Új hozzászólás Aktív témák

• joci2000

senior tag

válasz zsolti75 #126816 üzenetére

Ahogy nézegettem 1-2 lenovo biost, az insyde és a phoenix bios-okat használják vegyesen. És nincs egyértelmű logika hozzá. Próbáltam egy amd-s ideapad flex 5-t is, abban is phoenix bios van, de abban pl nincs benne ez a cE! lehetőség. Ott is egy sima varstore érték befolyásolja az advanced bios láthatóságát kicsit más logika alapján.

Ez a t14 g2a phoenix bios, ezért is lepett meg a cE! rész benne. Ezt sehol máshol nem találtam eddig, hogy phoenix bios-on is lenne bárhol is. Igazából nem billentyű kombinációra mentem, hanem a programkódban néztem meg, hogy mit ellenőriz a menü megjelenítésnél. Egész pontosan a cE!.6ACCE65D-DA35-4B39-B64B-5ED927A7DC7E varstore 1. byte-ját(0x00. hexa pozíció) ellenőrzi, hogy 01 van-e benne. Ha igen, akkor él az advanced és amd bios opció, ha nem, vagy nem létezik, akkor kihagyja. Ami viszont felettébb vicces, hogy a grafikus bios esetében elég gyalázatosan néz ki úgy a bios. Összecsúszik a bal alsó sarkoban levő lenovo logóval az egész. A text alapú szépen néz ki.

Régebben volt egy h2o bioshoz egy unlocker progi, ami ezt a varstore-t hozta létre windows-ból. A thinkpaden is megy, így nem kell manuálisan írkálni. Bár én efishell-t használok inkább. Gyorsabb, mintha windózba be kéne lépni és futtatni. Grub-ba feltettem egy opciót és onnan seperc alatt indíthaó.

Viszont sajnos minden bios-ba belépés törli ezt a varstore-t, vagyis csak 1 biosba belépésig lesz meg az advanced opció.(persze újra aktiválva a flag-et újra látható lesz, de aztán megint törlődik)

A P14S-nek ugyanez a biosa, mint a t14 g2a-nak. A p15 g2 és p16g2-t(ez intel, ha jól látom, az kicsit más mint az amd) nem láttam még, de belenézek. Vagy egy 4 jegyű azonosítód hozzá? pl a t14 g2a -->20XL

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés