- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szente #99936 üzenetére
Ezen a fórumon nem sok jót írnak a Stilo gyári autórádiójának más típusra történő lecseréléséről
A kormánytáv csak speciális adapter segítségével (80 EUR
) illeszthető más típusú autórádióhoz, de akkor is kézzel kell pl. ki be kapcsolni a rádiót.
Nem egyszerű felokosítani a rádiódat
Viszont ott van a fórumon az ISO csati bekötése, mintha lenne jobb/bal hangbemenet, ki kellene próbálni...
-
ViZion
félisten
válasz
szente #99928 üzenetére
Milyen autó és milyen fej egység?
Egy belépő 25-35k fejegységgel nem lesz baj és akár a kormányról vezérlés is megmarad, de az átalakító extra pÍz. Kell egy beépítőkeret, ami nem olcsó, 2 dinről 1 dinre a fókámba valami 6k volt, még régebben. Mondjuk ez így olyan 50-60k, ami nem kevés.
Ha van CD váltó kimeneted, akkor arra is lehet vevőt rakni.
Car audio BT upgrade keresésre tengernyi megoldás jön.Donki: Mikor meguntam ezekkel a szopkodást, akkor cseréltem a kocsiban mindent... Volt már, h a boltnál sorba bontottuk a transmittereket, mert a gázadással együtt "muzsikált", vagy pattogott, stb. ha az itthoni 7-10 k cuccok hulladékok voltak, akkor nem biztos, de 99% a 2000 Ft-os Alis is az.
-
válasz
szente #99928 üzenetére
tippre, semmi se biztos csak a 45 év tapasztalatom.. hátha bejön.
ina1,2 inb1,2 ezekre kellene mennie a magnófejról a bal-jobb 2-2 vezetéknek. Le tudod követni a nyákon? ha jól tippeltem már fél győzelem
vcc-gnd ezek a +- táplábak.
vref, hsw, gőzöm sincs... illetve a vref-en valamennyi stabil feszültségek kéne elvileg lennie.
eq a-b ezek a korrekciós görbe és az erősítésért felelős kivezetések, ezeken ellenállásokat és kondenzátorokat kéne látnod idekötve
outa. outb ezek kellenk neked, ezen adja ki az IC a fejről érkező, kb. 500-600szorosen erősített, korrekcós görbével ellátott kimeneti jelet.
Nem tudom hogyan tudsz erről megbizonyosodni.
Legegyszerűbben úgy hogy ideiglenesen betolsz egy üres kazit és valahogy betámadod a outa outb lábakat pl a kezedbe fogott varrótűvel.
Ha sercegés, brumm lesz akkor ez az amit keresel.
Lehet azért kell kivenni az ic-t mert ha nincs magnó állásba akkor mutéz azaz kimeneteit a testhez zárja, ezt nem tudom.
De ha úgy van ahogy elgondoltam, elég a két nyák csíkot snicerrel elvágni és akkor az ic nem szól már bele semmibe. És ide kötni, az elmenő 2 nyák csíkra a BT bal-jobb kimeneteit +természetesen a gnd, test, árnyékolás.
Ha nem jól okoskodtam sorry, semmi garancia, én se találtam semmit az ic-ről sehol. -
válasz
szente #99928 üzenetére
Szerintem jobban jársz egy ilyesmi bluetooth -> FM transmitterrel.
Ez azt csinálja, hogy bluetooth kapcsolaton keresztül veszi a hangot a telefonról és azt egy FM sávon átküldi a rádiódra.
Nem kell semmit bontani, szerelni csak bedugod, összelövöd a rendszert és hallgatod a zenét. Kell keresni egy üres FM sávot, oda állítod a kütyüt, meg a rádiót is és máris szól.
Használtam kényszerűségből én is ilyesmi kütyüt, a hangja egész elviselhető volt. Mivel a szivargyújtóba be kell dugni, ezért kihangosítóként gyengén működik (messze van a mikrofon a szádtól), de működött.
-
válasz
szente #99922 üzenetére
Ez a leírt módon működik de nagyon rossz megoldás.
Tudom könnyen beszélek itthon a fotelból, de talán még meg tudnék egy ilyet normálisan csinálni, átalakítani.A magnó pre-amp az 99% hogy egy külön IC, külön fokozat.
Mivel a dsp-be nem nagyon szoktak mikrovoltokat bevezetni.
Meg kéne keresni a magnó korrekciós előerősítő kimenetét.
Ott elvágni a nyákot, bal-jobb, és ide kötni a BT modul kmeneteit.
Vagy betolsz egy kazettát és akkor átvált BT-re, vagy még ezt is lehet máshogyan kivitelezni, akár a kazetta mechanika motort kikötni, minek menjen, és megkeresni a mechanikán az átváltó mikrokapcsolót.
Necces ha a rendszer figyeli a kazettát, és ha nincs akkor valami hibát jelez, erre nincs komkrét tippem.Több ilyet alakítottam át anno aux-ra.
Minden funkció megmarad, a fader, a dsp is.A leírt módszerrel nem tudsz majd se kormányról se a rádióról se hangerőt se semmit állítani mivel közvetlenül a front bal-jobb végfokot hajtod meg. Csak a BT modulon tudsz majd hangerőt állítani de ezt le is írja csak félreérthetően fordította a gugli.
Arról nem is merek beszélni hogy az esetek döntő többségébe, ha a BT modul kicsit gagyi, és közös a táp, márpedig egy autóba közös lesz, olyan digitális zajtengert fogsz "hallgatni" hogy élvezhetetlen lesz.
Nem akartam elvenni a kedved bizisten
-
DigitXT
félisten
válasz
szente #99924 üzenetére
Sanszos, hogy az öreg rádiónak alapból is ótvar a hangja, vagy még a BT adapter is lehet borzalmas átvitelű (találkoztam olyannal, lehet, hogy telefonálni, talán, de zenére még az ellenségemnek se), szóval én inkább fejegység cserében látnám a megoldást. De nyilván nem erre a válaszra számítottál, úgyhogy csak egy OFF vélemény. Néha a "Great Scott" is arra a következtetésre jut, hogy adott cuccot nem éri meg megépíteni, jobb megvenni...
-
DigitXT
félisten
válasz
szente #99922 üzenetére
Ha kazetta helyére akarsz tenni, arra speciel már évekkel ezelőtt is létezett megoldás.
Ha meg van AUX bemenet, akkor okafogyott az egész kösd arra a BT vevőt és kész.
-
-
válasz
szente #92921 üzenetére
A szomszéd néninél a bojler okozott ilyet. Hosszú ideig (majdnem egy évig) csak havi-kéthavi időközben vágta le az ÁVK-t, már-már kezdtük azt hinni, hogy unatkozik, és direkt csinál valamit. Aztán eljött a pont, amikor nem tudtuk neki visszakapcsolni, akkor derült ki, hogy a bojler. Fűtőszálcsere után rendbejött.
-
mezis
félisten
válasz
szente #92919 üzenetére
Az a dagi jobb szélen érintésvédelmi Fi relé. Ha a rajta fázison átfolyt áramból 30mA-el kevesebb folyik vissza a Nulláján, akkor kapcsol le.
Nekem egyszer egy nagyon közeli villámcsapáskor is leoldott. Egyébként pl hűtőszekrény leolvasztott vize is a kompresszoron végigcsorogva is okozhat leoldást. -
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szente #80130 üzenetére
Nem hinném, hogy esélytelen, TV-szervizemben háttérvilágításokat javítok, ahhoz képest bizonyára nem lenne ellenfél ez sem.
De így fórumon keresztül korlátozottak a lehetőségek, illetve vállalni sem tudnám, mert a fórum nekem csak anonim hobbi, így csak elvben tudok hozzászólni.
Mindamellett gyakoribb a LED-ek hibája. De pl. a 12 V-os LED-szalaghoz, 12 V-os driver kellene. Itt azért van több tisztázandó feltétel.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szente #80119 üzenetére
Van egy hideg és meleg LED-sor, valószínűleg közös pozitív.
Áramgenerátoros drivernél nem használnak ellenállásokat. Amikor ellenállások biztosítják az áramkorlátot, lehet fix feszültségű a driver, illetve az is PWM-szaggatott a szabályzáshoz, itt például a negatív ágon kapcsolgatva.
Pontosabban át kell látni a LED-hálózat megoldását, de a kép is túl szűk látószögű.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szente #61617 üzenetére
A kenő spray-től is tökéletesen meg szokott javulni (ha nincs egyéb, maradandó hibája), emiatt nem érdemes venni még egy másikat is.
Műanyag fogaskereket, csigahajtásokat stb. gyárilag nem egyszerű szilikonzsírral kennek, hanem speciálisan adalékolt, amitől nem áttetsző, hanem fehér, esetleg sárgás lesz a színe. Abból is van lítiumos például, bár nem tudom, hogy konkrétan azt használják-e.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szente #61614 üzenetére
Pedig kontakt spray-vel szokás, szükséghelyzetben sebbenzinnel hígított műszerolaj, de az nem olyan hatékony:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_57939-57939.html
Műanyag fogaskerekekre van speciális, fehér szilikonzsír, valahol láttam eBay-en, de ott sem az olcsók közé tartozik. De annak idején videoszervizben sem volt ilyen, csapágyzsír is megtette.
-
Ebit
addikt
így.xp alatt még mindig jó.köszönöm az eddigi segítséget!
Most érdemes lenne,űjraolvasni a 8382 hsz-t.
A hibakeresésnél,mindig érdemes visszamenni,addig az állapotig,amig jól műkődőtt,és az időközi változtatásokat kizárni a lehetséges okok közül.
Bekötéseket,meg müködtetés előtt célszerű újból ellenőrizni. -
And
veterán
A VGA-csatlakozók bekötése: [link], de gondolom, ezt v. egy hasonlót már úgyis megtaláltál.
"a szalagkábel az gyári dsub csatlakozó madzagja,egy low profile vga-ról leoperálva."
Hát igen, sajnos erre a fajta (amúgy külön simán beszerezhető) csatlakozóra kizárólag szalagkábelt tudsz kötni, a mechanikai kialakítása is olyan. Nem hinném, hogy a gyári kábel árnyékolt lenne, mivel azt nagyon nehezen lehetne kivitelezni. Ott szerintem csak kétféle módszerrel lehet védekezni a zavarok és az illesztetlenség ellen. Az első maga a rövid (!) kábelezés volna, a csatlakozót a lehető legrövidebb, legfeljebb pár centi szalagkábellel kellene a VGA-aljzatra kötni. A másik módszer az erek elszeparálása lehetne, a jelet vivő (VGA_R, -G, -B) szálak közé GND-t illesztve, ahogy azt az ATA80-as kábelnél is csinálták. De sajnos te utólag ezt nem tudod kialakítani, mivel a szalagkábel-csatlakozó kiosztása (így az erek sorrendje a kábelben) már adott. Ezért marad az első lehetőség. Tisztességes távra VGA-t vezetni sajna csak erenként (mármint a konkrét képjelet vivő három eret értve) árnyékolt, 75Ω-ra illesztett kábellel lehet. Azt is számításba kell venni, hogy egy PC-ház belseje nagyfrekvenciás zajforrásokkal igencsak terhelt, ezért a leírtak arra fokozottan érvényesek. -
And
veterán
"nem tudtam rakotni minden vezeteket,csak a h es v sync-t a szineket es azok foldeleseit."
Az alapszintű működéshez más nem is kell. De az árnyékolatalan és / vagy illesztetlen kábelvezetést a VGA nem szereti (ahogy bármely más nagyfrekvenciás analóg jelre sincs épp jó hatással az ilyesmi), ezért ilyen jeleknél erősen kerülendők a natúr szalagkábelek, meg hasonló vacakok. Szóval szerintem ott nem biztos, hogy a bekötéssel van a probléma, hanem lehet, hogy egyszerűen nem megfelelő minőségű a jel vezetése. -
atesss
addikt
játékokban vibrál a kép elég erősen.
És csak játékokban ? Mert az így furcsa lenne.
Szerintem linkeld be, úgy többet tudunk mondani.
Szerintem ha jól sejtem, talán az lehet az első probléma, hogy viszonylag hosszú kábelt használsz árnyékolás nélkül. Ami a Low Profile VGA-kon van néhány cm-es, ott még elmegy árnyékolás nélkül, de hosszabbnál már nem nagyon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- Google Pixel topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen házat vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Robot fűnyírók
- További aktív témák...
- HP Pavilion 2 in 1 Laptop GARANCIÁLIS 2026.07.20-ig
- i9-9900KF RTX 2060 16GB DDR4 1TB SSD Gamer PC!
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- BONTATLAN ÚJ iPad Pro 2022 2024 M2 M4 Chip 11 és 12,9 128-2000 Deák Térnél Azonnal ÁTVEHETŐ
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
- 88 - Lenovo ThinkBook 16p G4 (IRH) - Intel Core i7-13700H, RTX 4060 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest