- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- votlage71: Kábel menedzsment
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kempingezés és sátrazás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
Hirdetés
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FockeWulf
tag
Valójában szó sincs a gitár esetében dióról, vagy anyacsavarról... A "nut" kifejezést az angol a német, szinten "nut" szóból vette át ebben a vonatkozásban, ami németül hornyot, vájatot, bevágást jelent. Használja ezt sok nyelv, a magyar is csak hosszú Ú-val, tehát "nút". Szintén bemarást, vájatot, hornyot jelent. Mivel ez a "felső szemöldök" egy kis nyereg, amin vájatok vannak a húroknak, így érthető rá az angol "nut" kifejezés.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del #46696 üzenetére
Akkor gyere ide Cambridgebe és mond meg a "hülye angolok, angol hülyék"-nek akikkel dolgozom
A nuts-ot annál inkább szokták használni, főleg a marhákra/hülyékre/őrültekre.De hidd el, a nut-ot magában nem használják ha egy specifikus dióféléről van szó, pl ha walnut-ról van szó akkor azt mondják, ha peanut-ról akkor pedig azt, ha pistachio-ról akkor meg arról beszélnek. Ellenben mikor tolom/burkolom a pisztáciát vagy a peanut-ot akkor azt mondanják, hogy "You and your nuts..." "Are you eating your nuts again?" mint gyűjtőfogalomként.
Ha azt mondom nut, akkor nem a walnutról van szó max a walnut family-ről.Mint ahogy te se mondod mikor látsz valakit pisztáciát enni, hogy "néézda ott eszi a diót". Max annyit, hogy "valaki valamilyen diófélét eszik", de valljuk be, ez a mondat elég élet idegen. Angolban más mert a nut egy frappáns rövid kifejezés a dió félékre. Eating nuts.
Szerencsére a nyelvek nem úgy működnek, hogy szó szerint lehessen fordítani.
Szóval a dió félék az nut, de a dió az konkrétan walnut. Nah, bocsi hogy így túlragoztam.De mondom, ez itt egy nut
oszt mégse eszik.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
ott bukik az elmélet, hogy a nyerget műanyagból, csontból vagy fémből készítik.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
De a szerencsendió sem véletlenül nutmeg angolul.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
benedekco #46692 üzenetére
Na, nyelvészkedjünk egy kicsit. A diófélék - melyek közé tartozik az a dió, amit angolul walnutnak hívnak - a növényrendszertanban egy családot alkotnak, pár tucat fajjal. Ezt az angolban nuts-nak hívják, mármint a dióféléket, ide tartozik például a pekándió, vagy a kesu, de még a mogyoró is, annak ellenére, hogy az rendszertanilag teljesen más családba tartozik.
Szóval a nut szóról fogalmazzuk úgy, mindenkinek a dió kell, hogy eszébe jusson, nem véletlenül még az oxfordi szótár is első jelentésnek ezt tálalja az érdeklődők elé.
Hogy ne legyen nagy off, gitár vonatkozásban vélelmezem, hogy a dió név onnan származik, hogy a nyerget diófából készítették/készítik, logikusan adná magát..
Csak a rend kedvéért.
-
KerryVTR
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46690 üzenetére
'90 környékén került először gitár a kezembe, de kb. ott tartok, mintha talán egy éve kezdtem volna.
Nem vicc! Autodidakta módon kezdtem el pengetni még a Boci boci tarkával, kölcsön akkusztikus gitárral. Soha nem jártam tanárnál, és sokszor hónapokig kezembe sem vettem gitárt. Ez akkor változott egy kicsit, amikor zenekarban kezdtem el játszogatni.
A zeneelmélet teljesen kimaradt az életemből, amit nagyon sajnálok, de már nincs rá egyszerűen agyam sem. Most sem tudok egy teljes számot eljátszani bármelyik zenekartól.Sőt, már a sajátjainkra sem emlékszem nagyon.
De én ezt mindig egy hobbinak fogtam fel, és nem kötelességnek, ezen felül lusta tróger dög is vagyok.
Az utóbbi 1-2 évben kezdtem kicsit "intenzívebben" a netről, youtube-on tanulgatni. De igazából megrekedtem a saját kis szintemen. De ez már így marad szerintem. Úgy is csak a magam szórakoztatására csinálom.
Szóval az eszközeim megvannak, de a tudás nincs. Viszont nem tudnám elképzelni úgy az életem, hogy néha ne vegyem valamelyiket kézbe a gyűjteményemből.
A magam példájából is kiindulva, csak osztani tudom azt a véleményt, amit Bobrooney is említett.
A gitárral kapcsolatban meg az van, hogy én nagyon szeretem a hangját és nincs különösebb bajom a hangolással sem, mert amilyen "sűrűn" a kezembe kerül, mindig a hangolással kell kezdenem, aztán menet közben is hangolom, mert "bemelegszik" egy idő után. De ezután már nem szokott gond lenni vele. Persze a profik szempontjából ez lehet másképp, de az én szintemen nekem tökéletesen megfelel. A hangszedők (aktívak) is megfelelnek tökéletesen nekem. Az én szempontomból biztosan nincs értelme kicserélni. -
Alexios
veterán
válasz
Ránézésre aktív EMG pickupok vannak benne, ha hallottál már Metallicát akkor tudod hogy szólhatnak
-
válasz
Nyugodj meg, a nut-ra nem sok embernek jut eszébe a dió. Inkább az anyacsavar.
Amire te gondoltál az a walnut, de mindegyaz hogy a google translate mire fordít azt meg felejtsük el gyorsan.
Nyereg, vagy szemöldök amit szoktak használni rá. De leginkább nyereg. Azon nyergelnek keresztül a húrok. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Bobrooney #46688 üzenetére
Tudom, tudom, kell az akkord is meg gitártanár is. Bírom az ívet, nem is baj, ha néha valaki kicsit helyrerak. Pláne egy ilyen aranyos tapsifüles. :-D
Nekem ez a világ nagyon új, még csapódok jobbra-balra, így nagyon szívesen veszem a tapasztaltabbak véleményét, akár pro, akár kontra.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
KerryVTR #46684 üzenetére
Úgy látom nem ma kezded az ipart!
Amúgy ez is tök jól néz ki. Kicsit progresszív a színe, de vagány.
A pickupok amúgy mennyire váltak be neked ezen? Olvasgattam, és többen írták, hogy cserélték.
Meg amivel gondjuk volt, az a nut, a magyar zsargonban gondolom nem diónak fordították, azt okolják, hogy vagy nem lehet rendesen behangolni ezt a modellt, vagy nem tartja jól a hangolást.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
chaosmonger #46683 üzenetére
Ez az egyik befutóm a "rockstar leszek" gitáromra.
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46676 üzenetére
[Nem beszólásként]:
Ugyan ezzel a hozzáállással vesztegettem el 16 évet és nem jutottam semmi említhető szintre. -
jmarcell
csendes tag
válasz
chaosmonger #46683 üzenetére
Érdemes szétnézni használtak között 400/401-re vadászva. hasonló árban megkapja az ember és egy fokkal még jobb tud lenni. A 400-as vastagabb, régi gyártmány az LTD-nél, a 401 az újabb. Áron Andris is színpadra áll 400-assal, tehát annyira rossz nem lehet...
Illetve a Down-os srácok is előszeretettel használtak egy időben ESP vagy LTD gitárokat, pl. Kirk Windstein LTD Viperrel is nyomult. Vannak ilyen "kevésbé felkapott" márkák, akik olcsóbban adnak minőségi gitárt, mint ahol a nevet is fizeti az ember.
(Az előző évszázadban meg sokszor gyártódtak olyan gitárok valami "random" név alatt Japánban, Koreában, ami tök ugyanaz volt, mint egy Gibson vagy Fender, csak nem az van ráírva.) -
KerryVTR
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46677 üzenetére
-
chaosmonger
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46677 üzenetére
Márka és a forma ugyanaz, féláron:
LTD EC-256 -
arnyekxxx
veterán
válasz
szerk, mások jobban leírták
-
Alexios
veterán
válasz
Az LTD ugyanaz az ESP-nek mint a Squier a Fendernek vagy az Epiphone a Gibsonnak, azaz az "olcsóbb" márkája.
További bonyolításként bejött az is, hogy ESP nevű gitárt már nem is nagyon kapni, max signature gitárnál mint pl. a Hetfield féle snakebyte, vagy ha egyedileg gyártatsz egyet.
Ami régen ESP néven futott, japánban "sorozatgyártott" gitárként, az most E-II márkanév alatt fut -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
arnyekxxx #46675 üzenetére
Most ESP vagy LTD?
Néztem mezzonál, és ott egy kategória ESP/LTD néven, de az összeset átnéztem, és mindre az volt írva, hogy LTD.
Most nagy sikerélményem van amúgy. Találtam egy videós oktatóanyagot, és megtanultam az első három lick-et. Basszus, ez most kicsit rockstaros az én szintemen. Na, erre vágytam, nem chord zizegtetésre. Tudom, az is kell, no de akkor is.
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #46671 üzenetére
Persze, ezek mind egyedi cuccok, az adott gyar csucs szeriai.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46671 üzenetére
Persze hogy az, egyrészt Kirk és James is a 80-as évek óta ESP-n játszanak, másrészt ettől függetlenül is az ESP(és főleg amire ESP is van írva) az egyik legjobb minőségű gitárokat gyártja, elég sokak szerint érdemesebb mondjuk inkább az ESP féle Eclipse gitárokat venni Gibson LP helyett, de véleményem szerint egy LTD EC-1000-et is bármikor oda lehet állítani egy Gibson LP Studio mellé, nemhogy egy E-II Eclipset egy Gibson LP Standard mellé.
Az én fájdalmam csak az, hogy átnevezték az ESP-t erre a béna E-II névre, és ESP-t már nagyjából csak a custom shop gitárjaikra írnak, az meg más árkategória
-
Smiley
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #46669 üzenetére
Jo hat ennel kicsit arnyaltabb a dolog... marmint az ESP/Jackson/Schecter es a tobbi odamegy egy bandahoz, adnak nekik vegtelen gitart meg elviszik oket a gyarba ahol a kezukre szabjak azokat. Aztan limitalt signature model-kent megveheti a paraszt is otthonra.
Cserebe kurvajol mutat jelen esetben az ESP logo a fenykepeken. Ez ilyen win-win mindenkinek. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
arnyekxxx #46666 üzenetére
(előre is bocs)
Aztakurva!
Komolyan mondom, azért bírom ezt a gityó témát, mert minden nap tanulok vele valami újat. Na, ezt például nem gondoltam volna, hogy Papahet ESP-n tolja, és nemgigamegagibsonfenderjacksont csapat!
Pont tegnap nézegettem a gitárokat, néztem milyen gyártók vannak, ott volt ez az ESP/LTD, gondoltam, na, ez valami gagyi, meg se nézem. :-D
-
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46664 üzenetére
Sose hallottam ESP-gitárokról még
Nem is igazán komoly márka, ismert zenész kezében nem nagyon látni.
az LTD meg az ESP költséghatékony márkája, a videon LTD hangszereket mutatnak be.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
WolfheartGR #46662 üzenetére
Ez gondolom egy vagyonba kerül. :-D Sose hallottam ESP-gitárokról még. egész menő.
-
nap
addikt
Itt egy videó, hogy különböző gitárok ugyanazon a cuccon mennyire hasonlóan szólnak. Még a single coilos Fender is.
-
WolfheartGR
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46654 üzenetére
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46652 üzenetére
Nézem a nyakát,
Nézni és megfogni/játszani rajta két külön dolog.
Szigorúan szerintem. Kicsit még tanulgass, ha már érzed a hangszert, tudsz rajta valami értelmezhetőt eljátszani akkor menj el hangszerboltba kipróbálni hangszereket mert attól, hogy valaminek tetszik az alakja és dögös a színe még lehet, hogy baromi kényelmetlennek fogod érezni és valahol azért az egésznek az a lényege, hogy jó legyen zenélni a gitárral.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46651 üzenetére
Igen, emiatt találták fel a zajzárat
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #46654 üzenetére
Az a fekete a koptatólap, én is leszedtem róla, nem szeretem.
Van, aki azon támasztja meg a kezét. Kicsit csúnya a 2 kis csavarfurat, ami marad utána, de így is szebb nélküle.
A híd itt 2 részes, a hátsó fényes dolog a tailpiece, ami a húrok végét tartja, a kicsit ferde darab pedig maga a híd, az intonációt állító babákkal. Ilyen tune-o-matic hidat használnak máshol úgy is, hogy testen átmenő húrozással párosítják.
Nagyon szeretem, most a hatodik szülinapjára még egy keménytokot is kapott.
De a legnagyobb tanulság az volt, hogy nekem nem ez lesz a fő irányvonal, ezért Les Paul-ra kár lenne több pénzt áldozni (milliókat valami csillivilli Standardért). Hangra ez is tudja ugyanazt, és igen, félelmetesen jó hangja van, emiatt egy pillanatra sem bántam meg, nagyon sokszor ő az, akire rányúlok.
Viszont a legpraktikusabb/legkényelmesebb nekem a strat/superstrat vonal, HSS hangszedőkkel. Mindenki közül talán ő az abszolút kedvencem:
A hátsó humbucker majdnem ugyanúgy szól, mint a Les Paul, a másik kettő pedig hozza a legjobb féle singlecoil csilingelést. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Moleman #46653 üzenetére
Nekem pont az tetszik benne. Hogy olyan letisztult, egyszerű de mégis elegáns, szép.
Ez elég menő, bár nekem az a fekete betét nem igazán tetszik ebben sem, meg azokban sem, amiben van. Annak van valami funkciója amúgy az esztétikán kívül?
Húúú, komoly egy eszköz, remélem minden nap simogatod, és dédelgeted. Szereted amúgy? És humbis pickupok. Amúgy a híd és az első humbi között az a fém izé az mi?
-
Moleman
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #46652 üzenetére
A Studio csak az esztétikai korlátozottságra utal, nem csíkosjávor a fedlapja, nincs csillivilli szegélyezés a test és a fogólap körül, hangban semmi hátránya nincs.
Nekem is van egy, a nagytesók közül. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az a helyzet, hogy egyre inkább kezd megtetszeni ez a gityó.
Foglalkoztat a gondolat, hogy a következő 3-4 évre legalább kéne egy olyan eszköz, amin felnőhetek. Tudom, felnőhetek az 50 ezres gitáron is, de valamiért ez nagyon megtetszett. Ráadásul humbis.
Nézem a nyakát, nem tűnik ez olyan vastagnak, de lehet, hogy csak én vagyok vak.
Ennek a nevében a Studio ugye csak egy név, nem utal semmilyen korlátozottságára?
-
arnyekxxx
veterán
Ha már zaj. Érdemes megnézni milyen zajparádéra képes egy ikonikus erősítő meg egy halom olyan gitár amiknek az árából sokan autót vesznek.
https://www.youtube.com/watch?v=zKTi8l8Yuxg
És akkor még nincs berarakva az erősítő elé még egy overdrive sem.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del #46635 üzenetére
Csupa jó szándékkal mondom, hogy ezt felejtsd el. Minden időnek megvannak a fura öltözetei, a fura gondolkodásmódjai, a fura stílusai, bármiről is legyen szó, művészetről vagy közéletről.
Nézd meg mennyire gagyi ez a csávó:
Mi az a piros frakk, meg az a röhejes lelógó fityfasz a nyakában. Milyen buzi haja van a csákónak. Vicc az egész.
Ennek ellenére, amit letett az asztalra a zenei életben, az megkerülhetetlen.
Szóval ne ítélj külsőre, soha!re: Les Paul VS (super)strat
A Les-eknek általában a nyakuk is vastagabb, vagyis kényelmetlenebben. De van olyan LP vagy LP formájú gitár aminek vékonyabb a nyaka.
Az LP-nél a kivágás hiánya is kényelmetlenebbé teszi, főleg ha ülve játszol. De van kivágott változat.
Az LP az ugye egy single cut gitár, ami annyit jelent, hogy csak a nyak alatt van kivágva a test, így a felső regiszterekben kényelmetlenebb lesz játszani rajta, magyarul nehezebb szólózni rajta.re: hangszedő
Ez nem így működik. Mielőtt tovább gondolnád a világot ajánlom figyelmedbe ezt a wiki cikket. Olvasd el, majd rágódj el rajta. Aztán keress youtube-on rá arra, hogy gitár hangszedő és keress anyagokat, ahol összehasonlítják és elmagyarázzák a különböző variánsokat.
Ez nem olyan, hogy ez szar az meg a jó és akkor miért nem használnak csak jót a zenészek. Ráadásul nem csak kettő fajta van, de sokkal többféle eljárást kitaláltak már. Pl ott a P90 ami egy olcsósított single coil.
Van akinek ez tetszik jobban van akinek az. Mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Pl ha nekem választanom kellene, hogy 1 ultimate guitar, akkor biztosan egy Single Coil-os lenne. De biztos vagyok benne, hogy arnyekxx pl a humbira szavazna, mert ő más hangzásba szeretett bele mint én.
Amúgy van olyan kapcsolás, hogy a két single coil-ból kvázi egy humbuckert kapcsolsz. Vagy a humbukereket is lehet kvázi cingle coilosítani. De van single coilból hum cancelling változat ami megszünteti a hum ciklus zaját.
Az adaptered meg nem feltétlenül a hangszedőt zavarta be hanem az egész hübelebancot, az egész kört és rohadtul valószínű, hogy másfajta hangszedővel is zajongott volna. Ez egy ilyen buli. -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46643 üzenetére
A humbucker a double coil, csak nem így hívják
-
Berreh
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46644 üzenetére
Igen, és nincs az a kivágás a bordáknál. Meg lehet szokni, nem arról van szó, csak a superstrat után kényelmetlen. (de nyel egy-kettőt-hármat az ember, ha már olyan drágán új gitárt vett
)
Kiegyensúlyozottabb, kicsit talán könnyebbek a strato jellegű gitárok, sokszor vékonyabb és nem annyira tapadós nyakkal. -
nap
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #46640 üzenetére
Nekem van olyan gitárom, ahol a humbuckerek felezhetőek, vagyis kvázi single coilként képesek szólni.
Létezik még olyan is, mikor három tekercset kötnek össze, de ez nagyon ritka. Nincs is közmegeggyezéses nevük, de leginkább Triforce vagy Motherbucker néven hivatkoznak rájuk. Ilyenek az Ibanez Iceman-ban, a Fender Marauderben, és néhány Hamer gitárban voltak gyárilag, de néhány kisebb gyártó is csinált ilyen gitárokat. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Köszi!
Nos, az én agyam ezt úgy értelmezi, hogy kell a francnak többet single coil. Tegnap pont töltöttem a laptopomat, a két kábel egymás mellett futott, és az erősítő úgy sistergett, mint a kurva feneke!
Akkor ezért.
Miért nincs double coil? Ha single van, nagyon adná magát a double.
-
Berreh
tag
válasz
"Olyan nincs, hogy egy gitáron mindkettő van? Tehát vagy az egyik, vagy a másik?"
De van, ezek a HSH (Humbucker - Single Coil - Humbucker), vagy SSH (vagy HSS, azaz Single Coil - Single Coil - Humbucker) hangszedőkkel szerelt gitárok. Ezek jellemzően a stratocaster formához hasonlóak, a Les Paul formájúaknál kényelmesebb gitárok. Persze ilyen testnél is van HH hangszedős változat.
Legegyszerűbb "superstrat" keresést indítanod, valószínűleg ilyen variációkat találsz. -
cucka
addikt
válasz
A single coil-ban egy tekercs van, ezt jelenti a neve. Amikor megpengeted a húrt, akkor ebben a tekercsben váltóáram indukálódik. A probléma vele, hogy a tekercs antennaként működik, tehát hallani fogod pl. a hálózati áram 50hz-es frekvenciáját. Ha ezt betorzítod, akkor ez a zaj felerősödik. (A "hum" szó szerint azt az 50 vagy 60 hertzes búgást jelenti)
A humbuckerben két tekercs van, ellentétes fázisban, ellentétes mágneses mezőben. Ez azt eredményezi, hogy két tekercs által felvett zaj kioltja egymást, a hasznos jel pedig összeadódik.
Az, hogy ezek milyen formájúak, az mindegy. Van humbucker, ami akkora mint a stratocaster hangszedő, néha itt egymás alá rakják a két tekercset, nem egymás mellé (stacked coil). Szerintem az Iron Maidenben is ilyeket használhatnak.
Van amikor egymás mellé, kvázi két fél single coil pickup egy házban, ez split coil néven fut. De a precision bass hangszedője hasonló, két fél hangszedő, egymástól eltolva, ugyanúgy humbucker-ként működik.
Az érdemi különbség röviden, hogy máshogy szólnak.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Hülye kérdés ON.
Pickupok
A single coil és a humbucker az ugye egy-egy technológiát (típust) jelent, azaz, minden humbucker ugyanazon az elven működik? Aztán van a sok gyártó, aki az adott típust gyártja jobb-rosszabb minőségben.
Nos, miért csak ez a két típus van?
Olyan nincs, hogy egy gitáron mindkettő van? Tehát vagy az egyik, vagy a másik?
Van érdemi különbség a kettő között? Én a Maidenben ezt is, azt is látom, sőt, gitárosonként is változik, melyik gityó mivel van szerelve. Ha ennyire mindegy, miért van kétféle? :-D
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del #46637 üzenetére
Jah, nincs tremolo, ellenben stabilabb a hangolás. Meg elvileg a sustain is hosszabb, de nekem az olcsó Floyd Rose -os Cortom mindennél hosszabb hangkitartást adott.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Elég csini ez a gitár.
A fix húrláb azt jelenti, hogy nem lehet sebváltókarral nyúzni?
-
arnyekxxx
veterán
készülnek az SG-k is
-
válasz
Ctrl+Alt~Del #46624 üzenetére
Ez playback, akkoriban ez így ment. Szerintem semmi röhejes nincs benne. Jó szám és egy tv adás amit annak idején így oldottak meg. Sok mai show műsorban is bizony playback van. Ez egy ilyen buli.
Nem lesz attól röhejes valami, hogy régen nem volt még megoldás bizonyos dolgokra. Pl a fekete fehér kép sem az, csak akkor még nem volt rá technológia. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46627 üzenetére
Te szemmel láthatóan a humbuckeres gitárhangot szeretnéd hallani, amíg nem cseréled ki a híd pickupot humbira (akár olyan singlecoil méretü dualrailre mint az oktatóvideos srácéban van) vagy nem cserélsz gitárt addig elégedetlen leszel. Egy tizenpár$-os alis/ebayes vacak is beletenné a gitárodba metált.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46627 üzenetére
Szerintem 1.59-nél is látszik, hogy tompít, csak nem úgy ahogy ma tudjuk csinálni a highgain erősítőkkel. Ott neki még izomból pengetni kellett, hogy túlvezérlődjenek azok a csövek. Tompít és közben vadul penget.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46620 üzenetére
Ja, hát az is egy humbuckeres gitár, azért nem úgy szól mint a tied.
A te erősitőd egy humbis metálgitárral, tompított témákkal tesztelve.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
chaosmonger #46625 üzenetére
OD2-n tolom. OD1-en lószart nem torzít.
Béna vagyok, de ennyire azért nem. :-D
OD2-n meg borzasztóan sistereg amúgy a hangfal. Emiatt már kábelt is cseréltem, de ugyanúgy.
-
kemotox
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del #46624 üzenetére
Ugye megvan, hogy ez nem élő felvétel?
-
chaosmonger
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #46621 üzenetére
Én nem ismerem ezt, a leírás alapján 4 csatorna van rajta, tényleg nem baszogatásból, de biztos hogy jó csatornán keresed a metált? Mert önmagában a gain még nem biztosítja ha pl. a clean csatornán áll a kapcsoló. Én a crunch/OD1 vagy OD2-n keresném sok gainnel.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
chaosmonger #46613 üzenetére
Hát egy ilyenen erőlködöm.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
A hevimetál születésének 4. percében már tompítva tolja a témát Iommy bácsi.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46611 üzenetére
Nem hogy nem baj, hogy ha a többi húron is rajta van a kezed tompításnál, még jó is. Ugyanis olyan nem igazán van hogy egyszerre akarsz megszólaltatni tompított meg nem tompított hangot, viszont azzal hogy a többi húrt is tompítod valamennyire ha nem pengeted őket nem is valószínű hogy meg fognak szólalni attól ha mondjuk hozzáérnek a fogólapon az ujjaid, kicsit kevesebb lesz a zaj
-
chaosmonger
tag
válasz
Goose-T #46614 üzenetére
Jó hát mindennek az alapja a BS
.
De ez a kicsit belassult döngölés ami az elmúlt 40 év metáljában mindenütt visszaköszön abból inkább a Ride the lightning-ot hallom ki, még csak nem is a Kill em all-t ott még nem volt meg a hangzás hozzá (de imádom azt is, mielőtt..). -
Goose-T
veterán
válasz
Minden palm mute-os metáldzsidzsi alapja a Paranoid.
Metál Ilonáék is ebből táplálkoztak.
-
chaosmonger
tag
válasz
A leírtakból úgy tűnik hogy az erősítőd nem elég fickós a metálzenéhez, nincs benne elég gain. Ezen legolcsóbban úgy tudsz segíteni ha veszel egy distortion pedált amit beraksz a gitár és az erősítő közé. De vigyázz, distortion legyen, egy overdrive nem biztos hogy elég lesz ahhoz amit szeretnél.
Aliexpressről egész olcsón lehet rendelni, csak győzd kivárni amíg ideér.
Én egy ilyet vettem ez brutális: [link]
Sőt ennél már vigyázni kell hogy használatakor az erősítőn 0 legyen a gain mert különben szénné lesz torzítva a hang ami már megint nem jó.
Egyébként jó helyen keresed, mert bár korábban is fontos szerepe volt a tompított játéknak a kemény zenékben, igazából pont a Ride the lightning album emelte be igazán domináns szintre az alkalmazását. Nem is a From whom talán a legjobb példa hanem mondjuk a címadó, vagy az Escape, ezekben aztán a verzékben tényleg folyamatosan megy a dzsa-dzsa-dzsa. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Az összesre. Gyakorolni kell, egyszer ráérzel és menni fog. Igen az is tompitva van. Meg kb az összes ritmizálós téma az összes metáldalban. Tompítás nélkül zsizsegős massza lenne.
Ugyanaz a húr, ugyanúgy torzítot, feltolt gain-nel, és neki sokkal metálosabb, vagányabb a hangja.
Van egy singlecoil gitárod valami olcsó erősítővel, nem fog úgy szólni mint egy humbuckeres/aktív humbuckeres metálbalta minőségi erősitőbe dugva sokórányi stúdióutómunka után.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Alexios #46610 üzenetére
"a legnagyobb rocksztárnak éreztem magam"
Pont ezt szeretném.
Köszi a videót, ezt néztem én is tegnap, megJustinnál is. Ki is próbáltam, háát, nekem nem annyira esik kézre. Meg nem tudom, hogy most az összes húrra tegyem a tenyerem élét, vagy csak kb oda, amit tompítani akarok?
Ha viszont az utóbbi, hogy a viharba lehet ezt szabályozni? mondjuk AD-t akarom tompítani. Garantáltan rajta lesz a kezem az E-n is, meg a G-n is.
És még mindig rohadtul dühít, hogy az én torzított E-húrom nem ilyen vagányan szól, mint itt a videón. Ugyanaz a húr, ugyanúgy torzítot, feltolt gain-nel, és neki sokkal metálosabb, vagányabb a hangja.
Amikor erről a tompításról beszéltek, nekem mindig az a hangzás ugrik be, ami a 0:57-nél kezdődő betétben van.
Ez itt tompítva van?
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46604 üzenetére
Pont oda rakd ahol találkozik, és kezdésnek mondjuk éppen csak ráhelyezve, ne nyomd rá. Lehet játszani a tompítás mértékével is, van amikor picit tompábban akarod, van amikor épp csak egy kicsit teszed rá a kezed hogy valamennyire tompítva legyen, stílustól is függ, de ha ennyire némítod akkor vagy túl erősen nyomod vagy túlságosan messze a hídtól
[link] Itt egy videó róla, elmutogatja pontosan hova rakd a kezed, milyen erővel nyomd, 4 perc körül meg hallhatod a különbséget tompítás nélkül és tompítással.
Nem nagyon létezik metál enélkül, biztos hallottad már
Megtanulod a legnagyobb királyság, én anno mikor megtanultam és kb egy sima E kvint ment mellé, de a legnagyobb rocksztárnak éreztem magam
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46607 üzenetére
Amíg megtanulod, onnantól meg automatizmus. És nélküle nincs metál.
-
Moleman
addikt
Igen, egyszerre szól a gitár az erősítőn keresztül, és az AUX is, csak az nyilván torzítás/effektek nélkül.
Ha a gitár marad a pici hordozható Marshall erősítőn, akkor ez a Genius hangszóró bőven elég kell legyen a dobnak.
Én kifejezetten szeretem, kettő ilyen is van itthon az asztali gépekhez, az asszonyé épp gyengélkedik (végfok és/vagy trafó probléma), de ha veszel egyet újonnan, azzal valószínűleg nem lesz gond. Az enyém több mint 5 éve megvan, és már akkor is használtan vettem.Az Edifier valószínűleg eggyel komolyabb kávéház, szokták dicsérni őket, de személyes tapasztalatom nincs velük.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del #46604 üzenetére
Gyakorold addig amíg jó nem lesz. A tompítás helye és erőssége számít. A különbségre pont jó példa az anarchy in the UK, az eredeti Sex pistolsban Steve tompítatlanul reszeli a témát enyhén rakenrollosan, a Megadeth verzióban meg tompítva nyomják metálosan
Ja és nem árt valami normális torzított sound a tompított játékhoz különben nem szólal meg rendesen a hang.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
arnyekxxx #46576 üzenetére
Szóval, kipróbáltam.
Ha leteszem a tenyerem élét a húrlábnál a húrokra, és megpengetem az egy húrt, akkor olyan tak-tak szar üveghangja lesz, mint amikor egy akkordot fogok le rosszul, és valamelyik ujjam elnémít egy húrt. Azaz, dead string hangja van.
Ebben mi a pláne? Én nem hallom a metál nótákban, hogy dead stringet pendítenek.
-
Sesy
aktív tag
válasz
Moleman #46602 üzenetére
köszi,
ezen [link] gondolkodtam, amikor felmerült a kérdés először, de nem voltam biztos benne, hogy mind a két bemenetet egyszerre képes lejátszani...ezt is nézegetem most [link] mert ezen mehetne zenehallgatás is telefonról bt-n keresztül
ezt [link] is javasolták, mint legolcsóbb és még elfogadható megoldást
mit gondolsz?
az a PA rendszer az mi?
-
Moleman
addikt
Nyilván nem ideális, de ez a leggazdaságosabb megoldás százezren innen, tetszőleges méretű tranyós gitárerősítővel.
Normál esetben én is fülessel dobolok, de mikor másoknak meg akartam mutatni, rádugtam simán egy 25 wattos erősítő gitárbemenetére, élvezhetően szólt.Ideális egy olyan PA rendszer lenne, amit Goose-T is linkelt, de ahhoz még egy gitármulti is kéne, hogy a gitár is jól meg tudjon szólalni, plusz akár még egy keverő is, hogy ne csak a multi AUX bemenetére legyen dugva a dob - messzire vezet ez.
A 2.1 PC hangszóró is jó ötlet, és még olcsóbb, mint bármilyen kisebb gitárerősítő. És legalább sztereó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Fujifilm X
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Új, belépő szintű Radeont kapnak az OEM-ek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gyúrósok ide!
- Linux kezdőknek
- Az érkező Call of Duty is megnehezíti a csalást
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12GB RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite / 4GB RAM 64GB / Független / 12 Hó Garancia
- Honor Pad X9 / 4GB RAM 128 GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy Tab A8 / 3GB RAM 32GB / Wi-fi / 12 Hó Garancia
- Apple Air Pad 5.generácio / 32GB / Wi-fi / 12Hó garancia
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Apple Air Pad 5.generácio / 32GB / Wi-fi / 12Hó garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest