Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Asszociációs játék. :)
- DPD tapasztalatok
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- A fintech árnyoldalai - a fordított bankrablás
- Milyen Ebook Reader-t vettem 2024-ben?
- Szólánc.
- Klímaváltozás, természetszennyezés
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
Sziasztok
Kaptunk egy delonghi esam 3000 magnifica kavefozot.
1.kerdes
Szemes omnia classicc kávét vettünk hozzá, az lenne a kérdés hogy mit csinaljak hogy olyan erosebb utosebb legyen a kave?
Maxra van tekerve az erosseg de még most sem az a nagyon ütős a kávé viszont olyan krémes a teteje
Van vmi trukk amivel erosebb lehet? Vagy mas féle kave kell bele?
Allitolag vilagos porkolesu kave kell az ilyen gépekbe, en ezt nem tudom kideriteni nincs rairva a kavekra
Masik kérdés :jobb oldalt a kat off allapotban van ha eltekerem mi lesz? Melegebb lesz a kave?Es a harmadik kerdes:az örlő tekerője kozepen van melyik irányba tekerjem?
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
válasz Rush77 #83246 üzenetére
Köszi a tippeket, igen tudom hogy az omnia nem a legzseniálisabb, igazából azért vettem mert olvastam hogy az első pár főzet nem jó, gondoltam arra jó, plusz napi kommersz kávénak(eddig linstant kávén éltem, gondoltam ahhoz képest kezdésnek ez is nagy ugrás)illetve trafikban reggeli kávénak tökéletes volt..
van piros segafredo extra strong is itthon, az gonodlom jobb választás?
illetve kis dobozka frei bonbon kávé, illata isteni..ezt a vizkeménység tesztcsikot amit adnak hozzá én nem találtam, lehet venni ilyet valahol?(delonghi) vagy olyat ami ugyanilyen tehát amivel be tudom ezt utána állítani?
továbbá esetleg valami könyv leírás hogy a legjobb gépi kávét tudjam csinálni ill.minél jobbat,+izesitenistb?
erről ha van vmi jó anyag szivesen fogadom[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
válasz vicces1 #83282 üzenetére
értem
hát nézd,eddig instant nescafén és ricorrén éltem ahhoz képest ezek is már a mennyország..
különben ha kommersz kávézóba tévedtek melyiket érdemes megejteni?
starbucks,costa,coffe shop company?
a best nekem eddig az iylesmik közül egyértelmüen a frei..biztos sehol sincs a jóhoz képest de a fentiekhez képest már 1-2 szinttel jobb +ócsóbb azért is vettem frei szemeset,de akkor kipróbálom amit írtatok
(mondjuk a Báthory u. (V.ker) non stop kávéja is toplistás nálamPallYotz-ból automata kávéfőzőhöz kezdésnek melyiket vegyem?
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
üdv
azért affelől érdeklődnkék hogy a Pall Yotz,és tsi. kávék és a kommersz(omnia,stb) között van valami? (tehát aminek kilója azért nem 8ezer hanem ócsóbb mondjuk 3-4-5e ft?
-
flash-
veterán
Sziasztok
Segafredo extra strong kávét szoktam meg, de ezt nem kapni nálunk.
Ehhez hasonló olcso friss porkolesu kavet keresek! Nem kell jobb minőség:)
Ez nekem már kave, mégse omnia classic -
flash-
veterán
válasz sz.zs. #86316 üzenetére
köszi!
ez a stílus bejött, (nem tudom milyen féle stilusok vannak) olyan csokis az utóize, akor ahogy olvasom ezek is hasonlóak, Velencei gondolások kedvence egész jó árban van sztem,és akkor ezek szerint kb olyan (ha nem jobb)minőség
Kérdés:vizkeménységmérő tesztcsíkot hol lehet venni?(westendbe media,stb)nem találtam..
elvileg a kávéfőzőhöz be lehet állitani(delonghi esm3000, bár gyárilag nem adták hozzá) -
flash-
veterán
válasz grizlisandor #86610 üzenetére
és ezek a tesztek?
[link]bár amelyik teszten az omnia második az szóra sem érdemes..
ez a Tchibo Exclusive nemtom milyen..(második teszten győztes lett)illetve mindkét teszten a lidl kávé jó eredményt ért el,akkor csak tűrhető?
(mondjuk most a lidl bellarom bio-van itthon - kaptuk - még épp iható, azért van egy segafredo strong is, már várom hogy bontsam persze az se frissen pörkölt jó kávé, de nekem az már élvezetes, és jó is így, legalább nem kell 20ezer forintos kávé hogy olyat igyak ami izlik is[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
válasz 2007ath #86664 üzenetére
Huppsz azt nem figyeltem hogy őröltek 😐
Egyébként egy automatahoz milyen szemes való? Milyen nem? Delonghi esam 3000 a gépem most kaptuk és egy ideig tuti nem lesz alkalmam lecserelni igy marad ez.
Ehhez milyen kávé a jó? :)
Most van még egy segafredo extra strong, (kaptam) ez egyébként egész jó azokhoz kepest amilyen otthon automatával főzötteket probaltam.
Valamikor érezni a főzeten a csokis utóízt de nem mindig. Olyankor kesernyesebb inkább
Ez mitől lehet? Pedig nem allitok rajta semmit
Illetve vízkeménység beallitassal mennyire kell foglalkozni? Befolyasolja ennek beállítása a főzetet? Irja a kézikönyv hogy lehet allitani de nem adtak hozza tesztcsikot
Olyat hol a bánatban vehetek?Egyebkent fogok valamilyen avx et is kapni, na azt páran ajanlottatok kíváncsi leszek az mit tud majd..
Aztan ha nem kapok már akkor majd probalom a py-t..😀 -
flash-
veterán
az automata kávéfőző a végén a kávé tetejére tesz pici kávékrémet,ezt a leírás is írja(ha picire van darálva többet, ha nagyobbra akkor kevesebbet)
ezt hogy csinálja? hiszen nem a habositót használom.. -
flash-
veterán
üdv
olvasgattam presszókávé főzés után, több cikk is van ami az átfolyás idejéből következtet a minőségre...
de az egységeknél már elvesztem(valahol írják hogy ez két kávénál értendő..)lemértem:
1 kávét főztem(két adagolócsőből folyt ki) , 51gramm jött ki pont 30 másodperc alatt( a legelső csepptől mértem az utolsó cseppekig)ez így akkor jónak számít? vagy nem?
(egy helyen leírásba még a folyás vastagságát is emlitik, nem találom a cikket, nagyon jó irás volt..mindensetre most ez nagyon vékonyan folyik, sötétbarnásan de így a crema nem világos ellentétben a korábbi kávnénál aminél először normál barnán folyt, a végén fehéren, és a crema is fehéres lett.. avx eddig nagyon jóóó!!)finom is az avx, bár az alja az utolsó korty után keserűbb volt... ez természetes? fel kellene keverni?(akkor is ha nem adok hozzá semmit?)
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
üdv
van itt olyan aki vágja az automata delonghi gépeket?szerelését?(esam 3000b)
csináltam egy kis gondot és nem tudom mitévő legyek
az is jó ha adtok valaki kontaktot aki így mailben,neten tud tippet adni.. -
flash-
veterán
sziasztok
egy -DeLonghi EC 685 Dedica kávéfőzőből hogy lehet kihozni valami jobbat?
nem rossz ez, avx brazil, stb kávékat iszok vele, elég finomat főz egyébként..
illetve valaki adna infót hogy egy avx brazil jellegű kávéból mennyit daráljak hozzá, és mekkora mennyiségű legyen a kifolyt kávé ?illetve milyen őrlőt ajánlanátok hozzá?(most egy 5 ezer forintos körkéses bosch van)
nem tudnék sokat áldozni rá, de mégis mi az a befektetés ami már szintugrás?(őrlőre gondolok) -
flash-
veterán
Delonghi Ec 685kávéfőzőm van.
Milyen szemes kávét vegye hozzá? Tudnátok ajánlani jó ár/érték arányban?
Csak arabica íz jöhet szóba
Minél kevésbé legyen savas és ne legyen semmiféle gyümölcsös ízjegye(csokis-kakaós ízvilag johet szóba inkább)Kg/árban 4-6ezerig tudok elmenni..
Illetve tuning:
Milyen tuningo lehetőségek vannak? Egyesk irnak nyomásfokozo nelkuli szűrő
Attol jobb lesz?Daráló:10-20e ft korul milyen darálót?
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
Ilyen szemes lavazza, segafredo, stb szemes 1kg os kávék közül melyiket?
Ezak a 3-4ezer forintos árú, kinai es aluljarokban arult kavek, ezek kozul konkrét tipp? (arabica kavet szeretem inkabb) -
flash-
veterán
válasz nemethsza #105755 üzenetére
persze ,tudom de ahol lakom hirtelen ezek érhetőek el,és ha mégis ezek közül választanék akkor mégiscsak érdekelne vajon van e ami egész jó? csak van aki ismeri ezeket
(omnia barista pl egész türhető,de annak van elég erős jó kávé illata bontatlanul is,a fentieknek semmi.nemtom ez számít e..)
illetve egyszer volt segafredo extra strong,az más kategória már azért,az finom volt..[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
válasz #85578752 #105764 üzenetére
na pont ezt akarom elkerülni ezt a túlkeserü izt(kicsit az gondolom mindegyik kávé),akkor ezek szerint nem a kávé fajta adja(hogy arabica v robusta) hanem inkább más jellemzők pl h öreg?
avx-ből szoktam rendelni, brazil santos tetszett(bár picit "sűrű volt) meg volt még valami olcsóbb picit ami izlett, vagy
talán a AVX 100% Arabica Blend P volt ami még jobb volt (már nem emlékszem)
(az Monsooned Malabar volt ami nekem furi volt kicsit,de még az is érdekes)boltiakból próbáltam már valamelyik lidl bio-kávét(az gyümölcsös volt,szóval az nem az én ízvilágom), illetve a lort na az már tényleg hulladék,alig vártuk hogy elfogyjon, de az omnia barista (piros meg a sárga) iható,semmi élmény de legalább nem xar (ezeknél a csomagolást fogva is árad a kávéillat, a többinél nem,ez nemtom hogy jót jelent e,vagy pedig nem mert azt jeelnti a csomag nagyon kiengedi a kávét ..amatör vagyok na, - esetleg ha tudtok valami könyvet amiből el tudom tanulni tényleg a hasznos infókat azt szivesen venném)
hát köszi a segítő szándékot, b tervnek kerestem kávét,sajnos egy pest megyei kisvárosban ilyenekhez nem lehet hozzájutni boltból(mediamarktba mondjuk van avx,de arra nem járok sokat), márpedig csak a szállítás egy ezres az már arányaiban megdobja a kávé árát,(persze autógumit netről rendelek ) ezért is érdeklődtem hogy hogy ha gyorsan beszalad az ember valami boltba talál e ihatót
meg tényleg érdekel hogy merre induljak el csésze csere nyomásfokozó nélkülire,vagy mindenképp a párezres körkéses bosch darálót cseréljem tárcsásra..[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
Szemes kávét hogy tároljam?
Ha kibontottam töltsem át egy literes nem átlátszó fém dobozba vagy inkabb hagyjam a gyari csomagolasaban es mindig zarjam vissza valami visszazáróval?
Köszönöm előre is -
flash-
veterán
kérdeztem talan mar hogy Pesten hova érdemes beulni ahol rendes specialty kávét inni, hát végre találtam egyet a hercegprímás utcában(Dose) , ebből főzik
[link]
ismeritek? vélemény?
(annyira külföldiekre vannak állva hogy a pultos - eladó barista vagy mi nem is beszlt magyarul, ilyet se láttam még, persze nem zavart ellenkezőleg 😃[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
tud valaki segíteni hogy melyik darálót vegyem?
(sötét pörkölésű,arabica a kedvenc kávéfajtám,kávéfőző dedica ec 685)
(a kávk amiket veszek bele azok a az alza - avx arabica árkategória tehát ez a kilónkénti 5-7 e ft)Catler CG 8011 (állítólag ez ua. mint a Graef CM81) vagy Graef CM 702M?
illetve milyen tampert javasoltok fenti kávéfőzőhöz? a gyári műanyagot váltaná valami picit normálisabb de nem tudom mit érdemes?
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
válasz #85578752 #120549 üzenetére
értem köszi szépen az infókat! és vajon egy egy ilyen alzás vagy avx arabica kávénál egy graef darálónak a legkisebb állás nem szokott elég lenni valószinü hogy kell alátét majd?
azt pedig akkor hogy ne maradjon pangó ha jól értem úgy lehetne elkerülni hogy üresen megjáratom valamennyi ideig?[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
válasz RetepNyaraB #120556 üzenetére
rendben köszönöm ! akkor maradok a cm702 nél
egy utolsó kérdés :tamperelőből mindegy mit?keressem meg a legolcsobb fémet? -
flash-
veterán
válasz Cathfaern #120573 üzenetére
én még nem ittem olyan kávét kávézóban ami jobb lett volna mint amit én otthon jleneleg művelek az alza kávé+dedica ec685+bosch körkéses daráló+bottomless portafilterrel. v kerületben próbálkoztam, azok az enyémhez képest zaccos ízűek voltak,a csésze alján ott is vannak általában a darabkák..
ja egy helyen ittam világos pörkölésűt mert sötét nincs is - bank utca,ráadásul a barista nem tud magyarul - na mindegy, hát én ha kávét akarok inni akkor kávét nem pedig csipkebogyóteát,dehát ez a "divat" pff.
biztos van olyan kávézó ami tényleg jó kávét csinál csak nem tudom hol keressem[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
Hát köszönöm mindenkinek a segítséget
és ha megvan a daráló is, mi az a kávé (sötét pörkölésű arabica, vagy hasonló) ami szintben ehhez a szetthez(Dedica ec685,graef cm 702, bottomless protafilter) dukál? mit érdemes még megvenni legalább kipróbálásra amin már lesz hűha érzés?
