- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
corran9
tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, remélem tudtok válaszolni. (A keresőben próbáltam választ találni, de lehet csak én vagyok vak, sry ha már volt róla szó)
Ma vettem egy WD Red 2 TB-os vinyót, és már gyanús volt a dolog, hogy elég lassan bootolt a gép. (A rendszer egy win7 pro, eddig 2 sata-s vinyó és egy ssd van a gépben, amik probléma nélkül mennek immár több éve.)
A probléma az, h a win nem tudja inicializálni a vinyót (számítógép kezelés ->lemezkezelésen belül vagyok), próbáltam MBR-ben és GPT-ben is, ugyanaz az üzenet: "I/O eszközhiba miatt nem lehet a kérést végrehajtani"
Eddig a gúglit bújtam, de nem találtam megoldást. (Az eddigi 2 vinyó 2 samsung, egy 750 Gb-os és egy 1 TB-os ami a gépben van.)
Vki vmi ötlet? Előre is köszi a segítséget!
c.
-
válasz
mefistofeles #40898 üzenetére
...pontosítok, valószinüleg az a szerencsétlen konstelláció áll fent, hogy a deszkám+ a win 8.1 + a spire ház együtt nem műkszik. Maga a merevlemez közvetlenül a gépre dugva ugye tökéletes, írható, olvasható stb......
-
válasz
wanted5 #40897 üzenetére
Az az igazság, hogy eddig semmi efféle nem merült fel, a régi és akár a leg újabb harverek is azonnal megvoltak, bűvészkedni sem kellett semmit.
A nejem gépén (nem újabb hanem régi és gyenge) win 7 alatt tökéletesen megy minden és a lemez használható. Nálam ugye ez az írásvédettségi mizéria van de ezt sehogy sem tudom megkerülni vagy feloldani. Látja a lemezkezelő, tudja a méretét azt, hogy NTFS (tökéletesnek látja, az is...) de csinálni nem tudok vele semmit.A windowst mint kizáró tényező nagyjából kilőttem mert linux alatt sem volt látható a cucc. Szóval nagy valószimnüséggel alaplap lesz a ludas. Sajna tudom a win 8 nem támogatott rajta de eddig minden ment simán. Sőt a win 10 RP is futott már rajta hibamentesen!
Talán az lenne számomra a tökélete megoldás ha win 8 as, 775-ös foglalatos, DDR3 at támogató deszkát szereznék bele (próbáltam már) de ez a hármas így ritka mint a fehér holló és lóvém sincs most rá......
-
wanted5
őstag
válasz
mefistofeles #40896 üzenetére
konkrét dolgot nem tudok mondani, csupán tanácsolni vagy 1-2 tippet adni még
Én a helyedben azt próbálnám még ki, hogy egy másik gépen ami sokkal újabb és ugyanúgy win 8.1 van rajta, hogy azon gond nélkül működne-e? Akkor ugye kiderülne, hogy a windowsnak nem tetszik-e a külső rack, ami egyébként szerintem kizárt.
A személyes véleményem szerint (ami persze lehet, hogy nem igaz, majd megcáfol valaki, ha esetleg jobban ért hozzá) a te géped és a win 8.1 együttese a hiba oka. Azért gondolom ezt, mert amit írtál alaplap típust az alapján G41-es chipset van rajta (meg ugye akkor 775-ös proci) és ez nem egy mai darab már, konkrétan 2008-as. Én egy ilyen gépre max win7-et tennék csak fel, persze fut rajta az újabb is, mint nálad is a 8.1 csak ilyen kompatibilitási problémák merülhetnek fel. -
válasz
King Unique #40893 üzenetére
Hát ezt lassan feladom. nem engedi a tulajdonbavételt. Mikor a művelet végére érnék közli, hogy nem lehetséges mert a meghajtó írásvédett.......
-
Kernel
nagyúr
válasz
easy...rider #40892 üzenetére
HDD hibára figyelmeztet és elvileg F1 megnyomására folytatná a bootolást, de mégsem teszi.
Volt már olyan HDD hiba a történelemben (pl. Maxtor), amikor boot-képtelenné válik, de adatot még lehet rajta tárolni. Milyen hibaüzenetet ír ki?
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #40891 üzenetére
Nocsak, akkor mégis valami driver/ firmware update kellett neki. Örülök, hogy végül összejött.
Bár, arra senki nem gondolt, tudtuk, h elavultak a drivereket. A,ikor azt mondtad, up to date a rendszer, azt hittük ezen része is.
Ha nem enged rá írni, egyebeket módosítani, akkor a saját tulajdonba vétel segíthet.
Ezt lehet fájl/ mappa/ egész meghajtó szintjén is alkalmazni. Esetedben utóbbit célszerű. -
easy...rider
őstag
Sziasztok!
Olyan problémám van hogy laptop HDD eléggé badsector-os és (gondolom) a bios kiolvassa a SMART adatokat és emiatt nem enged bebootolni. HDD hibára figyelmeztet és elvileg F1 megnyomására folytatná a bootolást, de mégsem teszi.
Vinyot kivettem, mélyformáztam egy programmal, HDD sentinellel futtattam "lemez felületének újrainicializálása" tesztet de a vinyó továbbra is 0%-os kondíciót jelez és kb 520 bad sectort.
Biosban próbáltam kikapcsolni a SMART funkciót, de nincs rá opció ebben a ThinkPad-ban.
Hogy tudnám megoldani hogy bebootoljon a laptop? Nem akarnánk még vinyot cserélni, nincs rá keret. Lehetséges a SMART adatokat törölni, vagy kikapcsolni, vagy nem tudom ... hogy a laptop ne sípoljon miatta?
-
Na skacok, közel vagyok a megoldáshoz.
Először feldobtam egy Linux mint rendszert (live) és az sem látta! Innen nem win 8.1 hanem rendszer. Frissítettem az összes USB hez és chipsethez tartozó drivert és tadamm látja a meghajtót. Most már csak az a problémám, hogy azt mondja írásvédett, így semmit sem tudok rá mókolni. Hogy a vérbe tudom a meghajtó írásvédettségét megszüntetni? -
StSanya
senior tag
válasz
mefistofeles #40888 üzenetére
King Unique +1
Nem tudom mennyire mérvadó, lehet hogy csak lustaság, de végül is a linkelt oldalon sincs szó Win8 támogatásról ("Supports WindowsME/2000/XP/VISTA/Windows7/Mac OS 10.X").
A másik, hogy elég régi chipseted van (ICH7), 8-as alapból támogatja, kérdés hogy mennyire, de már Intel driver így nincs hozzá...
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #40888 üzenetére
Ez a Spire rack Via Labs VL700 chipes, amit gyártói oldal is említ [link]. Azt nem tudom a tieden milyen firmware van, de elképzelhető, hogy vmi összeférhetetlenség van a Win8.1-gyel. Persze ez csak úgy derülne ki igazán, ha azon a gépen Win7 alatt is ki lenne próbálva (dualboot, v egyéb megoldás). A Google-ban látszik, hogy már mások is rákerestek hasonló problémára.
Ilyen gondokat firmware frissítés is megoldhat [link], [link], de azt csak saját felelősségre érdemes megpróbálni. És lehet más oldalon is meg kéne nézni. -
válasz
ubyegon2 #40886 üzenetére
Mint már írtam maga a wincsi hibátlan, ha közvetlenül (külső ház nélkül) dugom a PC sata csatijára akkor azonnal felismeri, kezeli, hibátlan. Az asszony gépe (Compaq Mini 110-es) azonnal felismeri, kezeli a külső házával is! nem tudok elképzelni mást mint valami összeférhetetlenség a spire ház és a win 8.1 között. Mondjuk még sosem hallottam efféléről de nehéz elképzelnem, hogy a gépem (azon kívül, hogy win 8.1 van rajta) "hibás" lenne a dologban. Ezer cuccot, merevlemezt, pendrivet, kártyaolvasót, nyomtató, digitális fényképezőgépet, telefont stb. dugtam már rá és mindent szinte azonnal látott, kezelt, használt.
StSanya: PC deszka? Gigabyte GA-G41MT-S2
A külső merevlemez házának pontos tipusa, Spire SP175SU3-BK-EU HandyBook -
StSanya
senior tag
válasz
mefistofeles #40884 üzenetére
Alaplap gyártó, s típus?
-
válasz
mefistofeles #40882 üzenetére
Mi a helyzet Linux alatt? Már nincs fenn? Ez esetben live- ból még le tudod ellenőrizni a meghajtót!
-
wanted5
őstag
válasz
mefistofeles #40884 üzenetére
ha a notebook-kal rendesen működik akkor valami a te gépeddel van, sajnos a tippekből kezdek kifogyni
talán ha van kéznél egy üres cd-d akkor egy live rendszeren próbáld ki, hogy működik-e, ha működik akkor a windows a hibás, vagy esetleg egy program, tehát szűkülne a kör -
válasz
wanted5 #40883 üzenetére
Nincs a gépemen USB3 de a srác akitől vettem annak sem volt és az asszony gépén sincs, ott mégis flottúl megy.....
Kipróbáltam (szinte) minden porton ugyanaz a helyzet. BIOSban nem vagyok akkora guru de elvben ott sincs akadály.......
Gyanítom valahogy ezzel a spire házzal megszívtam..... -
wanted5
őstag
válasz
mefistofeles #40882 üzenetére
a gépen van usb3?
lehet hülyén hangzik, de első körben én azt csinálnám ha valami nem akar működni, hogy az összes usb portba bedugdosnám sorba, valamelyikben csak jó lesz elven
esetleg biosban egy kicsit körbe nézni nincs-e valamilyen beállítás az usb-kre vonatkozóan (asztali gépek terén annyira nem vagyok otthon, úgyhogy csak ilyen tippeket tudok adni) -
válasz
wanted5 #40881 üzenetére
Igazából úgy akarnám használni, mint egy hordozható HDD-t- Főleg a gépemen (asztali PC) menteni rá cuccokat aztán vagy ott vagy pl. TV-n egy filmet lejátszani. Szóval tök alap felhasználás ...... USB2 van a gépemen (a mobil ház USB3) de ez nem lehet akadály. Az asszony netbookján is csak USB2 van és az pillanat alatt felismerte és kezelte...... Az egyetlen különbség, hogy a mama gépén win 7 van, nálam meg 8.1
ja meg modernebb erősebb a gépem..... -
wanted5
őstag
válasz
mefistofeles #40879 üzenetére
milyen gépen akarod használni? (asztali v. hordozható) usb3.0 van a cuccon? próbáld ki különböző usb portokon
-
Balathruin
veterán
válasz
mefistofeles #40879 üzenetére
Akkor én passzolom mi lehet.
-
válasz
Balathruin #40878 üzenetére
Ha belépek a lemezkezelőbe akkor azonnal kidob egy ablakot, hogy a lemezt inicializálni kell.
Itt feldob két verziót. MBR és GPT inicializálást. Aztán ha rámegyek akkor az egyikre azt írja, hogy túl kicsi a merevlemez a másiknál meg végzetes hardverhibát. Azon kívül semmit sem lehet vele kezdeni. -
Balathruin
veterán
válasz
mefistofeles #40877 üzenetére
Lemezkezelőben nem lehet inicializálni? Néha kell ilyet csinálni.
-
válasz
Balathruin #40876 üzenetére
Ezzel semmit sem lehet kezdeni?
tehát gyakorlatilag a spire házhoz nincs 8.1 es driver? Amúgy nem egy ósdi cucc ma is lehet kapni...... -
Balathruin
veterán
válasz
mefistofeles #40875 üzenetére
Igen.
-
válasz
Balathruin #40874 üzenetére
Hát ezt nem értem....
A gépem semmit sem lát belőle. Az asszony kis intel atom egymagos netbookja lazán kapcsiból kezeli. Azon win 7 van nekm 8.1. Ez lehet a gáz? -
Balathruin
veterán
válasz
mefistofeles #40873 üzenetére
list disk
-
válasz
Balathruin #40872 üzenetére
Milyen parancsal listázza ki a meghajtókat?
Egyébként (mivel a srác akitől vettem ezt mondta) kipróbáltam az asszony ósdi netbookján és az kapcsibol felismerte, látta! -
Balathruin
veterán
válasz
mefistofeles #40871 üzenetére
Szerintem lehet. Diskpart látja?
-
válasz
Balathruin #40870 üzenetére
A külső házban semmit sem tudok csinálni vele.... Látja a lemezkezelő de ennyi......
nem vagyok szakértő de amíg nincs inicializálva addig lehet egyáltalán (elvben) formázni? -
Balathruin
veterán
válasz
mefistofeles #40868 üzenetére
Lemezkezelő nem tudja inicializálni? Próbáltad már a külső házban formázni?
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #40864 üzenetére
Nem a rendszer a baj, hanem szokás szerint az adatok. Leginkább fotók.
No, most úgy néz ki, a sok partíció legtöbbjét csatolja, csak az egykori /home-ot nem akarja.
Hiba történt '343,6 GiB USB eszköz (ext4)' hozzáférése közben. A rendszer válasza: The requested operation has failed: Error mounting /dev/sdc7 at /media/tom/e37064e6-cafa-40e1-b61d-8811ab538c74: Command-line `mount -t "ext4" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid" "/dev/sdc7" "/media/tom/e37064e6-cafa-40e1-b61d-8811ab538c74"' exited with non-zero exit status 32: mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdc7,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so:~$ dmesg | tail
[ 7340.864425] sd 19:0:0:0: [sdc]
[ 7340.864427] Sense Key : Medium Error [current]
[ 7340.864432] sd 19:0:0:0: [sdc]
[ 7340.864435] Add. Sense: Unrecovered read error
[ 7340.864439] sd 19:0:0:0: [sdc] CDB:
[ 7340.864442] Read(10): 28 00 21 af 00 48 00 00 f0 00
[ 7340.864454] end_request: critical medium error, dev sdc, sector 565117000
[ 7340.864468] JBD2: Failed to read block at offset 9
[ 7340.864479] JBD2: recovery failed
[ 7340.864482] EXT4-fs (sdc7): error loading journal -
válasz
mefistofeles #40865 üzenetére
Valószínűleg 3.5 " a HDD és USB 2.0 a csatlakozó, utóbbi 5V-os, a 3.5" HDD-knek mindenképpen 12V-os tápfeszültség kell. -
Skacok!
Vettem egy prohardveres kolégától egy WD Scorpio 160 GB-os wincsit egy spire külső házban. Ha közvetlenül rákötöm a gépre (win 8.1) akkor minden oké látja betüjele is megvan stb. Ha a spire házban van akkor viszont még inicializálva sincs a rendszer szerint és nem lehet használni. Bár látja a gép de nem tud vele mit kezdeni és a fájlkezelők nem is látják......
A spire USB porton keresztül csatlakozik a géphez. Mi lehet a probléma? Drivert vagy effélét sehol sem találok a cucchoz.
A spire házon van egy külső tápdugaj de ahhoz nem kaptam semmit. Lehet, hogy arra lenne szükség? -
válasz
#40553216 #40863 üzenetére
Az előbb csak a topik címét tudtam linkelni, ebben a témában sem vagyok guru, de annyit kérdeznék, hogy gsmartcontrol, a gnome-disk-utility és gparted sem olvas be abszolút semmit?
Nem mint ha azzal a hanggal nagy esélye lenne a vinyónak! Nagy szerencséje az asszonykának, hogy simán összedobsz neki penre egy live- ot (akár perzisztens v. sima), amíg új meghajtó (SSD vagy a WD1003FZEX Black) kerül a gépbe! -
törölt tag
Sziasztok! Nagy gáz van asszony gépével. Egy 500 GB-s WD Scorpio Blue HDD van benne. Ma reggel bekapcsoltam, iszonyatosan sivítva kezdett forogni. Természetesen nem bootol. Kaptam kölcsön egy Coolink SATA>USB átalakítót, hátha lehet adatot menteni, de a fentiek után nyilván hiába dugom rá gépre, nem látszik semmi. Ennek annyi?
A „mentő” rendszer Ubuntu. Windows legfeljebb a mentendő lemezen van.
Köszi. -
CarajoEsp
senior tag
Sziasztok!
A következő problémám lenne.
SSD-n van a rendszer, viszont a HDD-n vannak bizonyos programok.
A gond az lenne, hogy újraindítás után a rendszer az SSD-ről nagyon gyorsan feláll, viszont a Winchester, csak kb fél perc után kezd el seekelni és ekkor töltődnek be a tartalmak a HDD-ről.
Annyi kérdésem lenne, hogy ez normális.
Mármint nyilván az elérési ideje a kettőnek nem ugyan annyi, de ez kb két napja tart előtte az indulást követően, már nézhettem szinte azonnal filmeket, most kell várni jó egy percet, mire a HDD észhez tér és el tudom kezdeni a lejátszást.
Nyilván nem gond, csak érdekelne.
Köszönöm.
-
StSanya
senior tag
válasz
Zoli-bácsi #40859 üzenetére
BIOS-ban kikapcsolás?
De még mindig azt mondom, hogy érdemes lenne egy próbát tenni az ASUS supporttal, elvégre ezért vannak... Nem tudunk megoldani itt mi olyan problémát, ami esetleges gyártói beállításokra vezethető vissza. Ők abból indultak ki, hogy ott egy CD lesz, amit amikor nincs használva ki lehet lőni, te meg ugye másként gondoltad...
"HDSentinel-ben, Beállítások -> Lemez Figyelés -> Lemezek leállásának akadályozása" ezt már próbáltad?
-
Balathruin
veterán
válasz
Zoli-bácsi #40857 üzenetére
Akkor próbáld meg a HDSentinelben állítani.
