Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#2051) rolko válasza liksoft (#2050) üzenetére


rolko
őstag

Még szerencse hogy őszig még van rá gari, ma viszem is be a boltba. Most reggel megpróbáltam megint, bettem a vinyát indítom a gépet és indítés után rgtönn elkezd kattogni, mostmár a Windows boot-ig se jut el, mert kiírja hogy lemezolvasási hiba történt.
Végülis nem olyan lényges adatok lettek oda, de kb 70GB film, játék, 20GB zene. Úgy kb 20gb ami fontots lenne. De ennek szerencsére nagyrésze megvan, mert múltkor a fontosakat áttettem ide tesóm gépére mert Vista telepítés lett volna :B

(#2052) Esther


Esther
tag

Sziasztok!

Tudom,h. nem jo helyre irok, de nem talaltam meg a +felelo topikot :O -igen tenyleg ennyore bena vagyok... asszem delutan elmegyek es szokittetek :O

Szeretnem tudni milyen gumiszalaggal es egyeb megoldasokkal lehet kenyelmesen rezgesmentesen, olcson rogziteni egy 3,5''-os HDD-t 5,25''-os helyre. Illetve ilyen kelleket merre lehet kapni?

A valaszt elore is koszonom, iletve ha atirányit valaki a +felelo topikba azt is ! :R
Udv:
Eszti

Probaltam alaáirni de csak csupa tinta es karc lett a monitor :( egyebként is ilyen kis helyre sztem lehetetlen...

(#2053) rolko válasza Esther (#2052) üzenetére


rolko
őstag

Nexus DiskTwin-el tudod átalakítani 5,25''-ra ami halkítja is egyben [link]

[Szerkesztve]

(#2054) Mr X válasza liksoft (#2049) üzenetére


Mr X
veterán

Ne haragudj, de szerintem meg nem kellene kibirnia, mivel nem erre terveztek.

(#2055) Mr X válasza Hequila (#2047) üzenetére


Mr X
veterán

csak probalom vegiggondolni a logikus lehetosegeket.

(#2056) Peti20


Peti20
tag

Sziasztok!!
Van egy 200 gigás Samsung Sata vinyóm, a bios felismeri, de a windows telepítő nem látja. A windowsom igaz, hogy Home Edition, de van benne SP2.. Mit csináljak, hogy tudjam használni??
köszi

:)

(#2057) liksoft válasza Mr X (#2054) üzenetére


liksoft
nagyúr

De igen! Ugyanis áramszünet esetén sem mehet tönkre. Szünetmentesre meg senki sem kötelezhető. (Logikus gondolkodáshoz egy kis segítség.)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2058) liksoft válasza Peti20 (#2056) üzenetére


liksoft
nagyúr

Amikor az install elején a gyártó driver-ét kéri, ha jól emlékszem F6 megnyomása után floppyról tudod odaadni neki. Enélkül valóban nem köteles látni a winyót.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2059) Mr X válasza Peti20 (#2056) üzenetére


Mr X
veterán

Alaplaphoz nem kaptál SATA driver floppy-t?

(#2060) Bári


Bári
tag

Helló!
Nos nem tudom, meg tudná-e mondani valaki mi volt a winchesterem gondja. Végül sikerült visszahozni az adatok jó 90%-át, viszont egész sectorok mentek tönkre. Az EasyRecovery állítja, hogy tetemes a kár, mert a meghajtó fizikailag sérült, noha azt már egyszer leformáztam. Mi lehet a baja?
[link]
A másik kérdésem: ha ez csak egyetlen partíciót érintett (a hiba), akkor használhatom a többit, ha az alapos vizsgálat semmilyen sérülést nem talált a maradék 4-en? Vagy nem érdemes, mert előbb-utóbb azon részek is bekrepálnak és tönkremennek?
A segítséget előre is köszönöm!

(#2061) Mr X válasza liksoft (#2057) üzenetére


Mr X
veterán

Nem akarok vitatkozni, hiszen Neked több tapasztalatod van. De én még mindig azt mondom, hogy nem tesz jót neki egy hirtelen áramkiesés.

(#2062) Peti20 válasza Mr X (#2059) üzenetére


Peti20
tag

Nem kaptam!!

:)

(#2063) Peti20 válasza liksoft (#2058) üzenetére


Peti20
tag

OKé megpróbálom!

:)

(#2064) Mr X válasza Peti20 (#2062) üzenetére


Mr X
veterán

Alaplap gyártójának oldaláról tudsz letölteni.

(#2065) Peti20 válasza Mr X (#2064) üzenetére


Peti20
tag

Már húzom is!!
köszi

:)

(#2066) Mr X válasza Peti20 (#2065) üzenetére


Mr X
veterán

Ha nem tévedek, XP install elején lesz egy ilyen: ''Más gyártótól származó meghajtóprogram telepítése (?)'', itt fog kelleni neked.

(#2067) liksoft válasza Mr X (#2061) üzenetére


liksoft
nagyúr

A drive firmware-e tartalmazza a hirtelen leálláshoz tartozó műveleti sorrendet. A lemezek forgási energiája meg nagy, így innen még tápfeszültséget is tud előállítani. Sőt, még arra is van ideje, hogy a gyári területre leálláskor adminisztrációt visszaírjon. Csak utána megy parkoló pozícióba.

Az egyetlen ilyen típusú hiba az, ha hirtelen elmegy, visszajön, elmegy, visszajön, stb.... a tápellátás. Tervezési bug esetén ilyenkor előfordulhat leállási vagy indulási logikai sérülés, melynek következménye lehet, hogy a fejeket nem teszi parkoló pozícióba. De ez hálózati zavar (ritkábban), vagy tápellátási (kontakt) hiba esetén lép fel. Nem sűrű.

Az alaphelyzetben gyors kikapcsolás volt a kérdés, mely esetén egyszer megy el a tápfesz. Ilyenre pedig a fentiek alapján fel van készítve a rendszer.

Az a hiba ami újraindítja a gépet és winyóhoz köthető, az az adatátvitelnél az interface processor meghibásodása szokott lenni. Ilyenkor zagyva adatokat kap az alaplap. Ha úgy érzékeli, hogy boot rutin, akkor ráfut, majd a sérülés miatt újraindítja a rendszert.

Ennyire részletesen azért nem szoktam leírni a dolgokat, mert aki a Fórumra téved, b@szik visszaolvasni akár csak egy oldalnyit is. (Tisztelet a kivételnek.) Ha valakinek gondja van, akkor vigye szakemberhez. Ha ennyit nem ér meg Neki, akkor ki tudja várni míg a rövid kérdések és válaszok a megoldáshoz elvezetik. Sőt, lehet, hogy közben kiderül, nem is az a gond, mint az az elején látszódott.

Sajnos találkoztam olyannal is, amikor valaki a céges winyót kezdte otthon ''generálozni''. Hozzám már a menthetetlen állapotban jutott. Fizetett volna egy millát is! De a nincs nem hozható vissza. Kérdem én: Ha valakinek az adatok ennyire fontosak akkor, hogyan veszi a bátorságot, hogy a ''konyhaasztalon'' próbálja meg a mentést. Gyakorlat, szerszámok, alkatrész hiányában? :F

Elektronikában jártastól több ismeretet várnék el. :o :O

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2068) Mr X válasza liksoft (#2067) üzenetére


Mr X
veterán

Köszönöm a kimerítő választ, értékelem a hozzáállásod.:)

Attól még, hogy elektronikával foglalkozom, nem érthetek mindenhez. Én részemről elmondtam azokat a lehetőségeket, amiket esélyesnek tartottam, leírva az otthon kivitelezhető esetleges megoldásokat is.

Jó dolog az adatmentés, de nem hinném, hogy bárki is elvinnés súlyos pénzekért egy céghez a HDD-jét, ha a ''fontos'' dolog rajta pár játék meg zene. Persze ezek fontossága is relatív.

Még egyszer köszönöm az építő hozzáálásod, biztos vagyok benne, hogy hasznos infókhoz jutottam.

(#2069) wilkyx


wilkyx
tag

Sziasztok 2048.hszre senkinek semmi ötlete? :U

(#2070) liksoft válasza wilkyx (#2069) üzenetére


liksoft
nagyúr

Lehet, hogy rossz helyen kutakodom. De a Seagate nem SATA 1-es és az új winyó meg SATA 2-es?

Ha a BIOS emiatt máshogyan kezeli a két winyót, a Win nem köteles ugyanazzal a driverrel kezelni mindkettőt. Az új winyóra egyedüli pozícióban tetted fel a Win-t és odaadtad a driver-t is az install elején?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2071) wilkyx válasza liksoft (#2070) üzenetére


wilkyx
tag

ami érdekes hoyg nem... akkor is bevolt dugva mind3 vinyó amikor telepítettem, viszont lehet hoyg sata II bár a tetejére sima serial ata van írva... drivert nem adtam neki pluszba az elején (kellett volna??) viszont ha elbaxtam és kéne driver akkor miért tudok bebootolni róla akkor amikor ki kell választani a 3 közül és miért nem amikor csak simán megadom hoyg arról menjen? rejtély... még mindig de azért thx

[Szerkesztve]

(#2072) liksoft válasza wilkyx (#2071) üzenetére


liksoft
nagyúr

Különállóként tedd fel rá a Win-t. Lehet, hogy a másik 2 drive-ról is linkel magának rendszermodult, így nem hajlandó felállni, vagy a partíciós táblából hiányzik a loader. Ezt az fdisk /mbr paranccsal tudod korrigálni.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2073) wilkyx válasza liksoft (#2072) üzenetére


wilkyx
tag

Próbáltam úgy hoyg csak ez volt bekötve de ugyanaz a hibaüz. jött :( ez a loader dolog bíztatóan hangzik meg is próbálom, az fdisket jó ha másik oprendszer alól futtatom rajta?(gondolom parancssorba kell beírni) Mondjuk az is egy érdekes dolog hogyha bent van a bootos wincd és úgy van beállítva hoyg az újról bootoljon, jön a hiba üz hogy insert bootdisk, és nem fogadja el a bootcdt annak ami... lehet hogy ő csak kislemezt értelmezi bootdiskként?

(#2074) R1C0-D007


R1C0-D007
csendes tag

Üdv!
Segítségeteket kérem;)

Van egy Western Digital winyón 160as mobil rackbe és egy darabig nem használtam kb 2 hónapig aztán most mikor beraktam kiírta hogy nincs megformázva pedig megvan (volt) és ha meg akarom formázni csak 21Gb marad a tárhely szal semmi a 149hez képest...
Meglehet még normálisan csinálni vagy ....?

(#2075) wilkyx válasza liksoft (#2072) üzenetére


wilkyx
tag

AZ önálló reinstall megtette amit kell, úgy néz ki egy gonddal kevesebb, köszönöm szépen :R :R :R

[Szerkesztve]

(#2076) cochy válasza R1C0-D007 (#2074) üzenetére


cochy
tag

használj partiton magic-et.
azzal mennie kell.

(#2077) liksoft válasza R1C0-D007 (#2074) üzenetére


liksoft
nagyúr

A 149-128 az = 21. A 128 GB a 28 bites LBA cimzés határa. Szerintem vagy nem tud 48 bites címzéssel dolgozni a rendszer, vagy az egyik vezeték érintkezési hibás. Meg kéne próbálni direkt kábelen a gépen belül.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2078) liksoft válasza cochy (#2076) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ha címzési gond, akkor csak adatvesztést fog eredményezni a PM használata. Ha viszont érintkezés, azt semmilyen progi nem javítja. Vagyis a PM használatát én nem javasolom ebben a helyzetben.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2079) Peti20 válasza liksoft (#2058) üzenetére


Peti20
tag

Szia!!
Kicsit változott a probléma. A vinyót a bios nem ismeri fel, a vinyók, közt nincsen semmilyen sata, csak 4 ide..Amikor a press (tab), or ( del) után bejön egy képernyő akkor rátalál a vinyóra... Ezután bejön a telepítő, ami persze nem talál megfelelő meghajtót, és ezután beadtam neki a floppy-t, amit az alaplap mellé adtak.. A floppyn az XP-hez, van két fájl, amit driverként tudunk adni, az egyik egy VIA raid, a másik valami ATAPi dolog..az elsőt adtam be neki, de amikor mindkettőt beadtam akkor se volt jó.. Azt csinálja, hogy particionálás után, a formázás elakad 4 százaléknál... Ezután csak a reset segített, akkor meg 9 százaléknál akadt el... Tudnál segíteni??

:)

(#2080) piadex2


piadex2
senior tag

Hello!

Tegnap vettem egy külső mobil rack-et.
Vettem bele egy 250GB-o9s Samsung merevlemzt is.

Összerakom őket, rákötöm a gépre. MInden jó.

Kijelölök egy könyvtárat, tele jpg képekkel: másolás.
A képek 90%-a rendesen átmegy. Maradék 10% ''Nem sikerült a rajzolás.'' hibaüzenetet adja, ha ráklikkelek.
Ha internet explorerben nyitom meg a file-t, akkor többnyire hibásan lehet a képet látni.

Segítség! Mi lehet a probléma? (A külső merevlemez ieee 1394 (firewire)-en keresztül kapcsolódik.)

p.

kontakt: +36 70 502 2167 ; mail, privát

(#2081) Peti20 válasza Peti20 (#2079) üzenetére


Peti20
tag

Egy BIOS frissítés?? Csak annyi a gáz, hogy még nem csináltam!!

:)

(#2082) szandisas


szandisas
senior tag

a múltkor írtam, hogy egy 80 as Samsung winyó Spin up time-ja 27000... szereztem egy másik winyót, először hibátlan volt, csak meleg( 50'c), majd az is csinálta a durva felpörgési időket :O Mellesleg néha nem pörgött fel a CD író, így tuti, hogy a táp nem ad neki elég feszt :( ettől féltem :(

aláírás

(#2083) liksoft válasza Peti20 (#2079) üzenetére


liksoft
nagyúr

Ha a formázás megáll, akkor a rendszerben van valamilyen hiba. Elsősorban winyóra gondolok, de lehet más is. Pláne, ha mindig máshol ''akad ki''.

A winyót jó lenne másik számítógépben letesztelni. Ha ott hibátlan, akkor a gépedben keresni a bizonytalanság okát. Ha viszont ott is gondok vannak, akkor a winyó a hibás, és nem érdemes tovább próbálkozni vele. Ugyanis akkor már nem lesz stabil a későbbiekben.

A BIOS frissítést én nem tenném meg a hiba detektálásáig. Szerintem felesleges.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2084) liksoft válasza piadex2 (#2080) üzenetére


liksoft
nagyúr

Lehet kompatibilitási probléma (külső ház elektronika és winyó között), vagy a külső ház tápegysége nem ad korrekt feszültséget, és lehet winyóhiba is. A winyó hibáját meg tudod nézni. Ehhez a külső házból be kell tenned a gépbe, és 1-2 napig tisztességesen megnyúzni. Ha ez alatt nem jelentkezik hiba, akkor a külső házban lehet gond. Vagy a firewire gépen belüli elektronikájában, vagy annak driver-ében.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2085) Peti20 válasza liksoft (#2083) üzenetére


Peti20
tag

Azért gondoltam a BIOS frissítésre, mert az alaplap cd-jén, nem volt SATA-ra utaló dolog, csak a mellé adott floppy-n, meg a másik dolog, hogy a BIOS-ban csak IDE- lehetőségek voltak..Tehát nem volt semmi sata, még amikor a Windows telepítésnél beadtam neki a floppy-t utána fagyott meg a formázás és egy reset után benéztem a biosba, de akkor sem volt semmi sata a biosban... Ez baj lehet, hogy a bios nem ismeri fel a vinyót??
köszi

[Szerkesztve]

:)

(#2086) izmosjoe


izmosjoe
tag

Üdv mindenkinek!!

Nemtudom jó helyre írom e a problémámat, de ha nem akkor előre is elnézést mindenkitől....

A probléma a köv.: Teljessen újratelepített masina.... minden driver felrakva... de bármilyen progit felteszek az nem indul, sőt már némelyiknél a telepítés is egszakad a fájl ''corrupted'' hibával......, és ha sikerül fölrakni vmit akkor is indításnál mindig vmi hibaüzi...., mi lehet a gond?? winyó vagy memoria??

Kérlek segítsetek!! :)) :R :R :R

[Szerkesztve]

(#2087) izmosjoe


izmosjoe
tag

és amit elfelejtettem , teljessen új a masina... .

(#2088) liksoft válasza Peti20 (#2085) üzenetére


liksoft
nagyúr

Én csak az alaplapod leírását tudtam megnézni. Ott [link] találtam SATA beállításokat, RAID-et is. Ha nem ez az alaplapod, vagy nem ilyen a BIOS, nem tudok még ötletet sem adni. Ebben az esetben érdemes lenne az alaplapod topikjában feltenned a kérdésed.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2089) liksoft válasza izmosjoe (#2086) üzenetére


liksoft
nagyúr

Bármelyik összetevőnél lehet gond. Mivel új gép, érdemes lenne a vásárlás helyén kideríteni a hiba okát.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2090) izmosjoe válasza liksoft (#2089) üzenetére


izmosjoe
tag

értem...., azthittem ez a hibajelenség utal valamely részegységre....

Köszi a választ :R :R

(#2091) Buldozer99


Buldozer99
senior tag

Amúgy megoldodott ám a probléma a vinyoval! :)
Alaplap volt a hibás :DDD

Mellnagyobbítás kézrátétellel! Sikertelenség esetén azonnali pénzvisszafizetés!:)

(#2092) old gray


old gray
addikt

Hello!

Vettem egy 250GB-os WD2500JB PATA vinyót. XP gépbe be, helyreállító konzol, diskpart indít. Csak ~130GB-ot lát belőle, hiába hozok létre primary majd extended partíciókat.

Floppy meghajtóm nincs, másik vinyóm sincs. Vista tuti felismerné de az sincs (és nem is kell egyelőre).

Milyen megoldást tundátok javasolni, hogy az egészet lássa?

BIOS a legújabb van (MSI K8T Neo2-F v2.0, 2006,10.xx dátummal). Vagy ez nem lehet probléma?

Broadcasting lies on the television screen / Trying to get us hooked on your american dream

(#2093) liksoft válasza old gray (#2092) üzenetére


liksoft
nagyúr

SP2. [link] Első hozzászólás.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#2094) old gray válasza liksoft (#2093) üzenetére


old gray
addikt

Sima XP telepítőm van SP2 nélkül.

Viszont valahol olvastam, hogy bele lehet integrálni, majd utána olvasok.
Régebben míg volt fdd-m aefdisk-et használtam, lehet szerzek egyet ideiglenesen.

Broadcasting lies on the television screen / Trying to get us hooked on your american dream

(#2095) Viktorkid


Viktorkid
csendes tag

Van egy 160 GB-os Samsung SP1654N meghajtóm és a
rendszer csak 40 GB-ot lát. Hogyan tudom megoldani, hogy többet
lásson?

(#2096) Ryaren


Ryaren
tag

Sziasztok!

Nálam az a furcsa helyzet áll fenn, hogy a rendszer többet lát, mint amekkore a wincsi! 40GB-s wincsi helyett 120GB-snek látja! Amúgy ez egy Maxtor 6Y120P0 ez is érdekes, mivel a ''120'' ugyebár azt jelenti, hogy 120GB-s a wincsi, pedig csak 40GB-s. Én arra gyanakszom, hogy valami (BIOS vagy Win) már nem tudta értelmezni a 6Y040P0 típust ezért felül írta.. De lehet, hogy baromság...
Adatok nincsenek rajta, így az adatvesztés nem lényeg! Kérlek segítsetek, hogy rendesen tudjam használni! Köszönöm!

p.s. Ideiglenese Partition Magicel átméreteztem 40GB-re!

[Szerkesztve]

nem a győzelem a szándék hanem a fontos!

(#2097) ANT válasza Viktorkid (#2095) üzenetére


ANT
őstag

Nem lehet, hogy a többi formázatlan? Nézz rá lemezkezelőben.

''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika

(#2098) Ryaren válasza Ryaren (#2096) üzenetére


Ryaren
tag

őőőőőő
Sztornó az egész! Már emlékszem a sztorira! Régen ez egy 120 GB-s wincsi volt, de bedöglött vettem egy másikat amit most is használok! Aztán megpróbáltam újraéleszteni ezt a 120GB-s wincsit, annyira sikerült, hogy 40G--t tudtam belőle használni.. Ennek már pár éve! Nemrég feltettem a kubuntu linuxot aminek hatására a wincsimet nem ismerte fel a windows. (meg a linux se)... Most, hogy a Windowsos lemezkezelőben újraformáztam a wincsit tudom használni az egész 120 GB-t! Nem egy csúcssebességen, de legalább működik az egész! :)
ÉLJEN A LINUX!!! :D:D

[Szerkesztve]

nem a győzelem a szándék hanem a fontos!

(#2099) flegos


flegos
senior tag

Üdv!

Lehet nagyon buta lesz a kérdés, számít az valamit a vinyóknál, hogy ha esetleg fejtetövel van berakva a heylére és nem a szokásos formában? Úgyértem aljával felfelé fordítva, vagy éppen élére állitva.

''A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!'' - William Petersen

(#2100) ANT válasza flegos (#2099) üzenetére


ANT
őstag

A fejtetőre állításról nem tudok nyilatkozni, de élére állítva gond nélkül működik. (Pl. külső USB-s rack általában állított kivitelű)

''Soha ne add fel, ez a legnagyobb, halálos ellenség'' Replika

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.