Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1851) djSiku válasza djSiku (#1850) üzenetére


djSiku
csendes tag

Már meg is találtam az emberem, köszönöm szépen :)
További szép napot mindenkinek!

(#1852) Müszi


Müszi
senior tag

Üdv itt mindenkinek.

Mostanában olvasgattam itt párszor mert terveztem egy 2,5"-os rack beszerzését aztán mégis úgy döntöttem, jó lesz a legolcsóbb nálunk beszerezhető USB3.0-s példány is mivel ritkán cipelem és tudok vigyázni rá.
Végül ennél a példánynál kötöttem ki és most azért írok ide, hogy megosszak néhány tapasztalatot vele kapcsolatban.
A design az olcsó "alap"kategória de legalább alu és szerintem korrekt az elektronika is. Micro B csatis kb. 1m kábellel és jár hozzá a megszokot alap műbőr tok csavar és csavahúzó is.
Egy ilyen 2TB-os HDD került bele és simán hozza az elvárható 3.0-ás értékeket. Nálam ezzel a winyóval 125MB/s körül képes írni és olvasni is a gépem SSD meghajtója felé. Ami még gondolom pozitívum, hogy át tud menni alvásba, tehát leállítja a HDD motorját is, ha egy ideig inaktív ill. ha a leválasztására katintok.
Egyébként egy ASM 1053-as chip a lelke és szerintem bőven megéri a 2K-s hazai vételárat. Szerintem érdemes lenne bevenni az ajánlott listába, ha másért nem is, az ára miatt mindenképp.

(#1853) King Unique válasza Müszi (#1852) üzenetére


King Unique
titán

Köszönjük a beszámolót! :R

Tényleg nem rossz az árához képest, ASMedia chip frimware is kedvezően van beállítva.
HD Sentinel felismeri, illetve belül a merevlemezt úgy kell belecsúsztatni a házba, ahol egy szivacsszerű vmi a végén közrefogja, nem csavaros rögzítésű a NYÁK-ra? Jó az Samsung notivinyó is, gyors és csak 9,5 mm vastag. HDS-ben a 193, vagy 225-ös Load/ Unload Cycle Count (fejparkolás) értéke gyorsan növekszik, vagy elhanyagolható?
A kép alapján az aljzata Mini-B, de akkor gondolom hanyagul a 2.0-ás verzió van rajta, igaz?

A fenti táblázat már elég régi, egyéb elfoglaltság és kis saját trehányság miatt nem frissült, de tervbe van véve....majd okvetlenül belekerül.

[ Szerkesztve ]

(#1854) Müszi válasza King Unique (#1853) üzenetére


Müszi
senior tag

Igen felismeri a HDS legalábbis nálam a 4.5-ös verzió igen. Csak egy keskeny nyák van benne ami nem nyúlik be a lemez alá, így nincs csavar sem ott.
Volt már ilyesmi házam USB 2.0 és ugyanojan, ahogyan írod, egy szivacslap van a fenekén ami tartja. Lényeg, hogy nem lötyög benne és szétesni sem tud egykönnyen.
A csati nem olyan mint a linkelt oldal képén látszik. Bocsi, ha hülyeséget írtam. Nem tudom sajna a nevét, ill. verziószámát, de ilyen dupla valami.
Itt talán látszik:

A vinyót is most vettem és azért ezt, mert kellett a 2TB és csak ez van egyenlőre 9,5 mm vastagságban ráadásul ez is a legkedvezőbb árú most.(29K volt). Igaz 32K körül kapható gyári keretben, de az meg nem bontható sajna.
A HDS értéket majd figyelem.

[ Szerkesztve ]

(#1855) Müszi


Müszi
senior tag

Bocsi az ugyanolyan-ért :O , de kicsúsztam a szerkesztésből!

[ Szerkesztve ]

(#1856) King Unique válasza Müszi (#1854) üzenetére


King Unique
titán

Jól írtad, ez az USB 3.0 Micro-B, csak a gyártói oldal trehány, jellemzően... :DDD
Gyári kivitelben általában az extrák miatt érdemes megvenni, ha szükséges vkinek. Ha nem, akkor jobb lehet ez a külső házas megoldás.
Ja, akkor ott vetted gondolom a HDD-t is 29k értékben + a rack 2k. Igen, kompaktba is hasonló az ára [link] , de az integrált USB-s, nem hagyományos SATA csatis notivinyó, ami bizonyos eseteben kellemetlen lehet....

Amúgy egyre több 2,5 colos külsőbe van ilyen ST2000LM003 notivinyó, mert csak 3 x 667 GB tányéros = 12,5 mm + kilapítás ---> 9,5 mm vastag. A WD és a Toshiba monstrumai 4 x 500 GB tányérosak = 15 mm, ami elég böszme és házat is nehezebb hozzá keresni, ráadásul drágábbak is az olyan rackek. A Hitachi meg nem gyárt ekkorát ebben a méretkategóriában...
Bár most Toshiba és a WD is megnövelte az adatsűrűséget 750 GB/ lemez értékre és 4 tányéros, 3 TB-os óriásokat dobálnak, de attól még ugyanúgy bumfordiak...

Jó vételt csináltál összességében, gratulálok. :K

[ Szerkesztve ]

(#1857) batagy válasza Müszi (#1852) üzenetére


batagy
őstag

Köszi az infókat!

A Seagate ST2000LM003 vinyó nekem is új! Nem tudtam hogy 2TB-os háromlemezes létezik 9.5mm vastagságban! Nem rossz! WD RED 2TB 3.5"-es is durván ugyanolyan árban mozog, de ha ilyen elérhető, akkor a 2.5" talán jobb mint a 3.5" már.

Én ST500LM012-t használok amúgy , de backup céljából gondolkoztam nagyméretű vinyón is. Az ST500LM012-kel semmi gond nincsen.

(#1858) King Unique válasza batagy (#1857) üzenetére


King Unique
titán

Pedig már egy (jó) ideje piacon van. :)
Bár adatmentő szakik szerint a kilapítás miatt, a lemeztányérok közti hézag, légrés csökkenés nem feltétlenül optimális, de én nem hallottam arról, hogy bármi probléma lenne velük. A vastagabbaknál a + 1 tányér + 2 olvasófej felállás sem jobb annyival + még esztétikailag, beépíthetőség tekintetében is ront rajta...

Én is pont gondolkodom egy 2,5" 2 TB-os összeállításon, nagyon szimpi ez a Seagate-Samsung. Már csak vmi jó, egyedi racket kéne keresnem.

+Elképesztő, hogy már hol tart a technológia, 2,5" méretben is 3 TB-os cuccokat dobálnak, vagy akár RAID megoldással a 4 TB is összejön hordozható kivitelben. :))

(#1859) Müszi válasza batagy (#1857) üzenetére


Müszi
senior tag

Eleinte 2TB Samsung M3 Portable és egy Toshiba Canvio Basics volt a képben 28,5K, ill 30K áron aztán utánuk nézve eltántorított a bumfordiságuk. Majd jött ez a Seagate, de ezt a videót nézve majdnem elsírtam magam. Nem gondoltam, hogy ezeket így összeragasztják. Így kötöttem ki a külön rack és a 9,5mm-es Samsung (Seagate) winyó párosításon. Egyenlőre tetszik és nem bántam meg.

[ Szerkesztve ]

(#1860) King Unique válasza Müszi (#1859) üzenetére


King Unique
titán

M3 Portable esetében nem mondanám, hogy annyira bumfordi lenne, viszonylag kicsi, abban is ST2000LM003 van + szoftveres extrák
Általában nem ragasztják őket, hanem kis műanyag füleken, patentos megoldással van összepattintva jó sorosan a két fél. Nem valók ezek gyakori szétszerelgetésre, illetve az átlag felhasználó amúgy sem áll neki megbontani, ez is kiindulási szempont gyártáskor. A Seagate ezen új megoldása viszont valóban eléggé tré, korábban ők se így készítették....de gondolom költséghatékony termelés így lesz igazán ok. :D

(#1861) Müszi válasza King Unique (#1860) üzenetére


Müszi
senior tag

A Samsug csak érintőlegesen volt képben. Nem preferálom a márkát így igazán nem is foglalkoztam vele viszont a Toshiba volt a kezemben és meglepődtem milyen vaskosra sikeredett. Mostanában nem foglalkoztam ezekkel az újabb mobil HDD-kkel (nem voltam képben) így csak ezután kezdtem a méretet is nézni.
Meg is lepődtem mikor nézegettem a rendelt Seagate winyó képein a Samsung feliratot mert valahogy az is elkerülte a figyelmem, hogy ezek már így egybeolvadtak. Remélem a minőség egyenlőre nem került át :F . Sajna ezidáig Samuknál találkoztam leginkább hibákkal és nemcsak HDD fronton :N

[ Szerkesztve ]

(#1862) baro32 válasza King Unique (#1858) üzenetére


baro32
aktív tag

Helló

Ne haragudj hogy beleszólok de én is egy ilyen 2TB-at használok már több mint 1hónapja.
Egy asus g750jz-ben a gyári 1TB-sat cseréltem le erre a másik slotban ssd-van de ez most mindegy.
Egyenlőre meg vagyok vele elégedve igaz csak 1860GB a felhasználható hely formázás után.
Szerintem a kevesebb légrés szerint egy kicsit jobban melegszik a HDD de nem vészes na ezt azért írtam mert ugye USB-rack/ház ban nincs hűtés ezért kimondottan alumínium házat javaslok hozzá és kimondottan USB3-ast! mivel ennek a HDD-nek a felpörgetési áramfelvétele 1000mA ami az USB3-nak a korlátja.
132/130MB írás/olvasási sebessége sata3 csati van a laposban és ez a HDD-is sata3-as de mint látod sata1-es sebességet éri el csak éppen.
Remélem segítettem valamit a leírásommal.

HP OMEN 17" i9-13900HX 32GB (DDR5-5600MHz) RTX4080 (12GB -175w) SK Hynix PC801 1TB +Toshiba xg7 4TB SSD

(#1863) Müszi válasza baro32 (#1862) üzenetére


Müszi
senior tag

A SATA3-as csatolás HDD-k esetében szerintem vakítás. Még jóideig a SATA2 sebességkorlátait sem fenyegetik főleg a 2,5"-os fronton. Legfeljebb a pufferelt adatsebesség lehet magasabb.
A méret csalása mindegyiknél fennáll az 1024 es váltószám miatt és minnél nagyobb a kapacitás annál nagyobb lesz a különbség is.
Én egyenlőre egyáltalán nem veszem észre, hogy melegszik sőt szerintem hűvösebb mint a "régi" 1TB-os HGST-m.

[ Szerkesztve ]

(#1864) baro32 válasza Müszi (#1863) üzenetére


baro32
aktív tag

Igen az első részekkel egyet értek tisztában vagyok ezekkel az átváltásokkal meg minden de a melegedésre több saját tapasztalatom van mert már több laptopom is volt az életben és tapasztaltam/tudom is hogy az sem mindegy hogy az adott laptopban helyileg hol helyezkedik el a háttértároló helye.
Még azt is figyelembe kell venni hogy az adott HDD-k műszaki paramétereiből származó eltérések is okozhatnak hőfok eltéréseket pl. ha csak a fordulatot nézzük 5400/7200-es.
Mondjuk az utóbbi állításomra nincs tapasztalatom mert csak 5400-as HDD-im voltak csak de logikusan kikövetkeztetve írtam.

HP OMEN 17" i9-13900HX 32GB (DDR5-5600MHz) RTX4080 (12GB -175w) SK Hynix PC801 1TB +Toshiba xg7 4TB SSD

(#1865) Müszi válasza baro32 (#1864) üzenetére


Müszi
senior tag

A melegedés kérdését én is így látom, viszont én azonos körülmények között az új keretemben néztem a két 2,5 ös HDD-t és kb fél óra folyamatos olvasás után az 1TB-os HGST 36, míg az újdonsült Seagate csak 34 fokig melegedett. Persze más okból is adódhat az eltérés, de szerintem nem lehet azt mondani rá, hogy forrófejű lenne. A légréssel biztosan nincs összefüggésben, mivel egy hermetikusan zárt szerkezetről beszélünk. Nagyjából azonos külső méret és forma mellett a hőkülönbség csak a motortól, fejmozgatástól és az elektronikától származhat. Egy azonos folyamatos teljesítmény mellett áramerősség mérésével lehetne csak megállapítani pontosan, hogy melyik példány fordít több energiát fűtésre.

[ Szerkesztve ]

(#1866) King Unique válasza Müszi (#1861) üzenetére


King Unique
titán

Mivel már x éve felvásárolta a Seagate a Samsungot. Voltak anno Samsung merevlemezekkel (is) problémák, de ez a 2,5" M8/ M9T sorozat jónak mondható. Jobb, megbízhatóbb szerintem, mint a Seagate gyári 2,5" 5400-as példányai.

(#1862) baro32: kösz az infókat!
Melegedéssel némileg tisztában voltam, a kisebb légrés miatt, de ha nem megy 45-5x°C fölé, az még tűrhető.
Áramfelvétel meg csalóka, mert ugyan a gyártó 1000 mA-es max értéket ad meg [link], de rácímkézve már 0,85 A van [link] és egy számtechmagazin mérése alapján, a működési áramfelvétel 3,2 - 3,4 W (~0,64 - 0,68 A) között mozgott. Persze felpörgéskor veszi fel a legtöbbet.
Viszont másik topikban egy fórumtárs csinált méréseket, egy 4 tányéros WD külső vinyóval, amire elvileg 0,75 A van rácímkézve és gyártó oldal arra is 1 A-es csúcsértéket ír felpörgéskor. [mérés]

[ Szerkesztve ]

(#1867) Müszi válasza King Unique (#1866) üzenetére


Müszi
senior tag

2011-ben egész pontosan. Ez az info ugyan eljutott hozzám, de azt gondoltam hasonló lesz a szitu mint a WD és a Hitachi esetében tehát a megvásárolt név fokozatosan eltűnik ill. megváltoztatják, de ők megtartották, sőt az új típusokat is Samsung néven dobják ki. Persze lehet, hogy ilyen szerződést kötöttek.

(#1868) Ðávid


Ðávid
aktív tag

Sziasztok!
Két darab WD10JFCX merevlemezhez keresek normális külső házat. Jelenleg két különféle Raidsonic házban vannak, de az egyik USB kapcsolaton keresztül nem közli a SMART adatokat a gép felé, csak eSATA-n, míg a másikban megy a SMART, de melegszik benne a lemez (folyamatosan 41-44 fok).
Olyan külső ház kellene amiben nem főnek meg, működik a SMART értékek kiolvasása és természetesen USB 3.0-t tud a chip. Az eSATA csatlakozó külön pirospont, de nem kizáró tényező.

Előre is köszi! :R

(#1869) King Unique válasza Ðávid (#1868) üzenetére


King Unique
titán

Hi,

Ezek 2,5" Red notivinyók, amik egész jónak mondhatóak. Pontosan milyen RaidSonic külső házakról van szó, melyikre igazak az állítottak??

Topikot azért átnézhetted volna kicsit, mert tele van tesztekkel, jellemzésekkel... ezek közt bőven találsz alternatívákat és HDS kezelés is ok a legtöbbnél USB 3.0-án.

[ Szerkesztve ]

(#1870) King Unique


King Unique
titán

2,5" USB 3.0 külső merevlemez házak (tesztelt)

Captiva Alu + [link]
Chieftec CEB-2511-U3
Chieftec CEB-7025S
Delock 42486 + [link] /
Delock 42523 + [link], [link]
Delock 42537
Fantec DB-229U3 + [link] /
ŁC-Power LC-25U3-Becrux
RaidSonic ICY BOX IB-268StU3-B +WD10JFCX
Raidsonic ICY BOX IB-252StU3 & Logilink UA0106 /
i-tec MySafe Advance
• Ebay noname rack collection: 1 | 2 | 3 | 4 /

2,5" USB 3.0 + eSATAp külső merevlemez házak (nem tesztelt)

Delock 42514/ 42492/ 42488 /
• Fantec DB-228U3e, 225U3eSATAp /
RaidSonic IB-231StU3S-G /
• Orico 2595SUS3, 2598SUS3, 25A3S, 2598SUS3 /
Oyen Digital MiniPro /
OWC Mercury Elite Pro Mini /
Welland Speed Master ME-949EE /

(#1871) batagy válasza King Unique (#1870) üzenetére


batagy
őstag

Remek munka!
Egy ilyesmire én is gondoltam! :C

(#1872) King Unique válasza batagy (#1871) üzenetére


King Unique
titán

Köszönöm! :R
Néhány azért kimaradt, de azokat amúgy is nehezebb beszerezni, vagy már éppen kifutott sorozat, ahogy a mostani listában is akad(hat) pár ilyen.
Próbálom magam utolérni, néhány dologgal még adós vagyok, de a nyár folyamán rendezve lesznek majd azok is.
Az eBay rackekhez azért raktam kérdőjelet, mert chip és néhány dolog lutri, illetve bizonyos rackeket magad is kevésbé ajánlott státuszba soroltál később, de alapvetően nem rosszak és az áruk is ok.

(#1873) edari válasza King Unique (#1872) üzenetére


edari
őstag

Sziasztok.
Sshd mennyire szereti ha külső winyokent van hasznalva?

Szerk: Új akart lenni bocsi :)

[ Szerkesztve ]

(#1874) Ðávid válasza King Unique (#1869) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Szia!

Elnézést kérek, valóban nem nézegettem át a fórumot. :B Végső lépésként írtam ide, mert már minden mást kipróbáltam (Windows újratelepítés, alaplap váltás, másik külső ház...), de nem vezetett eredményre. Ráadásul vizsgaidőszak van és már a tanulással is meg vagyok csúszva... De nem siránkozni akarok neked/nektek.

Akkor kezdem a jól működő házzal, amivel csak az a bajom, hogy USB-n keresztül nem megy a SMART figyelése:
Raidsonic IB-231StU3S-G
Gondoltam ha már a másik merevlemez miatt keresek házat, akkor ezt is lecserélem a fenti hiányosság miatt.

A ház ami melegszik:
Raidsonic IB-252StU3
Ezzel nincsen semmi gond se, csak melegebben megy benne a merevlemez, mint ideális lenne.

Az utóbbi házban levő lemezt korábban hosszasabban használtam egy 3,5"-es Raidsonic IB-390StUSD-B házban (dokkoló nélkül), de időről időre lecsatlakozott az operációs rendszerről (Windows Server 2012 R2, majd Windows 7 SP1 x64), mint amikor a biztonságos eltávolítást választja az ember. Utána tettem egy próbát egy Chieftec CEB-35S Black Box-szal, de azzal is előfordult a hiba. Így aztán kölcsönkértem a párom IB-231StU3S-G házát, amiben azóta gond nélkül megy, nem volt egy leválasztási hiba sem.

Érdemes lenne inkább egy külső RAID box-on elgondolkodnom? Nem akarom őket RAID-be kapcsolni, csak ott egy házzal el lenne intézve az egész. Négy fiókos esetén meg azonnal lenne hely a bővítésre.

(#1870) King Unique
Nagyon szépen köszönöm az összeszedett listát! :R Esetleg nem lehetne ezt is betenni a téma összefoglalóba?

[ Szerkesztve ]

(#1875) King Unique válasza edari (#1873) üzenetére


King Unique
titán

Passzolom... SSHD-k terén külső házban, itt nincs különösebb tapasztalat.
De, ha abból indulok ki, hogy normál (notebook) HDD-k és SSD-k is működnek rendesen, akkor talán a hibrid meghajtókkal se lenne probléma.

(#1876) edari válasza King Unique (#1875) üzenetére


edari
őstag

En is igy gondolom. :)

(#1877) King Unique válasza Ðávid (#1874) üzenetére


King Unique
titán

Helló,

Semmi gond.
Igen, az IB-231StU3-G pont ki is felejtettem a listából...ezeknél az a helyzet, hogy, ahogy más házakat, úgy ezeket is többféle vezérlővel és firmware-rel szerelik, és van amelyikkel kompatibilis a HDS, van amelyikkel nem. Legalábbis a sima 3.0 verzió esetében így van, de akkor ezek szerint az IB-231StU3S-G modell is hasonló. Tiedben milyen chip van, mi a VID-PID azonosítója (USBDeview)? Márészt SMART adatokat ki lehet olvasni egy rakás más programmal is [link], valamint az itteni HDS topikban diskurálhatsz a fejlesztővel, küldhetsz neki riportot és esetleg akár korrigálni is tudja egy új programverzióban. Illetve a gyártói oldalon is megadja a kompatibilis eszközök listáját [link], [link].

Az IB-252StU3 esetében a másik fórumtárs nem panaszkodott melegedésre, de attól még lehet, hogy kevésbé jó hővezetés tekintetében. Mit jelent, hogy melegebben, azonos körülmények és terhelés mellett, x fokkal többet mutat a program?

RAID megoldások azért drágábbak, ha van rá keret, akkor meg lehet lépni. Viszont adatmentő szakik szerint, az adatbiztonság egyik alapeleme, az egymástól független, fizikálisan külön eszközön történő tárolás.

Majd be lesz, illetve bővítve lesz, mint mondtam van adósságom, amit majd, igyekszem rendezni, + szerkesztőtársam is átnézi és rábólint... :)

(#1876) Tesla93: akkor akár lehetsz itteni topikban az első, aki bemutatja, megosztja a tapasztalatokat. ;)

[ Szerkesztve ]

(#1878) edari válasza King Unique (#1877) üzenetére


edari
őstag

Pár nap és megjön a rack, és az ssd is, majd írok :))

(#1879) Ðávid válasza King Unique (#1877) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Megnéztem:
IS888 USB bridge
VID:1f75
PID:0888

Korábban már egyébként ellenőriztem a HDSentinel oldalán ezeket az azonosítókat és nem lehetséges ebből a chipből SMART adatokat kinyerni.

A Raidsonic IB-252StU3-mal kapcsolatban: minden egyéb tényező változatlan volt. Ugyanarra a helyre tettem a külső házat, ugyanaz a számítógép, ugyanaz a szobahőmérséklet, azonos használat/terhelés. Kb. 35-36 fok helyett ebben a házban 41-45 fokot mértem.

"RAID megoldások azért drágábbak, ha van rá keret, akkor meg lehet lépni. Viszont adatmentő szakik szerint, az adatbiztonság egyik alapeleme, az egymástól független, fizikálisan külön eszközön történő tárolás."
Ezt az elvet én is ismerem és van benne igazság, de a fontos adataimról két másik csak időszakosan bekapcsolásra kerülő merevlemezen is van másolatom. A külső RAID box-ban meg csak annyi lenne a lényeg, hogy a két lemez egymástól független lenne, pusztán csak egy "dobozba" lennének zárva és némileg kevesebb lenne a kábel.

(#1880) batagy válasza edari (#1878) üzenetére


batagy
őstag

Szia!

Most SSD vagy SSHD-ról beszélsz? Mert nem mindegy!
SSHD-val nincs semmi gond, annak ugyanúgy kell mennie.

SSD-vel az a gond, ha az USB rack nem UASP módban megy, akkor a TRIM parancs támogatás nincs.

(#1881) edari válasza batagy (#1880) üzenetére


edari
őstag

SSHD megy a rackbe, SSD meg a gépbe :)

(#1882) King Unique válasza Ðávid (#1879) üzenetére


King Unique
titán

Kevésbé elterjedt, InnoStor IS888 chipről van szó, HDS nem támogatja alapból. Az IS621-et már igen, a fórumtárs összeállítása alapján [link]. Hát ez van.

(#1880) batagy: USB 3.0-nál BOT módban nincs, de UASP mósban már teljesen ok lenne a TRIM? Vmi konkrét cikk, teszt esetleg, csak mert neten vegyes állításokat olvasni?

(#1883) batagy válasza King Unique (#1882) üzenetére


batagy
őstag

A múltkor olvasgattam és több fórum alapján azt a konklúziót vontam le hogy a TRIM az elvileg UASP esetén menne. De most rákerestem ismét , és valóban ellentmondó infók találhatóak.

UASP esetén működő TRIM-re utaló infók pl:
link1
"The old protocol BOT (Bulk Only Transport) does not support TRIM. UASP supporting TRIM and NCQ."

link2
"I have read that it is theoretically possible that a SATA SSD inside a USB 3.0 enclosure could support TRIM, provided that:

The operating system supports ATA -> SCSI command translation
The enclosure supports UASP (rather than just BOT)"

De megerősítés egyikben sincs, pusztán elméleti spekulációk ezek.
Továbbá fontos infó link3, hogy az UASP-ot natívan csak a Windows 8 támogatja, a Windows 7 még nem. Windows 7 csak akkor ha az chipset 3rd party driverei fel vannak telepítve. A 2-es linken viszont Win7-en tesztelték, így az eredményük nem mérvadó!

"Further, UASP isn't supported by Microsoft on Windows 7. The only good/easy way to get UASP going on Win 7 is on USB 3 capable main boards from ASUS, using their USB 3.0 Boost drivers (only possible on their motherboards). "

Ugyaninnen infó, hogy úgy lehet csekkolni, hogy egy rack UASP módban fut-e, hogy az eszközkezelőben SCSI eszközként jelenik meg. Ezt meg tudom erősíteni, mert a JMS566 chipes rack jelenik csak SCSI-ként, az összes többi(ASM1051, ASM1053, IS621) az csak "USB Device".

Továbbá, a legelső linken olvasható, hogy a linuxok nem támogatják a TRIM-et még UASP esetén sem, mert a TRIM egy ATA parancs, viszont SCSI megfelelőre nem fordítja át a rack. Lehet hogy nincs is SCSI megfelelője?

"This is a software issue, Linux does not seem to currently support TRIM through USB. The problem is that USB storage devices employ the SCSI command set, whereas the SSD drive implements the ATA command set. The USB enclosure has to provide a translator between these command sets. The operation called TRIM in ATA is called UNMAP in SCSI and DISCARD in the Linux kernel. When Linux receives the command to trim a device, it looks up the correct command to be sent to the device. As USB storage devices look like SCSI disks, Linux tries to use UNMAP or a couple of other possible SCSI commands. In principle, the translator in the USB enclosure could often translate UNMAP requests to the corresponding ATA TRIM, although there are probably tricky cases. In practice, the enclosures don't do this, and they indicate instead that the device does not support UNMAP. However, many enclosures implement a SCSI command to issue ATA commands directly to the device. It is called ATA passthrough. There is a standard command to do this, but some enclosures have a proprietary command instead. In fact, hdparm -I uses ATA passthrough to get information from the device. The same passthrough could be used to issue TRIMs directly to the device, but the Linux driver does not currently do that. It would have to detect that a SCSI disk is actually a SCSI-to-ATA translator that supports ATA passthrough and use the passthrough for DISCARDs instead of the native SCSI commands."

Ha jól értem, két eset lehetséges:
- A TRIM ATA parancsot átfordítani SCSI TRIM paranccsá. De ezt nem csinálja a Linux. z is lehet hogy elvileg sem lehetséges, ha nincs SCSI megfelelője.
- ATA passthrough használatával a TRIM-et ATA-ként küldi el. De ezt jelenleg szintén nem támogatja a linux. Viszont úgy vettem ki hogy a rackek támogathatnak ilyet.

Most az merült fel, hogyha ez igaz, akkor Win8 esetén sem megy a TRIM UASP esetén sem, hiszen olyankor SCSI device-ként van csatlakozva....

UASP esetén nem működő TRIM-re utaló infók pl:
link4

"It was also determined that TRIM does not work via USB 3.0 enclosure regardless of UASP support, and that manual TRIM is not possible either as SSDScope will not detect the drive inside the enclosure. "

Szóval most újragondolva, úgy tűnik hogy akkor megy a TRIM, ha az OS ATA passthrough-t használ a TRIM-hez. Az a kérdés a Win8 használ-e ilyet.

Egyébként pedig valamilyen TRIM tesztelő programmal kellene ellenőrzni olyan esetben mikor megy az UASP.

[ Szerkesztve ]

(#1884) King Unique válasza batagy (#1883) üzenetére


King Unique
titán

Ezeket a linkeket nézegettem pont én is, de helyenként kicsit zavaros és kétértelmű volt számomra.
De attól még működhet, mert Win8 topikból egyik fórumtárnak működik, TRIM-et diagnosztizál a program [link]. Bár az is igaz, hogy nála OS fut SSD-ről és iMac-je van aszem...
Illetve a gyári külső SSD-k érdekesek még ilyen téren, mert azoknál biztos van vmi trükközés, hogy működjön és olvastam is erre utaló infókat.

De nincs mese, ezt is majd tesztelni kell, esetleg megkérni valakit a fórumról.

Köszönöm az összeszedett, részletes információkat! :R

(#1885) Ðávid válasza King Unique (#1882) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Pont ezért fogok a korábban összeállított listádból nézni egyet.

Némi kis érdekesség a Raidsonic IB-231StU3S-G-hez. A gyártó oldalán látható termékfotókhoz képest az a szálcsiszolt felület sokkal világosabb.

A Raidsonic IB-252StU3 meg lassítja a gép indulását. Normál esetben a töltő képernyő után amint megjelenik a bejelentkezési, máris lejátssza az indulási hangot és egyből lehet gépelni a jelszót. Amióta használom várni kell kicsit mire be tudom írni a jelszavamat a bejelentkezési képernyőn és az USB-s hangkártyát is késve kapcsolja csak be. Az előbb direkt kipróbáltam, hogy lehúztam a gépről és csak a Windows-ba történő bejelentkezés után csatlakoztattam. Ebben az esetben minden normálisan ment a rendszerindításkor. Lehet, hogy a BIOS-ban kellene valamit állítanom a detektáláson?

(#1886) King Unique válasza Ðávid (#1885) üzenetére


King Unique
titán

OK, azokban leírták a többiek a szükséges infókat, a tesztek meg önmagukért beszélnek.

Másik dolognál, igen, a BIOS-ban kell utána állítanod. Egyes alaplapoknál és BIOS/ UEFI kombinációknál, problémát okozhat, ha gépindításkor már rá van csatlakoztatva a külső USB-s eszköz, mivel arról próbál bootolni, betölteni ezt-azt. Meg kell nézni a boot sorrendet, illetve gyártónként eltérően, lehet mást is át kell állítani, ki kell kapcsolni. De ennek mikéntjét, az alaplapod topikjában kérdezd meg!

(#1887) Ðávid válasza King Unique (#1886) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Mindenképp megyek még egy kört a kézikönyvben és utánanézek itt a fórumon is.

Köszönöm szépen az eddigi segítségedet! :R

(#1888) csubuka


csubuka
addikt

[link]

Befutott ez a csoda.

initio inic 3619pl chip van rajta. Sose hallottam még róla...

Led is világít leválasztás után, sőt a vinyó is pörög még. most valahol elhagytam az usb3 expresscardom, úgyhogy nem tudok sebességet mérni rendesen.

Viszont leállítja idővel, ha nem piszkálod, ami igen korrekt.

HDS látja, a fejlett energiagazdálkodás kinyomása nem tudom, hogy megy-e megnézem majd. Iszonyat stabil benne a hdd, kivenni mondjuk nem tuom hogy tudom majd :P

A teteje kotyog rajta viszont... de legalább fém az egész.

[ Szerkesztve ]

(#1889) csubuka válasza King Unique (#1840) üzenetére


csubuka
addikt

A "Tiltás" az nem ugyanaz, mint az APM maxra állítás nem? A tiltás teljesen kinyomja ezt a fejlett energiagazdálkodást felteszem... mondjuk ez nem tudom mit takar.

A maxra állítás meg szintén nem hagyja sosem leállni.

Persze a maxra állításra tojik rá a rackben levő vinyó. Remélem valamilyen szoftverrel ennek az inition chipnek írható a fw-je, mert ez, hogy spórolósan leállítja minidg hosszútávon nem kellemes.

(#1890) csubuka válasza csubuka (#1889) üzenetére


csubuka
addikt

*Téves az SSD fejlett gazdálkodását piszkáltam. :D Azért nem hatott a vinyóra.

A LED is kihuny, a vinyó is szépen leáll, nem csattanva, veszi a lapot. Eddigi legjobb ház. Az hogy lötyög a teteje könnyen elhárítható mechanikai gond (cserébe a kis 7,5mm es vinyóm is tökéletesen ül benne, fixen), elektronikusan tetszik, ajánlott.

Micro B usb csatija van a jövő héten mérek egyet a sebességére is.

[ Szerkesztve ]

(#1891) Zoli-bácsi


Zoli-bácsi
senior tag

Sziasztok,

a RaidSonic ICY BOX IB-273StU3 ajánlott kategória? Hasonlóan "pofás"(bár ez szubjektív) és jó rack-et tudnátok ajánlani?

Üdv: Zoli

[ Szerkesztve ]

(#1892) King Unique válasza Zoli-bácsi (#1891) üzenetére


King Unique
titán

Erről nincs a topikban tapasztalat, csak az IB-268StU3-B modellről teszt. Alternatívák meg fentebb lettek összegyűjtve, ha nem volna elég szembetűnő...[link]

(#1889) csubuka: nem teljesen, mert nálam, ugyan leállni nem engedte a merevlemezt, de attól még parkolt párat. Viszont az bőven belefér kategória.
Nem tudom, hogy az Initio chipekhez van-e olyan szinten testreszabható firmware tool, mint az ASMedia esetében? Eddig nem hallottam róla.

[ Szerkesztve ]

(#1893) batagy válasza King Unique (#1892) üzenetére


batagy
őstag

Jó kérdés.
Ha van is Innostor-hoz, akkor esetleg itt , de oroszul jelenik meg az oldal.

(#1894) King Unique válasza batagy (#1893) üzenetére


King Unique
titán

Initio és Innostor két különböző chip, nem?

(#1895) batagy válasza King Unique (#1894) üzenetére


batagy
őstag

Igen, az két különböző chip.

(#1896) King Unique válasza batagy (#1895) üzenetére


King Unique
titán

Csak azért vetettem fel, mert ő Initio chipes rackhez kérdezte, nem Innostor chipeshez.
De linked alapján utóbbihoz van tool, bár azt nem tudom miket lehet benne beállítani.

(#1897) batagy válasza King Unique (#1896) üzenetére


batagy
őstag

Jaj tényleg!
Elnézést, tényleg összekevertem!!
Tévedés volt, Initio-hoz nem tudok semmilyen firmware-t.

(#1898) csubuka válasza batagy (#1897) üzenetére


csubuka
addikt

De a 621-es Innostorhoz melyik kéne az orosz lapon? *Nekem abba kellene a leállást belevarázsolni, mert nagyon nincsen benne.

(#1899) King Unique válasza csubuka (#1898) üzenetére


King Unique
titán

Ja, szal ilyen racked is van és ahhoz...
Elsőre átfutva a listát én láttam konkrétan 621-eshez, de a kolléga hátha ügyesebb, vagy talál máshol.
Illetve, ahogy látom Innostornak is van saját MP toolja [link], a config fülón beállítási lehetőségekkel [link].. Aztán, hogy melyik mit takar, lehet-e hasonlókat állítgatni, mint az ASM MP Toolban [link] , az jó kérdés?

[ Szerkesztve ]

(#1900) csubuka válasza King Unique (#1899) üzenetére


csubuka
addikt

Én ott 621-hez (másik rackem igen, annyira nem vagyok elégedett vele...) csak valami pdf-et láttam.

Köszi, valami csak lesz, max lecserélem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.