Bal felül van a Speciális Lemez Funkciók Vezérlése gomb, az onnan lenyíló opciókban próbálj állítgatni ha lehet, hátha. -
telefonfulke
tag
Sziasztok!
Ma hirtelen lett plusz 40Gb szabad hely a 250-es SSD-n. Mi a fene történhetett? Első ránézésre minden megvan. -
Zoli-bácsi
senior tag
válasz
Balathruin #40856 üzenetére
Ez már be van állítva,mégis kapcsolgatja...
-
Balathruin
veterán
válasz
Zoli-bácsi #40853 üzenetére
-
StSanya
senior tag
válasz
Zoli-bácsi #40853 üzenetére
Ez két dolog.
Ha SSD és HDD is van a rendszerben már telepítéskor, akkor kerülhetnek rendszerállományok a HDD-re, bár ugye a telepítő személy szándéka az, hogy azok az SSD-re kerüljenek. Ez egy olyan hibát eredményez, hogy ha a HDD-t kivesszük a gépből, nem fog elindulni a windows. Emiatt javasolt, hogy telepítéskor csak az SSD legyen a gépben, amikor az megtörtént, egy kikapcsolás után csatlakoztassuk a HDD-t.
Megjegyzem, hogy létezik olyan telepítési mód - nálam is így van -, amikor az USER mappa a HDD-re kerül, benne a felhasználókkal, azok Dokumentum, Képek, Zene, Asztal stb. könyvtáraival, az MS ezt végül is támogatja, más rendszerkönyvtár, pl. a Program Files-ét viszont nem javasolja. Jól meg írt programot persze lehet más meghajtóra telepíteni, van azonban egy-kettő, ami ezt nem szívleli.
A másik probléma, a HDD lekapcsolgatás amiatt van, hogy mivel a rendszer és a főbb állományok SSD-n vannak, relatíve ritkán kell a HDD-hez nyúlni. S a windows és/vagy a HDD energiatakarékossági beállításai miatt aztán megtörténik a lekapcsolás. Megoldás: Lásd előző hozzászólásom.
-
Zoli-bácsi
senior tag
válasz
Balathruin #40837 üzenetére
Szia,
az lehetséges hogy ha telepítéskor bent van mindkettő (HDD, SSD) ekkor ugye másol a Hdd-re is dolgokat, ezért emiatt a hdd sokszor elindul/leáll sima win használat közben?
-
vass1024
tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
vass1024 #40850 üzenetére
Amit csináltam még mostanában egy WD RED-nek álítottam át a parkolásást a gyári szoftverrel.
Tudomásom szerint elő van írva, hogy a program használatakor más merevlemez ne legyen csatlakoztatva. Elvileg előfordulhat az is, hogy ez okozta a problémát.
Hogy amúgy jó-e hozzá, azt nem tudom, a kockázat maximálisan a tiéd, de itt is felvetődik, hogy csak egyedül legyen a gépben.
Esetleg érdemes megnézni a HD Sentinelben is, akadnak állítható opciók, mint például akusztikai szint, hátha egyebet is tudsz vele állítani (Infomációk fül).
-
vass1024
tag
Hali
Mivel Erre nem kaptam választ
Érdekelne hogy a wdidle3 progi csak a WD winyoknál lehet alkalmazni? Én akkor kipróbálnám Toshiba dt01aca200-on. -
ati888
senior tag
válasz
Glaz-dozfhut #40845 üzenetére
Végül kivettem mindkét HDD-t és ráengedtem egy Win7 telepítőt, de nem tudta javítani, így újratelepítettem, amikor minden megvolt, akkor tettem vissza bele az új HDD-t. Most már állítgatom be.
ati
-
sony309
őstag
Sziasztok!
Asztali gépben levő 1 TB méretű Samsung merevlemezemről eltűnt kb. 150-200 GB szabad hely.
Adataim mind meg vannak.
Mit tudok tenni, hogyan nyerhetem vissza legegyszerűbben az üres helyet?Köszönöm
-
Kernel
nagyúr
válasz
ati888 #40842 üzenetére
Amikor én ezzel kísérleteztem, szükséges volt a BCD-fájl újrakonfigurálása, ami az EasyBCD 2.2 programmal is megoldható. Ez rendezi a BCD.logot is, ha jól emlékszem. (Hiába csak egy logfájl, de ha korrupt, amiatt is probléma van.)
Lehet próbálkozni a telepítő indításával is, van valahol egy boot-javítási lehetőség is.
Nekem egyébként nem tudott 1 Terás WD partíciót bootolni a Windows, a telepítő is alkalmatlannak minősítette. Csak 100 MB bootpartíció segítségével lehetett megoldani. (Ezt csak azért teszem hozzá, hogy nem alaptalanul írtam az előbbit.)
-
vass1024
tag
Erre esetleg valaki
-
ati888
senior tag
válasz
Kernel #40840 üzenetére
Megtaláltam, de a boot mappából a BTC.log fájlt nem engedi másolni, a többit átmásoltam az SSD-re, de nem indult így sem, utána a HDD-re másoltam, de úgy sem indult. Ha valahogy át tudnám másolni ezeket a rejtett fájlokat az új HDD-re és csak az maradna a gépben akkor vajon indulna?
ati
-
Kernel
nagyúr
válasz
ati888 #40836 üzenetére
Van rá lehetőség, csak nem egyszerű, ha valaki nem csinált még ilyet. Egy 100 MB méretű aktív partícióra szokott kerülni a bootmgr kernelindító program, valamint a rejtett Boot mappa, ami az indításhoz szükséges.
Ezeket át lehet másolni az SSD gyökerébe (100 MB bootpartíció ilyenkor nem feltétel, terás HDD indíthatóságához szükséges, de párszáz GB méretű partíció bootolható közvetlenül is).
Utána a Bcdedit vagy EasyBCD segítségével lehet konfigurálni lényegében a bootmenüt. Előbbi parancssori program, de utóbbi Windows, így egy másik Windows is kell hozzá. A Boot mappában található a konfigurációs fájl (hasonló, mint a boot.ini, csak ez összetettebb, bináris szerkezetű fájl).
Vagy a telepítővel indítva a gépet, ott is van egy bootjavítási opció, ami vagy javít, vagy nem.
-
ati888
senior tag
válasz
Balathruin #40835 üzenetére
Hello!
Igen bent volt az SSD mellett. Van rá megoldás, hogy átkerüljön valahogy az új vinyóra vagy csak az újratelepítés segít?
Ez esetben maradjon az új HDD az SSD mellett vagy jobb ha csak az SSD van bent?
köszi
ati -
ati888
senior tag
Hello!
Most vettem egy új HDD-t (WD Black 1TB), a rendszerem egy 120GB-os SSD-n van mellette egy régebbi 1TB-os Samsung HDD az adatoknak (ezt cserélném le). Beraktam az új HDD-t lemezkezelőben aktiváltam, formáztam, rámásoltam a régiről az adatokat és ezek után a régit kivettem a gépből. A baj az, hogy így viszont nem indul el a gép csak egy hibaüzenetet dob:
"Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device"
A biosban az SSD van beállítva elsőnek, utána a HDD. Most visszaraktam a régi HDD-t a helyére és így elindul a gép.
Mi lehet a gond?
ati
-
Kernel
nagyúr
válasz
half333 #40831 üzenetére
Nem mindig lehet egyébként észrevenni, vagy jó esetben csak megáll a tápegység, anélkül, hogy kárt okozna.
Előállhat olyan helyzet is, hogy a kimeneti pufferek elhasználódása miatt szűretlen tápot, impulzusokat kap a HDD, amitől károsodhat, anélkül is, hogy előjele lenne.
De ez a minimum, hogy legalább amikor érzékelhető vészjelek is vannak, lépni kell. Rengeteg ilyen TV és egyéb készülékkel is találkozom, amit addig kínoznak, míg lehal teljesen, ami valójában a javító szakembernek sem érdeke, mert szívások lehetnek belőle, a többlet munka árát sem mindig lehet felszámítani.
Úgyhogy mindkét oldal jobban jár (ügyfél és szerviz egyaránt) ha még idejében javításra kerül a szerkezet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
XIII Ramses #40821 üzenetére
A célt ezzel is eléred, csak túl körülményes. Ahhoz képest, hogy van sok felülíró program, vagy bármelyik diskeditor is teleírhatja nullákkal, vagy más szekvenciával, 0101 stb.
Ráadásul XP-nél még vissza lehetett állítani az adatokat formázás után is, de Vista óta már nem (házi eszközökkel legalábbis):
https://support2.microsoft.com/kb/941961
Magam is ellenőriztem. Mindez nem vonatkozik természetesen a gyorsformatra.
Vagy például: https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897443.aspx
Ezzel megoldható a meghajtó üres területének felülírása anélkül, hogy a fájlszinten látható adatokat törölni kellene.
Paranoid üzemmódra: http://hvg.hu/tudomany/20110309_vegleges_torles
-
Kernel
nagyúr
válasz
half333 #40828 üzenetére
Tápegység bármit tönkretehet a gépben. Főleg, amikor valaki azt tapasztalja, hogy nehezen indul a gép, csak többszöri bekapcsolásra, majd ahelyett, hogy szakemberhez fordulna, vagy tápot cserélne, addig kínozza, míg többet nem indul el. Csak addigra már más is tönkremehet.
-
half333
őstag
Helló! A tápegység tönkre teheti a HDD-t?
-
StSanya
senior tag
-
sepsi0
őstag
válasz
StSanya #40823 üzenetére
Köszönöm!
Akkor várok még vele..
Akkor ezek szerint formázzam a vinyó elejét, elvileg az a 100Gb-os rendszer partrició és lehet eltűnik a hiba?
A táp 10 hónapos CTG-500 (ajánlott táp) kábelek lehúzva, visszadugva utána is hiba...
Megpróbálok egy Sata kábel cserét, de a tápra nem gyanakszom... a 220-at egy 20eft-os Belkin elosztóból kapja az összes elektronikai berendezésem (van itthon 6db belőle), ugyan oda van dugva a másik fiam gépe is azzal nincs hiba, ugyan ez a konfig, igaz ott XFX-450 a táp...Szóval ha formázom a rendszer partríciót és kábelt cserélek, lehet megszűnik a hiba?
Az olvasó egység hiba is lehet a kábel miatt (utolsó előtti kép)? -
StSanya
senior tag
válasz
sepsi0 #40822 üzenetére
Ez nem is rossz szektor volt, hanem csak függő szektor, amelyről még nem dőlt el, hogy használható vagy pedig hibás lesz-e, de a HDD elektronikája letiltotta róla az olvasást. Viszont írni lehet rá, így egy írási (és ellenőrzési) művelet során visszajön a használható szektorok közé.
Ilyen függő szektort is sok minden okozhat, mondjuk a tápellátási vagy kábel hiba erősen gyanúsítható.
Még egy javaslat: HDSentinelben, a SMART fülön belül jobb klikk -> decimális kijelzés, s sokkal jobban követhetők lesznek az értékek.
-
sepsi0
őstag
-
XIII Ramses
aktív tag
válasz
#36268800 #40796 üzenetére
Én ezt úgy szoktam, hogy kiszedem a notiból a winyót, letörlöm üresre, leszedek pl. egy forma 1 közvetítést, azt rámásolom más más név alatt a winyóra, és telerakom. Ha marad hely, akkor egy youtubról leszedett valami videót rakosgatok. Ha még mindíg van egy kicsi hely, akkor pl egy teljesen fekete képet. A lényeg az, hogy teleírom a winyót. Így formázom le de nem gyorsformázással, hanem simán. Jó sokáig fog tartani. Ha vissza is állitja valaki, csak f1-et nézegethet
-
StSanya
senior tag
válasz
Zoli-bácsi #40816 üzenetére
Jah, akkor valószínűleg amikor a noti SSD-ről dolgozik, fogja lekapcsolja a HDD-t... Noti gyártónak kéne jelezni, esetleg van valami furfang, vagy software-ból akadályozd meg, pl. HDSentinel-ben, Beállítások -> Lemez Figyelés -> Lemezek leállásának akadályozása.
-
StSanya
senior tag
válasz
sepsi0 #40818 üzenetére
El kell mondani nekik konkrétan a szitut, de arra készülj fel, hogy valószínűleg a gyári programra hagyatkoznak ők is. Ezek szerint abban még nem érte el a hibahatárt. A HDSentinel pedig már jelzi, de azt meg boltja válogatja, hogy elfogadják-e. Az meg hogy a win fagy, nos az sajnos 1001 okból is lehet sajnos...
Vagy még ne küldd vissza, dolgoztasd meg HDS-ben tesztekkel, s lehet leromlik a HDD állapota annyira, hogy a gyári progi is jelezni fogja. A Lemez -> Felület teszt -> teszt típusban nézz szét!
-
sepsi0
őstag
válasz
StSanya #40814 üzenetére
Igen ezt...
Csak nem tudom, hogy ez garanciális cseréhez elég e?
Nem akarom, hogy beküldöm és ők azt mondják, hogy 1 hibás szektor még nem elég a garis cseréhez.
Nem is ez az egy hiba a gond, mert ezzel még ellenék.
Az a gond, hogy fagyogat a rátelepített win7 és kidobál a játékokból. Viszont most beraktam egy másik vinyót arra telepítettem a win10-et és így most futnak a hibás vinyóról a játékok, de folyamatosan nő a raw read error rate, ami a többi vinyón 0, ezen meg 2000.... úton van az ssd azon lesz a rendszer.
Na a lényeg, hogy nem akarom, hogy visszaküldjék, hogy szerintük nem hibás...
A fej hibát csak a HDS írja ki, a gyári WD progi nem. Így csak az 1 hibás szektort tudom bizonyítani amit a gyáriprogi nem tudott javítani, de a hdd regenerator igen, de így is fagy a win.
Van így esélyem? Most hívom majd a Pcx-et.Még sohasem gariztattam vinyót, ezért vagyok ilyen láma
-
karis
tag
Sziasztok!
Nem konkrét problémám van, de mostanában eléggé zavaró a HDD hangja. Egy 1TB 7200rpm-es vinyó van a gépben, aminek nem lehetne csökkenteni 5400rpm-re, hogy halkabb legyen? Lehetséges egyáltalán? -
StSanya
senior tag
válasz
Zoli-bácsi #40813 üzenetére
Most nézem, efelett elsiklottam: "Annyit még hozzátennék, hogy ez egy caddy-ben van."
Ezt részleteznéd?
-
StSanya
senior tag
válasz
sepsi0 #40802 üzenetére
Akkor ezt futtattad? Data Lifeguard Diagnostic for Windows
Ennek az eredményével lehet a boltban egyértelműen igazolni a hibát, amire nem tudnak kibúvót mondani.
-
StSanya
senior tag
válasz
#36268800 #40809 üzenetére
Gyártó függő, de akkor ne erőltesd, jobb a külön telepítő, csak ilyenkor ugye neked kell a noti specifikus drivereket leszedned és telepítened. Viszont a kész telepítés nem lesz tele sok szeméttel, ami a gyári telepítéseket általában jellemzi.
Szerk: Meg biztonsági szempontból is jobb azért, ha ilyen biztonsági törléssel mész végig a HDD-n.
-
StSanya
senior tag
válasz
Zoli-bácsi #40810 üzenetére
Ha a csúszkát mozgatod, mire váltana, milyen lehetőségek jelennek meg?
A Vezérlőpult \ Minden vezérlőpultelem \ Energiagazdálkodási lehetőségek-ben milyen energia sémában vagy?
Tudod módosítani a HDD windows általi kikapcsolását a "Séma beállításainak módosítása" alatt, a "Speciális energiaellátási beállítások módosításá"-ra kattintva, a megjelenő ablakban a "Merevlemez" alatt.
-
Altradan
tag
-
vass1024
tag
Sziasztok
Elég furcsa problémám van.. Nemtudom hogy lesznek-e válaszok de azért megpróbálom
Adott egy Toshiba DT01ACA200 winchester ami adat tárolásra van csak használva és a frissen újrahúzott Win8.1-el valamilyen megmagyarázhatalan okoból elkezdett parkolgatni 2 percenként, és folyamatosan random felébreszti a windows pedig hozzá se nyúlok a rajta lévő dolgokhoz Pl.: játék indításnál is ami ssd-n van. De viszont idáig Win7 alatt nem csinálta, nem parkolgatott (halottam volna mert elég hangosan csinálja..)
Ami még érdekes hogy a gyári MSI-s Intel Management Engine nem települ, de Ezközkezelőben mégis fentvan mert ír driver számot mellé. Amit csináltam még mostanába egy WD RED-nek álítottam át a parkolásást a gyári szoftverrel.
Így szóval nem értem a dolgot, nem firmware-be lévő idő határozza meg a parkolás idejét ezek szerint
Elég furcsa dolog ez a Windows...Köszi előre is a válaszokat
-
sepsi0
őstag
válasz
StSanya #40798 üzenetére
Értem akkor marad a bolt... köszönöm!
Hány bad sector kell a garis cseréhez? Mondjuk a HDS egyik tesztje nem fut le fejhiba miatt, de a vinyót azért tudom használni, ha nem arról megy a rendszer csak a játékok. Itt nem bukhat meg a gariztatás? A gyári önteszt csak a bad sectort írta ki, fej hibát nem. Csak a raw error read szám növekszik.... -
StSanya
senior tag
válasz
Zoli-bácsi #40799 üzenetére
HDSentinelben. Ha aktív a menüpont, behoz egy hasonló ablakot: (Lehet hogy nálad jobbra kell húzni a csúszkát, ellenőrizd!)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Samsung Galaxy A16 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest