Hirdetés

2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1155) Piftuka válasza viking19 (#1115) üzenetére


Piftuka
veterán

"talán a megvilágítás[S]i technika miatt- kap a világos rész egy ilyen glóriaszerűséget."

Így helyes a kijelentés.

Amit láttál, az ún. "blooming" jelenség. LCD televíziónál természetesnek mondható, hiszen a LED háttérvilágítás fényeit nem tudja "panelszendvics" arra dedikált szűrőrétege 100%-ban kiszűrni.

Mivel nem pixel szinten történik a világítás ki-bekapcsolása, óhatatlan, hogy a fényes képrészek körül a legjobb szűrés mellett is van egyfajta "derengés".

Nem FALD-os, de jóminőségű, fényszivárgástól mentes panellel szerelt tévénél ez kevésbé tűnik fel.

A kiváló kontraszt, és az emberi szem a javunkra dolgozik. A sok fényes terület körül is ott van a derengés, de a "tökéletes" fekete részekkel látványban nem tűnik fel, mert a kép teljes területén ugyanakkora a mértéke.

A Samsung Q60 és Q70 esetében tehát erről van szó.

A FALD technológia esetében viszont, ami előny, az hátrány is. Viszonylag sok zóna van, és a nagy része mögött lekapcsolja a világítást, amely területeken a fekete tényleg fekete, és azok a területek nem világítanak.

Viszont az emberi szem kapásból azokra a képrészekre fókuszál, ahol a fényes képtartalmak látszanak. Egy nagy fekete háttér mellett (pl. egy sötét erdőben játszódó jelenet, vagy metróalagútban a falon lévő 1-2 lámpa, stb.) a fényes tárgy rendkívül szembetűnő.

A szemed arra áll rá, és sokkal intenzívebbnek látja a fényes terület melletti, tökéletesen fekete részek és a fényes rész közötti határt. Gyakorlatilag még optikailag is felerősödik az a bizonyos "derengés".

Ezt a gyártók különféle, a saját hardverük és szoftverük által vezérelt "Dimming" megoldással igyekeznek csökkenteni.

Vannak rosszul sikerült implementációk, és vannak hatékonyak.

Utóbbiak közül az egyes gyártók más-más megközelítést alkalmaznak. A SONY processzora a legjobb a piacon, ám sajnos rendkívül kevés zónát alkalmaznak. Viszont a rendkívül jó színreprodukció, a piacvezető mozgásmegjelenítés, és a finom átmeneteket biztosító profi "dimming" metódus megmenti a FALD-os tévéiket.

A Panasonic processzora ugyanolyan jó (sőt, talán az a legjobb), de ők szakítottak a FALD megoldással, így talán már soha nem tudjuk meg, mire lenne képes egy olyan LCD készülékben, mint a zseniális "DX900" volt.

A Samsung processzora kevésbé fejlett, ezért ők nagyon agresszív "dimming"-et használnak. Olyan erősen leszabályozza a fényerőt a megvilágított területeken, hogy a "blooming" jelenség minimális.

Ennek eredményeként viszont ún "black crush" jelenség tapasztalható, ami az árnyékok részletességének elvesztésével jár. Cserébe a fekete szint természetesen kiváló.

Ezt láthatod a Q80 és Q90 tévéken. "Koromsötét" szobában tévézéshez jelenleg ezek a legjobb LCD televíziók.

(És a SONY Z8/9 sorozat tagjai, csak azok még drágábbak, mint a legtöbb QLED. Bár, ha így folytatja a Samsung a termék- és árpolitikájával, akkor nem kérdés, hogy a SONY "Z" sorozat jobb vétel lesz. 2-3 millió forintért egyértelműen a SONY jobb vétel, mint bármelyik 4K/8K Q90/Q95 készülék.)

Aztán itt van a Hisense, amely még nem tudott a fentiekhez hasonló minőségű processzort alkotni, viszont a konkurensekhez képest nagyon sok zónával dolgozik, és szoftverből agresszívan szabályoz, miközben piacvezető fényerőt produkál.

Ezek kombinációjával megalkotta a jelenlegi egyik legjobb "dimming" megoldást a piacon. A tesztelők egyöntetűen az élre sorolták a végeredményt, a SONY, TCL és Samsung tévéi ellenében, gyakorlati használat mellett. A Q90 van vele "egálban".

Fontos tudni, hogy náluk ez oly' nagy mértékben szoftverfüggő, hogy pár hónapja az egyik frissítés tönkretette a kiváló eredményt. Annyira feltekerte a fényerőt, hogy romlott a fekete szint és erősödött a "blooming".

Egy következő frissítéssel ezt orvosolták, ám még az is lehet, hogy a Media Markt-ban kiállított Q8F tévé az ominózus, rosszul sikerült szoftverrel futott.

És ha figyelembe vesszük, hogy az áruházban "bemutató" módban fut minden készülék, akkor könnyen belátható, és megérthető a végeredmény. Hiszen azokat a módokat éppen ilyen (rendkívül erős megvilágítású) környezetbe tervezték; gyakorlatilag maximális fényerő, és "vivid" színmegjelenítés jellemző rájuk.

Mindezek miatt soha nem lehet 100%-ban releváns, amit az áruházban látsz.

Amikor ott tesztelsz tévéket, akkor előtte "Normal" módba kell váltani a képbeállítást a készülék menüjében, és behangolni az alapvető funkciókat a szerinted jónak vélt, neked tetsző módba.

És még így is csak arra a következtetésre juthatsz, hogy milyen teljesítményt produkál a készülék intenzíven fényes környezetben.

A többi teszteléséhez "sötétszobára" lenne szükség, ami sajnos már nem jellemző az áruházakban. (Korábban még a Media Markt-ban is volt.)

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.