- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
válasz
Surfym@n #126445 üzenetére
Konkrétan az m.2-esből jelenleg 6 vagy 7 gyártó cainál 8TB-at, és nem csak a Samsung. Így van árverseny is, ami miatt a m.2-esek minimálisan drágábbak már csak az egy szem Samsung 2,5"-hoz képest. Még nincs elég igény ngyobbra, hogy lejebb tolja az árakat.
Ez az egyetlen méret ahol drágább a 4TB már lényegesen olcsóbb, mivel megintcsak senki se csinál 4TB 2,5"-ost csak a Samsung.Csere esetén meg semmilyen választásod nem lesz. A SATA 2,5" SSD-k kihalltak teljessen.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Surfym@n #126445 üzenetére
> m.2-ben még nem találkoztam 8tb-os kiszereléssel.
Szerencsére újabban már van alternativa;
- Western Digital WD_BLACK SN850X NVMe SSD 8TB, M.2 2280 / M-Key / PCIe 4.0 x4
- Lexar NM790 8TB, M.2 2280 / M-Key / PCIe 4.0 x4
- ...Persze a magyar árak néha egész extrémek;
De az amazon.de -ről - akár ingyenesen is szállítanak mo -ra.
- WD_BLACK SN850X NVMe SSD 8TB Internal SSD : €624.21 incl. VAT ( br. ~ 252e Ft )> p51ben van egy 8tb-os sata ssd-m.
ha már megvan, akkor most tényleg nem érdemes ezzel foglalkozni,
de ha a következő géped modern lesz,
akkor nagy valószínűséggel már nem tudod használni csak külső SSD-ként. -
Francia91
veterán
válasz
Surfym@n #120033 üzenetére
Az M6800-asból a 7 mm magas 2TB-os HDD biztosan átmenne, esetleg gondolkozok a rendszermeghajtó M.2 SSD mellett egy másodikon később.
32 GB RAM elég, annyi van az asztali gépben is, bár lehetséges, hogy később bővítem maximumra, nálam szokás kimaxolni
AI funkciók nem kellenek, abban nem gond ha nem erős a Quadro kártyája. Kár, hogy a Win 11 által már nem támogatott a gép hivatalosanRálestem a linkre, jó hír, hogy minden trükközés nélkül rakható bele AX200-as kártya. Az M6800-asba is az került (Mini PCI verzióban), valamint az asztali ITX konfig alaplapja is azt kapta a gyári AC-s kártya helyett
Az asztali gép mellett már felesleges egy 4 kilós monstrum, hiába szeretem
Köszönöm válaszodat
Ha úgy állok, akkor rakom fel eladásra az M6800-asomat, és rápakolok egy P50-esre. 4K kijelzősöket néztem én is, az lenne a legjobb valóban. Hűtésileg a tesztek alapján nagyon jó a P50-es, korábban is ajánlották itt a topikban. Csak akkor M6800-as Precision lett a befutó
-
ChRiS_RS
aktív tag
válasz
Surfym@n #118035 üzenetére
No... újabb (nem jó) hír.
Újraraktam Win11-el és minden driver telepítése nélkül is leáll újraindulás helyett. A végén már "visszaballagtam" Win10-re és a probléma ugyanaz maradt. Kezd tele lenni vele a bakancsom.
Még az alapbeállításokat is visszaállítottam az UEFI-ben. A helyzet mit sem változott.
Egy érdekes észrevételem van: ha tápra van dugva a gép, akkor hajlandó újraindulni, egyébként nem. -
-
-
-
válasz
Surfym@n #116343 üzenetére
Menő.
Mondjuk a W530-nak ezzel nagyon nem kell szégyenkeznie, ha azt nézzük, hogy a gépek procijai között mennyi generáció különbség is van? 4-5?
Amúgy a throttlingoló W530 szerintem nem normális.
Kryonaut + TPFC-ben valami jó ventipörgetős profil (gyárilag sajnos halkra van hangolva, nem hatékonyra), így le kellene hűtenie magát throttling nélkül, a W520-ból kiindulva. -
fatpingvin
addikt
válasz
Surfym@n #116265 üzenetére
intelligens nincs, az EC megnézi a centerpin és a ground közötti ellenállásértéket és eből tudja mekkora a töltő teljesítménye.
én ma reggel a Tim82től kapott töltő fejébe (ami 90W os volt amíg működött) a barrel plug szétvágása és a másik töltőre forrasztása során (csak hozzáértőknek! nem vállalok semmilyen felelősséget azért ha valaki utánam akarja csinálni) a centerpin és a test közé bekötöttem egy 10k-s ellenállást hogy a laptopom tudja hogy ez csak 65W, nem 90. Ugyanitt ismét köszönöm, teljesen bevált arra amire kellett.
-
Francia91
veterán
válasz
Surfym@n #115015 üzenetére
Nekem most egy Precision M4800-asom van (elég jó hardverrel), de hogy mostmár árban elérhetőek a P50/51-es ThinkPad-ek, és végre van normális, duplahűtéses WorkStation kategóriájú gépük, így lehet, hogy megint visszacsábulok a ThinkPad vonalra. Az M4800-as szerintem marad, és megy bele egy Quadro M2000M videokártya még idén tavasszal, de a ThinkPad újra vonzó lett számomra a P50/51/52-es típusokkal, és ahogy elnézem, az 50/51-ben 2 db NVME + 1 db 2,5"-os hely van, ami nekem hibátlan felosztás lenne adattárolás szempontjából.
Viszont ami fontos infó lenne, és annyira még nem sikerült utánaolvasnom, hogy a P50-es szériánál MXM foglalatos a GPU, vagy lapra forrasztott? Ez fontos szempont lenne nekem
-
vicze
félisten
válasz
Surfym@n #112660 üzenetére
"P50-et érintő turbo bug-ról notebookcheck oldalán olvastam."
FW bugoknak nem árt utána olvasni, mert túlnyomó többségben javítják, de reviewban ott merad örökre akkor is ha már nem létezik.
X1CG9 CPU FW bigját is múlt hónapban javították, de a reviewban ott van és lesz. -
barnam_
nagyúr
válasz
Surfym@n #112641 üzenetére
P50 alá nem adnám, de szerintem a 6820HQ nem sokkal gyorsabb a 3840QM-nél, legalábbis az összehasonlító oldalak szerint. Nyilván valószínűleg kevesebbet fogyaszt és támogat újabb utasításkészleteket.
Igazából nekem sokkal több CPU teljesítmény nem kellene (GPU erő inkább), de jó lenne egy valamivel könnyebb, vékonyabb gép több akku idővel. Ezt mondjuk nem nehéz teljesíteni, mivel a W530 elég terebélyes gép
Ami szimpatikus még az a HP Zbook Studio és a Dell Precision 55x0 széria, ezek rendes 45W-os 4 magos CPU-t tartalmaznak, nem U-t mint a P5x.s széria. Kb. mint a Thinkad P1, csak mivel az újabb, drágább is. Igaz itt a hőmérséklet lehet gond, valószínűleg nem annyira hatásos a hűtés mint a nagyobb modelleknél.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Surfym@n #112641 üzenetére
P50-en dolgozok... igaz dokkoló nincs de TB-n kötöm rá a monitort... (igen és ilyen fura dugdosós arc vagyok)
Semmi baja nincs...turbózik eleet szerencsétlen és még sose térdelt le önmagában emiatt...mondjuk más miatt sem rémlik napi szintű probléma.Az SSD meg tök átlag a méreten belül...miért lenne nehezebb beszerezni mint bármi máshoz? -
S_x96x_S
addikt
válasz
Surfym@n #112255 üzenetére
> folyamatosan laggol a rendszer
> .. (minden módosítás érezhető késleltetéssel megy végbe),
> .. Háttértárnak csak ssd-k (SATA-2TB + Caddy-2TB + mSATA-1TB).azért az SSD-ket is érdemes megnézni ..
- SSD telítettség ( mennyi a szabad helyek aránya )
- SSD hibás szektorok, elfáradás ..
- SSD firmware-frissítéspersze SSD-től is függ
.. de azért tedd rá a havi checklistedre ezek ellenőrzését is!próbáld megnézni(kimérni), hogy mi lehet a szűk keresztmetszet ..
- disk I/O
- cpu
- memóriade még a windows is bekavarhat .. ( --> friss telepítés )
vagy akár a virusellenörző .. ami valaki ok miatt a 20MP rawok-at is átnézi .. -
válasz
Surfym@n #112257 üzenetére
Régi kezd lenni az architektúra, csoda, hogy eddig is húzta.
Számíts rá, hogy minden frissítéssel egyre inkább maga mögött fogja hagyni a fejlődés a gépedet CPU és GPU tekintetében is.
Vagy válts visszafelé verziót ps-ben és lr-ben, vagy lassabban fogsz tudni dolgozni. -
Tikakukac
titán
-
hszilard666
veterán
válasz
Surfym@n #111419 üzenetére
Álomgép, tényleg, minden cserélhető szuper hűtés, viszont batár nagy. Egy chrome citizen tatyóm van amit nem szeretnék lecserélni, úgy érzem a gép nem férne bele rendesen, és akkor még nem beszéltünk minden másról ami nálam kell hogy legyen.
Ezen túl megláttam a tápot és eszembe jutott hogy anno PTSD-m volt a 18" es Alienware gépem tápjától a 330W os delta táptól. Konkrétan nehezebb volt mint az akkori 12" es macbookom tápostúl adapterestül
Ha vittem azt a gépet valahova 2 táska volt nálam mindig, az egyikben csak a gép a másikban meg minden más.
Sokat írjátok itt a dokkolhatóságot, ne köpjetek le, tényleg nem értem kristálytisztán:
Mi a sellingpointja egy dokkolónak? Mármint a GPU-s megoldást értem, de miért jobb egy batár asztali amire ráteszik a gépet, mint mondjuk egy TB3 as dongle?
FoxiestFox!
Igazad lett!
Le fogtok köpni, megérdemlem, de egy 2012 es retinás macbook pro 15" et kukáztam. Miért? Szép vékony, tudja a 6 órát, és szerintem ilyen 30mp es képfeldolgozáshoz, esetleg 1080p-s vágáshoz még full jó. 4 mag, 8 szál, gt650m 1gb. 512SSD 8GB ram. A ramtól picit félek hogy kevés lesz, remélem nem nagyon fogom észrevenni hogy a gép az SSD ből swappol. De a legnagyobb sellingpoint a retina 2880x1800 as IPS panel, valamint a kiváló anyaghasználat! Sikerült kifognom egy magyar billes, új akksis masinát, most értem haza vele. Ezeket a sorokat már arról írom. Dobozos, teljes tartozékos, 2db töltős. és a büdzsém 25%-a még szabadon!
Belefér még egy kalibrálás is, és meg is érkeztem!
Viszont nem hibátlan a konstrukció. Egyrészt pokoli forró, másrészt fülsüketítően hangos ha kinyomom a szemét. Mondjuk ez az összes 15" es macre igaz ever
Sajnos ezzel dolgozni kell, kapni fog a gép folyékony fémet, valamint szeretném ha a hűtést ki lehetne vezetni a gép alsó részére. Picit sütni fogja a családi ékszereimet ha dolgozom vele, de lagalább halkabb lesz egy picit, valamint nem térdel le a gép.
Mit gondoltok, rossz döntés volt?
-
-
Dalion
tag
válasz
Surfym@n #104566 üzenetére
Mivel kalandvágyó típus vagyok és szeretek a saját hibáimból tanulni belevágtam a W530 CPU hűtő vs T530 projektbe. Igazából elég volt ez a komment plusz pár külföldi fórumról néhány utalás, hogy elinduljak, sokat bukni úgysem tudok a témában.
Szóval amerikából ma megjött a hőnáhított 'upgrade' cirka 70$ volt vámmal és szállítással együtt (ebből a hűtő 35$-t tett ki). Nagyon kóser példányt kaptam szó se róla, vadi újnak néz ki pedig használtként árulta a srác, a ventilátoron egy porszem sincs, így nagyon megörültem, hogy eljött a nagy nap, végre hidegre teszem az I7 3740QM-et egy életre, már ameddig nem veszek egy P51-et, mert az lesz a következő masinám ha elérhető áron hozzá lehet majd jutni.
A gépet xn-edszer szedtem szét, itt még nem volt baj, ámbár amikor eljutottam a palmrest nélküli pucér állapothoz elkezdtem gyanakodni, hogy ez nem fog összejönni. Főleg amikor rátettem az eredeti hűtőre az újat, hogy passzolnak egymáson:
A T530 hűtőjének heatpipejai sokkal jobban meg vannak hajlítva. Egy laza 1-1,5 cm-rel beljebb kellene rakni a W530 hűtőjét, hogy ráilljen a lyukakra. Ehhez útban van a gép töltő csatlakozásának belső része, továbbá az akkumulátor belső magnézium keretének a széle.Ezután már igazából tisztában voltam vele, hogy nem lesz jó, de mondom legalább egy újrapasztázásra jó lesz a mai hadművelet. Kivettem az eredeti hűtőt és biztos ami biztos alapon azért megpróbáltam beletömni hátha ki lehet ügyeskedni valahogy, de sajnos tök esélytelen:
Itt épp a VGA feletti lyukakra van beállítva, de egyrészt le sem fedi azt sem (kilóg oldalt), plusz a CPU-hoz vagy 1 cm kéne jobbra, hogy ráilljen.All in all újrapasztázás pipa, ugyanitt látszatra vadi új W530 hűtő eladó!
Ja és a W530 hűtése NEM kompatibilis a T530-al.
-
bb.bocs
őstag
válasz
Surfym@n #103381 üzenetére
hello w530-ast is nyúzok, mennyire állítottad a tpfct, és miért szükséges?
Más: adott egy x230t:
a jelenség: amikor a gép sima állapotban van böngészés ilyenek ,tök jól érzékeli az ujjamat is és a tollat is.
Amit a telegrammot megnyitom, a tollal elmászik az egér, viszont az ujjammal ugyanúgy jóna erre mondjatok valamit
más kérdés: tablet módba hajtva tök jó lenne hogyha pl a tollal tudnék fényerőt szabályozni, vagy lapozni görgetni fel le. van erre opció? (a 3 gomb már be van programozva másra...)
köszi
-
Wolfskin
őstag
válasz
Surfym@n #103429 üzenetére
nem igazán kell, de ránézek, köszi!
azt tudja esetleg valaki fejből, hogy milyen foglalat, vagy melyik procik jók bele? intelben nem nagyon ismerem ki magam
a t420s ssd jó a w530-ba? mert abból van a fiókban. szerintetek a telepített w10 oprendszer elindul rajtat?
monitor barátnőmnek nem kell, ő ágyban ülve, laptop tartó szeret dolgozni, nekem, meg azok vannak, egy dell meg egy lenovo ips (24/22). a laptop csak arra kell, ha valahova megyek.
egyébként mobilra is csináltam egy jó kis második monitort, egy kibontott 5xx FHD kijelzőből, de felbukott és megrepedt
link
-
Wolfskin
őstag
válasz
Surfym@n #103381 üzenetére
Szia, köszi végül is egy w530 lett, elsősorban a win10 kompatibilitás miatt. A saját T420s-en még elbütykölgetek a driverekkel, da a barátnőmnek nem akarok ilyen gépet
végül egy ilyen kombó lett
• i5-3230m procival
• 8gb rammal (2x4GB + 2DIMM üres)
• ssd nélkül
• k1000m vga
• aksival/ 2 órás,
• FHD kijelzővelaz érdekessége, hogy szériaszám alapján ez egy 4 magos i7 gép volt, de valaki valamikor már kicserélte benne a procit, de szerintem office-ra ez is elég lesz.
így alakult az az érdekes helyzet, hogy 2 magos gép 4 ram slotal. ami azért jó, mert a 2x4 gb samsung mellé bepattinthatom az enyémből kiesett 2x4gb-t. (én vettem 2x8 Hynixet, amikor olcsó volt a ram, 1600Mhz,1.35 V fajtából)
a kijelzőn van egy kis világos folt, benne 1 fekete pixel, de nem zavaró, és ennyiért elnézem------------------------------------------------------------------------------
gondolkodtam, hogy a sajátomat is lecserélem, de nem nagyon találok alternatívát (ehhez van 1 fullos dokkolóm, meg egy usb3 port replikátor, 3 ultrabay aksi, 1TB fiók, 1 dwd-rw, meg egy tartalék gép, amibe most jött meg a ventilátor az aliexpressről. mondjuk annak sajna nem megy a bal oldali usb slotja, vagyis néha nem megy, valami kontakt hiba...
de amúgy elvagyok vele. dolgozatm egy t440-en, a hajam égnek állt a tapipadjától...
az egyetlen bajom vele, hogy már 16:9-es a kijelzője, ami iszonyat baromság, meg az igen gagyi TN film panel. szóval inkább azt tervezem, hogy teszek bele egy FHD IPS kijelzőt, a thinkwikin van róla leírás, ahogy számolom olyan 30-ból kijönne... -
-
donjohnson
addikt
válasz
Surfym@n #96424 üzenetére
szerintem a 30-as szériától kezdve, a szigetes billentyűzet megjelenéstől számítva egyik se tudja ezt az átfolyós elvezetős trükköt. ha ezen keresztülfolyik a víz, akkor alaplaphibás lesz egyből. itt van előttem a t570 és ennek az alján sincs lyuk.
ezek a gépek már csak cseppállóak, ha megdöntöd, lefolyik róla a víz és jó eséllyel nem megy tönkre, de ez sem 100%, mert a videó alatt írja, hogy valakinek elromlott. magyarul nem önthetsz bele egy bögre teát úgy hogy kijöjjön az alján.
-
joocek
aktív tag
válasz
Surfym@n #90993 üzenetére
igen és kel egy progi is hozzá! nekem clonozással sikerült! le töltőttem hozzá egy drivertv A telepített Win 10 rá clonoztam. ki vettek a régi hdd-t! biosba be álitottam hogy ott kezdjen bootolni. utána töröltem a HDD röl mindent mikor biztos voltam benne hogy minden okés! De addig amig bent voltt a HDD nem tudtam Az ssd be tenni bootparticionak
-
-
Tim82
félisten
válasz
Surfym@n #90986 üzenetére
T530-nál még használható az mSATA "rendszerlemeznek"?
Igen.
T530-nál a HD+ displaytől mi jót lehet várni?
Legfeljebb szódával elmegy kategória. Az 1080p AUO paneleket szokták viszont dicsérni, csak nehéz beszerezni és van ára már.
T530ban az nVidia VGA-tól lehet várni valami teljesítménynövekedést (videólejátszás), vagy elég csak az intel-est használni. Növekedhet ettől az üzemidő?
Szerintem elég az Inteles. Az Nvidia kártya használatától biztosan nem fog.
-
metal01
őstag
válasz
Surfym@n #90519 üzenetére
Nálam T420 2620m-mel idle 34-36 fok. Átlag használat mellett 45-50 fok. Ha megizzasztom kaparja a 85-90 fokot is. Szintén LR-mal.
A TPFC-t szvsz érdemes a BIOS vezérlésen hagyni. Én is úgy használom. Informatív jelleggel. Csak a hőfok értékeket sasolom onnan. Ezeknél a prociknál már nem nagyon érdemes játszadozni a ventivel. Elég hamar és rendesen melegednek. Meg kellene kenni újra azt a procit és pucolni a ventit, oszt' jó lesz az
Az "s" mindig is kicsit jobban melegedett a kialakítása miatt.
-
azbest
félisten
válasz
Surfym@n #90454 üzenetére
Lehet ott is úgy megy, mint amikor állami intézményben leltároznak. És a trehányság miatt fele sincs már meg a cuccoknak. Nem feltétlen ellopták, csak úgy dobták ki, hogy nincs kivéve a nyilvántartásból. És akkor kunyerálgatnak, hogy régi magnó meg monitor meg tudomisénmi nincs e valakinek, amit leselejtezhetnének, hogy darabra meglegyen
-
-
-
Chaser
legenda
válasz
Surfym@n #65994 üzenetére
Baxa meg a T9600, felnéztem bayre, volt egy 37$-ért postával, már az enyém.
Eladó új T9400
scarbantia Grafikázni kalibrálás nélkül biztos alkalmatlan. A zöld az ami a legproblémásabb. Csinálgatjuk a webshopot, ződ' betűk vannak, de az LG-n libafosch színű, mondom ez nem jó, cseréljük. Aztán megnéztem IPS monitoron, pont olyan a szín amilyet akartam
de legalább tudom hogy nem mindenki azt fogja látni amilyet akarok..ezért lehet a végén mégis kénytelen leszek cserélni egy másik színre.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Surfym@n #65994 üzenetére
Nekem a Lr 5 nem jött be, még asztalin(Xeon W3540, 18GB RAM) is lassabb valamiért(szintén 5D raw), és amúgy meg nem tud többet érdemben mint a Lr 4.4. Így egy próba után vissza is léptem. Amúgy szép-szép az LG panel, de azért képfeldolgozásra erősen határeset. Kalibrálás nélkül meg egyáltalán nem jó.
Ezt a Thinkpad dolgot meg inkább valami Volvo 850/V70-hez hasonlítanám, mint a veteránozáshoz. Kényelmes, minőségi, klasszikus, ikon. A Frankenpadom is inkább youngtimer kategória.
Ez az, amivel nem rohadsz le az út szélén, még nem olyan kompromisszum mint egy veterán, biztos nem olyan kényelmes mint egy új csoda, de élvezet vele élni.
Ár-érték arányban meg verhetetlen ma egy W/T500, kinek mi kell. -
-
metal01
őstag
válasz
Surfym@n #58828 üzenetére
Persze, a kártya a helyén van. Ha nem lenne azt hiszem kiabálna is a GPS szoftver, hogy nincs SIM. Tegnap este kipróbáltam a teraszon. Talált is 6 műholdat, de a lokalizációt még mindig nem határozta meg. Lehet, hogy kevés volt neki a 10 perc. Ma este megpróbálom újra.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Melyik tápegységet vegyem?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Spórolós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- További aktív témák...
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MSI CYBORG 15 A13V
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest