, hogy a célnak megfelel-e a BECRUX, vagy érdemes-e ráfizetni azt az 1-1.5 ezrest a Revoltekre vagy esetleg a Sharkoonra (bár utóbbi már elég bumszli, ahogy a BUB3 is).

Köszi!

U.i.: Az alvó módot sokat használom a gépen, ha erre gondolt az előttem szóló, nem tudom, ennek van-e jelentősége.

[ Szerkesztve ]

(#1107) DeathAdder


DeathAdder
veterán

Jelentkeznék egy kis sebesség mérésről.
Nálam az volt a cél, hogy a mobil rack-re minél gyorsabban rá tudjak másolni 20-50 GB méretű filmeket, amit aztán TV-n nézhetek.
Tárhelyem egy WD RED (WD30EFRX), amiről egy USB 3.0-ás RaidSonic ICY BOX IB-268StU3-B külső házban levő Hitachi Travelstar 5K1000-re fogok másolni, amit most vettem (7200-ast nem akartam rackb-be tenni).

Rackből mérve USB 3.0 -án mért eredmény:

illetve most másoltam rá egy pontban 40 gigás filmet mindössze 6 perc alatt, miközben ~110-120 mb/s sebességgel másolt a mutató szerint. Egy 2m -es Delock USB 3.0 hosszabbítókábelen keresztül is próbáltam, csont ugyanezeket az eredményeket kaptam crystalban, és másolási időben is :K
igazi felüdülés ez az eddig megszokott USB 2.0 -ás pendrive után :D

Részemről elégedett vagyok, kicsit tartok azért az 5K1000 élettartamától, de majd kiderül mit is bír valójában. Másra nem lesz használva csak filmek, sorozatok másolására :))

Köszöntem :R

[ Szerkesztve ]

(#1108) King Unique válasza Moleman (#1106) üzenetére


King Unique
titán

Ezekből a Sharkoon és a Raidsonic 25BUB3 kivételével mindet vettek már itt a topikban, visszapörgetve találni is róluk infókat.
Megfelelne a célnak a Becrux :K , de igazából többi is, Revoltecet is anno dícsérte a tulaja, a Raidsonic ezen modellje is bevált db, bár volt akinél HDS nem kezelte (vsz chip függő). A Sharkoon rack tool-free, csak bele kell csúsztatni a HDD-t, könnyen rögzíthető, de az ilyen megoldásoknál jobb pár fokkal, a fix, csavarozható.

Alvó mód is chip függő, LC Power-ekben ASMedia szokott lenni, pont a Becrux és más LC esetében sem működött, de a chip firmware-be beflashelhető az alvó mód támogatása.
Üresjárati auto kikapcsolás és biztonságos leválasztás utáni HDD leállítás függ ettől, van akinek speciel az a jó, ha folyamatosan pörög, de szerintem nem árt, ha be van kapcsolva ez a funkció.

(#1107) DeathAdder: nagyon köszönjük a tesztet és a beszámolót! :R

(#1109) Moleman válasza King Unique (#1108) üzenetére


Moleman
addikt

Köszönöm, akkor valószínű a Becrux lesz, még a Revoltec van versenyben, de kérdéses, hogy megéri-e a másfélszeres árat.
Üresjáratra nem sok lehetősége lesz szegénynek, bár alváskor nem veszi el az áramot az USB porttól a laptop, úgyhogy olyankor lehet, hogy le kell majd választanom.

(#1110) King Unique válasza Moleman (#1109) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem akkora árakról van itt szó, h plusz 1-1,5k akkora többletet jelentsen, jó mind2, akármelyiket is veszed.
Bizonyos újabb notiknál valóban a különféle eszközök töltési lehetősége miatt úgy van beállítva az USB-port, h alvóban se vegye el az áramot, de nem biztos, h minden eszközön egyformán vezérli.
Pl. nálam nincs beállítva Win8.1 ez se [link], de a notit lehajtva alvóba, leáll pendrive és külső HDD is. A laptop hűtőpad nem, bár az vsz adatkommunikáció (utasításfogadás) hiányában nem.
De könnyen tehetsz pendrive-al egy próbát, ha kialszik a LED-je, akkor vsz külső HDD-t is olyankor leáll.

[ Szerkesztve ]

(#1111) DeathAdder


DeathAdder
veterán

Üdv megint ;)

Fórumtárs kérésére egy részletesebb tesztről is beszámolnék.
A cuccaim maradtak, tehát egy RaidSonic ICY BOX IB-268StU3-B külső házban levő Hitachi Travelstar 5K1000, természetesen USB 3.0 –ás alaplapi USB-re csatlakoztatva.

Ami a rack-et illeti a belsejében a HDD rögzítés sima csúsztatós, ahogyan az a képen is látszik.
A biztonságos leválasztás utáni HDD leállítás nálam nem működik! (W7 Ultimate x64), és hiába próbálkoztam a leírás alapján is, sajnos nem sikerült.
Készítettem egy közelit is a rack belsejéről, hátha kivehető milyen chip is van benne, és akkor talán tudtok segíteni ebben a kikapcsolós dologban :U

Az alant látható teszteket tehát ezen a HDD-n végeztem, amin mindössze egy 35 gigás fájl volt.
Terhelés mentesen a hőmérséklet a rack-ben 39 fok, egy 29 fokos szobában. Amikor egy 40 gigás sorozatot másoltam, felment 44 fokra, ami már kézben fogva is igen meleg érzést kelt.

Atto:

HD Tune:

Crystal (itt már a HDD ~10%-a le volt foglalva):

Sentinel - decimális adatmező:

Sentinel - Lemez tulajdonságok

Sentinel - Lemez információk

Írás/olvasási sebességet mértem Windows fájlkezelővel, és TC –vel is (TC-t nem használok, de a teszt kedvéért feltettem). Minden esetben ugyanazt a 34.5 GB –os .m2ts filmfájlt másoltam.

Olvasási sebesség - Windows fájlkezelővel kb. a másolási ciklus feléig 108-111 mb/s között ugrált utána pedig stabilan a végéig 108-al másolt):

Ugyanez TC-vel:

Írási sebesség –Windows fájlkezelővel itt is 110+ mb/s -vel másolt, majd kb. 18 GB után itt is beállt stabil 108 mb/s-ra, és végig ennyivel másolt:

Ugyanez TC-vel:

Ami az adatátvitelt illeti nekem ezek az adatok azért relevánsak, mert az esetek nagy többségében hasonló méretű filmek másolására fogom használni az eszközt.
Illetve ritkábban sorozatot is, tehát kipróbáltam ezt is, epizódonként 1.7 GB –ból álló teljes évadot windows fájlkezelővel 67-75 mb/s között tudom rá másolni (nagy átlag 71-72 volt):

Egyik (írás):

Másik (írás):

Ha valamit esetleg a látottak alapján rosszul állítottam be, vagy kihagytam és esetleg kíváncsiak vagytok valamire (akár ezeken kívül is), akkor szívesen alávetem neki, amíg fent vannak az appok :)

Köszöntem :R

(#1112) batagy válasza DeathAdder (#1111) üzenetére


batagy
őstag

Na végre egy komolyabb beszámoló! :R
Köszönjük, szép munka.

"Készítettem egy közelit is a rack belsejéről, hátha kivehető milyen chip is van benne, és akkor talán tudtok segíteni ebben a kikapcsolós dologban"
A fotón nem látszik a chip, a nyáklap másik oldalán van, de a HDD Sentinel screenshot-on a VID PID sor alapján ASMedia ASM1051 chip van benne.

A mért sebességek kiválóak, szerintem minden király.

(#1113) King Unique válasza DeathAdder (#1111) üzenetére


King Unique
titán

Nagyon szépen köszönöm a magam és a többiek nevében is a tesztet! :R

A racknél a kép alapján látszik, h van az alaplapon (alaplemezen) 4 db furat, "csavaros HDD rögzítés" terén pont erre gondolunk, h fixen csavarral lehet a racken belül rögzíteni a HDD-t. Tehát ez csavaros :K , de gondolom csavarokat a belsejéhez nem adtak, v igen ??
Nagyon hasznosak a Windows fájlkezelő és TC másolás képek, ebből is látszik, h a szintetikus teszteknél mért max értékek a gyakorlatban, csak nagyméretű, v igazán nagyméretű fájlok esetén jönnek ki.

Az USB vezérlőchip pont nem látszik a képen, mert a NYÁK másik, az alső felén van...ha esetleg könnyen kiemelhető és visszarakható, akkor megnézheted. Bár a HD Sentinel VID: 174C, PID:55AA azonosítő alapján ASMedia chipes, pontosabban ASM1051 / ASM1053 lehet.
Tehát elvileg az alvó módot és a leválasztás utáni kikapcsolást bele lehet flashelni, pont 3,5" rack topikba [link], de fentebb itt is volt róla szó. Ez ügyben majd batagy fórumtársat kérdezd, ő mélyedt bele jobban e témába.

HDS S.M.A.R.T. táblával kapcsolatban ez a hexadecimális adatmező, de ez is jó. Decimális jobb-klikkel állítható be.
193 Load/ Unload Cycle Count fejparkolás értéke nálad 90 = decimálisban 144, ami szinte semmi, kellően alacsony. A sok 10.000, v 100.000-es értékek a kritikusak főleg.
Bár itt majd később lesz érdemes megfigyelni mennyire megy fel, illetve napi használatnál mennyit parkol bele, ha több 100-at, netán napi > 1000, akkor érdemes majd idővel valahogy szabályozni, korlátozni.

Végezetül ismételtem köszi a tesztet, ezek kellettek, nagyon jól összeraktad! :C

[ Szerkesztve ]

(#1114) DeathAdder válasza King Unique (#1113) üzenetére


DeathAdder
veterán

Semmiség, örülök, hogy ennyit is hozzátehettem a topiknak, és köszönöm mindkettőtöknek a dicsérő szavakat :R

Csakugyan nem kaptam csavarokat a belsejéhez, mindössze két kis fekete csavart, ami a rack összecsavarozásáért felel, ezért nem is gondoltam hogy csavarozható lehet, de valóban :B

Fejparkolást akkor figyelem majd :K
Nem fizetős verzióm van HDS-ben, ezért az APM maxra állítása kilőve, de a lemez leállásának megakadályozását átírhatom 1 -re. Szükséges ezt megcsinálni, vagy várjak vele, hogy mennyit parkol és ha szükséges akkor idő után majd szabályzom? :)

Leválasztás utáni kikapcsolást próbálom még beállítani.
Letöltöttem az appot, és próbálom a leírás szerint megcsinálni, vagyis először bepipálom a HDD Standby és Eup enabled -et, majd leokézom. Idle timert beállítom 10min -re, és Start után ez az üzenet fogad :F
Valamit rosszul csinálhattam?

Talán batagy -al tudtok ebben segíteni, de a 2 év garanciát nem szeretném azért ugratni:N

(#1115) King Unique válasza DeathAdder (#1114) üzenetére


King Unique
titán

Azt a kis ábrát én rittyentettem össze :B , afféle szemléltető gyanánt, főleg itteni topikos tapasztalatokra építve, de nem mondom, h minden esetben ez a bevett eljárás, viszont a lényeg benne van.
Megfelelő firmware-t töltöttél le a rackhez, mert én gyártó oldalán nem láttam, illetve dátum - 110726 - alapján is elég réginek tűnik :F
De egyébként a bin fájl helyével van baja, azt célszerű a rar-ból kicsomagolt firmware mappájában tartani, abba alapból benne van, ha jól tudom. Illetve MPTool-nak van újabb 2.02, 2.04 verziója, lehet éppen az kell, egy adott újabb chiphez, firmware-hez.

Ezért is mondtam, várd meg batagy szakit, ő melyiket javasolja.
Amúgy az időzítőn (Idle Timer) látszik, h "Never"= soha van beállítva, tehát vsz ezért nem megy alvó mód, kikapcsolás.

Másik, fejparkolásos dolognál, azt a számot kell megadni, ami a lemezed száma a HD Sentinelben. A 0 az alaplemez, amiről a rendszer fut, a külső HDD ált. 1 szokott lenni, de ha több vinyó a gépben, v több külső, akkor lehet 2-3 is. Fentiek alapján nálad Lemez 2, tehát 2-t kell beírni.
Kezdeti időszakban szerintem nem szükséges, mondtam is, h teszteld néhány hét, pár hónapig, ha több 10.000 jön össze, illetve a napi parkolás túl sok, akkor célszerű.

[ Szerkesztve ]

(#1116) King Unique válasza DeathAdder (#1114) üzenetére


King Unique
titán

Illetve még az is kérdés, h valóban ASM1051 e, mert 3,5" Sharkoon Rapid-Case-nél másik topikban ugyanezzel a VID-PID azonosítóval, másnak már 1053-as chipje volt.... :F Ő megnézte külön, nagyítóval. :)

Ebben a hsz-ben [link] benne a lényeg (ez pont a kikapcsolás, de értelemszerűen bekapcsolásnál meg be kell jelölni), a station-drivers oldala, ahonnan érdemes letölteni a firmware-t.

[ Szerkesztve ]

(#1117) DeathAdder válasza King Unique (#1115) üzenetére


DeathAdder
veterán

Ja ez egy régebbi verzió :B
Letöltöttem innen a v2.0.4-et, talán tudtok segíteni hogyan állíthatom be az alvó mondot illetve a kikapcsolást.
ASM1051 a chipset, szétszedtem, megnéztem, azt írja rajta :K

Áhh köszi, mindjárt próbálom is értelmezni a linkelt hsz-t :R

A fejparkolás dolgot egyelőre nem piszkálom akkor, kivárok néhány hetet/hónapot és meglátjuk mennyire parkolja :K köszi :)

(#1118) DeathAdder válasza King Unique (#1116) üzenetére


DeathAdder
veterán

Sikerült is, lekapcsolt a HDD miután leválasztottam, köszönök szépen minden segítséget :R

Az alvást is beállítottam 10 percre, ezek szerint annak is működnie kellene :K

(#1119) DeathAdder válasza DeathAdder (#1118) üzenetére


DeathAdder
veterán

Alvó módról még kérnék szépen felvilágosítást :B
Szóval azt jelenti, ha nem használom 10 percig, akkor teljesen leáll a vinyó? Azért mert már fél órája hogy csak így áll, de még mindig dolgozik, ha a fülemhez tartom hallom :))

Másik a fejparkolós dolog, miért nem számot ír ki, mi ez most, hogy 00000000AF? Az előbb még 90-et írt, azóta pedig csak ezt.
Hexadecimális, és decimális adatmező:

(#1120) King Unique válasza DeathAdder (#1118) üzenetére


King Unique
titán

Na, örülök neki, h összejött! :K
A gyári firmware-be flashelted bele a 2 lekapcsoláshoz kötődő opciót (MP Tool 1.10, v 2.04?), v beállítottál mást is, illetve frissebb firmware-t tettel rá a linkben szereplő oldalról??
Ha beállítottad és működik biztonságos leválasztás utáni HDD leállítás, akkor minden bizonnyal alvó mód is fog.

Fejparkolásra:
A fenti S.M.A.R.T. tábla screenshot egyértelműen hexadecimális (16-os) számrendszer alapján volt.
Az "AF" is az, ami decimális (10-es) számrendszerben =175 (nőtt azóta), tehát ez így OK.
Win7-ben számológép--->nézet --->programozó alatt könnyen át tudod váltani.

[ Szerkesztve ]

(#1121) King Unique válasza DeathAdder (#1119) üzenetére


King Unique
titán

Alvó mód, igen azt jelenti, elvileg 10 perc üresjárat után le kéne állnia. :K
A "HDD Standby" egyértelműen erre utaló beállítás, de vmi energiatakarékkal kapcsolatos az "Eup Enabled" is.
Esetleg nem lehet, h fut rajta még vmi folyamat, megy a torrent, használja xy progi?? Unlocker programmal tudod megnézni.

Miket állítottál be pontosan, milyen firmware, tool stb.?

(#1122) Moleman


Moleman
addikt

Én is megvettem a Becrux-ot, borzasztóan igényes cucc, nem csavaros, de stabil, és nagyon kompakt, tényleg csak a falvastagsága adódik hozzá a vinyó méretéhez. Még a tesztek alatt is csak 36 fokra ment fel a vinyó hőmérséklete, pedig a laptopban folyamatosan 39 volt. Y kábelt adtak hozzá, pont egymás mellett volt 2 üres portom, nem próbáltam egy szállal, de gondolom így úgyis jobb neki.
Megnéztem a vezérlőt, ASM1053 van benne, mikor elaltatom a gépet, ő is elalszik nem sokkal később, pedig áramot kap USB-n, úgyhogy tökéletes, köszönöm a segítséget még egyszer! :R

Én is csináltam pár képet (2.5 éve használatban lévő WD Scorpio Blue 640GB, 87% telepakolva):

A gépbe Kingston V300 120GB került, plug&play, átklónoztam rá a C:-t és onnan folytattam, ahol abbahagytam. Érdekességképp az ő eredményei:

(#1123) DeathAdder válasza King Unique (#1120) üzenetére


DeathAdder
veterán

Azt töltöttem le, ami a hsz-ben linkelve van, ugyanis nekem is ugyanaz az ASM1051 chip van :)

Kicsomagoltam, majd az MP Tool 1.10-et megnyitottam, és itt már a beállítások után a Start-ra kattintva sikeresen flashelni tudtam az opciókat. Most hogy firmwaret is flashelt-e, nem tudom sry :B
Van egy .bin kiterjesztésű 48 kbyte-os fájl a mappában amit szintén kicsomagolt a letöltés után, ha minden igaz az lehet a firmware, és az is van alapból betallózva az MP Tool-ba. Szóval akkor firmware flash is volt? :)

A számrendszer dolgot pedig mostmár tökéletesen megértettem, köszönöm szépen :R

(#1124) King Unique válasza DeathAdder (#1123) üzenetére


King Unique
titán

Igen akkor komplett firmware frissítés volt egy újabb 2013-as verzióra :K , mert a gyári ezek szerint csak 2011-es volt, v azt te szedted le külön? Mindegy végülis...
Ha azt a 2 db fentebb enlített opciót opciót bejelölted, 10 perc beállítva és úgy ment le a frissítés, akkor nem értem mért nem megy alvó mód, de majd más talán tud rá magyarázatot adni. :)

Akkor passz...nem tudom mit kellett volna még nyomni (esetleg mindet?), a Save Ini a meglévő ini fájlt menti le aszem, ha az Unlock MP Toolt asmedia jelszóval feloldod. Ha be volt jelölve Update FW és Update Configuration, akkor meg kellett volna jegyeznie.
Majd batagy is hozzászól remélhetőleg.

[ Szerkesztve ]

(#1127) DeathAdder


DeathAdder
veterán

Most látom közben írtál mégegy hsz-t is:

Mit állítottam be pontosan:

-MP Tool megnyit
-More Config-> HDD Standby, Eup Enabled pipa be, majd Oké
-Idle Timer 10min
-Start

Rövid idő után megtörtént a sikeres flash, és ha ismét megnyitom MP Toolkitet, csak a HDD standby mellett van pipa, aludni pedig nem akar :N (nem szedtem le külön firmwaret)

(#1128) King Unique válasza DeathAdder (#1127) üzenetére


King Unique
titán

Lehet akkor mutat teljes képet, ha a Load INI-re kattintva, betöltöd a frissítésnél lementett (v auto lementi a program talán) ini fájlt.
Nem tudom alvó nem megy okát továbbra sem, hiába lett beállítva... :(

(#1129) DeathAdder válasza King Unique (#1128) üzenetére


DeathAdder
veterán

Alszik :C

User error volt, a HDS futott még a "háttérben" miután ki x -eltem. Csak el volt rejtve a tálcán, ezért nem vettem észre :F
Ez most azt jelenti, hogy minden esetben aludni megy, ha nincs használatban? Tehát ha rajtahagyom a média lejátszón egész nap, akkor is "lekapcsol", vagy csak a PC-n? :)

(#1130) batagy válasza DeathAdder (#1127) üzenetére


batagy
őstag

Most olvasom csak, gratula! Végre valaki megcsinálta a flash-t. :)

"Rövid idő után megtörtént a sikeres flash, és ha ismét megnyitom MP Toolkitet, csak a HDD standby mellett van pipa"
A "More Config" gombnál nem a rackben lévő értéket mutatja, hanem hogy mi lesz beleflash-elve (azaz ami az INI fájlban szerepel). A rackből kiolvasott értéket ez mutatja:
MP Tool -> Check Config -> Device Info

Na most nagyon kíváncsi vagyok, hogy akkor nálad most ez történt, ha jól követtem:
1.
a) Eredetileg a "MP Tool -> Check Config -> Device Info"-ban minden be volt X-szel, de az Idle Timer Never-re volt állítva.
b) A vinyó leválasztáskor nem állt le, valamint inaktivitási leállítás sem volt.
c) Valamilyen régi firmware-t tartalmazott.

2.
a) MPTool 1.10-es verzióval a More Config menüben bepipáltad a "HDD Standby" és "Eup Enabled"-et, valamint az Idle Timer-t 10 percre.
b) 130220.81.F6.02 verziót beleraktad.

És akkor most leválasztáskor leáll a vinyó, plusz 10 perc inaktitivitás után leáll?
Tudnál még egy screenshot csinálni, hogy az "MP Tool -> Check Config -> Device Info " most mit mutat?

Kösz!

(#1131) Moleman


Moleman
addikt

Közkívánatra egy bővebb áttekintés következik az LC-POWER BECRUX-ról. :)
Gyomrában egy viseltes WD Scorpio Blue 640GB, és egy laptop USB3 portjához csatlakozik (a laptopban Kingston V300 120 GB).

A dobozban a rack, egy Y USB3 kábel és egy miniatűr (értsd használhatatlan) csavarhúzó van, a fedlap eltávolításához. Egy normális műszerészcsavarhúzó javallott. A kábel B vége mini. Külső táppal is etethető, az aljzat ott van, de táp nem jár hozzá. A visszajelző led kék színű, és most, hogy már besötétedett, maszkolásért kiált, mert kéken ragyog a fehér fal, pedig 1 méterre van tőle. :D

Az elektronika elfért egy 2 centi széles nyáklapon, ez csatlakozik a vinyóhoz és a fedlaphoz. A házba simán belecsúszik a vinyó, nem akad, mégis elég stabil, mikor benne van (de azért nem rázogatnám).

Egy közeli kép a vezérlőről (sajnos nincs jobb kamerám):

Ez alapján lehet ASM1053 és ASM1063 is, a fantáziánkra van bízva. :) (Szabad szemmel inkább 53-nak tűnik.)

Aludni úgy tűnik, tud, bár én csak a laptop elaltatásakor tudtam tesztelni, mivel egyrészt nálam folyamatos használatban van, másrészt annyira halk a vinyó, hogy a hűtőventillátor mellett nem hallani, mikor kapcsol ki-be. :) A rezonancia is nulla, pedig amíg a gépen belül volt, érződött némi vibrálás.

És a tesztek: előrebocsátom, hogy a vinyó 2.5 éve nem volt megformázva, napi 30-40 giga forgalom van rajta, nem a legjobb tesztkörnyezet, de a Sentinel szerint kifogástalan.

Atto:

HD Tune:

Crystal:

Sentinel:

TC másolás (2 gigás film):

Olvasás:

Fixen tartotta ezt a sebességet.

Írás:

160 ezer fölött indult, és 60 ezerre állt be a végére.

Ha van valami kérdés vele kapcsolatban, szívesen válaszolok.

Köszönöm a választáshoz nyújtott segítséget, szerintem erősen ajánlott kategória (főleg, hogy nagyon olcsó, 3400 Ft körül vettem, 2 év garanciával).

[ Szerkesztve ]

(#1132) batagy válasza Moleman (#1131) üzenetére


batagy
őstag

Köszönjük neked is a beszámolót, és a képeket! :R

És gratula a Becrux-hoz! Akkor külön táp nélkül is elmegy?

Nálad is arra lennék kíváncsi, hogy (vajon annak ellenére, hogy ASM1053 chipes), az "MP Tool -> Check Config -> Device Info" mit mutat? És akkor leáll a leválasztáskor, valamint inaktivitás után?

Innen kellene az 2.0.4-es MPTool verziót letölteni.

A mért sebességeid viszont annyira nem jók , 55-58 MB/sec kb fele annak ami az elvárt. :( Milyen alaplapod van a notebookban, natív USB3 chipes? De okozhatja a régi vinyó is, mert én is jártam már így, régi vinyóval még ennél is lassabbat mértem, a vinyó okozta a korlátot.

[ Szerkesztve ]

(#1133) Moleman válasza batagy (#1132) üzenetére


Moleman
addikt

A FW verzióhoz 120416110000-t ír.

Igen, natív az USB3 port, a vinyó a szűk keresztmetszet, mert az SSD-vel nagyon gyors volt. 9 perc alatt leklónozta a 31 gigás rendszermeghajtót.

[ Szerkesztve ]

(#1134) DeathAdder válasza batagy (#1130) üzenetére


DeathAdder
veterán

Értem :R

Tehát:

-eredetileg a "MP Tool -> Check Config -> Device Info"-ban minden be volt X-szelve, és az Idle Timer Never-ren volt.

-a vinyó leválasztáskor nem állt le, valamint inaktivitási leállítás sem volt.

-a linked alapján MPTool 1.10-es verzióval a More Config menüben bepipáltam a "HDD Standby" és "Eup Enabled"-et, valamint az Idle Timer-t 10 percre tettem.

-a firmware be volt tallózva autómatikusan, azt nem bántottam, de ezek szerint feltette az is :K (nem unlockoltam az MP Toolt)

Így most leválasztáskor szépen leáll a vinyó, illetve 10 perc "tétlenség" után is, ahogyan szerettem volna :K

Természetesen, itt a screenshot :R

(#1135) batagy válasza DeathAdder (#1134) üzenetére


batagy
őstag

AHA!
Ott van a megoldás!

Tehát akkor a "MP Tool -> Check Config -> Device Info" menü alatt az "X" a kikapcsolt állapotot jelenti!! Mert eddig azt hittük, hogy az a bekapcsolt... :W De akkor az "O" jelenti, ha be van kapcsolva!

Na hát mindig tanulunk!

Szerintem írok egy összefoglaló hozzászólást a konklúziókról, mert ez most rendkívül hasznos tapasztalat lett. Ezek szerint az opciók működnek is.

[ Szerkesztve ]

(#1136) King Unique válasza DeathAdder (#1129) üzenetére


King Unique
titán

Örülök, h a végén alvás is ment, mert elvileg be volt állítva. :)
Valóban figyelni kell háttérben futó progikra, nálam is volt, h pl. HDS nem engedte leválasztást, de ha feladatkezelő meg van nyitva, akkor sem engedi.

(#1131) Moleman: köszönöm a bővített verziót. :R
Tényleg jó kis rack ez a Becrux, a sok 2,5" LC-Power közül talán ez a legjobb, én is erre jutottam korábban. :K
USB 3 Y kábel és type Mini-B csatlakozó is pozitívum, a belső HDD rögzítés igaz nem csavaros, de a ház jól közrefogja a vinyót és nem lötyög benne.

Viszont ami nekem egyből feltűnt a HDS S.M.A.R.T. táblából, h a 4-es Start/ Stop Count (Indulás-leállás) és a 193-as Load/ Unload Cycle Count értéke eléggé sok és a küszöbszinthez közelít...előbbi átváltva 35414, utóbbi 946313... Ez baromi sok, a küszöbérték is lement 1-re, holott gyárilag 200-ról indul. Az előbbi meg 100-ról 65-re.
Erre oda kell figyelni, mert a Scorpio Blue-kra elvileg WD 600.000 parkolásig vállal garanciát [link], tied már jóval fölötte jár, csoda, h még megy...
Nálad, ha SATA-ra tudod dugni valamelyik gépen, lehet érdemes lenne beállítani a wdidle3 progival a 300 sec fejparkolást, mert most vsz 4-8 sec körül van. (topik).

(#1135) batagy: akkor ezzel is okosabbak lettünk, ez a "X vs O" dolgot én se vágtam...végén csak összehozzuk. :)

[ Szerkesztve ]

(#1137) DeathAdder válasza batagy (#1135) üzenetére


DeathAdder
veterán

Végre akkor mostmár minden tiszta :K
Egyébként először én is azt hittem, hogy minden x azaz pipa, valóban nagyon megtévesztő :N

Rálesek még a napokban, hogy a média lejátszón is el-e megy aludni, nagyon örülök, hogy ilyen jó kis mobil racket sikerült összedobni, és hogy segítségemre voltatok a "beállításokat" illetően :R

(#1138) CactuS


CactuS
Arcképgyáros

Sziasztok!

Smart TV mellé tudnátok ajánlani egy hűsebb külső rack-et? Tápegység nélkülit. Külsőre tetszik az lcpower lc-25u3-becrux, árban is megfelelő lehet, de a belsejéről fogalmam sincs (Nashoz van LCpower házam, nem a világ top minősége, de nincs vele gondom).

[ Szerkesztve ]

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#1139) King Unique válasza CactuS (#1138) üzenetére


King Unique
titán

Láthatod fentebb nemrég, volt kettő rackről is részletes teszt [link], a 2,5" Becrux pl. eléggé ajánlott kategória, amit te is linkeltél :K

(#1140) Reggie0


Reggie0
félisten

Sziasztok!

Nezegettem az osszefoglalot, de nem talaltam valaszt a kerdesemre, ami ugy szolna, hogy melyik USB 3.0-as kulso rack tud 250MB/s vagy nagyobb savszelesseget. SSD-hez kene, de az SSD-t en szeretnem venni, tehat nem komplett megoldast kersek, csak racket.

(#1141) King Unique válasza Reggie0 (#1140) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem e kritériumnak a legtöbb USB3 rack megfelel, célszerű SATA 3 belső csatlakozósat venni ennek érdekében.
Maga a szabvány elvileg 500 MB/s adatátvitelt tesz lehetővé elméletileg, de ez a gyakorlatban kb. max 400-450 MB/s.
Függ a dolog persze az adott USB3 vezérlőtől is, de egy megfelelő SSD-vel szerintem tudnál a 250+ MB/s tempót :K
Ebben a tesztben is a Kingston V300 szekvenciális értékei ezt támasztják alá [link]. + [link], [link].
A gyakorlati adatátviteli sebesség meg függ fájlmérettől, másik adattár sebességétől stb.
Ja és ami az egyik linkben is van, h USB 3.0-án alap esetben nincs TRIM támogatás = csökkenhet írási sebesség, esetleg élettartam, szóval nem árt ezzel is számolni.

(#1142) Reggie0 válasza King Unique (#1141) üzenetére


Reggie0
félisten

Koszi a kimerito valaszt! Akkor lehet, hogy inkabb esata lesz a dologbol.

(#1143) King Unique válasza Reggie0 (#1142) üzenetére


King Unique
titán

Nem tud USB3 +TRIM dolog hogyan műxik, v nem, de legtöbb külső gyári SSD is USB3-as (v Thunderbolt) érdekes mód...azoknál spéci módon megoldják, v SSD már firmware szinten támogatja azt nem tudom... :F
eSATA-nál "elvileg" működhet, de ha sebesség is fontos, akkor eleve olyan rackekt kell venni, ami kezel SATA 3 HDD-t és az eSATA csatija is 6 Gbps SATA. Ilyenből már kevesebb van azért, mert a legtöbb a 2-es szabványra épül.

(#1144) CactuS


CactuS
Arcképgyáros

Üdv ismét!

Egy fórumtárs kérésére megcsináltam én is a tesztet a vásárlás után.

A tesztelt cuccok:

Rack: LCPOWER LC-25U3-Becrux
HDD: WD Blue 500GB 5400rpm 8MB SATA3 Fekete WD5000LPVX

A Rackről: a rajta lévő kék led baromi erős, az egész tévét bevilágítja hátulról. (azt hiszem majd valamivel letakarom) A tapintása egyébként nagyon jó, bár oldalról valóban nem csavarozható a ház, gyakorlatilag úgy kell belepasszírozni a HDDt a keretbe és rácsavarozni a tetejét, így egyáltalán nem mozog. A tesztek lefuttatása után is csak éppen érezni lehetett a racken, hogy langyos.

Leválasztás/alvás: jelenleg még nem volt időm megnézni, mert wdidle3 és a tesztek után egyből rátettem a tévére és ott nézzük, hogy mit tud. (a TV a Live playback miatt nem hagyja aludni, de kikapcsoláskor lekapcsolva, mert elalszik a led)

A tesztek:

Atto:

CrytalDiskMark:

HD Tune:

HD Sentinel:

Ha valamelyik tesztet elbaxtam, akkor bocsánat, nem nagyon szoktam méregetni. :B

[ Szerkesztve ]

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#1145) Moleman válasza CactuS (#1144) üzenetére


Moleman
addikt

A ledet én is letakartam 2 réteg lealkoholosfilcezett celluxszal. :D (A fekete szigetelőszalagom ragasztója túl visszataszító volt, hogy rátegyem.)

(#1146) CactuS válasza Moleman (#1145) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Jó ötlet :)

Most már megy pár órája a TV, folyamatos felvétel mellett (live playback ugye), így azért már kezd alakulni a hőmérséklete, forrónak nem nevezném, de a hidegtől is messze van.

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#1147) King Unique válasza CactuS (#1144) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ez is ASM1053 chpes, érdekes ugyanaz a 1051 és 1053 VID-PID azonosítója a HD Sentinelben.
Kimaradtak ugyan a sima fájlkezelős / TC másolás tesztek, de szintetikus értékekből is látszik a lényeg, végülis az is elég.

Köszönjük a tesztet :R :R

(#1148) CactuS válasza King Unique (#1147) üzenetére


CactuS
Arcképgyáros

Ha úgy adódik, akkor nem felejtem majd el. :B

Amúgy közben megint történt 1-2 érdekes dolog:

- a felvételeket kissé szaggatottan vette fel, vagy egyből visszaugrott az élőképre (tehát folyamatosan vesz és mondjuk 10 perccel korábbi műsört nézek), de simán felvett résznél is előfordultak frame dobások, ugrások.
- egyik bekapcsoláskor az istennek nem akarta felismerni az eszközt. Kicsit megmozgattam, utána szinte egyből ment. Aztán matatás közben sikerült egy usb eszköz eltávolításba is belefutnom (azóta nem sikerült reprodukálni) Létezhet, hogy kontakthibás a cucc? Nem akarom elhinni, hogy lassú lenne a HDD a felvételhez.

Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin

(#1149) King Unique válasza CactuS (#1148) üzenetére


King Unique
titán

Az már nem kell, max úgy hogy egyben, azzal kibővítve újra betenni, ezt meg modikkal töröltetni, de azért jó lesz ennyi is. :R

TV-s részhez nem tudok hozzászólni :N , elvileg a HDD kellően gyors benne és USB2 sávszélessége is elegendő lejátszás (HD is), felvételhez is. Esetleg partícióstílus (elsődleges/ logikai), valamint TV és rack USB vezérlőjének kompatibilitása állhat talán a háttérben.

Az USB-csatlakozó és aljzat valóban érzékeny sok külső vinyónál, már kis kábel mozdításra eldobhatja egy pillanatra a kapcsolatot.

(#1150) Reggie0 válasza CactuS (#1148) üzenetére


Reggie0
félisten

A mini USB kabeleknek eleg nagy a hibaaranya, en is sokat vagtam ki a kukaba. A hiba nem is azonnal latszik, hanem 0-24-es hasznalatnal derul ki, olykor csak napokkal kesobb. Ennek az az oka, hogy nem aranyozott a csatlakozo es a dorzskorrozio erintkezesi hibat okoz.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.