és mi az a kávé amit pedig általános ivókávénak vegyek ehhez a szetthez?továbbra is elég kb az alza? vagy avxből valami arabica(pl. brasil santos)? kapucziner?(velencei gondolás talán ami abból ajánlott ha jól emlékszem egy ilyen géphez) vagy feljebb kell menni? egyéb? Nem akarok overkillt, de nyilván azt se hogy olyan gyenge kávét vegyek amiből a fentiekből nem tudom kihozni azt amit ki lehet elfogadható áron[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
sziasztok
A Graef Cm702 es a Cm800 között csak pár ezer ft van az utóbbi javára.Az utóbbi jobban megéri? sötét pörkölésű 5-8e ft/kg kávékkal csinálnék kávét Dedica ec685 géppel.
-
flash-
veterán
sziasztok!
kávé készítésben kicsit elakadtam! hátha itt valaki tud valami jó tanácsot adni:Dedica Ec685+bottomless portafilter+graef cm800+avx tamper
a baj az hogy világosak az espresso kávé italok és olyan homogén az íze az elkészült kávéknak,ill picit földízű néha.(most volt vízköoldás,a daráló pár hetes,újonnan vettem,a víz az pepco szűrő kancsóból megy a kávéfőző tartályába,a gépen a hőfok a legmelegebbre van állítva)
kb 14g örlemény megy bele a kosárba, 25 másodperc körüli az idő gombnyomástól a gép zúgásáig.
az elkészült italok lötyik kb 31-37g-osak.
a daráló gyári kalibráción 5ös vagy 6 os fokozaton készíti a fentit.
ha finomabbra állítom akkor már kell 40-50 sec az átfolyáshoz(amig a kávéfőzőgép megy). az elkészült ital szine akkor jó lesz de akkor a kávé íze meg már erősebben keserű-fűszeres.
(próbáltam már alza kávét de most pacificoffeet is annál is ez a helyzet)
(barista mérlegem még nincs tehát most még pontosabban méregetni nem tudok, csak konyhamérleggel de azért szerintem akkor is ki kéne jönni egy jó eredménynek de valahogy nem az igazi)mi lehet a gond? a gép forró, mert előtte bekapcsolom már pár órával.
lehet hogy picit több kávéörlemény kellene a csészébe? most csak a főzés utáni állapotot tudom mutatni:
(Pacificaffe De Tommasso lefőzése utáni kép :
[kép](Amugy ennél a kávénál van valami turpisság? alzát ittam elmult hetekben, azt meg sem éreztem ez után pedig most vibrál a szemem, tuti hogy erősebb benne a koffien jóval ami érdekes merthát elvileg 100% arabica?)
vagy a darálót kellene kalibráltatni? mert ha kalibrálom akkor ugye másutt lesznek a számok, vagy ez a számozás nem lineáris hanem attól eltér tehát teljesen másképp lesznek a méretek daraálásnál ha egyet állítok a kalibráló kosáron?
[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
válasz #64905664 #121240 üzenetére
Köszi a segítséget RetepNyaraB,luksa:
hát nem tudom, én még nem szedtem szét a darálót,tehát gondolom akkor ez nem lehet gond.ugye ahogy a dobozból jött újonnan én raktam össze de ott már a kés ugye benne volt csak a tetjét meg a tárolót kellett rátenni.
mondjuk a számozás kicsit el van csúszva a 0-nál még lehet jobbra tekerni de akkor gondolom ez ilyen. nem tudom mitől lett ilyen csúnya átfolyás után most ez se mindig ilyen, valami most épp elmehetett rossz irányba, most nemsokára próbákozok aztán próbálok videót csinálni
egy picit egyébként szórja szét oldalra amikor darál illetve minden darálás legvégén ilyen nagyon rossz fémes hangot hallok mintha valami fém került volna a kések közé. amikor már üresen járatom hogy a pangót kifolyassam akkor viszont már nincs ez a hang.. hogy mi lehet gőzöm sincs[ Szerkesztve ]
-
-
flash-
veterán
válasz Peti...(16v) #121250 üzenetére
Nagyon köszönöm a tippeket !
bocsi,a látványért, az a gép 2napja még csillogott-villogott,azóta nem álltam neki takarítani(majd ma megtakarítom),ennyi elég is hogy így nézzen ki...említtetted hogy tisztítsam le a gépet,kívülről ok azt ertem tiszta sor,de belűről hogy tisztítsam ki?
a felsőszűrő az melyik? ahol folyik le a kávé azt a napokban csavartam ki csavarhúzóval,es tisztítottam ke azt a fém szűrőt,te melyikre gondoltál?
vagy inkább mindenképpen vigyem el szakemberhez aki szétszedi,stb?tamperelés:igen picit szorul, de akkor jobban odafigyekek nekem nagyon nehéz ez a tamperelés keresbem kell vmi mas technikat mert ez a fuggoleges akkarral valo lenyomassal en szanalnasabbat tamperelek minta csak beletenném ket kezzel eligazgatnám es utana nyomnám le..(ez utóbbi hozta eddig nalam a normálisabb eredmenyt)
daráló:akkor azt gondolom ki lehet zarni h barmi baja lenne..
-
flash-
veterán
válasz vicces1 #121253 üzenetére
sajnos tovvábbra is ha finomabbra veszem az örlőlt(4esre vagy még kisebbre) akkor 1 perc alatt jön le minden kávé, kevés is lesz és csöpög is-alig folyik, nem is finom...
ha 5-6 oson próbálom őrölni akkor ízre tűrhető lesz, az átfolyási idő 25-30s, de a crema továbbra is fehér-hófehér a kávé íze pedig inkább homogénpróbáltam úgy is hogy nem karba őröltem hanem a tartókába és abból szedtem át,na az az ízen valamiért javít nálam, de még mindig nem az igazi és ez a fehér szín ez továbbra is megmaradt
de akkor a jól értem a fotóim alapján ez az 5ös erősséggel való őrlés mindenképpen durva,coarse[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
dedica ec685+graef cm800 combóval készítem a kávéimat (bottomless portafilter)
alábbi tapasztalataim vannak mostanában:
(pl pacificaffe la piazza kávénéál:
új,250g kiszerelés , 5 napja bontottam, és azóta 5ösről(ez az 5ös nálam már eleve úgy értendő hogy a gyári állapothoz képest két tekerésnyit kalibráltam finomabb őrlési irányba) már 2esre kellett levenni a darálót hogy ne legyen savanyú a kávé. így 28-30 másoodperc alatt jön le a a 30g italka
de a kávé alja mindig másizű mint a teteje. alul savanyúbb, illettve sokkal intenzivebb.
de az áfolyáson is látszik elején mindig sötét aztán hamar kivilágosodik.
a kávé szine ami elkészül mindig szinte mindig világosbarna.
és még egy érdekesség: a hab egyre nagyobb, ha nézzük a kész italt a fekete hab nélküli rész méretéhez képest kétszerese az a hab ami még rákerül ám hamar le is megy.most vagy eddig volt eldugulva a gép és azért kell egyre finomabbra venni az őrlőt, vagy az őrlő kezd bejáratódni (heti egyszer leszedem a csészét kirázom az őrlőt kiütögetem meg a hozzá adott tisztitókával áttörlöm)
de az elkészült örlemény is máskor 5ös fokozaton már olyan baromi puha pihekönnyű, most 2esen is olyan "nedves" "ázott" nehézkesebb állagú.szóval érdekes változások vannak nem tudom ezek mitől lehetnek.
az elkészült kávé összeségében jobb, kezd homogén lenni, de sok esetben még azért inkább savanyú, akkor is ha a az elkészült 30g lötyi 28-30s alatt jön le pedig gondolom akkor semmiképp sem kéne annak lennie.amit egyértelműen érzek hogy az elkészült kávé mintha egyre hidegebb lenne.még épp meleg valamennyire de tényleg kissé..
-ha savanyú a kávé,de jó az átfolyási idő és az űrtartalom annak milyen okai lehetnek?
-ha túl világos a kávé,de ugyancsak jó az áfolyási idő és az űrtaltalom az mitől lehet?
-illetve ha az alja másízű mint a teteja a kávénak ?
erre a fenti 3 dolgora sehol sem találtam még magyarázatot.Persze az a kézenfekvő hogy kevés ideig folyik át,stb,de itt ugye elvileg jó az átfolyási idő, tömörítés,és az elkészült kv mennyiség is.Olyan hiba lehet hogy a bottomless portafilter csésze az hibás, nem pontosak a lyukak,stb?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest