- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 13 – Néhány egyszerű, de finom étel
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: RAM gondolatok: Mennyi a minimum? DDR3 is jó?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Régi VGA, HDMI és a felbontás
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cucka
addikt
válasz
Tibizzz
üzenetére
A piezo az egy kristály, ami a rezgéseket alakítja át elektromos jellé (és fordítva).
Egy egy darab hosszú piezo elem, az akusztikus gitáron a húrlábhoz teszed, ahol a húr átadja a rezgést a fedlapnak. Ezt a rezgést fogja felvenni a piezo.Elektromos hangszer tömör fából van, nincs fedlapja, ami rezegjen. Ott a piezo-t a húrlábba külön-külön az egyes húrok alá rakják.
-
-
válasz
btraven
üzenetére
Ahogyan #69705 cucka is írta...
Meg attól is függ, hogy mekkora összeget szánsz rá.Egy kicsit hosszabban kifejtve:
Elég öreg vagyok, sokféle dolog érdekel, főleg a zene.
Sok dolgot lehet/kell figyelembe venni.
Mi a cél?
- egy kis kellemes, jó érzéssel eltöltendő gitározgatás?
- előretörő koncertezős fiatal lendülettel megáldott zenekari fellépés?
éstatöbbi.Mennyire metal?
- durva rifek
- klasszikus, nem erősen torzított verzióÁr-érték arány nagyon nem mellékes.
Lehet nagyon jót venni 500k+ -ért, és lehet elfogadhatót kapni 200-ért - újonnan.
Használtan már 120k-150k-ért egészen jók is lehetnek.
80k-ért is van jó gyakorló gitár.
És 50k-ért is vannak teljesen értékelhető hangszerek.
Szerintem nem kell rögtön Gibson LP-t venni 800k-ért.Ha megnézzük a hi-fi topikot, na ott aztán van minden.
Aki otthoni zenehallgatásra nem vájtfüllel bír, néha annak is csúcskategóriát kezdenek javasolni. ("mert nem fog kijönni a hegedű 8. felharmonikusa ezen a hangfalon..." - )
Kezeljük a helyén a dolgokat, ne toljuk túl, szerintem ez egy alapvető szabály. Szerintem.
Nem kell túltolni!Szóval ami fontos lenne, hogy menj el egy boltba, vegyél kézbe jópár neked tetsző gitárt, aminél a hídi hangszedő dupla, tehát "humbucker". Legyen kényelmes, jó egyensúllyal - ne bukjon a fej felé -, ne zavarja a kezed.
Nem kell mindjárt Kerry King vagy James Hetfield jellegű gitárt venni.
(Bár Kerry King úgy nyilatkozott /régi metal hammerben olvastam, hogy neki már gyerekkorában ász gitárjai voltak, szülei erősen támogatták eme törekvését.) -
cucka
addikt
Igen, az Ola videón átjön a single coil hangzás, szerintem kifejezetten jól szól. (Még akkor is, ha az a pickup egy stacked humbucker valójában.
)Ez a P90 vs. humbucker videóban sokkal kisebb a különbség karakterben. Mint ha direkt olyat/úgy játszana olyan hangzással, hogy a lehető legkevésbé legyenek eltérőek.
-
X2N
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Nyilván, mert megtekerhető mindkét hangszedő úgy hogy nagy jelet adjon le sok középpel.
cucka-Ola videóján is eléggé lehetett hallani hogy egy single coil szól. Nekem legalábbis feltűnt.
Érdemesebb akkor már inkább a kompresszió érzet alapján hangszedőket nézegetni.
Kevésbé kompresszált:
alacsony kimenetű single coil
AlNiCo 2 mágnes
vintage PAFKözepes:
AlNiCo 5 humbucker
Erős:kerámia high output
aktív pickupok -
cucka
addikt
Belenéztem ebbe a videó demóba, hát ilyen szar pickup magyarázó videót is ritkán látsz.
90%-ban elmondja a szokásos gitár-somellier meleg levegőt, utána meg játszik egy kicsit torzítással, zenekari alapra. (illetve utána csak simán torzítással)
Ebből pont mindent megtudtam, kivéve azt, hogy hogyan viszonyul ezeknek a frekvencia spektruma, esetleg van-e különbség az envelope-ban, szóval kb. a lényeget
. -
X2N
őstag
Azt jelenti hogy szélesebb frekvencia tartományban szól egy P90 mint egy humbucker, persze emiatt úgy is tűnhet hogy az utóbbinak több a közepe.
Humbucker vs P90: the REAL Difference
Ha minden igaz jövő héten már jön az új hangszedő szettem az Ibanezbe.
Nyakinál lesz Single coil/P90/Humbucker választási lehetőség, hídnál Humbucker/Partial split. Nyaknál 50-es tone bekötéssel. Híd-nál tone nélkül. -
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Ja, sima fender féle single coil-ra gondoltam. P90-nek nagyobb a kimeneti jele, ez igaz.
Technikailag mindkettő egy tekercses, "single coil" hangszedő, ugyanazok a zaj problémák jellemzik. A geometriájuk meg a tekercselés nagyon eltérő, ebből adódik az eltérő hangzás.Azt nem tudom, hogy a "fókuszált hangzás" mit jelent, nem vagyok ilyen hangzás-sommelier
. -
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Tekem teccik'.

Lehet, hogy a Warlock-om nem a középkategória (hanem alsó szegmens), de sokkal durvábban szól, mint az RG421.
Metálhoz előnyösebb.
Nálam a Metál kifejezés lehet, hogy mást jelent, mint esetleg másoknál - mindenkinél egyedi ez.
A Black Sabbath kalsszikus heavy metal.
És annyiféle metal (metál) létezik skatulyázás szinten, hogy he... thrash, power, black, kecskeáldozó, doom, meg valahány név a naptárban.@#69713 cucka
- Tudod mi a különbség a krokodil?
- Minél mászik annál zöldebb.
- ???
- Mondom minél zöldebb, annál harap! -
Ba cy lus
addikt
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Nem emiatt lett egyeduralkodó metálnál.
Az egyik ok az igény a magas jelszintre - hajtani kellett a korabeli csöves erősítőket. Akkoriban nem volt minden sarkon egy high gain-re kihegyezett erősítő, digitális meg főleg. A legelső külön kapható pickup a super distortion volt, ami pont erre volt kihegyezve. (Már ha a neve nem elég beszédes
)A másik a zaj. A torzítás az kompresszál és szaturál.
A kompresszálás felhangosítja a zajt. Single coil-nál a jel/zaj arány sokkal rosszabb, tehát ha megboost-olod előtte (hogy hajtsd az erősítőt), akkor még több zaj lesz, amit fel lehet hangosítani.
A szaturáció új, az eredeti felhangsorba nem tartalmazó frekvenciákat hoz be. Nem csak a jelből, hanem a zajból is lesznek ilyen frekvenciák, ami nemkívánatos, még további zaj és kása lesz a jutalmad.Mivel a torzítás durván kompresszál, a humbucker kisebb dinamikatartománya kb. jelentéktelen. Kevés torzításnál nyilván fontos.
-
arnyekxxx
veterán
Lehet persze bármin, de nem biztos, hogy 2026-ban valaki ezt a metálgitárhangot keresi
Paranoid guitar track 5:21-től
A későbbi gitárjai meg humbuckeresek pl ez az ikon

-
cucka
addikt
Igen, amikor "metál gitár" meg "metál sound" kifejezések vannak, nekem is Tommy Iommi jut egyből eszembe
.
Nyilván én is tudom, meg te is tudod, csak muszáj valami fasságot beokoskodnod, mert gondolom fájdalmat okozna leírni, hogy valaki másnak igaza van.Egyébként nem azt írtam, hogy nem lehet, hanem hogy nem használnak. Már azok, akiknél a "metal sound" nem a 60 évvel ezelőtti rockzenét jelenti.
-
cucka
addikt
Noiseless single coil pickupban két tekercs van egymás alatt-felett.
Zajkioltás szempontjából ugyanúgy működik, mint a humbucker. A mágneses tér nem ugyanolyan.Single coil-t azért nem használnak metálban, mert nagyon zajos lenne (amit súlyosbít, hogy alapból halkabb a kimenő jel). Ezt a problémát megoldja ez a dizájn.
#69703btraven
Ha első gitár, és nincsenek preferenciáid, akkor azt vedd, aminek tetszik a színe és formája. Ha torzított hangzásra kell, akkor legyen benne legalább a hídnál humbucker. Amíg nem tudsz eljátszani semmit, addig nem nagyon érdemes a hangzáson agyalni. -
cucka
addikt
-
X2N
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen 7 9700x AM5 CPU - garancia 2028.05. hóig
- Philips Evnia 27M2N8500 QD-OLED monitor 1440p 360Hz ALZA garancia
- MacBook Air (2020) M1 processzor, 8GB RAM, 256 GB kiváló állapotban eladó
- Felújított (Refurbished) DELL Latitude 5440 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% i5-1345U 10Mag 16/512 FHD
- Xiaomi Poco Pad 256GB blue
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 17 Pro Max Mélykék - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 8/256GB Cream használt, karcos kijelző 6 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)

.